سوء استفاده ای طالبان از ترفند مبارزه با داعش خیالی و نداشتن درک درست از ناهمگنی امنیت با نظم گستری
عضو شوید
عدم درک گروه طالبان منجر به این شده تا از روش های سخت افزاری برای برقرار امنیت بهره ببرد
“پیش از سخن، لازم است بیان گردد امور امنیتی از بُعد نحوه ایجاد و برقراری امنیت از دو جنبه یا دو نگاه قابل دسته بندی است .
۱ – امنیت نرم افزاری
۲- امنیت سخت افزاری
در امنیت نرم افزاری مفاهیمی چون ؛ حق ، قانون و انسان ، مورد بحث است.چرا که با این مفاهیم است که انسان ها می توانند حریم یکدیگر را شناسای و به رسمیت شناخته و به حریم دیگر انسان ها احترام گذاشته. که معیار و ملاک شناسای این شاخص ها درجامعه بشری به محتوای آموزش رسمی و غیر رسمی ، قوانین جزایی و حق دسترسی انسان ها به جریان آزاد اطلاعات بستگی دارد. با نگاهی به پیشینه ی رفتار رژیم طالبان و وضعیت کنونی خراسان آریا ، محتوای آموزشی و قوانین کیفری، تضمین کننده ی حفظِ حرمت و شخصیت انسان ها نمی باشد، یعنی از نظر نرم افزاری طالبان فهمی از برقراری امنیت نرم افزاری ندارد.
این عدم درک منجر به این شده از روش های سخت افزاری برای برقرار امنیت بهره ببرد. در اینجا مفهوم امنیت با انتظام و نظم گستری خلط می گردد و اشتباه در شناخت این دو مفهوم پدیدار می شود، اصولاً امنیت بستر تغییرات جامعه و افزایش بهره وری و رشد همه جانبه یک جامعه است اما مفهوم انتظام و نظم گستری بستر و زمینه حفظ وضع موجود است و در بستر انتظام و نظم گستری، جامعه وضعیت موجودش حفظ می شود اما تغییرات و رشد و تحولات سودمند به سختی، فرصت بروز و ظهور خواهند داشت .
که مشاهدات میدانی در عرصه افغانستان نشان می دهد جامعه افغانستان از رشد و تغییر و بهبود کیفیت زندگی بهره ی چندانی نبرده است و این وضعیت نشان از نبود امنیت نرم افزاری و بکار گیری روش های سخت افزاری با ایجاد انتظام و نظم گستری برای حفظ وضع موجود است .
پرسشی که پیش می آید چنین است ؛ چرا و چگونه طالبان نمی تواند امنیت نرم افزاری را تامین کند؟
نخست به دلیل رویه حکمرانی گروه طالبان .
دوم عدم فهم گروه طالبان از قانون و یا به رسمیت نشناختن قوانین عرفی که بر پایه تجربه بشری شکل گرفته، این منجر می گردد که گروه طالبان به سوی روش های سخت افزاریِ برقراری امنیت برود. در نتیجه گروه طالبان می خواهد گروهک های تروریستی را مهار کند اما بنا به علّل گفته شده، امکان و توانای چنین کاری را ندارد!
به زبان ساده تر محتوای آموزش رسمی و غیر رسمی در قلمرو طالبان، زمینه ساز برقراری امنیت نرم افزار نیست و طالب چاره ی ندارد رو به ابزار های سخت افزاری برای برقراری امنیت گام بردار که باعث افزایش درگیری و خشونت می گردد و خشونت و درگیری نفرت و دشمنی را شدت و عمق می بخشد و عامل ضد امنیتی می گردد و از نتایج چنین رویه ی، خواسته یا ناخواسته طالبان زمینه ی رشد گروهک های ترویستی و نفرت پراکن را فراهم می سازد که با وجود نفرت و کینه و دشمنی میان مردمان، گروه های تروریستی بهتر می توانند هموند و عضو، جذب نمایند” .
جبهه آزادی در واکنش به انفجار کابل: داعش بدون پشتیبانی طالبان توانایی انجام چنین یورش ها را ندارد
عضو شوید
پس از شکست خلافت خود خواندۀ گروه دولت اسلامی یا داعش در عراق و سوریه، جنگجویان این گروه در تلاش گسترش حضور و نفوذ شان در شرق و شمال شرق افغانستان اند.
یک مقام استخبارات ایالات متحده موظف در افغانستان، ضمن بیان این مطلب به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است که داعش در حال سربازگیری مناطق شمال شرقی افغانستان است.
این مقام امریکایی که نخواسته است نامش گرفته شود، با اشاره به حملات اخیر داعش در افغانستان گفته است که این حملات تمرین برای انجام حملات بزرگتر در اروپا و ایالات متحده است.
جنگجویان داعش، به گفتۀ این مقام امریکایی، با تسلط بر مناطق و ارتفاعات کلیدی، میتوانند به پول، سلاح و تجهیزات به آسانی دسترسی داشته باشند و از آنجا حملات شان را برنامهریزی، تمرین، تسهیل و تسریع بخشند.
با اینحال، مقامهای وزارت دفاع افغانستان فعالیتهای پراکنده داعش را در مربوطات ولسوالیهای اچین، خوگیانی و ساحه سفید کوه ننگرهار تایید میکنند.
زبیر عارف، سرپرست دفتر سخنگوی وزارت دفاع افغانستان بدون واکنش مشخص به اظهارات این مقام استخباراتی امریکا گفت: “در حصه گزارش ما کدام نظر نمیدهیم…داعش یک تهدید است؛ اما به این سطحی نیست که آن را بسیار یک مشکل جدی فکر کنیم؛ به خاطر اینکه نیروهای امنیتی و دفاعی کشور توانایی این را دارند که هر گروه تروریستی که علیه منافع افغانستان و علیه هم وطنان ما بجنگد، آنها را محو کنند”.
اما شماری از تحلیلگران به این باور اند که پس از شکست داعش در سوریه و عراق، احتمالاً افغانستان پایگاه جدید برای جنگجویان آن گروه خواهد بود.
بروس هوفمن، رییس مرکز مطالعات امنیتی در دانشگاه جورج تاون امریکا به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است که داعش “منابع هنگفت را در افغانستان سرمایهگذاری کرده است”.
با آنکه سخنگوی وزارت دفاع افغانستان تاکید دارد که عملکرد داعش در تضاد با باورهای عمومی افغانها است و به گفتۀ وی در برابر آن گروه حتا مردم محل نیز خیزش کرده اند، شماری از اعضای شورای ولایتی ننگرهار گفته اند که داعش در آن ولایت حضور گسترده دارد.
اجمل عمر، عضو شورای ولایتی ننگرهار به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است “تنها در جریان همین ماه، داعش وارد کنر شد و تعداد زیاد شان در اینجا نیز به جاهای دیگر رسیده اند.”
حضور داعش در ساحات شرقی افغانستان سبب بیجاشدن شماری از ساکنان آن ساحات شده است.
فرمان الله شیرزاد، که حدود دو ماه پیش روستای خود را در ولسوالی شیرزاد ولایت ننگرهار ترک کرده است، دلیل اصلی فرارش را برخورد داعشیان با زنان و نامصوون بودن زندگی در زیر سیطرۀ داعش عنوان کرده است.
آقای شیرزاد به اسوشیتدپرس گفته است “داعش یک گروه خطرناک است. چراکه اکثراً این تبلیغات نیز میشود که آنان زنان را باخود میبرند و به وقار و حیثیت شان احترام قایل نیستند. دلیل اصلی ترک جای ما همین است و زندگی ما نیز در خطر بود.”
گروه داعش که در اواخر سال ۲۰۱۴ در شرق افغانستان به ویژه ولایت ننگرهار حضور یافت، تا کنون مسوولیت شمار زیاد حملات مرگبار بر قوای امنیتی و غیرنظامیان افغان را پذیرفته است.
مقامات: ۴۹ جنگجوی داعش در کنر کشته شدند
- ضیاالرحمن حسرت – ننگرهار
مسئولان محلی ولایت کنر در شرق افغانستان میگویند که در نتیجۀ دو حمله جداگانه هوایی، ۴۹ جنگجوی گروه داعش به شمول یک فرماندۀ این گروه در این ولایت کشته شده اند.
گل محمد بیدار، معاون والی کنر روز شنبه (۱۴ ثور) به صدای امریکا گفت که این حملات هوایی روز گذشته بر مراکز آموزشی گروه داعش در روستای “دیگلسر” ولسوالی چپهدرۀ این ولایت راه اندازی شده است.
آقای بیدار افزود که در این حملات هوایی، افزون بر اتباع افغانستان شماری از اتباع کشورهای پاکستان و ازبیکستان نیز کشته شده اند.
وزارت دفاع ملی افغانستان اعلام کرده است که در میان کشتهشدگان اتباع اوزبیکستانی، شخصی به نام اسماعیل نیز شامل است که پیش از این با شبکه القاعده همکاری داشت.
وزارت دفاع افغانستان از این فرمانده گروه داعش به عنوان “مسوول عمومی تروریستان اوزبیکستانی” نام برده و گفته است که به تازهگی همکاریاش را با گروه داعش آغاز کرده بود.
در همین حال، باشندگان ولسوالی چپهدره کنر ادعا دارند که درگیریها از چند روز میان جنگجویان داعش و طالبان در این ولسوالی ادامه دارد.
به گفته باشندگان محل نظامیان افغان برای پاکسازی این ولسوالی از وجود داعش و طالبان به این ولسوالی آمده و عملیات را آغاز کرده اند.
گروه داعش در این باره تا اکنون ابراز نظری نکرده است.
درگیری جنگجویان طالب و داعش در ننگرهار
- ضیاالرحمن حسرت – ننگرهار
محمد هارون یوسفزی، سخنگوی قول اردوی ۲۰۱ سیلاب روز دوشنبه (۲۶ حمل) به صدای امریکا گفت که این درگیری در دره زاوه ولسوالی خوگیانی این ولایت جریان دارد.
آقای یوسفزی افزود که دوطرف از سلاحهای سبک و سنگین استفاده میکنند که در این درگیریها به جنگجویان داعش و طالبان تلفات وارده شده است.
به گفته سخنگوی قول اردوی ۲۰۱ سیلاب، تا اکنون هشت جنگجوی قطعه سرخ طالبان و چهار داعشی در این درگیریها کشته شده اند.
در همین حال، عطاالله خوگیانی، سخنگوی والی ننگرهار میگوید که از صبح امروز دوشنبه جنگ میان طالبان و گروه داعش به گونه وقفهای ادامه داشته و نظامیان افغان هم در این ولسوالی، حالت آماده باش را به خود گرفته اند.
گروه داعش و طالبان تاهنوز در این مورد چیزی نگفته اند.
صدها کشته و زخمی در جنگ داعش و طالب
مقامهای محلی در ولایت جوزجان از “کشته و زخمی شدن سه صد نفر” از جنگجویان گروههای داعش و طالبان در جریان درگیری میان این دو گروه در مربوطات آن ولایت خبر داده اند.
محمد رضا غفوری، سخنگوی والی جوزجان، به صدای امریکا گفت “در جریان دو هفته درگیریها بین دو گروه طالبان و داعشیان در روستای مغول ولسوالی درزآب این ولایت، دست کم سهصد تن افراد دو طرف کشته و زخمی شده اند”.
آقای غفوری اما رقم دقیق تلفات دو جناح درگیر را مشخص نساخت. اما طالبان گفته است که جنگجویان آن گروه در این درگیری ها بیش از صد تندرو داعش را کشته و ده ها داعشی دیگر را زخمی کرده اند.
طالبان با نشر اعلامیهای گفته اند که از میان برداشتن “فتنۀ” داعش موقف “شرعی” آن گروه بوده و ریشه کن ساختن این گروه همسو با منافع ملی افغانستان است.
مقامهای محلی جوزجان همچنان گفته اند که طیاره های ماموریت حمایت قاطع ناتو روز گذشته مواضع تندروان داعش را در روستای مغول و سردرۀ ولسوالی درزآب بمبارد کرده اند.
اما طالبان در اعلامیۀ خود با ادعا کرده اند که طیاره های نظامیان خارجی مواضع داعش نه بلکه سنگرهای طالبان را بمبارد کرده اند تا “جلو محو شدن داعش را بگیرند”.
درگیری های طالبان و تندروان داعش در شمال افغانستان در هفته های اخیر بیشتر شده است.
هفتۀ گذشته حملۀ انتحاری مهاجم داعش بر محفل ختم قرآن در منزل “قاری شیر محمد غضنفر” یکی از فرماندهان محلی طالبان در ولسوالی صیاد ولایت سرپل سبب کشته شدن ۲۰ نفر به شمول پنج عضو طالبان شد.
مهاجم داعش بر طالبان در سرپل حملۀ انتحاری کرد
مقامهای امنیتی در ولایت سرپل میگویند داعش بر یک جلسۀ طالبان در مربوطات ولسوالی صیاد آن ولایت حملۀ انتحاری کرده است.
در مورد چگونگی این حمله، شمار و هویت قربانیان آن، مقامهای محلی اظهارات ضد و نقیضی دارند.
عبدالقیوم باقیزوی، فرمانده پولیس ولایت سرپل، گفته است که “مهاجم انتحاری داعش” بر یک نشست مشترک طالبان و بزرگان محلی حمله کرده است.
آقای باقیزوی به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است که در این حمله ۲۰ نفر به شمول پنج طالب و ۱۵ تن از روستاییان محلی کشته شده اند. او گفته است که فرمانده محلی طالبان نیز در میان کشته شدگان این رویداد است.
اما ذبیح الله امانی، سخنگوی والی سرپل، در پیوند به این رویداد به صدای امریکا گفت که دو مهاجم موترسایکل سوار بر “جلسۀ طالبان” حمله کرده است.
آقای امانی گفت که در این حمله ۱۵ طالب کشته و پنج عضو دیگر این گروه زخمی شده است. او تایید کرد که این حمله سه شنبه (۱۷ جولای) در مربوطات ولسوالی صیاد صورت گرفته و مهاجمان موفق به فرار شده اند.
سخنگوی والی سرپل گفت که حمله درست در زمانی صورت گرفت که محفل ختم قرآن در منزل “قاری شیر محمد غضنفر” یکی از فرماندهان محلی طالبان برگزار شده بود.
طالبان تا کنون در مورد این حمله چیزی نگفته اند. سرپل یکی از ولایتهای شمالی افغانستان است که هم طالبان و هم تندوران وابسته به داعش در آن فعالیت دارند.
چندی پیش سفیر روسیه در سازمان ملل متحد نیز گرفته بود که حدود ۱۰ هزار جنگجوی داعش در افغانستان حضور دارد و به گفتۀ این دپلومات روس، حکومت افغان باوران باید دامن داعش را در ولایت های شمالی آن کشور برچیند.
روسیه: داعش ده هزار جنگجو در افغانستان دارد
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه شنبه (۲۶ جون) جلسۀ فوق العاده را برای بررسی اوضاع در افغانستان برگزار کرد.
واسیلی نبزنیا، نمایندۀ دایمی روسیه در ملل متحد، که ریاست این جلسه را به عهده داشت، با ابراز نگرانی از فعالیت داعش در افغانستان، حکومت این کشور را ترغیب کرد تا جلو فعالیت های این گروه را بگیرد.
آقای نبزنیا گفت “داعش در افغانستان ۱۰ هزار جنگجو دارد که در نه ولایت فعالیت دارند. حکومت افغانستان باید داعش را در شمال آن کشور ختم کند”.
نمایندۀ روسیه در ملل متحد شرح نداد که این ارقام را از کجا کرده است، اما از ملل متحد و جامعۀ جهانی خواست تا بر ضد دهشت افگنی در افغانستان مبارزۀ مشترک صورت گیرد.
اما مقامهای افغان و امریکایی تخمین می زنند که حدود سه هزار جنگجوی داعش، عمدتاً در ولایت ننگرهار، در افغانستان فعالیت دارند. مقام های افغان و امریکایی گفته اند که برای سرکوب و ریشه کن کردن داعش در افغانستان از هیچ تلاشی دریغ نمیورزند، اما تاکید دارند که برای مبارزه بر ضد دهشت افگنی به همکاری گستردۀ منطقهای و جهانی نیاز است.
در این جلسه که افزون بر اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد، نمایندگان کشورهای همسایۀ افغانستان نیز صحبت کردند، با تاکید بر مذاکرات مستقیم صلح میان حکومت افغانستان و طالبان از گروه طالبان خواسته شد تا به آتش بس اقدام کرده و مذاکرات مستقیم را با حکومت افغانستان آغاز کنند.
نمایندۀ ایالات متحده از کشورهایی که بر طالبان نفوذ دارند خواست تا آن گروه را به مذاکرات صلح ترغیب کنند و کشورهایی که به طالبان پول و امکانات جنگی فراهم میکند، باید حمایت شان را از آن گروه قطع کنند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : Sputnik/ VOA