حجاب‌استایل‌ها و پیاده‌روی اربعین در ایران  دردسرساز شد
حجاب‌استایل‌ها و پیاده‌روی اربعین در ایران  دردسرساز شد
حجاب‌استایل‌ها» در فضای مجازی آنقدر پر سر و صدا شده‌ که از نظر رسانه‌های حکومتی ایران تبدیل به یک «خطر» شده‌اند و دستگاه‌های امنیتی باید به فعالیت آنها ورود کنند.

جاب‌استایل‌ها» در فضای مجازی آنقدر پر سر و صدا شده‌ که از نظر رسانه‌های حکومتی ایران تبدیل به یک «خطر» شده‌اند و دستگاه‌های امنیتی باید به فعالیت آنها ورود کنند. از نظر روزنامه‌ جوان «با خطر تغییر ذائقه قشر مذهبی مواجهیم… و نیروهای امنیتی در پاسخ به نگرانی‌ها می‌گویند موارد مهمتر برای پیگیری هست یا خلأ قانونی (برای برخورد با انها) وجود دارد».

روزنامه نزدیک به سپاه پاسداران درچهاردهم شهریورماه از قول یک کارشناس تاکید کرده بود که «خطر فرهنگی» حجاب استایل‌ها کمتر از «تروریسم و جاسوسی» نیست و «استحاله» خانواده‌های مذهبی را رقم می‌زند.

حجاب لاکچری، مدلینگ حجاب، حجاب استایل، مدلینگ اسلامی و کلمات و عباراتی از این دست در شبکه‌های اجتماعی زیاد دیده و شنیده می‌شود. نگرانی رسانه‌های حکومتی وقتی از حجاب استایل‌ها بالا گرفت که در «پیاده روی اربعین» تبلیغات «عباهای چین و واچین» به شکل گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی مطرح شد و بعضی از دختران محجه در پلتفرم‌هایی مانند اینستاگرام تبلیغ می‌کردند برای پیاده‌روی اربعین برای اینکه راحت باشید به جای چادر از «عبا» استفاده کنید.

اصطلاح حجاب استایل‌ها برای بخشی از زنان و دختران محجبه به کار می‌رود که برای بهتر دیده شدن یا شیک پوشی، از چادر و پوشش اسلامی به شکل متنوعی استفاده می‌کنند و از نظر بعضی از مذهبی‌ها و حکومتی‌ها این قشر دچار افراط و زیاده‌روی در استفاده از نوع پوشش و لوازم آرایشی شده‌اند.

حجاب استایل‌ها عموما زندگی خصوصی‌شان را هرکجا می‌روند، هرچه می‌خورند و می‌پوشند به اشتراک می‌گذارند و اگر به مشهد برای زیارت امام هشتم بروند یا در راهپیمایی اربعین شرکت کنند و در بین‌الحرمین، در کنار امام سوم شیعیان باشند تصاویری از خودشان منتشر می‌کنند، فیگور و ژستی می‌گیرند و قدم زدنشان تداعی کننده فشن‌شوهای تلویزیونی است.

در روزهای گذشته انتشار تصاویر «حجاب استایل‌ها» در پیاده‌روی اربعین صدای مذهبی‌های دو آتشه را درآورد. این مذهبی‌ها، ضمن انتقاد از انتشار اینگونه تصاویر در عاشورا و تاسوعا و اربعین، آنها را «جلف، عشوه‌گری و خودنمایی» خواندند.

بعضی از مذهبی‌ها می‌گویند همانطور که مخالفان حجاب اجباری از یک طرف بام افتاده‌اند از طرف دیگر نسلی از دختران محجبه در شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کنند که از حجاب به عنوان مد و مدل استفاده می‌کنند و در نوع استفاده از چادر و روسری و مقنعه از آن‌ور بام افتاده‌اند و با آرایش‌های غلیظ، فرهنگی را تبلیغ می‌کنند که با «اسلام» و فرهنگی اسلامی همخوانی ندارد. آنها می‌گویند «مخالفان حجاب و بعضی از حجاب استایل‌ها دو لبه قیچی برای از بین بردن حجاب هستند.»

شهر فرهنگ از همه رنگ

حجاب استایل‌ها

منبع تصویر، SOCIALMEDIA

توضیح تصویر، حجاب استایل‌ها اگر به مشهد برای زیارت امام هشتم بروند یا در بین‌الحرمین، در کنار امام سوم شیعیان باشند تصاویری از خودشان منتشر می‌کنند

پایان پادکست

در سال‌های اخیر نسلی از دختران محجبه در شبکه‌های اجتماعی به خصوص در اینستاگرام فعال شدند که حجاب مورد نظر حکومت را رعایت می‌کنند اما روسری را با دهها مدل می‌پوشند یا چادر و مانتوهای آنها رنگارنگ و مدل‌های متنوعی دارد و این شیوه مد و پوشش را به نمایش می‌گذارند و بعضی از آنها از این راه کسب درآمد نیز می‌کنند.

در هفته‌های اخیر تبلیغ انواع «عبا» در شبکه‌های اجتماعی بسیار متداول شده، «عبا الیزه»، «عبا مجلسی»، «عبا تابستانی»، «عبا صورتی»، «عبا الهه»، «عبا محرمی»، «عبا اربعینی»، «عبا مزونی»، «عبا چینی»، «عبا کرمی»، «عبا ابر و بادی»، «عبا شمیمی» و دهها عبای کوتاه و بلند تبلیغ می‌شود. دختران و زنانی که این لباس‌ها را می‌پوشند، به سبک مدل‌های خارجی از مقابل دوربین‌ حرکت می‌کنند یا عکسی به اشتراک می‌گذارند و در کنار آن قیمت عبا نیز از ۶۰۰ هزار تومان تا حدود دو میلیون تومان به فروش می‌رسد.

به نظر می‌رسد بخشی از اعتراض‌ها و واکنش‌ها فقط به تبلیغات مدل‌های متنوع عباها معطوف نبوده و بخشی هم به نوع تبلیغات آنها برمی‌گشت که گفته می‌شد «در اربعین زیر عبا چی بپوشیم» و با توجه به گرمای هوا در مسیر پیاده‌روی «جواب شلواری بپوشیم یا نپوشیم».

پوشیدن یا نپوشیدن نوع لباس در زیر عبا نیز موضوع بحث و نقد و انتقاد از موافقان و مخالفان استفاده از عبا شده بود و کاربری در شبکه ایکس (توئیتر) نوشته بود « دست از سر اربعین بردارید می‌خواهید با تیشرت و شورتک بیاید، یباره راحت باشید؟؟!»

در این میان منتقدانی هم هستند که آسمان و ریسمان را به هم می‌بافتند تا بگویند دست‌های پشت پرده‌‌ای در این تبلیغات وجود دارد چنانکه کاربری نوشته بود «حجاب استایل ها با همان منطقی که مانتوعبایی را جایگزین چادر کردند، می‌خواهند جوراب بلند را جایگزین شلوار کنند. مرحله بعدی را خودتان پیش‌بینی کنید! جریان بهائی پروژه‌های خود را از طریق حجاب استایل‌ها روی مردم پیاده می‌کند.»

حجاب استایل‌ها و دست‌های «صهیونیست‌ها»

حجاب استایل‌ها

منبع تصویر، FARS

‌حجاب استایل‌ها، هرچه از هنر خیاطی هست از گلدوزی سنگدوزی گرفته تا انواع و اقسام زیورآلات را به کار می‌برند تا لباسی که برتن می‌کنند زیبا و برازنده به چشم بیاید برای همین منتقدان این نوع حجاب می‌گویند این شیوه پوشش دیگر حجاب نیست و در عمل موجب «جلب توجه مردان» می‌شود و حرام است و اعتقادات این افراد را زیر سال می‌برند و بعضی از منتقدان می‌گویند اسلامی که آنها ترویج می‌کنند «صورتی» است و خالص نیست.

«مذهبی صورتی» اصطلاحی است که بخشی از مقام‌ها و طرفداران حکومت به کسانی که از نظر مذهبی «تساهل و تسامح» دارند یا به عبارتی مذهبی «دو آتیشه» نیستند اطلاق می‌شود که با افراد غیر مذهبی نیز همزیستی و روابط نزدیکی دارند.

خبرگزاری فارس در ۱۵ خردادماه سال گذشته در گزارشی نوشت «حجاب استایل بلاگرها نیز نقش همان مانکن را ایفا می‌کنند که لباس‌های مختلف را بر تن می‌کند تا مشتری بتواند راحتتر انتخاب کرده و خرید کند. او جز لباسی که به تن دارد ترویج کننده چیز دیگری نیست. بنابراین مخاطب او نباید به چشم الگویی برای حجاب به او نگاه کند.»

روز نامه جوان در ۱۴ شهریورماه امسال در گفت‌وگویی با یک «کارشناس خانواده» نوشته «حجاب‌استایلی داریم که در پوشش چادر سیگار می‌کشد یا حجاب‌استایل دیگری که از دختر‌ها و پسر‌ها می‌خواهد دوست جنس مخالف را پیدا کنند. در این دوست‌یابی مشخص نیست قرار است به چه بحرانی برسیم».

مهدیه شادمانی با اشاره به جنبش اعتراضی مهسا و مخالفت جمعی از دختران محجبه با حجاب اجباری، به روزنامه جوان گفته «حجاب استایل‌ها در سال گذشته کارزاری با عنوان “من محجبه‌ام، اما با گشت ارشاد مخالفم” یا “من محجبه‌ام و با حضور افراد بی‌حجاب در جامعه مشکلی ندارم” به راه انداختند و اینطور نشان دادند که در جامعه دینی، هر فردی با هر پوششی خواست زندگی کند و قانون پوشش و حجاب قانونی را زیر سؤال ‌بردند».

به اعتقاد کارشناس این روزنامه، ذائقه قشر مذهبی تغییر کرده و «حجاب استایل‌ها» باعث شده‌اند که در مسایلی مانند ازدواج، به عنوان معیاری برای انتخاب همسر باشند و پسرهای مذهبی به دنبال دخترانی شبیه حجاب استایل‌ها باشند.

روزنامه جوان در مطلبی دیگر در ۳۱ مردادماه امسال با عنوان «حجاب‌استایل‌ها علیه چادر محجبه‌ها» تاکید دارد که حجاب استایل‌ها «تغییرات عمیقی در حوزه حجاب و کالای حجاب ایجاد کرده‌اند… و برنامه بعدی حجاب استایل‌ها، برداشتن چادر از سر بانوان چادری و اقشار محجبه و جایگزینی آن با حجاب‌های دیگری همچون عباست».

مطلب روزنامه جوان اشاره دارد که این شیوه را «صهیونیست‌ها» وارد ایران کردند و برای زن در این تبلیغات نقش «تجاری» تعریف شده و «این همان چیزی است که در غرب با مدلینگ برای خانم‌ها اتفاق افتاد».

خبرگزاری فارس در دهم تیرماه امسال از حجاب استایل‌ها انتقاد کرد و نوشت این مدلینگ‌ها به دنبال «استحاله حجاب» هستند، اعتقادی به حجاب ندارند و به عنوان «مد‌ اسلامی» حجاب را به شکل یک صنعت و برند در‌‌آورده‌اند و برای مخاطب «مدل‌سازی» می‌کنند.

براساس گزارش‌هایی که منتشر شده بعضی از فعالان حجاب استایل‌ها در فضای مجازی صاحب درآمدهای بالا نیز هستند چنانکه گفته می‌شود آنها برای یک تک استوری معرفی حدود ۲تا۵ میلیون تومان می‌گیرند و ممکن است درآمد ماهیانه آنها به ۱۵۰ میلیون تومان هم برسد و درآمدزایی این کار باعث شده که خانواده‌های مذهبی و شوهران حجاب استایل‌ها با این کار مخالفت نکنند.

قانون مد و لباس و «شیما»

حجاب استایل‌ها

منبع تصویر، TASNIM

«مد اسلامی» با وجود اینکه در جمهوری اسلامی ایران پدیده نوظهوری است اما تقریبا سابقه مد در کشورهای اسلامی مانند اندونزی، مالزی و ترکیه با صنعت مد در غرب همزمان است.

از ابتدای انقلاب اسلامی محدودیت‌ها و سختگیری‌هایی برسر پوشش زنان وجود داشت و این کشاکش همچنان ادامه دارد و لایحه جنجالی عفاف و حجاب نمونه بارز این اختلاف است.

در دی‌ماه سال ۱۳۸۵ مجلس شورای اسلامی «کار گروه ساماندهی مد و لباس» را تصویب کرد. براساس مصوبه مجلس، این «کار گروه» زیر نظر وزارت فرهنگ و اسلامی اداره می‌شود و محصولاتی که تولید می‌شود باید نشان «شیما» (شناسه یکپارچه مد و لباس ایرانی) را کسب کنند و گفته شده نشان «شیما»، به انواع لباس های مجلسی و نیمه مجلسی، کفش و کیف، انواع زیورآلات و اکسسوری داده می‌شود.

وزارت ارشاد ایران در کنار ساماندهی مد و لباس، تاکنون «دوازده جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر» برگزار کرده و بارها «هفته مد و لباس» در استان‌های مختلف برگزار شده و قرار است از ٢۹ دی ماه تا پنجم بهمن ماه نیزهفته مد تهران برگزار شود.

نمایشگاه‌ها و برنامه‌هایی که در این سال‌ها برگزار شده، نشان می‌دهد که حکومت تلاش کرده تا اوضاع مد و لباس را در کشور تحت کنترل بگیرد و فروشگاه‌های فروشنده مد و لباس در فضای مجازی، بخصوص در اینستاگرام، فروشنده محصولاتی هستند که همین حجاب استایل‌ها تبلیغ می‌کنند از این رو فعالیت آنها از نظر قانونی مشکلی ندارد و به نظر می‌رسد نگرانی افراد مذهبی، بیشتر، خارج شدن این قشر از دایره کنترل حکومت باشد.

KABR :  خبرگزاری جهانی جمهوری خراسان

این جنایت کاران افغان برای سرکوبی زنان خراسان آریا برای ادامه دولت افغان طالب که به کمک کودتاچیان جمهوریت به قدرت رسیده

بعد از بین بردن ارتش که توسط جاسوسان خارجی و داخلی از بین رفت با فریب رهبران افغان باور و دولت را به برداران چهره شریک کودتای خود تسلیم کردند در سازمان ملل نماینده دفاع از تجاوز و خیانت شان به زنان خراسان آریا دفاع می کنند

و هیچ کس هم قادر به دور انداختن این مکروب ها از سازمان ملل نیست این جنایات به خاطر ادامه دارد که

قوم افغان باد دزدی نام خراسان آریا از زمان جنگ سوم خراسان که توسط امان الله با خیانت به افسران آزدی و

زندان آن ها و معاهده لاهور در مقابل نام افغان را به جای افتخارات مبارزات خراسان در خراسان به کمک هندوبریتانیتی

رسمن به نام استقلال افغان در خراسان آریا اعلام کرد و  مردم خراسان آریا را از میدان سیاست و نام نشان و سرزمین

شان در جهان مهوه کرده بودند و تمام تلاش های علیه تجاوز افغان از طرف دمکرات ها و مجاهدین فارس زیر نام افغان شد

در اخیر توسط خاعینین فروخته و دوباره دولت به نام قوم افغان را با پرچم تاریخ ۱۲۹۸ روز خیانت امان الله به

پیروزی جنگ سوم خراسان انگلیس به نام استقلال افغان درخراسان آریا درج است برافراشته شد و پرچم مجاهدین فارس که با نام افغان جنگیده بودن با نام دولت مردم افغان  شروع شده در صندوق با افتخارات شان پنهان شد و تا روز رازهای مامعله ها افشا گردید دولت و جونان افغان باور فارس خلسلاح توسط افسران افغان ارتیش شدن همه فرار کردند برنامه های ادامه دولت

افغان شریکی از بین رفت و تازه فریاد و مبارزه شروع شده آن هم به نام قوم افغان پیش می‌رود .آن هم به نام قوم افغان پیش می‌رود .

وضعیت زنان خراسان آریا  در دومین سالگرد تسلیم دولت و سقوط کابل؛ طالبان سعی در حذف نیمی از جامعه دارد

دوسال پس از سقوط کابل و خروج نیروهای آمریکا و تسخیر افغانستان توسط طالبان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، اکنون به نظر می‌رسد بازندگان اصلی این تهاجم بنیادگرایانه زنان هستند. یورونیوز در گزارشی اختصاصی به بررسی وضعیت زنان در افغانستان در دومین سالگرد سقوط کابل پرداخته است.

از زمان سلطه مجدد طالبان بر افغانستان، این گروه افراط‌گرای اسلامی تا کنون با صدور بیش از ۲۰ دستور در محدودکردن و حذف زنان از فعالیت‌های اجتماعی کوشیده است. همچنین محدودیت‌های بسیاری نیز بدون دستور بر زنان اعمال شده است.

اقدامات محدودکننده طالبان علیه زنان را می‌توان در چهار زمینه اصلی طبقه بندی کرد: محرومیت زنان از حضور در عرصه‌های سیاسی، محدودیت حضور آنان در فعالیت‌های اجتماعی، ممنوعیت ادامه تحصیل و همچنین محدود کردن زنان در فعالیت‌های اقتصادی.

یک زن ساکن کابل درمورد زنگی کنونی خود و دیگر زنان افغانستان در سایه حکومت اسلام‌گرایان افراطی طالبان به یورونیوز گفت: «در کل، نه فقط من بلکه میلیون‌ها زن و دختری که در این کشور زندگی می‌کنند، روزهای خود را مملو از اندوه، درد و ناامیدی می‌گذرانند. آن‌ها همه روز در نگرانی این‌اند که چه بر سر خودشان و آینده‌شان خواهد آمد. در نتیجه آن‌ها با یک نوع آینده نامشخص دست در گریبان‌اند. زیرا زن‌ها مجاز به انجام خیلی کارها نیستند. محدودیت‌هایی وجود دارد و این محدودیت‌ها هر روز بیشتر و بیشتر می‌شوند.  به عنوان مثال می‌توانم به محدودیت و منع تحصیل زنان ابتدا در مدارس و سپس در دانشگاه ها اشاره کنم. همچنین منع زنان از تنها به بازار رفتن و همچنین سفر کردن بدون حضور محرم از دیگر ممنوعیت‌های وضع شده است.»

این زن همچنین درباره جزئیات این ممنوعیت‌ها می‌گوید: «برای مثال، آن‌ها تعیین می‌کنند که تا چند کیلومتر می‌توانید تنها سفر کنید و از چقدر بیشتر مجاز نیستید. اگر دختری بخواهد از ولایتی به ولایت دیگر برود باید حتما همراه یکی از محارمش، برادر یا شوهرش این کار را انجام دهد. همچنین زن‌ها اجازه ندارند بر روی صندلی جلوی خودرو بنشینند و حتی اگر بخواهند به مکانی نزدیک هم بروند باید حتما بر روی صندلی عقب بنشینند.»

محدودیت و ممنوعیت تحصیل زنان؛ دختران خراسان آریا  راه جایگزین می‌یابند

طالبان کمتر از یک‌ماه پس از سلطه بر خراسان آریا دانشجویان دانشگاه‌های خصوصی را تفکیک جنسیتی کرد. وزارت تحصیلات عالی طالبان در ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۱ از اقدامی مشابه برای دانشگاه‌های دولتی خبر داد.

 

خبرنامه وزارت آموزش و پرورش در ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱ از دانش‌آموزان و معلمان مرد خواست که به مدارس بازگردند، اما درمورد دختران هیچ‌ نگفت. دانش‌آموزان سال تحصیلی خود را در ۲۳ ماس ۲۰۲۲ شروع کردند و بسیاری از دختران هم که طبق معمول می‌خواستند در مدرسه حاضر شوند، از حضور در سر کلاس درس منع شدند.

در اکتبر ۲۰۲۲ انتخاب رشته دانشگاهی برای دختران محدود شد و بالاخره در ۲۱ دسامبر ۲۰۲۲، وزارت تحصیلات عالی دولت طالبان ممنوعیت تحصیل دختران را در دانشگاه‌های خصوصی و دولتی اعلام کرد.

این درحالی است که، پیش از سقوط کابل دست‌کم ۱۰۰ هزار دانشجوی دختر در دانشگاه‌های خراسان آریا  مشغول تحصیل بودند.

از آن زمان به بعد بسیاری از دختران خراسان آریا  برای کسب دانش به دنبال راه‌های جایگزین رفته‌اند. آن‌ها اگرچه بسیاری وقت‌ها با قطعی برق و اینترنت روبرو‌اند اما از دانشگاه‌های اینترنتی آنلاینی مانند » در راه رشد خود بهره می‌برند.

شای رشف، رئیس دانشگاه مردم در گفتگو با یورونیوز گفت: «تعداد آن‌قدر زیاد بود که ما از هزار دانشجوی دختر افغان به دوهزار نفر رسیدیم. با خود گفتیم که همین رقم دوهزار نفر را درنظر خواهیم گرفت. اما بعد از آن تعداد متقاضیان روز به روز افزایش یافت. در حال حاضر ۲۱ هزار دانشجوی دختر افغان متقاضی تحصیل در این دانشگاه هستند و ما دوهزار و ۵۰۰ نفر از آن‌ها را پذیرفته‌ایم. پس درحال حاضر دوهزار ۵۰۰ دانشجوی دختر افغان مشغول تحصیل در دانشگاه مردم هستند و  ما امیدواریم که بتوانیم تعداد بیشتری از آن‌ها را در این‌جا بپذیریم.»

آقای رشف همچنین افزود: «ما نمی‌دانیم چه آینده‌ای انتظار خراسان آریا  را می‌کشد و همچنین نمی‌دانیم این کشور در پنج یا ده سال آینده چگونه خواهد بود. با این حال هم ما و هم دانشجویانمان معتقدیم که اگر فرصتی برای ایجاد آینده‌ای بهتر وجود دارد باید آن را دنبال کنیم و این فرصت را در اختیار افرادی بگذاریم که می‌خواهند بخشی از آن باشند.»

Ebrahim Noroozi/Copyright 2022 The AP. All rights reserved.

منع تحصیل زنان اففانEbrahim Noroozi/Copyright 2022 The AP. All rights reserved.

همنوایی ویرانگر فقر با طالبان

حضور طالبان تنها به صورت مستقیم زندگی را به کام مردم خراسان آریا تلخ نکرده بلکه نتایج سلطه آنان نیز ویرانگر بوده و فقر همنوا با اسلام‌گرایان افراطی شرایط زندگی مردم را دشوار ساخته است.

پس از سقوط جمهوری تحت حمایت ایالات متحده در سال ۲۰۲۱ میلادی و سلطه بنیادگرایان، بسیاری از کشورها از معامله با مقامات طالبان خودداری کردند و کمک‌های مالی بین‌المللی که پیش از این به‌وفور روانۀ کابل می‌شد نیز متوقف گردید.

سازمان ملل متحد روز ۱۹ آوریل اعلام کرد که با فروپاشی دولت تحت حمایت ایالات متحده در افغانستان و تسلط طالبان بر این کشور، تعداد افغان‌های فقیر تقریبا دو برابر شده و به ۳۴ میلیون نفر رسیده است. نماینده برنامه توسعه سازمان ملل متحد در افغانستان در همین‌باره گفت: «اگر کمک‌های خارجی در سال جاری کاهش یابد، افغانستان احتمالا از لبه پرتگاه سقوط خواهد کرد.»

طالبان همچنین مدعی است که با سلطه مجدد خود بر خراسان آریا  به ۴۰ سال درگیری در این کشور خاتمه داده است. اما برخی دیدگاهی دیگر به برقراری «صلح» توسط این گروه و بهای آن دارند.

یکی از زنان ساکن کابل در گفتگو با یورونیوز گفت: «صلح تنها به معنای غیاب جنگ نیست. صلح به این معناست که خودت اختیار خود و انتخاب‌هایت را داشته باشی.»

وی درباره محدودیت‌های اعمال شده توسط طالبان بر زندگی زنان افزود: «ما بخشی از جامعه‌ایم که به حاشیه رانده شده است. هیچ حقی در این کشور نداریم و شرایط هم روز به روز بدتر می‌شود.»

طالبان ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی خراسان آریا  را ممنوع کرد

منع ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌های افغانستان توسط طالبان

 

نگارش از یورونیوز فارسی

وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در نامه‌ای به همه دانشگاه‌های دولتی و خصوصی خراسان آریا  اعلام کرد که دختران «تا اطلاع ثانوی» حق ادامه تحصیل در دانشگاه‌ها را نخواهند داشت

وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در نامه‌ای به همه دانشگاه‌های دولتی و خصوصی خراسان آریا اعلام کرد که دختران «تا اطلاع ثانوی» حق ادامه تحصیل در دانشگاه‌ها را نخواهند داشت.

در نامه این وزارتخانه آمده است که کابینه طالبان در ۲۸ آذر/قوس رأی بر ممنوعیت ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌ها داده است. ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان در این نامه تاکید کرده است که دانشگاه‌ها باید «فوراً» این حکم را عملی کنند.

ابلاغیه طالبان
وزرات تحصیلات عالی تحت حاکمیت طالبان افغانستانابلاغیه طالبان

ضیاءالله هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی دولت طالبان که این نامه را در حساب کاربری خود در توئیتر منتشر کرده است، اصالت این نامه را به خبرگزاری فرانسه تایید کرد.

 

ممنوعیت ادامه تحصیل دختران خراسانی در دانشگاه‌های خراسان آریا  در حالی اعلام شده است که کمتر از ۳ ماه از برگزاری آزمون ورودی دانشگاه‌ها می‌گذرد. دختران افغان پیش از این امکان ادامه تحصیل در دبیرستان‌های دخترانه را نداشتند.

شبه‌نظامیان طالبان هنگامی که در اوت ۲۰۲۱ به قدرت بازگشتند، وعده دادند که در اجرای شریعت انعطاف بیشتری از خود نشان دهند اما شواهد موجود از پایبندی آن‌ها به تفسیر بسیار سختگیرانه از اسلام حکایت دارد.

ادامه توقیف کسب و کارها بر سر حجاب اجباری در ایران؛ پلمب به خاطر «تخفیف به مشتریان بدون حجاب»

مرکز خرید اپال در غرب تهران

منبع تصویر، OPALSHOPPINGCENTER

توضیح تصویر، مرکز خرید اپال در شمال غرب تهران واقع شده و ۴۵۰ مغازه و رستوران دارد/ عکس از سایت مرکز خرید اپال

با وجود هشدارها درباره اثرات منفی پلمب کسب و کارها بر سر حجاب اجباری، خبرها از ایران حاکی از ادامه این روند است و خبرگزاری فارس از دستکم پلمب ۱۳ رستوران و کافه در تهران خبر داده است.

این خبرگزاری امروز،‌ یکشنبه ۱۰ اردیبهشت،‌ همچنین نوشت که مجتمع تجاری اپال،‌ فک پلمب شد، اما دو فروشگاه در این مجتمع که استوری‌های اینستاگرامشان برای تخفیف ویژه به مشتریان بدون حجاب اجباری تبلیغ کرده بودند، «دوباره پلمب شدند و پرونده‌ قضایی برایشان تشکیل شده است.»

‌ظاهرا در استوری یکی از این فروشگاه‌ها در اینستاگرام نوشته شده بود: «به مناسبت بازگشایی به تمام عزیزانی که امروز بدون حجاب اجباری به صورت حضوری از فروشگاه خرید کنند، ۵۰ درصد تخفیف تعلق می‌گیرد.»

اما بعدتر پیامی با مضمون عذرخواهی از حساب کاربری این مغازه‌ها منتشر شد.

پنج روز پیش این مرکز خرید بزرگ در شمال غرب تهران که محل کسب حدود ۴۰۰ مغازه، رستوران و مرکز خدماتی است،‌ به دلیل آنچه که «عدم رعایت موازین شرعی و عمل نکردن به تذکرات» عنوان شد، به طور کامل پلمب شده بود.

همچنین گزارش شده که مغازه طلافروشی متعلق به شاهرخ استخری، بازیگر ایرانی، به نام سنجاق در مجتمع تجاری اوپال، به‌دلیل «فروشندگان بدون حجاب» پلمب شده است.

سفره خانه الماس

منبع تصویر، FARSNEWS

توضیح تصویر، پلیس شهرری از پلمب سفرخانه «الماس ری» به دلیل رعایت نکردن «حجاب» خبر داد،‌ گفته شده که به این سفرخانه پیش‌تر هم در مورد «حجاب» تذکر داده شده بود

هفته گذشته بررسی‌های بی‌بی‌سی فارسی نشان داد که با تشدید برنامه‌های حکومت برای تحمیل حجاب اجباری به زنان، ظرف یک هفته بیش از ۵۰۰ واحد صنفی در شهرهای مختلف ایران پلمب شدند.

پایان پادکست

مقام‌های امنیتی و انتظامی در تهران آمار کاملی از شمار واحدهای صنفی پلمب‌شده نداده‌اند.

پلمب مغازه ها و کسب و کارها در ایران به خاطر حجاب اجباری واکنش‌های منفی زیادی داشته است.

اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم در یادداشتی نوشته که این اقدامات به اشتغال آسیب می‌زند، «شهروندان نگران، ناراضی و سرگردان می‌شوند و هزینه حل مشکلات اجتماعی و فرهنگی کشور بر پیکر رنجور اقتصاد کشور و زندگی مردم سربار می‌شود.»

او هشدار داده بود که «تداوم این رویکرد که دستاوردهای آن نامعلوم و مضرات آن آشکار است به صلاح کشور نیست.»

محسن برهانی، حقوقدان و وکیل دادگستری در ایران هم در توییتی پلمب مراکز تجاری به دلیل عدم رعایت حجاب را غیرقانونی دانست.

او در توییتی نوشت: «بارها گفته شد که پلمب مراکز تجاری به علت عدم رعایت حجاب از سوی خریداران، هیچ مستند قانونی ندارد.»

این حقوقدان می‌گوید که این بخش خصوصی است که هدف تعطیلی قرار می‌گیرد: «هم این اقدام غیرقانونی است و هم بصورت غیرعادلانه اجرا می‌شود و فقط به جان بخشی از بخش خصوصی افتاده‌اند. شد دو غلط!»

دیروز شنبه ۹ اردیبهشت بهمن بابازاده، روزنامه‌نگار حوزه موسیقی، در توییتر خود از پلمب کافه رستوران خانه دوست در شمال تهران خبر داد.

او نوشت: «کافه رستوران «خانه دوست» ساعاتی پیش پلمب شد… این کافه (واقع در باغ فردوس، خ عباس کیارستمی)، پایگاه اصلی گروه های موسیقی تلفیقی و نواحی کوچک در تهران بود.»

پلمب این رستوران چند روز پس از حضور شروین حاجی‌پور و حسین رونقی در آن و اجرای گروه داماهی اتفاق افتاد.

شروین حاجی‌پور، آهنگساز، ترانه سرا و خواننده ایرانی است که برای آهنگ «برای…» برنده جایزه گرمی بهترین ترانه برای تغییر اجتماعی سال ۲۰۲۳ شد.

حسین رونقی،‌ فعال سیاسی که به تازگی از زندان حاضر شده از دیگر حاضران در کنسرت گروه داماهی بود. حاضران در کنسرت با کف زدن از حسین رونقی و شروین حاجی‌پورتجلیل کردند و به یاد نیکا،‌ سارینا، مهسا و دیگر کشته شدگان اعتراضات اخیر در ایران یک دقیقه سکوت کردند.

حسین رونقی امروز از احضار خود خبر داد.

