یک منبع کشتیرانی در بندر حديده كه نامش فاش نشده به خبرگزارى فرانسه گفت ۱۰ شبهنظامی حوثی در این حمله کشته و دو نفر مجروح شدند.
یک منبع کشتیرانی دیگر نیز بدون فاش کردن هویت خود، آمار کشته شدگان را تایید کرد و خاطرنشان کرد: «چهار نفر نجات یافتند به همراه دو مجروح وارد حدیده شدند که به بیمارستان الصماد منتقل شدند.»
فرماندهی مرکزی آمریکا، یکشنبه ۱۰ دی اعلام کرد که قایقهای حوثی به یک کشتی تجاری و بالگردهای نیروی دریایی آمریکا در جنوب دریای سرخ حمله کردند.
این فرماندهی در بیانیهای افزود، یک کشتی کانتینری متعلق به شرکت بینالمللی «مرسک»، دومین تماس اضطراری را در کمتر از ۲۴ ساعت پس از حمله چهار قایق حوثی به آن انجام داد.
فرماندهی مرکزی آمریکا با بیان اینکه بالگردهای این کشور به تماس اضطراری این کشتی پاسخ دادند و قایقها به سمت آنها شلیک کردند، خاطرنشان کرد: «بالگردهای آمریکایی برای دفاع از خود با شلیک گلوله پاسخ دادند و ۳ قایق از چهار قایق را غرق کردند و خدمه آنها کشته شدند و قایق چهارم از منطقه متواری شد.»
از سوی دیگر شرکت «مرسک» تاکید کرد که یکی از کشتیهای این شرکت، حین حرکت از سنگاپور به سمت کانال سوئز مورد حمله قرار گرفت.
این شرکت خاطرنشان کرد که کشتی اما آسیب ندیده و به مسیر خود ادامه داده است.
پس از این هجوم شرکت «مرسک» از توقف تمامی عملیات دریانوردی خود در دریای سرخ به مدت ۴۸ ساعت خبر داد.
سازمان عملیات تجارت دریایی بریتانیا اوایل امروز اعلام کرد که گزارشی مبنی بر حمله به یک کشتی در ۶۰ مایل دریایی شمال غرب بندر حدیده یمن در دریای سرخ دریافت کرده است.
سازمان عملیات تجارت بریتانیایی در یادداشت اخطاری اضافه کرد، یک کشتی ناشناس گزارش داده است که توسط سه قایق از سمت بندر الحدیده مورد حمله قرار گرفته و با این سه قایق تیراندازی نیز رد و بدل شده است.
همچنین تصریح کرد که هیچ آسیبی در به خدمه کشتی نرسیده است.
روز شنبه نیز یک ناوشکن آمریکایی دو موشک بالستیک ضد کشتی پرتاب شده به سوی یک کشتی باری دانمارکی را سرنگون کرد.
فرماندهی مرکزی آمریکا «سنتکام»، در شبکههای اجتماعی اعلام کرد که این دو موشک از قلمرو تحت کنترل شبهنظامیان حوثی شلیک شده است.
روز جمعه، ایالات متحده اعلام کرد که یک پهپاد و یک موشک بالستیک ضد کشتی در جنوب دریای سرخ که توسط حوثیها پرتاب شده بود، را سرنگون کرده است.
به گفته آمریکا این بیست و دومین تلاش حوثیها برای حمله به کشتیهای بین المللی از ۱۹ اکتبر تاکنون بوده است.
تغییر مسیر ناوبری
حملات حوثیها باعث شد شرکتهای بزرگ کشتیرانی از عبور کشتیهای خود از دریای سرخ اجتناب کنند و با وجود هزینههای زیاد مسیر خود را به سمت جنوب آفریقا تغییر دهند.
به گفته پنتاگون، حوثیها بیش از ۱۰۰ حمله پهپادی و موشکهای بالستیک انجام دادند و ۱۰ کشتی تجاری مرتبط با بیش از ۳۵ کشور مختلف را هدف قرار دادند.
حوثیها از انجام حملات پهپادی به شهر ایلات اسرائیل خبر دادند
سخنگوی حوثیها اعلام کرد که این گروه کشتی تجاری متعلق به شرکت ام اس سی یونایتد را در دریای سرخ هدف گرفته است
گروه شبهنظامی حوثی در یمن شامگاه سهشنبه ۵ دی از انجام حملات پهپادی به شهر بندری ایلات در جنوب اسرائیل خبر دادند.
پیش از آن گزارشهای رسانههای مصری صبح سهشنبه از شنیده شدن صدای وقوع انفجارهایی در آسمان شهر دهب و سقوط یک پرتابه در استان جنوب سینای مصر خبر داده بودند.
حمله به کشتی تجاری
یحیی سریع، سخنگوی گروه شبهنظامی حوثی نیز شامگاه سهشنبه گفت که اعضای این گروه با چندین موشک کشتی تجاری متعلق به شرکت ام اس سی یونایتد را پس از آنکه به ۳ پیام هشدار آنها در دریای سرخ بیاعتنایی کرده بود، هدف گرفتند.
او در توضیح جزئیات این حمله گفت «پس از آنکه خدمه کشتی ام اس سی یونایتد برای سومین بار به پیام هشدار نیروی دریایی[حوثی] و شلیکهای منور مکرر هشدار دهنده بیتوجهی کردند، این کشتی را هدف گرفتیم».
در همین راستا دانیال هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل شامگاه سهشنبه ۵ دی اعلام کرد سامانههای دفاعی کشورش یک هدف در حال پرواز به سوی اسرائیل را در آسمان دریای سرخ رهگیری کردند.
سخنگوی ارتش اسرائیل در واکنش به ادامه تهدیدها از جبهه جنوبی، عملیات حوثیها که به گفته او نه تنها اسرائیل را نشانه میگیرد را نوعی از «تروریسم» ایرانی توصیف کرد.
وزیر دفاع آمریکا: حملات متهورانه حوثیها مستلزم پاسخ بینالمللی است
حوثیها تأکید دارند که با وجود تشکیل ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا برای مقابله با آنها، حملات خود را در آبراه بینالمللی دریای سرخ متوقف نخواهند کرد
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، سهشنبه ۲۸ آذر، حملات «متهورانه» حوثیها به کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ را چالشی بینالمللی دانست که به گفته او پاسخ بینالمللی میطلبد.
آستین در شبکه اجتماعی «ایکس» تصریح کرد که ائتلاف دریایی جدید که روز دوشنبه تشکیل آن اعلام شد، «گشتزنیهای مشترک را در جنوب دریای سرخ و خلیج عدن راهاندازی خواهد کرد.»
تشکیل ائتلاف بینالمللی
وزیر دفاع ایالات متحده توضیح داد که در چارچوب این ائتلاف بینالمللی برای حفاظت از دریاهای آزاد و ارتقای امنیت و رفاه منطقه همکاری انجام خواهیم شد.
پنتاگون، سهشنبه اعلام کرد که حوثیها از زمان آغاز درگیری میان اسرائیل و حماس بیش از ۱۰۰ حمله با استفاده از پهپادها و موشکهای بالستیک به دهها کشتی تجاری انجام دادند.
نقش سازنده چین
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز سهشنبه اعلام کرد که «ایالات متحده از ایفای نقش سازنده چین در تلاش برای جلوگیری از حملات حوثیها به تجارت بینالمللی دریایی استقبال خواهد کرد.»
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در تماس تلفنی اخیر به وانگ یی، دیپلمات ارشد چین گفت که «حملات شبهنظامیان حوثی به منافع همه کشورها از جمله ایالات متحده و چین آسیب میرساند.»
تاثیر منفی بر اقتصاد جهانی
بر اساس بیانیه پنتاگون، آستین در جریان سفر خود به خاورمیانه، نشستی مجازی برگزار کرد که در آن وزیران و مقامات ارشد دفاعی ۴۳ کشور، علاوه بر مقامات اتحادیه اروپا و ناتو حضور داشتند و به آنها اطلاع داد که حملات حوثیها اقتصاد جهانی را تحت تأثیر گذاشته است و در صورت عدم رسیدگی بینالمللی، کشتیرانی تجاری را تهدید خواهد کرد.
بر اساس این بیانیه، در حال حاضر ۱۰ تا ۱۵ درصد تجارت جهانی از دریای سرخ میگذرد و به دلیل حملات حوثیها، شرکتهای کشتیرانی بینالمللی مجبور به تغییر مسیر خود از «دماغه امید نیک» شدهاند که این روند تحویل کالاها و مواد ضروری از جمله نفت و گاز را هفتهها به تاخیر میاندازد.
آستین، بعدازظهر دوشنبه از تشکیل یک نیروی دریایی جدید چندملیتی تحت چتر نیروی دریایی مشترک و رهبری گروه ضربت ۱۵۳ خبر داد که ماموریت آن حفظ امنیت در دریای سرخ است.
پیش از این، کشورهای آمریکا و بریتانیا درباره خطر حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ هشدار داده بودند، این در حالی است که ایتالیا تصمیم گرفت یک ناو برای افزایش امنیت در دریای سرخ مستقر کند.
وزارت دفاع آمریکا، سهشنبه تایید کرد که حملات حوثی ها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ تهدیدی برای آزادی تجارت جهانی است.
سخنگوی رسمی پنتاگون در بیانیهای گفت که آستین، وزیر دفاع آمریکا که در حال سفر به منطقه است، «حملات حوثیها به کشتیرانی بینالمللی و تجارت جهانی را محکوم و آنها را بیسابقه و غیرقابل قبول خواند و خاطرنشان کرد که این حملات جریان آزاد تجارت را تهدید میکند و جان خدمه بیگناه را در معرض خطر قرار میدهد.»
