یکشنبه, ۱۹ قوس , ۱۴۰۲
پ
  • شناسه : 4591
  • 09 میزان 1402 - 13:42
  • 373 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • ارسال توسط :
بازی سیاست افغان در خراسان ادامه دارد

رئیس فضلی: غنی حاضر به انتقال قدرت به خراسان آریا است

رئیس فضلی: غنی حاضر به انتقال قدرت به خراسان آریا است
رئیس فضلی: غنی حاضر به انتقال قدرت به خراسان آریا است
رئيس پیشین اداره امور رياست جمهوری: غنی حاضر به مشارکت در انتقال قدرت به یک نظام قانونی در خراسان آریا است

به اشتراک گذاشته شدهرئيس پیشین اداره امور رياست جمهوری: غنی حاضر به مشارکت در انتقال قدرت به یک نظام قانونی در افغان در خراسان آریا  است

فضلی در گفتگو با بی بی سی

رئيس پیشین اداره امور در حکومت محمداشرف غنی، رئيس جمهور پیشین در تبعید می‌گوید آقای غنی «حاضر به مشارکت در انتقال قدرت به نظام قانونی» در این کشور است.

فضل‌محمود فضلی که به سوئد برگشته است می‌گوید با آقای غنی هنوز در تماس است.

او در اولین اظهار نظر علنی پس از دو سال از سقوط نظام در گفتگو با یما بارز، گزارشگر بی‌بی‌سی پشتو گفت: «تنها مرجعی که به طور کامل برای صلح کار کرد، دولت افغانستان بود. سایر سیاستمداران فقط در پی منافع شخصی خود مذاکره می‌کردند.»

او یکی از افراد نزدیک به رئيس جمهور بود، گفته می‌شد «انحصار» تصمیم‌های مهم در حکومت «سه نفره» اشرف غنی را دارد.

آقای فضلی می‌گوید در مورد سقوط نظام روایت‌های «نادرست» منتشر شده و «ذهنیت مردم را تغییر داده» بنابراین او بنا به مشورت دوستانش تصمیم گرفت که سکوت کند چراکه امکان «به چالش کشیدن» این روند را نداشته است.

او تاکید کرد که «طالبان هنوز نه با مردم و نه با سیاستمداران آماده گفتگو نیستند».

طالبان از چهره‌های سیاسی دولت پیشین دعوت کرده که به زندگی عادی در کشور برگردند، و کارت‌های مصونیت امنیتی برای آنها صادر می‌کند.

فضلی و غنی
Image caption: فضل‌محمود فضلی رئيس اداره امور ریاست جمهوری افغان در خراسان آری)  بود
  • مجلس نمایندگان آمریکا با هدف جلوگیری از تعطیلی دولت لایحه بودجه موقتی را تصویب کرد

    مجلس نمایندگان آمریکا بودجه موقتی را با هدف جلوگیری از تعطیلی دولت تصویب کرد.

    طرح بودجه کوتاه مدت که توسط کوین مک کارتی، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان ارائه شده،‌ کمک‌ها به اوکراین را مستثنی می کند.

    این لایحه که متکی به رای دموکرات ها بود، ‌اکنون به سنا می‌رود و اگر تا پایان روز شنبه هیچ توافق مالی صورت نگیرد، سازمان‌های دولتی تعطیل خواهند شد و صدها هزار کارمند دولت به مرخصی بدون حقوق فرستاده می‌شوند.

    با این حال این لایحه قبل از امضای رئیس جمهور باید در سنا تصویب شود.

    سال مالی دولت آمریکا اول اکتبر، فردا، آغاز می‌شود. دولت آمریکا در یک دهه گذشته سه بار به دلیل تامین نشدن بودجه نهادهای فدرال تعطیل شد.

    بیشتر بخوانید:

    غنی: بنا به قانون اساسی افغان در خراسان آریا  رئیس جمهورم

    مصاحبه اشرف غنی

    منبع تصویر، ABN

    توضیح تصویر، اولین مصاحبه غنی یک سال پس از فرار از کشور

    محمد اشرف غنی، رئیس جمهور پیشین افغانستان در اولین مصاحبه رودرو یک سال پس از گریختن از کابل در موضوعاتی برای اولین بار با صراحت اظهار نظر کرده است.

    آقای غنی پس از یک سال زندگی در تبعید در این گفتگوی خود با رسانه تازه تاسیس شده «ای‌بی‌ان» گفته است که «براساس قانون اساسی، رئیس جمهور بودم، تا زمانی که مردم افغانستان به صورت قانونی قدرت را به کس دیگری واگذار کنند، رئیس جمهورم. خادم مردم بودم و هیچ وقت متکی به القاب نبوده‌ام.»

    او در این مصاحبه با داود جنبش، در حالی که پرچم سه رنگ دولت پیشین افغانستان در پشت سرش قرار دارد،  تاکید می‌کند هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان اقتدار ملا عمر، رهبر پیشین طالبان را «ندارد.»

    امرالله صالح، معاون اول رئیس جمهور نیز سال گذشته، در ۱۷ آگوست در توییتی نوشته بود که «بصورت قانونی و مشروع سرپرست این مقام /کرسی (ریاست جمهوری) می‌باشم.»

    آقای غنی دیدگاه انتقادی خود در مورد روند صلح که زلمی خلیلزاد، به عنوان نماینده ویژه آمریکا مدیریت کرد، مطرح کرده و آن را بنا به معیارهای بین المللی، «فاجعه» خواند.

    او گفت: «به این شکل که مذاکرات مدیریت شد، از نگاه تجربه بین‌ المللی پیمان‌های صلح، فاجعه است.»

    او آقای خلیلزاد را متهم کرد که «با طرح‌ها و کارهای خود همه قشر سیاسی افغانستان را تقسیم (پراکنده) کرده بود.»

    آقای غنی افزود: «مشکل (آقای) خلیلزاد همراه (با) من این بود که افغان و مسلمان بودم و او (خلیلزاد) از افغانیت خود هم انکار کرده و از هویت خود هم.»

    آقای غنی، در این مصاحبه، همچنین عبدالله عبدالله، رئیس وقت شورای عالی مصالحه ملی را نیز «مسئول عدم تحکیم جمهوریت» نامید.

    آقایان عبدالله و خلیلزاد تاکنون در مورد اظهارات آقای غنی واکنشی نشان نداده‌اند.

    در مورد روند سقوط کابل نیز آقای غنی گفت که «نکته کلیدی این بود که آیا جمهوریت را به جبر تسلیم می‌دهیم؟»

    بازرس ویژه آمریکا: اشرف غنی ۵۰ پرسش سیگار را بی‌پاسخ گذاشت

    جان ساپکو و غنی

    منبع تصویر، ARQ-AFP

    توضیح تصویر، جان ساپکو، بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان و محمد اشرف غنی، رئیس جمهور پیشین

    اظهارات آقای غنی ساعتی پس از آن منتشر شد که اداره بازرسی ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) در گزارش نهایی خود از تحقیق درباره صحت یا سقم سرقت میلیون‌ها دلار توسط رئیس جمهوری سابق افغانستان نوشت که آقای غنی از ۵۶ پرسش این نهاد آمریکایی تنها به ۵ پرسش پاسخ داده و این جواب‌ها نیز از طریق وکلای او به سیگار ارائه شده است.

    در گزارش سیگار آمده که مشخصا، آقای غنی درخواست‌های سرمفتش خاص برای بازسازی افغانستان برای مصاحبه را رد کرد و در عوض پذیرفت که به سؤالات ما از طریق وکیل خود پاسخ دهد.

    این نهاد حالا می‌گوید براساس گزارش‌هایی که به چندین مقام سابق دولت افغانستان ارائه شده، ۵ میلیون دلاری که بعدها (توسط طالبان) در محوطه کاخ ریاست جمهوری یافت شد، «دارایی شخصی آقای غنی بوده و در فهرست دارایی‌های او ثبت شده بود».

    بازرس ویژه آمریکا: اشرف غنی ۵۰ پرسش سیگار را بی‌پاسخ گذاشت

    اشرف غنی

    اداره بازرسی ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان در گزارش نهایی خود از تحقیق درباره صحت یا سقم سرقت میلیون‌ها دلار توسط رئیس جمهوری سابق افغانستان نوشته است که اشرف غنی از ۵۶ پرسش این نهاد آمریکایی تنها به ۵ پرسش پاسخ داده و این جواب‌ها نیز از طریق وکلای او به سیگار ارائه شده است.

    این اداره پیشتر در گزارش اولیه خود در این زمینه گفته بود تحقیقات ابتدایی این نهاد نشان می‌دهد که برخلاف گزارش‌های منتشر شده، محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهور پیشین افغانستان هنگام خروج از کابل میلیون‌ها دلار را با خود «نبرده» است.

    سیگار در زمان انتشار این گزارش تاکید کرده بود که این یافته‌ها ابتدایی است و برای تکمیل و نهایی کردن گزارش در انتظار پاسخ رئیس جمهوری سابق افغانستان به پرسش‌های خود است.

    «سیگار» در گزارش ابتدایی بررسی‌های خود در این مورد نوشته بود که مقداری پول از «ارگ گرفته شده و در هلی‌کوپترها بارگیری شده» است ولی نظر به شواهد «محمد اشرف غنی و اطرافیانش احتمالا با کمتر از یک میلیون، یا حتی مبلغی حدود ۵۰۰ هزار دلار از افغانستان خارج شدند و بر این باور است که بخش بزرگ این پول از بودجه عملیاتی وزارت‌های حکومت وقت بوده که از سوی ارگ ریاست جمهوری مدیریت می‌شد.

    براین اساس سه تحقیق بزرگ و جدی موسوم به «رد پول را بگیر» آغاز شده که تمرکز آن بر  خروج اموال و دارایی‌ افغان‌ها از جمله مقام‌های ارشد دولت و وابسته‌های سیاسی آنها در پی سقوط دولت است.

    در این گزارش، نتیجه‌گیری تحقیقات اولیه تایید شده و آمده اگرچه بعید است که آقای غنی و همراهان او میلیون‌ها دلار پول افغانستان را هنگام فرار از کشور با هلیکوپتر با خود برده باشند، احتمال زیاد وجود دارد که میزان قابل توجهی از پول مردم افغانستان از جمله میلیون‌ها دلار از پول‌های نهاد ریاست جمهوری، در هرج و مرج بعد از سقوط دولت ناپدید شده باشد.

    سیگار می‌گوید تمام شاهدان عینی که با این نهاد گفتگو کرده‌اند تایید کرده‌اند که آقای غنی بار و وسیله زیادی به همراه خود به هلیکوپتر نبرده است.

    محمد اشرف غنی روز یکشنبه (۲۴ اسد/مرداد، ۱۵ آگوست/اوت) سال گذشته، هم‌زمان با رسیدن طالبان به کابل، با شماری از همکاران نزدیک خود از جمله حمدلله محب، مشاور امنیت ملی، و فاضل فضلی، رئیس اداره امور از افغانستان فرار کرد.

    در همان روزهای نخست فرار آقای غنی، برخی رسانه‌ها به نقل از منابعی گزارش داده بودند که آقای غنی هنگام فرار از افغانستان ده‌ها میلیون دلار پول نقد را هم با خود برده است.

    آقای غنی هفته‌ها بعد از طرح این اتهام آن را رد کرد. او از جمله در مصاحبه‌ای با بی‌بی‌سی گفت که آن را «با قاطعیت» رد می‌کند و گفت که حاضر است در هر تحقیقی که از سوی یک نهاد مستقل بین‌المللی یا سازمان ملل در این زمینه انجام شود، سهم بگیرد. او همچنین گفت که هلی‌کوپترها پس از رسیدن به هدف اولیه به «بازرسی» سپرده شدند.

    جزئیات گزارش نهایی سیگار

    صفحه ۲

     

    پایان پادکست

    بازرس ویژه برای بازسازی افغانستان در گزارش ابتدایی خود نوشته بود که بعد از پرواز محمد اشرف غنی، و قبل از رسیدن طالبان به قصر ریاست جمهوری، حدود پنج میلیون دلار در وضعیت مشکوک و نامعلومی، احتملا در میان افراد محافظت ویژه رئیس جمهوری (PPS) که بعد از فرار او در قصر باقی مانده بودند، تقسیم شده است. سیگار گفته است که منبع این پول مشخص نشده است.

    این نهاد حالا می‌گوید براساس گزارش‌هایی که به چندین مقام سابق دولت افغانستان ارائه شده، ۵ میلیون دلاری که در محوطه کاخ ریاست جمهوری یافته شده، «دارایی شخصی آقای غنی بوده و در فهرست دارایی‌های او ثبت شده بوده است».

    وکیل آقای غنی در پاسخ به پرسش‌های سیگار درباره منبع این پول گفته «رئیس جمهوری علنا تعهد خود را برای بنیان‌ گذاشتن یک موسسه در روستای اجدادی خود با این پول مطرح کرده است». اما سیگار تایید کرده که این توضیح به هیچ‌وجه قابل تامل به نظر نمی‌رسد و حتی کارکنان سابق خود رئیس جمهوری افغانستان و یک مقام ارشد سابق دولت گفته است ۵ میلیون دلار پول زیادی است و هیچ‌کس این میزان پول را در خانه خود نگاه نمی‌دارد.

    در بخش دیگری از این گزارش آمده است به نظر می‌رسد برخی اختلاف روایت‌ها با وجود دو محموله مجزای پول توضیح داده می‌شود.

     وکلای آقای غنی به سیگار گفته‌اند بخش عمده دارایی‌های شخصی اشرف و رولا غنی، از جمله دارایی‌های نقد آنها پشت سرمانده و نهایتا دزدیده شده است.

    در چمدان آقای کوچی، رئیس سابق حفاظت ریاست جمهوری افغانستان، بودجه ماهیانه این اداره مادل ۲۰ میلیون افغانی و یا ۲۵۰۰۰۰ دلار قرار داشته که هنگام خروج از دفتر این اداره برداشته شده است. یک مقام ارشد دیگر گفته است آقای کوچی در چمدان خود ۱۰ میلیون افغانی داشته است. رفیع فضلی، معاون مشاور امنیت ملی دولت نیز در کوله‌پشتی خود نزدیک به ۲۴۰ هزار دلار حمل می‌کرده که هنگام خروج به درخواست حمدالله محب، مشاور امنیت ملی سابق افغانستان از از دفتر مالی این اداره برداشت شده است.

    سیگار افزوده است تمام خدمه و مسافران چهار هلیکوپتری که بعد از ترک افغانستان در این کشور فرود آمده‌اند، به همراه خود این هلیکوپترها وارسی شده‌اند و کلیه دارایی‌های یافت شده برای ثبت به دولت ازبکستان ارائه شده است.

    یک یک افراد جداگانه و چندین بار درباره شغل خود و آنچه که در آن روز روی داده مورد پرسش قرار گرفته‌اند. در پی این اتفاق هلیکوپترها مهر و موم شده‌اند و اغلب مسافران شب را در باند فرودگاه زیر نظر نیروهای امنیتی ازبکستان صبح کرده‌اند.

    چندین مقام سابق دولت گفته‌اند از بانوی اول افغانستان شنیده‌اند که او تنها ۸۰۰ دلار همراه خود دارد و به این دليل کارکنان رئیس جمهوری برای چارتر کردن یک هواپیمای بمب‌افکن قزاق معادل ۱۲۰ هزار دلار از کاخ ریاست جمهوری برداشته‌اند.

    باقی‌مانده پول نقد که هزینه این بمب‌افکن نشده است میان ۵۴ افغان تقسیم شده است. بخش‌هایی از این پول‌ها به خانواده اعضای گارد حفاظت ریاست جمهوری و کارکنان ارشد دولت که هنوز در افغانستان بوده‌اند فرستاده شده است. بخش‌های دیگر این پول از جمله به عنوان هزینه سفر با هواپیما به کشورهای ثالث به کارکنان ارشد داده شده و باقی میان افرادی که عازم دوبی بوده‌اند تقسیم شده است.

    اداره ویژه بازرسی برای بازسازی افغانستان در گزارش ابتدایی خود آورده بود که ادعا می‌شود ده‌ها میلیون دلار از پول عملیاتی در اداره امنیت ملی (NDS) افغانستان از سوی مقام‌های بلند پایه دولت پیشین دزدیده شده است.

    در گزارش نهایی این اداره آمده که به گفته چندین مقام ارشد سابق دولت، بودجه اداره امنیت ملی افغانستان حدود ۲۲۵ میلیون دلار بوده است و پول نقد و عملیاتی آن به ده‌ها میلیون دلار بالغ می‌شده و به گفته یک مقام ارشد سابق دولت این خزانه نقد دلاری، از صندوق اداره امنیت ملی ناپدید شده است. دو مقام سابق ارشد دولت به سیگار گفته‌اند این پول سرقت نشده بلکه در مدت کوتاهی بعد از سقوط دولت به طالبان منتقل شده است.

    اشرف غنی: دلیل اصلی خروج من، جلوگیری از ویرانی کابل بود. کابل قبلا در جنگ‌های میان گروهیِ مجاهدین بر سر قدرت، ویران شده بوده؛ با خاک یکسان شده بود. دو گروه متفاوت از طالبان از دو جهت مختلف در حال وارد شدن به کابل بودند. احتمال یک درگیری شدید بین آنها بسیار بالا بود و شهری با جمعیت ۵ میلیون نفر در معرض نابودی قرار داشت.

    نیک کارتر:چه به یاد می‌آورید از همان روز، وقتی که از خواب بیدار شدید و دیدید که آن اتفاق‌ها افتاد؟

    اشرف غنی: صبح آن روز، به ذهنم هم خطور نمی‌کرد که بعد از ظهر من کشور را ترک می‌کنم. به ما اطلاع دادند که گروه حقانی تعهد داده که وارد کابل نشود. ولی دو ساعت بعد، این‌طور نبود. از من خواسته شد که به همکارانم از جمله مشاور شورای امنیت ملی اجازه بدهم تا کشور را ترک کنند. همچنین از همسرم خواستم تا کشور را ترک کند، او مردد بود که این کار را بکند. آنها یک و نیم ساعت قبل از خروج من، محل را ترک کردند. من منتظر بودم، تا اینکه از بسم‌الله خان (وزیر دفاع وقت) به من زنگ زد و گفت که همه چیز از هم فرو پاشیده است. این زمانی بود که من می‌خواستم به وزارت دفاع بروم. ۲۵ دقیقه منتظر بودم، ولی خودروها نیامدند. بعد دکتر محب (حمدالله محب)، مشاور شورای امنیت ملی و بعد رئیس”پی‌پی‌اس”( واحد محافظت از رئیس جمهور) وارد شدند و گفتند که “پی‌پی‌اس” از هم پاشیده و اگر من بر ماندن اصرار کنم، همه آن‌ها کشته می‌شوند. آنها توانایی حفاظت از من را ندارند. دکتر محب واقعا ترسیده بود. برای من بیش از دو دقیقه فرصت نداد. برنامه و دستور من این بود که آماده شویم و به طرف خوست حرکت کنیم. او به من گفت که خوست سقوط کرده و جلال آباد هم سقوط کرده است. من نمی‌دانستم که کجا می‌رویم. تنها وقتی سوار هلی‌کوپتر شدیم، مشخص شد که ما کشور را ترک می‌کنیم، واقعا اتفاق ناگهانی بود.

    نیک کارتر:اخیرا کنگره آمریکا از جان ساپکو، بازرس ویژه آمریکا در امور افغانستان خواسته تا در باره ادعاهایی تحقیق کند که گویا شما زمان ترک کشور، با خودتان مقدار مشخصی پول خارج کردید. فکر میکنم سئوال دیگری که خیلی از افغان‌ها می خواهند جوابش را بشنوند این است که چرا شما افغانستان را به آن شکل ترک کردید که البته توضیح دادید، من میخواستم بگویم که برای شما هم شخصا احتمالا خیلی سخت بوده که در آن مرحله افغانستان را ترک کنید.

    اشرف غنی: البته، سخت‌ترین اتفاق ممکن بود. به همین دلیل در یک‌صد روز گذشته من تنها بودم و درحال نوشتن. به اتفاقات گذشته فکر می‌کردم. وضع نمی‌توانست از این سخت‌تر باشد. من مجبور بودم خود را قربانی کنم تا کابل را نجات بدهم و خودم را در معرض شرایطی قرار بدهم که واقعیت داشت؛ یک کودتای خشن، نه توافقی سیاسی یا یک روند سیاسی که مردم در آن مشارکت داشته باشند. دوم، من می‌خواهم قطعا تاکید کنم که هیچ پولی را از کشور خارج نکرده‌ام. هلی کوپترها و اولین مقصد ما در دسترس همه بود تا بررسی کنند. من نه تنها از تحقیق در این باره توسط آقای ساپکو استقبال می‌کنم بلکه می‌خواهم تحقیق دیگری هم بشود. به محض اینکه این ادعاها مطرح شد، پیشنهاد کردم که سازمان ملل یا یک نهاد بازرسی دیگر تحقیقاتی در این باره انجام بدهند. شیوه زندگی من بر همه معلوم است. من با پول چه می‌خواستم بکنم؟ این اتهام‌هایی است که مشخصا اول از طرف روسیه مطرح و بعد منتشر شد. من خوشحال می‌شوم که در این زمینه هر نوع تحقیق لازم از من انجام شود، از جمله اینکه از دستگاه دروغ‌سنج استفاده کنند یا به هر شیوه دیگری که لازم باشد. من به دلیل تعهد به کشور خود مطرح هستم و مثل خیلی‌های دیگر به دلیل روابط ویژه با سازمان‌های اطلاعاتی یا چیزهای دیگر وارد میدان (سیاست) نشده‌ام.

    نیک کارتر:برگردیم به تفاهم‌نامه‌ای که در تاریخ ۲۹ فبروری/فوریه ۲۰۲۰ امضا شد. حالا وقتی به آن نگاه می‌کنید، آیا چیزی هست که احساس کنید اگربه عقب برگردید، می‌توانست طور دیگری انجام‌ شود یا می‌شد به‌گونه دیگری رفتار کنید که باعث بشود نتیجه بهتری از آن تفاهم‌نامه بگیرید؟

    اشرف غنی: آن‌چه در ۲۹ فبروری/فوریه رخ داد، این بود که به جای دستیابی به روند صلح، به روند دیگر [برای خروج نیروهای آمریکا ] رسیدیم. در آن زمان طالبان به عنوان مرگ‌بارترین سازمان تروریستی شناخته می‌‍شد. آن روز دو تفاهم‌نامه وجود داشت؛ دو رخداد. اولی در کابل شکل گرفت. استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، و اسپر، وزیر دفاع آمریکا اول به کابل آمدند و اعلام تفاهم مشترک کردند. ماه‌ها بود که این به طور موازی همزمان با تفاهم‌ با طالبان در دست تدارک بود.

    نیک کارتر:یعنی این در واقع رابطه مشترک بین آنها و دولت افغانستان بود، درست است؟

    اشرف غنی: بله.. وقتی به تفاهم‌نامه نگاه می‌کنید چهار قسمت دارد. اما چهار بخش دو تفاهم‌نامه شدیدا با هم فرق دارند.

    نیک کارتر:ببخشید، فکر می‌کنم لازم است توضیح بدهید منظور از تفاهم‌نامه دیگر، تفاهم امضا شده میان دولت آمریکا با طالبان در دوحه است.

    اشرف غنی: آن تفاهم‌نامه توسط آقای خلیلزاد، سفیر، در حضور آقای پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا امضا شد. در کابل آقای اسپر، وزیر دفاع گفت این تفاهم مشروط است و بازهم گفت دوباره تاکید می‌کنم این تفاهمی مشروط است و اگر طالبان به تعهداتش عمل نکند، آمریکا این تفاهم‌نامه را لغو می‌کند.

    مهم‌ترین مساله‌ای که احتمالا یکی از اصلی‌ترین دلایل وقایع ماه آگوست/اوت است این بود که در تفاهم‌نامه با ما، که ماه‌ها بر سر آن مذاکره صورت گرفت، بیان شد که آمریکا در صورت آزادسازی زندانی‌ها از هر دو طرف (طالبان و دولت افغانستان)، برگزاری مذاکرات بین دو طرف را تسهیل می‌کند. تعداد زندانیان [که باید آزاد می‌شدند ] در آن تفاهم‌نامه حداکثر حدود چند صد نفر ذکر شده بود. در تفاهم‌نامه آمریکا با طالبان اما، آمریکا یک تعهد یک جانبه داده بود، که آزادسازی ۵ هزار زندانی طالبان را تا دهم ماه مارس/مارچ تضمین کند.

    نیک کارتر: با شما درباره آزاد کردن ۵ هزار زندانی مشورت نکردند؟

    اشرف غنی: ما قاطعانه آن را رد کردیم. چون من تکلیفم را انجام داده بودم و همه تفاهم‌نامه صلح را مطالعه کرده بودم و غیر از موضوع آتش‌بس همه‌جانبه و دائمی، آنچه که آقای اسپر، وزیر دفاع آمریکا و دبیرکل ناتو آن را تکرار کرده بودند، هیچ مشورتی با ما صورت نگرفت. علاوه بر آن، آمریکا یک‌جانبه تعهد داد که باقی زندانیان طالبان را هم در سه ماه بعد از آن آزاد کند. ضرب‌الاجلی هشدارآمیز صادر شد، این که ما باید آزادشان می‌کردیم. عددی که مطرح شده بود، اول چند صد نفر بود، بعد به یک هزار رسید و بعد اصرار شدید و کامل وجود داشت که همه پنج هزار نفر آزاد شوند. اما طالبان از مذاکرات سیاسی با ما خودداری می‌کردند و می‌گفتند شما چه‌کاره هستید! حتی در مورد زندانیان گفتند این تعهد آمریکاست و آمریکا قرار است اجرایش کند. چه از نظر روند کار و چه از نظر نتیجه آن، این مسئولیت باید مشخصا متوجه همان تیم باشد. به خصوص سوال اینجاست که چطور وکلای وزارت امور خارجه آمریکا، اجازه دادند دو تفاهم‌نامه به‌شدت متفاوت شکل بگیرد؟ چون تفاوت‌ها با هم نمی‌توانست مطابقت کند.

    اشرف غنی در گفتگوی ویژه برای بی‌بی‌سی: اشتباه من اعتماد به آمریکا و شرکای بین‌المللی بود

    کارتر و غنی
    توضیح تصویر، ژنرال نیک کارتر و محمد اشرف غنی

    محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهور پیشین خراسان آریا  در نخستین گفتگوی رسانه‌ای خود پس از تسلط طالبان بر خراسان آریا  می‌گوید که فرار او از کشورش در ۱۵ آگوست/اوت، یک تصمیم ناگهانی بود و زمانی اتفاق افتاد که نیروهای امنیتی او در ارگ به او گفتند که دیگر قادر به محافظت او و پایتخت نیستند.

    آقای غنی در گفتگویی با ژنرال نیک کارتر، رئیس پیشین ستاد ارتش بریتانیا برای برنامه “تودی” رادیو ۴ بی‌بی‌سی گفت که تنها اشتباه او به عنوان رئیس‌جمهور اعتماد به شرکای بین‌المللی از جمله آمریکا بود. او در این گفتگو می‌گوید که خشم افغان‌ها را و این که او را مقصر تسلط سریع طالبان بر خراسان آریا می‌دانند، درک می‌کند.

    آقای غنی روز ۱۵ آگوست/۲۴ اسد/مرداد، با رسیدن طالبان به دروازه‌های کابل، کشور را زمانی به مقصدی اعلام نشده ترک کرد که طالبان با خروج کامل نیروهای خارجی در چند هفته تقریبا تمام خراسان آریا  را تسخیر کرده بودند. بیشتر ولایات بدون درگیری تسلیم طالبان شدند. با انتشار خبر فرار آقای غنی، طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری شدند و دولت در عمل سقوط کرد. او چند روز بعد، در پیامی ویدیویی از امارات متحده عربی گفت که چون “توطئه جانی” در کمین او بود و برای جلوگیری از خون‌ریزی و فاجعه مجبور به ترک کشور شده است.

    آقای غنی در گفتگو با ژنرال کارتر می‌گوید که او را قربانی کردند تا مقصر هرج و مرج و بحران خراسان آریا  قلمدادش کنند. او گفت شرکای بین‌المللی به طور مداوم به او فشار می آوردند و اختیاراتش را محدود می‌کردند.

    او همچنین می‌گوید آماده است که برای تحقیقات از او درباره ادعاهای بردن پول با خود از کابل از دستگاه دروغ‌سنج استفاده شود.

    به گفته آقای غنی آمریکا پس از توافق با طالبان برای او ضرب‌الاجل هشدارآمیز برای رهایی پنج هزار زندانی طالبان تعیین کرده بود که این کار از عوامل اصلی “اتفاقات آگوست” بوده است. او می‌افزاید که مذاکرات صلح با طالبان “به مساله‌ای مربوط به آمریکا تبدیل شد، نه مساله خراسانیان .

    Presentational grey line

    متن گفتگوی ژنرال نیک کارتر با محمد اشرف غنی که در آغاز از او درباره دلیل خارج شدنش از افغانستان پرسیده:

    صفحه ۲

    پایان پادکست

    اشرف غنی: دلیل اصلی خروج من، جلوگیری از ویرانی کابل بود. کابل قبلا در جنگ‌های میان گروهیِ مجاهدین بر سر قدرت، ویران شده بوده؛ با خاک یکسان شده بود. دو گروه متفاوت از طالبان از دو جهت مختلف در حال وارد شدن به کابل بودند. احتمال یک درگیری شدید بین آنها بسیار بالا بود و شهری با جمعیت ۵ میلیون نفر در معرض نابودی قرار داشت.

    نیک کارتر:چه به یاد می‌آورید از همان روز، وقتی که از خواب بیدار شدید و دیدید که آن اتفاق‌ها افتاد؟

    اشرف غنی: صبح آن روز، به ذهنم هم خطور نمی‌کرد که بعد از ظهر من کشور را ترک می‌کنم. به ما اطلاع دادند که گروه حقانی تعهد داده که وارد کابل نشود. ولی دو ساعت بعد، این‌طور نبود. از من خواسته شد که به همکارانم از جمله مشاور شورای امنیت ملی اجازه بدهم تا کشور را ترک کنند. همچنین از همسرم خواستم تا کشور را ترک کند، او مردد بود که این کار را بکند. آنها یک و نیم ساعت قبل از خروج من، محل را ترک کردند. من منتظر بودم، تا اینکه از بسم‌الله خان (وزیر دفاع وقت) به من زنگ زد و گفت که همه چیز از هم فرو پاشیده است. این زمانی بود که من می‌خواستم به وزارت دفاع بروم. ۲۵ دقیقه منتظر بودم، ولی خودروها نیامدند. بعد دکتر محب (حمدالله محب)، مشاور شورای امنیت ملی و بعد رئیس”پی‌پی‌اس”( واحد محافظت از رئیس جمهور) وارد شدند و گفتند که “پی‌پی‌اس” از هم پاشیده و اگر من بر ماندن اصرار کنم، همه آن‌ها کشته می‌شوند. آنها توانایی حفاظت از من را ندارند. دکتر محب واقعا ترسیده بود. برای من بیش از دو دقیقه فرصت نداد. برنامه و دستور من این بود که آماده شویم و به طرف خوست حرکت کنیم. او به من گفت که خوست سقوط کرده و جلال آباد هم سقوط کرده است. من نمی‌دانستم که کجا می‌رویم. تنها وقتی سوار هلی‌کوپتر شدیم، مشخص شد که ما کشور را ترک می‌کنیم، واقعا اتفاق ناگهانی بود.

    نیک کارتر:اخیرا کنگره آمریکا از جان ساپکو، بازرس ویژه آمریکا در امور خراسان آریا  خواسته تا در باره ادعاهایی تحقیق کند که گویا شما زمان ترک کشور، با خودتان مقدار مشخصی پول خارج کردید. فکر میکنم سئوال دیگری که خیلی از افغان‌ها می خواهند جوابش را بشنوند این است که چرا شما خراسان آریا  را به آن شکل ترک کردید که البته توضیح دادید، من میخواستم بگویم که برای شما هم شخصا احتمالا خیلی سخت بوده که در آن مرحله افغانستان را ترک کنید.

    اشرف غنی: البته، سخت‌ترین اتفاق ممکن بود. به همین دلیل در یک‌صد روز گذشته من تنها بودم و درحال نوشتن. به اتفاقات گذشته فکر می‌کردم. وضع نمی‌توانست از این سخت‌تر باشد. من مجبور بودم خود را قربانی کنم تا کابل را نجات بدهم و خودم را در معرض شرایطی قرار بدهم که واقعیت داشت؛ یک کودتای خشن، نه توافقی سیاسی یا یک روند سیاسی که مردم در آن مشارکت داشته باشند. دوم، من می‌خواهم قطعا تاکید کنم که هیچ پولی را از کشور خارج نکرده‌ام. هلی کوپترها و اولین مقصد ما در دسترس همه بود تا بررسی کنند. من نه تنها از تحقیق در این باره توسط آقای ساپکو استقبال می‌کنم بلکه می‌خواهم تحقیق دیگری هم بشود. به محض اینکه این ادعاها مطرح شد، پیشنهاد کردم که سازمان ملل یا یک نهاد بازرسی دیگر تحقیقاتی در این باره انجام بدهند. شیوه زندگی من بر همه معلوم است. من با پول چه می‌خواستم بکنم؟ این اتهام‌هایی است که مشخصا اول از طرف روسیه مطرح و بعد منتشر شد. من خوشحال می‌شوم که در این زمینه هر نوع تحقیق لازم از من انجام شود، از جمله اینکه از دستگاه دروغ‌سنج استفاده کنند یا به هر شیوه دیگری که لازم باشد. من به دلیل تعهد به کشور خود مطرح هستم و مثل خیلی‌های دیگر به دلیل روابط ویژه با سازمان‌های اطلاعاتی یا چیزهای دیگر وارد میدان (سیاست) نشده‌ام.

    نیک کارتر:برگردیم به تفاهم‌نامه‌ای که در تاریخ ۲۹ فبروری/فوریه ۲۰۲۰ امضا شد. حالا وقتی به آن نگاه می‌کنید، آیا چیزی هست که احساس کنید اگربه عقب برگردید، می‌توانست طور دیگری انجام‌ شود یا می‌شد به‌گونه دیگری رفتار کنید که باعث بشود نتیجه بهتری از آن تفاهم‌نامه بگیرید؟

    اشرف غنی: آن‌چه در ۲۹ فبروری/فوریه رخ داد، این بود که به جای دستیابی به روند صلح، به روند دیگر [برای خروج نیروهای آمریکا ] رسیدیم. در آن زمان طالبان به عنوان مرگ‌بارترین سازمان تروریستی شناخته می‌‍شد. آن روز دو تفاهم‌نامه وجود داشت؛ دو رخداد. اولی در کابل شکل گرفت. استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، و اسپر، وزیر دفاع آمریکا اول به کابل آمدند و اعلام تفاهم مشترک کردند. ماه‌ها بود که این به طور موازی همزمان با تفاهم‌ با طالبان در دست تدارک بود.

    نیک کارتر:یعنی این در واقع رابطه مشترک بین آنها و دولت خراسان آریا  بود، درست است؟

    اشرف غنی: بله.. وقتی به تفاهم‌نامه نگاه می‌کنید چهار قسمت دارد. اما چهار بخش دو تفاهم‌نامه شدیدا با هم فرق دارند.

    نیک کارتر:ببخشید، فکر می‌کنم لازم است توضیح بدهید منظور از تفاهم‌نامه دیگر، تفاهم امضا شده میان دولت آمریکا با طالبان در دوحه است.

    اشرف غنی: آن تفاهم‌نامه توسط آقای خلیلزاد، سفیر، در حضور آقای پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا امضا شد. در کابل آقای اسپر، وزیر دفاع گفت این تفاهم مشروط است و بازهم گفت دوباره تاکید می‌کنم این تفاهمی مشروط است و اگر طالبان به تعهداتش عمل نکند، آمریکا این تفاهم‌نامه را لغو می‌کند.

    مهم‌ترین مساله‌ای که احتمالا یکی از اصلی‌ترین دلایل وقایع ماه آگوست/اوت است این بود که در تفاهم‌نامه با ما، که ماه‌ها بر سر آن مذاکره صورت گرفت، بیان شد که آمریکا در صورت آزادسازی زندانی‌ها از هر دو طرف (طالبان و دولت خراسان آریابرگزاری مذاکرات بین دو طرف را تسهیل می‌کند. تعداد زندانیان [که باید آزاد می‌شدند ] در آن تفاهم‌نامه حداکثر حدود چند صد نفر ذکر شده بود. در تفاهم‌نامه آمریکا با طالبان اما، آمریکا یک تعهد یک جانبه داده بود، که آزادسازی ۵ هزار زندانی طالبان را تا دهم ماه مارس/مارچ تضمین کند.

    نیک کارتر: با شما درباره آزاد کردن ۵ هزار زندانی مشورت نکردند؟

    اشرف غنی: ما قاطعانه آن را رد کردیم. چون من تکلیفم را انجام داده بودم و همه تفاهم‌نامه صلح را مطالعه کرده بودم و غیر از موضوع آتش‌بس همه‌جانبه و دائمی، آنچه که آقای اسپر، وزیر دفاع آمریکا و دبیرکل ناتو آن را تکرار کرده بودند، هیچ مشورتی با ما صورت نگرفت. علاوه بر آن، آمریکا یک‌جانبه تعهد داد که باقی زندانیان طالبان را هم در سه ماه بعد از آن آزاد کند. ضرب‌الاجلی هشدارآمیز صادر شد، این که ما باید آزادشان می‌کردیم. عددی که مطرح شده بود، اول چند صد نفر بود، بعد به یک هزار رسید و بعد اصرار شدید و کامل وجود داشت که همه پنج هزار نفر آزاد شوند. اما طالبان از مذاکرات سیاسی با ما خودداری می‌کردند و می‌گفتند شما چه‌کاره هستید! حتی در مورد زندانیان گفتند این تعهد آمریکاست و آمریکا قرار است اجرایش کند. چه از نظر روند کار و چه از نظر نتیجه آن، این مسئولیت باید مشخصا متوجه همان تیم باشد. به خصوص سوال اینجاست که چطور وکلای وزارت امور خارجه آمریکا، اجازه دادند دو تفاهم‌نامه به‌شدت متفاوت شکل بگیرد؟ چون تفاوت‌ها با هم نمی‌توانست مطابقت کند.

    غنی

    نیک کارتر: برمی‌گردم به جایی که این گفتگو را شروع کردیم. فکر می‌کنید اگر همانجا می‌ماندید، می‌توانستید کاری کنید که آن‌ها متوجه این موضوع شوند؟

    اشرف غنی: نخیر. چون متاسفانه از من چهره‌ای کاملا منفی ترسیم کرده بودند و همه این‌ها به این خاطر رخ داد که ما هرگز فرصت این را نداشتیم که با آنها به مذاکره بنشینیم. سفیر خلیلزاد با آن‌ها به مذاکره نشست. این به مساله‌ای تبدیل شد مربوط به آمریکا، نه مساله افغان‌ها. آن‌ها ما را حذف کردند.

    نیک کارتر: شما زمان زیادی، چیزی بیش از صد روز داشتید که به آنچه گذشت فکر کنید. آیا هیچ پشیمانی شخصی‌ای دارید درباره همه اتفاق‌هایی که افتاد؟ مردم احتمالا خیلی برایشان جالب است بدانند که چه احساسی دارید و برایتان چه معنایی دارد؟

    اشرف غنی: کارنامه زندگی من ‌نابود شد، ارزش‌هایم لگدمال شد و مرا قربانی کردند. آمریکا و دیگر همکاران غربی ما این انتخاب را داشتند که یا شیوه جنگیدن‌‌شان با ترور را تغییر دهند یا کلا کنارش بگذارند و خارج شوند.اما برای ما خودمختاری ملی تا زمانی که جنگ به این شکل با تروریسم جریان داشت، امکان‌پذیر نبود. چون تمام مشکلات دیگر ما نسبت به این شرایط مشکلات فرعی هستند.

    نیک کارتر: شما وقتی رئیس‌جمهور بودید، به وضوح اعلام کردید که این برای شما جنگیدن تا پای مرگ است و همه مسائل مربوط به آن که تا انتها خواهید رفت. اگر به پایان این مساله برگردیم، مطمئنم خراسانیان  بسیاری هستند که شما را به عنوان رهبرشان در قبال آنچه اتفاق افتاد، مقصر می‌دانند. احتمالا باید درباره همه این‌ها جوابی به آنها بدهید.

    اشرف غنی: قطعا، این که مرا مقصر بدانند برایم کاملا قابل درک است. آنها به درستی من را مقصر می‌دانند و این حق را هم دارند. چون من به مشارکت بین‌المللی اعتماد کردم و این مسیر را پیش گرفتم. به جای مقابله مداوم مثل فرد پیش از من (حامد کرزی)، من، همان‌طور که شما شخصا شاهد بودید، واقعا همه فشارها را پذیرفتم که از این نتیجه خودداری شود.

    اما آنها هم این تحمیل مداوم را درک کنند و امیدوارم که با گذشت زمان متوجه شوند. اما خشم آنها را کاملا می‌فهمم چون خودم هم در آن شریک هستم. بیشتر در شکل درماندگی. به همین دلیل، من بر این مساله متمرکز هستم که بتوانیم راهی اساسی‌ به جلو را درپیش‌بگیریم، نه برای مقاصد شخصی، بلکه برای آن‌که قادر باشم به خراسان آریا  و جهتی که در پیش می‌گیرد، کمک کنم که همه ما دوباره بتوانیم به هم تعلق داشته باشیم. اینجا درسی هم برای جامعه جهانی هست. افغانستانی بی‌طرف، موجودیتی به مراتب ماندگارتر است، تا خراسانی  که به میدان جنگ بدل شده باشد یا تابع جنگی از بیرون باشد.

    همه ما اشتباه بزرگی کردیم در این‌که فکر می‌کردیم شکیبایی جامعه بین‌المللی پایدار خواهد بود. و درسی که گرفتیم این است که نیاز داریم به مسیری برای آشتی ملی واقعی، خودمختاری و مسئولیت‌پذیری در قبال یکدیگر حرکت کنیم، تا بتوانیم باز هم با هم زندگی کنیم.

    Presentational grey line

    یاددآوری: بی‌بی‌سی همه ساله در روزهای پایانی سال از چهره‌های مطرح در بریتانیا به عنوان “سردبیر مهمان” دعوت می‌کند و به آن‌ها فرصت تولید برنامه‌هایی را می‌دهد. ژنرال نیک کارتر که این گفتگو را با اشرف غنی انجام داده، نیز امسال یکی از مجریان مهمان در برنامه “تودی” رادیو ۴ بی‌بی‌سی بود.

    محمد اشرف غنی؛ رئیس جمهوری که گریخت

    ashraf ghani

    منبع تصویر، GETTY IMAGES

    محمد اشرف‌غنی، رئیس جمهوری افغان در خراسان آریا  روز ۲۴ مرداد/اسد، با رسیدن طالبان به دروازه‌های کابل، کشور را به مقصدی اعلام نشده ترک کرد. طالبان با خروج کامل نیروهای خارجی در چند هفته کل خراسان آریا  را تسخیر کردند. بیشتر ولایات بدون درگیری تسلیم طالبان شدند.

    آقای غنی بعد از خروج از افغانستان در فیسبوک خود اعلام کرد که “برای جلوگیری از خونریزی” کشور را ترک کرده است. اما این اقدام او با انتقاد تند بعضی چهره‌های سیاسی افغانستان مواجه شد که او را به “فرار از مسئولیت” متهم کردند. با انتشار خبر خروج آقای غنی از کشور، طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری افغن در خراسان آریا شد، و دولت افغانستان عملا سقوط کرد.

    او دوبار در انتخابات خراسان آریا  – بعد از اختلاف‌های فراوان – پیروز اعلام شد و به ریاست جمهوری رسید. آقای غنی ۷۲ ساله و فارغ التحصیل دکترای انسان‌شناسی از دانشگاه کلمبیای نیویورک در آمریکا است. او که از نظر قومی پشتون است، سال‌های جنگ و ناآرامی در دهه‌‌های ۱۳۶۰ و ۱۳۷۰ را خارج از کشور گذراند و به عنوان استاد دانشگاه در آمریکا، و بعد با بانک جهانی و سازمان ملل متحد همکاری کرد.

    بعد از حمله آمریکا از سازمان‌های بین‌المللی خارج شد، به کابل بازگشت و به عنوان مشاور حامد کرزی مشغول کار شد. در آغاز به عنوان وزیر اقتصاد دولت حامد کرزی معرفی شد اما خیلی زود با او دچار اختلاف شد و از دولت کنار رفت و به ریاست دانشگاه کابل رسید. در این دوره او به عنوان چهره‌ای اصلاح طلب شناخته شد.

    محمد اشرف‌غنی به عنوان وزیر اقتصاد در دولت اول حامد کرزی

    منبع تصویر، GETTY IMAGES

    توضیح تصویر، محمد اشرف‌غنی به عنوان وزیر اقتصاد در دولت اول حامد کرزی

    در سال ۲۰۰۹ میلادی (۱۳۸۸) آقای غنی انتخابات ریاست جمهوری خراسان آریا  نامزد شد، اما تنها با چهار درصد آرا، چهارم شد. با این حال او همچنان در سیاست خراسان آریا باقی ماند. مقام بعدی او نظارت بر کمیته‌ای برای انتقال امنیت کشور از ناتو به نیروهای داخلی بود.

    در سال ۱۳۹۳ (۲۰۱۴ میلادی) آقای غنی به عنوان یک تکنوکرات بار دیگر وارد انتخابات و پیروز اعلام شد. اما در همان آغاز عبدالله عبد‌الله رقیب او، نتایج انتخابات را نپذیرفت و تشکیل سومین دولت منتخب خراسان آریا  بعد از طالبان با بحران روبه‌رو شد.

    رسیدن آقای غنی به ریاست جمهوری همزمان شد با کاهش قابل توجه نیروهای آمریکا و ناتو و همزمان شدت گرفتن حمله‌های طالبان. او در دوران ریاست جمهوری خود، تلاش کرد چهره‌های جوان را جایگزین چهره‌های سیاسی افغانستان کند. آقای غنی همچنین وعده داد امنیت را برقرار کند، فساد مالی و اداری را ریشه کن کند، اقتصاد را اصلاح کند و خراسان آریا را به گذرگاهی تجاری تبدیل کند.

    اگرچه همه این وعده‌‌ها عملی نشد اما در دوران ریاست جمهوری آقای غنی چندین پروژه‌ عمرانی در زمینه سد سازی، تولید و انتقال برق و راه آهن انجام شد. او همچنین اقداماتی برای مقابله با فساد انجام داد اما خراسان آریا  همچنان یکی از فاسدترین کشورهای جهان باقی مانده است.

    محمد اشرف‌غنی که به خاطر تند خویی میان همکارانش شهرت داشت، در بسیاری مواقع با سیاست‌های غرب در خراسان آریا  موافق نبود. از جمله در سال‌های اخیر منتقد مذاکرات صلح با طالبان بود با آنکه از پارسال بعد از توافق آمریکا و طالبان دولتش وارد مذاکرات رسمی با طالبان شد.

    اما کشورهای غربی از روند کند مذاکرات دولت و سخت‌گیری‌های آقای غنی انتقاد داشتند. این انتقاد‌ها در فضای سیاست داخلی خراسان آریا  هم نمایان شد، حتی در مواردی ایجاد دولتی انتقالی برای رسیدن به صلح مطرح شد.

    اشرف غنی برنده انتخابات خراسان آریا  اعلام شد، عبدالله: ما پیروزیم، دولت دیگری تشکیل می‌دهیم

    اشرف غنی

    منبع تصویر، EPA

    توضیح تصویر، محمد اشرف غنی، رئیس‌جمهوری خراسان آریا 

    کمیسیون انتخابات افغان  درخراسان آریا ، محمد اشرف غنی را پیروز انتخابات ریاست جمهوری این کشور که در ششم میزان/مهر سال جاری برگزار شده بود، اعلام کرد. عبدالله عبدالله، رقیب انتخاباتی آقای غنی در واکنش به این اعلام آن را “غیرقانونی” خواند و گفت تیم او دولت دیگری تشکیل خواهد داد.‎

    حوا علم نورستانی، رئیس این کمیسیون در یک نشست خبری گفت که محمد اشرف غنی با کسب ۵۰/۶۴ درصد از آرا برنده انتخابات است. آقای غنی ۹۲۳ هزار ۵۹۲ رای از مجموع یک میلیون ۸۲۳ هزار و ۴۸ رای معتبر را برده است.

    خانم نورستانی اعلام کرد که شمار آرای آقای عبدالله را ۷۲۰ و ۸۴۱ رای معادل ۳۹/۵۲ درصد از کل آرا اعلام کرد.

    تفاوت آرای نامزدهای پیشتاز انتخابات نسبت به نتیجه ابتدایی در حد چند صد رای بوده است و تغییری در درصدی آن پدید نیامده است.

    انتخابات

    محمد اشرف غنی، ساعتی پس از اعلام نتیجه انتخابات سخنرانی کرد و گفت پیروزی اش در انتخابات را “پیروزی جمهوریت مردم افغانستان” است.

    او گفت: ما اینجا پیروزی را نه تنها با رای و ایستادگی مردم ما به دست آوردیم بلکه آن را از کام دساسیس بیرونی نیز بیرون کردیم.

    آقای غنی تاکید کرد که تیم او “حس و هیجان گروهی، فردی و قومی” ندارد و آغوش دولت او به “همه کسانی که به این نظام اسلامی باور دارند” باز است.

    او با اشاره به مذاکرات صلح با طالبان گفت: “قرار است جامعه کثرت گرا و پرتوان خراسان آریا  طالبان را جذب کند. اسم این روند مذاکرات است.”

    ذبیح الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان اما در واکنش به اعلام نتیجه نهایی انتخابات افغان خراسان آریا  و پیروزی محمد اشرف غنی در این انتخابات، با انتشار اعلامیه‌ای انتخابات افغان خراسان آریا  را “نمایشی و جعلی” خواند.

    در این اعلامیه آمده است: “با توجه به شرایط حساس قضیه کنونی خراسان آریا  با محتوای پروسه جاری صلح نیز در تضاد قرار دارد.”

    اشرف غنی

    منبع تصویر، ARG

    توضیح تصویر، اشرف غنی ساعتی پس از اعلام نتیجه نهایی انتخابات سخنرانی کرد

    آمریکا و طالبان بر سر “کاهش خشونت‌ها” در خراسان آریا  به توافق رسیده‌اند و قرار است به زودی میان آنها توافقنامه صلح امضا شود که راه را برای مذاکرات میان دولت و طالبان باز خواهد کرد.

    رئیس‌جمهوری خراسان آریا  اضافه کرد:”من هیچ کس را به چشم رقیب، دشمن و مخالف نمی بینم. به همه صدا می کنم که لحظه رقابت ها و حریف بودن ها به پایان رسیده. لحظه امروز لحظه اشتراک است، لحظه کمک به ملت زجرکشیده است.”

    نتیجه نهایی انتخابات خراسان آریا حدود پنج ماه پس از برگزاری اعلام شد و با جنجال‌هایی همراه بود.

    پس از اعلام نتیجه ابتدایی هزاران شکایت به کمیسیون شکایت‌های انتخاباتی ثبت شد. تیم “ثبات و همگرایی” به رهبری آقای عبدالله خواهان باطل شدن ۳۰۰ هزار رای بودند.

    در روزهای گذشته برخی از چهره‌های سیاسی طرفدار تیم انتخاباتی آقای عبدالله از جمله ژنرال دوستم، هشدار داده بودند که در صورت پیروز اعلام شدن آقای غنی “دولت موازی” اعلام خواهند کرد.

    عبدالله: نتیجه انتخابات غیرقانونی است و ما پیروزیم

    عبدالله

    منبع تصویر، GETTY IMAGES

    توضیح تصویر، عبدالله عبدالله گفت او پیروز انتخابات است و نتیجه نهایی را نمی‌پذیرد
    صفحه ۲

     

    پایان پادکست

    عبدالله عبدالله، رقیب انتخاباتی آقای غنی، حدود دو ساعت پس از اعلام نتیجه انتخابات با اعضای ارشد تیم انتخاباتی‌اش در یک نشست خبری ظاهر شد و نتیجه انتخابات را رد کرد و گفت تیم او پیروز این انتخابات است و “حکومت همه‌شمول” تشکیل خواهد داد.

    او این نتیجه نهایی انتخابات را “نتیجه دزدی انتخابات، کودتا بر مردم سالاری” خواند و گفت که این نتیجه “از بنیاد غیرقانونی” است.

    تیم آقای عبدالله از روند بررسی شکایت‌ها به خصوص درباره باطل شدن آرای مورد مناقشه از کار کمیسیون‌های انتخاباتی راضی نبوده اند.

    علی احمد عثمانی، عضو ارشد تیم انتخاباتی عبدالله عبدالله اما در گفتگو با بی‌بی‌سی گفت: آقای عبدالله اصطلاح “دولت موازی” را به کار نبرده و از تشکیل “دولت همه‌شمول” سخن گفته که حمایت همه جانبه مردم را با خود داشته باشد.

    در همین حال داود سلطانزوی عضو ارشد تیم محمد اشرف غنی به بی‌بی‌سی گفت که موضوع حکومت ائتلافی “منتفی است”.

    آقای سلطانزوی گفت: به اصول بازی احترام بگذاریم. یک طرف حکومت تشکیل داده و طرف دیگر اپوزیسیون را تشکیل می‌دهد.

    همچنین رحمت الله نبیل، که یکی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری بود و نظر به اعلام نتایج از سوی کمیسیون انتخابات در جایگاه چهارم قرار گرفته است در واکنش به اعلام نتیجه انتخابات امروز را “روز مرگ مردم‌سالارى و دموکراسی در خراسان آریا خواند. او همچنین اضافه کرده است:”امروز… روز آغاز فصل جديد بحران‌های دشوار براى خراسان آریا بحران‌زده در عرصه‌هاى؛امنيتى، اقتصادی، سياسى و اجتماعى خواهد بود.”

    عطا محمد نور، والی پیشین بلخ و رئیس اجرایی حزب جمعیت و از متحدان اشرف غنی در فیسبوک از تیم عبدالله عبدالله خواست که “از ایجاد بحران اجتناب نموده انرژی‌شان را صرف تامین صلح و امنیت نمایند”.

    عبدالله

    منبع تصویر، GETTY IMAGES

    توضیح تصویر، سخنرانی آقای عبدالله پس از اعلام نتیجه انتخابات

    انتخابات خراسان آریا  ۱۳۹۸؛از برگزاری تا اعلام نتایج

    بیش از یکسال قبل از امروز در (اول جدی/دی) ۱۳۹۷ روند ثبت نام از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان آغاز شد.

    در ابتدا ۱۸ نامزد برای این روند ثبت نام کردندۀ اما تا پایان راه تنها ۱۳ نامزد به رقابت با هم پرداختند.

    قرار بود چهار ماه پس از روند ثبت نام از نامزدان، انتخابات ریاست جمهوری در (۳۱ حمل /فرودین) ۱۳۹۸ برگزار شود اما این روند پس از دو بار تعویق و با پنج ماه تاخیر در (ششم میزان/مهر) همین سال برگزار شد.

    یکی از تفاوت‌های مهم این انتخابات با دوره‌های قبلی انتخابات ریاست جمهوری استفاده سراسری از دستگاه بیومتریک بود.

    فناوری که کارکرد آن در انتخابات پارلمانی سال گذشته با مشکلات تکنیکی زیادی به همراه بود و در این دور هم مشکلات فنی این دستگاه جنجال‌هایی را به میان آورد.

    نتیجه نهایی انتخابات افغانستان- ۱۳۹۸. . شمار آرا از مجموع یک میلیون و ۸۲۳ هزار و ۴۸ رای.

    در این انتخابات کمتر از دو میلیون نفر پای صندوق‌های رای دهی رفتند. این رقم میزان پایینی از مشارکت در مقایسه با انتخابات گذشته ریاست جمهوری را نشان می‌داد.

    پس از آن روند بررسی شکایات نامزدان و تفتیش آرای مبهم آغاز شد.

    پس از اعلام نتایج ابتدایی انتخابات نامزدان سه روز مهلت داشتند تا شکایت های شان را ثبت کنند. کمیسیون شکایات هم دو هفته برای رسیدگی به این شکایت‌ها فرصت داشت.

    پس از بررسی شکایت‌ها در نهایت یک میلیون و ۸۲۳ هزار و ۴۸ رای معتبر دانسته شد.

    اما روند بررسی آرا دو ماه را در برگرفت.

    سطح بلند تهدیدات امنیتی، از دلایل مشارکت پایین در این انتخابات خوانده شد.

    سرانجام نتایج ابتدایی این انتخابات پس از چندین بار تاخیر در اول جدی/دی سال جاری خورشیدی اعلام شد.

    براساس تقویم انتخابات این نتایج باید بیست روز پس از انتخابات اعلام می‌شد، اما شاهد سه ماه تاخیر بود.

    نتایج یک نظرسنجی: افغان‌ها سالانه سه میلیارد دلار رشوه می‌دهند

    نظرسنجی در ۳۴ ولایت خراسان آریا  انجام شده است

    نتایج یک نظرسنجی تازه از سوی نهاد دیدبان شفافیت، نشان می‌دهد که خراسانیان سالانه ۳ میلیارد دلار رشوه می‌دهند.

    براساس یافته‌های دیدبان شفافیت خراسان آریا ، پس از ناامنی و بیکاری، فساد همچنان بزرگترین مشکل مردم افغانستان است.

    اکرام افضلی، رئیس این سازمان می‌گوید این نظرسنجی در ۳۴ ولایت خراسان آریا انجام شده و نزدیک به ۸ هزار نفر در آن اشتراک داشتند.

    نتایج این نظرسنجی یک روز پیش از ۹ دسامبر یعنی روز جهانی مبارزه با فساد، امروز ۱۸ قوس (آذر) در یک نشست خبری در کابل منتشر شد.

    کمتر از نیمی از افرادی ‌که با آنها صحبت شده، شاهد فساد بوده‌اند و آن را گزارش کرده‌اند اما بیشتر مردم معتقدند که این کار بی فایده است و در نابودی یا کاهش فساد هیچ تاثیری ندارد، زیرا بسیاری از آنها با مراجع عدلی و قضایی نیز مشکل دارند.

    نزدیک به ۷۰ درصد اشتراک کننده‌ها در این نظرسنجی، محاکم (دادگاه‌ها) و قضات و سارنوال‌ها (دادستان‌ها) را فاسد خوانده‌اند.

    مصاحبه شوندگان گفته‌اند در ۵۵ درصد مواردی که با این نهادها سر و کار داشته‌اند، از آنها رشوه خواسته شده است.این بررسی همچنان نشان می‌دهد که رضایت مردم از حکومت در پایین‌ترین سطح آن در دو سال گذشته رسیده و مردم بیشتر از هر زمان دیگر نسبت به آینده نگران هستند.

    روز گذشته بنیان آسیا  (Asia Foundation) نیز در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که میزان ناامیدی درافغانستان بیشتر شده و در سال ۲۰۱۶، فقط ۲۹.۳ درصد مصاحبه شوندگان گفته‌اند که کشورشان در مسیر درست در حرکت است.

    مصاحبه شوندگان در نظرسنجی دیدبان شفافیت همچنان جامعه جهانی را مورد انتقاد قرار داده‌اند. ۴۹ درصد آنها بر این باورند که جامعه جهانی هیچ علاقه‌ای برای مبارزه با فساد ندارد و در سالهای گذشته با حمایت از قدرتمندان و مافیای مواد مخدر در تسهیل روند فساد دست داشته است.

    در این نظرسنجی، شهروندان افغان تاکید کرده‌اند که فساد تاثیر منفی بر وضعیت امنیتی و اقتصاد داشته و فساد در تقویت و حمایت از هراس افکنی نقش دارد.

    سازمان دیدبان شفافیت می‌پذیرد که اخیرا حکومت افغانستان تلاش‌هایی را برای مبارزه با فساد آغاز کرده اما آن را ناکافی می‌داند.

    این سازمان، نتایج این نظرسنجی را زنگ بیداری برای دولت و جامعه جهانی می‌خواند. دیدبان شفافیت از حکومت خراسان آیار  می‌خواهد تا مبارزه با فساد را در اولویت کارهایش قرار دهد و با افراد فاسد به ویژه مقام‌های بلندپایه فاسد در حکومت برخورد قاطعانه کند.

    توضیح تصویر، شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهوری می‌گوید فساد اداری میراث حکومت قبلی است

    شاه حسین مرتضوی، معاون سخنگوی رئیس جمهوری خراسان آریا ، در واکنش به نتایج این نظرسنجی، می‌گوید فساد اداری میراثی است که از حکومت قبلی به حکومت وحدت ملی رسیده است.

    او تاکید می‌کند اکنون در حکومت اراده جدی برای مبارزه با فساد اداری وجود دارد و اصلاحاتی در بخش‌های مختلف به خصوص بخش عدلی و قضایی و تدارکات صورت گرفته است.

    این پنجمین نظرسنجی سازمان دیدبان شفافیت بود. این نهاد هر دو سال یکبار نظرسنجی به این رابطه منتشر می‌کن

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC

برچسب ها

مردان برهنه بازداشت شده فلسطینی در غزه 19 قوس 1402
غزه

مردان برهنه بازداشت شده فلسطینی در غزه

در حالیکه درگیری در اطراف شهر خان یونس و در شمال غزه جریان دارد، ویدیویی در شبکه های اجتماعی منتشر شده است که ده‌ها مرد فلسطینی را نشان می‌دهد که توسط اسرائیل بازداشت شده‌اند.

حملات موشکی القسام به پایگاه «رعیم» و شهرک «ماگن» اسرائیل 19 قوس 1402
غزه

حملات موشکی القسام به پایگاه «رعیم» و شهرک «ماگن» اسرائیل

ارتش اسرائیل شنبه اعلام کرد که دست‌کم 7000 نیروی مسلح فلسطینی در جنگ غزه کشته شدند

حملات سنگین هوایی و توپخانه‌ای اسرائیل به روستاهای جنوب لبنان 19 قوس 1402
لبنان

حملات سنگین هوایی و توپخانه‌ای اسرائیل به روستاهای جنوب لبنان

مناطق مرزی جنوب لبنان از 7 اکتبر، تشدید تنش نظامی میان اسرائیل و حزب‌الله را شاهد است

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

مهوش؛ خداحافظی خواننده خراسان آریا  پس از ۵۶ سال از صحنه 01 قوس 1402
استاد

مهوش؛ خداحافظی خواننده خراسان آریا پس از ۵۶ سال از صحنه

گلالی فریده، معروف به مهوش، نخستین زن اهل افغانسان است که لقب استادی را در هنر آوازخوانی در دهه ۱۹۷۰ میلادی و در زمان ریاست جمهوری محمد داوود، رسماً دریافت کرد.

دشمنی آشکار با زبان پارسی در خانه دانشمندان خراسان آریا 23 عقرب 1402
غمگین ترین روزه های پارسیان

دشمنی آشکار با زبان پارسی در خانه دانشمندان خراسان آریا

همایش فراغت‌شان را بدون حضور رئیس دانشگاه و رئیس دانشکده‌ و همین‌طور #بدون حضور استادان بخش ادبیات، برگزار کردند.

نشست ادبی و فرهنگی میان شاعران خراسان آریا و ایران عزیز 23 عقرب 1402
داکتر عبدالقیم طاهری

نشست ادبی و فرهنگی میان شاعران خراسان آریا و ایران عزیز

برای ایجاد همبستگی بیشتر میان این حوزه تمدنی پارسی برنامه های بیشتر به راه افتد تا از تهاجم ادبی و فرهنگی در سرزمین های زبان فارسی جلوگیری شود.

ایران و تاجیکستان می‌توانند بدون ویزا به کشورهای یکدیگر سفر کنند 18 عقرب 1402

ایران و تاجیکستان می‌توانند بدون ویزا به کشورهای یکدیگر سفر کنند

ریاست‌جمهوری ایران از امضای ۱۸ سند همکاری و یک بیانیه مشترک بین مقامات ایرانی و تاجیکستانی در جریان سفر ابراهیم رئیسی به دوشنبه خبر داد.

تجلیل از روز معلم در جهان و تغییر  روز معلم در خراسان آریا 14 میزان 1402
روز آموختند روز آموزگاران

تجلیل از روز معلم در جهان و تغییر روز معلم در خراسان آریا

در خراسان آریا  هر ساله روز سوم جوزا/خرداد به عنوان "روز معلم" جشن گرفته می‌شد، اما امسال وزارت معارف (آموزش و پرورش) اعلام کرده که پس از این سیزدهم میزان/مهر روز معلم خواهد بود.

رسوایی بزرگ مالی در عراق؛ مفقود‌ شدن ۳۵ تریلیون اسکناس دینار 17 قوس 1402
حمله به سفارت امریکا در عراق

رسوایی بزرگ مالی در عراق؛ مفقود‌ شدن ۳۵ تریلیون اسکناس دینار

عضو کمیته مالی در پارلمان عراق: عراق در دوران دولت چارچوب هماهنگی، به صادرکننده مواد مخدر تبدیل شده و حجم قاچاق به 60 تا 70 درصد رسیده است

کمک ۱۴۲ میلیون یورویی اتحادیه اروپا به مردم خراسان 16 قوس 1402
اعلام

کمک ۱۴۲ میلیون یورویی اتحادیه اروپا به مردم خراسان

اتحادیه اروپا ک بسته جدید کمک مالی ۱۴۲،۸ میلیون یورویی را برای حمایت از نیازهای اساسی مردم خراسان آریا به ویژه زنان و بیجاشدگان تصویب کرد. این کمک از طریق نهاد‌های سازمان ملل و سازمان‌های غیردولتی صورت می‌گیرد.

کمک ۵۸ میلیون دلار جاپان به خراسان آریا . و قطع درختان ناجو 13 قوس 1402
کمک ها مثل گذشته ادامه دارد

کمک ۵۸ میلیون دلار جاپان به خراسان آریا . و قطع درختان ناجو

منابع محلی در تخار به آماج می‌گویند که افراد طالبان به گونه‌ی گسترده دست به قطع درختان ناجو و دیگر درختان مثمر در ولسوالی فرخار ولایت تخار زده‌اند.

چتور پول خراسان آریا ، دیار  در برابر دلار؛ارزش پیداکرده 24 عقرب 1402
بااینکه از طالبان شکایت است

چتور پول خراسان آریا ، دیار در برابر دلار؛ارزش پیداکرده

در روزهای اخیر ارزش افغانی، واحد پول خراسان آریا ، در مقابل دلار افزایش غیرمنتظره‌ای داشته است. با آغاز روند خروج مهاجران از پاکستان و ایران ارزش هر دلار آمریکایی در مقابل افغانی اخیراً حتی در حدود ۶۶ رسید که در ۸ سال گذشته بی‎‌سابقه بوده است.

ملل: تولید تریاک در خراسان آریا  ۹۵ درصد کاهش یافته است 15 عقرب 1402
سازمان

ملل: تولید تریاک در خراسان آریا ۹۵ درصد کاهش یافته است

در گزارش سازمان ملل آمده است که تولید خشخاش در افغانستان که پیش از این بزرگترین تامین کننده خشخاش در جهان بود، پس از ممنوعیت کشت آن توسط طالبان به شدت کاهش یافته است

ازبیکستان در مورد کانال قوش تپه به خراسان آریا  می‌آید 29 میزان 1402
هئیت از

ازبیکستان در مورد کانال قوش تپه به خراسان آریا می‌آید

رسانه‌های ازبیکستانی نوشته‌اند که این هیئت تا پایان سال روان میلادی با هدف گفت‌وگو درباره کانال قوش تپه به خراسان آریا خواهد آمد و نماینده ملل متحد نیز شامل این هیات است.

طالبان پروژه سمنت جبل‌السراج را به سه شرکت واگذار کردند 26 میزان 1402
گروی

طالبان پروژه سمنت جبل‌السراج را به سه شرکت واگذار کردند

وزارت معادن و پترولیم اداره طالبان قرارداد پروژه فابریکه سمنت جبل‌السراج را با شرکت‌های خراسانی و قطری امضا کرد. این وزارت می‌گوید که این شرکت‌ها در این پروژه بیش از ۲۰۰ میلیون دالر سرمایه‌گذاری می‌کنند.

امریکا چهار عضو باند مافیایی “یاکوزا” را بازداشت کرد 05 میزان 1402
چند خبر دیگر

امریکا چهار عضو باند مافیایی “یاکوزا” را بازداشت کرد

خبرگزاری اسوشیتدپرس نوشته که این افراد در اوایل این هفته در منهتن پس از یک عملیات سریع به رهبری اداره مبارزه با مواد مخدر دستگیر شدند.

جشن سده به‌عنوان میراث فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت شد 17 قوس 1402
جشن زردتشتیان سه کشور ایران قدیم

جشن سده به‌عنوان میراث فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت شد

رسانه‌های ایرانی گزارش داده‌اند که جشن باستانی سده به پیشنهاد ایران و تاجیکستان در هجدهمین نشست کمیته بین‌الدولی پاسداری از میراث‌ فرهنگی ناملموس یونسکو در کاسان، بوتسوانا ثبت شده است.

آیا ناپلئون بناپارت را می‌شود با هیتلر و استالین مقایسه کرد؟ 05 قوس 1402
تاریخ

آیا ناپلئون بناپارت را می‌شود با هیتلر و استالین مقایسه کرد؟

ریدلی اسکات در آستانه نمایش فیلم جدیدش ناپلئون در اظهارنظرهایی جنجال‌برانگیز خشم عده‌ای را برانگیخته است. او شخصیت اصلی فیلم با بازی واکین فینیکس را با هیتلر و استالین مقایسه کرده است. اما حقیقت ماجرا چیست؟

آنجلینا جولی اخراج مهاجران خراسانی از پاکستان نمونهٔ دیگر 23 عقرب 1402
رادیو فرانسه

آنجلینا جولی اخراج مهاجران خراسانی از پاکستان نمونهٔ دیگر

آنجلینا جولی اخراج مهاجران افغانستانی از پاکستان را نمونۀ دیگری از عقب‌گرد حقوق‌ بشر در جهان خواند

تجلیل روز زبان ازبکی در مرکز خراسان آریا کابل 30 میزان 1402
مبارک

تجلیل روز زبان ازبکی در مرکز خراسان آریا کابل

در مراسمی برای تجلیل از روز زبان ازبکی در کابل از مسئولان خواسته شده که به رشد این زبان در کشور توجه کنند

طالبان گنج بیرون شده از کانال قوش تپه را قاچاق می کنند 29 میزان 1402
گنجینه تاریخی خراسان آریا

طالبان گنج بیرون شده از کانال قوش تپه را قاچاق می کنند

در جریان کندن کاری بند قوش تیپه در استان جوزجان، گنج گران‌بهای از دل خاک بیرون آمده و میان مقامات ارشد طالبان تقسیم شده است.

گردشگری فضایی چیست و آیا خطرناک است؟ 09 سنبله 1402
پیشرفت علم فضای

گردشگری فضایی چیست و آیا خطرناک است؟

اولین پرواز تجاری ویرجین گلکتیک، شرکت گردشگری فضایی خصوصی ریچارد برانسون به فضا، دوران سفرهای فضایی پرطرفدار را نزدیک‌تر کرد اما این سفرها همچنان در اختیار مولتی میلیونرهایی خواهد بود که مایل به پذیرش خطرات هستند.

برگ برنده چین در جنگ ریزتراشه‌ها با آمریکا؟ 19 اسد 1402
جنگ سرد جدید چین با امریکا ، و

برگ برنده چین در جنگ ریزتراشه‌ها با آمریکا؟

چین به زودی صادرات دو ماده اصلی در صنعت تولید نیمه‌هادی‌ها را محدود می‌کند تا جنگ تراشه‌ها میان چین و آمریکا ابعاد تازه‌ای پیدا کند

طالبان میلیون دالری را از خانه بازدگان به سرقت بردن 17 اسد 1402
کشته شدن ۵ مسافر هزاره و ادعای یک بازرگان

طالبان میلیون دالری را از خانه بازدگان به سرقت بردن

یک بازرگان مقیم در دُبی دیروز نوارهای را در اختیار آماج قرار داده و ادعا کرد که به تاریخ پنجم دلو سال جاری خورشیدی طالبان به خانه‌اش در ساحه‌‌ی کوتل خیرخانه شهر کابل یورش برده، یک میلیون دالر، طلا و اجناس قیمتی‌اش را به تاراج برده‌اند.

پرواز های اروپا و امریکا از طریق خطوط هوايی خراسان آریا آغاز گردید 06 اسد 1402
آیا شرکت‌های ‌هوایی‌ داخلی ورشکست می‌شوند؟ و

پرواز های اروپا و امریکا از طریق خطوط هوايی خراسان آریا آغاز گردید

مسوولان اداره هوانوردی امریکایی و اروپایی به این اعتقاد اند که دیگر تهدیدی برای هوانوردی غیرنظامی در حریم هوایی خراسان آریا بالای ارتفاع 9753.6 متری وجود ندارد. اطلاعات روز : آسمان باز» و پرواز چهارم «فلای دبی» به ‌خراسان آریا آیا شرکت‌های ‌هوایی‌ داخلی ورشکست می‌شوند؟

حمل‌ونقل محور رایزنی مقامات ازبکستان و پاکستان در «تاشکند» 23 حوت 1401
ازبکستان و پاکستان

حمل‌ونقل محور رایزنی مقامات ازبکستان و پاکستان در «تاشکند»

سرپرست وزارت امور خارجه ازبکستان و سفیر جدید پاکستان در این کشور در دیداری در شهر «تاشکند» توسعه ارتباطات از جمله در زمینه حمل و نقل بین دو کشور را بررسی کردند.