به گفته منابع از شهر کهندژ خراسان آریا ، در انفجار که حوالی ساعت ۸:۳۰ صبح روز سهشنبه، ۲۳ دلو، رخ داده، دستکم ۲۱ جنگجوی طالبان کشته و بیش از ۳۰ تن دیگر زخمی شدهاند.
بر اساس گفته یک منبع معتبر، فرمانده تولی حوزه چهارم امنیتی طالبان در قندز به نام ذکریا نیز در میان کشتهشدگان این انفجار است.
این منابع افزودهاند که اجساد قربانیان به کلینیک قول اردو ۲۱۷ عمری طالبان در قندز منتقل شدهاند.
طالبان وقوع این انفجار را تائید کردهاند؛ اما جزئیات بیشتری درباره تعداد دقیق قربانیان ارائه نکردهاند.
همچنین منابع محلی از احتمال افزایش تلفات در این انفجار خبر دادهاند.
تا این لحظه، هیچ گروه یا فردی مسئولیت این انفجار را بر عهده نگرفته است.
این در حالی است که پیش از این، طالبان به نیروهای خود هشدار داده بودند که از مراجعه به بانکها برای دریافت معاش خودداری کنند.
دفتر رسانههای والی طالبان در قندهار در خبرنامهای گفته است که بر اساس دستور رهبر طالبان ۳۱ تن از زندان مرکزی قندهار آزاد شدهاند.
بر اساس این خبرنامه، مدت حبس ۱۳۸ تن دیگر نیز در این زندان کاهش یافته است.
طالبان اما نگفته که این افراد به چه اتهام و جرمی زندانی شده بودند و مدت حبس آنان چه قدر بوده است.
این در حالی است که طالبان پس از برگشت حاکمیت شان بر کشور، دهها تن را در ولایتهای مختلف از جمله کابل به دلیل اعتراض در برابر حاکمیت شان یا هم حمایت از آموزش دختران و حقوق زنان بازداشت و زندانی ساختهاند.
بر بنیاد گزارشها، ۱ هزار و ۴۰۰ زن اکنون در زندانیهای تحت مدیریت طالبان در افغانستان به سر میبرند.
پیش از این استخبارات طالبان در ماه جاری سه عالم دین را در کابل به دلیل انتقاد از سیاستهای طالبان بازداشت کردند. عبدالقادر قانت، محمود حسن و عبدالعزیز شجاع، سه عالم دین منتقد طالبان هستند که از سوی استخبارات طالبان بازداشت شدهاند.
این عالمان دین در یک نشست خبری که زیر نام «صلح و همدیگر پذیری مردم افغانستان» روز دوشنبه، ۸ دلو، در کابل از سوی برخی عالمان دین برگزار شد، از رهبر طالبان خواستند تا حکومت همهشمول ایجاد کند و برای دختران و زنان حقوق آنان را فراهم کند.
برخی از پژوهشگران علوم اسلامی و دادستانهای پیشین کشور در واکنش به این بازداشتها میگویند، طالبان تحمل صداهای مخالف را ندارند و با چنین بازداشتها به دنبال ایجاد ترس میان مردم هستند.
۳۳ عضو گروه طالبان از زندان کهندژ آزاد شدند

۸صبح، کابل: دفتر والی قندهار اعلام کرد که ۳۳ زندانی گروه طالبان طبق فرمان رییس جمهور غنی روز یکشنبه، بیستودوم سرطان، از زندان این ولایت رها شدند.
آغا لالی دستگیری، معاون امور اجتماعی والی قندهار هنگام رهایی این شمار از زندانیان طالبان، از آنها خواستهاند که پیام صلح را به مناطقشان برسانند.
طبق معلومات دفتر والی قندهار، تاکنون ۱۱۴ زندانی طالبان از زندان این ولایت رها شدهاند.
از جانب دیگر، انتظار خادم، رییس بخش صلح دفتر شورای امنیت ملی، در توییتی گفته است دولت روز یکشنبه ۱۰۰ زندانی طالبان را از زندانهای پلچرخی و قندهار رها میکند. به گفته او، طالبان نیز تعهد دارند که در اقدام متقابل زندانیان نیروهای امنیتی رها کند.
انتظار خادم گفته است که این روند در روزهای آینده نیز ادامه خواهد یافت.
تبادلهی زندانیان بخشی از توافقنامه صلح دوحه است.
حکومت تاکنون بیش از چهار هزار زندانی طالبان را رها کرده است.
گروه طالبان نیز خبر از رهایی بیش از ۷۰۰ زندانی نیروهای امنیتی داده است.
اخیراً دولت اعلام کرده است که حدود ۶۰۰ زندانی طالبان را که در پیوند به ارتکاب جرایم جنایی به مجازات محکوم شدهاند، رها نمیکند.
این اقدام منشاء اختلاف تازه میان دو طرف در پیوند به روند صلح و شروع مذاکرات شده است.
طالبان تایید کرد که انفجار در کهندژ حمله انتحاری بود

جمعهالدین خاکسار، سخنگوی فرماندهی امنیه طالبان در قندوز اعلام کرد که انفجار روز سهشنبه در مقابل کابل بانک، در نتیجه یک حمله انتحاری بوده که در آن دستکم پنج نظامی و غیرنظامی کشته شدند. او گفت که در این حمله، هفت نفر دیگر زخمی شدهاند.
سخنگوی فرماندهی امنیه طالبان در قندوز درباره این حمله گفته: «یک مهاجم انتحاری که مواد منفجره با خود داشت، در نزدیکی کابل بانک در ولایت قندز خود را منفجر کرد.»
او گفته است طالبان در حال تحقیق برای شناسایی عاملان این حملهاند.
با این حال، پیشتر منابع محلی در گفتوگو با افغان اینترنشال، تلفات این رویداد را بیشتر از ارقام ارائه شده توسط طالبان عنوان کردند.
یک شاهد عینی از شفاخانه حوزهای قندوز گفت که اجساد ۱۴ نفر به این شفاخانه منتقل شدهاند. یک منبع دیگر از همین شفاخانه گفت که تاکنون دستکم ۱۷ کشته به این شفاخانه انتقال داده شدهاند.
برخی منابع تعداد کشتهشدگان را بالاتر از این ارقام خواندهاند.
طبق اطلاعات رسیده، شماری از کشتهها و زخمیهای انفجار سهشنبه به مراکز درمانی دیگری مثل شفاخانه سرحدی قندوز و «مرکز صحی قول اردو» انتقال یافتهاند.
این حمله حوالی ساعت ۸:۳۰ روز سهشبنه، ۲۳ دلو، در مقابل دفتر کابل بانک در شهر قندوز رخ داد.
منابع گفتند که دو محافظ بانک نیز در این انفجار کشته شدهاند. طالبان نیز کشته شدن محافظان بانک را تایید کرده است.
به گفته منابع، کشته و زخمیهای این رویداد عمدتا افراد گروه طالبان اند که برای گرفتن معاش به بانک رفته بودند.
منابع گفتند که به دنبال این حمله، طالبان صدها نیروی خود را در محل مستقر کرده و به شهروندان اجازه تردد را نمیدهد. به گفته منابع، طالبان همچنین مانع عکس گرفتن از ساحه شدهاند.
تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.
در روزهای اخیر شماری از ادارههای طالبان پرداخت معاش از طریق بانک را متوقف و از کارمندان نهادهای امنیتی و پرسنل نظامی این گروه خواسته بودند که معاش خود را در مراکز نظامی و از ماشینهای خودکار دریافت کنند.
هدف از این اقدام جلوگیری از حملات احتمالی به افراد طالبان خوانده شد.
در ماه حمل سال جاری در اثر حمله انتحاری در مقابل شعبه کابلبانک در قندهار بیش از بیست تن از افراد طالبان کشته شدند.
گروه داعش مسئولیت این انفجار را بر عهده گرفت. این انفجار در میان افراد طالبان رخ داد که برای گرفتن معاش خود به بانک مراجعه کرده بودند.
سفیر طالبان: رئیس ارتش پاکستان به تهدیدات امنیتی از خراسان آریا پاسخ میدهد

افشای اسناد محرمانه وزارت خارجه طالبان، از جمله نامهای از سردار احمد شکیب، سفیر این گروه در پاکستان، نشاندهنده افزایش تنشها میان کابل و اسلامآباد است.
