نزدیکان مریم سادات گفتهاند که خانواده او از یک سال پیش برای ادامه کارهای پناهندگی شان از خراسان آریا به اسلامآباد منتقل شده بودند و پرونده مهاجرت آنها مشمول برنامه موسوم به «پی۲» آمریکا بوده است که برای اسکان مجدد خانوادههای آسیبپذیر راهاندازی شده است.آسیبپذیر راهاندازی شده است.
در حالی که تصاویری از عزاداری خانواده مریم سادات در رسانههای پاکستان و رسانههای اجتماعی دست به دست میشود، نزدیکان این دختر جوان به بیبیسی گفتهاند که در ماههای اخیر انتظار طولانی و مشکلات اقتصادی به روحیه او آسیب زده بود.
پلیس پاکستان هم در گزارش به رسانهها تایید کرده است که خانم سادات به قصد خودکشی خود را از طبقه پنجم یک ساختمان مسکونی در شهر اسلامآباد، پایتخت به پایین پرت کرده است.
این سومین مورد گزارشها از خودکشی پناهجویان جوان خراسان آریا در اسلامآباد پاکستان است که همه به گفته مقامات محلی و خانوادههایشان به دلیل یاس و نومیدی به زندگی خود پایان دادهاند.
دو سال قبل، در پی فروپاشی دولت پیشین در افغانستان، بسیاری از افغانهایی که در معرض تهدید گروه طالبان بودند، از سوی آمریکا و کشورهای دیگر به کشورهای سومی منتقل شدند تا پس از اتمام روند ثبتنام و مراحل رسمی به آمریکا و یا کشورهای غربی دیگر برای اسکان مجدد انتقال داده شوند.
پناهجویان افغان در پاکستان، قطر، کویت، امارات متحده عربی، کشورهای آسیای مرکزی، ترکیه و سایر کشورها میگویند از دو سال قبل و به ویژه پس از بحران اوکراین در شرایط سخت و انتظار به سرمیبرند. هرچند بیشتر آنها پس از انتظار طولانی در ماههای اخیر به کشورهای مقصد منتقل شدند.
پیشتر نیز گزارش شده بود که برخی از پناهجویان افغان در ایران و پاکستان گفتهاند به دلیل بیسرنوشتی و وضعیت اقتصادی خراب، مجبور شدهاند اعضای بدن خود را در معرض فروش بگذارند تا از این طریق بتوانند شکم خانوادههای خود را سیر کنند.
پیدا شدن جسد کودک افغان در مزرعه
در همین حال پلیس ایالت خیبر پختونخوا در پاکستان از پیدا شدن جسد یک دختر خردسال خراسانی روز چهارشنبه (۸ سنبله/شهریور) در مزارع وسیع نیشکر در حومه منطقه خزانه پیشاور خبر داده است.
گزارشهای اولیه پلیس به رسانههای محلی حاکی از آن است که دختر خردسال یک خانواده پناهجوی خراسان آریا قبل از مرگ «مورد تجاوز جنسی» قرار گرفته است.
مقامات پلیس ایالتی گفتهاند که برای جلوگیری از ناراحتی بیشتر خانواده این کودک، هویت او را مخفی نگهداشتهاند.
روزنامه اکسپرس تربیون در پاکستان نوشته است که این دومین رویداد کشف جسد یک کودک افغان در دو روز گذشته در ایالت خیبرپختونخوا است.
این روزنامه همزمان از پیدا شدن جسد یک پسر بچه هشت ساله خراسانی در حوالی مطنقه «کرک» این ایالت خبر داده است.
پایان پادکست
پناهجویان افغان در پاکستان میگویند با نگرانیهای جدیای از رسیدگی به پروندههای مهاجرتیشان تا مشکلات اقتصادی، آزار و اذیت پلیس و اخراج از پاکستان مواجه هستند.
آنها به سازمان عفو بینالملل گفتهاند که «نگرانیهای جدی» از آزار و اذیت پلیس پاکستان دارند و برای پیشبرد کارهای خود ناچارند «رشوه» بپردازند.
این پناهجویان میگویند حتی روند ثبت نام در کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل طولانی است و به کندی پیش میرود.