نبرد برای اجبار حجاب؛ بیش از ۵۰۰ واحد صنفی در یک هفته پلمب شدند

زن جوان بی حجاب در ایران

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، با وجود تهدیدهای مقامات حکومتی، زنان و دختران بسیاری همچنان از پوشیدن حجاب در اماکن عمومی سرپیچی می‌کنند

بررسی‌های بی‌بی‌سی فارسی نشان می‌دهد که با تشدید برنامه‌های حکومت برای تحمیل حجاب اجباری به زنان، تنها در یک هفته گذشته بیش از ۵۰۰ واحد صنفی در شهرهای مختلف ایران پلمب شده‌اند.

مجتمع تجاری اپال، در منطقه سعادت‌آباد در شمال تهران، عمده‌ترین محلی است که در ارتباط با حجاب پلمب شده است. این مجتمع بیش از ۴۰۰ واحد صنفی را در خود جای داده است.

علاوه بر این رستوران‌های باکارالانژ، چیلای و زئوس هم در تهران پلمب شده‌اند. دست‌کم چهار داروخانه و چهار کافه هم جزو واحدهای صنفی پلمب‌شده به دلیل حجاب در تهران هستند.

آنها با اخطار به واحدهای صنفی می‌خواهند صاحبان کسب‌وکار را وادار کنند که حجاب را به مشتریان خود تحمیل کنند، اما پلمب واحدهای صنفی حاکی از خودداری بسیاری از بنگاه‌ها از همدستی در تحمیل پوشش اجباری به زنان و دختران است.

مقام‌های امنیتی و انتظامی در تهران آمار کاملی از شمار واحدهای صنفی پلمب‌شده نداده‌اند.

پلمب واحدهای صنفی به دلیل تخطی از دستورات حکومتی برای در استان‌های دیگر ایران هم در جریان بوده است.

استان کرمانشاه با ۴۵ واحد صنفی پلمب‌شده یکی از بالاترین آمار اعلام‌شده را دارد. در کیش ۲۶ واحد صنفی پلمب شده‌اند و در جهرم، در استان فارس هم همین تعداد پلمب شده‌اند.

در خراسان رضوی ۱۵ و در خراسان شمالی دست‌کم دو واحد صنفی پلمب شده‌اند.

در استان البرز دست‌کم هفت واحد صنفی پلمب شده‌اند و در استان گیلان دست‌کم یک مجتمع اقامتی پلمب شده است.

پلمب واحد صنفی برای خودداری از همدستی در تحمیل حجاب

منبع تصویر، MEHR

پایان پادکست

به جز پلمب واحدهای صنفی، مقام‌های انتظامی و قضایی در استان‌های مختلف از توقیف صدها خودرو نیز خبر داده‌اند.

آنها می‌گویند این خودروها « به صورت سیستمی» توقیف شده‌اند. منظور از توقیف سیستمی آن است که خودرو به صورت فیزیکی توقیف نشده، بلکه شماره پلاک آن ثبت می‌شود و اگر از نظر مقام‌ها آن خودرو «تخلف» دیگری رخ دهد سپس برای توقیف فیزیکی اقدام خواهد شد.

مقام‌های انتظامی و قضایی در استان‌های مختلف ایران همچنین از برخورد با وبسایت‌ها، حساب‌های کاربری و صفحات پرطرفدار در شبکه‌های اجتماعی خبر داده‌اند.

به گزارش مهر، وحید مجید، رئیس پلیس فتا، اعلام کرده است که ۵۰۰ فقره اقدام قضایی و عملیاتی شامل تذکر، احضار، حذف و مسدود سازی در ارتباط با «ترغیب به بی حجابی، تن نمایی، مدلینگ مبتذل، لایوهای مستهجن غیراخلاقی و پیکر تراشی» انجام شده است.

اعلام این اقدام‌ها پس از گذشت ضرب‌الاجل احمدرضا رادان، رئیس پلیس، صورت می‌گرفت که تهدید کرده بود از شنبه ۲۶ فروردین سختگیری‌ها برای اعمال حجاب تشدید می‌شود.

با وجود سخت‌گیری‌ها و تهدیدهای مقامات حکومتی، زنان و دختران بسیاری همچنان از پوشیدن حجاب در اماکن عمومی سرپیچی می‌کنند.

بعضی از آنان عکس‌های بی‌حجاب خود را با مضامینی چون «تمرین آزادی» در شبکه‌های اجتماعی همرسانی می‌کنند.

همزمان شاهدان عینی می‌گویند در روزهای اخیر در متروی تهران و برخی خیابان‌های مرکزی شهر گروه‌هایی از زنان چادری سازماندهی شده‌اند و به شهروندان تذکر حجاب می‌دهند.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC , یورنیوز ، KABR