در این نامه که به امضای شکیب رسیده و خطاب به امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، نوشته شده، تحلیل جامعی از دوکتورین سیاست خارجی و امنیتی پاکستان تحت رهبری جنرال عاصم منیر ارائه شده است.
مواضع سختگیرانه پاکستان علیه طالبان
سردار احمد شکیب در گزارش خود تاکید کرده که پس از تسلط طالبان بر خراسان آریا ، جنرال عاصم منیر سیاستهای سختگیرانهتری در قبال این گروه اتخاذ کرده است. در این نامه آمده که پاکستان نگران افزایش نفوذ اسلامگرایان در افغانستان است و آن را تهدیدی بالقوه برای امنیت داخلی خود میداند.
به گفته سفیر طالبان، جنرال منیر طالبان را به پناه دادن به گروههایی متهم کرده که به انجام حملات علیه پاکستان ادامه میدهند. جنرال منیر هشدار داده که در صورت عدم کنترول این گروهها، اسلامآباد ممکن است مجبور به اتخاذ تدابیر جدیتر برای حفاظت از مرزهای خود و پاسخ به تهدیدات امنیتی شود.
افزایش درگیریهای مرزی و اتهامات متقابل
پس از بازگشت طالبان به قدرت در اسد ۱۴۰۰، حملات گروههای مسلح در پاکستان، بهویژه در ایالت خیبرپختونخوا، بهشدت افزایش یافته است. مقامات امنیتی پاکستان طالبان را مسئول پناه دادن به فرماندهان و جنگجویان تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) میدانند.
در یکی از تازهترین موارد، قاری بدرالدین، پسر معاون والی طالبان در بادغیس، در جریان نبرد با نیروهای پاکستانی در دره اسماعیلخان کشته شد. جسد او سپس به خراسان آریا منتقل و در ولسوالی بالا مرغاب بادغیس دفن شد. با این حال، طالبان که معمولاً ادعاهای پاکستان درباره حمایت از تیتیپی را رد میکند، در برابر این رویداد خاص سکوت اختیار کرده است.
راهبرد جدید پاکستان: دیپلوماسی چندجانبه و امنیت مرزی
سفیر طالبان در تحلیل خود توضیح داده که جنرال منیر ضمن اتخاذ سیاستهای سختگیرانه، به دیپلوماسی چندجانبه نیز توجه دارد. او در تلاش است تا با همکاری کشورهایی مانند چین و ایران، یک جبهه منطقهای برای تقویت امنیت و کاهش تهدیدات مرزی تشکیل دهد.
او به متقی نوشته است که اصلاح تصویر بینالمللی پاکستان، تبدیل پاکستان به یک قدرت امنیتی منطقهای و بیطرفی استراتیژیک در رقابتهای جهانی بهعنوان سه محور اصلی سیاست خارجی و امنیتی پاکستان مطرح شده است.
در نامه آمده است که جنرال منیر تلاش دارد چهرهای نرمتر از پاکستان در مجامع جهانی ارائه دهد و به وضعیت اقتصادی این کشور اولویت دهد. آقای شکیب نوشته است جنرال منیر مواضع سختگیرانهتری در برابر هند و افغانستان تحت کنترول طالبان اتخاذ کرده و توان نظامی داخلی خود را تقویت میکند.
از این رو، پاکستان تلاش میکند تا روابط متوازن با ایالات متحده و چین ایجاد کند و در تنشها سمت هیچ یک از طرفین را نگیرد.
مشاور امنیت ملی امریکا میگوید مقامهای طالبان در قراردادهای سازمان ملل دخالت میکنند

مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ میگوید طالبان در قراردادهای سازمان ملل دخالت دارند و در این وضعیت مردم امریکا مایل نیستند پولهای شان از این مسیر توزیع شود.
او روز یکشنبه در مصاحبهای با شبکه خبری انبیسی گفت طالبان تصمیم میگیرند چه کسانی برنده و چه کسانی بازنده این قراردادها باشند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، اخیراً کمکهای بشردوستانه به خراسان آریا را به حالت تعلیق درآورد. تیم ترامپ و نمایندگان جمهوریخواهان در کانگرس گفته اند که در سه سال گذشته که طالبان از کمکهای بینالمللی استفاده کرده اند.
وزیر خارجه حکومت بایدن پذیرفته بود که طالبان از مجموع سه میلیارد دالر کمکهای مالی امریکا احتمالا ۱۰ میلیون دالر به شیوههای مختلف دریافت کرده است.
والتز تایید کرد که افغانستان در سه گذشته بیش از سه میلیارد دالر کمک بشردوستانه دریافت کرده است و از نظارت سازمان ملل بر این کمکها انتقاد کرد. او گفت که شرکتهای قراردادی نقش برجسته در نحوه توزیع کمکهای امریکا به سازمان ملل دارند و طالبان در تصمیمگیری شرکتهای قراردادی نقش موثری بازی میکند.
مشاور امنیت ملی ترامپ گفت: «من فکر نمیکنم مردم امریکا از تخصیص بیش از سه میلیارد دالر به طالبان از طریق مجموعهای امشاور امنیت ملی ترامپ گفت: «من فکر نمیکنم مردم امریکا از تخصیص بیش از سه میلیارد دالر به طالبان از طریق مجموعهای از پیمانکاران سازمان ملل حمایت کنند؛ پیمانکارانی که تنها به طالبان اجازه میدهند در میدان عمل تصمیم بگیرند چه کسانی پاداش بگیرند و چه کسانی مجازات شوند.»
والتز تاکید کرد که این مساله با اسناد و شواهد متعدد مستند شده است.
او به شبکه انبیسی گفت: «ما شواهد مستند متعددی داریم که این مسئله را تایید میکند. ما نمیخواهیم تحقیقات و کمیسیونهای بررسی بیشتری ایجاد شود. رئیسجمهور خواستار اقدام عملی است و دقیقاً همان را هم انجام میدهد.»
والتز از سازمان توسعه بین المللی امریکا که اکنون در وزارت خارجه این کشور ادغام شده است، انتقاد کرد و گفت که کمکهای مالی امریکا را به شیوه موثر مصرف نکرده و کمکهای آن در خدمت منافع امریکا نبوده است.
والتز در بخشی دیگر از صحبتهایش، به دستاورد حکومت جدید این کشور در آزادسازی زندانیان امریکایی از بند طالبان اشاره کرد. او گفت که دولت بایدن در این زمینه موفق نبوده است.
یک روز پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، دو شهروند امریکایی در ازای آزادی یک زندانی طالبان آزاد شدند. رایان کوربت و ویلیام مکنتی پس از مدتها اسارت در زندان طالبان به ایالات متحده بازگشتند.
مرکز خبرنگاران افغان باوران در خبرنامهای امروز پنجشنبه ( ۹ سنبله/ ۳۱ آگوست) گفته است که طالبان پنج خبرنگار بازداشت شده توسط این گروه را از زندان آزاد کردند.
این مرکز نگاشتهاست که طالبان این خبرنگاران را بعد از بیست روز بازداشت، آزاد کردند.
بر بنیاد این خبرنامه خبرنگاران آزاد شده به نامهای محبوب حکیمی، عطاالله عمر، فقیر محمد فقیر زی، جان آغا صالح و حسیب حساس اند.
مرکز خبرنگاران افغان باوران افزوده است که این خبرنگاران با ارایهی ضمانت و رعایت دستور طالبان مبنی بر کار نکردن با «رسانههای ممنوعه»، از زندان آزاد شدهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان ضمن استقبال از آزادی این خبرنگاران، خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط دست کم پنج خبرنگار و کارمند رسانهای دیگر است که همچنان در زندان هستند.
حسیب حساس، خبرنگار رادیو سلام وطندار، فقیر محمد فقیر زی و جانآغا صالح گزارشگران رادیو کلید در ننگرهار، در ۱۹ اسد، عطاءالله عمر گزارشگر طلوع نیوز در قندهار، در ۲۲ اسد و محبوبالله حکیمی گزارشگر آزاد در زابل در ۲۱ اسد توسط نیروهای طالبان بازداشت شده بودند.
این در حالیست که مرتضا بهبودی خبرنگار هزارهتبار فرانسوی نزدیک ۸ ماه است که در بند گروه طالبان است و تا هنوز خبری از آزادی او نیست.
- نویسنده : قیام خوراسان
- منبع خبر : آمو ، انترنشنال