حسین بایقرا چهارمین مدال برنز هانگژو را گرفت
حسین بایقرا چهارمین مدال برنز هانگژو را گرفت
سلطان حسین بایقرا چهارمین مدال برنز کاروان ورزشی خراسان آریا در هانگژو را بدست آورده است که خراسان آریا به رتبه ۲۲ در میان کشورهای شرکت کننده رسیده است.

سلطان حسین بایقرا چهارمین مدال برنز کاروان ورزشی خراسان آریا در هانگژو را بدست آورده است که خراسان آریا  به رتبه ۲۲ در میان کشورهای شرکت کننده رسیده است.

خبرنامه اداره ورزش طالبان خبر داده که آقای بایقرا در کوراش با پیروزی بر حریفان خود از هند و کویت به مدال برنز دست یافت.

تاکنون چهار ورزشکار که از خراسان آریا در این بازی‌ها شرکت کرده، مدال‌های برنز گرفته‌اند؛ محسن رضایی در تکواندو، محمد خالد هوتک و محمد نصرت حبیبی دو ورزشکار ووشو به مدال‌های برنز دست یافتند.

روز شنبه تیم ملی والیبال زنان خراسان آریا در بازی‌های مقدماتی هانگژو چین در برابر تیم قزاقستان قرار گرفت و با نتیجه ۳-۰ بازی را واگذار کرد. این تیم از تبعید اجازه شرکت در بازی‌های آسیایی هانگژو را با مربیگری فاطمه زهرا کاظمی، مربی ایرانی بدست آورده است.

تیم والیبال زنان خراسان آریا  روز یک‌شنبه با ژاپن و دوشنبه با هنگ کانگ مسابقه دارند.

تیم چین با ۲۲۵ مدال که ۱۱۷ مدال طلا در صدر جدول است.

مبارک سلطان حسین بایقرا کویټي سیال هم مات کړ او د برنزو مډال یې یقني شو. له دې مخکې یې شېبه وړاندې هندي سیال ته ماتې ورکړې وه.

تنها ۳۶ درصد از ورزشکاران ایرانی زن هستند

تیم والیبال زنان خراسان آریا در دومین بازی خود در هانگژو ۳-۰ به ژاپن باخت

والیبالیست زن افغانستان

تیم ملی والیبال زنان خراسان آریا  در دومین بازی خود در هانگژو چین در برابر تیم ژاپن قرار گرفت و با نتیجه ۳-۰ باخت. این تیم روز شنبه نیز با نتیجه ۳-۰ نتیجه را به تیم قزاقستان واگذار کرد.

امروز همچنین سلطان حسین بایقرا چهارمین مدال برنز کاروان ورزشی خراسان آریا  در هانگژو را بدست آورده است که خراسان آریا به رتبه ۲۲ در میان کشورهای شرکت کننده رسیده است.

تیم والیبال زنان خراسان آریا  فردا با تیم هنگ کانگ سومین بازی خود را انجام خواهد داد. این تیم از تبعید اجازه شرکت در بازی‌های آسیایی هانگژو را با مربیگری فاطمه زهرا کاظمی، مربی ایرانی بدست آورده است.

در میان فهرست ۸۱ نفری ورزشکاران خراسان آریا ، ۱۷ ورزشکار زن نیز هستند که از سوی کمیته ملی المپیک خراسان آریا  در تبعید و از خارج خراسان آریا  جواز حضور در این مسابقات را به دست آوردند.

دوپینگ دونده‌ها در آرزوی کسب جوایز مادی؛ کنیا برای پاک کردن نامش مبارزه می‌کند

دوندگان سرشناس کنیایی جلوی پرچم این کشور

  • نویسنده, بن بلوم
  • شغل, بی‌بی‌سی

تاریخچه مسابقات دو و میدانی شاهد رسوایی‌های متعدد دوپینگ از سوی کشورهای مختلف بوده است. از دوپینگ سیستماتیک آلمان شرقی در دهه‌های هفتاد و هشتاد میلادی تا دوپینگ ورزشکاران شوروی در اواخر جنگ سرد، دوندگان استقامت چینی در دهه نود و دست آخر دوپینگ ورزشکاران روسی تحت حمایت دولت این کشور در المپیک ۲۰۱۲ لندن.

اما آخرین موج آزمایش‌های مثبت دوپینگ از کشوری است که با طبیعت خاصش، بهترین پرورش دهنده دوندگان استقامتی در جهان است. اما مشخص شده که ظاهراً عوامل غیرمجازی نیز در موفقیت دوندگانی کنیایی نقش داشته‌اند.

در ماه مه، رونکس کیپروتو، رکورددار ماده ده کیلومتر جاده جهان، آخرین ورزشکار سرشناس کنیایی شد که به‌دلیل نتیجه آزمایش مشکوک به دوپینگ موقتاً تعلیق شده است. اگر دوپینگ او محرز شود، این جوان ۲۳ ساله نام دیگری به فهرست بلند ورزشکاران دوپینگی این کشور اضافه و آنها را رسواتر خواهد کرد.

ویلسون کیپسانگ (رکورددار سابق ماراتن جهان)، آبراهام کیپتوم (رکورددار سابق نیمه ماراتن جهان)، جمیما سامگونگ (قهرمان ماراتن المپیک ۲۰۱۶ ریو)، دنیل وانجیرو (برنده ماراتن لندن)، اسبل کیپروپ (قهرمان سه گانه ۱۵۰۰ متر جهان) و جانشینش، ایلایجا مانانگوی، بخشی از دونده‌های کنیایی هستند که در سال‌های اخیر به دلیل دوپینگ محروم شده‌اند.

با وجود افزایش تعداد این ورزشکاران و فشارهای بیرونی برای اخراج کنیا از مسابقات دو و میدانی، مردی که مسئولیت پاکسازی ورزش از دوپینگ را بر عهده دارد، پیامی هشدارآمیز، اما امیدوارکننده دارد.

برت کلوتیه، رئیس واحد سلامت دو و میدانی (AIU)، نهاد مستقلی که پنج سال پیش برای مبارزه با دوپینگ در این ورزش ایجاد شد، می‌گوید: «همه باید آماده باشند، زیرا در چند ماه و چند سال آینده موارد دوپینگ بسیار بیشتری در کنیا شناسایی خواهند شد.»

«سعی دارم بگویم تعجب نکنید و شوکه نشوید. این کاری است که باید برای کنترل این ناهنجاری انجام شود، یا الان یا هیچوقت. تغییرات بزرگی در حال انجام است و قطعاً لیست تقلب‌ها طولانی‌تر خواهد شد.»

خط خاکستری

پایان پادکست

چهار سال پیش، کلوتیه در کنفرانسی در شهر لانژو چین مقابل حضار که بیشتر دوندگان استقامت بودند، اسلایدی را به نمایش گذاشت و نسبت به خطر دوپینگ در مسابقات این رشته‌ هشدار داد. در اسلاید او آمار و اعداد نگران‌کننده‌ای بود.

پارسال و در بزرگترین مسابقات جاده‌ای جهان در ماراتن‌های بوستون، لندن، نیویورک، شیکاگو، برلین و توکیو، ۷۶ درصد از برندگان، قبل از پیروزی آزمایش دوپینگ نشده بودند.

پیام کلوتیه ساده بود: «اگر کسانی که در مسابقات جاده‌ای شرکت می‌کنند، می‌خواهند اعتبار این مسابقات احیا شود، باید دست در جیب خود کرده و مقداری پول خرج کنند تا فرآیندهای ضد دوپینگ به‌طور چشمگیری افزایش یابد.»

مقصود پیام او تقریباً روشن بود. حدود هشتاد درصد از ورزشکاران آزمایش نشده که در مسابقات پرسود و پرمخاطب روی سکو رفته‌اند، از ابرقدرت‌های دومیدانی، یعنی کنیا و اتیوپی بودند.

کلوتیه می‌گوید: «آنچه در ماراتن شاهدش هستیم، به ویژه در کنیا و اتیوپی، صدها ورزشکار است که کاملاً خارج از نظارت و تنها به انگیزه کسب درآمد از مسابقات گوناگون مرتکب دوپینگ می‌شوند.»

«البته نمی‌توان سیستم ضد دوپینگ کنیا را آنقدر هم مقصر دانست، زیرا هیچ کشور دیگری در جهان مانند کنیا با این تعداد از ورزشکارانی که به دنبال جوایز بزرگ هستند، مواجه نیست.»

مردم کنیا علاقه بسیاری به دو استقامت دارند و استعدادهای فراوانی را به جهان، شاید حتی بسیار بیشتر از همسایه خود یعنی اتیوپی، معرفی می‌کنند.

جشن پیروزی رونکس کیپروتو در مسابقه نیمه ماراتن ۲۰۲۲ نیویورک، او کمی بعد به دلیل استفاده از یک ماده ممنوعه به طور موقت تعلیق شد

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، جشن پیروزی رونکس کیپروتو در مسابقه نیمه ماراتن ۲۰۲۲ نیویورک، او کمی بعد به دلیل استفاده از یک ماده ممنوعه به طور موقت تعلیق شد

مطابق آمار صندوق بین المللی پول (IMF) که کنیا را در رتبه ۱۴۷ جهان از نظر تولید ناخالص داخلی (GDP) قرار داده است، فقر گسترده در این کشور، انگیزه‌های مالی برای موفقیت را حتی بیشتر کرده است.

وقتی ماراتن لندن مبلغ هنگفت ۴۲ هزار پوند را به برندگان خود می‌دهد و جوایز سایر ماراتن‌های بزرگ حتی به اعداد شش رقمی می‌رسد، یا وقتی مسابقات رده پایین‌تری مانند ماراتن زنان ناگویا ۲۵۰ هزار دلار، ماراتن سئول صد هزار دلار و ماراتن دبی هشتاد هزار دلار به برندگان می‌دهند، جای تعجب نیست که چرا دوپینگ در این کشور زیاد شده است.

کلوتیه می‌گوید: «دویدن در جاده پردرآمدترین رشته دو و میدانی است. پول جایزه و درآمدهای جانبی از حضور در صدها مسابقه در سراسر جهان تبدیل به راهی برای کسب درآمد ورزشکاران کنیایی شده است.»

«بنابراین در کنیا، دوندگان حرفه‌ای می‌توانند در مقایسه با استانداردهای این کشور زندگی بسیار خوبی برای خود بسازند. همین امر بازاری غیرقانونی و بسیار بزرگ برای فروش داروهای غیرمجاز بوجود آورده است که بسیاری از مردم از طریق آن ارتزاق می‌کنند.»

«این عوامل، منحصر به کنیا هستند. زیرا در بسیاری از کشورها این تیم ملی است که مرکزیت دارد. اما در کنیا دوندگان حرفه‌ای هستند که نماینده کنیا در المپیک یا رویدادهای مهم نیستند و چندین پله با آنها فاصله دارند، اما به صورت غیررسمی در مسابقات مختلف شرکت می‌کنند.»

«برای مثال، یک دونده کنیایی با رتبه ۱۰۰ در ماراتن می‌تواند به دور دنیا برود و به عنوان یک دونده حرفه‌ای درآمد بسیار خوبی کسب کند.»

«این موضوع چالش‌های زیادی را برای برنامه داخلی ضد دوپینگ ایجاد می‌کند، زیرا در بسیاری از کشورهای دیگر یک ورزشکار در رشته پرش طول با رتبه صدم، مجبور است در یک سوپرمارکت کار کند و انگیزه زیادی برای دوپینگ ندارد و ما هم انتظار نداریم آژانس ضد دوپینگ آنها را آزمایش کند.»

کلوتیه (سمت چپ) در یک کنفرانس مطبوعاتی در نایروبی در مارس ۲۰۲۳ در کنار وسلی کوریر، برنده ماراتن ۲۰۱۲ بوستون، که اکنون یکی از مقام‌های وزارت امور جوانان، هنر و ورزش کنیا است

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، کلوتیه (سمت چپ) در یک کنفرانس مطبوعاتی در نایروبی در مارس ۲۰۲۳ در کنار وسلی کوریر، برنده ماراتن ۲۰۱۲ بوستون، که اکنون یکی از مقام‌های وزارت امور جوانان، هنر و ورزش کنیا است

ضرب‌المثلی وجود دارد که می‌گوید هر روز یک دونده کنیایی به دنیا می‌آید. این بدان معناست که ماندن در اوج بسیار سخت خواهد بود و اینجاست که دوپینگ وارد می‌شود و طبیعتاً زیرساخت مناسب برای مبارزه با دوپینگ ناکافی خواهد بود.

پس از آن که این کشور به سختی توانست از خطر محرومیت از المپیک ریو به دلیل نقض قوانین ضد دوپینگ و اتهامات مرتبط با فساد رهایی یابد، آژانس مبارزه با دوپینگ خود را در سال ۲۰۱۶ تأسیس کرد.

در سال ۲۰۱۸، گزارش آژانس جهانی ضد دوپینگ (وادا) با عنوان «دوپینگ در کنیا» نشان داد که آزمایش مواد ممنوعه ۱۳۸ ورزشکار کنیایی بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۸ مثبت بوده است، اما فقط چهارده درصد از آنها در آزمایشات خارج از مسابقه شناسایی شدند.

به گفته واتا، یک خبرنگار کنیایی: «برای مدت طولانی، کنیایی‌ها در این کشور آزمایش نمی‌شدند.»

گونتر یونگر، نویسنده اصلی گزارش وادا و مدیر اطلاعات و تحقیقات، جذابیت‌های مالی را عاملی بسیار مهم برای ارتکاب دوپینگ می‌داند: «با اکثر ورزشکارانی که صحبت کردیم، کسب درآمد، نه تنها برای خانواده‌شان بلکه گاهی برای کل قبیله‌شان، بزرگ‌ترین انگیزه دوپینگ بود. بیشتر آنها از طبقات فرودست جامعه هستند و بنابراین برنده شدن پنج هزار یورو، زندگی یک سال آنها را تأمین خواهد کرد.»

«برای اغلب آنها شرم‌آور است که اعتراف کنند تقلب کرده‌اند، اما این ریسک را می‌پذیرند تا مقداری پول به دست آورند. آنها تحصیلات کمی دارند و داروها یا عواقب آن برای سلامتی‌شان را نمی‌دانند. برای آنها مهم فقط دویدن است.»

گزارش وادا نشان می‌دهد که بیشتر موارد دوپینگ در کنیا بسیار ساده و غیرسازماندهی شده بوده است. اما کلوتیه می‌گوید که در پنج سال گذشته شاهد افزایش پیچیدگی و موارد سازمان‌یافته دوپینگ بوده‌ایم.

در واقع، هنگام بررسی پرونده دوپینگ اگلای نالیانیا در سال جاری، الگویی تکراری در اسناد جعلی دفاعیه او و پرونده دیگر ورزشکار کنیایی، بتی لمپوس کشف شد. هر دو زن برای سرپوش گذاشتن بر مصرف دارو، نامه‌هایی از پزشکان غیرمجاز مبنی بر تزریق عضلانی ارائه کرده بودند که در حقیقت هرگز انجام نشده بود.

این باعث شد دادگاه به این نتیجه برسد ورزشکاران کنیایی توسط شخص یا افرادی با دانش پزشکی قابل توجه، کمک می‌شوند. نالیانیا و لمپوس هر دو به ترتیب به مدت هشت و پنج سال محروم شدند.

این دو مورد از آخرین نمونه‌های تقلب ورزشکاران کنیایی بود که در دفاع از خود دروغ می‌گفتند. ورزشکاران بسیاری در این سال‌ها مدارک پزشکی جعلی ارائه کرده‌اند و در دادگاه دروغ گفته‌اند.

ریتا جپتو (سمت چپ)، برنده سه دوره ماراتن بوستون، در ژانویه ۲۰۱۵ در جلسه استماع پرونده دوپینگ خود در دفتر مرکزی دو و میدانی کنیا در نایروبی حاضر شد و در نهایت چهار سال محروم شد

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، ریتا جپتو (سمت چپ)، برنده سه دوره ماراتن بوستون، در ژانویه ۲۰۱۵ در جلسه استماع پرونده دوپینگ خود در دفتر مرکزی دو و میدانی کنیا در نایروبی حاضر شد و در نهایت چهار سال محروم شد

هشدارهای کلوتیه درباره دوپینگ تاکنون تأثیر خوبی داشته و علاوه بر برگزارکنندگان مسابقات و نمایندگان ورزشکاران، شرکت‌های تولید کفش ایسیکس، آدیداس و نایکی نیز در ایجاد یک برنامه مدون در سال ۲۰۲۰ مشارکت کرده و متعهد شده‌اند مبلغ سه میلیون دلار بیشتر برای تأمین مالی آزمایشات خارج از مسابقه سیصد ورزشکار مسافت‌های طولانی که به طور منظم در مسابقات طلایی شرکت می‌کنند، اختصاص دهند.

با این حال، اخیراً مشخص شده که آزمایش ورزشکاران برتر به تنهایی کافی نیست. زیرا کنیا استعدادهای‌ فراوانی دارد که در سطح جهانی نیستند و در قالب این برنامه قرار نمی‌گیرند، اما به طور انفرادی در مسابقات گوناگون شرکت می‌کنند.

کلوتیه توضیح می‌دهد: «در کنیا، هرم عظیمی از ورزشکاران درجه یک وجود دارد. در گذشته ما فقط بالای هرم را آزمایش می‌کردیم، درحالی که این هرم صدها یا حتی هزاران ورزشکار دارد. بنابراین، با وجود اینکه می‌توانیم متقلب‌ها را در سطوح بالا شناسایی کنیم، به دلیل فشار ورزشکاران پایین‌تر، که خارج از رقابت آزمایش نمی‌شوند، ورزشکاران در بالاترین سطح نیز ریسک می‌کنند تا در اوج بمانند.»

اما همه چیز در حال تغییر است. در اواخر سال ۲۰۲۲، دولت کنیا متعهد شد که بودجه مبارزه با دوپینگ را به میزان پنج میلیون دلار در سال برای پنج سال آینده افزایش دهد که به گفته کلوتیه، این پول می‌تواند یک تغییر واقعی باشد.

تابلویی بیرون از آژانس ضد دوپینگ کنیا. کنیا دارای رتبه ۱۲۳ از ۱۸۰ کشور در زمینه شاخص ادراک فساد سازمان شفافیت بین‌الملل قرار دارد. رتبه‌ای که در سال‌های اخیر بهبود یافته است

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، تابلویی بیرون از آژانس ضد دوپینگ کنیا. کنیا دارای رتبه ۱۲۳ از ۱۸۰ کشور در زمینه شاخص ادراک فساد سازمان شفافیت بین‌الملل قرار دارد. رتبه‌ای که در سال‌های اخیر بهبود یافته است

زمانی که لرد سباستین کو، رئیس فدراسیون جهانی دو و میدانی، در سال ۲۰۱۵ روسیه را از حضور در مسابقات این ورزش محروم کرد، نشان داد که از حذف کسانی که اسم این ورزش را لکه‌دار می‌کنند، واهمه‌ای ندارد.

اما برخی کنیا را خوش شانس دانستند که برخورد نرم‌تری در مقایسه با روسیه با آنها شده و فرصت ماندن در این ورزش به آنها داده شده است. آقای کو نیز در واکنش، تلاش و هزینه کنیا در مبارزه با دوپینگ را معقول دانسته و گفته در حال حاضر نمی‌توان انتظار بیشتری از فدراسیون کنیا داشت.

کلوتیه نیز وضعیت کنیا را متفاوت با روسیه که سیستمی متمرکز برای دوپینگ داشت، می‌داند: «در روسیه و پرونده دانیل لیسنکو، دارنده مدال نقره پرش ارتفاع جهان در سال ۲۰۱۹، رئیس فدراسیون، مدیر و یکی از اعضای هیئت مدیره و مدیر ضد دوپینگ، همگی با این ورزشکار توطئه کردند تا دوپینگ او را پنهان کنند.»

اما در کنیا، با وجود اینکه موارد متعددی از دوپینگ رخ می‌دهد، فدراسیون، مقامات مبارزه با دوپینگ و دولت تمام تلاش خود را برای رفع این مشکل می‌کنند.

پس منتظر باشید با بهبود اقدامات ضد دوپینگ، فهرست ورزشکاران دوپینگی کنیایی طولانی‌تر شود و اوضاع بدتر هم به نظر برسد. اما این دردی کوتاه مدت برای بهبود وضعیت این کشور در بلند مدت است.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC