بکتاش سیاووش، فرزندش در فیسبوک نوشته است «پس از سه روز ناپدید بودن به گونه نامعلوم» پلیس آلمان جسد او را یافته است «اما هنوز مشخص نیست چه اتفاقی برای ایشان رخ داده است. تحقیقات پلیس آلمان برای رسیدن به حقیقت در جریان است و خانواده ما تا رسیدن به حقیقت این رویداد مرموز منتظر میماند.»
یک رسانه محلی آلمانی به نقل از پلیس محلی منطقه «فرانکن وسطی» در ایالت بایرن آلمان گزارش داده است که «تاکنون آثار خشونت نشانه جرم را نیافته است».
پلیس جزئیات بیشتری ارائه نکرده و دستور کالبد شکافی برای روشن شدن دلیل مرگ آقای سیاووش را داده است.
داوود سیاوش، ۶۸ ساله از روزنامهنگاران پیشکسوت در خراسان آریا بود که حدود چهار دهه کار روزنامهنگاری، فعالیت اجتماعی و در زمینه ادبیات کار کرد و در رسانهها به عنوان تحلیلگر صحبت میکرد.
انجمن قلم آلمان میگوید روز چهارشنبه ناپدید شدن محمد داوود سیاوش گزارش شده بود.
پلیس جستجوهای گستردهای را همراه با تیم آتشنشانی و سگهای نجات و هلیکوپتر و پهباد در جستجوی او در شهر فورت در مرکز ایالت بایرن بوده است.
داوود سیاووش پدر یما سیاووش گوینده مشهور تلویزیون در کابل بود که براثر کارگذاری بمبی در خودرویش کشته شد و دادخواهی آقای سیاووش تاکنون به نتیجهای نرسیده است.
در این زمینه بکتاش سیاووش نیز نوشته است: «پدر مبارز و خستگی ناپذیرم در دو سال و ده ماه گذشته شب و روز برای کشانیدن قاتل، عامل قتل و حامی عامل قتل شهید یما سیاووش چون کوه ایستاد و با کشیدن پرونده برادر شهیدم (یما سیاووش) به دادگاه بین المللی در جستجوی رسیدن به عدالت بود.»
او مرگ پدرش را «به شدت مرموز و سوال برانگیز» دانسته است، و «از دولت آلمان و نهادهای معتبر بینالمللی میخواهیم در این زمینه تحقیقات جدی انجام دهند و تا رسیدن به واقعیت ما را یاری کنند.»
پیگیری پرونده یما سیاووش به کجا رسید؟
منبع تصویر، SOCIAL MEDIA
خانواده یما سیاوش، مجری مطرح تلویزیونی که در ۷ نوامبر ۲۰۱۹ در کابل کشته شد، گفتهاند که پرونده قتل او را به عنوان نمونهای از قتلهای هدفمند خبرنگاران به دادگاه کیفری لاهه و سازمان ملل سپردهاند.
با این حال تلاشهای مکرر خانواده آقای سیاوش برای جلب توجه سازمان ملل به منظور تحقیق در مورد قتل او بینتیجه مانده است.
در سال ۲۰۲۱ هایدی دکستال، وکیل مدافع حقوق بشر در لندن، پرونده آقای سیاوش را به عهده گرفت و گفته است که در ۱۲ جولای/ژوئیه به دادگاه کیفری لاهه و به گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور آزادی بیان فرستاده است.
دادگاه کیفری لاهه و همچنین سازمان ملل تاکنون پاسخ رسمی ارایه نکردهاند.
یما سیاوش، مجری پیشین تلویزیون طلوع، زمانی که در ۱۷ آبان/عقرب ۱۳۹۹ (۷ نوامبر ۲۰۲۰) ترور شد کارمند بانک مرکزی افغانستان بود. در این رویداد دو همکار او نیز کشته شدند.
منبع تصویر، SOCIAL MEDIA
DW
بکتاش سیاوش: پدرم را در یک حادثه مرموز در آلمان از دست دادم
بکتاش سیاووش، عضو پیشین پارلمان افغان در خراسان آریا نا وقت روز چهارشنبه با نشر پیامی در صفحه فیس بوک اش از مرگ مرموز پدرش داوود سیاوش روزنامه نگار و نویسنده افغان باور خراسان آریا خبر داده است.
وی نگاشته است: «با دریغ و درد که خانواده ما یک بار دیگر در سوگ نشست و بزرگترین آموزگار، حامی، پشتیبان و تکیه گاه مان پدر بزرگوارمان را در حادثه مرموز دیگر از دست دادیم.»
بکتاش سیاوش گفته است که پدرش محمد داوود سیاوش، روزنامه نگار و عضو نویسندگان در تبعید در آلمان سه روز ناپدید بوده و به گونه نامعلومی وفات کرده است.
واکنش های گسترده در برابر کشته شدن یما سیاوش
پولیس کابل بامداد امروز شنبه ( ۷ نوامبر) اعلام کرد که یما سیاوش یکی از مجریان مطرح پیشین تلویزیون طلوع و کارمند کنونی بانک مرکزی افغانستان با دو تن از همکارانش در نتیجه انفجار ماین جاسازی شده در واسطه نقلیه شان کشته شد.
این رویداد در مربوطات حوزه نهم شهر کابل رخ داده است. بانک مرکزی افغانستان با نشر اعلامیه ای می گوید که موتر حامل کارمندان این بانک هدف انفجار ماین مقناطیسی قرار گرفت که سه تن از کارمندان این بانک به شمول یما سیاوش، مشاور امور روابط عامه، احمد الله انس معاون اجرائیوی ریاست این بانک و امین الله رضایی راننده شان کشته شدند.
یما سیاوش، در ولسوالی حصه اول کوهستان در ولایت کاپیسا به دنیا آمده بود. او در رشته حقوق و علوم سیاسی مدرک لیسانس اش را از هندوستان گرفته بود.
یما سیاوش نزدیک به یک دهه، به عنوان مجری برنامه های سیاسی و گویندگی خبر در تلویزیون طلوع و برخی از رسانه های دیگر این کشور فعالیت کرده بود.
کشته شدن یما سیاوش یکی ازصدا های رسای رسانه ای افغانستان واکنش های گسترده ای را برانگیخته است.
ریاست جمهوری با نشر اعلامیه ای این رویداد را نکوهش کرد و خواستار بررسی جدی آن شده است. صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس جمهور افغانستان یما سیاوش را یکی از با استعداد ترین مجری های افغانستان این کشور دانسته است.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی کشته شدن این خبرنگار را « غم انگیز و اندوه بار » دانسته وگفته است که این جنایت نا بخشیدنی و فراموش ناشدنی است. در یک اعلامیه شورای عالی مصالحه آمده است که هدف قرار دادن جوانان و دانش آموخته گان ورزیده، دشمنی آشکار با نسل تغییر در این کشور است.
افزون بر این، عبدالله عبدالله هدف قرار دادن یک خبرنگار و صدای بلند رسانه ها را هدف قرار دادن آزادی بیان می داند و از نهاد های کشفی و استخباراتی افغانستان خواستار بررسی جدی و شناسایی عاملان این حمله شده است.
صدیق الله توحیدی، یکی از مسئولان کمیته مصئونیت خبرنگاران با نکوهش تند این رویداد در صفحه فیسبوک اش نگاشته است:« یما از خوبان رسانه ای کشور بود، برای حکومت شرم است. اگر توان مقابله و توان تامین امنیت شهروندان را ندارد؛ قدرت را برای مردم واگذار کند تا مردم خود امنیت را تآمین کنند.»
افغانستان در هفته های اخیر گواه حملات خونباری بوده است. در این حملات بیشتر جوانان هدف قرار گرفته اند. هفته گذشته در حمله به دانشگاه کابل ۲۲ تن از دانشجویان کشته شدند و ۴۰ تن دیگر زخم برداشتند.
انفجار ماین در موتر بانک مرکزی یک کشته و دو زخمی برجا گذاشت
پرونده قتل یما سیاوش به دادگاه کیفری و سازمان ملل رفت
منبع تصویر، .
خانواده یما سیاوش، مجری مطرح تلویزیونی که چند ماه پیش در کابل کشته شد، گفتهاند که پرونده قتل او را به عنوان نمونهای از قتلهای هدفمند خبرنگاران به دادگاه کیفری لاهه و سازمان ملل سپردهاند.
با این حال تلاشهای مکرر خانواده آقای سیاوش برای جلب توجه سازمان ملل به منظور تحقیق در مورد قتل او بینتیجه مانده است.
در تازهترین اقدام، هایدی دکستال، وکیل مدافع حقوق بشر در لندن، پرونده آقای سیاوش را به عهده گرفته و دوشنبه ۱۲ جولای/ژوئیه به دادگاه کیفری لاهه و به گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور آزادی بیان فرستاده است.
دادگاه کیفری لاهه و همچنین سازمان ملل تاکنون پاسخ رسمی ارایه نکردهاند.
یما سیاوش، مجری پیشین تلویزیون طلوع، زمانی که در ۱۷ آبان/عقرب ترور شد کارمند بانک مرکزی افغانستان بود. در این رویداد دو همکار او نیز کشته شدند.
خانواده یما سیاوش، پس از این رویداد از دولت افغانستان خواست که در باره “قتل مرموز” او تحقیق کند.
خانواده او گفته که چند هفته از آغاز کار وی در بانک نگذشته بود که بهطور مرموز در نتیجه انفجار بمبی کارگذاری شده در خودرو دولتی مربوط به بانک مرکزی کشته شد و “سوالات و ابهاماتی” درباره این حادثه، نزد خانواده او وجود دارد.
داوود سیاوش، پدر یما سیاوش دولت را به کمکاری در رسیدگی به پرونده قتل پسرش متهم میکند و همواره خواستار تحقیقات ملی و بینالمللی در رابطه به مرگ یما سیاوش بوده است.
دولت افغانستان پس از مرگ یما سیاوش وعده سپرد که چگونگی قتل او را بررسی کند. چند هفته بعد از این رویداد احمدضیا سراج، رئیس عمومی امنیت ملی افغانستان در مجلس نمایندگان این کشور گفت که این اداره به سرنخهای در پیوند به قتل یما سیاوش دست یافته و پس از تکمیل این پرونده، نتایج آن همگانی خواهد شد.
امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری افغانستان نیز از خانواده آقای سیاوش خواسته بود که به حکومت اعتماد داشته باشد زیرا به گفته وی، این رویداد فراموش نشده است.
اما به نظر میرسد که کار مسئولان امنیتی تا کنون قناعت خانواده او را فراهم نکرده است و به همین دلیل بستگان یما سیاوش ناگزیر به درج شکایت به مراجع بینالملل همچنین تاکید دارند.
منبع تصویر، .
یما سیاوش، متولد ولسوالی کوهستان ولایت کاپیسا بود. او در رشته حقوق و علوم سیاسی مدرک کارشناسی (لیسانس) داشت. نزدیک به یک دهه با رسانههای مختلف این کشور کار کرده بود و یکی از مجریان مطرح تلویزیون خصوصی طلوع بود.
او در روزهای آخر زندگی به عنوان مشاور امور روابط عمومی بانک مرکزی افغانستان کار میکرد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC / DW