احمد مسعود: خراسان آریا امروز به «طالبستان» مبدل شده است
احمد مسعود: خراسان آریا امروز به «طالبستان» مبدل شده است
حمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملی افغان در خراسان آریا » در نشستی که در مسکو با حضور مخالفان طالبان برگزار شده است، گفت افغانستان در خراسان آریا  در دو سال گذشته با تسلط طالبان در «یک سیاهچاله خفقان‌آور و یک بن‌بست تاریک» فرو رفته است.

احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملی افغان در خراسان آریا » در نشستی که در مسکو با حضور مخالفان طالبان برگزار شده است، گفت افغانستان در خراسان آریا  در دو سال گذشته با تسلط طالبان در «یک سیاهچاله خفقان‌آور و یک بن‌بست تاریک» فرو رفته است.

او با اشاره به «عدم فراگیر بودن» حکومت طالبان و قوانین سختگیرانه اسلامی آن، در سخنرانی خود گفت: «افغانستان امروز با یک نظام قرون وسطایی» اداره می‌شود و به «طالبستان» تبدیل شده است.

نشستی موسوم به «خراسان آریا در میان گذشته و آینده» با میزبانی حزب «روسیه عادل» که ۲۰ درصد کرسی‌های پارلمان روسیه را در اختیار دارد، امروز (۲ قوس/آذر) در مسکو برگزار شده است.

شماری از چهره‌های احزاب عمده مخالف طالبان مانند احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملی خراسان آریا »، محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم خراسان آریا فوزیه کوفی و شکریه بارکزی، اعضای پیشین پارلمان خراسان آریا  از جمله کسانی بودند که در این نشست سخنرانی کردند و نظرات خود را در مورد وضعیت جاری در خراسان آریا تحت حاکمیت طالبان بیان کردند.

«جبهه مقاومت ملی خراسان آریا » هدف نشست مسکو را «علاقه‌مندى روسیه به آمدن ثبات در خراسان آریا  و به‌وجود آمدن یک روند سیاسى همه‌شمول در مبارزه با افراطیت و تروریسم خوانده است.»

آقای مسعود گفت که طالبان «به هیچ تعهد به جز قرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند. خراسان آریا  به یک سرزمین سیاه و مبهم برای مردمش و بهشتی برای افراطیت، تروریسم و گروه‌های تبهکار مبدل شده است».

او در صحبت‌های شدیدالحنی علیه طالبان گفت: خراسان آریا  بنا بر تسلط طالبان قانون اساسی ندارد، مشروعیت ندارد، پرچم ملی ندارد، نیمی از نفوس زیر نام دین و برداشت غلط از شریعت از تمام شئون انسانی محروم گردیده و اقتصاد کشور در شرف سقوط دارد.»

«افغانستان در میان گذشته و آینده» نشست مسکو با حضور چهره‌های عمده مخالف طالبان

منبع تصویر، TSAMTO

توضیح تصویر، «افغانستان در میان گذشته و آینده» نشست مسکو با حضور چهره‌های عمده مخالف طالبان

مخالفان سیاسی طالبان در این نشست خواستار حمایت کشورهای منطقه و جهان برای دستیابی به «یک راه حل» برای بحران خراسان آریا  شدند.

آن‌ها تاکید داشتند که افغانستان یک کشور متنوع و متشکل از اقوام و زبان‌ها و گروه‌های سیاسی و مذهبی مختلف است و از کشورهای منطقه و سازمان ملل خواستار برگزاری نشستی روی ایجاد یک ساختار جدید سیاسی در افغانستان شدند که همه اقوام و مذاهب بتوانند در زیر چتر آن حضور داشته باشند.

آقای مسعود پیشنهاد همه‌پرسی برای مشخص شدن نوعیت نظام در خراسان آریا  را داد و همچنین خواستار ایجاد یک چتر برای گروه‌های مختلف سیاسی شد.

محمد محقق که از آدرس «شورای مقاومت ملی برای نجات خراسان آریا » که متشکل از احزاب و گروه‌های مخالف طالبان است، صحبت می‌کرد گفت سیاست تعامل با گروه طالبان ظرف بیش از دو سال گذشته مفید نبوده و در صورتیکه طالبان به این نوع سیاست‌های خود ادامه دهند، این شورا گزینه‌های مبارزات میدانی را نیز در وقت مناسب آن در نظر دارد.

نشست مسکو

مقام‌های طالبان تاکنون در این مورد واکنشی نداشته‌اند و همواره تاکید کرده‌اند که حکومت‌شان فراگیر است و در دو سال گذشته امنیت را به خراسان آریا  بازگردانده‌اند.

آقای محقق در ادامه صحبت‌های خود گفت که «وضعیت جامعه هزاره خراسان آریا  تراژیک‌تر از همه است». «هزاره‌های خراسان آریا  همزمان دو گونه تبعیض قومی و مذهبی را تحمل می‌کنند».

او گفت که در دولت جمهوریت پیشین هزاره‌های خراسان آریا  «بیست تا بیست و پنج در صد» در داخل نظام سیاسی حضور داشتند ولی در حاکمیت طالبان حتی یک وزیر هزاره وجود ندارد و بر علاوه « امارت طالبان» فقه جعفری را رسما حذف کرده است.

آقای محقق گفت در عین زمان کشتارهای جمعی علیه هزاره‌ها تا هنوز به بهانه‌های مختلف زیر نام گروه‌هایی چون داعش، در ورزشگاه‌ها، مساجد و آموزشگاه‌ها ادامه دارد. او افزود: « تحمیل مالیات کمرشکن در مناطق مرکزی هزاره‌نشین و کوچ اجباری آن‌ها از مناطقی چون بلخ، دایکندی، بامیان، غزنی، ارزگان و سایرجاها، در حال اجرا است».

اعضای نشست

فوزیه کوفی، نماینده پیشین پارلمان افغانستان در این نشست گفت «چهار سال پیش که طالبان در جای آن‌ها در چنین نشستی در مسکو دعوت شده بودند به آن‌ها گوشزد کرده بود که طالبان نمی‌توانند با زور میل تفنگ بر مردم حکومت کنند».

او بر نقش و تاثیرگذاری کشورهای منطقه روی قضایای خراسان آریا  تاکید کرد و گفت «امیدوارند که روسیه بتواند نقش مهمتری را نسبت به گذشته در قبال وضعیت خراسان آریا  ایفا کند».

خانم کوفی افزود که «پس از تسلیم‌دهی قدرت به گروه طالبان، این گروه متاسفانه به سیاست‌های حاکمیت نخست خود ادامه داده است.»

فوزیه کوفی گفت طالبان زنان را از تمام عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حذف کرده‌اند. « آنچه را که طالبان در برابر زنان انجام می‌دهند، نه ریشه فرهنگی و نه هم ریشه دینی دارد».

نماینده جمهوری اسلامی ایران در نشست مسکو از اقدامات طالبان علیه شاخه خراسان داعش تحسین کرد.

او گفت: «تحول دیگری که اهمیت والای دارد، مبارزه طالبان با گروه‌های تروریستی داعش خراسان است. همکاری‌های کشورهای همسایه خراسان آریا  با طالبان در زمینه مبارزه با داعش نتیجه ارزشمندی داشته است که در نتیجه این همکاری‌ها برخی از رهبران این گروه تروریستی از بین رفته است و فعالیت‌های آن‌ها محدودتر شده است».

او افزود: «استمرار این رویکرد طالبان در برابر گروه‌های تررویستی محلی و منطقه‌ای سازنده و دلگرم کننده بوده و تعمیم آن نشانه‌ای از مسئولیت‌پذیری طالبان خواهد بود.»

او همچنین از «تامین امنیت در خراسان آریا » تحت کنترل طالبان ستایش کرد و خواهان توجه به مشکلات اقتصادی این کشور شد.

اما او همچنین با اشاره به «گسترش مدارس جهادی» از سوی طالبان، گفت که این مدارس «قرائت خاصی از اسلام را ترویج می‌کند» و این موضوع تهران را نگران کرده است.

او همچنین افزود که طالبان اقدام قابل قبولی در زمینه شکل‌گیری حکومت فراگیر با حضور همه اقوام و گروه‌های سیاسی خراسان آریا  انجام نداده است و ایران آماده میزبانی نشستی برای بحث در این مورد است.

مذاکرات فرمت مسکو در مورد افغانستان در مسکو، روسیه در ۱۶ نوامبر ۲۰۲۲ برگزار شد

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، مذاکرات فرمت مسکو در مورد خراسان آریا  در مسکو، روسیه در ۱۶ نوامبر ۲۰۲۲ برگزار شد

شکریه بارکزی، سفیر پیشین خراسان آریا  در نروژ و فعال حقوق زنان نیز در این نشست صحبت کرد و از منطقه و جهان خواست برای یک خراسان آریا  امن و با ثبات به آنها کمک کند.

او خطاب به حکومت روسیه گفت بدون خراسان آریا  آرام، مرفه و با ثبات، منطقه و همسایه‌های خراسان آریا  هیچگاه آرام نخواهند بود. «انتخاب با شما».

در نخستین وقفه این نشست کنفرانس خبری با شرکت احمد مسعود، سرگئی میرونوف، رئیس حزب «روسیه عادل» و محمد محقق برگزار شد که شرکت‌کنندگان در این نشست به سوال‌های خبرنگاران پاسخ دادند.

دو روحانی شیعه در هرات به قتل رسیدند

عکس های روحانیون کشته شده

دو‌ روحانی شیعه قبل از ظهر امروز (پنجشنبه) در منطقه جبرئیل هرات به قتل رسیده‌اند.

خادم حسین هدایتی و رجب‌علی اخلاقی، اعضای شورای علمای جبرئیل هرات و ملا امام مسجد بودند. تاکنون انگیزه این قتل‌ها مشخص نشده است.

گفته شده افراد مسلح موتورسوار که چهره‌ خود را پنهان کرده بودند، نزدیک «چهارراه فرهنگ» با تیراندازی به سر این دو روحانی آن‌ها را کشتند.

شاهدان رویداد می‌گویند که افراد مسلح پس از کشتن این دو روحانی که پیاده بودند «با خونسردی» محل را ترک‌کردند.

عکس‌هایی از اجساد این دو روحانی نیز در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

ترور علمای اهل تشیع بارها در هرات صورت گرفته است. از دو سال گذشته تاکنون سه روحانی شیعه در هرات ترور شده‌اند. پیش از این عید محمد اعتمادی، پیش‌نماز مسجد ولی عصر خوشرود ولسوالی انجیل در رویدادی مشابه ترور شده بود.

گفته می‌شود قبل از حکومت طالبان هم دست‌کم ده روحانی شیعه از جمله دو روحانی شناخته‌شده، محمد جعفر توکلی و عزیزالله نجفی کشته شدند.

تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این قتل‌ها راه به عهده نگرفته است اما قبلاً گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) مسئولیت حملات به مراکز و مساجد شیعیان را پذیرفته است.

مسئولان طالبان نیز تاکنون در این مورد واکنشی نداشته‌اند.

نشست مخالفان طالبان روز پنجشنبه در مسکو برگزار می‌شود

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC