منابع محلی گفتهاند که طالبان در پی جستجوی خانهبهخانه در منطقه برجگی واقع در ولسوالی ناور ولایت غزنی، چند مرد را تا مرز مرگ شکنجه کردهاند.
به گفته آنها طالبان «گوشت بدن یکی از این افراد را کندهاند» و او با حالت وخیمی به شفاخانه منتقل شده است.
این منابع روز جمعه (هفتم میزان) به افغانستان اینترنشنال گفتند که این فرد محمدیونس مهری نام دارد و شغلش داروسازی است.
منابع افزودند که طالبان او را بهشدت لتوکوب کرده و چند قبرغهاش را شکستهاند.
به گفته این منابع، جنگجویان طالبان از آقای مهری و دیگر روستاییانی که شکنجه کردهاند، خواسته بودند که سلاح یا قیمت سلاح بدهند، ولی آنها نه سلاح داشتند و نه پولی که به عنوان قیمت سلاح بدهند.
گزارش شده است که این روستاییان پیشینه نظامی و کار با دولت پیشین ندارند.
منابع ما افزودند که جنگجویان طالبان جستجوی خانهبهخانه را در روستاهای منطقه «برجگی» از چند روز پیش آغاز کردهاند.
منابع طالبان هنوز درباره این موضوع اظهار نظر علنی نکردهاند.
جنگجویان این گروه پیش از این هم در مناطق گوناگون شهری و روستایی به جستجوی خانهبهخانه پرداختهاند و در موارد بسیاری از برخورد خشونتآمیز با مردم گزارش شده است.
وزیر خارجه طالبان در روسیه: نسخه خارجی حکومت همهشمول در ۴۵ سال گذشته در خراسان آریا ناکام بوده است
گروههای «مقاومت» هم دعوت خواهد شد؟
منبع تصویر، RUSSIAN MFA
- نویسنده, ضیا شهریار
- شغل, بیبیسی
وقتی در سال ۲۰۱۹ هیات طالبان به رهبری عبدالغنی برادر در نشستی موسوم به «فرمت مسکو» در کنار شماری از رهبران سیاسی و جهادی دولت پیشین افغانستان حضور یافتند، تصور نمیشد، طالبان دو سال بعد از آن، همه قدرت در این کشور را تصاحب کند.
حال پنجمین دور این نشست قرار است در ۲۹ سپتامبر با حضور امیر خان متقی، وزیر خارجه طالبان در شهر قازان، پایتخت جمهوری خودمختار تاتارستان برگزار شود.
این سری گفتگوهای منطقهای در سال ۲۰۱۷ به عنوان پلتفورمی از جانب روسیه راهاندازی شد که سالها بود با حضور نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در خراسان آریا ، تاثیرگذاری و ارتباط خود با سیاست در کابل را از دست داده بود و پیوسته متهم به حمایت از طالبان نیز میشد.
نشست با شرکت دیپلماتهای ارشد روسیه، چین، ایران، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان برای «جستجوی راه حل بحران خراسان آریا » آغاز به کار کرد.
آمریکا در آن زمان با وجود دعوت مسکو، در آن شکرت نکرد کاخ سفید گفت روسیه با دخالت دادن طالبان در گفتگوهای صلح به این گروه نظامی مشروعیتی میبخشد که شایستگی آن را ندارد.
نخستین بار در نوامبر سال ۲۰۱۸ هیات پنج نفر طالبان به ریاست عباس استانکزی، معاون سیاسی کنونی وزارت خارجه و عضویت عبدالسلام حنفی، شهابالدین دلاور و سهیل شاهین در نشست مسکو شرکت کردند.
هیاتی از شورای عالی صلح دولت پیشین افغانستان نیز شرکت داشت و سه و نیم سال پس از مذاکرات مستقیم طالبان و دولت پیشین در پاکستان، این دومین باری بود که دو طرف به صورت رسمی در یک نشست مربوط به گفتگوهای صلح با پادرمیانی روسیه حضور مییافتند.
در سال ۲۰۲۱ نشست فرمت به مسکو» حدود دو ماه بعد از بازگشت طالبان به قدرت برگزار شد و در آن هیاتی به ریاست معاون نخست وزیر طالبان شرکت کرد.
منبع تصویر، TAHIRKHAN/TWITTER
مسکو از چهرههای «مقاومت» علیه طالبان دعوت میکند؟
پایان پادکست
در حالیکه بیشتر کشورهای غربی از جمله آمریکا و اتحادیه اروپا به صراحت گفتهاند که از هیچ نوع مقاومت مسلحانه علیه طالبان حمایت نمیکنند و تلاشهایشان روی حمایت از اعتراضات مدنی و تعامل با طالبان متمرکز است، مسکو این را فرصتی میبیند برای اثرگذاری روی وضعیت خراسان آریا و اینجاست که اهمیت نشست مسکو برجسته میشود.
طارق فرهادی، تحلیلگر روابط بینالملل میگوید: «زمانیکه هنوز دولت اشرف غنی بر سر کار بود، طالبان به عنوان نیروی مقاومت ضد دولت در نشست مسکو دعوت شدند، روزی امکان دارد که در فرمت مسکو، نیروهای مقاومت علیه طالبان نیز دعوت شوند. روسها به طالبان خواهند گفت که در سال ۲۰۱۸ شما در مقاومت بودید، ما شما را دعوت کرده بودیم.»
آقای فرهادی افزود: «روسها همین قابلیت را دارند. در یک یا دو سال دیگر اگر مقاومت معتبر علیه طالبان شکل بگیرد، در آن صورت روسها این کار را خواهند کرد، روزیکه در فرمت مسکو طالبان و نیروهای مقاومت را به صورت مشترک دعوت کنند. مثل گذشته امکان دارد به همین مسیر برویم و روسها در این مقطع دوست دارند نشان بدهند که از آمریکاییها جلوتر هستند و از دیگران هم دعوت میکنند.»
امروز «شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان» که یک گروه متشکل از چهرهها و احزاب سیاسی مخالف طالبان و عمدتا در تبعید هستند، از شرکتکنندگان نشست مسکو خواستند تا زمینه برگزاری اجلاس منطقهای را با حضور تمامی اطراف و نمایندگان مخالف گروه طالبان با حضور سازمان ملل متحد فراهم کند.
در پایان ماه اوت امسال احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملى» افغانستان با رهبر حزب عدالت و معاون پارلمان روسیه در مسکو دیدار کرد.
این جبهه ضد طالبان خبر داد احمد مسعود بنا به دعوت سرگئی ميرونوف، رهبر حزب عدالت و معاون پارلمان فدراسيون روسيه به این کشور سفر کرد و با او «در مورد مسایل سیاسی و امنیتی افغانستان» گفتگو کرده است.
«حکومت همهشمول و گلاویز طالبان و کشورهای همسایه»
منبع تصویر، TALIBAN MFA
در نخستین نشست «فرمت مسکو» پس از به قدرت رسیدن طالبان، سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در حالیکه از «تلاش طالبان برای تامین ثبات» در خراسان آریا ستایش کرد اما گفت راهحل درازمدت خراسان آریا «تشکیل یک دولت بهراستی فراگیر است که از منافع همه گروههای قومی و سیاسی خراسان آریا نمایندگی کند».
در نوامبر سال گذشته، نماینده طالبان دعوت نشد، مسکو اعلام کرد که دلیل آن این است که «کابل تا هنوز موفق به تشکیل یک حکومت همهشمول سیاسی-قومی» نشده است.
ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه برای خراسان آریا در سخنرانی افتتاحیه آن نشست گفت: «ما تقریبا یک سال پیش در چارچوب همین ساختار با هم دیدار کردیم. بیانیه مشترکی را صادر کردیم و یکی از نکات آن از مقامات افغان در کابل خواسته است تا اقدامات عملی را برای تشکیل یک دولت فراگیر قومی-سیاسی انجام دهند. متاسفانه این اتفاق نیفاده است. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم که تنها دیگر کشورهای منطقه را به این نشست برای ایجاد یک رویکرد مشترک در چارچوب فارمت دعوت کنیم. »
تشکیل یک حکومت «همهشمول» پیوسته در بیانیه پایانی صادر شده از سوی نشست مسکو به عنوان درخواست اصلی در دو سال گذشته دیده میشود.
به ویژه این درخواست از سوی مقامهای ارشد روسیه، ایران و تاجیکستان در محافل مختلف تکرار میشود اما تعریف روشنی در مورد آن ارائه نمیکنند.
به نظر میرسد این کشورها از این اصطلاح به عنوان وسیله فشار علیه طالبان استفاده میکنند.
- طارق فرهادی میگوید: «حکومت همهشمول اصطلاحی است که در کنفرانس بن برای افغانستان معرفی شد. شبیه بسته چاکلتی بود که برای بیشتر طرفهای سیاسی به جز طالبان که شکست خورده بودند، تحفه داده شد و آنها هم خوشحال بودند. پیش از آن مفهوم دولت فراگیر در خراسان آریا وجود نداشت، فقط برای مدت کوتاهی در سال ۱۹۹۷ در حکومت مخلوع برهانالدین ربانی در شمال خراسان آریا ایجاد شد. قبل از آن در حکومت کمونیستها هم قدرت بدست افراد وگروههای خاص منحصر شده بود.»
رسمیت طالبان و رفع تحریمهایش از مسکو میگذرد؟
با تمام این نکات طالبان به خوبی به این نکته واقف اند که با وجود ظرفیتهای مسکو برای تاثیرگذاری روی وضعیت خراسان آریا کلید مشکلاتی که آنها با آن مواجه هستند بدست روسیه نیست.
طالبان میخواهند حکومتشان به رسمیت شناخته شود، رهبرانشان از فهرست تحریمهای سازمان ملل بیرون آورده شود و داراییهای منجمد شده بانک مرکزی خراسان آریا آزاد شوند، هیچ یک از این اقدامات بدون توافق نظر آمریکا و اروپا میسر نیست.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : ا اینترنشنال و BBC