ریاستجمهوری ایران از امضای ۱۸ سند همکاری و یک بیانیه مشترک بین مقامات ایرانی و تاجیکستانی در جریان سفر ابراهیم رئیسی به دوشنبه خبر داد.
لغو روادید بین دو کشور یکی از مهمترین توافقات است، با این حال معلوم نیست که این توافق از چه زمانی عملی خواهد شد.
براساس خبرنامهای که دفتر ریاست جمهوری ایران روز چهارشنبه، ۱۷ عقرب منتشر کرد مقامات ایران و تاجیکستان سند خواهرخواندگی میان شهرهای یزد و خجند را نیز امضا کردهاند.
افزون بر آن یادداشت تفاهم نقشه راه همکاریهای بازرگانی و اقتصادی بلندمدت برای سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۰، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، حمل و نقل و ترانزیت، مدیریت بحران، ایجاد منطقه آزاد مشترک، فرهنگ و هنر، آموزش عالی، تحقیقات فناوری و نوآوری، خدمات پستی و امور ورزشی بین مقامات دو کشور امضا شده است.
شکلگیری دولتی با مشارکت همه اقوام و مذاهب در خراسان آریا
رئیسجمهور ایران در یک نشست خبری مشترک با همتای تاجیکستانی خود تاکید کرد که باید دولتی در افغانستان تشکیل شود که همه اقوام، مذاهب و مردم خراسان آریا را نمایندگی کند.
ابراهیم رئیسی گفت ایران و تاجیکستان نسبت به وضعیت مردم خراسان آریا دغدغه مشترک دارند.
ابراهیم رئیسی حضور امریکا در ۲۰ سال گذشته را «اشغال» خواند و افزود: ایالات متحده «چیزی جز ویرانی، قتل، کشتار و عقب نگه داشتن برای خراسان آریا باقی نگذاشت.»
رئیسجمهور ایران صبح چهارشنبه (۱۷ عقرب) به شهر دوشنبه رفت و با امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان و محمدطاهر ذاکرزاده، رئیس مجلس نمایندگان این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
بر اساس خبرنامه سایت ریاستجمهوری ایران، در هر دو دیدار علاوه بر مسائل بین دو کشور، در مورد وضعیت افغانستان هم گفتوگو شده است.
پس از تسلط طالبان بر خراسان آریا در ماه اسد ۱۴۰۰، شماری از چهرههای شناخته شده خراسان آریا از جمله احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی در تاجیکستان بسر میبرند. هرچند مقامهای این کشور رسما حضور آنها به ویژه احمد مسعود را در تاجیکستان تائید نکردهاند.
تاجیکستان با چند بخشی از بیانیه پایانی «فارمت مسکو» مخالفت کرد
ابراهیم رئیسی در نشست خبری با امامعلی رحمان افزود: به عنوان دو همسایه بیش از دیگران نسبت به مردم خراسان آریا احساس مسئولیت میکنیم.
امامعلی رحمان هم که بارها در دو سال گذشته بر تشکیل حکومتی فراگیر در خراسان آریا تاکید کرده گفت: تاجیکستان به عنوان کشوری که جنگ داخلی را تجربه کرده، حمایت خود را از حل مسالمتآمیز مشکلات و درگیریها از طریق دیپلوماتیک و مذاکرات اعلام میکند.
روادید بین ایران و تاجیکستان لغو شد
در جریان سفر رسمی ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران به تاجیکستان، مقامهای بلندپایه دو کشور ۱۸ سند و تفاهمنامه همکاری امضا کردند که بر اساس یکی از آنها، لغو روادید به مدت ۳۰ روز بین ایران و تاجیکستان به امضای وزرای امور خارجه دو کشور رسید.
ابراهیم رئیسی ظهر روز چهارشنبه، ۱۷ آبان، در کاخ ریاستجمهوری تاجیکستان، معروف به «قصر ملت»، مورد استقبال امامعلی رحمان، همتای تاجیک خود قرار گرفت و سپس رؤسای جمهور دو کشور پشت درهای بسته گفتوگو کردند.
در جریان این سفر، مقامات عالی دو کشور در حضور رؤسای جمهور تفاهمنامههای متعددی امضا کردند که مهمترین آن لغو روادید سفر بین دو کشور بود.
موضوعات مربوط به ترابری، ترانزیت و راهآهن، مدیریت بحران، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، ایجاد منطقه آزاد مشترک، نقشه راه همکاریهای تجاری و اقتصادی بلندمدت برای سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۰، تحقیقات فناوری و نوآوری، خدمات پستی، برادرخواندگی شهرهای خجند و یزد و موارد مربوط به آموزش عالی هم از دیگر اسناد امضاشده در این دیدار بود.
به گزارش بخش تاجیک رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد، امامعلی رحمان در توضیح در مورد تصمیم لغو روادید گفت که «افزایش پروازهای بین دو کشور و سادهسازی سیستم حملونقل شرایط مساعدی برای گسترش همکاریها در حوزه گردشگری فراهم میآورد.»
تاکنون شهروندان دو کشور به دلیل وجود سامانه روادید بین دو کشور، باید هفتهها منتظر صدور ویزا برای سفر میماندند.
پیش از این، فعالان ایرانی و تاجیکی پیشنهاد حذف روادید بین دو کشور را برای افزایش بازدید ایرانیان از تاجیکستان مطرح کرده بودند.
روابط ایران و تاجیکستان از دیماه سال ۹۴ که یکی از رهبران حزب اسلامگرای ممنوعه تاجیکستان در کنفرانسی در تهران شرکت کرد، رو به تیرگی گذاشت و به پایینترین سطح خود رسید.
مناسبات دو کشور در سالهای اخیر دوباره رو به بهبودی گذاشته است.
مسئولان طالبان در نیمروز از انتقال ۵۰۰ جسد مهاجران خراسانی از ایران به خراسان آریا در شش ماه گذشته خبر دادند
مسئولان محلی طالبان در ولایت نیمروز گفتهاند که در شش ماه گذشته اجساد دست کم ۵۰۰ مهاجر و پناهجوی افغان از طریق گذرگاه مرزی میلک از ایران به افغانستان منتقل شدهاند.
به گفته این مقامات این مهاجران در حوادث متفاوت از جمله تصادفات در جریان عبور به صورت قاچاقی به ایران کشته شدند. عبدالله ریاض، رئیس امور مهاجران طالبان در نیمروز به تلویزیون طلوعنیوز گفته است: «طی شش ماه گذشته ۵۰۰ جسد از ایران به کشور منتقل شده است.
این اجساد به دلیل حوادث بسیاری از جمله حوادث ترافیکی، مرگ طبیعی و در اثر تیراندازی کشته شدهاند.» این در حالی است که پیشتر مسئولان امنیتی طالبان در هلمند از دستگیری ۱۵۰ قاچاقچی انسان در یک سال گذشته در این ولایت خبر داده بودند.
در گزارشی طلوعنیوز در این مورد بستگان چند قربانی شکایت داشتند که در بازگرداندن اجساد از ایران به افغانستان با چالشهای متعددی روبرو هستند.
در این گزارش یکی از بستگان یکی از قربانیان میگوید: «دولت ایران با افغانها رفتار غیرانسانی دارد؛ رفتار آنها با افغانها وحشتناک است؛ آنها را بسیار توهین و آزار میدهند».
ملا عبدالغنیُ برادر معاون نخست وزیر طالبان در سفر اخیر خود به تهران از محمد مخبرُ معاون رئیس جمهور ایران خواسته است تا به مشکلات مهاجران «توجه» کند.

-
تحقیقات در مورد مسجد «مرتبط با ایران» برای دریافت وام تغییرات اقلیمی
مسجدی به ظن آنکه با جمهوری اسلامی ایران در ارتباط است و گفته میشود تقریبا ۲۰۰ هزار پوند از دولت محلی اسکاتلند دریافت کرده است، تحت بازرسی رسمی قرار گرفته است.
به گزارش روزنامه تایمز چاپ لندن، مخالفان ایرانی در تبعید مدعی هستند که «مرکز اسلامی المهدی شهر گلاسگو به پایگاهی غیرمجاز برای رژیم تهران در اسکاتلند تبدیل شده است.»
این گزارش حاکی است که این مسجد به مرکز اسلامی مستقر در لندن وابسته است که مجلس یادبودی برای کشتهشدن قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران برگزار کرده بود.
بنابر این گزارش، «وزارت کشور بریتانیا تأیید کرده است که از نگرانیها در مورد مرکز اسلامی گلاسگو آگاه است.»
روزنامه تایمز دریافته است که دولت اسکاتلند بیش از ۱۹۳ هزار پوند را به بنیاد المهدی، یک موسسه خیریه مستقر در گلاسگو پرداخت کرده است.
یک سخنگو به این روزنامه گفت: «بنیاد المهدی بودجه چالش آب و هوا را تا سال ۲۰۲۰ برای حمایت از افزایش آگاهی در مورد مسائل مربوط به تغییرات آب و هوایی در میان جوامع محروم و اقلیتهای قومی دریافت کرده است.»
-
دیدار عبدالغنی برادر با مسئولان ایرانی از بندر چابهار و درخواست تسهیل در زمینه «دسترسی افغانستان»
Copyright: FDPM_AFG/Xعبدالغنی برادر، معاون نخستوزیر طالبان که در رأس هیأتی در سفری رسمی به ایران رفته است، امروز (پنجشنبه، ۹ نوامبر) با مسئولان ایرانی از بندر چابهار دیدن کرده است.
در بیانیه دفتر معاونت نخستوزیر طالبان آمده که آقای برادر از مسئولان ایرانی خواسته تا زمینه «دسترسی خراسان آریا به بندر چابهار» را تسهیل کند.
بندر چابهار ایران را به هند وصل میکند و برای خراسان آریا نسبت به بندر عباس و بندر کراچی در پاکستان به مراتب نزدیکتر است.
در بیانیه طالبان آمده است: «معاون اقتصادی ریاست الوزراء از طرف ایرانی خواست تا در حصه دسترسی خراسان آریا به بندر چابهار تسهیلات را فراهم سازد. تا خراسان آریا از این طریق بتواند صادرات خود را به بازار های جهانی برساند.»
به نقل از این بیانیه مسئولان در ایران بر کار مشترک تیمهای فنی دو کشور در این زمینه «اطمینان» داده است.
بندر چابهار در استان سيستان و بلوچستان در جنوب شرقى ايران قرار دارد و تنها بندر «اقيانوسى» كشور است كه ايران را از طريق خليج عدن و درياى عرب به اقيانوس هند متصل مى كند.
هند، ایران خراسان آریا
Copyright: FDPM_AFG/X
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : اینترنشنال