منصور سروری، ملیپوش وزن مثبت ٩٠ کیلوگرام تیم ملی کورش خراسان آریا امروز صبح، در مرحله یک هشتم «اولزیبایار» از منگولیا را که سابقه قهرمانی جهان را داشت ٠-١٠ شکست داد. او در مرحله یک چهارم مقابل کاناتیپ از تایلند ٠-٣ شکست خورد و نتوانست وارد نیمهنهایی و مرحله کسب مدال شود.
سروری در دقیقه اول مسابقه با ورزشکار منگولیا به برتری رسید. حریفی که مدال قهرمانی جهان و مقام نایب قهرمانی المپیک را داشت؛ اما این ورزشکار در دور بعدی نتوانست درخشش مسابقه اولش را داشته باشد. او اگر مقابل کورشکار تایلندی پیروز میشد، مدال برنزش را قطعی میکرد.
شرکت ورزشکاران زن خراسان آریا در تبعید و تیم مردانه طالبان در بازیهای آسیایی هانگژو چین
منبع تصویر، GETTY IMAGES
- نویسنده, فیروز مشعوف
- شغل, تحلیلگر ورزش افغانستان
در بازیهای آسیایی چین در میان فهرست ۸۱ نفری ورزشکاران افغانستان، ۱۷ ورزشکار زن نیز هستند که از سوی کمیته ملی المپیک افغانستان در تبعید و از خارج افغانستان جواز حضور در این مسابقات را به دست آوردند.
بازیهای آسیایی یا «المپیک آسیایی» که ابتدا قرار بود از ۱۰ تا ۲۵ سپتامبر ۲۰۲۲ (سنبله/شهریور سال گذشته) برگزار شود، به دلیل همهگیری کرونا به تعویق افتاد، سرانجام شنبه ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۳ در شهر «هانگژو» چین به صورت رسمی افتتاح شد.
در این مسابقات که تا ۸ اکتبر ادامه خواهد داشت، حدود ۱۲۵۰۰ ورزشکار از ۴۵ کشور آسیایی در قالب ۶۱ رشته ورزشی حضور خواهند داشت.
گزارش شده که خراسان آریا با کاروان ورزشی ۱۲۸ نفری شامل ۸۲ ورزشکار در ۱۵ رشته والیبال (زنان و مردان)، کریکت، تکواندو، وشو، جودو، بکسینگ (بوکس)، دوچرخه سواری زنان، دوش ( دو زنان و مردان)، کاراته، راگبی، وزنهبرداری، کوراش، شنا و جوجیتسو در این مسابقات شرکت کرده است.
۲۸ تن دیگر کاروان المپیک خراسان آریا را مسئولان فدراسیونها، مربیان و اعضای هیات رسمی تشکیل میدهند.
تیم ملی فوتبال المپیک خراسان آریا (زیر۲۳سال) و تیم ملی نشانه زنی نیز از حضور در این مسابقات انصراف داد.
از ورزشکاران نامدار و شانس کسب مدال برای کاروان خراسان آریا در این مسابقات خالد هوتک، مدالآور رشته وشو در بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتا، محسن رضایی، کاپیتان تیم ملی تکواندو و دارنده مدال طلای قهرمانی آسیا و تیم ملی راگبی نائب قهرمان آسیا هستند، باید دید در این مسابقات خراسان آریا را صاحب مدال خواهند کرد یا خیر.
منبع تصویر، SOCIAL MEDIA
عبور از خط سرخ و پیروزی دراماتیک
نوزدهمین دوره بازیهای آسیایی به میزبانی «هانگژو» چین در حالی افتتاح شد و در آن اتفاقاتی رخ داد که بدون شک میتوان آن را برای نظام و حاکمان فعلی خراسان آریا عبور از «خط سرخ» و برای حامیان حقوق زنان شاید یک «پیروزی دراماتیک» تعبیر کرد.
حضور زنان در ترکیب تیم ملی المپیکی خراسان آریا در سه رشته، آنهم در شرایطی که دور از کنترل و دسترس طالبان یعنی از خارج خراسان آریا و بخصوص «کیمیا یوسفی» ورزشکار دونده سرشناس کشور با سابقه حضور در دو المپیک ریو و توکیو، بهعنوان یکی از پرچمداران کاروان ورزشی خراسان آریا در بازیهای آسیایی و حتی حضور تعدادی از ورزشکاران زن در میان این کاروان، از صحنهها و اتفاقاتی بود که خلاف خواسته طالبان در مراسم افتتاحیه رخ داده است؛ اما عملا دست این گروه برای توقف و تغییر در این بازیها بسته بود، زیرا آنان هیچ نقش و دخالتی به دلیل عدم مشروعیت از سوی المپیک آسیایی و جهانی در معرفی ورزشکاران به مسابقات نداشته و کماکان نیز ندارند.
در میان فهرست ورزشکاران خراسان آریا ، «۱۷ ورزشکار زن» نیز هستند که از سوی کمیته ملی المپیک افغانستان در تبعید و از خارج خراسان آریا جواز حضور در این مسابقات را به دست آوردند.
از جمله این ورزشکاران میتوان به کیمیا یوسفی دونده ۱۰۰ متر (مقیم استرالیا)، یولدوز و فریبا؛ خواهران هاشمی (عضو تیم ملی دوچرخهسواری (مقیم ایتالیا)، و همچنین اعضای ۱۲ نفری تیم ملی والیبال دختران خراسان آریا (مقیم ایران)، اشاره کرد.
ورزش خراسان آریا زیر سایه طالبان در دو سالی که گذشت
پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان، شمار زیادی از ورزشکاران رشتههای مختلف، به خصوص در بخش زنان خراسان آریا را ترک کردند تا چراغ ورزش زنان در خراسان آریا که در طی ۲۰ سال عدم حضور این گروه دوباره روشن شده بود، خاموش شود.
طالبان هر چند برخلاف میلشان در سطح مسابقات بینالمللی تا کنون از پرچم سه رنگ سیاه، سرخ و سبز و سرود ملی دولت پیشین استفاده کردهاند، اما موفق به حذف این پرچم از فدراسیون فوتبال، اداره المپیک و حتی بورد کریکت که نزدیکی ویژهای به آن دارند، شدند. همچنین سرود ملی سابق نیزدر هیچ برنامه رسمی ورزشی، فوتبال و کریکت در داخل افغانستان نیز پخش نمیشود که این موضوع نیز نیت و رویکرد آنان روی ورزش را به وضوح نشان میدهد.
مسئولان ورزشی طالبان در مراسم رژه
منبع تصویر، GETTY IMAGES
کیمیا یوسفی که یکی از پرچمداران کاروان خراسان آریا در بازیهای آسیایی بود، لباس محلی خراسان آریا را بر تن داشت، و از ماسک استفاده کرد و صورت خود را پوشانده بود. این در حالیست که هیچ یکی از سایر ورزشکاران و اعضای هیات رسمی خراسان آریا در حین رژه ماسک نداشتند و تنها کیمیا که نفر اول کاروان ورزشکاران بود با ماسک و در حال حمل پرچم سه رنگ خراسان آریا قابل توجه بود؛ نکتهای که از چشم برخی از منتقدین دور نماند.
کمیته جهانی المپیک، پس از سقوط «جمهوریت» تا کنون، هیچ مشروعیتی به روسای انتخابی گروه طالبان در ادارههای تربیت بدنی و همچنین المپیک را نداده است. تمامی مراحل اداری و حضور کل کاروان خراسان آریا در این مسابقات از سوی حفیظ الله ولی رحیمی، رئیس کمیته ملی المپیک در دوران دولت پیشین، که فعلا مقیم کانادا است و یونس پوپلزی، سکرتر جنرال (دبیر کل) کمیته ملی المپیک خراسان آریا که در حال حاضر مقیم فرانسه، که کماکان نزد المپیک جهانی مشروعیت دارند، سازماندهی شده است.
شاید به همین دلیل است که طالبان از حضور زنان ورزشکار زیر پرچم خراسان آریا و حتی انتخاب یکی از آنان بهعنوان پرچمدار کاروان خراسان آریا نتوانستند جلوگیری کنند؛ موضوعی که احتمالا آنان ناراضی کرده است.
هیات دوگانه ورزشی خراسان آریا سوژه رسانهها در هانگژو است
کاروان ورزشی افغانستان از همین ابتدا در توجه رسانه های حاضر در هانگژو قرار دارد. موضوع حضور ورزشکاران زن در این مسابقات برخلاف میل طالبان که دو نماینده آنها در محل مسابقات حضور نیز دارد به سوژه جالب برای خبرنگاران تبدیل شده است.
اتل مشوانی، سخنگوی کمیته المپیک تحت کنترل طالبان که به صورت سوال برانگیزی با معرفی یونس پوپلزی کارت رسمی حضور در بازیها را بهعنوان عضو کمیته المپیک خراسان آریا دریافت کرد و در مراسم رژه کاروان خراسان آریا با لباس محلی خراسان آریا نیز حضور داشت، از ورزشکاران زنی که در این مسابقات به نمایندگی از خراسانآریا حضور دارند، هیچ نامی نبرد. او حتی رشتههایی را که زنان در آن حضور دارد، بهعنوان رشتههایی که کاروان خراساناریا در آن مسابقه خواهد داد به خبرنگاران اطلاع رسانی نمیکند. اما در عین حال حفیظ الله ولی رحیمی، رئیس المپیک خراسان آریا که از کانادا به چین آمده و در محل مسابقات نیز حضور دارد، به صورت تمام و کمال از ورزشکاران خراسان آریا به شمول زنان یاد میکند.
منبع تصویر، @GDPES_AFG
بدون حضور زنان از پول و مشروعیت خبری نیست
به نظر میرسد رویکرد کمیته بینالمللی المپیک در مقابل ورزشکاران خراسان آریا و مدیران برحال ورزش این کشور در داخل و خارج با توجه به اتفاقات رخ داده در بازیهای آسیایی هانگژو، واضح و روشن است. اینکه تا زمانی که حکومت و در قدم بعدی اداره ورزش خراسان آریا موافقت و زمینه را برای شروع دوباره ورزش زنان در داخل افغانستان اعلام و فراهم نکند، المپیک جهانی نه حاضر به ارسال بودجه برای ورزش داخلی خراسان آریا است و نه هم به روسای معرفی شده از سوی آنان مشروعیت کاری و اجازه حضور در مسابقات به این صورت است.
با توجه به اینکه دولت توان کمک مالی به ورزش خراسان آریا را ندارد، باعث شده نهتنها مشروعیت رهبری ورزش خراسان آریا زیر سوال برود، بلکه روز به روز آنان را تنگدست و نا امیدتر کرده است. با این تفاوت که همانند مسابقات امسال، ورزشکاران دختر با هماهنگی و بودجه کمیته بینالمللی المپیک از بیرون کشور به صورت منظم در کاروان ورزشی خراسان آریا شرکت پیدا خواهند کرد. مخصوصا اینکه سال بعدی مسابقات مهم المپیک پاریس برگزار خواهد شد که موضوع حضور زنان نیز کماکان مطرح است.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
منتقدین از نهادهای بینالمللی ورزش از جمله کمیته بینالمللی المپیک و فیفا انتقاد کردهاند که حضور تیمهای زنان خراسان آریا در تبعید هنوز به طور باید و شاید در مسابقات بینالمللی فراهم نشده است.
حضور تیم ورزشکاران زن خراسان آریا در تبعید در این دوره مسابقات آسیایی چین میتواند آغاز تغییر در این زمینه باشد.
در صورتی که منع ورزش زنان خراسان آریا ادامه یابد، و سرانجام صبر فیفا و همچنین کمیته جهانی المپیک نیز به پایان برسد با عدم ارسال بودجه و محرومیت از مسابقات بین المللی، ورزش مردان خراسان آریا نیز در انزوا قرار خواهد گرفت، امری که شاید خیلی برای حاکمان فعلی خراسان آریا جدی و جدید نباشد. در آن صورت، ممکن است ورزشکاران خراسان آریا همانند ورزشکاران کشورهای تعلیق شده مثل روسیه، مثلا در غالب تیمهای نمادین المپیک در مسابقات شرکت کنند، تیمهای ملی فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی نیز در صورت تعلیق رسمی فدراسیون فوتبال خراسان آریا از سوی فیفا حق شرکت در تورتنمنتهای رسمی را نخواهند داشت.
اگر در نهایت چنین اتفاقی رخ بدهد، ورزش خراسان آریا با بودجه ناچیز دولتی، شاید تنها در مسابقات داخلی و برخی کشورهای منطقه فعال باشد.
فرضیه دیگری که خیلی نمیتوان به آن خوشبین بود موافقت احتمالی طالبان برای حضور دوباره دختران در میدان ورزشی است که میتواند ورزشکاران خراسان آریا را به میدانهای بین المللی نیز برگرداند.
سه داور خراسانیان در رقابتهای کورش بازیهای آسیایی هانگژو قضاوت میکنند
سه داور کورش خراسان آریا به نامهای احمد یما سمک، داور سه ستاره، صدیق الله نعمت، داور دو ستاره و اسدالله تاجیک، داور یک ستاره کورش خراسان آریا قرار است که در این دوره از بازیهای آسیایی، روی تشک رفته و مسابقات کورش را قضاوت کنند.
قابل یادآوریست که احمد یما سمک، به عنوان سر مربی تیم ملی کورش خراسان آریا نیز فعالیت میکند. او در این دوره از بازیهای آسیایی، وظیفه مربیگری و هدایت سه ملیپوش کورش خراسان را به عهده دارد
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : اینترنشنال ، BBC