۲۱ سرباز اسرائیل در حمله‌ای در مرکز غزه کشته‌ شدند
۲۱ سرباز اسرائیل در حمله‌ای در مرکز غزه کشته‌ شدند
ارتش اسرائیل روز سه‌شنبه اعلام کرد که ۲۴ تن از سربازانش در غزه کشته شدند. این مرگبارترین روز برای نیروهای اسرائیل از زمان حمله زمینی به غزه بوده است. ارتش اسرائیل اعلام کرد ۲۱ سربازش در درگیری در مرکز غزه کشته شده‌اند. پیش از این اسرائیل از کشته شدن سه سرباز در حملات جداگانه‌ای در جنوب غزه خبر داده بود.

۲ بهمن ۱۴۰۲ – ۲۲ ژانویه ۲۰۲۴

ارتش اسرائیل می‌گوید بیشتر سربازان کشته شده در ساختمانی مستقر بودند که با نارنجک‌انداز هدف قرار گرفته است.

بنابر اعلام ارتش، ساختمان پس از حمله فرو ریخته است.

در پی اعلام این خبر، اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهور اسرائیل گفت امروز «صبحی تحمل‌ناپذیر است.»

اسرائیل اکنون حملات خود را در اصلی‌ترین شهر جنوب غزه در خان یونس متمرکز کرده است، جایی معتقد است مقر اصلی نیروهای حماس است.

اسرائیل هفته گذشته حمله برای تصرف خان یونس را آغاز کند.

جنوب غزه کانون اصلی حملات اسرائیل است

نوجوان اسرائیلی در بیمارستان ناصر در خان‌ یونس در جنوب غزه

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، نوجوان اسرائیلی در بیمارستان ناصر در خان‌ یونس در جنوب غزه

در همین حال فلسطینی‌ها می‌گویند جنوب باریکه غزه شدیدترین بمباران از زمان آغاز جنگ غزه را تجربه کرده‌اند.

در همین حال جمعیت هلال احمر فلسطینی می‌گوید ساختمان این نهاد در خان یونس زیر آتش توپخانه اسرائیل آسیب‌دیده است . افرادی که در آنجا پناه گرفته بودند مجروح شده‌اند.

گزارش‌ها حاکی است که نیروهای اسرائیلی همچنین به سمت منطقه ساحلی مساوی پیشروی کرده‌اند. اسرائیل این منطقه را در زمره مناطق امن طبقه‌بندی کرده بود.

مقام‌های درمانی حماس می‌گویند ۵۰ نفر یکشنبه شب در جنوب خان یونس کشته شدند.

همزمان مراکز درمانی در خان یونس در محاصره نیروهای اسرائیلی است و این بدان معناست که امکان آسیب‌دیدگان امکان دسترسی به مراکز پزشکی را ندارند.

آمریکا بار دیگر از اسرائیل خواست از غیرنظامیان و کادر پزشکی محافظت کند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه گفت که اسرائیل حق دارد از خود دفاع کند، اما اضافه کرد «ما از آنها انتظار داریم که این کار را مطابق با قوانین بین‌المللی انجام دهند و از افراد بی‌گناه در بیمارستان‌ها، کارکنان پزشکی و بیماران تا حد امکان نیز محافظت کنند».

اسرائیل درباره وضعیت کادر درمانی اظهارنظری نکرده است.

اما سخنگویان اسرائیل می‌گوید که نیروهای حماس در داخل و اطراف بیمارستان عملیات انجام می‌دهند.

مقام‌های درمانی حماس روز دوشنبه اعلام کردند که حداقل ۲۵۲۹۵ غیرنظامی در غزه از ۷ اکتبر تا کنون کشته شده‌اند.

آمریکا از اسرائیل خواسته است تا آسیب غیرنظامیان در غزه را کاهش دهد، از آن خواسته است تا بر خشونت شهرک‌نشینان اسرائیلی علیه فلسطینیان در کرانه باختری اشغالی فائق آیند.

روز گذشته مقام‌های آمریکایی و اروپایی بار دیگر اعلام کردند که راه حل دو کشوری عملا برای صلح پایدار میان اسرائیل و فلسطینی‌ها ضروری است.

اما اسرائیل کاتز وزیر خارجه اسرائیل روز دوشنبه در بروکسل در نشستی با همتایان خود در اتحادیه اروپا از بحث در این مورد خودداری کرد و به جای آن، به معرفی پیشنهادات دولت بنیامین نتانیاهو و و نشان دادن طرح‌های آنها برای اجرای پروژه‌های زیرساختی در سرزمین‌های فلسطینی پرداخت.

بنیامین نتانیاهو که هم اینک با جدال‌هایی در کابینه جنگی این کشور روبرو است و با متحدان غربی خود نیز اختلاف‌نظر دارد، پیشنهاد تشکیل کشور مستقل فلسطینی را رد کرده است. او گفته است که تشکیل یک کشور فلسطینی «خطر موجودیتی» برای اسرائیل به دنبال خواهد داشت.

در همین حال جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مقاله‌ای را منتشر کرده است که در آن پیشنهادی برای صلح پایدار مطرح کرده و خواستار برگزاری یک کنفرانس مقدماتی صلح شده است.

در همین حال، تنش‌ها در کرانه باختری تحت اشغال اسرائیل نیز افزایش یافته است.

این بخش از سرزمین‌های فلسطینی نیز همزمان با جنگ غزه شاهد افزایش خشونت‌ها بوده است.

در تازه‌ترین تحول آمریکا از اسرائیل خواسته تا درباره کشته شدن یک جوان آمریکایی- فلسطینی توضیح دهد. عموی این جوان فلسطینی به رویترز گفته او با گلوله نیروهای اسرائیلی در واکنش به پرتاب سنگ کشته شده است.

این زنان «چشمان اسرائيل» در مرز بودند، اما کسی به هشدار آنها درباره حماس گوش نکرد

  • آلیس کادی
  • بی‌بی‌سی، اسرائیل
سربازان اسرائیلی

می‌گویند آنها چشمان اسرائیل در مرز غزه هستند.

این یگان‌ها که از زنان سرباز جوان تشکیل شده، سال‌هاست که تنها یک وظیفه داشته‌اند؛ این که ساعت‌ها در مراکز و پایگاه‌های دیدبانی مرزی بنشینند و دنبال نشانی از هر چیز مشکوکی بگردند.

در ماه‌های قبل از حملات ۷ اکتبر حماس، آنها چیزهایی مشکوکی می‌دیدند: یورش‌های تمرینی، گروگان‌گیری‌های آزمایشی، و کشاورزانی در آن سوی حصارها که رفتارهای عجیبی از خود نشان می‌دادند.

نوا – که اسم واقعی‌اش نیست- می‌گوید آنها اطلاعات مربوط به مشاهدات خود را به افسران اطلاعاتی و رده‌بالاتر منتقل می‌کردند، اما کار دیگری از دستشان برنمی‌آمد. او می‌گوید: «ما فقط چشمی برای دیدن بودیم.»

برای بعضی از این زنان روشن بود که حماس نقشه‌ای بزرگ در سر می‌پروراند. به گفته نوا وضعیت شبیه بادکنکی در آستانه ترکیدن بود.

بی‌بی‌سی با این زنان جوان درباره مشاهداتشان از افزایش فعالیت‌های مشکوک، گزارش‌هایی که در این زمینه داده‌اند، و واکنش نشان ندادن افسران ارشد ارتش اسرائیل صحبت کرده است.

ما همچنین پیام‌های واتس‌اپی را دیده‌ایم که این زنان در ماه‌های قبل از حمله فرستاده‌اند و در آن درباره اتفاقاتی که در مرز می‌افتاده،‌ صحبت کرده‌اند. بین بعضی از آنها تبدیل به یک شوخی تلخ و سیاه شده بود:‌ این که وقتی حمله رخ می‌دهد،‌ چه کسی کشیک خواهد بود؟

این زنان تنها کسانی نبودند که زنگ خطر را به صدا در آوردند. هر چه بیشتر از روایت‌ها و هشدارهای قبلی می‌شنوند،‌ خشم اسرائیلی‌ها و سوالات درباره واکنش به حملات حماس و آمادگی ارتش برای آن، بیشتر و بیشتر می‌شود.

بی‌بی‌سی با خانواده‌های سوگواری صحبت کرده که دخترانشان را که جزو همین نیروها بودند، از دست داده‌اند و با کارشناسانی که واکنش ارتش اسرائیل به گزارش‌های این زنان را بخشی از یک شکست اطلاعاتی بزرگتر می‌دانند. ارتش اسرائیل حاضر نشد به سوالات بی‌بی‌سی درباره این موضوع پاسخ دهد و گفت «در حال حاضر روی حذف تهدید سازمان تروریستی حماس متمرکز است».

یکی از فرماندهان سابق یگان‌های مرزی اسرائیل به بی‌بی‌سی گفت: «مشکل اینجا بود که آنها [ارتش] نقطه‌ها را به هم وصل نکردند».

اگر این کار را کرده بودند در می‌یافتند که حماس برای اقدامی بی‌سابقه آماده می‌شود.

خط

شای آشرام ۱۹ ساله یکی از سربازان زنی بود که روز ۷ اکتبر مشغول خدمت بود. آن روز در تماس با خانواده‌اش، در حالی که صدای تیراندازی و انفجار در اطراف او شنیده می‌شد، گفت که «ترورویست‌ها وارد پایگاه شده‌اند و قرار است اتفاقات مهمی بیفتد».

او یکی از ده‌ها سرباز یگان دیدبانی بود که در آن حملات کشته شد. تعدادی از آنها هم گروگان گرفته شدند.

شای اشرام - پدرش می‌گوید عشقش این بود که سرباز باشد
توضیح تصویر، شای اشرام – پدرش می‌گوید عشقش این بود که سرباز باشد

در زمان حمله حماس،‌ زنان پایگاه نهال اوز در حدود یک کیلومتری مرز غزه، در گروهشان در واتس‌اپ شروع به خداحافظی از یکدیگر کردند.

نوا آن روز کشیک نداشت و در خانه پیام‌های آنها را می‌خواند. او به یاد می‌آورد که در آن لحظات به این فکر می‌کرد که بالاخره آن اتفاق افتاد. حمله‌ای که مدت‌ها نگران آن بودند، واقعا داشت رخ می‌داد.

زنان واحد دیدبانی ارتش اسرائیل -که به عبری به آنها «تاتزپیتانیوت» می‌گویند- به خاطر مکان خدمتشان در پایگاه‌های مرزی، اولین اسرائیلی‌هایی بودند که حماس بعد از نفوذ از مرز غزه به آنها رسید.

«وظیفه ما حفاظت از همه ساکنان است»

این زنان داخل اتاق‌هایی نزدیک مرز می‌نشینند و هر روز ساعت‌ها به تصاویر دوربین‌های مداربسته‌ای خیره می‌شوند که در سرتاسر حصارهای مجهز به فناوری‌های پیشرفته، و همین طور روی بالن‌هایی در آسمان غزه نصب شده است.

چندین واحد از این دیدبان‌ها درست در کنار حصارهای مرزی مستقر هستند و یگان‌های دیگری هم در طول مرز اسرائیل با غزه حضور دارند. همه این واحدها از زنان جوانی تشکیل شده که حدودا ۲۰ ساله هستند و اسلحه هم ندارند.

این سربازان زن در وقت آزادشان به هم رقص یاد می‌دهند، با هم آشپزی می‌کنند و تلویزیون تماشا می‌کنند. برای بسیاری از آنها دوره خدمت سربازی اولین بار است که دور از خانواده‌هایشان هستند و به گفته خودشان بین آنها نوعی پیوند خواهرانه برقرار می‌شود.

اما در عین حال می‌گویند که مسئولیتشان را جدی می‌گیرند. نوا می‌گوید: «وظیفه ما این است که از همه ساکنان اسرائيل حفاظت کنیم. ما کار بسیار سختی داریم. باید بنشینیم و بدون لحظه‌ای غفلت تصاویر را رصد کنیم. باید مدام تمرکزمان را حفظ کنیم.»

در مقاله‌ای که اواخر ماه سپتامبر ۲۰۲۳ (کمی پیش از حمله حماس) در سایت ارتش اسرائيل منتشر شد، نام واحد «تاتزپیتانیوت» در کنار واحدهای نخبه اطلاعاتی ارتش قرار گرفته بود و از آنها به عنوان کسانی یاد شده بود که «همه چیز را درباره دشمن می‌دانند».

وقتی این زنان مورد مشکوکی می‌بینند، آن را به اطلاع فرمانده‌شان در پایگاه می‌رسانند و برای ارزیابی مقام‌های ارشد در سیستم کامپیوتری ثبت می‌کنند.

گرافیک

ایتان دانگوت سرلشکر بازنشسته ارتش اسرائیل می‌گوید تاتزپیتانیوت نقش مهمی در اطلا‌ع‌رسانی درباره احتمال وجود خطر دارد، و به گفته او نگرانی‌هایی که آنها با فرماندهانشان در میان می‌گذارند باید به مقام‌های بالا اطلاع داده شود تا «یک تصویر جامع اطلاعاتی ترسیم شود».

او می‌گوید کار واحدهای دیدبانی فراهم کردن «قطعات مهم پازل» برای شناخت و تشخیص تهدیدهای امنیتی است.

در ماه‌های قبل از حمله حماس، مقام‌های ارشد اسرائیلی در اظهارنظرهای عمومی خود می‌گفتند که تهدیدات حماس علیه اسرائیل مهار شده است.

اما در امتداد مرز غزه نشانه‌های زیادی از خراب بودن اوضاع در دست بود.

خط

اواخر ماه سپتامبر، یکی از سربازان دیدبان در نهال اوز در گروه واتس‌اپ دوستانش در واحد مرزی نوشت: «چی شده، باز هم که اینجا یک خبرهایی هست؟»

و بلافاصله پیامی در پاسخ آمد که «دختر، تو کجا بودی؟ دو هفته است که هر روز از این خبرها است.»

آنها درباره مجموعه‌ اتفاقاتی صحبت می‌کردند که در ماه‌های قبل از حملات ۷ اکتبر رصد کرده بودند و بعضی از آنها را نگران کرده بود که حمله‌ای در راه است.

نوا که هنوز در ارتش خدمت می‌کند به بی‌بی‌سی گفت: «هر روز آنها را در حال تمرین‌هایی می‌دیدیم که شبیه آماده شدن برای حمله بود. حتی یک ماکت تانک داشتند که تمرین می‌کردند چگونه کنترل آن را در دست بگیرند.»

«آنها تسلیحاتی هم برای حصارهای مرزی داشتند و تمرین می‌کردند که چگونه آن را منفجر کنند، و برای مسلط شدن به نیروها و کشتن و ربودن آنها هماهنگی می‌کردند.»

ادن هادار، یکی دیگر از دیدبان‌های پایگاه به یاد می‌آورد که در آغاز دوره خدمتش، جنگجویان حماس را رصد می‌کرده که عمدتا مشغول تمرینات آمادگی بدنی بودند. اما در ماه‌های قبل از پایان خدمتش در اوت ۲۰۲۳ او متوجه تغییر رویه آنها به «تمرینات نظامی واقعی» شده بود.

گرافیک

در پایگاهی دیگر در امتداد مرز، گال (که نام واقعی او نیست) می‌گوید که او هم شاهد افزایش آموزش و تمرین نظامی بوده است.

او در تصاویر یکی از دوربین‌هایی که روی بالن‌ها نصب بوده، دیده است که ماکت یک سلاح خودکار در مرز اسرائيل را «در قلب غزه» بازسازی کرده‌اند.

چند دیدبان زن دیگر هم می‌گویند که نیروهای حماس در نزدیکی حصارها -که به آن دیوار آهنین اسرائیل می‌گویند- بمب کار می‌گذاشتند و منفجر می‌کردند، و ظاهرا در حال ارزیابی قدرت انفجارها بودند. ویدیوهایی که از حملات ۷ اکتبر منتشر شد، انفجارهای بزرگی را نشان می‌داد که بعد از آن نیروهای حماس سوار بر موتور از حصارهای مرزی عبور می‌کردند.

رونی لیفشیتز، سرباز سابق واحد دیدبانی، که در زمان حمله هنوز مشغول خدمت بود اما در روز حمله در پایگاه حضور نداشت، می‌گوید نگران‌کننده‌ترین چیزی که در هفته‌های پیش از حمله شاهد آن بود، گشت مرتب خودروهایی بود که پر از نیروهای حماس بودند و در پست‌های دیدبانی در آن سوی مرز توقف می‌کردند.

رونی لیفشیتز می‌گوید مردانی در آن سوی مرز غزه از حصارها عکس می‌گرفتند
توضیح تصویر، رونی لیفشیتز می‌گوید مردانی در آن سوی مرز غزه از حصارها عکس می‌گرفتند

او مردانی را به یاد می‌آورد که «صحبت می‌کردند، به دوربین‌های مداربسته و حصارهای مرزی اشاره می‌کردند و عکس می‌گرفتند».

او می‌گوید از یونیفرم آنها تشخیص داده که از نیروهای یگان «نخبه» حماس هستند. اسرائیل می‌گوید که اعضای این واحد از جمله «نیروهای پیشرو» در حملات اکتبر بودند.

روایت رونی با زن دیگری که در همان پایگاه خدمت می‌کرده و با بی‌بی‌سی صحبت کرده، سازگار است.

بعضی از دیدبان‌های زن هم از افزایش تلاش‌ها برای یورش مرزی گفته‌اند.

پیام‌هایی که یکی از سربازان زن به ما نشان داد، به صورت رمزگذاری‌شده به حضور ون‌ها در امتداد مرز اشاره می‌کرد و درباره کسانی می‌گفت که ارتش اسرائیل مانع از نفوذشان به این سوی مرز شده است. او می‌گوید این نوع وقایع بیش از همیشه در حال رخ دادن بود. اعضای واحد دیدبانی به خاطر موفقیت در مانع شدن از نفوذهای مرزی، در واتس‌اپ به هم تبریک می‌گفتند و ایموجی قلب و گیف برای هم می‌فرستادند.

شهف نیسانی، سرباز دیدبان در پیامی به مادرش در ماه ژوئیه نوشته بود: «صبح به خیر مامان. شیفتم همین الان تمام شد و یک مورد [تلاش برای عبور از مرز] داشتیم. این اتفاق‌ها واقعا اعصاب خرد کن است… مثلا یک موردی بود که هیچ کس قبلا با آن برخورد نکرده بود.»

این زن‌ها تغییرات عجیبی در الگوی رفتار افراد در آن سوی مرز مشاهده می‌کردند.

آنها می‌گویند کشاورزان غزه، شکارچیان پرندگان و چوپان‌ها بیشتر از قبل به حصارها نزدیک می‌شدند. این دیدبان‌ها الان بر این باورند که این افراد در واقع مشغول جمع‌آوری اطلاعات قبل از حمله بودند.

یک برج دیدبانی حماس در امتداد مرز غزه با اسرائیل
توضیح تصویر، یک برج دیدبانی حماس در امتداد مرز غزه با اسرائیل

آویگیل که خواسته نام واقعی‌اش استفاده نشود، یکی دیگر از سربازان واحد دیدبانی است. او می‌گوید: «چهره همه افرادی را که در آن سوی مرز کار می‌کردند می‌شناختیم و روتین و ساعت کار آنها را می‌دانستیم. اما ناگهان شروع به دیدن چوپان‌ها و کشاورزانی کردیم که قبلا ندیده بودیم. آنها را می‌دیدیم که وارد مناطق جدیدی می‌شدند و روتین کارشان عوض شده بود.»

نوا هم آنها را به یاد می‌آورد که روز به روز به حصارها نزدیک‌تر می‌شدند.

او می‌گوید «شکارچیان پرنده قفس‌هایشان را درست کنار حصارها می‌گذاشتند. عجیب بود چون می‌توانستند قفس‌ها را هر جای دیگری هم بگذارند. کشاورزان هم به حصارها نزدیکتر شده بودند و جاهایی کار می‌کردند که اصلا زراعی نبود. هیچ دلیل دیگری جز جمع‌آوری اطلاعات درباره سیستم حفاظت مرزی و چگونگی نفوذ به آن وجود نداشت. اینها به نظر من مشکوک می‌آمد… مدام درباره این اتفاقات صحبت می‌کردیم.»

البته همه کسانی که ما با آنها صحبت کردیم از اهمیت آنچه مشاهده می‌کردند، آگاه نبودند.

یکی از آنها به ما گفت که حماس همیشه مشغول تمرین برای حمله بوده و بعضی از این سربازان اصلا انتظار اقدامی در مقیاس حملات ۷ اکتبر را نداشتند.

دیدبان‌های اسرائیلی می‌گویند که قبل از حمله حماس چهره‌های ناآشنا در آن سوی مرز می‌دیدند

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، دیدبان‌های اسرائیلی می‌گویند که قبل از حمله حماس چهره‌های ناآشنا در آن سوی مرز می‌دیدند

چندین نفر از دیدبان‌های زن که نگران یک حمله بزرگ بودند، به بی‌بی‌سی گفتند که حس می‌کردند کسی به نگرانی‌های آنها اعتنایی نمی‌کند.

رونی می‌گوید پروتکل این بود که وقتی متوجه رفت و آمد ون‌ها در طول مرز می‌شد، فرماندهش را در جریان می‌گذاشت و ون‌ها را تا جایی که از حوزه دیدبانی او خارج می‌شدند رصد می‌کرد. بعد مشاهداتش را در سیستم کامپیوتری ثبت می‌کرد که قرار بود «به بالا منتقل شود».

اما می‌گوید هیچ ایده‌ای ندارد که این گزارش‌ها واقعا کجا می‌رفته است: «احتمالا برای مقام‌های اطلاعاتی… اما این که درباره آن کاری می‌کردند یا نه، واقعا نمی‌دانم. هیچ کس درباره این گزارش‌ها و مشاهدات جوابی به ما نمی‌داد.»

گرافیک

نوا می‌گوید شمار گزارش‌هایی که ثبت کرده از دستش خارج شده است. در داخل یگان این گزارش‌ها را «همه جدی می‌گرفتند و منتقل می‌کردند، اما در نهایت آنها [افراد خارج از یگان] هیچ توجهی نکردند».

آویگیل می‌گوید حتی وقتی مقام‌های ارشد برای بازدید به پایگاه می‌رفتند «هیچ کس با ما صحبت نمی‌کرد،‌ نظر ما را نمی‌پرسید و ما را در جریان وقایع نمی‌گذاشت».

«فقط می‌آمدند، کارهایی برای ما تعریف می‌کردند و می‌رفتند.»

«ما چرا اینجاییم وقتی هیچکس به حرفمان گوش نمی‌کند؟»

گال که فرمانده یگان بوده می‌گوید دیدبان‌ها اطلاعات را به او منتقل می‌کردند و او هم آن را برای مقام‌های ارشد خود می‌فرستاده است.

اما او می‌گوید با این که این مشاهدات در گزارش «ارزیابی موقعیت» وجود داشت و فرماندهان پایگاه درباره آن بحث می‌کردند، اما کسی خارج از پایگاه درباره آن حرفی نمی‌زد.

تعدادی از این زنان می‌گویند استیصال و نگرانی خود را با خانواده‌هایشان در میان می‌گذاشتند.

ایلانا، مادر شهف، به یاد می‌آورد که دخترش به او گفته بود:‌ «ما چرا اینجاییم وقتی هیچکس به حرفمان گوش نمی‌کند؟»

او می‌گوید:‌ «به من می‌گفت که دخترها دارند می‌بینند که اتفاقات بدی دارد می‌افتد. من پرسیدم ‘آیا شکایت می‌کنید؟’ البته من نمی‌دانستم ارتش دقیقا چگونه کار می‌کند، اما می‌دانستم که مشکل از پایگاه نیست، بلکه از رده‌های بالاتر است.»

با وجود ابراز نگرانی‌های شهف، خانواده او هم مانند دیگران، به ارتش و دولت اسرائیل در این زمینه اعتماد کامل داشتند و بر این باور بودند که حتی اگر نقشه‌ای در کار باشد، به سرعت با آن برخورد خواهد شد.

شهف (چپ) با مادرش
توضیح تصویر، شهف (چپ) با مادرش

ایلانا در حالی که بین کلماتش نفس‌های عمیق می‌کشد، به خاطر می‌آورد که «در ماه‌های آخر، او بارها و بارها می‌گفت خواهید دید که جنگ خواهد شد. و ما به او می‌خندیدم چون فکر می‌کردیم زیادی شلوغش می‌کند».

شهف جزو اولین کسانی بود که روز ۷ اکتبر در حمله حماس به نهال اوز کشته شد.

آن روز مرگبارترین روز تاریخ اسرائیل بود که به گفته دفتر نخست وزیری، حدود ۱۳۰۰ نفر در آن کشته شدند و ۲۴۰ نفر هم گروگان گرفته شدند.

به گفته وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است، حملات هوایی و عملیات زمینی اسرائیل در واکنش به حملات حماس، بیش از ۲۳۰۰۰ کشته در غزه به جا گذاشته است.

خط

با این که خودشان خبر نداشتند، اما سربازان تاتزپیتانیوت تنها کسانی نبودند که از وضعیت ابراز نگرانی کرده بودند، و مشاهدات آنها تنها اطلاعاتی نبود که درباره اتفاقی قریب‌الوقوع هشدار می‌داد.

بر اساس گزارشی که نیویورک تایمز منتشر کرده، مقام‌های اسرائیلی بیش از یک سال قبل از حملات ۷ اکتبر، طرحی مفصل و با جزییات از نقشه‌های حماس در دست داشتند،‌ اما آن را به عنوان آمال و آرزوهای این گروه رد می‌کردند.

به گزارش این روزنامه آمریکایی یک تحلیلگر سابق «واحد ۸۲۰۰»، از واحدهای اطلاعاتی ارتش اسرائیل، سه ماه قبل از حملات هشدار داده بود که حماس در حال انجام تمرینات و آموزش‌های نظامی فشرد‌ه‌ای است که به نظرش شبیه طرح حمله‌ای بوده که در دست مقام‌های اسرائیلی بوده است، اما هیچکس به هشدارهای او اعتنایی نکرده است.

پیش از این گزارش تحقیقی بی‌بی‌سی نشان داده بود که تصاویر و خبرهای تمرینات نظامی حماس و گروه‌های مسلح دیگر غزه، در شبکه‌های اجتماعی هم منتشر شده بود.

به زنان دیدبان «آن طور که باید توجه نشد»

ایتان دانگوت، سرلشکر بازنشسته ارتش اسرائیل می‌گوید: «نشانه‌ها روز به روز بیشتر می‌شد. وقتی به نشانه‌ها توجه کنید، زودتر درباره آن تصمیم می‌گیرید و برای متوقف کردن آن وارد عمل می‌شوید… متاسفانه این اتفاق نیفتاد.»

او می‌گوید هر چند که هنوز تحقیقات کاملی درباره حملات روز ۷ اکتبر نشده، اما روشن است که به گزارش‌های زنان دیدبان «آن طور که باید توجه نشده است».

او می‌گوید: «بعضی وقت‌ها مشکل از اعتماد به نفس بیش از حد افسران ارشد است که برخوردشان این است که ‘خیلی خوب، حرف‌های شما را شنیدم، اما من بهتر از شما می‌فهمم. من تجربه دارم. سنم از شما بیشتر است. تصویر استراتژیکی در ذهنم دارم که بر اساس آن چیزهایی که شما می‌گویید نمی‌تواند درست باشد.’ بعضی وقت‌ها هم مشکل از خود برتر پنداری مردانه است.»

«در کار اطلاعاتی باید دور یک میز بنشینید و اطلاعات را جمع‌آوری و دسته‌بندی کنید و پازل را تکمیل کنید. درباره دیدبان‌ها هم همین طور است، اگر می‌خواهید بدانید که واقعا چه اتفاقی دارد می‌افتد، باید کنارشان بنشینید و به دقت به حرف‌هایشان و تحلیلی که از وضعیت دارند گوش کنید.»

سرتیپ امیر آویوی، جانشین سابق فرماندهی لشکر غزه در ارتش اسرائیل قبول ندارد که جنسیت‌گرایی در این ماجرا نقشی داشته است، اما موافق است که باید در قبال نگرانی‌های سربازان دیدبانی اقدامات بیشتری صورت می‌گرفت.

او می‌گوید:‌ «نمی‌توانم با اطمینان بگویم که چه اتفاقی افتاده اما می‌توانم بگویم که چه انتظاری می‌توان داشت.»

«آنچه انتظار می‌رود این است که وقتی کسانی در مرز مشغول انجام وظیفه خود هستند و نگرانی‌هایی دارند و چیزهایی می‌بینند که باید مورد توجه و ارزیابی قرار بگیرد، باید حرفشان را بشنوید، چون کارشان همین است. آنها چشمان واقعی گردان‌ها و تیپ‌ها و لشکرها هستند.»

از نظر او «بزرگترین شکست» این فرض بود که «آنها [نیروهای حماس] مهار شده‌اند»، این تصور که «بله آنها در حال آموزش هستند، بله آنها نقشه دارند، ولی قرار نیست وارد عمل شوند و کاری انجام دهند».

ارتش اسرائیل وعده داده است که در آینده تحقیقات کاملی درباره حملات انجام خواهد داد و در پاسخ به بی‌بی‌سی گفت: «به سوالاتی از این دست در مراحل بعدی رسیدگی خواهد شد.»

سربازان واحد دیدبانی درباره این که چرا به گزارش‌های آنها توجه لازم نشده،‌ نظرات مختلفی دارند، اما دیدگاه آویگیل مشابه نظر چند نفر دیگری است که با آنها صحبت کردیم:‌ «دلیلش این است که ما رده‌پایین‌ترین سربازان سیستم هستیم… به همین خاطر حرف ما اهمیت کمتری پیدا می‌کند.»

رونی هم می‌گوید: «همه ما را به عنوان چشمان ارتش می‌شناسند، کسی ما را به عنوان سرباز نمی‌بیند.»

خط

سه ماه بعد از حملات، سربازان تاتزپیتانیوت و خانواده‌های سوگوار آنهایی که از این واحد کشته شده‌اند، همچنان تلاش می‌کنند با اتفاقات آن روز کنار بیایند و منتظر تحقیقات درباره وقایع ۷ اکتبر هستند.

در اتاق خواب شای اشرام، چند کلاه‌ نظامی کنار میز توالتی است که روی آن طرح‌ها و عکس‌هایی از او در یونیفرم نظامی‌اش دیده می‌شود.

پدرش، درور، می‌گوید گاهی به اتاق دخترش می‌رود و آنجا گریه می‌کند.

درور، پدر شای می‌گوید وقتی دختران سرباز را همراه پدرانشان می‌بیند، حس «حسادت» به او دست می‌دهد
توضیح تصویر، درور، پدر شای می‌گوید وقتی دختران سرباز را همراه پدرانشان می‌بیند، حس «حسادت» به او دست می‌دهد

«من یک راننده تاکسی هستم که مردم را از ایستگاه قطار برمی‌دارم. وقتی دختران سرباز را می‌بینم که پدرشان به استقبال آنها می‌رود، حس بدی به من دست می‌دهد، حسادت می‌کنم.»

«همه جا با من است»

نوا هر روز ویدیوهای قدیمی دوستانش را در شبکه‌های اجتماعی تماشا می‌کند که در حال خواندن و رقصیدن در پایگاه هستند. او هر شب روی کاناپه می‌خوابد و می‌ترسد تنها در اتاق خودش باشد.

می‌گوید: «همه جا با من است. در کابوس‌ها و فکرهایم، در بی‌خوابی‌ها و بی‌اشتهایی‌هایم. من دیگر آن آدم قبلی نیستم.»

پیام‌های واتس‌اپی را که با سربازان دیگر رد و بدل کرده‌اند، بالا و پایین می‌کند و با اشاره به اسامی آنها می‌گوید که «کشته» یا «ربوده» شده‌اند.

در پایگاه آنها در نهال اوز، اتاقی که سربازان دیدبان‌ در آن خدمت می‌کردند، به خرابه‌ای تبدیل شده و صفحات نمایشی که در آن شاهد تمرین‌های حماس بودند،‌ سوخته و خاموش شده است.

حماس در حمله‌ به نهال اوز ده‌ها نفر را کشت.

بسیاری از زنانی که از نزدیک مرزهای اسرائیل را رصد می‌کردند، و با وجود آن که از توانایی و منابع ارتش اسرائيل مطلع بودند، اما باز هم می‌ترسیدند و نگران بودند که ممکن است یک روز آن اتفاق بیفتد، در میان کشته‌های آن روز بودند.

۲۵هزار کشته در غزه؛ نتانیاهو «شرایط پیشنهادی حماس را برای آزادی گروگان‌ها» رد کرد

عملیات نظامی اسرائيل در حال حاضر بر جنوب غزه متمرکز است

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، عملیات نظامی اسرائيل در حال حاضر بر جنوب غزه متمرکز است

در حالی که مقام‌های حوزه بهداشت و درمان حماس در غزه ‌می‌گویند تعداد کشته‌شدگان از آغاز جنگ اسرائیل در این منطقه از مرز ۲۵ هزار نفر گذشته است، خبرگزاری رویترز از رد «پیشنهاد حماس برای آزادی اسرای اسرائيلی» توسط بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل خبر داده است.

به گزارش این خبرگزاری روز یکشنبه نخست وزیر اسرائيل پیشنهاد حماس را برای آزادی گروگان‌های اسرائيلی « در قبال خروج نیروهای اسرائيلی از غزه، و پایان جنگ» رد کرده است.

بر اساس این گزارش آقای نتانیاهو گفته است حماس در مقابل آزادی گروگان‌ها می‌خواهد «جنگ تمام شود، نیروهای ما از غزه خارج شوند، تمام قاتلان و متجاوزان آزاد شوند و حماس برسرجای خود بماند. من صریحا این شرایط تسلیم به حماس را رد می‌کنم.»

براساس توافقی که در اواخر ماه نوامبر با میانجی‌گری آمریکا، قطر و مصر ممکن شد بیش از ۱۰۰ نفر از ۲۴۰ گروگانی که در جریان حمله ۷ اکتبر به اسارت حماس درآمده بودند آزاد شدند و در مقابل اسرائيل نیز ۲۴۰ فلسطینی زندانی را آزاد کرد.

در این حمله حدود ۱۲۰۰ نفر – عمدتا غیرنظامی – کشته شدند.

حماس روز یکشنبه در اولین گزارش علنی خود درباره این حمله، سندی ۱۶ صفحه‌ای را منتشر کرد و گفت که این اقدام گامی ضروری علیه «اشغالگری اسرائیل » بود اما برخی از اشتباهات رخ داد، که دلیل آن را هرج و مرج پس از آنچه فروپاشی سریع سیستم امنیتی اسرائیل توصیف کرد، خوانده است.

قرار است هیاتی از دادستان‌های کشورهایی که شهروندان آنها در هفتم اکتبر به قتل رسیده یا گروگان گرفته شده‌اند، روز دوشنبه وارد اسرائیل شوند تا از آنچه اتفاق افتاد، آگاه شوند.

همزمان برت مک‌گرک، هماهنگ‌کننده ویژه کاخ سفید برای خاورمیانه قرار است برای دیدار با رهبران قطر و مصر و پیشرفت مذاکرات برای آزادی گروگان‌ها به مصر سفر کند.

به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز آقای مک‌گرک قرار ابتداه به قاهره برود و با عباس کامل، رئيس سرویس اطلاعاتی مصر و «دومین مرد قدرتمند قاهره» دیدار کند و پس از آن برای دیدار با محمد بن‌عبدالرحمان بن جاسم آل‌ثانی، نخست وزیر قطر، راهی دوحه خواهد شد.

ادامه جنگ بدون دستاورد چشمگیر

اعضای خانواده گروگان‌های اسرائيلی و حامیان آن‌ها با تجمع در نزدیکی اقامتگاه نخست وزیر خواستار اقدام دولت برای آزادی گروگان‌ها شده‌اند

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، اعضای خانواده گروگان‌های اسرائيلی و حامیان آن‌ها با تجمع در نزدیکی اقامتگاه نخست وزیر خواستار اقدام دولت برای آزادی گروگان‌ها شده‌اند

عملیات هوایی و زمینی اسرائيل بر خان‌یونس، جنوب غزه متمرکز است، جایی که ارتش اسرائيل معتقد است فرماندهان ارشد حماس پنهان شده‌اند.

ارتش اسرائیل می‌گوید در خان‌یونس تونل ۸۳۰ متری دیگری را کشف کرده که بر اساس تصاویر منتشر شده چند تشک در آن قرار داشتند. اسرائیل می‌گوید حماس ۲۰ نفر از گروگان‌ها، از جمله کودکان را در این محل نگهداری می‌کرده است.

هیچ گروگانی در جریان کشف این تونل پیدا نشده است.

درحالی که فشار بر بنیامین نتانیاهو برای بازگرداندن گروگان‌های اسرائيلی رو به فزونی است، حملات علیه نیروهای این کشور در شمال غزه نیز دوباره آغاز شده است و گفته می‌شود در پی انتقال بخشی از نیروها و تانک‌های اسرائيلی به جنوب غزه، حماس توانسته گذرگاهی در جبالیا را دوباره در کنترل خود بگیرد.

کندی در رسیدن به اهداف جنگ و این نکته که هیچ فرمانده‌ ارشد قابل توجهی از حماس تا کنون کشته یا دستگیر نشده است در کنار بار رنجی که بر ۱۳۰ گروگان اسرائيلی در نتیجه ادامه اسارتشان تحمیل می شود باعث خشم روز افزون از عملکرد دولت اسرائيل در این کشور شده است.

روز یکشنبه رسانه‌های آمریکا به نقل از سازمان‌های اطلاعاتی این کشور اعلام کردند که نیروهای اسرائیلی «تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد »از نیروهای حماس را کشته‌اند. بنابر این ارزیابی، این آمار از هدف اسرائیل که «نابودی» حماس اعلام شده بود، «بسیار دورتر» است. در عین حال و براساس این گزارش وال استریت ژورنال، سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا می‌گویند این آمار نشانه‌ای از «تاب‌آوری و توانایی» این گروه برای ترمیم خویش پس از ماه‎‌ها جنگی است که ویرانی گسترده در باریکه‌ غزه به بار آورده است.

به گفته مقامات آمریکایی، برآورد خسارت‌ها نشان می‌دهد که حماس همچنان مهمات کافی برای ماه‌ها ادامه حملات به اسرائیل و همچنین نیروهای اسرائیلی در غزه را در اختیار دارد.

بنابر گزارش‌های محرمانه‌ای که مقام‌های آمریکایی نیز آنها را تایید کرده‌اند، حماس در تلاش است تا بخشی از پلیس شهری خود را بازسازی کند. برخی از مقام‌های اسرائیلی نیز اذعان کرده‌اند که با وجود تهاجم هوایی و زمینی در داخل غزه که به کشته‌شدن هزاران نفر انجامید، هدف نابودی حماس که از سال ۲۰۰۷ این باریکه را اداره می‌کرد محقق نشده است.

اعضای خانواده گروگان‌های اسرائيلی به تجمعات اعتراضی خود در برابر محل اقامت نخست وزیر ادامه می‌دهند و می گویند نخست وزیر باید به آزادی گروگان‌ها اولویت بدهد و نه هدف بالقوه ناممکن نابودی حماس.

بر اساس یکی از تازه‌ترین نظرسنجی‌ها در اسرائيل تنها ۱۵ درصد از عموم از ابقای آقای نتانیاهو در قدرت بعد از جنگ حمایت می‌کنند.

گروه خانواده گروگان‌ها و مفقودان اسرائيلی در بیانیه‌ای از آقای نتانیاهو خواسته صریحا اعلام کند که غیرنظامی‌ها، سربازان و کسان دیگری که در جریان حمله ۷ اکتبر به گروگان گرفته شده‌اند را رها نخواهد کرد: «ما باید همین الان توافق را پیش ببریم. اگر نخست وزیر تصمیم گرفته که گروگان‌ها را قربانی کند باید شجاعت و صداقت آن را داشته باشد که موضع خود را با مردم اسرائيل درمیان بگذارد.»

وال استریت ژورنال: اسرائیل تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد نیروهای حماس را کشته است

حملات اسرائیل به غزه

منبع تصویر، GETTY IMAGES

سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا تخمین می‌زنند که نیروهای اسرائیلی «تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد »از نیروهای حماس را کشته‌اند. بنابر این ارزیابی، این آمار از هدف اسرائیل که «نابودی» حماس اعلام شده بود، «بسیار دورتر» است. در عین حال و براساس این گزارش وال استریت ژورنال، سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا می‌گویند این آمار نشانه‌ای از «تاب‌آوری و توانایی» این گروه برای ترمیم خویش پس از ماه‎‌ها جنگی است که ویرانی گسترده در باریکه‌ غزه به بار آورده است.

به گفته مقامات آمریکایی، برآورد خسارت‌ها نشان می‌دهد که حماس همچنان مهمات کافی برای ماه‌ها ادامه حملات به اسرائیل و همچنین نیروهای اسرائیلی در غزه را در اختیار دارد.

بنابر یک گزارش طبقه‌بندی شده، این گروه همچنین در تلاش است تا نیروی پلیس خود را در بخش‌هایی از شهر غزه «بازسازی» کند.

بنابر گزارش‌های محرمانه‌ای که مقام‌های آمریکایی نیز آنها را تایید کرده‌اند، حماس در تلاش است تا بخشی از پلیس شهری خود را بازسازی کند. برخی از مقام‌های اسرائیلی نیز اذعان کرده‌اند که با وجود تهاجم هوایی و زمینی در داخل غزه که به کشته‌شدن هزاران نفر انجامید، هدف نابودی حماس که از سال ۲۰۰۷ این باریکه را اداره می‌کرد محقق نشده است.

در گزارش وال استریت ژورنال، به نقل از تحلیلگران امور نظامی آمده که نیروهای حماس «تاکتیک»‌های خود را با وضعیت جدید تطبیق داده‌اند و عملا در «گروه‌های کوچک‌تر» بین خطوط تهاجمی دشمن پنهان می‌شوند.

پس از فشارهای آمریکا، اسرائیل هزاران نیروی خود را از غزه عقب کشیده است تا به گفته آنها برای مرحله «حساس‌تر» آماده شوند. اکنون ادامه فعالیت و بقای حماس دستیابی اسرائیل به اهدافش را به پرسش کشیده است.

بنابر این گزارش، همزمان مقامات دولت بایدن سطح انتظاراتشان از را پایین آورده‌اند. به این ترتیب هدف از جنگ، نابودی کامل حماس نخواهد بود و از این پس اقدامات نظامی در جهتی پیش برود که این گروه دیگر تهدید امنیتی به شمار نیاید. علاوه بر این، آمریکا از اسرائیل خواسته تا جنگ را به سطح تهاجم‌های موردی برای هدف قرار دادن رهبران حماس تغییر دهد.

در این میان، مقامات نظامی فعلی و سابق اسرائیل می‌گویند اگرچه حماس تلفات بسیاری متحمل شده است، اما بر اساس ارزیابی‌های آمریکا و اسرائیل، این گروه صرفا قصد دارد از این درگیری «جان سالم به در ببرد.»

یک مقام ارشد نظامی اسرائیل درباره هدف حماس گفت: «لازم نیست برنده شوید، فقط باید شکست نخورید».

حماس تا کی می‌تواند بجنگد؟

نیروهای حماس

منبع تصویر، GETTY IMAGES

وال استریت ژورنال می‌نویسد پس از حمله هفتم اکتبر حماس که بیش از ۱۲۰۰ نفر را کشت و ۲۴۰ نفر را گروگان گرفت، اسرائیل به دنبال نابودی کامل این گروه رفت. این در حالی که است که تحلیلگران پیش از این حماس را «تهدیدی قابل کنترل» بر می‌شمردند.

مقام‌های درمانی حماس می‌گویند بیش از« ۲۵ هزار فلسطینی» در جنگ کشته شدند. بر همین اسا‌س، حدود «یک سوم کشته‌شدگان مرد هستند.»

در آمار ارائه شده مقام‌های درمانی حماس بین افراد مسلح و غیرنظامیان تمایز قائل نمی‌شود. این گروه اما آمار دقیقی از نیروهایش که کشته شده‌اند، ارائه نداده است.

براساس این گزارش، ایالات متحده تخمین زده است که حماس که فهرست «سازمان‌های تروریستی» این کشور قرار دارد، قبل از جنگ بین «۲۵ تا ۳۰ هزار نیرو» داشت و همچنین هزاران مامور پلیس و نیروهای دیگر. اسرائیل در عین حال تخمینزده است که که این گروه بیش از« ۳۰ هزار شبه‌نظامی» دارد.

برآورد ایالات متحده که در گزارشی طبقه بندی شده در اوایل ماه جاری گنجانده شده است، از ارتباطات رهگیری شده، تجزیه و تحلیل خرابه های غزه، نظارت هواپیماهای بدون سرنشین بر قلمرو و اطلاعات ارائه شده توسط اسرائیلی ها به دست آمده است.

ارتش اسرائیل تخمین کمی بالاتر دارد؛ «تخمین زده است که حدود ۹۰۰۰ نیروی مسلح حماس را در غزه از زمان شروع جنگ به همراه بیش از ۱۰۰۰ نفر در طول حمله ۷ اکتبر کشته است که حدود ۳۰ درصد از کل نیروی جنگی این گروه را تشکیل می دهد. و ارزیابی اسرائیل از تعداد مجروحان حماس که برای همیشه از جنگ خارج شده اند بسیار بیشتر از ارزیابی های ایالات متحده است.»

ارزیابی آمریکا در گزارش‌های محرمانه اوایل ماه جاری میلادی آمده و مبتنی بر داده‌های جمع‌آوری شده این کشور و همچنین اطلاعات ارائه شده از سوی اسرائیلی‌ها است.

اسرائیل اما تخمین‌های بالاتری دارد که بر اساس آن حدود «۹ هزار» نیروی حماس از زمان آغاز تهاجم به غزه کشته شدند. همچنین اسرائیل می‌گوید «۱۰۰۰هزار نیروی حماس» هم در هفتم اکتبر کشته است که حدود «۳۰ درصد» کل نیروی جنگی آن را شامل می‌شود.

به گفته یک مقام ارشد نظامی اسرائیل، مقامات اسرائیلی تخمین می زنند که «۱۶هزار» نیروی حماس زخمی شده‌اند و نیمی از آنها به میدان جنگ باز نخواهند گشت. یک مقام آمریکایی که آمارها را رصد کرده گفت که آمریکا تخمین می‌زند بین «۱۰۵۰۰ تا ۱۱۷۰۰» نیروی حماس زخمی شده‌اند و بسیاری از آنها هم می‌توانند مجددا به میدان جنگ بیایند.

در دکترین نظامی ایالات متحده، نیروی متعارفی که ۲۵ تا ۳۰ درصد از جنگنده های خود را از دست بدهد، از نظر جنگی ناکارآمد در نظر گرفته می شود. اما حماس یک نیروی نامنظم است که در یک جنگ دفاعی در یک محیط شهری متراکم می جنگد و به صدها مایل تونل در زیر غزه دسترسی دارد.

برخی متخصصان نظامی آمریکا می‌گویند حماس هنوز قادر است بجنگد اما به «شبکه‌ نیروهای» آن فشار می‌آید.

به گفته دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل، حدود ۱.۹ میلیون نفر در غزه یعنی حدود ۸۵ درصد از جمعیت این باریکه، خانه های خود را ترک کرده‌اند.

بحران در اسرائیل؛ اختلاف با متحدان غرب، شکاف در کابینه جنگی

گزارش‌هایی مبنی بر اینکه آقای نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع به ندرت با یکدیگر صحبت می‌کنند، در حالیمنتشر می‌شود که شکاف بین اسرائیل و متحدان غربی‌اش بیشتر شده است

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، گزارش‌هایی مبنی بر اینکه آقای نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع به ندرت با یکدیگر صحبت می‌کنند، در حالیمنتشر می‌شود که شکاف بین اسرائیل و متحدان غربی‌اش بیشتر شده است

این گزارش در حالی منتشر می‌شود که پیشتر خبرهایی از اختلاف در کابینه جنگی اسرائیل به بیرون درز کرده بود.

روز گذشته گادی آیزنکوت از اعضای کلیدی کابینه جنگ اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر را متهم کرد که در مورد اهداف نظامی در غزه حقیقت را نگفته است.

گادی آیزنکوت که خواستار برگزاری انتخابات جدید شده، گفته است کسانی که از «شکست مطلق» حماس حمایت می‌کنند، «راست نمی گویند.»

گزارش‌هایی مبنی بر اینکه آقای نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع به ندرت با یکدیگر صحبت می‌کنند، در حالیمنتشر می‌شود که شکاف بین اسرائیل و متحدان غربی‌اش بیشتر شده است.

تنش‌ها در کابینه آقای نتانیاهو، با گزارش‌هایی مبنی بر اینکه آقای نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع به ندرت با یکدیگر صحبت می‌کنند، در حالی رخ می‌دهد که شکاف بین اسرائیل و متحدان غربی‌اش بیشتر شده است.

پس از اظهارات آقای نتانیاهو درباره تشکیل کشور فلسطینی، جان کربی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت ایالات متحده و اسرائیل «به وضوح همه چیز را متفاوت می‌بینند.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت «هیچ راهی برای حل چالش‌های امنیتی اسرائیل بدون تشکیل کشور فلسطینی وجود ندارد.»

کاخ سفید گفت جو بایدن، در جریان تماس روز جمعه – اولین تماس در یک ماه اخیر -در مورد راه حل دو کشوری با آقای نتانیاهو گفتگو کرده است.

همزمان با هجوم خانواده گروگان‌ها به پارلمان اسرائیل، کشورهای عرب برای تشکیل کشور فلسطین «پیشنهاد دادند»

توضیح ویدئو، ورود ناگهانی خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی به پارلمان اسرائیل

در اسرائیل گروهی از خانواده‌ گروگان‌ها که هنوز در دست حماس‌اند، به ساختمان پارلمان این کشور (کنست) هجوم بردند و جلسه نمایندگان را قطع کردند. در همین حال، در بروکسل، وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا جداگانه در حال گفت‌وگو با وزیر خارجه اسرائیل، دیپلمات‌های ارشد تشکیلات فلسطینی و چند وزیر خارجه عرب‌ هستند و همزمان روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال می‌گوید دریافته که کشورهای عرب پیشنهاد داده‌اند که در ازای موافقت اسرائیل با تشکیل کشور مستقل فلسطین، حاضرند اسرائیل را به رسمیت بشناسند.

روز دوشنبه – ۲۲ ژانویه – برخی از اعضای خانواده گروگان‌ها با عبور از ماموران امنیتی، نشست پارلمان اسرائیل را که درباره یک جلسه مالی بود قطع کردند. یکی از آنها تابلویی در دست گرفت که روی آن نوشته شده بود: «شما نباید اینجا بنشینید، در حالی که بچه‌های ما در آنجا (غزه) می‌میرند».

پس از آزادی ۱۰۵ گروگان در جریان یک آتش‌بس شش روزه، گفته می‌شود همچنان نزدیک ۱۳۰ نفر دیگر در غزه در دست گروه‌های شبه‌نظامی از جمله حماس هستند.

معترضان خواستار کناره‌گیری بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر، و برگزاری انتخابات مجدد هستند.

دیروز، یک‌شنبه‌، بنیامین نتانیاهو تازه‌ترین پیشنهاد حماس برای خروج کامل اسرائیل در ازای آزادی گروگان‌ها را رد کرد.

شاهدان: هر دو بیمارستان خان یونس اصلی‌ترین شهر جنوب غزه در محاصره تانک‌های اسرائیل است

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، شاهدان عینی می‌گویند هر دو بیمارستان خان یونس اصلی‌ترین شهر جنوب غزه در محاصره تانک‌های اسرائیل است

وال‌استریت ژورنال: کشورهای عرب حاضرند در ازای تاسیس کشور فلسطین، اسرائیل را به رسمیت بشناسند

عصر امروز روزنامه آمریکایی وال‌استریت ژورنال در آمریکا به نقل از چند مقام عرب گزارش کرد چند کشور عربی در حال تدوین پیش‌نویس توافقی هستند که راه را برای موافقت اسرائيل با تاسیس کشور مستقل فلسطینی در مقابل به رسمیت شناخته شدن از سوی عربستان هموار خواهد کرد.

این روزنامه نوشته است این پیشنهاد به واسطه آمریکا به اسرائيل منتقل شده است و اگرچه هنوز متن آن نهایی شده، اسرائيل مهم‌ترین بخش آن یعنی تشکیل کشور فلسطین را رد کرده است.

روز دوشنبه جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در واشنگتن هم گفته بود رئيس جمهوری آمریکا معتقد است راه حل دو کشور مستقل فلسطین و اسرائيل بهترین راه پیش رو برای هر دو طرف است اما این روندی «پیچیده و نیازمند به انعطاف» است.

خانواده گروگان ها در اسرائیل

منبع تصویر، EPA-EFE/REX/SHUTTERSTOCK

توضیح تصویر، اعضای خانواده گروگان‌های باقی مانده در غزه بنیامین نتانیاهو را متهم می‌کنند که نجات جان عزیزان آنها الویت دولت او نیست

در صحنه جنگ، بمباران در غزه ادامه دارد. در حال حاضر اسرائیل عملیات نظامی‌اش را در جنوب این باریکه متمرکز کرده است.

فلسطینیان در جنوب غزه می‌گویند که بمباران هوایی، زمینی و دریایی اخیر که اسرائیل در پیش گرفته از زمان آغاز جنگ کم سابقه بوده است.

ساکنان شهر خان یونس در جنوب می‌گویند که تانک‌ها بیمارستان و دانشگاهی را که هزاران نفر در آن پناه گرفته‌اند، «محاصره» کرده‌اند.

مقام‌های درمانی حماس در غزه اعلام کردند شمار کشته‌شده‌ها در غزه از« ۲۵ هزار نفر» گذشته است. نزدیک به ۶۲ هزار نفر هم زخمی شده‌اند. هزاران نفر نیز ناپدید شده‌اند که گمان می‌رود زیر آوار مانده‌ باشند.

غزه

اتحادیه اروپا درباره غزه: اوضاعی بدتر از این ممکن نیست

وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا جداگانه در حال گفت‌وگو با وزیر خارجه اسرائیل، دیپلمات‌های ارشد تشکیلات فلسطینی و چند وزیر خارجه عرب‌ هستند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه درباره وضعیت انسانی در غزه گفت که «اوضاع از این بدتر ممکن نیست.»

آقای بورل پیش از آغاز نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل بار دیگر بر لزوم آغاز گفت‌وگو درباره برنامه‌های مشخص برای «راه‌حل دو کشوری» تاکید کرد.

به نظر می‌رسد «راه‌حل دو کشوری» کانون گفت‌وگوها خواهد بود و در مذاکرات آینده سرزمین‌های فلسطینی پس از آتش‌بس هم مطرح شود.

جوزپ بورل،

منبع تصویر، GETTY IMAGES

او در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه اسرائیل نمی‌تواند «تنها از راه نظامی» صلح ایجاد کند، پرسید: «آنها چه راه‌حل‌های دیگری را در نظر دارند؟ تحت فشار قرار دادن همه فلسطینی‌ها برای خروج؟ کشتن‌شان؟»

وزیران خارجه عربستان سعودی، مصر، اردن و همچنین دبیرکل اتحادیه عرب در مذاکرات برای پایان دادن به جنگ غزه شرکت کرده‌اند.

پس از اظهارات آقای نتانیاهو مبنی بر مخالفت با تشکیل کشور فلسطینی، جان کربی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفت ایالات متحده و اسرائیل «به‌وضوح همه چیز را متفاوت می‌بینند.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت «هیچ راهی برای حل چالش‌های امنیتی اسرائیل بدون تشکیل کشور فلسطینی وجود ندارد.»

این اظهارات آقای نتانیاهو در حالی بیان می‌شود که در داخل کشور گزارش‌هایی از اختلاف‌نظر در کابینه منتشر شده است.

تحریم‌های هماهنگ آمریکا و بریتانیا

روز یکشنبه آمریکا و بریتانیا همزمان «۵ چهره‌ شاخص شبکه مالی حماس و جهاد اسلامی» را تحریم کردند.

وزارت خارجه بریتانیا با اعلام این خبر گفته است از جمله تحریم‌شدگان فردی است که از صرافی و فعالیت‌های رمزارزی خود برای انتقال پول‌های حکومت ایران به گروه‌های تروریستی استفاده می‌کرده است.

این سومین بار است که بریتانیا از هفتم اکتبر تحریم‌هایی را مرتبط با حماس وضع کرده است.

وزارت خارجه بریتانیا افراد تحریم شده را به صورت زیر معرفی کرده است:

  • زهیر شلماخ، مالک صرافی المتحدون «یکی از تسهیل‌کنندگان مالی حماس»
  • احمد شریف عبدالله عده، «از مدیران مالی حماس»
  • حسن الوردیان، «رهبر ارشد حماس در بت‌الحم و کرانه باختری»
  • جمیل یوسف احمد علیان، «رهبر ارشد جهاد اسلامی و نماینده آن در غزه»
  • اسماعیل برحوم، «عضو دفتر سیاسی حماس در غزه»

دیوید کمرون، وزیر خارجه بریتانیا گفته است این تحریم «پیامی روشن از سوی بریتانیا و شرکایش است: آنها از فعالیت‌های تروریستی حمایت مالی می‌کنند جایی برای پنهان شدن ندارند.»

یک سرباز اسرائیلی بر اثر «کابوس» به سوی هم‌زرمانش آتش گشود

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC