وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» از اعزام حدود ۹۰۰ نیروی آمریکایی اضافی به خاورمیانه برای تقویت پدافند هوایی به منظور محافظت از سربازان آمریکایی خبر داد.
ژنرال پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون در اظهار نظری مطبوعاتی، با متهم کردن «شبهنظامیان نیابتی ایران» به دست داشتن در حملات، اعلام کرد که نیروهای آمریکایی از ۱۷ اکتبر، دستکم هدف ۱۲ مورد حمله در عراق و ۴ حمله در سوریه با استفاده از پهپاد و موشک قرار گرفتند.
رایدر همچنین افزود که نیروهای آمریکایی، پنجشنبه ۴ آبان در عراق هدف قرار گرفتند اما این حمله شکست خورد.
به گزارش «فرانسپرس»، رایدر همچنین افزود که این حمله در اقلیم کردستان عراق رخ داد و «خسارات جزئی به زیرساخت ها» وارد شد، بدون این که «زیانهای جانی ببار آورد.»
رایدر در سخنان خود تاکید کرد که کشورش میداند که این حملات توسط شبه نظامیان نیابتی ایران انجام میشود و به همین دلیل واشینگتن، ایران را مسئول این گروهها قلمداد میکند.
این اطلاعیه پس از حملات متعدد به پایگاههای نظامی آمریکا در عراق و سوریه در روزهای گذشته صادر شد که طی آن «پایگاه الشدادی» در الحسکه سوریه، پنجشنبه هدف حمله جدیدی قرار گرفت.
حمله به پایگاه الشدادی
یک گروه عراقی موسوم به «مقاومت اسلامی در عراق» در بیانیهای که پنجشنبه در شبکههای اجتماعی منتشر شد، اعلام کرد که «پایگاه الشدادی» محل استقرار نیروهای آمریکایی را با «رگبار موشک که مستقیماً به اهدافش اصابت کرد»، هدف قرار داده است.
این گروه تاکید کرد که پایگاه الشدادی از سوی نیروهای آمریکایی، اشغال شده است.
گروه مزبور پیشتر نیز از هدف قراردادن پایگاه عینالأسد در شهر الانبار در غرب عراق با استفاده از یک پهپاد خبر داده بود.
این پایگاه و دیگر پایگاههای نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه، طی روزهای گذشته هدف حملات پهپادی یا موشکهای کاتیوشا قرار گرفتند.
با آغاز حمله غافلگیرانه حماس به شهرکهای اطراف نوار غزه در ۷ اکتبر، آمریکا با ارتقای سطح آمادگی نظامی خود، شمار سامانههای پدافند هوایی را در خاورمیانه افزایش داد.
افزایش تهدیدها علیه نیروهای آمریکایی
این رویکرد در پی افزایش تهدیدهای شماری از گروههای نیابتی ایران در عراق، سوریه و حتی لبنان به اجرا درآمد. حزبالله لبنان چندین بار تهدید کرده است که در «صورت لزوم»، وارد جنگ با اسرائیل خواهد شد.
رهبر حوثیهای یمن نیز در دهم اکتبر تهدید کرد در صورت مداخله مستقیم نیروهای آمریکا در جنگ غزه، اقدام به پرتاب پهپاد و موشک خواهد کرد.
«مقاومت اسلامی در عراق» یکی از گروههای مسلح شناختهشده فعال در منطقه به حساب نیامده و وابستگی یا حمایت دولت خاصی از خود را نیز اعلام نکرده است اما پنتاگون تأکید کرد که ایران، پشت عاملان این حملات ایستاده است.
بایدن: آماده واکنش به حملات نیروهای نیابتی ایران هستیم
وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که طی هفته گذشته نیروهایی آمریکا در عراق ۱۲ بار و در سوریه ۴ بار مورد حمله قرار گرفتند
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، شامگاه جمعه ۵ آبان پس از حملات نیروهای نیابتی ایران به نیروهای آمریکایی در سوریه و عراق در پیامی به مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده گفت که ارتش آمریکا «آماده انجام اقدامات لازم است.»
این در حالی است که جنگندههای آمریکایی شامگاه جمعه حملاتی در شرق سوریه انجام دادند.
اظهارات بایدن پس از آن است که رسانههای سوریه، صبح شنبه ۶ آبان خبر دادند که گروههای شبهنظامی عراقی با دو پهپاد به پایگاه آمریکایی التنف در شمال سوریه حمله کردند.
منابع محلی به خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» اطلاع دادند که شامگاه جمعه، دستکم دو پهپاد با عبور از سامانه دفاع هوایی آمریکا، پایگاه «التنف» در حومه حمص در نزدیکی نقطه مرزی «سوریه-عراق-اردن» را هدف قرار دادند.
گروههای مسلح عراقی، روز گذشته هم اعلام کردند که با یک پهپاد به پایگاه «عین الاسد» در استان الانبار عراق حمله کردند.
پیشتر، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد، جنگندههای آمریکایی دو موضع در سوریه که توسط سپاه پاسداران ایران و گروههای نیابتی مورد استفاده قرار میگرفتند را بمباران کردهاند.
آستین گفت که این حملات هیچ ارتباطی به منازعه کنونی حماس و اسرائیل ندارد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا هم بیان کرد که حمله به اهدافی در سوریه، اقدامی در چارچوب «دفاع از خود» بوده است.
۱۲ حمله
وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» اعلام کرد که طی هفته گذشته نیروهایی آمریکا در عراق ۱۲ بار و در سوریه ۴ بار مورد حمله قرار گرفتند.
پنتاگون همچنین تاکید کرد که ۹۰۰ نیروی نظامی آمریکا با هدف تقویت توانایی دفاعی و بازدارندگی نیروهای آمریکایی به خاورمیانه اعزام شدند.
مکرون با هشدار درباره خطر گسترش جنگ بر لزوم آتشبس بشردوستانه در غزه تاکید کرد
رئیس جمهوری فرانسه: قبرس میتواند به عنوان پایگاهی برای عملیات بشردوستانه نقش ایفا کند
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، جمعه ۵ آبان پس از نشست سران اروپا در بروکسل، مجدداً نسبت به گسترش درگیریها و آتش جنگ در منطقه هشدار داد و خواستار «آتشبس بشردوستانه» در غزه برای محافظت از غیرنظامیان شد.
به گزارش خبرگزاری «فرانسه»، مکرون در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «ما از نیت درست و مشروع مبارزه با تروریسم کاملا آگاه هستیم و آماده ارائه کمکهای خود هستیم، اما معتقدیم که محاصره کامل و بمباران بیرویه و حتی بیشتر از آن، امکان انجام یک عملیات زمینی در مقیاس بزرگ، اجازه نخواهد داد که مردم غیرنظامی به درستی محافظت شوند.»
او همچنین افزود که «یک آتشبس بشردوستانه امروز برای محافظت از کسانی که بمباران شدهاند مفید است» و خاطرنشان کرد که پاریس با مصر و اردن برای هماهنگ کردن ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه همکاری میکند.
علاوه بر این، رئیس جمهوری فرانسه به صراحت اعلام کرد که کشورش میخواهد شهروندان خود را در اسرع وقت از غزه تخلیه کند.
مکرون تصریح کرد که جنگ ادامه خواهد داشت و تنش در حال تشدید است.
او با اشاره به خطر شعلهورتر شدن آتش جنگ در منطقه نیز گفت که تشدید درگیریها، نتایج نامطلوبی به همراه خواهد داشت.
«ائتلاف بشردوستانه»
رئیس جمهوری فرانسه همچنین گفت که چندین کشور اروپایی به دنبال ایجاد یک «ائتلاف بشردوستانه» در مورد غزه هستند و گفتوگوهایی با قبرس و یونان در این زمینه در حال انجام است.
او افزود: «قبرس میتواند به عنوان پایگاهی برای عملیات بشردوستانه نقش ایفا کند.»
اظهارات مکرون در حالی مطرح میشوند که شورای اروپا، در بیانیه پایانی اجلاس خود، پیشتر اعلام کرده بود که رهبران اتحادیه اروپا نمیتوانند در نشست بروکسل بر سر برقراری آتشبس میان اسرائیل و حماس به توافق برسند.
بر اساس این بیانیه، شورای اروپا نگرانی عمیق خود را از وخامت اوضاع انسانی در غزه ابراز کرده و خواستار دسترسی مستمر، سریع، ایمن و بدون مانع به کمکهای بشردوستانه به همه افرادی که به این کمکها نیازمند هستند و اتخاذ تدابیر لازم برای انجام این کار، از جمله باز کردن کریدورهای بشردوستانه و آتشبس برای تامین نیازهای بشردوستانه، شده است.
به گفته منابع دیپلماتیک، تعدادی از کشورهای اتحادیه اروپا بر درخواست مستقیم برای آتشبس جامع و پایدار اصرار داشتند، اما همه کشورهای اتحادیه اروپا با این موضوع موافقت نکردند.
سرویس دیپلماتیک فرانسه اعلام کرد که حدود ۵۰ شهروند فرانسوی در غزه حضور دارند، اما پاریس میخواهد از اعضای خانواده و کارکنان مؤسسه فرهنگی فرانسه نیز حمایت کند که در مجموع حدود ۱۷۰ نفر هستند.
بهرغم خواست برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا، درخواستی برای آتشبس از سوی این اتحادیه مطرح نشد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اسپانیا در جمعبندی حین تدوین این بیانیه، سعی کرد، زبان سختگیرانهتری را در بیانیه بگنجاند.
اما بزرگترین حامیان اسرائیل، از جمله آلمان و اتریش، در برابر چنین اقدامی مقاومت کردند، زیرا نگران بودند که این اقدام به عنوان محدودکننده حاشیه اقدام اسرائیل تلقی شود.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان هنگام صحبت با خبرنگاران پس از اجلاس سران از به کار بردن اصطلاحاتی مانند «آتشبس» اجتناب کرد.
شولتز گفت: «ما هر کاری برای حمایت از حق دفاع از خود اسرائیل انجام میدهیم.»
با این حال، مادرید توانست رهبران را حول طرحی برای کنفرانس صلح بینالمللی جمع کند که پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا امیدوار بود ظرف شش ماه آینده برگزار شود.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیة