به گزارش خبر گزاری جمهوری خراسان از پژوهشگر ، نویسنده و جوان مبارز خراسانی به نام داکتر آرش طاهری در رابطه به گذشته شهر باستانی بلخ را چنین تعریف کردند
بلخ، به عنوان یکی از قدیمیترین شهرهای جهان، در تاریخ خود شاهد تحولات و دگرگونیهای بسیاری بوده است.
بلخ، با تاریخچهای نزدیک به شش هزار ساله، یکی از قدیمیترین و مهمترین مراکز تمدن بشری در منطقه است. یافتههای باستانشناسی نشان میدهد که این سرزمین از دوران کهن سنگی، محل زندگی انسانها بوده و در دورههای پیش از تاریخ، نخستین مراکز کشاورزی و دامپروری، ساخت و ساز و فرهنگ و هنر در آن شکل گرفته است.
“سرزمین بلخ یکی از کهن ترین مناطق جهان است که در آن باستانی ترین کانون های تمدّن بشری شکل گرفته اند. بر پایۀ پژوهش های باستان شناسان، در این منطقه در عصر پارینه سنگی کهن از حدود 250 هزار سال پیش از میلاد زیستگاه های انسانها وجود داشته اند.
باستانشناسان کهن ترین نشانه های زندگی جوامع بدوی انسانها را در گوشه و کنار گسترۀ پهناور این سرزمین از دل کوهستان های جنوب تا دشت های شمال شناسایی کرده اند.”
ساحه های باستانی و بناهای تاریخی
بلـــخ اثر پژوهشی صلح محمد خلیق”
در طول تاریخ، بلخ به عنوان گهواره فرهنگ و تمدن آریایی شناخته شده و نخستین پایتخت آریانای بزرگ، نقش مهمی در شکلتاریخ، بلخ به عنوان گهواره فرهنگ و تمدن آریایی شناخته شده و نخستین پایتخت آریانای بزرگ، نقش مهمی در شکلگیری تمدن و فرهنگ جهانی ایفا کرده است. میراث فرهنگی بلخ شامل آثار باستانی و بناهای تاریخی است که نمادهایی از عظمت و شکوه این سرزمین به شمار میروند و بخش ارزشمندی از میراث فرهنگی جهان را تشکیل میدهند.
این شهر در دورههای مختلف، مرکز علم و فرهنگ بوده و بسیاری از دانشمندان، شاعران و فیلسوفان بزرگ از این سرزمین برخاستهاند. بلخ به دلیل موقعیت جغرافیایی ممتازش، به عنوان یک نقطه اتصال بین شرق و غرب شناخته میشود و از این رو نقش مهمی در تجارت و تبادل فرهنگی ایفا کرده است.
آثار باستانی بلخ، شامل معابد، قلعهها، و دیگر بناهای تاریخی، گواهی بر شکوه و عظمت این تمدن کهن هستند. از جمله این آثآثار باستانی بلخ، شامل معابد، قلعهها، و دیگر بناهای تاریخی، گواهی بر شکوه و عظمت این تمدن کهن هستند. از جمله این آثار میتوان به خرابههای شهر باستانی بلخ، مسجد نه گنبد بلخ و مقبرههای تاریخی اشاره کرد که هر یک داستانی از تاریخ غنی این سرزمین را روایت میکنند.
علاوه بر این، بلخ به عنوان زادگاه برخی از بزرگترین شاعران و متفکران آریایی مانند رودکی، رابعه بلخی، دقیقی بلخی، ابوشکور بلخی، و مولانا جلالالدین بلخی شناخته میشود. این شهر نه تنها در تاریخ آریانای کهن بلکه در تاریخ ادبیات جهان نیز جایگاه ویژهای دارد و تأثیرات آن هنوز هم در فرهنگ معاصر دیده میشود.
به طور کلی، بلخ نه تنها در تاریخ آریانا بلکه در تاریخ بشریت نیز نقش کلیدی ایفا کرده است و شناخت بهتر آن میتواند به درک عمیقتری از تمدنهای گذشته و میراث فرهنگی بشر کمک کند.
دکتر آرش طاهری
عیاران چه کسانی بودند؟
عیاران به قشری از مردم خراسان بزرگ گفته میشد که به هوشیاری مشهور بوده و آداب و رسوم خاصی داشتند. تعداد این گروه در عهد بنی عباس زیاد بوده و اکنون بازماندههای این گروه در مناطق مختلف به نامهای گوناگونی شناخته میشوند. در بررسی تاریخچه عیاران آمده است که عیاران اصول اخلاقی و مبارزاتی ویژهای را برگزیده و کمک به فقیران را پیشه خود ساخته بودند. به عبارتی، عیاران گروهی بودند که طرفدار جوانمردی، بخشش و کمک به ضعیفان بودند و افرادی که ظالم تشخیص میدادند را بدون اعتنا به قوانین حاکم مجازات مینمودند و اموال آنان را بین مردم بذل و بخشش میکردند.
ویچلوف، باستان شناس اروپایی، برج عیاران را چنین توصیف میکند: «برج عیاران، بنایی است هشت ضلعی که قطر میدان فوقانی آن ۱۶ آرشین(واحد طول است به معنی آرنج یا پنجه) میباشد. میدان فوقانی برج را کلکین و دیواری احاطه کرده است. در داخل برج، دیوار هشت ضلعی دیگری بنا شده است که هشت راه دارد. قسمت مرکزی برج را سقفی حکاکی شده پوشانده است. از این برج میتوان تمام شهر بلخ را مشاهده نمود، زیرا انحنای برجها به سمت بخش آباد شهر ساخته شده است.»
بلخ در تاریخ گذشت نقش مهم را در تحولات و انقلاب های مردمی در خراسان بزرگ آریا داشته ، انقلاب شکوهمند خراسان در سال ۱۳۹۵ با حرکت مرد عیار از این شهر باستانی آغاز گردیده . قیام خوراسانی برای تغییر همیشگی اوضا و فرهنگ آشفته که با نام افغان و افغانستان از مردم ما قربانی می گرفت و به یک سیاست و تبلیغات به مانده زنجیر پیچ از دولت ها برای ادامه حفظ ساختار نظام طراحی شده بود و از بین بردن اش برای همه بزرگ مردان سیاسی و نظامی نامنکن بود و ، تاریخ ، افکار ، گفتار مردان عام و از سیاسی ، نظامی ، ملاه ها و اهل کتاب ، فرهنگ ، با رسمیت خود در طول یک قرن رسمن کنترول می کرد ، قیام خوراسانی بعد از سال ها تحقیقات ، متوجه تاریکی بزرگ شد که مبارزه بر حق مردم تاجیک پارتیان خراسان بزرگ آریای کهان با جا افتاده شدن نام منحوس افغان در ذهن جسم بزرگان شان و استفاده اتمی آن توسط ملاها ، رهبران سیاسی ، نظامی ، و اهل قلم پژوهیشگران یاد همه را به یک باطلاق تاریکی فرو برده و باید این مشکلات حل گردد و با تلاش های زیاد به نقطه وسل به نور خداوند و ایمان به معنویت داشت با اراده محکم ورزش رزمی خودرا وظیفه دار برای برگشت خورشید نام خراسان بزرگ دانیست تا این راه پر از خم و پیچ را که گریه محکم به چشمان و ذهن مردم قدرتمند و توان نشان داده اند .
مردم و جوانان را متوجه بسازد که شما توانی مبارزه به ختم این معمار دارید ولی به رهنمای و علم ضرورت دارید که دعای آن در گفتار و ذهن پیام آور این نیروی و قدرت هست که شمارا به طرف شناخت خود تان برای آشنای از قدرت خودتان رهنمای می کنم .
این مبارزه با سختی ها به یاری خداوند و جوانان دلیر و سخنوران و چریک های خراسان آغاز و امروز به یک قدرت سخن و توانی و امید بر آینده شکوفا تبدیل گردیده و شاخه های مختلف بعداز کودتای و تحولات پایان دولت جمهوریت افغان باوران با تلاش های شب و روزانه ، جوانان انقلابی به شاخه های مختلف اهدفمندانه و مبارزاتی و یک نیروی فکری جوان برای پیشرفت جوانان مبارز و با استعداد
تبدیل گردیده . و دو نقطه مهم جوانان را به حرکت درآورده یک عشق به نام آزاده خراسان و شناخت خود شان به صفت یک شخصیت آزاده با نام که تاریخ کهان با آن پیوسته است و جهان این سرزمین را با افتخارات اش با نام خراسان ، ایران شرق آریای کهان می شناختند .
انقلاب خراسان که فرای معرفی دوباره نام خراسان شروع شده از برود خارجی جهان را از این حرکت تغییر فرهنگی آگاه ساخته . و انقلاب خراسان یک شکل جامعه اجتماعی و سیاسی و نظامی را به خود گرفته . که پیام جدا از گروهای ترورستی مثل داعش است و سیاست مداران و اشخاص
اهل علم قلم امروز این مبارزه انقلاب ملی شکوهمند خراسان را یک حرکت عمومی ملی می پندارند .
انقلاب شکوهمند خراسان یک قانون تشکلات نظام و دولت است که در مقابل این حرکت هیچ نظام و سیاست در دولت آینده سرزمین خراسانیان که دوباره خودرا یافته اند ایستادگی نمتواند
و این قانون داخل دولت و نظام آینده می گردد برای پایان روش دولت داری فرسوده قومی و اشغالگرای و عقب ماندگی ها ، آورگی ها .
امیر اشکان خراسانی .
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : آرش طاهری ، بنیاد انقلاب خراسان