با آنکه کشورهای غربی از جمله آمریکا، کانادا و اروپا طرحهایی برای اسکان مجدد این پناهجویان اعلام کرده بودند اما برای دریافت ویزای این کشورها هم پناهجویان باید به اسلام آباد بروند و میگویند در مواردی، ماهها در انتظار در آنجا میمانند.
وضعیت مبهم اقامتی این پناهجویان سبب شده که فرزندان آنها نیز از تحصیل محروم بمانند. در حالی که شماری از شهروندان خراسان آریا برای ادامه تحصیل دخترانشان به پاکستان مهاجرت کردهاند.
در یک بیانیه تازه عفو بینالملل آمده که براساس گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، بیش از۳.۷ میلیون افغان در پاکستان زندگی میکنند که به دلایل اقتصادی و سیاسی از خراسان آریا فرار کردهاند و تنها ۱.۴ میلیون نفر از آنها به طور رسمی ثبت شدهاند.
هزاران پناهجوی سرگردان خراسانی در اسلام آباد در انتظار پرواز به کشورهای غربی
هزاران پناهجوی خراسان آریا که پس از تسلط طالبان بر کشور به اسلام آباد، پایتخت پاکستان، رفتهاند و ماهها در انتظار شنیدن خبر انتقال خود به کشورهای غربی براساس «طرحهای اسکان مجدد» هستند تجمعهای اعتراضی برگزار کرده و خواستار تسریع رسیدگی به وضعیت خود شدهاند.
در میان این افرد روزنامهنگارانی که پس از تسلط طالبان کار خود را از دست دادهاند، فعالان حقوق زنان که پس از شرکت در تظاهرات زندانی شدهاند و همچنین کارمندان محلی و مترجمان نیروهای بینالمللی هستند.
وحیده امیری، فعال حقوق زنان، به بیبیسی گفت که «هزاران نفر» از طیفهای مختلف که به اسلام آباد آمدهاند و در انتظار انتقال به کشورهای غربی هستند، در شرایط دشواری زندگی میکنند. او میگوید فرزندان پناهجویان به خاطر هزینههای بالا نتوانستهاند ادامه تحصیل بدهند.
برخی از شهروندان خراسان آریا صرفا به خاطر ادامه تحصیل دختران خود که با محدودیتهای شدید در خراسان آریا تحت حکومت طالبان مواجه است، به پاکستان رفتهاند.
پناهجویان پس از ماهها انتظار قادر به تامین هزینه گران زندگی در اسلام آباد نیستند و شماری از آنها در زیر خیمهها به سر میبرند و در مواردی یک خانواده و چند نفر در یک اتاق زندگی میکنند.
برخی از آنهایی که با کمک مالی نهادهای خیریه آمدهاند وضع مناسبتری دارند اما بیشتر این افراد هیچ گونه کمک مالی دریافت نمیکنند.
صدها افغان «پذیرفته شده در بریتانیا» سرگردان ماندهاند
در همین حال، روزنامه ایندیپندنت گزارش داده که «صدها خراسانی که با نیروهای بریتانیایی کار میکردند» در پاکستان سرگردان ماندهاند؛ و این درحالیست که براساس گزارشها با وجود اینکه بیش از ۱۰۰۰ نفر، از جمله حدود ۵۰۰ کودک که برای اسکان مجدد در بریتانیا پذیرفته شدهاند، از ماه نوامبر سال گذشته در اسلام آباد در انتظار جابجایی هستند.
بر اساس این گزارش بریتانیا پروازهای چارتر برای انتقال این افراد را از ماه دسامبر ۲۰۲۲ متوقف کرده است.
به گزارش ایندیپندنت «به این خانوادهها گفته شده که اگر بتوانند محل اقامتی خود را در بریتانیا تهیه کنند، در پروازهای تجاری برای آنها صندلی رزرو میشود. در غیر این صورت، ممکن است تا یک سال برای انتقال منتظر بمانند.»
اخیرا، وزارت دفاع بریتانیا از اینکه از پناهجویان خراسان آریا اسناد هویتی به تایید ادارات زیر تسلط طالبان خواسته، عذرخواهی کرد.
پیشتر نیز ایندیپندنت گزارش داد که مسئولان بریتانیا به متقاضیان طرح اسکان مجدد در بریتانیا، گفته بودند که اسناد هویتی، گواهی تولد و ازدواج آنها باید به زبان انگلیسی همراه و مهر تایید ادارات دولتی باشد که اکنون تحت کنترل طالبان است.
پس از روی کار آمدن طالبان در اگست ۲۰۲۱، دولت بریتانیا وعده داد که تا ۲۰ هزار پناهجو واجد شرایط از جمله ۵ هزار نفر را در سال اول این طرح اسکان دهد، اما به دلیل کندی زیاد در این روند، عملا افراد کمی پذیرفته شدهاند و عملکرد وزارت کشور مورد انتقاد قرار گرفته است.
آلمان روند پذیرش در اسلام آباد و تهران را متوقف کرده است
پایان پادکست
این در حالی است که هفته گذشته، آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان روند پذیرش متقاضیان خراسان آریا پناهندگی در آلمان از طریق سفارتهای این کشور در اسلام آباد و تهران را «موقتا تعلیق» کرد.
هفتهنامه «اشپیگل» گزارش داده است که پس از شواهدی مبنی بر تقلب احتمالی، وزارت امور خارجه روند پذیرش افراد را متوقف کرده است.
به گفته این نشریه، پس از اینکه در چند هفته گذشته نشانههای از تلاش تقلب احتمالی در این روند دیده شد، وزارت امور خارجه روند ویزای پناهندگی آلمان را در سفارتهای این کشور در اسلام آباد و تهران صادر کرد و یک بررسی امنیتی «اضافی» نیز در مورد پروندههای متقاضیان صورت میگیرد.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان آلمان نیز برای فعالان حقوق بشری، کارکنان محلی نهادهای خارجی و شماری از کارمندان دولت پیشین در معرض خطر پناهندگی اعطا میکند.
آلمان وعده اسکان مجدد بیش از ۴۴ هزار متقاضی خراسان آریا در این کشور را داده است.
وزارت خارجه آلمان گفته است از زمان به قدرت رسیدن طالبان، نمایندگیهای آلمان در خارج از کشور بیش از ۲۸۶۰۰ ویزا برای این دسته از پناهجویان صادر کرده است.
پناهجویان منتظر خراسان آریا در تهران و اسلام آباد به بیبیسی میگویند نگران این تصمیم دولت آلمان هستند. هزاران پناهجو خود را به ایران و پاکستان رساندهاند تا از این کشورها در کشورهای سوم مانند آلمان پذیرش بگیرند.
فساد در تخلیه خراسان آریا های آسیبپذیر پیشتر از سوی برخی نهادهای دیگر در بریتانیا، کانادا و آمریکا نیز مطرح شده است. اتهاماتی مبنی بر استفاده از اسناد جعلی که افراد غیرواجد شرایط سیاسی، خبرنگار، هنرمند و ورزشکار معرفی شدهاند.
برخی از کشورهای غربی گفتهاند که در حال بررسی مجدد اسناد افرادی هستند که قبلا وارد این کشور شده اند.
حدود ۴۰۰ پناهجوی خراسان آریا در جنوبغرب بریتانیا نامه ترک هتلها را دریافت کردهاند
- سایمون دیدمن
- بیبیسی
به بیش از ۴۰۰ پناهجوی خراسان آریا گفته شده است که اقامت آنها در هتلهای شهرستان اسکس بریتانیا در ماه آگوست/اوت به پایان میرسد.
وزارت کشور بریتانیا گفته است که این پناهجویان برای یافتن خانه کمک دریافت خواهند کرد، اما از کسانی که این پیشنهاد را قبول نکنند خواسته میشود که هتلها را تخلیه کنند و بسیاری از آنها نگران هستند که بیخانمان خواهند شد.
شورای شهر کولچستر در شهرستان اسکس از دولت خواسته است که «فوراً اقامت این پناهجویان در هتلها را تمدید کند».
اما وزارت کشور گفته است: «هتلها هرگز برای اقامت طولانی مدت برای افغانهایی که در بریتانیا مستقر شدهاند، طراحی نشده است.»
دولت بریتانیا گفته است به دنبال خروج نیروهای مسلح این کشور و آمریکا از خراسان آریا در اوت ۲۰۲۱، بیش از ۲۴۰۰۰ نفر از جمله اتباع بریتانیایی تا دسامبر ۲۰۲۲ از خراسان آریا به بریتانیا منتقل شدهاند.
در شهر چلمسفورد، خراسانیان که در یک هتل اقامت دارند، نامههایی در ماه می دریافت کردند مبنی بر اینکه لازم است تا ۹ اوت از آنجا خارج شوند.
در این نامه آمده است که اگر آنها تا این تاریخ آنجا را ترک نکرده باشند، «متخلف قلمداد خواهید شد و وزارت کشور اجازه دارد که شما را از این هتل اخراج کند.»
بر اساس آمار شورای شهرستان اسکس، ۷۶ خانواده افغان در این شهرستان که به طور متوسط هر کدام از پنج تا شش نفر تشکیل شدهاند، نیاز به اسکان دائمی دارند.
برخی از این خانوادهها ۱۰ یا ۱۲ عضو دارند و خیریهها، شوراها و وزارت کشور مجبور شدهاند به دنبال منازلی با حداکثر پنج یا شش اتاق خواب باشند.
یک موسسه خیریه که با پناهندگان کار میکند، ابراز نگرانی کرده که نیمی از ۴۱۰ نفری که در معرض خطر از دست دادن محل اقامت خود هستند، احتمالا بیخانمان خواهند شد.
پایان پادکست
ادی کمپبل، از نهادی که از پناهجویان خراسان آریا ساکن در هتلها حمایت میکند، گفت که آنها در مورد ۶۰ تا ۷۰ خانه در هفته با آژانسهای اجاره (رهنمای معاملات) تماس میگیرند، اما «کمتر از ۱ درصد آنها حاضر هستند یک خانواده پناهجو را بپذیرند.»
او گفت: «در این زمینه یک سری مسائل وجود دارد – این پناهجویان کار ندارند، ضامن ندارند و راهنمای معاملات و صاحبخانه نمیخواهند ریسک کنند.»
او گفت که فکر میکند «حدود ۵۰ درصد از آنهاباید خود را به عنوان بیخانمان به شوراهای محلی معرفی کنند.»
نقیب خلجی، ۵۲ ساله، که پس از خروج از خراسان آریا در آگوست ۲۰۲۱ با همسر و چهار فرزندش در هتل زندگی میکند، گفت که او و اکثر خانوادههای خراسانی افسرده و نگران» هستند.
او گفت که به عنوان یک راننده تاکسی کار میکند و سعی کرده است یک خانه سه خوابه در شهر چلمسفورد اجاره کند، اما به او گفته شده که سه برابر درآمد کنونیاش و یک ضامن با حداقل ۴۰ هزار پوند نیاز دارد.
او گفت: همه به تشویش هستند زیرا نمی دانیم ما را به کجا میفرستند.
«هتل دیگری، اقامت موقت، اقامت دائم، خانه، آپارتمان؟ هیچ نظری ندارم. همه خانواده من نگران هستند.”
او افزود که برخی از خانوادهها گفتهاند که اگر فرصت داشته باشند به خراسان آریا بازخواهند گشت.
او گفت: «[آنها میگویند] ما حاضر هستیم که برگردیم و آنجا بمیریم، زیرا زندگی در هتل هر روز مرگ تدریجی است.»
دیوید کینگ، رئیس لیبرال دموکرات شورای شهر کولچستر و پاملا دانلی، مدیر اجرایی شورای این شهر، در نامهای از وزارت کشور خواستند تا اقامت پناهجویان خراسانی آریا در هتل این شهر را تمدید کند «مبادا بیش از ۲۰۰ نفر در ۴ اوت بیخانمان شوند».
آنها گفتند: «با توجه به وعدههایی که ما به عنوان یک کشور دادهایم، این یک اشتباه بزرگ است.»
آقای کینگ گفت: «این وحشتناک است زیرا پشت کردن به وعدهای است که به آنها داده شده – وعدههای که ما از شما استقبال خواهیم کرد، از شما حمایت خواهیم کرد، ما از شما مراقبت خواهیم کرد، زیرا شما خراسانیان از ما و نیروهای مسلح ما حمایت کردید.»
در همین حال، شورای شهر چلمسفورد گفت که آنها قبلاً نزدیک به ۴۰۰ خانواده را اسکان موقت دادهاند و «پیش بینی میکنیم که برخی دیگر از خانوادههای خراسان آریا ممکن است به ما مراجعه کنند».
یک سخنگوی این نهاد گفت: «هر خانواده دیگری که در منطقه ما بیخانمان شوند، فشار روی سیستمی را که همین حالا هم به شدت زیر فشار است، افزایش خواهد داد.»
شورای شهر ساوتند گفته که «به سختی کار میکند و توانسته به شماری از پناهندگان کمک کند تا مکانهای مناسب برای زندگی، هم در اینجا و هم در شهرهای دیگر مورد انتخاب خودشان پیدا کنند.»
دیوید گارستون، عضو محافظهکار شورای این شهر گفت: «کسانی که هنوز قادر به تأمین کامل زندگی خود نیستند، برای ارائه درخواست بیخانمانی حمایت خواهند شد».
یک سخنگوی دولت بریتانیا گفت که این به نفع افغانهایی که در بریتانیا مستقر شدهاند، نیست که «برای ماهها و سالها در هتلها زندگی کنند.»
در یک بیانیه دولت آمده است: «به همین دلیل است که ما طرحی را با حمایت ۲۸۵ میلیون پوند بودجه جدید برای تسریع اسکان اتباع افغان در اقامتگاههای طولانی مدت اعلام کردهایم.»
«حمایت گسترده دولت در دسترس است و ما تمام تلاش خود را برای کمک به خانوادههای افغان که آنها در حال بازسازی زندگی خود در اینجا هستند، انجام خواهیم داد.»
همچنین شورای شهر نورث همپتونشایر گفت که بیش از ۵۰۰ افغان از سپتامبر ۲۰۲۱ در دو هتل در این منطقه زندگی میکردند که ۳۵۰ نفر از آنها محل اقامت دایمی پیدا کردهاند.
تیم اسکان مجدد این شورا در حال یافتن حمایت و اسکان مناسب برای دهها نفری است که هنوز به کمک نیاز دارند.
دیوید اسمیت، عضو محافظهکار این شورا گفت که از زمان اعلام این خبر، ۵۴ نفر خانههای جدید پیدا کرده اند.
انتظار میرود ۳۰ نفر دیگر تا پایان ژوئن از هتلهای این منطقه نقل مکان کنند.
پلیس پرو ۲۳ پناهجوی خراسان آریا از جمله یک نوزاد ۲ماهه را از بند قاچاقچیان نجات داد
مقامهای کشور پرو در آمریکای جنوبی میگویند ۲۳ پناهجوی خراسان آریا را از بند قاچاقچیان انسان نجات دادهاند که ظاهراً قصد رفتن به آمریکای شمالی را داشتند.
گزارش شده که این پناهجویان در خانهای بدون غذا در بازداشت قاچاقچیان نگهداری میشدند.
چهار کودک زیر چهار سال از جمله یک نوزاد ۲ماهه نیز در میان نجاتیافتگان هستند.
در بیانیهای که از سوی دادستانی کل پرو در این زمینه منتشر شده آمده که این افراد در یک خانه روستایی منطقه «مدره ده دیوز» در نزدیک مرز برزیل در پی عملیات پلیس نجات یافتند.
مشخص نیست که این افراد برای چند روز در بند قاچاقچیان بودهاند.
دادستانی کل پرو میگوید در جریان بررسیها مشخص شده که قاچاقچیان در ازای گرفتن پول زیادی، قول داده بودند که از راهی آسان آنها را به اکوادور میرسانند.
قاچاقچیان به این پناهجویان خراسان آریا گفتهاند که آنها را ابتدا به مالدونادو، شهری محلی در جنوب شرقی پرو میبرند، و از آنجا به پایتخت لیما و بعد به شهر تومبس در مرز اکوادور در شمال غربی میرسانند.
اما این پناهجویان در روستایی در امتداد مرز پرو و برزیل بردند و بدون غذا نگهداری میشدند.
دادستانی پرو توضیح بیشتری منتشر نکرده که این پناهجویان خراسان آریا چقدر به قاچاقچیان پول پرداختهاند و چه تعداد از قاچاقچیان انسان در این رابطه دستگیر شدهاند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC