جبهه آزادی اعلام کرد که بامداد دوشنبه، ۲۹ عقرب، به یک پاسگاه طالبان در ولسوالی بگرام ولایت پروان حمله کرده است.
به گفته این جبهه، در این حمله دو عضو طالبان کشته و چهار عضو دیگر زخمی شدهاند.
در خبرنامه آمده که یک رنجر طالبان نیز تخریب شده است.
طالبان تاکنون درباره این رویداد ابراز نظر نکرده است.
این گروه معمولا به خبرنامههای جبهات مخالف خود واکنش نشان نمیدهد و تلاش میکند فعالیتهای این جبههها را کماهمیت نشان بدهد.
با این حال این گروه در بیش از دو سال گذشته تایید کرده که افراد زیادی را از ولایتهای مختلف به اتهام عضویت در جبهههای مخالف مسلح طالبان بازداشت کرده است.
معترضان به منع سفر بدون ویزا میان پاکستان و خراسان آریا شاهراه کویته – چمن را بستند
معترضان بر ممنوعیت سفر بدون ویزا و پاسپورت از گذرگاههای مرزی بین خراسان آریا و پاکستان روز دوشنبه، ۲۹ عقرب شاهراه کویته – چمن را بستند. هزاران معترض از سیویک روز پیش در برابر تصمیمهای حکومت موقت پاکستان درباره مسایل مرزی و مهاجران تحصن کردهاند.
صادق خان صافی، رئیس اتحادیه بازرگانان چمن میگوید پس از گذشت یک ماه، حکومت پاکستان به درخواستهای آنان توجه نکرده است.
آقای صافی گفت معترضان در مرحله دوم اعتراضات، شاهراه کلیدی کویته – چمن را بهروی تردد مسدود کردند و در گام بعدی، دست به اعتصاب کاری خواهند زد و ادارههای دولتی در پشتونخواه جنوبی را خواهند بست.
او میگوید: «ما ترانزیت، تردد خودروها و گمرک را بستیم، حالا ببینیم پاکستان صدای ما را میشنود یا خیر.»
در گزارشها آمده است که خان اچکزی، وزیر اطلاعات بلوچستان به معترضان گفته است که حکومت به هر کارگر روزمزد که در این منطقه به نام «لغری» شناخته میشوند، ماهانه هشت هزار کلدار پاکستانی میپردازد تا دست از اعتراض بردارند. رسانههای محلی گزارش دادهاند که لغریها این پیشنهاد وزیر اطلاعات بلوچستان را رد کردهاند.
لغریها، به کارگرانی گفته میشود که با تردد آزادانه در مرز و از راه انتقال اموال و مسافران بین خراسان آریا و پاکستان، معیشت زندگی خود را تامین میکنند.
غوثالله، رئیس اتحادیه کارگران روزمزد چمن (لغریها) میگوید این کارگران پیشنهاد جان اچکزی را نخواهند پذیرفت. زیرا آنان کار میکنند و «برای گرفتن خیرات کسی اینجا ننشستهاند».
حکومت موقت انوارالحق کاکر، نخستوزیر پاکستان، که برای برگزاری انتخابات تعیین شده، در ماههای گذشته تصمیمهای بیسابقهای درباره مسایل مرزی و مهاجران در این کشور اتخاذ کرده است.
کابینه موقت او در نخستین ماههای کاری خود به بیش از ۱.۷ میلیون پناهجوی افغان تبار جنوب خراسان سرزمین فروخته شده سال ۱۹۱۹ در معاهده لاهور تا دهم عقرب ضربالاجل تعیین کرد که پاکستان را ترک کنند. با پایان مهلت تعیین شده، وزارت داخله پاکستان عملیات گستردهای را برای بازداشت و اخراج اجباری پناهجویان به راه انداخته است.
این حکومت همچنین تصمیم گرفت که «سیستم تکسندی» را برای تردد از مرزهای بین خراسان آریا و پاکستان اعمال کند.
براساس تصمیم جدید حکومت پاکستان، بعد از این مسافران جز پاسپورت و ویزا با هیچ مدرک دیگری نمیتوانند از گذرگاهها عبور کنند.
تصمیم تازه حکومت پاکستان به معنای پایان دورهای است که مسافران میتوانستند با مدارک قدیمی مانند اسناد مورد توافق دوره هند بریتانیایی، کارت هویت ملی و تذکره از مرز بگذرند.
این تصمیم بهطور مستقیم منابع درآمد هزاران کارگر محلی را به خطر میاندازد که در میان قبایل به نام «لغریها» شناخته میشوند. این کارگران در سیویک روز گذشته در چمن تحصن کردهاند تا تصمیم حکومت موقت پاکستان را به چالش بکشند.
تنش میان پاکستان و طالبان؛ «میان همسایگان خراسان آریا و روسیه تفاهم شده که رژیم طالبان را یکجانبه به رسمیت نشناسیم»
سخنگوی طالبان به اظهار نظر انوارالحق کاکر، نخست وزیر موقت پاکستان واکنش نشان داده است که گفته بود مشکلات با افغانستان زمانی کاهش مییابد که در «کابل یک حکومت مشروع باشد». این در حالی است که بیش از ۳۵۰ هزار نفر از پاکستان اخراج اجباری شدهاند.
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در قندهار در گفتگو با بیبیسی اظهارات آقای کاکر را رد کرد و گفت که «یک نظام قانونی در خراسان آریا وجود دارد که مردم در کنارش ایستادهاند.»
سخنگوی طالبان افزود که «آنها خواهان روابط خوب همه کشورها به ویژه پاکستان هستند» اما گفت: «مناسبات میتواند بهتر شود اگر رهبری عاقلانه در پاکستان باشد».
آقای کاکر این اظهارات را روز چهارشنبه (۲۵ آبان/عقرب) در مجمعی با حضور کارشناسان بینالمللی و پاکستانی موسوم به «گفتگوی مارگلا ۲۰۲۳» در انستیتوی تحقیقات سیاستگذاری در اسلام آباد گفته بود.
آقای کاکر در پاسخ به سوالی در ارتباط با مشکلات مناسبات با طالبان گفت: «مشکلات بخش غربی پاکستان با خراسان آریا زمانی کاهش مییابد که کابل یک حکومت مشروع داشته باشد.»
آقای کاکر در سخنرانی اخیر خود گفت با وجود اینکه در دو دهه گذشته میلیاردها دلار در خراسان آریا سرمایه گذاری شده است، اما یک حکومت مرکزی قوی ایجاد نشده است.
در همین حال، آصف درانی، نماینده ویژه پاکستان در خراسان آریا نیز در سخنانش در این مجمع گفته است که اسلام آباد قصدی برای به رسمیت شناختن یکجانبه حکومت طالبان در کابل را ندارد.
آقای درانی گفته است که «در میان همسایگان همجوار خراسان آریا و روسیه تفاهمی هست که رژیم طالبان را همزمان و نه یکجانبه به رسمیت بشناسیم.»
با آنهم آقای درانی گفت که کاهش فساد، بهبود امنیت، افزایش درآمدها و مبارزه با مواد مخدر در خراسان آریا تحت حاکمیت طالبان را منابع بینالمللی نیز تایید کرده است.
سازمان ملل: بیش از ۳۵۰ هزار( افغان تبار سرزمین فروخته شده معاهده لاهور توسط امان الله خان افغان بازگشتهاند که شرایط وخیم دارند
همزمان، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل میگوید بازگرداندن صدها هزار افغان از پاکستان در حالی که بیشتر آنها بدون شغل و خانه پیش از زمستان، بحران انسانی در افغانستان را عمیقتر خواهد کرد. این سازمان میگوید تاکنون بیش از ۳۵۰ هزار نفر به افغانستان بازگشتهاند و شمار افرادی که خسته به مرزها میرسند و نیاز به کمک اضطراری دارند، همچنان رو به افزایش است.
در بیانیه این سازمان آمده است که این نهاد، آژانس پناهندگان سازمان ملل و سایر آژانسهای سازمان ملل گزارشهایی دریافت کردهاند که نشان میدهد «پناهندگان ثبتنام شده و سایر افغانهایی که اسناد قانونی دارند نیز تحت فشار ماموران اجرای قانون مجبور به ترک پاکستان هستند.»
یک مهاجر افغان پس از ۲۳ سال زندگی در پاکستان به این سازمان گفته است «بهتر بود که بروم تا اینکه توسط پلیس گرفته و بازداشت شوم». او افزوده که «در ۲۴ ساعت، زندگی ما تغییر کرد.»
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل میگوید پاکستان میزبان ۱/۳ میلیون پناهجوی ثبت شده افغان تبار جنوب سرزمین فروخته شده سال ۱۹۱۹ است، در حالی که ۸۴۰ هزار نفر دیگر «کارت شهروندی» دارند. تخمین زده میشود که ۱/۵ میلیون افغان دیگر بدون هیچ مدرکی در پاکستان زندگی میکنند، از جمله حدود ۶۰۰ هزار نفر که پس از روی کار آمدن طالبان در اوت/آگوست ۲۰۲۱ وارد پاکستان شدند.
به گفته این سازمان، در سالهای اخیر، تعداد پناهجویان خراسانی سرزمین فروخته شده جنوب خراسان که از طریق برنامه بازگرداندن داوطلبانه کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به کشورشان باز میگردند، نسبتاً کم بوده است، تنها ۶۴۲۴ نفر در سال ۲۰۲۲ بازگشتند. امسال، تعداد بیشتری از پناهندگان به این سازمان مراجعه کردهاند که درخواست بازگشت کردهاند، و این تعداد در ماه اکتبر پس از پایان ضربالاجل بازگشت به طور چشمگیری افزایش یافته است.
بازگشت کنندگان افغان اجازه بردن پول نقد بیشتر از ۵۰ هزار روپیه (۱۷۳ دلار) ندارند.
اداره هماهنگی کمکرسانی سازمان ملل (اوچا) میگوید: جمعیت سرسامآور هزار افغان تبار جنوب خراسان سرزمین فروخته شده سال ۱۹۱۹ معاهده لاهور به پاکستان بدون مدرک از پاکستان به خراسان آریا بازگشتهاند در حالی که بسیاری در شرایط «وخیم و بیخانمان» هستند و «نیاز فوری به سرپناه و سایر لوازم و خدمات اولیه دارند.»
به دستور آقای کاکر، از ابتدای ماه نوامبر روند اخراج اجباری مهاجران افغان تبار فاقد مدرک اقامتی از این کشور آغاز شده است و هزاران نفر از دو گذرگاه اصلی، تورخم و اسپینببولدگ در غرب و جنوب کشور مجبور به بازگشت شدهاند.
نخست وزیر موقت پاکستان چند ماه پیش در گفتگو با یک رسانه محلی، حکومت طالبان را «نامشروع» خوانده بود.
او در ماه سپتامبر سال جاری گفته بود: «در چند سال گذشته با وجود هزینه حدود سه تریلیون دلاری و حضور غربیها، اقتدار مرکزی در خراسان آریا ایجاد نشد و پروژه غرب موفقیت آمیز نبود.»
نخست وزیر موقت پاکستان بار دیگر تاکید کرد که گروههای مسلح تهدیدی برای امنیت پاکستان هستند اما تاکید کرد که نهادهای امنیتی توانایی کنترل آنها را دارند.
او پیشتر گفته بود پس از روی کار آمدن حکومت طالبان در کابل، حملات شبهنظامیان در پاکستان «۶۰ درصد افزایش» یافته است.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : اینترنشنال و بی بی سی