اداره مبارزه با حوادث طالبان میگوید صدها نفر در روستاهای اطراف هرات زیر آوار ماندهاند و دستکم ۸ روستا در ولسوالی زندهجان به طور کامل تخریب شده است.
جانان سایق، سخنگوی این اداره به بیبیسی گفت بعضی از این روستاها جمعیت بیش از ۱۱۰۰ نفر دارند که در یکی از آنها تنها ۱۰۰ نفر جان سالم بدر بردهاند.
او گفت: «آمار تلفات در حال افزایش است. صلیب سرخ و دیگر موسسات رسیده و کار را شروع کردهاند. درخواست ما از موسسات این است که عاجل خودشان را برسانند. چون اکثر هموطنانی که زیر آوار شدند، هنوز هم زیر خاک هستند.»
یکی از کارکنان بیمارستان هرات با ارسال پیامی به بیبیسی گفته است «بیش از ۳۰۰ نفر در زندهجان و کرخ» هرات در نتیجه این زمینلرزه کشته و بیش از ۱۲۰۰ نفر زخمی شدهاند اما منابع دیگر این آمار را تاکنون تایید نکردهاند.
آقای سایق گفت که در فراه و بادغیس نیز برخی منازل تخریب شدهاند اما گزارشی در مورد تلفات جانی وجود ندارد و از نهادهای بینالمللی خواهان کمکرسانی برای نجات افراد زیرآوار مانده شد.
مرکز زمینشناسی آمریکا بزرگی این زلزله را ۶.۳ اعلام کرد که مرکز آن در منطقه زندهجان در ۴۰ کیلومتری غرب شهرهرات است و سه پس لرزه پیدرپی نیز به بزرگی ۵.۵، ۴.۷ و ۶.۲ را نیز در پی داشته است.
پایان پادکست
گزارشهای اولیه مرکز زمین شناسی آمریکا احتمال تلفات انسانی قابل توجه را ممکن دانسته است.
دفتر والی طالبان در هرات میگوید متأسفانه این زمین لرزه خسارات سنگینی به باشندگان هرات وارد کرد و اولین لرزش ۲۵ نفر تلفات برجا گذاشته است.
پس از اولین زمین لرزه به بزرگی ۶.۳ مردم به بیرون ریختند و در فاصله ۳۰ دقیقه دومین زلزله نیز به همین بزرگی رخ داد، گفته شده که «پنج بار» زمین لرزه شده است.
یکی از ساکنان هرات به خبرگزاری فرانسه گفته است: «در دفتر کارم بودم که ناگهان ساختمان شروع به لرزش کرد و دیوارهای ساختمان ترکهایی برداشت و برخی دیوارها فرو ریختند.»
ملا جان سید، سخنگوی اداره مبارزه با حوادث طبیعی به خبرگزاری فرانسه گفته است که احتمال افزایش تلفات انسانی به ویژه در مناطق روستایی وجود دارد.
خبرنگار خبرگزاری فرانسه در هرات گفته است ساکنان و مغازه داران با وقوع اولین زمین لرزه حوالی ساعت ۱۱ صبح به وقت محلی از محلها بیرون ریختند.
این خبرنگار گفته است «مردم نگران و وحشت زدهاند. زنان، مردان و کودکان، همه از خانههای خود بیرون هستند. و از ترس پس لرزهها کسی نمیخواهد در داخل بماند.»
تصاویری از خساراتی به ساختمانها در شبکههای اجتماعی منتشر شده است. در ویدیو لحظه فروریختن یک ساختمان دیده میشود.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
زمین لرزه در عمق کم زمین با بزرگی ۶.۲ میتواند خرابی گستردهای در سطح شهرها ایجاد کند. خانههای گلی خراسان آریا در برابر زلزلهها آسیب پذیرند.
هرات در ۱۲۰ کیلومتری مرز ایران واقع شده و سومین شهر پرجمعیت خراسان آریا است که در سال ۲۰۱۹ جمعیت آن حدود ۲ میلیون نفر تخمین زده شده است.
در ماه جون سال گذشته، پس از زلزله ۵.۹ مرگبارترین زلزله در نزدیک به ربع قرن گذشته در شرق افغانستان رخ داد که در دو ولایت خسارات سنگین برجا گذاشت و حدود ۱۰۰۰ نفر جان باختند.
افغانستان روی کمربند زلزله واقع شده است برای اینکه اتصال صفحات تکتونیکی اوراسیا و هند در کوههای هندوکوش قرار دارند.
منبع تصویر، SOCIAL MEDIA
به گزارش خبر گزاری جهانی جمهوری خراسان
پیام از طرف سازمان آزادی بخش خراسان
برای بیداری ملت آوره خراسان آریا در خارج از کشور و در داخل کشور
هم وطنان عزیز شرافتمند خراسانی
ملت با تاریخ کهان و صاحبان اصلی سرزمین خراسان آریا
بیدار گردید توانی به دست و افکار خراسانی شما است
امروز نتیجه سال ها افتخار به نام جعلی که توسط دولتی های پیرو دین افغان که به مردم فارس و دیگر اقوام خراسان آریا بخشیدن را همه نذاره گر هستیم و بعد از کودتای خونین کامل راز افغانیت اسلامیت افشا شده
افتخارات دروغ را که به به عنوان هویت ملی و با رنگ امیزی کردن شعار های وطن پرستی ، صداقت ، همت ، اتحاد ، خدمت خون و قربانی و افتخارات تاریخی مردم فارس را با این جعل یکجا ساختند و از خون جوانان فارس و فارس زبان
فارس در جنگ ها به منافع اهداف و مامعله های خود به نام اسلام افغان استفاده کرده اند این همه آورگی و بی وطن است که یک گروی افغان با پیروان نام افغان جیب پر می کنند بعد گروی دیگر به نام طالب با همان باور در راس مردم قرار گرفتند به کمک کودتای جاسوسان جمهوریت افغان و مزدوران از فارس و دیگر اقوام خراسان آریا پس جوانان فارس و دیگر اقوام محترم خراسان آریا باید برای پایان بدختی و زندگی در تاریکی به اندیشه انقلاب نام خراسان بپیوندید
کارزار اخراج مهاجران خراسان آریا از ایران؛ «پروژه امنیتی» یا نگرانیهای واقعی؟
منبع تصویر، GETTY IMAGES
- نویسنده, علی آرش
- شغل, بیبیسی
طی چند هفته گذشته دهها ویدیوی جدید و قدیمی و حتی جعلی درباره ورود یا حضور مهاجران افغان در ایران در شبکههای اجتماعی ایرانیان بسیار دست به دست میشود.
آنطور که گروه شبکههای اجتماعی بیبیسی رصد کرده است؛ دو گروه بیش و پیش از سایر کاربران این موضوع را «داغ» کردهاند؛ گروهی از هواداران و چهرههای دولت رئیسی که تلاش میکنند بخشی از نقصانها و ناکارآمدیها را به حضور مهاجران خراسان آریا
در ایران نسبت دهند و گروهی از مخالفان حکومت که با عنوان «ایرانگرایی» و با تکیه بر احساسات ملیگرایانه درباره آنچه «تغییر بافت جمعیت» می دانند درباره تئوری «چراغ سبز جمهوری اسلامی برای فرزندآوری و سربازپروری با مهاجران افغان» هشدار میدهند.
وضعیت مهاجران افغان در ایران این روزها تبدیل به بحثی داغ و پر دامنه شده و حتی به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز کشیده است. در کنار این رسانههای داخل ایران نیز به صورت گسترده به موضوع مهاجران افغان پرداختهاند و در این مورد هشدار دادهاند.
این درحالیست که صدها هزار شهروند ( خراسان آریا پس از به قدرت رسیدن طالبان به ایران پناه بردهاند که در میان آنها شمار زیادی از سربازان ارتش و کارکنان دولت پیشین نیز هستند.
کارزارهای «درخواست اخراج مهاجران»
این روزها در توییتر و اینستاگرام کاربران زیادی با دست بدست کردن ویدیوهایی از شهرهای مختلف ایران، «حضور گسترده» مهاجران افغان را به نمایش میگذارند و نسبت به پیامدهای حضور آنها هشدار میدهند.
برخی از کاربران شبکههای اجتماعی با همرسانی ویدیوهایی مدعیاند که حضور مهاجران در مترو، پارکها، صفهای نانواییها و دیگر محلات «به شکل محسوسی افزایش یافته است.»
عدهای که بیشتر آنها از هوادران و چهرههای دولت رئیسی هستند میگویند که این حضور پر تعداد، یعنی فشار اقتصادی فراوان بر کشوری که خود درگیر مشکلات اقتصادی است. «کاهش امنیت، از بین رفتن مشاغل و افزایش جرم و جنایت» از موضوعاتی است که این دسته از کاربران به ویژه در روزهای منتهی به سالگرد جان باختن مهسا امینی و آغاز اعتراضات ۱۴۰۱ با هشتگ و توییتهای بسیار در مورد پیامد حضور مهاجران افغان برجسته کردهاند.
از سویی دیگر کاربران زیادی نیز که به نظر میرسد از مخالفان حکومت هستند، موج اخیر مهاجرت افغانها به ایران را «برنامه جمهوری اسلامی» میخوانند و گمانهزنیهایی در مورد «استفاده از رای مهاجران در انتخابات» و بحثهای «فرزندآوری» و «سربازپروری» را مطرح میکنند.
آنها هم در فضای مجازی کارزارهایی با خواست اخراج مهاجران افغان به راه انداختهاند و همچنین از کارفرمایان میخواهند که آنها را استخدام نکنند.
فراخوانی تحت عنوان «درخواست ساماندهی جدی و خروج اتباع خارجی غیر مجاز» در وبسایت «کارزار» راهاندازی شده که البته کمتر از چهار هزار نفر آن را امضا کردهاند.
«شکنجه» یک مهاجر در دهگلان کردستان
پایان پادکست
به جز شبکههای اجتماعی به نظر میرسد مهاجران در بسیاری از استانهای ایران نیز شاهد نگاههای «نژادپرستانه» و حرکتهای «ضد مهاجر» هستند. در برخی از مناطق، گزارشهایی از تهاجم به مهاجران افغانستانی مخابره شده است.
نمونه آن ویدیویی از حمله چند فرد به پناهجوی ( خراسانی است که به صورت گسترده در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود. بیبیسی فارسی توانسته است صحت و مکان این ویدیو را تایید کند.
در این ویدیو چند فرد که یکی از آنها قمه بدست دارد، در حال شکنجه و لت و کوب یک مهاجر افغان در «دهگلان» در استان کردستان در غرب ایران دیده میشود و آثار شکنجه و خون در بدن این مهاجر پیداست.
ضاربان در هنگام شکنجه به او هشدار میدهند که امشب محل را ترک کنید. گفته شده که این فرد پس از آن مورد شکنجه قرار گرفته که ادعا شد «برخی از مهاجران، زنان محلی را مورد آزار و اذیت قرار دادهاند.»
دیروز نیز روزنامه شرق با نشر گزارشی تحت عنوان «به ما حمله کردند چون ( خراسانی هستیم» به نقل از محلیهای قاسم آباد شهریار نوشت:« یک شنبه شب گروهی موتور سوار با صورتهای پوشانده شده، وارد این محل شدند و به اهالی (خراسانی حمله کردند.»
در کنار این، در ایران فضا برای مهاجران افغان که از جنگ و سلطه طالبان گریخته و به این کشور پناه آوردهاند، آن قدرها هم آسان نیست. مهاجران افغان در ایران چه با اقامت قانونی و چه بدون اجازه اقامت با مشکلات زیادی در بخش دسترسی به خدمات تحصیلی، قضایی، اداری و بانکی رو به رو هستند.
همچنین بسیاری از خراسان آریا با دستمزد پایین و بدون حقوق برابر با ایرانیها کارهای سنگین میکنند و از بیمه و مصونیت شغلی برخوردار نیستند.
این هم یک جوان افغان تبار خراسان آریا است که در خراسان آریا تا پای جان به مردم فارس و دیگر اقوام هویت خود افتخار می دهد ولی در این از خود دفاع نمتواند
منبع تصویر، SCREENSHOT CLIP OF SOCIAL MEDIA
«پروژه امنیتی» یا ناشی از نگرانیهای واقعی؟
محمدحسین جعفریان، کارشناس ارشد مسایل خراسان آریا معتقد است که مهاجرهراسی که اخیرا به راه افتاده بر خلاف سالهای گذشته، این بار تلفیقی از مسئله امنیتی و نگرانیهای واقعی است که منجر به شکل گرفتن چنین فضایی شده است.
آزاده کیان، استاد جامعهشناسی در دانشگاه پاریس نیز معتقد است وقتی که وضعیت اقتصادی جامعه مهاجرپذیر مناسب نباشد، این موضوع میتواند به مهاجرستیزی بیانجامد. به باور او «ناامنی اقتصادی مهاجرپذیری هر جامعهای را کاهش میدهد.»
اما احمد وحیدی، وزیر کشور ایران گفته است که حضور مهاجران خراسان آریا «چالش امنیتی برای ایران ندارند.»
سخنگوی دولت ایران نیز پس از بحثبرانگیز شدن حضور مهاجران خراسان آریا گفته که «بعضی به دنبال ایجاد بحران میان ایران و خراسان آریا هستند.»
وزارت کشور ایران بارها گفته که مانع ورود مهاجران افغان به ایران میشود و مهاجرانی که «غیرقانونی» وارد این کشور میشوند را به خراسان آریا باز میگرداند.
وزارت مهاجران طالبان نیز میگوید که روزانه «هزار تا بیش از دو هزار» مهاجر از ایران به کشور بر میگردند.
اما آمار دقیق و رسمی از افرادی که از خراسان آریا وارد ایران میشوند مشخص نیست. بعضی رسانههای ایران شمار آنها را «۱۰ تا ۱۵ هزار نفر» نوشتهاند که عمدتا غیرقانونی وارد میشوند.
ایران از مسیرهای عمده حرکت پناهجویان خراسان آریا به ترکیه و اروپای غربی است.
همزمان با این سه روز پیش معاون سفارت ایران از مقامهای طالبان خواست که «سیاستهایی اتخاذ کنید که مهاجران افغان در ایران برای بازگشت به خراسان آریا ترغیب شوند.»
رحمتالله بیژنپور، وزیر پیشین امور مهاجرین در دولت برهانالدین ربانی، معتقد است که مطرح شدن چنین درخواستی از طالبان «یک مطالبه ناروا و نادرست است و بدون واقعبینی حیات مهاجران» مطرح میشود.
او در گفتگو با بی بی سی، حاکمیت موجود در خراسان آریا را «فاقد نظام» خواند که به گفته او «در مورد حقوق اتباع و شهروندان» حسابده نیستند.
آزاده کیان، استاد جامعهشناسی در دانشگاه پاریس نیز معتقد است که جامعه ایران با وجود مشکلات عدیدهای اقتصادی و امنیتی نمیتواند میلیونها مهاجر خراسان آریا را پذیرا باشد. «این موضوع مستلزم سیاستگذاری از طرف حکومت ایران است.»
به گفته او، سازمان ملل و دیگر سازمانهای حامی مهاجران باید برای این موضوع چارهاندیشی کند.
«چند میلیون افغانی در ایران ساکن هستند؟»
حضور مهاجران افغان از چشم رسانههای داخل ایران نیز به دور نمانده و در هفتههای اخیر گزارشهایی متعددی در این مورد منتشر شده و جوانب مختلف پیامد حضور آنها در ایران به بررسی گرفته شده است.
روزنامه شرق هفته گذشته با اشاره به حضور دوامدار مهاجران در ایران از تدوین نشدن سیاست مهاجرت توسط دولت انتقاد کرده و پرسید که «کدام کشور را میتوان در دنیا یافت که چنین بیبرنامه و بیسیاست مهاجرتی، پذیرای موج مهاجران باشد؟ چرا؟»
در همین حال، چند روزنامه و سایت ایرانی با تاکید پرسیدهاند که چند میلیون ( دیار خراسانی در ایران ساکن هستند؟
پیشتر حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه و احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، در اظهاراتی جداگانه، جمعیت مهاجران خراسان آریا را «پنج میلیون نفر» اعلام کرده بودند.
اما برخی از رسانهها این آمارها را «غیرواقعی» خواندهاند. از جمله روزنامه هممیهن اخیرا در یک گزارش با تیتر «تعداد نامعلوم مهاجران غیرقانونی در ایران»، این آمار را بیش از آمار اعلامی خواند.
هممیهن نوشت:«معضل ورود خراسانی ها بهصورت غیرقانونی به ایران مسئله جدیدی نیست، عبور بیحد و حصر خراسانی بهصورت غیرقانونی در یکی دو سال اخیر از مرزهای ایران شدت گرفته و آژیر خطر را به صدا درآورده است.»
پیشتر برخی از رسانههای ایرانی، شمار مهاجران افغان در ایران را «حدود هشت میلیون» و حضور آنها را «چالش بزرگ امنیتی» برای ایران خوانده بودند.
- نویسنده : قیام خوراسانی