حمله به طالبان ‘که می‌خواست دختران خیرخانه را گرفتار کند’
حمله به طالبان ‘که می‌خواست دختران خیرخانه را گرفتار کند’
در پی شنیده شدن صدای انفجار در خیرخانه کابل، جبهه آزادی اعلام کرد که به یک کاروان استخبارات طالبان «که برای شناسایی و گرفتاری دختران در منطقه پنجصد فامیلی برنامه‌ریزی می‌کرد» حمله کرده است.

در خبرنامه آمده در این حمله ۳ عضو طالبان کشته و ۲ عضو دیگر این گروه زخمی شدند.

در خبرنامه جبهه آزادی آمده است که «در این حمله دو رنجر طالبان قسمأ تخریب شده است».

هنوز طالبان به این خبرنامه جبهه آزادی واکنشی نشان نداده است.

پیش از این منابع محلی به افغانستان اینترنشنال گفتند حوالی ساعت ۷ بامداد پنجشبنه، ۲۱ جدی، صدای یک انفجار را در خیرخانه کابل شنیده‌اند.  

به گفته منابع، این انفجار در نزدیکی چهارراهی پنجصد فامیلی، از مربوطات حوزه ۱۵ کابل رخ داده است.

پیش از این جبهه آزادی نامه یک چریک خود به زنان خراسان آریا  را در واکنش به بازداشت گسترده زنان جوان توسط طالبان در شهرهای این کشور منتشر کرده بود.

این چریک نوشته اشک زنان او را به این یقین رسانده که «در لحظه شلیک به دشمن» دستش نلرزد. در نامه آمده کابل را به زنان بازخواهیم گرداند زیرا آنان مالک اصلی این شهرند.

در روزهای گذشته، موج جدید بازداشت دختران و زنان متهم به «بی‌حجابی» توسط طالبان واکنش‌های گسترده را برانگیخته است.

سخنگوی این گروه گفته است که این زنان به دلیل رعایت نکردن پوشش مورد نظر طالبان بازداشت شدند و «پس از چند ساعت آزاد گردیدند.»

با این حال گزارش‌هایی هم منتشر شده که نشان می‌دهد طالبان دختران بازداشت شده و اعضای مرد خانواده آن‌ها را شکنجه و لت‌وکوب کرده است.

جبهه آزادی  که اخیراً حملاتش علیه طالبان افزایش یافته، با نشر نامه یکی از چریک‌هایش و در تعقیب آن با یک حمله بر کاروان استخبارات طالبان در خیرخانه کابل، به بازداشت دختران و زنان توسط طالبان واکنش نشان داده است.

 

یوناما: دستگیری‌ خودسرانه و خشونت علیه زنان خراسان آریا  ‘تحقیرآمیز و خطرناک است’

دفتر معاونت سیاسی سازمان ملل در کابل می‌گوید از دستگیری‌ و بازداشت خودسرانه زنان و دختران به‌دلیل رعایت نکردن «حجاب» مورد نظر طالبان عمیقا نگران است.

یوناما گفته اقداماتی چون خشونت فزیکی در برابر دختران و زنان افغان «تحقیرآمیز و خطرناک است».

این دفتر در خبرنامه خود گفته که از یازدهم جدی مجموعه‌ای از کمپین‌های اجرای احکام حجاب توسط وزارت امر به معروف و نهی از منکر و پولیس طالبان را ثبت کرده است.

براساس بررسی‌های نمایندگی سازمان ملل این اقدامات منجر به بازداشت تعداد زیادی از زنان و دختران در کابل، ولایت دایکندی و شهر نیلی شده است.

براساس گزارش یوناما زنان و دخترانی که به دلیل نقض فرمان حجاب مد نظر طالبان بازداشت شده‌اند، تنها زمانی آزاد می‌شوند که ولی مرد یا محرمشان نامه‌ای امضا کند که تضمین می‌کند در آینده از فرمان پیروی خواهند کرد در غیر این صورت، با مجازات روبرو خواهند شد.

ماموریت سیاسی سازمان ملل همچنین از تأثیر نامتناسب این اقدامات بر جوامع اقلیت‌های مذهبی و قومی ابراز نگرانی کرده است.
علاوه بر این، یوناما می‌گوید که در حال بررسی گزارش‌ها مبنی درخواست پول در ازای رهایی دختران دستگیر شده است.

رزا اوتنبایوا، نماینده ویژه دبیرکل و رئیس هیئت معاونت سازمان ملل متحد در خراسان آریا  گفت: «اقدامات اجباری شامل خشونت فیزیکی به ویژه برای زنان و دختران افغان تحقیرآمیز و خطرناک است.»

خانم اوتنبایوا افزود: «بازداشت‌ها بدنامی بزرگی را به همراه دارد که زنان افغان را در معرض خطر بیشتری قرار می‌دهد. این امر همچنین اعتماد عمومی را از بین می‌برد.»

هیئت معاونت سازمان ملل متحد نگران است که سرکوب فعلی زنان را به دلیل ترس از بازداشت خودسرانه به انزوای بیشتر سوق دهد و محیطی مساعد برای مردان برای اجرای اقدامات سرکوبگرانه در خانه ایجاد کند.

یوناما می‌گوید که این مسائل را با مقام‌های طالبان، از جمله وزارت امر به معروف و نهی از منکر مطرح کرده و خواستار آزادی فوری بازداشت‌شدگان شده است.

سازمان ملل متحد همچنین از طالبان خواسته است تا فورا سیاست‌ها و اقدامات علیه حقوق بشر و آزادی‌های اساسی زنان و دختران را متوقف کنند.

با رد طالبان : داعش مسئولیت حملات را از خراسان آریا به عهده گرفت

 

رینا امیری: امریکا نباید از عادی‌سازی روابط با طالبان حمایت کند

نماینده امریکا در امور زنان افغانستان در نشست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان این کشور گفت که امریکا نباید از عادی‌سازی روابط با طالبان حمایت کند.

رینا امیری با اشاره به سیاست‌های طالبان علیه زنان افزود «باید به طالبان روشن کنیم که حقوق بشر و حقوق زنان برای امریکا کلیدی است.»

نماینده امریکا در امور زنان افغانستان در این نشست تاکید کرد که با وجود وعده‌های طالبان مبارزه برای حفظ حقوق بشر در افغانستان دشوار شده است. رینا امیری گفت که اقلیت‌ها به ویژه هزاره‌ها در معرض خطر هستند و محدودیت‌های طالبان علیه زنان افزایش یافته است.

او در این نشست که روز پنجشنبه (۲۱ جدی) برگزار شد، گفت که طالبان تلاش کرده است زنان را از صحنه عمومی حذف کند. او تاکید کرد که طالبان زنان معترض را هم بازداشت کرده است.

رینا امیری و تام وست، نمایندگان ویژه امریکا برای افغانستان در این نشست به سوال‌های نمایندگان مجلس امریکا پاسخ دادند.

خانم امیری در ادامه افزود که با توجه به کارنامه طالبان مسیر پیشرو دشوار است. خانم امیری در بخشی از سخنان خود گفت «در کنار زنان افغان بمانیم و آنها را قربانی نکنیم.»

به گفته رینا امیری حمایت از زنان تلاش جهانی است و در کنار کشورهای غربی کشورهای اسلامی نیز در این مورد تلاش کند. او گفت باید صدای زنان افغانستان را گسترش و منعکس شود.

خانم امری گفت بهترین حمایت از افغانستان حمایت از حقوق بشر است.

واکنش‌ها به بازداشت زنان در کابل به‌خاطر «بدحجابی» از سوی طالبان

کابل

منبع تصویر، GETTY IMAGES

بازداشت شماری از دختران و زنان در روزهای اخیر در کابل به خاطر «بدحجابی»، واکنش‌های گسترده فعالان را در پی داشته است. در گذشته بازداشت زنان به خاطر حجاب در افغانستان سابقه نداشته است.

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان امروز (جمعه ۱۵ جدی/دی) از حکومت طالبان خواست زنانی که به دلیل «بدحجابی» بازداشت شده‌اند، باید «فورا و بدون قید وشرط» آزاد شوند.

او امروز در ایکس نوشت که دستگیری‌های اخیر زنان در کابل به دلیل «بدحجابی» که توسط طالبان نیز تایید شده است «متأسفانه بیانگر محدودیت‌های بیشتر بر آزادی بیان زنان و تضعیف سایر حقوق است».

روز چهارشنبه وزارت امر به معروف و نهی ازمنکر طالبان تایید کرد که شماری از زنان در کابل به دلیل «بدحجابی» بازداشت شده‌اند.

عبدالغفار سباوون، سخنگوی این وزارتخانه به بی‌بی‌سی گفت که محتسبان آن‌ها، شماری از زنان را به این دلیل بازداشت کرده است اما او در مورد تعداد دقیق زنان و دختران بازداشت شده، توضیحاتی نداده است. برخی رسانه‌ها از بازداشت «ده‌ها» زن خبر داده‌اند.

آقای سباوون گفته است که به زنان دستگیر شده «مکرراً دستور داده بودند که به حجاب و پوشش خود توجه کنند».

او افزوده است: «اینها زنانی بودند که در جامعه اسلامی شئونات اسلامی را زیر پا گذاشتند و زنان محترم را به حجابی تشویق می‌کردند.»

فعالان حقوق زنان می‌گویند دستگیری دختران و زنان به بهانه‌ عدم رعایت «حجاب مورد نظر طالبان»، در چند روز پیهم در کابل جریان داشته است و همچنین گفته شده که بیشتر آن‌ها «دختران نوجوان دانش‌آموز» هستند.

زنان و دختران در کابل
توضیح تصویر، پس از روی کار آمدن طالبان نیز شماری از زنان در شهر کابل با حجاب سابق خود گشت و گذار می‌کردند

«شورای جهانی هزاره»، نهاد دیاسپورای شهروندان هزاره افغانستان در اروپا و استرالیا نیز گفته است که از شنیدن خبرهای یازداشت‌ «ده‌ها دختر در سه روز اخیر» به گفته منابع محلی در دشت برچی غرب کابل، منطقه هزاره‌نشین «نگران هستیم».

شماری از زنان فعال افغان در شبکه‌های اجتماعی هم به این اقدام طالبان واکنش نشان داده و آن را محکوم کرده‌اند.

از جمله زرمینه پریانی که اکنون در خارج از افغانستان به سر می‌برد، با انتشار ویدیویی از زیرپا کردن و آتش زدن برقع در جمعی از زنان فعال از دو سال قبل در کابل، نوشته است: «حق انتخاب لباسم را ندارید. این زندان را تکرار بسوزانید. امروز زنان افغانستان بخاطر نداشتن این زندان اذیت می‌شوند، با خشونت دستگیر می‌شوند.»

شهرزاد اکبر، رئیس سازمان حقوق بشری «رواداری» و رئیس پیشین کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز در ایکس نوشته است: «تصورش را بکنید که به خاطر پوشش خود دستگیر شوید، در بازداشت طالبان نگهداری ‌شوید، مورد تهدید و آزار قرار گیرید و خانواده تان را تهدید ‌کنند. طالبان همچنان به تقویت آپارتاید جنسیتی خود و تبعیض، جداسازی و محرومیت زنان و دختران ادامه می‌دهند در حالی که جهان و سازمان ملل نظاره‌گر آن هستند.»

محتسبان امر به معروف

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، محتسبان امر به معروف در حال گشتزنی در شهر بامیان، سپتامبر ۲۰۲۲

احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملی افغانستان» نیز در پستی نوشته است: «آنچه امروز زیر نام شریعت علیه زنان با عزت و شجاع افغانستان به اجرا گذاشته می‌شود نه با اصول و ارزش‌های دین اسلام قابل جمع است و نه با هیچ ‌دین و آیین الهی و بشری.»

او اقدامات طالبان علیه زنان را محکوم کرده و افزوده است: «یکبار دیگر تاکید می‌کنم که چشم پوشی بر جنایات و حرمت شکنی‌های این گروه، نه تنها قابل دفاع و توجیه نمی‌باشد بل بخشی از مسؤلیت تاریخی آنچه طالبان بر افغانستان به ویژه علیه زنان سرزمین ما روا می‌دارند، متوجه مبلغان مدارا و‌ تعامل با جنایات این گروه نیز می‌باشد.»

پیش‌تر وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان از رانندگان تاکسی‌های شهری خواسته بود که زنان «بی‌حجاب و بدون همراه مرد» را سوار نکنند.

حکومت طالبان قبلاً اعلام کرده بود که اگر زنان «حجاب اسلامی» را رعایت نکنند، اعضای مرد خانواده آن‌ها مورد بازپرس و مجازات قرار خواهند گرفت.

قبلاً گزارش‌هایی از تذکر شفاهی تا بازداشت و زندانی شدن اعضای مرد از سوی طالبان به خاطر حجاب زنان منتشر شده بود اما بازداشت خود زنان و دختران به خاطر حجاب تاکنون در افغانستان سابقه‌ نداشته است.

دختران دانش آموز هزاره در غرب کابل

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، دختران دانش آموز در غرب کابل

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در اوایل ماه مه/می ۲۰۲۲، در دستورالعملی خواستار رعایت پوشش کامل حجاب از سوی زنان شده بود اما ماموران این اداره موسوم به «محتسبان» خود زنان را به خاطر عدم رعایت آن بازداشت نمی‌کردند.

بنا به دستورالعمل این وزارت زنان و دختران باید «بجز چشم‌ها، بدن و صورتشان را بپوشانند و از روبنده (برقع) که چهره آن‌ها را کاملا می‌پوشاند، استفاده کنند.» پوششی که در دوره اول حکومت طالبان در اواخر دهه ۱۹۹۰ هم به همین صورت حجاب اجباری اجرا می‌شد.

در همین حال دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) روز چهارشنبه ادامه «بازداشت‌های خودسرانه» توسط طالبان را «نگران‌کننده» خواند و خواستار آزادی فعالان آموزش و حقوق زنان از بند طالبان شد.

یوناما می‌گوید: «باید حقوق بازدید خانواده،‌ وکیل مدافع، مراقبت و دادرسی عادلانه در این بازداشت‌ها رعایت شود».

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان اما روز پنج‌شنبه اما گفته است که «هیچ کس به صورت خودسرانه بازداشت نشده است». به گفته او، اقدامات حکومت طالبان «براساس قوانین شرعی استوار است».

زنان در شهرنو کابل
  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : اینترنشنال ، BBC