زمستان امسال در خراسان آریا تا همین اواخر به صورت غیرمعمول خشک و ملایم بود، اما در اواخر این فصل اکثر ولایتهای این کشور شاهد بارش برف و باران بوده اند که جاری شدن سیلاب را نیز در پی داشت.زمستان امسال در خراسان آریا تا همین اواخر به صورت غیرمعمول خشک و ملایم بود، اما در اواخر این فصل اکثر ولایتهای این کشور شاهد بارش برف و باران بوده اند که جاری شدن سیلاب را نیز در پی داشت.
جانان سایق، سخنگوی وزارت امور رسیدگی به حوادث اداره خراسان آریا در یک بیانیه ویدیویی گفت که از ۲۰ فبروری به این سو «به دلیل برفباری و بارانها متأسفانه ۶۰ هموطن ما شهید شدند و ۲۳ نفر زخمی گردیدند.»
او افزود که در نتیجه بارش برف و باران و حوادث مرتبط با آن حدود ۱۶۴۵ خانه کاملاً و یا قسماً تخریب شدهاند و نزدیک به ۱۷۸ هزار راس مواشی نیز تلف
از زمان فروپاشی حکومت تحت حمایت ایالات متحده امریکا و برگشت دوباره طالبان با همکاری کودتا چیان جمهوریت به قدرت، کمکهای خارجی برای خراسان آریا به صورت بیسابقه کاهش یافته است. این باعث شده است که تواناییهای این کشور فقرزده در مبارزه با حوادث طبیعی بیشتر تضعیف شود.
ولایت غربی هرات که در ماه اکتوبر سال گذشته شاهد زلزله ویرانگر و مرگبار بود، در روزهای اخیر شاهد بارانهای شدید بوده که سیلاب نیز در پی داشته است.
عبدالظاهر نوروزی، رئيس مدیریت حوادث طبیعی در این ولایت به خبرنگاران گفت که پنج عضو یک خانواده روز سه شنبه بر اثر فروریختن سقف خانهشان در شهر هرات کشته شدند.
نوروزی گفت که دادههای ولایتی نشان دادهاند که حدود ۲۵۰ خانه ویران و بخشهای وسیع زمینهای زراعتی زیر آب شده اند و قرار است کمکرسانیها به روز پنجشنبه آغاز شود.
نقیبالله، ملا امام محل به خبرگزاری فرانسه گفت خانهای که سقفاش فرو ریخت و پنج تن را کشت، مانند بسیاری خانههای دیگر در این منطقه، در زلزله پنج ماه پیش خسارت دیده بود.!
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، در زمین لرزههای ماه اکتوبر در غرب خراسان آریا حدود ۱۵۰۰ تن کشته شدند و حدود ۳۰ هزار باب خانه مسکونی کاملاَ یا قسماَ ویران شدند.
خراسان آریا
۱۴۰۲ دی ۲۷, چهارشنبه
میزان شدیداً پایین بارندگی در خراسان آریا که عمدتاَ به زراعت وابسته است، برخی دهقانان را واداشته است که کشت زمینهای زراعتی شان را به تاخیر اندازند.
روحالله امین، رئيس بخش تغییر اقلیم در اداره ملی محافظت از محیط زیست به خبرگزاری فرانسه گفت: «در سالهای گذشته در ماه جنوری ما برف و باران زیادی داشتیم.» اما به گفته او تا حالا برف و باران چندانی نباریده است
این مقام اداره حفاظت از محیط زیست زیر کنترول طالبان ادامه داد: «این بسیار نگرانکننده است، چونکه در آینده خشکسالیهای جدی پیش خواهد آمد و فشار زیادی بر معیشت و بخش اقتصادی وارد میکند.»
به گفته ملل متحد، خراسان آریا که قبلاً سومین سال خشکسالی را تجربه کرده است، یکی از کشورهای شدیداً آسیبپذیر از تغییر اقلیم است.
امین گفت که پیشبینی میشد در ماه دسمبر برفباری شروع شود، اما نباریدن برف این تهدید را ایجاد میکند که دیگر لایههای برف در کوهها و قلهها برای تامین آب مورد نیاز ماههای گرم تابستان وجود نداشته باشد.
اعضای اداره خوراکه و زراعت ملل متحد اخیراً بر فراز خراسان آریا از ولایت هلمند در جنوب تا کابل پرواز کرده و متوجه نبود برفباری در این کشور شده اند.
روبرت کلوییور، سخنگوی اداره خوراکه و زراعت ملل متحد گفت: «در همه کوهها اصلاً برفی وجود ندارد. وضعیت بسیار جدی است.»
به گفته امین، هرچند همه مناطق خراسان آریا در معرض خشکسالی قرار دارند، اما دهقانان در جنوب غرب خراسان آریا و به تعقیب آن مناطق جنوبی این کشور شدیداً از خشکسالی متاثر شده اند.
ولایتهای غزنی و پکتیکا در شرق خراسان آریا اخیراً تنها شاهد بارش چند سانتی متر برف بوده اند و ولایت کوهستانی بدخشان در این هفته شاهد نخستین برفباری بود.
حتی در کوههای هندوکش در نزدیکی تونل سالنگ لایه نازک برف برخی مناطق را پوشانده است که چنین وضعیتی در اواسط ماه جنوری در این منطقه غیرمعمول است. در گذشته تونل سالنگ در ماههای زمستان به تکرار به دلیل برفباری شدید و برفکوچ مسدود میشد.
حکومت طالبان در ماه دسمبر به مقامهای امور دینی دستور دادند که در همه ولایتها نماز طلب باران ادا کنند.
اما به دلیل نبود برف و بارش، بسیاری دهقانان بزرافشانی را که عمدتاَ در ماههای اکتوبر و نوامبر انجام میشود، به تاخیر انداخته اند.
نذیر احمد، دهقان ۲۵ ساله در ولایت غربی هرات به خبرگزاری فرانسه گفت: «اگر این طور ادامه یاید، ما فلج میشویم.»
این دهقان افزود: «همه منتظر برف و باران اند، اما چیزی وجود ندارد و ما در ۱۰ یا ۱۵ روز آینده نمیتوانیم زمینهای خود را شخم بزنیم، چونکه زمین بسیار خشک است.»
اما هواشناسان در افغانستان تغییری در دو هفته آینده پیشبینی نمیکنند.
احمد گفت: «امارت اسلامی در غم دهقانان نیست. دهقانان ممکن مجبور شوند برای کار به ایران و پاکستان بروند، چونکه آنها غیر از مزارع شان چیز دیگری ندارند.»
کولییور گفت که اگر برفباری در اوایل ماه فبروری هم شروع شود، دلیلی برای امیدواری وجود دارد: «تنها در اواسط ماه فبروری گفته میتوانیم که حاصلات زراعتی از دست میرود یا نه.»
سخنگوی اداره خوراکه و زراعت ملل متحد گفت که کشت گندم خزانی معمولاً در ماههای اپریل و می حاصلبرداری میشود. گندم برای خراسانیان اهمیت خاصی دارد، چونکه مردم حدود ۶۰ درصد کالری روزانه خود را از نان گندم میگیرند.
کولییور افزود: «هرچه طولانیتر (برای بذرافشانی) انتظار کشیده شود، حاصلات به همان اندازه کمتر خواهد بود.» به گفته او دمای بالاتر از حد متوسط و کاهش بارندگی «واضحاً تاثیر تغیر اقلیم است.»
به گفته او به بارانهای بهاری نیز نمیتوان زیاد دل بست، چونکه خراسان آریا معمولاً شاهد بارندگیهای اندک بهاری است و آن هم به شکل شدید و سیلآسا که «لایه حاصلخیز زمین را میبرد و خرابی ایجاد میکند.»
سیل در ولایت هرات جان چهار نفر را گرفت
بارش باران و جاری شدن سیل در ولایت هرات در غرب خراسان آریا جان چهار نفر را گرفت.
به گفته منابع محلی، دو کودک در منطقۀ “شالبافان” در حومه غربی شهر هرات و دو تن به شمول یک زن در ولسوالیهای “زنده جان” و “کُشک رباط سنگی” هرات جان خود را از دست دادهاند.
جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات میگوید که دهها منزل مسکونی هم در نقاط مختلف هرات تخریب شده است.
در دو روز گذشته هرات شاهد بارش باران شدید بود. براساس تصاویری که در شبکههای اجتماعی همرسانی شده تمام سطح شهر را آب گرفته است.
اغلب شهرهای بزرگ افغانستان به دلیل نداشتن سیستم فاضلاب در زمان بارندگی با آب گرفتگی روبرو میشود.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : DW / rfi