۲۷ مرداد ۱۴۰۰ – ۱۸ اوت ۲۰۲۱
تاکنون جزئیات زیادی از این نشست منتشر نشده است. در عکسهایی که از این نشست در شبکههای اجتماعی منتشر شده حضور برخی از چهرههای سیاسی دیگر از جمله کریم خرم، وزیر پیشین اطلاعات و فرهنگ نیز مشهود است.
همچنین آقای حقانی در یک دیدار جداگانه با گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی در کابل گفتگو کرده است.
جزئیات زیادی از این دیدار نیست منتشر نشده است.
پیش از این آقای حکمتیار خواهان حضور هر چه سریع تر رهبران طالبان در کابل شده بود تا امور را تنظیم کنند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، دیروز (سهشنبه ۱۷/ آگوست۲۶ اسد) در اولین نشست خبریاش در کابل گفت که سران این گروه با آقای عبدالله در تماس هستند و میخواهند در ساختار سیاسی آینده “همه رهبران افغانستان که در میان مردم جایگاه دارند و اراده خدمت دارند” سهم داشته باشند.
دیدار انس حقانی با این چهرههای سیاسی ممکن است در مورد چگونگی نقش آنها در ساختار سیاسی آینده افغانستان باشد. اما تاکنون جزئیات کاملی از آن در دست نیست.
سخنگوی طالبان روز گذشته در نشست خبری خود افزود که “دقیق نمیدانیم که نظام بعدی چه زمانی ایجاد خواهد شد. کار رویش جریان دارد.”
در همین حال دو روز قبل نیز آقای عبدالله و آقای کرزی به طور مشترک ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر کردند و در آن از ارتباط شان با سران طالبان برای یک راه حل سخن گفتند.
آقای کرزی گفت برای “آرامش بیشتر” در شهر کابل با “تحریک اسلامی طالبان” به گفتگوهای شان ادامه میدهند.
آقای عبدالله نیز در این پیام ویديویی گفت با چهرههای سیاسی داخل افغانستان در تماس هستند و سعی دارد “خارج از هر ملاحظه دیگر” در این مرحله آرامش حفظ شود.
او افزود که با تغییرات پیشآمده مردم در وضعیت دشواری قرار گرفته و امیدوار است تلاشهای آنها مفید واقع شود.
تحولات افغانستان؛ ملا برادر ‘بزودی به کابل’ میرود
گزارشها حاکی از آن است که ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی گروه طالبان، امروز و یا فردا به کابل، پایتخت افغانستان، میرود.
آقای برادر دیروز (سهشنبه ۱۷ / آگوست۲۶ اسد) و سه روز پس از وارد شدن نیروهای طالبان به کابل وارد قندهار در جنوب این کشور شد. برخی از گزارشهای غیررسمی و تایید نشده حاکیست که آقای بردار با یک هواپیمای نظامی از دوحه به قندهار رفته است.
گزارشها درباره حضور آقای برادر در کابل یک روز پس از آن منتشر شده است که ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، در اولین نشست خبری خود در کابل گفت که “موضوعی که باید بگویم این است که به جد برای تشکیل دولت مشغول کار هستیم و پس از اینکه دولت تکمیل شد، آن را اعلام خواهیم کرد.”
درحالیکه طالبان بر افغانستان مسلط شده است و نیروهای این گروه در کابل نیز حضور دارند هنوز مشخص نیست که از میان اعضای رهبری گروه طالبان مسئولیت به دوش چه کسی خواهد بود.
در همین رابطه البته روز گذشته آقای مجاهد در پاسخ به سوالی در همین ارتباط گفت که هنوز روشن نیست که هبتالله آخندزاده، رهبر گروه طالبان، چه زمانی به کابل بر خواهد گشت.
به گفته خبرنگاران، اکنون و با اعلام گزارشها درباره ورود آقای بردار به کابل، تصویر روشنتری ایجاد شده است.
ملا عبدالغنی برادر یکی از چهار بنیانگذار گروه طالبان است. او در سال ۲۰۱۰، از سوی دولت پاکستان بازداشت شد و پس از حدود سه سال به منظور تسهیل روند گفتوگوهای صلح آزاد شد.
آقای برادر در سالهای گذشته رهبری دفتر گروه طالبان در قطر را به عهده داشت.
گروه طالبان در کمتر از دو هفته به پیروزی “دور از انتظار” دستیاب شدند و دولت افغانستان به رهبری محمد اشرف غنی، از هم فروپاشید. محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان با حمدالله محب، مشاور شورای امنیت و فاضل فضلی، رئیس پر قدرت “ارگانهای محل” به طور مخفی روز یکشنبه، زمانی که نیروهای طالبان به دروازههای کابل رسیده بودند، فرار کردند.
تحولات افغانستان؛ طلوع و آریانا خبرهایشان را با مجریان زن آغاز کردند
دو روز بعد از اینکه نظامیان گروه طالبان کنترل شهر کابل را در دست گرفتند، شبکه خصوصی طلوعنیوز، و آریانا پخش اخبار خود را با حضور مجریان زن آغاز کردند.
فرشته ارغند، مجری شبکه طلوعنیوز با نماینده گروه طالبان در مورد جستجوی خانه به خانه از سوی این گروه گفتگو کرد.
آریانا نیز از مجریان زن برای بولتنهای خبری فارسی و پشتوی خود استفاده کرده است.
روز گذشته افراد گروه طالبان وارد ساختمان طلوع شدند و سلاحهای بخش امنیتی طلوع را که از سوی دولت پیشین افغانستان توزیع شده بود، با خود بردند.
سعد محسنی، رئیس “موبی گروپ” که طلوع زیر مجموعه این شرکت است، در صحبت با بیبیسی گفت که افراد گروه طالبان به ساختمان شبکه طلوع وارد شده و برخود “تقریبا حرفهای” داشتند. به گفته آقای محسنی، افراد گروه طالبان تنها اسلحه توزیع شده از سوی دولت را با خود بردند ولی اسلحهای که طلوع به طور “خصوصی خریداری کرده بود” را با خود نبردند.
بعد از آنچه پیروزی “دور از انتظار” از سوی ملا عبدالغنی برادر، معاون سیاسی گروه طالبان خوانده شد، هم مردم افغانستان و هم خارج افغانستان در شوک رویدادهای سریع بسر میبرند.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان با حمدالله محب، مشاور شورای امنیت و فاضل فضلی، رئیس پر قدرت “ارگانهای محل” به طور مخفی روز یکشنبه فرار کردند.
با گذشت دو روز از تصرف کابل از سوی نظامیان طالبان تا هنوز رهبری این گروه در قطر است و روشن نیست چه زمانی وارد کابل خواهند شد.
در روزهای اخیر و با تصرف بیشتر خاک افغانستان از سوی گروه طالبان، زنان فعال در جامعه از آنچه اینده مبهم و خطرناک مینامند، نگران اند.
در زمان حکومت گروه طالبان بر افغانستان، زنان حق فعالیت در جامعه مانند، اشتغال، تحصیل و آموزش را نداشتند. همچین زنان بدون محرم اجازه بیرون شدن از منزل را نداشتند.
روز دوشنبه، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که این کشور زمانی دولت طالبان را به رسمیت خواهد شناخت که آنها به حقوق زنان احترام قایل شوند و هر گونه رابطه با گروهای تروریستی از جمله القایده را قطع کنند.
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی مخالفت نکردن طالبان با حضور مجری زن را نمایشی خوانده و میگویند این گروه تلاش دارد تا حمایت بینالمللی را جلب کند.
کرزی از خروج غنی ابراز تاسف کرد؛ حکمتیار شورای انتقالی را منتفی دانست
حامد کرزی، رییس جمهوری سابق افغانستان با رهبران طالبان برای برقراری آرامش و صلح در کابل در تماس است.
آقای کرزی که در کابل حضور دارد، یکشنبه شب در مصاحبه تلفنی با بی بی سی فارسی گفت هدف از ایجاد شورای هماهنگی به همراه عبدالله عبدالله و گلبدین حکمتیار تلاش در همین راستاست.
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان و گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی هم همچنان در کابل هستند.
آقای کرزی در صحبت هایش از خروج اشرف غنی، رییس جمهوری از افغانستان ابراز ناخرسندی کرد و گفت ”آقای غنی کار را رها کرده است. ”
به گفته او طالبان بر اوضاع تسلط دارد و ابراز امیدواری کرد که اگر این گروه قصد برقراری حکومت امارت اسلامی دارد، این کار را براساس اراده مردم انجام دهد.
آقای کرزی همچنین از برنامه ریزی برای سفر به قطر برای مذاکره با نمایندگان طالبان خبر داد.
اجازه نشان دادن محتوای Instagram را می دهید؟
این مطلب شامل محتوایی از Instagram است. قبل از بارگیری این محتوا از شما اجازه می گیریم، زیرا ممکن است این سایت ها از کوکی ها و یا سایر انواع فن آوری استفاده کنند. می توانید سیاست Instagram را درباره کوکی ها و سیاست مربوط به حفظ حریم خصوصی را پیش از موافقت بخوانید. برای دیدن این محتوا روی “موافقت و ادامه”کلیک کنید.
پایان پست Instagram, 1
گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان هم در گفت و گو با بی بی سی فارسی بحث انتقال قدرت را ”فعلا منتفی ”دانست.
به گفته آقای حکمتیار این کار باید مدت ها پیش صورت می گرفت.
آقای حکمتیار همچنین از برنامه های شورای هماهنگی ابراز بی اطلاعی کرد و گفت این شورا به ابتکار دو عضو دیگر تشکیل شده و هنوز جلسه مشترک اعضای این شورای برگزار نشده است.
آقای حکمتیار گفت با رهبران طالبان در تماس است و از بیانیه آنها که خبر از عدم ورود شبه نظامیان به کابل می داد، استقبال کرد.
این در حالی است که خبرگزاری ها از حضور این شبه نظامیان در ارگ کابل و بعضی از مناطق پایتخت خبر داده اند.
آقای حکمتیار خواهان حضور هر چه سریع تر رهبران طالبان در کابل شد تا امور را تنظیم کنند و برای ورود همراه با نظم شبه نظامیان به پایتخت هماهنگی کنند.
گلبدین حکمتیار همچنین خواست مردم محلات خودشان تامین امنیت را بر عهده بگیرند تا مانع از فعالیت افراد شرور شوند.
اجازه نشان دادن محتوای Instagram را می دهید؟
این مطلب شامل محتوایی از Instagram است. قبل از بارگیری این محتوا از شما اجازه می گیریم، زیرا ممکن است این سایت ها از کوکی ها و یا سایر انواع فن آوری استفاده کنند. می توانید سیاست Instagram را درباره کوکی ها و سیاست مربوط به حفظ حریم خصوصی را پیش از موافقت بخوانید. برای دیدن این محتوا روی “موافقت و ادامه”کلیک کنید.
بحران افغانستان؛ طالبان از پایان جنگ خبر داد، ترامپ خواستار استعفای بایدن شد
همزمان با خروج اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان از این کشور و تصرف ارگ ریاست جمهوری کابل به وسیله طالبان، این گروه از پایان جنگ در این کشور خبر داده است.
محمد نعیم، سخنگوی طالبان که شامگاه با شبکه الجزیره صحبت می کرد، گفت: ”الحمدلله جنگ در کشور به پایان رسیده است. ”
آقای نعیم گفت: ”امروز روز بزرگی برای مردم افغانستان و مجاهدین است. آنها شاهد به ثمر رسیدن فداکاری های بیست سال گذشته هستند. ”
پیش از این سخنان، تصاویر حضور شبه نظامیان طالبان در ارگ ریاست جمهوری و دفتر آقای غنی از این شبکه پخش شده بود.
از سوی دیگر، دونالد ترامپ، رییس جمهوری سابق ایالات متحده با انتقاد از نحوه مدیریت خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان به وسیله جو بایدن، خواهان کناره گیری او از ریاست جمهوری آمریکا شد.
آقای ترامپ در بیانیه ای که یکشنبه منتشر کرد، نوشت: ”وقت آن است که جو بایدن با بی آبرویی به خاطر آن چه که اجازه داده است بر سر افغانستان بیاید، استعفا دهد. ”
او همچنین از سقوط دولت افغانستان به عنوان یکی از بزرگ ترین شکست های نظامی تاریخ آمریکا نام برد.
هم زمان سازمان ملل متحد از برگزاری جلسه اضطراری شورای امنیت برای بررسی وضع این کشور خبر داده است.
بنا بر بیانیه سازمان ملل متحد، جلسه اضطراری شورای امنیت به درخواست نروژ و استونی روز دوشنبه برگزار خواهد شد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحدیکشنبه در بیانیه ای از طالبان و دیگر طرف های درگیر در افغانستان خواست ”با حداکثر خویشتنداری از جان انسان ها حفاظت و تامین نیازهای بشردوستانه را تضمین کنند.”
بنا بر بیانیه سازمان ملل متحد، آقای گوترش ”به طور خاص نگران آینده زنان و دختران است و خواهان حفاظت از حقوق آنهاست.”
ساعاتی بعد از خروج محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان از این کشور، افراد طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری در کابل شدند.
تلویزیون الجزیره با نمایش تصاویر اعضای طالبان در نقاط مختلف ساختمان ارگ تایید کرد که آنها کنترل ارگ ریاست جمهوری را در دست گرفتهاند.
در این تصاویر دیده میشود که اعضای طالبان پرچم این کشور را در داخل ارگ برمیچینند و پرچم خود را به جای آن بالا میبرند.
یکی از سخنگوهای طالبان گفته است که این گروه کنترل ۱۱ منطقه پایتخت را در دست گرفته است.
‘جلوگیری از خونریزی ‘
محمد اشرف غنی، ساعاتی بعد از خروج از افغانستان در بیانیهای اعلام کرد که برای جلوگیری از خونریزی کشور را ترک کرده است.
آقای غنی گفت که امروز با انتخاب سختی برای “ایستادن مقابل طالبان مسلح” یا “ترک کشور عزیز” افغانستان روبرو بوده است.
او طالبان را برنده “داوری شمشیر و تفنگ” خواند و گفت که اکنون آنها مسئول حفاظت از “عزت نفس، ثروت و شرافت” مردم افغانستان هستم.
پیشتر حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان اعلام کرد که یک “شورای هماهنگی” با هدف صلح و انتقال مسالمتآمیز قدرت تشکیل شده است.
ساعاتی قبل عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی هم با نشر ویدیویی در فیسبوک خود از آقای غنی با عنوان “رئیس جمهور پیشین” یاد کرد و گفت از کشور خارج شده است.
او در این ویدیو گفته است که از نیروهای امنیتی کشور میخواهد که در “تامین امنیت همکاری” کنند. آقای عبدالله همچنین از طالبان خواست که “بدون وارد شدن” به شهر مجال بدهند که “خدای نخواسته” تغییر وضعیت باعث برهم خوردن اوضاع امنیتی و تلفات و خسارت به مردم نشود. وی در پایان سخنان خود افزوده است که (محمد اشرف غنی) “رئیس جمهور پیشین افغانستان، افغانستان را ترک کرد و کشور و ملت را در این حالت قرار داد.”
تشکیل شورای هماهنگی در کابل
از سوی دیگر براساس تازهترین گزارشها از افغانستان و در پی خروج آقای غنی و تعدادی دیگر از مقامات مسئول از این کشور گزارش شده است که عبدالله عبدالله رئیس شواری عالی مصالحه ملی، گلبدین حکمتیار رئیس حزب اسلامی افغانستان و حامد کرزی رئیس جمهور پیشین کشور، یک شورای هماهنگی با هدف صلح و انتقال مسالمت آمیز قدرت تشکیل دادهاند.
به گفته همین گزارشها این شورا از نیروهای امنیتی حکومت و نیروهای امنیتی تحریک اسلامی طالبان میخواهد با حفظ خویشتنداری جلو درگیریها، هرج و مرج و تحریکات افراد غیرمسئول و غیرمرتبط را قاطعانه بگیرند.
ایران نیز از تشکیل این شورا حمایت کرده است و آن را زمینهساز صلح و گفتگو و انتقال مسالمتآمیز قدرت خوانده است.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در توییتی گفته است که “خشونت و جنگ، همانند اشغال، هیچگاه راه فیصله مشکلات افغانستان نبوده و نخواهد بود. ابتکار برادران در شورای هماهنگی و دیگر رهبران افغانستان میتواند زمینهساز گفتگو و انتقال مسالمتآمیز به صلح پایدار باشد. جمهوری اسلامی ایران به کوشش خود برای مصالحه در افغانستان ادامه میدهد.”
بیانیه طالبان در مورد “ضرورت ورود” جنگجویانش به کابل
در همین حال طالبان با نشر در اعلامیه تازهای گفته است که در حال حاضر گزارشهایی مبنی بر تخلیه حوزههای امنیتی در کابل، دریافت کرده و اینکه پلیس قادر به تأمین امنیت ، وزارتها نیست و نیروهای امنیتی دولتی “فرار کردهاند”.
در این اعلامیه آمده که “امارت اسلامی به نیروهای خود دستور داد تا وارد مناطق کابل شوند که دشمن از آنجا رفته و مناطقی خطر سرقت وجود دارد.”
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز گفته که “مردم نگران نباشند”.
ساعتی پیش نیز سهیل شاهین ، مذاکره کننده طالبان در تماسی با یلدا حکیم خبرنگار بیبیسی گفت که به مردم کابل “اطمینان” میدهد که جان آنها در “امان” است .
او گفت: “ما به مردم در افغانستان ، به ویژه در شهر کابل اطمینان میدهیم که اموال و جان آنها در امان است هیچ انتقامی از هیچ کسی در کار نخواهد بود.” ما خدمتگزار مردم و این کشور هستیم. “
همزمان عبدالستار میرزکوال، سرپرست وزارت کشور (داخله) افغانستان در ویدیوی کوتاهی به رسانهها گفت که وزارت داخله منع رفت و آمد از ساعت ۹ شب در کابل برقرار کرده است و هرکسی که پس از این ساعت در شهر دیده شود با او مانند “دزد و چپاولگر” برخورد میشود.
این تحولات در حالی رخ داده است که ساعتی پیش و همزمان با ادامه بحران افغانستان، سفارت پاکستان در کابل اعلام کرد که هیاتی از مقامهای دولتی و چهرههای سیاسی افغانستان به اسلام آباد رسیدهاند.
در عکسهایی که سفارت پاکستان نشر کرده، میررحمان رحمانی، رئیس مجلس نمایندگان، محمد یونس قانونی، معاون پیشین رئیس جمهور، احمد ضیا مسعود، معاون پیشین رئیس جمهور، معاون پیشین رئیس جمهور، محمد کریم خلیلی، رهبر حزب وحدت، محمد محقق، رهبر حزب وحدت مردم افغانستان، احمد ولی مسعود، رئیس بنیاد شهید مسعود دیده میشوند.
سفارت پاکستان گفته که آنها برای دیدار “سه روزه” در مورد صلح و ثبات افغانستان به پاکستان رفتهاند.
تحولات افغانستان؛ آنچه که در ۲۴ ساعت اخیر گذشت:
پیشتر گزارشها از کابل، پایتخت افغانستان، حاکی از این بود که طالبان در دروازههای شهر هستند. براساس همین گزارشها طالبان به نیروهای خود دستور داده در دروازه های کابل منتظر بمانند. در بیانیهای از سوی طالبان آمده است که مسئولیت امنیت شهر در حال حاضر بر عهده دولت است و مذاکرات برای انتقال مسالمتآمیز قدرت ادامه دارد.
پیشتر و اوایل صبح امروز گزارش شده بود که آقای غنی، گفتگوی اضطراری با زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در صلح افغانستان و نمایندگان ناتو داشت.
همزمان با این تحولات خبرگزاری آسوشیتد پرس به نقل از مقامات افغانستان گزارش کرده بود که هیاتی از طرف طالبان برای گفتگو به ارگ ریاست جمهوری رسیده است. مقامات رسمی دولت افغانستان در این مورد واکنشی نشان ندادهاند اما اکنون محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه قطر در تویتتر نوشته که “ملابرادر و یا هیاتی” از طرف گروه طالبان به کابل نرفته است.
طالبان در بیانیهای از افغانها خواست که مردم در این کشور بمانند و تأکید کرد که طالبان میخواهد مردم “از هر قشری زندگی خود را در یک سیستم اسلامی با دولتی مسئول ببینند، سیستمی که برای همه پذیرفتنی باشد”.
همزمان خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد طالبان در قطر نیز گفت که این گروه قصد ندارد “به زور” وارد کابل شود. و دولت هم گفت که اوضاع در کابل “تحت کنترل” است.
در عین حال پیشتر رسانهها گزارش کردند که با نزدیک شدن نیروهای طالبان به شهر کابل، سفارت ایالات متحده آمریکا پروسه تخلیه را سرعت بخشیده است.
خبرگزاری فرانسه امروز در گزارشی میدانی از دیده شدن هلیکوپترهای به پرواز در آمده از سفارت آمریکا و خودروهای زرهی در حرکت خبر داد.
مقامات نظامی آمریکا بدون ذکر نام به خبرگزاری فرانسه گفتهاند که کارکنان سفارت در حال سوزاندن مدارک حساس و محرمانه هستند و دود آن از سفارت آمریکا در کابل دیده میشود.
در همین حال روسیه گفته که در حال گفتگو با سایر کشورها برای تشکیل نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل در مورد اوضاع افغانستان است.
یکی از سخنگویان وزارت خارجه روسیه همچنین گفته که این کشور برنامهای برای تخلیه سفارت این کشور در کابل ندارد. به این دلیل که طالبان به روسیه و شماری دیگر از کشورها تضمین امنیتی داده است.
اجازه نشان دادن محتوای Twitter را می دهید؟
این مطلب شامل محتوایی از Twitter است. قبل از بارگیری این محتوا از شما اجازه می گیریم، زیرا ممکن است این سایت ها از کوکی ها و یا سایر انواع فن آوری استفاده کنند. می توانید سیاست Twitter را درباره کوکی هاو سیاست مربوط به حفظ حریم خصوصی را پیش از موافقت بخوانید. برای دیدن این محتوا روی “موافقت و ادامه”کلیک کنید.
پایان پست Twitter, 1
تصرف جلالآباد
در طول شب گذشته و ساعات اولیه بامداد امروز خبرگزاری ها از تصرف شهر جلال آباد در شرق افغانستان به وسیله شبه نظامیان طالبان در بامداد یکشنبه خبر دادند. طالبان همچنین ادعا کرد که ولایت دایکندی در مرکز افغانستان را نیز تصرف کرد است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، طالبان بدون درگیری وارد شهر جلال آباد، مرکز ولایت ننگرهار شدند.
رویترز به نقل از یک مقام محلی نوشت فرماندار جلال آباد شهر را تسلیم کرده است تا مانع از کشتار غیرنظامیان شود.
شبه نظامیان طالبان روز شنبه نیز از تصرف شهر مزارشریف، مهم ترین شهر شمال افغانستان و سه ولایت پکتیا، پکتیکا و کنر خبر داده بودند.
جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا شنبه از تصمیم خود برای خروج نظامیان ایالات متحده از افغانستان دفاع کرد و از افزایش تعداد سربازانی که برای خروج دیپلمات ها و کارمندان آمریکایی به کابل فرستاده می شوند، به ۵۰۰۰ نفر خبر داد.
آقای بایدن در بیانیه خود تاکید کرد که نمایندگان آمریکا به اعضای طالبان در قطر هشدار داده اند که اگر جان کارکنان آمریکایی در افغانستان به خطر بیفتد، آنها با “واکنش سریع و قدرتمند آمریکا” مواجه خواهند شد.
به گفته خبرنگاران آمریکایی، واشنگتن از طالبان خواسته است تا پیش از تخلیه سفارت ایالات متحده وارد کابل نشود.
از سوی دیگر، شبکه سی بی اس در آمریکا شنبه خبر داد که بخش عمده ای از کارکنان سفارت آمریکا در کابل طی ۳۶ ساعت آینده از أفغانستان خارج خواهند شد و باقی مانده کارکنان هم تا ۳۱ اوت کابل را ترک خواهند کرد.
گاهشمار مختصر پیشروی طالبان در چند ماه اخیر:
آوریل: جورج بایدن، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که نیروهای آمریکایی را از این کشور خارج می کند. براساس برنامه زمانبدی شده خروج نیروها از ماه مه آغاز و در ۱۱ سپتامبر پایان خواهد یافت و به این ترتیب به طولانی ترین جنگ آمریکا پایان داده می شود.
مه: طالبان حملات گسترده ای را علیه نیروهای افغان در ولایت هلمند در جنوب افغانستان آغاز کردند و همزمان حملاتی به سایر ولایات هم انجام شد.
ژوئن: نماینده سازمان ملل درافغانستان گفت که طالبان بیش از ۵۰ منطقه از ۳۷۰ منطقه را تصرف کرده است. طالبان حملاتی را در شمال، دور از پایگاههای سنتی خود در جنوب آغاز کردند.
۲۱ ژوئیه: به گفته یک ژنرال آمریکایی، طالبان حدود نیمی از ولسوالی های افغانستان را در کنترل خود دارد.
۶ اوت: نیروهای طالبان زرنج را در جنوب تصرف کردند، اولین مرکز ولایتی که در یک سال به دست آن ها افتاد.
۱۳ اوت: چهار مرکز ولایت دیگر در یک روز سقوط کرد، از جمله قندهار دومین شهر بزرگ افغانستان.
۱۴ اوت: طالبان شهر مهم مزارشریف را در شمال تصرف کرد.
۱۵ اوت: طالبان توانست بدون درگیری شهر جلال آباد در شرق را به کنترل درآورد و به کابل، پایتخت نزدیک شود.
پایان جنگ بیست ساله آمریکا در افغانستان، آخرین نیروهای نظامی آمریکا خارج شدند
ژنرال کنت مکنزی، فرمانده ستاد مرکزی نیروهای نظامی آمریکا در کنفرانس خبری پنتاگون وزارت دفاع این کشور تایید کرد که آمریکا خروج از افغانستان را کامل کرده و آخرین پرواز آمریکا نیمه شب کابل برابر با ساعت ۳:۲۹ دقیقه بامداد واشنگتن فرودگاه بینالمللی کابل را ترک کرده است.
ژنرال کریس داناهیو و راس ویلسون، سفیر آمریکا در افغانستان در این پرواز کشور را ترک کردهاند.
ژنرال مکنزی گفته است که خروج دوشنبه شب، پایان تخلیه نظامی و پایان ماموریتی ۲۰ ساله است که پس از حمله یازده سپتامبر آغاز شد.
در دو دهه گذشته در مجموع ۲۴۶۱ نیروی نظامی و غرنظامی امریکا در افغانستان کشته شدند و تعداد مجروحان آمریکا در این جنگ به ۲۰ هزار نفر بالغ میشود.
به گفته وزارت دفاع آمریکا از روز چهاردهم اوت، یک روز پیش از تصرف کابل از سوی طالبان، آمریکا بیش از ۷۹هزار غیرنظامی را از این کشور خارج کرده که شامل شش هزار غیرنظامی آمریکایی میشود. به علاوه ۷۳۵۰۳ تبعه کشورهاس ثالث و یا شهروندان افغانستان نیز از این طریق از کشور خارج شدهاند. افغانهایی که با نیروهای آمریکایی همکاری کردهاند و مشمول روادید مهاجرتی ویژه میشوند در میان همین گروه هستند.
پنتاگون میگوید در مجموع بیش از ۱۲۳ هزار غیرنظامی را از این کشور خارج کرده که برابر با خروج روزانه بیش از ۷۵۰۰ غیرنظامی میشود.
ژنرال مکنزی گفته است زمانی که ماموریت آغاز شده تصور بر این بوده که نیروهای امنیتی افغان شریکی توانا و قادر در کابل خواهند بود که ظرف چند هفته دفاع از پایتخت را برعهده خواهند گرفت. اما این اتفاق روی نداد و طالبان یک روز بعد کنترل پایتخت را در دست گرفت.”
پنتاگون میگوید در بیست سال گذشته بیش از ۸۰۰ هزار نیروی آمریکایی و ۲۵هزار غیرنظامی از این کشور در افغانستان خدمت کردهاند.
جوبایدن رییس جمهوری آمریکا در پی اعلام رسمی پایان خروج نیروهای این کشور از افغانستان گفت از وزیر خارجه خود خواسته به هماهنگی با شرکای بینالمللی امریکا ادامه بدهد تا از خروج ایمن تمامی آمریکاییها و یا شرکای افغان باقیمانده در افغانستان که خواستار ترک این کشورند، اطمینان پیدا کند.
رییس جمهوری آمریکا گفته است این کار شامل تلاش برای تقویت و توسعه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد خواهد بود تا پیام روشنی را از توقعات جامعه بینالملل به طالبان برساند.
آقای بایدن وعده داده است که فردا، سه شنبه دلایل خود برای عدم تمدید حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان را برای مردم این کشور توضیح دهد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در بعد از رییس جمهوری آمریکا در سخنانی جداگانه گفت آمریکا تنها در صورتی که در جهت منافع حیاتی ملیاش باشد با دولت طالبان گفتگو میکند.
آقای بلینکن گفت آمریکا با طالبان بر اساس “اعتماد و باور” نخواهد بود بلکه بر اساس رفتار طالبان در قبال تعهداتش به سفر آزادانه افغانها، دفاع از حقوق گروههای مختلف از جمله زنان و همچنین جلوگیری از استقرار گروههای تروریستی.
وزیر امور خارجه امریکا گفت طالبان باید مشروعیتش را به دست بیاورد.
آقای بلینکن گفته است اگرچه آمریکا حضور دیپلماتیک خود را در کابل به حالت تعلیق درآورده و آن را به دوحه منتقل کرده است، “به تلاشهای بیامان خود در کمک به آمریکاییها و افغانهایی که گذرنامه آمریکا دارند ادامه خواهد داد.
این در حالی است که سازمان فدرال هوانوردی آمریکا اعلام کرده است که از این پس هواپیماهای غیرنظامی آمریکا اجازه پرواز بر بخش عمدهای از افغانستان را نخواهند داشت. این سازمان دلیل این ممنوعیت را عدم حضور نظامی آمریکا در افغانستان خوانده است و افزوده نبود یک اداره کارآمد هواپیمایی و مدیریت ترافیک فضایی در کنار نگرانیهای امنیتی فعلی باعث این تصمیم شده است.
این سازمان گفته است هر خلبانی که بخواهد در ارتفاعات بلند مرزهای شرقی پرواز کند باید پیشاپیش مجوزی برای این کار کسب کند.
به تاریخ ۱۱ سپتمبر ۲۰۰۱ عمال عربتبار القاعده چهار طیارۀ مسافربری را ربودند و دو طیاره را به برجهای مرکز تجارت جهانی در شهر نیویارک و یکی دیگر آن را به مقر وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) تصادم دادند و طیارۀ چهارم نیز در یک کشتزار در شهر شنکسویل ایالت پنسلوانیا سقوط کرد.
پس از این رویداد، جورج بش، رییس جمهور پیشین امریکا از گروه طالبان خواست تا رهبران القاعده به شمول اسامه بن لادن را که گمان میرفت با حمایت طالبان در افغانستان پنهان شده اند، به امریکا بسپارد.
حضور نظامی امریکا در افغانستان از ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱
اکتوبر ۲۰۰۱: تهاجم به رهبری امریکا را بر افغانستان آغاز شد
نومبر ۲۰۰۱: حدود ۱۳۰۰ نظامی امریکایی به افغانستان رسید
دسمبر ۲۰۰۱: شمار نظامیان امریکایی در افغانستان به ۲۵۰۰ نفر رسید
مارچ ۲۰۰۲: نظامیان امریکایی در افغانستان به ۷۲۰۰ نفر افزایش یافتند
دسمبر ۲۰۰۲: قوای امریکایی در افغانستان به ۹۷۰۰ نفر افزایش یافت
اپریل ۲۰۰۴: شمار قوای امریکایی به بیش از ۲۰ هزار نفر افزایش یافت
دسمبر ۲۰۰۷: شمار قوای امریکایی به ۲۵ هزار نفر افزایش یافت
می ۲۰۰۹: حضور نظامی امریکا در افغانستان به ۵۰ هزار نفر افزایش یافت
دسمبر ۲۰۰۹: شمار قوای امریکایی به ۶۷ هزار نفر افزایش یافت
اگست ۲۰۱۰: شمار نظامیان امریکایی در افغانستان به ۱۰۰ هزار نفر رسید
کاهش تدریجی قوا
جون ۲۰۱۱: حضور نظامی امریکا در افغانستان تا مرز ۹۰ هزار نفر رسید
سپتمبر ۲۰۱۲: شمار قوای امریکایی به ۷۷ هزار نفر کاهش یافت
دسمبر ۲۰۱۳: حضور نظامی امریکا در افغانستان به ۴۶ هزار نفر رسید
مارچ ۲۰۱۴: سطح قوای امریکایی در افغانستان به ۳۴ هزار نفر کاهش یافت
دسمبر ۲۰۱۴: روند انتقال امنیتی به قوای افغان؛ حضور نظامی امریکا به ۱۶ هزار نفر رسید
مارچ ۲۰۱۵: شمار قوای امریکایی در افغانستان به ۹۸۰۰ نفر کاهش یافت
جولای ۲۰۱۶: شمار قوای امریکایی در افغانستان به ۸۴۰۰ نظامی تقلیل یافت
اگست ۲۰۱۷: حضور نظامی امریکا در افغانستان به ۱۴ هزار نفر افزایش یافت
سال ۲۰۱۹: حدود ۲۰۰۰ نظامی امریکایی از افغانستان بیرون شدند
فبروری ۲۰۲۰: امریکا با طالبان توافقنامهای را امضا کرد که بر اساس آن در جریان ۱۴ ماه پس از امضای توافق تمام نظامیان خارجی افغانستان را ترک کنند
اپریل ۲۰۲۱: جو بایدن، رییس جمهور امریکااعلام کرد که خروج نظامیان امریکایی از افغانستان به تاریخ اول می آغاز شده و تا ۱۱ سپتمبر همین سال پایان مییابد
جولای ۲۰۲۱: رییس جمهور بایدن گفت که ماموریت نظامی امریکا در افغانستان به تاریخ ۳۱ اگست ۲۰۲۱ خاتمه مییابد
اگست ۲۰۲۱: حدود ۶۰۰۰ نظامی امریکایی برای عملیات انتقال نظامی در میدان هوایی بینالمللی کابل مستقر شدند.
۳۰ اگست ۲۰۲۱: با خروج آخرین گروه نظامیان امریکایی از افغانستان، ماموریت نظامی امریکا در افغانستان پایان یافت و به طولانیترین جنگ امریکا نقطۀ پایان گذاشته شد.
به تاریخ هفتم اکتوبر ۲۰۰۱ و در پی امتناع طالبان از سپردن رهبران القاعده به امریکا، نظامیان امریکایی به حمایت نیروهای بریتانیایی حملات هوایی را بر رژیم طالبان آغاز کردند. همزمان با این حدود یک هزار نیروی خاص امریکایی با همکاری ایتلاف ضد طالبان در شمال افغانستان، عملیات را بر ضد طالبان آغاز کردند.
به تاریخ ۱۴ نومبر ۲۰۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور قطعنامۀ شمار ۱۳۷۸ خواستار ایجاد ادارۀ انتقالی در افغانستان شد و از کشورهای عضو ملل متحد خواست تا نیروهای حافظ صلح را به هدف ایجاد ثبات و فراهم آوری کمک به افغانها در افغانستان مستقر کنند.
در اول دسمبر ۲۰۰۱ اسامه بن لادن به ساحۀ توره بوره در شرق افغانستان فرار کرد و پس از دو هفته درگیری شدید میان جنگجویان افغان و تندروان طالبان و عمال القاعده، رهبر پیشین القاعده مجبور به فرار به سمت پاکستان شد و جنگجویان افغان که از حمایت امریکا برخوردار بودند، توره بوره را تصرف کردند.
به تاریخ پنجم دسمبر ۲۰۰۱ پس از امضای توافقنامۀ بن، حامد کرزی به صفت رییس ادارۀ موقت افغانستان برگزیده شد. سپس بر اساس قطعنامۀ شمار ۱۳۸۶ شورای امنیت ملل متحد که به تاریخ ۲۰ دسمبر همان سال صادر شد، تشکیل قوای چند ملیتی آیساف برای تامین امنیت و ثبات در افغانستان منظور شد.
سقوط رسمی رژیم طالبان در افغانستان با تاریخ نهم دسمبر ۲۰۰۱ گره خورده است، به تاریخ هفتم دسمبر ملا محمد عمر، رهبر پیشین طالبان از قندهار که آخرین موضع آن گروه بود فرار کرد و دو روز بعد جنگجویان طالبان نیز از مرکز این شهر بیرون شدند.
به تاریخ اول می ۲۰۰۳ جورج بش عملیات نظامیان امریکایی را در افغانستان “ماموریت تمام شده” اعلام کرد و وزارت دفاع امریکا از ختم عملیات گستردۀ نظامی در افغانستان خبر داد.
در جنوری ۲۰۰۴ قانون اساسی جدید افغانستان توسط لویه جرگه منظور شد.
در اکتوبر سال ۲۰۰۴ انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان برگزار شد و حامد کرزی که ریاست ادارۀ موقت و حکومت انتقالی را پیش از آن به عهده داشت، به صفت رییس جمهور آن کشور انتخاب شد.
در سال ۲۰۰۶ با تشدید عملیات نظامی امریکا در عراق برای سرنگون ساختن رژیم صدام حسین که در سال ۲۰۰۳ آغاز شده بود، طالبان در افغانستان دوباره رمق گرفته و حملات شان را تشدید بخشیدند. رفته رفته این گروه ساحاتی را در جنوب افغانستان دوباره تصرف کردند.
در سال ۲۰۰۹ بار دیگر انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان برگزار شد و حامد کرزی برای یک دورۀ پنج سالۀ دیگر به صفت رییس جمهور انتخاب شد.
در دسمبر ۲۰۰۹ بارک اوباما دستور افزایش حضور نظامی امریکا را در افغانستان داد و افزون بر ۷۰ هزار نظامی مستقر در آن کشور، ۳۰ هزار نظامی دیگر امریکایی به افغانستان اعزام شد. در آن زمان ۵۰ هزار نظامی سایر کشورها نیز در افغانستان حضور داشتند.
در نومبر ۲۰۱۰ اعضای ناتو در نشست لزبن به طرح انتقال مسوولیتهای امنیتی به نیروهای افغان توافق کردند. پایان این روند که در جولای ۲۰۱۱ آغاز شد و تا ۲۰۱۴ ادامه داشت، آغازگر ماموریت حمایت قاطع ناتو در افغانستان بود که به آموزش و مشوره دهی به قوای افغان تمرکز داشت. ریاست روند انتقال امنیتی را محمد اشرف غنی به عهده داشت.
در ماه می ۲۰۱۱ اسامه بن لادن، رهبر پیشین القاعده در عملیات نیروهای ویژۀ امریکایی در شهر ایبت آباد پاکستان کشته شد. در پایان همان سال، قوای امریکایی از عراق بیرون شد و رییس جمهور اوباما دستور خروج قسمی قوای امریکایی از افغانستان را صادر کرد.
در دسمبر ۲۰۱۱ و در ده سالگی سقوط رژیم طالبان در افغانستان، در نشستی در شهر بن آلمان، جامعۀ جهانی به ادامۀ مساعدت برای بازسازی افغانستان تعهد کرد.
در سال ۲۰۱۴ انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به خاطر ادعاهای تقلبات انتخاباتی به درازا کشیده شد و سرانجام با وساطت ایالات متحده، حکومت وحدت ملی در افغانستان شکل گرفت که در آن رییس جمهور محمد اشرف غنی و رییس اجراییه عبدالله عبدالله ۵۰-۵۰ درصد سهم داشتند.
در سال ۲۰۱۴ بارک اوباما، رییس جمهور ایالات متحده طرح خود را برای خروج نظامیان امریکای از افغانستان اعلام کرد که بر اساس آن باید قوای امریکایی تا پایان ۲۰۱۶ از افغانستان بیرون میشدند.
در دسمبر ۲۰۱۴ نظامیان امریکایی و ناتو رسماً ماموریت جنگی خود را خاتمه بخشیده و مسوولیت جنگ را به نیروهای افغانستان سپردند.
بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ حملات طالبان در افغانستان شدت گرفت، طوریکه آن گروه تقریباً روزمره بر نیروهای امریکایی و افغان حملات را انجام میدادند. همزمان با آن گروه دولت اسلامی نیز در افغانستان ظهور کرد و مسوولیت حملات مرگباری را به عهده گرفت.
به تاریخ ۱۳ اپریل ۲۰۱۷ ایالات متحده بزرگترین بم غیر اتمی را که بر مواضع گروه دولت اسلامی یا داعش در شرق افغانستان پرتاب کرد.
در سپتمبر ۲۰۱۸ دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده برای انجام وعدۀ انتخاباتی خود مبنی بر خروج تمام نظامیان امریکایی از افغانستان، زلمی خلیلزاد را به صفت نمایندۀ ویژۀ امریکا در امور مصالحۀ افغانستان معرفی کرد.
در سپتمبر ۲۰۱۹ بار دیگر انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان برگزار شد و اینبار نیز جنجالی شد. عبدالله عبدالله رقیب محمد اشرف غنی نتایج انتخابات را نپذیرفت و همزمان با مراسم تحلیف رییس جمهور غنی در ارگ، آقای عبدالله نیز تحلیف ریاست جمهوری را به جا آورد. یک ماه بعد، بر اساس تفاهم میان این دو رقیب، عبدالله عبدالله به صفت رییس شورای عالی مصالحۀ ملی برگزیده شد.
در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ توافقنامۀ صلح میان ایالات متحدۀ امریکا و طالبان امضا شد که بر اساس آن باید تا ماه می سال ۲۰۲۱ تمام نیروهای خارجی افغانستان را ترک کنند.
به تاریخ ۱۴ اپریل ۲۰۲۱ رییس جمهور بایدن ۱۱ سپتمبر را به عنوان مهلت نهایی خروج قوای امریکایی از افغانستان اعلام کرد. به تاریخ دوم جولای نظامیان امریکای پایگاه بگرام، بزرگترین مرکز سوق و ادارۀ قوای خارجی مستقر در افغانستان را به حکومت آن کشور تحویل دادند.
به تاریخ ۱۵ اگست، محمد اشرف غنی افغانستان را ترک کرد و طالبان که اکثر ولایتهای افغانستان را تصرف کرده بودند، وارد شهر کابل شدند. از همین تاریخ روند خروج کامل شهروندان امریکایی و سایر کشورها و افغانهای همکار آنان و سایر افغانهای آسیبپذیر آغاز شد و این روند تا آخرین دقایق ۳۰ اگست ۲۰۲۱ با خروج آخرین دستۀ نظامیان امریکایی از افغانستان ادامه یافت.
در دو دهۀ گذشته بیش از ۷۷۵ هزار نظامی امریکایی در افغانستان وظیفه انجام داده اند که شماری از آنان چندین بار به آن کشور اعزام شده اند. در این مدت بیش از ۲۴۶۰ نظامی امریکایی در افغانستان کشته و نزدیک به ۲۱ هزار نظامی دیگر زخمی شده اند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC