اولین نشست علنی کمیسیون بررسی جنگ امریکا در خراسان بزرگ آریا روز جمعه، ۲۹ سرطان در دفتر کهنهسربازان امریکا برگزار شد.
آقای نادری در این نشست گفت که امریکا در سالهای اخیر حضورش در افغانستان بدون مشورت با حکومت افغانستان به صورت یکجانبه مذاکرات با طالبان را آغاز کرد تا به صورت مصئون از خراسان بزرگ خارج شود.
او گفت دولت افغان باوران حدود ۳۰۰ هزار نیروی امنیتی داشت که حدود ۵۰ هزار آن در قالب در قطعات ویژه مستقیما توسط امریکاییها انتخاب و آموزش دیده بودند که میتوانستند زمینه خروج مصئون را برای امریکا مساعد کنند.
نتنها امریکا جفا کرده به حق هم پیمانان خود در خراسان بزرگ بلکه دولت افغان باوران هم دولت پر از فساد و ضد جامعه بود و
رهبران جهادی و دولتی هر کدام به نفع خود با طالبان افغان کنار آمده بودند که اتمن همدیگر را برای فردا فروشند که
نظر به باور های جدا از هم دیگر داشتن طالبان را مفت در بازی به کمک جاسوسان داخلی ارتش و دیگر دیگر اورگان های نظامی و استخبارتی به قدرت آوردند و هر کدام فرار کردند این است نتیجه سیاست زیر نام ولایت افغانستان و رسمیت آن در کابل که سال ها
مردم خراسان بزرگ را در تجاوز و دولت های استعماری قرار داده است .
نادری گفت: «خروج مصئون و بدون مشروعیتبخشی به طالبان و فرصت دادن به این گروه که ادعا میکند امریکا را شکست داده و از کشور بیرون کرده است، با استفاده از نیروهای افغان که از سوی امریکاییها آموزش دیده بود امکان داشت. حتی در روزهای تخلیه هم این نیروها امنیت را تامین میکردند.»
این مقام پیشین افغان از کمیسیون بررسی جنگ امریکا در خراسان بزرگ خواست که این موضوع را به گونه جدی بررسی کند.
او بدون اشاره به زلمی خلیلزاد، نماینده سابق امریکا برای خراسان بزرگ از این کمیسیون خواست که نقش دیپلوماتهای ارشد امریکا در مدیریت روابط این کشور و خراسان بزرگ را هم بررسی کنند.
او گفت هردو رئيسجمهور افغان بآوران ابتدا روابط دوستانه با امریکا داشتند اما به مرور زمان این روابط دوستانه به بیاعتمادی تبدیل شد.
نادری گفت که بازی دوگانه پاکستان در قضیه دولت افغان باوران خراسان بزرگ هم یکی از موضوعات کلیدی است که باید از سوی این کمیسیون بررسی شود.
نادر نادری در این نشست همچنان گفت که امریکا در دو دهه گذشته در خراسان بزرگ اهداف نظامی کوتاه مدت را بر حکومتداری درازمدت و توسعه اولویت داده بود. به گفته او این امر باعث از بین رفتن فرصتها شد.
او همچنین از تلفات غیرنظامیان و بازداشتهای خودسرانه را غیرموجه خواند و گفت این مسائل نیز عامل سرخوردگی مردم شد.
کمیسیون بررسی جنگ امریکا در خراسان بزرگ از سوی کانگرس در دسامبر ۲۰۲۱ میلادی ایجاد شد تا یک بررسی جامع از تصمیمات کلیدی امریکا در بخشهای مختلف از جمله ارتش، استخبارات، کمکهای خارجی و دخالت دیپلوماتیک امریکا در خراسان بزرگ از ماه جون ۲۰۰۱ تا اگست ۲۰۲۱ انجام دهد.
این کمیسیون ۱۶ عضو دارد که در مورد جنگ امریکا در افغانستان نظریات افراد مختلف و دخیل در این موضوع را جمعآوری میکند.
نادر نادری: خشونت به این دلیل کاهش یافته که طالبان دیگر مکتب و پل را منفجر نمیکنندنادر نادری: خشونت به این دلیل کاهش یافته که طالبان دیگر مکتب و پل را منفجر نمیکنند
نادر نادری، از مقامهای ارشد حکومت پیشین در واکنش به ادعای طالبان در مورد بهبود امنیت گفت که این گروه پیش از سقوط، با «خشونت و کشتن مردم» امنیت را برهم زده بود.
او گفت: «بلی خشونت کم شده است. چون طالبان حالا مکتبها و پلها را منفجر نمیکنند.»
او در مصاحبهای با شبکه پیبیاس که چهارشنبه نشر شد، افزود جنگ طالبان با حکومت پیشین «هرج و مرج ایجاد کرده بود و آنها دست به خشونت و کشتار مردم میزدند.»
طالبان روز سهشنبه دومین سال بازگشت خود به قدرت را پس از یک جنگ خونین ۲۰ ساله با حکومت پیشین و نیروهای امریکایی تجلیل کردند. مقامهای این گروه به تامین امنیت به عنوان یکی از دستاوردهای عمده خود اشاره کردند.
برخی از مقامها و کارشناسان غربی نیز با این روایت طالبان همدلی نشان داده و بنابرین بر افزایش سطح تعامل با این گروه تاکید کردهاند.
نادر نادری، پژوهشگر ارشد مرکز تحقیقاتی ویلسون در واشنگتن، از افزایش فشار و نه تعامل با طالبان، دفاع کرد. او گفت که طالبان از مذاکرات با ایالات متحده در قطر یاد گرفتند که اگر بر موضع خود بمانند، جامعه بینالمللی رفتار خود را تغییر داده و به آنها امتیاز خواهد داد.
رئیس سابق کمیسیون اصلاحات اداری افغانستان گفت: «اگر شما به میزان امتیازاتی که آنها از ایالات متحده دریافت کردند، توجه کنید متوجه میشوید که چگونه فهمیدند باید در مسیر خود باقی بمانند.»
او از اظهارات وزیر خارجه امریکا در دوسالگی خروج نیروهای امریکایی استقبال کرد و گفت که کشورهای غربی با اعمال فشار طالبان را وادار به پذیرش مطالبات جهانی کنند. بلینکن روز سهشنبه برقراری هرگونه روابط عادی با طالبان را وابسته به رعایت حقوق زنان و دختران در افغانستان دانست.
مقامهای پاکستانی و برخی دیگر از جمله رئیس کمیته دفاعی مجلس عوام بریتانیا از کشورهای غربی خواستهاند که با طالبان به رغم سیاست آن در قبال زنان، سفارت خانه های خود را در کابل باز کرده و با این گروه تعامل کنند.
آنها استدلال می کنند که تنها تعامل میتواند طالبان را تغییر دهد. اما نادری میگوید که این «یک تصور کاملاً نادرست است.»
Accessibility links

زنده
نشست مسکو برای صلح در افغانستان؛ آنچه که گذشت
نشست صلح مسکو برای افغانستان به منظور تسریع روند صلح، تقویت مذاکرات دوحه، پایان جنگ در افغانستان و آینده سیاسی این کشور برگزار شده است. هیأتی متشکل از مقامهای دولتی و چهرههای سیاسی افغانستان و هیأتی از گروه طالبان در این نشست یکروزه شرکت کردهاند.
-
حبیبه سرابی، تنها زن افغان در نشست مسکو: میزبانان نشست بعدی زنان را نادیده نگیرند
Copyright: NADRIنادر نادری، عضو هیأت مذاکرهکننده افغانستان در توییتر نوشته که حبیبه سرابی، تنها زن عضو هیات این کشور در نشست مسکو در سخنرانی خود گفته است: “چرا من باید تنها زن در اینجا باشم؟ ما (زنان) بخشی از جنگ نبودیم، مطمئنا میتوانیم به صلح کمک کنیم.”
خانم سرابی افزوده که “۵۱ درصد جامعه باید نادیده گرفته نشوند. امیدواریم که میزبانان این را در نشستهای بعدی در نظر داشته باشند.”
-
ملک ستیز: هیأت افغانستان در مسکو از یک کشور بحرانی نمایندگی میکند
ملک ستیز، تحلیلگر روابط بینالملل درباره ترکیب هیأت افغانستان که به مسکو رفته گفت که این هیأت “از یک افغانستان بحرانی که اجماع در آن وجود ندارد، نمایندگی میکند.”
به گفته او “از هم پاشیدگی در هیأت افغانستان نمایان است،” گروهی به ارگ وابسته هستند و شماری نیز به عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان و بخشی نیز از گروههای دیگر نمایندگی میکنند.
Copyright: BBC
-
شهرزاد اکبر: چرا چهار زن عضو هیات مذاکره کننده افغانستان به نشست مسکو دعوت نشدند؟
شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان میگوید که بنا به گزارشها برخی از دعوتنامهها به نشست مسکو به طور جداگانه به افراد خاصی فرستاده شده است. او پرسیده که چرا روسیه حتی یک زن افغان را در فهرست دعوت خود نگرفته است؟ او همچنین پرسیده، در دعوتی که از هیات دولت افغانستان شده نیز چرا چهار زن عضو هیات مذاکره کننده نیست؟
در ترکیب هیات افغانستان به نشست امروز مسکو، تنها یک زن، حبیبه سرابی حضور دارد.
-
شیخ عبدالحکیم حقانی: بدون قانون اسلامی صلح در افغانستان نخواهد آمد
شیخ عبدالحکیم حقانی، رئیس تیم مذاکره کننده طالبان در نشست مسکو گفت که “صلح در افغانستان وقتی میآید که همه افغانها حول قانون الهی و ابدی متحد شوند”.
او تاکید کرد که بدون “قانون اسلامی” صلح در افغانستان نخواهد آمد. و مدعی شد که هر نظام دیگری که باشد، “افغانها علیه آن جهاد خواهند کرد”.
سخنگوی طالبان جملاتی از سخنرانی او را در توییتر نشر کرده است.
Copyright: ABDULLAHImage caption: شیخ عبدالحکیم حقانی، رئیس هیات مذاکره کننده طالبان (نفر اول سمت راست)
-
واکنش یک شهروند ولایت فراه به نشست مسکو
عبدالرحمن ژوندی از ولایت فراه افغانستان به بیبیسی گفت که به این باور است که هر نشستی که درباره صلح افغانستان برگزار میشود، این کشور به صلح نزدیک تر می شود.
او امیدوار است که جلسه مسکو نتیجهاش صلح سراسری در افغانستان باشد.
Copyright: Dr.Abdullah
-
چرا ایران در نشست مسکو حضور ندارد؟
محمد وزیری
بیبیسی
Copyright: dr abdullah abdullahایران در نشست مسکو درباره روند مذاکرات صلح افغانستان شرکت ندارد. پیشتر به نقل از مقامات ایران گفته شده بود تهران دعوتنامه شرکت در این نشست را دریافت کرده و آن را بررسی میکند. اما بر اساس گزارشها نمایندهای رسمی از سوی ایران در این نشست نیست.
با توجه به نقش ایران در افغانستان، تهران با همه طرفهای شرکت کننده در این نشست شاید به غیر از آمریکا گفتگوهای مستقیم درباره روند صلح در افغانستان داشته است. نکته مهم هم در این خصوص به طور مثال حضور چندینباره هیأتهای طالبان در ایران و دیدار آنها با مقامات ایرانی است.
ایران در گذشته و درباره افغانستان به طور مثال در کنفرانس بن و حتی در مواردی پس از آن با آمریکا هم همکاریهایی داشته و همیشه هم تاکید کرده است که خواهان کمک به صلح و ثبات در افغانستان است. شاید به همین دلایل عدم شرکت ایران در این نشست طبیعتا سوالهایی را برانگیخته است.
آیا می توان این اقدام ایران را پیامی از سوی این کشور به آمریکا و در چارچوب اختلافات تهران و واشنگتن درباره برنامه هستهای این کشور تعبیر کرد؛ پیامی به معنی ابراز ناخرسندی ایران و اینکه نقش ایران در صحنه افغانستان مهم است و در چارچوب بزرگتر روابط بین الملل و رابطه با واشنگتن و وضعیت در افغانستان، از اهمیت بیشتری هم برخوردار میشود.
-
ملا برادر: به افغانها اجازه داده شود سرنوشتشان را خودشان تعیین کنند
Copyright: Getty ImagesImage caption: ملا برادر، رئیس هیات طالبان در مسکو، (نفر اول سمت چپ) ملا عبدالغنی برادر، رئیس هیأت طالبان افزوده که بنا به توافقنامه دوحه، شش هزار زندانی آزاد شده است، و گفتگوهای بین الافغانی آغاز شده و سطح عملیاتهای طالبان به طور چشمگیری کاهش یافته است.
آقای برادر افزوده که در صورتی که تعهدات توافق دوحه به طور کامل اجرا شود، مشکلات فعلی نیز حل خواهد شد.
او افزوده که با آنکه طالبان، عملیاتهایش را کاهش داده اما جانب مقابل (آمریکا) به مسئولیتهایش به طور کامل عمل نکرده است و بارها آن را نقض کرده است.
او افزوده که بخشی از زندانیان این گروه هنوز آزاد نشده و اعضای طالبان هنوز در فهرست سیاه و فهرست جایزهها برای سرشان هستند.
ملابرادر در سخنرانی خود تاکید کرده که این گروه “یک دولت اسلامی همه شمول” میخواهد و تاکید کرد که “به افغانها اجازه داده شود سرنوشتشان را خودشان تعیین کنند”.
-
عبدالله عبدالله: جنگ راه حل نیست
Copyright: dr abdullah abdullah/facebookعبدالله عبدالله، رئیس هیات افغانستان در نشست مسکو گفته که “یک باردیگر تأکید میکنیم که جنگ راه حل نیست. گروهها و جریانها باید این اصل را در محاسبههای خود در نظر داشته باشند”.
او افزود که افغانستان امروز افغانستان سالهای قبل نیست و هیچ گروه و جریانی نمیتواند با جگ و به زور “اراده خود را بر دیگران تحمیل کند”.
آقای عبدالله همچنین گفته که “با درک استعجالیت این موضوع و فهم این مصلحت شرعی، ملی و بینالمللی، صلح به خواست و اراده جمعی ملت و مردم ما تبدیل گردیده است.”
او تاکید کرده که “صلح بازندهای ندارد و جنگ برندهای.”
آقای عبدالله میگوید در مذاکرات “بین الافغانی” در دوحه، پیشرفتهای در مواردی از اجندای مذاکرات صورت گرفته است، توقع ما این است تا این روند سرعتبیشتر یابد.
او تاکید کرد که “ما حمایت خود را از اجلاس مسکو و اجلاس ترکیه در باره افغانستان اعلام میکنیم.”
آقای عبدالله گفت که “اعلان میکنم که طرف جمهوری اسلامی افغانستان آماده است تا با تحریک طالبان در هر سطح و در باره تمام قضایا و موضوعات مورد علاقه دو طرف بدون کدام پیششرطی وارد بحث و مذاکره گردد.”
-
ملا برادر: آتشبس سرتاسری پس از تاسیس ‘نظام جدید اسلامی’ ممکن خواهد بود
Copyright: BBCملا عبدالغنی برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان همچنین در سخنرانی خود در نشست مسکو گفته که برقراری آتشبس پس از روی کار آمدن “نظام جدید اسلامی” ممکن خواهد بود.
او افزوده که در توافقنامه دوحه، تعهدات دو جانب مشخص شده و طالبان متعهد به آن بوده است و جانب مقابل (آمریکا) نیز باید پایبند بماند.
بخش دوم نشست مسکو پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران در حال برگزاری است.
بخشهایی از سخنرانی ملابرادر را سخنگوی طالبان در توییترش نشر کرده است.
-
سخنرانی ملابرادر بدون حضور خبرنگاران در نشست مسکو
Copyright: BBCمحمد نعیم، سخنگوی طالبان در نشست مسکو بخشهایی از سخنرانی ملا برادر، معاون سیاسی طالبان و رئیس هیات طالبان در نشست مسکو را نقل کرده که گفته نظام طالبان ۲۷ سال پیش توسط ملا محمد عمر تاسیس شده است.
آقای برادر در این سخنرانی در پشت درهای بسته افزوده که طالبان را جهان با وجود شرایط نامطلوب به رسمیت شناخته است. به گفته آقای برادر، طالبان کشور را از چندپارچگی حفظ کرده و ضد فساد اخلاقی و اداری مبارزه کرده و مبارزه موثر علیه مواد مخدر داشته است.
-
واکنش یک افغان در هرات به نشست مسکو
دیدگاه افغانها نسبت به نشست مسکو متفاوت است.
صفی الله احمدزی، از ولایت هرات معتقد است که نشست مسکو “عجولانه” برگزار شده و نتایج مطلوب هم به همراه نخواهد داشت.
او به بیبیسی گفت که ترس دارد تا تصامیم عجولانه در نشست مسکو گرفته شود و بدون در نظر گرفتن شدن خواست مردم افغانستان در این کشور اجرا شود.
به گفته او صلح یک روند طولانی مدت است که تمام مشکلات را طرفهای درگیر روی میز مذاکره مطرح کنند و بحث همه جانبه صورت گیرد و بعد تصمیم گرفته شود.
در همین حال برخی نسبت به این نشست بی تفاوت و برخی دیگر خوشبین هستند.
Copyright: BBC -
حامد کرزی از طرح ‘حکومت انتقالی صلح’ در افغانستان استقبال کرد
Copyright: BBCImage caption: کرزی در نشست مسکو در حال گرفتن ماده ضد عفونیکننده دست حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان همزمان با نشست صلح این کشور در مسکو در گفتوگوی اختصاصی با بیبیسی از طرح ایجاد حکومت انتقالی صلح استقبال کرده است.
او گفته که برای تامین صلح در این کشور تنها دو راه وجود دارد؛ یکجا شدن طالبان با حکومت فعلی و یا ایجاد حکومت انتقالی که زمینه ادغام طالبان را فراهم سازد.
آقای کرزی میگوید که افغان ها و بازیگران خارجی نباید اجازه بدهند که فرصت صلح در این کشور از دست برود.
این در حالی است که پیش از این محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری تاکید کرده که حاضر نیست بدون برگزاری انتخابات قدرت را به کسی انتقال دهد اما او گفته حاضر است در مورد زمان برگزاری انتخابات با طرف مقابل به توافق برسد.
آقای غنی قبلا هم گفته که تا او زنده است به کسی اجازه تشکیل حکومت موقت را نخواهد داد.
-
معاون مجلس سنا: حمایت روسیه برای صلح افغانستان مهم است
علم ایزدیار، معاون مجلس سنای افغانستان که در نشست مسکو شرکت کرده، میگوید این نشست به دلیلی از اهمیت بالایی برخوردار است که روسیه، به عنوان “یک رقیب آمریکا” وارد روند شده و آمریکا نیز میخواهد که حمایت کشورهای منطقه مانند روسیه را داشته باشد
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : اف اینترنشنال / رادیوی آزادی ،
گزارش زنده
آنچه گذشت
نشست یک روزه صلح افغانستان در مسکو به کار خود پایان داده است.
به گفته یک منبع، هیات طالبان از جملهای در بیانیه پایانی در مورد عدم حمایت از بازگشت “امارت اسلامی” نارضی هستند و احتمالا فردا در این مورد یک کنفرانس مطبوعاتی خواهد داشت.
برنامه بازگشت هیات افغانستان نیز برای فردا تنظیم شده است.
Post update
صحبتهای عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان و گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی در حاشیه نشست صلح مسکو با خبرنگاران.
نماینده پاکستان: بدون صلح در افغانستان رویای اتصال منطقهای تحقق نخواهد یافت
محمد صادق، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان در یک رشته توییت گفته که بدون صلح رویای مشترک در مورد اتصال منطقهای، توسعه اقتصادی و شکوفایی مردم افغانستان و پاکستان ومنطقه تحقق نخواهد یافت.
او افزود که پیام پاکستان واضح و روشن است که از روند صلح در افغانستان حمایت میکند.
Social embed from twitter
شکایتReport this social embed, make a complaint
بیانیه چهار کشور نشست مسکو: ما از بازگشت ‘امارت اسلامی’ حمایت نمیکنیم
در بیانیه پایانی نمایندگان چهار کشور روسیه، آمریکا، چین (کشورهای ترویکا) و پاکستان آمده که صلح در افغانستان تنها از طریق یک توافق سیاسی بنا به مذاکره دست یافتنی است.
در این بیانیه که در دسترس رسانهها قرار گرفته، از طالبان خواسته شده که برای پیشگیری از تلفات غیرنظامیان در پی عملیات بهاری مثل سالهای گذشته نباشد.
همچنین در بیانیه این چهار کشور تاکید کردهاند که بنا به قطعنامه ۲۵۱۳ سال ۲۰۲۰ شورای امنیت سازمان ملل در مورد پایان جنگ در افغانستان این کشورها از بازگشت “امارت اسلامی” حمایت نمیکنند.
در بیانیه آمده که ما از طرفهای گفتگوهای بین الافغانی میخواهیم که فورا در مورد مسائل اساسی از جمله بنیاد “دولت آینده صلحآمیز و پایدار” و آتش بس همهجانبه گفتگو کنند. همچنین تاکید شده که در توافق صلح؛ حقوق تمام افغانها از جمله زنان، مردان، کودکان، قربانیان و اقلیتها حفظ شود.
حکمتیار: نشست مسکو فرصت خوبی برای طرح مقدماتی است که در نشست ترکیه نهایی شود
گلبدین حکمیتار، رهبر حزب اسلامی در حاشیه نشست مسکو به خبرنگاران گفت که این نشست فرصت خوبی است اما او رایزنی میکند که یک نشست “کاملا بین الافغانی” نیز برگزار شود و هر جناحی درباره پایان جنگ طرح واضح خود را ارایه کند تا ” بتوانیم به یک توافق ابتدایی برسیم که در نشست ترکیه نهایی بسازیم”.
آقای حکمیتار افزود که نیروهای آمریکایی باید در مهلت تعیین شده در توافقنامه دوحه از افغانستان خارج شوند و برای کاخ سفید خوب نیست که به تعهداتش عمل نکند.
او همچنین دولت کنونی را “تحمیل شده از سوی آمریکا” خوانده است.
ناهید فرید، نماینده مجلس: ساختار دولت موقت نیز مبهم و نگران کننده است
ناهید فرید، نماینده مجلس نمایندگان افغانستان با اشاره به نشست مسکو میگوید در تصمیمی که همه خود را در آن پایدار ببینند، میتواند در افغانستان پایدار باشد. او گفت که چالش اصلی این است که مردم افغانستان باید میان دوگزینه انتخاب کنند؛ ادامه وضع موجود و تغییر وضع موجود.
این نماینده مجلس افزود که ادامه وضع موجود نیز بهای سنگین دارد که مردم، زنان و نیروهای امنیتی هر روز تاوان آنرا میپرازد، و تغییر وضع موجود نیز چالش دیگری است، به دلیل اینکه آینده مبهمی پیشرو است که برای هیج کس مشخص نیست.
او افزود که یک ساختار موقت که مشروعیت آن از طرف مردم نباشد، نیز نگران کننده است.
تحلیلگر آلمانی مسائل افغانستان: از دولت موقت و طرح تازه صلح آمریکا در نشست مسکو یاد نشد
توماس روتیگ، تحلیلگر آلمانی و رئیس شبکه تحلیلگران افغانستان میگوید در نشست مسکو هیچ کلمهای در مورد طرح تازه آمریکا برای صلح افغانستان گفته نشد. ترکیه در این نشست حضور دارد در حالی که ایران و هند غایب هستند.
او افزوده که از دولت موقت نیز یاد نشد. دولت افغانستان خواستار تعامل با طالبان شد اما طالبان چنین تمایلی را مطرح نکرد. او همچنین گفته: جملاتی زیبا در مورد حقوق زده شد در حالی که یک زن بعلاوه شمار زیادی از “جنگسالارن” دور میز قرار دارند.
Social embed from twitter
نک را کپی کنید