حدود ۵۵ میلیون نفر در سراسر جهان به یکی از اشکال زوال عقل یا دمانس مبتلا هستند که آلزایمر یکی از آنهاست.
دو سوم افراد دچار زوال عقل در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند. با توجه به این که جمعیت جهان در حال پیر شدن است، برآورد شده است که تا سال ۲۰۵۰ میلادی شمار افراد دچار زوال عقل در جهان به ۱۳۹ میلیون نفر برسد. این آمار خصوصاً در چین، هندوستان، امریکای لاتین و کشورهای حوزه صحرای افریقا بلندتر خواهد بود.
دانشمندان دهههاست که در تلاش اند برای بیماری آلزایمر داروی موثر تولید کنند، اما موفقیت آنها محدود بوده است
اما بعد از کشف یک داروی جدید به امیدواریهایی برای تداوی موثر این بیماری پیدا شده است. این دارو در سال جاری از سوی اداره غذا و داروی ایالات متحده امریکا مجوز گرفت و نشانههایی وجود دارد که این دارو پیشرفت آلزایمر را در مراحل اولیه کندتر میکند.
پروسه پیچیده در مغز
دلیل پیدا نشدن داروهای موثر این بوده که دانشمندان نتوانسته اند درک کنند که با بروز آلزایمر در مغز انسان دقیقاَ چه اتفاقاتی میافتد. یکی از مهمترین سوالها این بوده است که چرا سلولهای مغز میمیرند
دانشمندان میدانند که پروتئینهای آمیلوئید و تاو در مغز ایجاد میشوند، اما تا همین اواخر نمیدانستند که این دو پروتئین چگونه با هم کار میکنند و بر مرگ سلولهای مغزی چگونه تاثیر میگذارند.
حالا دانشمندان در بلجیم و بریتانیا میگویند که دلیل مرگ سلولهای مغزی را دریافته اند.
نتیجه یک تحقیق : بوهای گل های خوشبو حافظه را تقویت می کند
راز مرگ سلولهای مغز کشف شد
براساس تحقیقی که در مجله علمی «ساینس» نشر شده، دانشمندان معتقدند که ارتباط مستقیمی میان پروتئینهای غیرمعمولی آمیلوئید و تاو و نکروپتوز یا مرگ سلولها وجود دارد.
مرگ سلول یا یاخته معمولاَ در نتیجه واکنش سیستم ایمنی بدن به بیماریها و التهاب رخ میدهد و این گونه بدن از وجود سلولهای نامطلوب پاکسازی میشود. در نتیجه این پروسه سلولهای جدید و سالم رشد میکنند.
زمانی که پروسه تدارک مواد مغذی به سلولها از هم بپاشد، سلولها ورم میکنند و غشای پلاسمایی را از بین میبرند.
به اساس تحقیق این دانشمندان، سلولها در بیماران آلزایمر زمانی التهابی میشوند که پروتئین آمیلوئید به نئورونها یا یاختههای عصب برسد و این ترکیب کیمیایی سلولها را تغییر میدهد. پروتئین آمیلوئید تجمع کرده و «پلاکهای آمیلوئید» را تشکیل میدهد و پروتئین نخ مانند تاو به نوبه خود دستههایی را تشکیل میدهد که به نام تودههای تاو یاد میشود.
وقتی که این دو کار صورت بگیرد، سلولهای مغز مالکولی به نام (MEG3) را تشکیل میدهد. دانشمندان تلاش کردند مالکول (MEG3) را مسدود کنند. آنها گفته اند در مواردی که توانستند این مالکول را مسدود کنند، سلول مغز نجات یافته است.
دانشمندان برای انجام این کار سلولهای مغزی انسان را در مغز موشهایی که از لحاظ ژنتیکی دستکاری شده اند پیوند زدند که مقدار زیاد پروتئین آمیلوئید تولید میکرد.
بارت دی ستروپر، یکی از این محققان از انستیتوت تحقیقات دمانس در بریتانیا، گفته است که بعد از سه یا چهار دهه گمانهزنیها، این نخستین بار است که دانشمندان موفق به کشف دلیل احتمالی مرگ سلولهای مغزی در بیماران آلزایمر میشوند.
امیدواری به تولید داروهای موثر
این دانشمندان از دانشگاه کاتولیک لون در بلجیم و انستیتوت تحقیقات دمانس در بریتانیا ابراز امیدواری کرده اند که این تحقیقات بتواند در یافتن داروهای موثر برای تداوی بیماران آلزایمر کمک کند.
این امیدواری آنها بیدلیل نیست: داروی لکانمب دقیقاً پروتئین آمیلوئید را هدف قرار میدهد. اگر این دارو قادر به مسدود کردن مالکول (MEG3) شود، از مرگ سلولهای مغزی جلوگیری خواهد شد.
قیام خوراسانی
نظریه که من کامل متقید بر آن هستم چند توصیه کوتاه برای جلوگیری از فراموشی و زوال عقل
دلیل اصلی ابتلا به الزایمر و بیماریهای مشابه آن هنوز روشن نیست، اما با آنهم می توان گفت که ورزش و حرکت بدنی میتواند از بیماری های شدیدی به شمول آلزایمر یا زوال عقل نیز جلوگیری کند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : DW