اعزام ناوهای جنگی بریتانیا و ایتالیا
بریتانیا نیز به نوبه خود نسبت به وخامت اوضاع امنیتی در دریای سرخ هشدار داد و سهشنبه در بیانیهای تایید کرد که ناوشکن «Diamond» نیروی دریایی سلطنتی به یک گروه ویژه بینالمللی جدید برای حفاظت از کشتیها در منطقه خواهد پیوست.
گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا در بیانیهای گفت: «این حملات غیرقانونی تهدیدی غیرقابل قبول برای اقتصاد جهانی است، امنیت منطقه را تضعیف میکند و تهدیدی برای افزایش قیمت سوخت است.» او همچنین افزود: «این یک مشکل جهانی است که نیازمند راهحل بینالمللی است.»
در همین راستا، وزارت دفاع ایتالیا، سهشنبه اعلام کرد که نیروی دریایی یکی از ناوچههای خود را برای کمک به محافظت از مسیر کشتیرانی در دریای سرخ در برابر حملات حوثیها در یمن اعزام خواهد کرد.
گیدو کروستو، وزیر دفاع ایتالیا در بیانیهای گفت: «ایتالیا نقش خود را در همکاری با جامعه بینالمللی در مقابله با فعالیتهای تروریستی بیثبات کننده حوثیها ایفا خواهد کرد.»
واکنش حوثیها به ائتلاف بینالمللی
از سویی محمدعلی الحوثی، رهبر شبهنظامیان حوثی در یمن، سهشنبه تهدید کرد که کشتیهای هر کشوری که علیه این گروه در دریای سرخ اقدام کنند را هدف قرار خواهد داد.
رهبر حوثیها در گفتوگوی تلویزیونی گفت: «اگر آمریکا اقدامی علیه ما انجام دهد، پاسخ خواهیم داد و ناوبری هر کشوری که در این حمله شرکت کند آسیب میبیند و کشتیهای آنها را بمباران میکنیم.»
در بیانیه بعدی حوثیهای یمن آمده است: «ائتلاف بینالمللی اعلام شده توسط آمریکا به بهانه حفاظت از کشتیرانی دریایی در دریای سرخ «بخش تفکیکناشدنی از تهاجم علیه مردم فلسطین است.»
حوثیها همچنین تاکید کردند که «مردم یمن بر موضع اصولی خود در حمایت از مردم فلسطین تا پایان تهاجم تجاوزکارانه اسرائیل و رفع محاصره از نوار غزه، ثابت قدم خواهند بود.»
رشاد العلیمی اعمال فشار بر حوثیها برای تعامل جدی با تلاشهای صلح را خواستار شد
در این دیدار تلاشهای بینالمللی با هدف همافزایی و تقویت تلاشهای پادشاهی عربی سعودی و سلطنت عمان برای دستیابی به توافق آتشبس جامع، کاهش درد و رنج یمنیها و احیای روند صلح مطابق با مرجعیتهای ملی، منطقهای و بینالمللی آن، مورد بحث و بررسی قرار گرفت
رئیس شورای رهبری ریاست جمهوری یمن توسط هانس گروندبرگ، فرستاده سازمان ملل در امور یمن از نتایج تماسهای اخیر او به منظور از سرگیری روند سیاسی جامع یمن تحت نظارت سازمان ملل مطلع شد.
در این راستا رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاست جمهوری یمن، از جامعه جهانی خواست تا حداکثر فشار را بر شبهنظامیان حوثی اعمال کند و این گروه را به مشارکت جدی در تلاشها برای پیشبرد روند صلح در یمن ملزم کند.
العلیمی در جریان دیدار خود با هانس گروندبرگ، نماینده سازمان ملل، سهشنبه ۲۸ آذر، در ریاض، بر تمایل دولت یمن جهت «گسترش فواید بشردوستانه برای شهروندان» از جمله پرداخت حقوق کارمندان در مناطق تحت کنترل حوثیها تاکید کرد.
خبرگزاری رسمی یمن گزارش داد که العلیمی از سوی فرستاده سازمان ملل در خصوص نتایج تماسهای اخیر او به منظور از سرگیری روند جامع سیاسی یمن تحت نظارت این نهاد بینالمللی، توضیحاتی را دریافت کرد.
در این دیدار تلاشهای بینالمللی با هدف همافزایی و تقویت تلاشهای پادشاهی عربی سعودی و سلطنت عمان برای دستیابی به توافق آتشبس جامع، کاهش درد و رنج یمنیها و احیای روند صلح مطابق با مرجعیتهای ملی، منطقهای و بینالمللی آن، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
رئیس شورای رهبری ریاست جمهوری یمن، همچنین بر حمایت این شورا و دولت یمن از تلاشهای سازمان ملل متحد و فرستاده ویژه آن و اصرار بر فراهم کردن همه امکانات برای انجام وظایف و مسئولیتهای مصرح آن در چارچوب قطعنامههای مشروعیت بینالمللی بهویژه قطعنامه ۲۲۱۶، تاکید کرد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة