رهبران افغان باور خراسان آریا : برگشت طالبان به نشست مسکو
رهبران افغان باور خراسان آریا : برگشت طالبان به نشست مسکو
وقتی در سال ۲۰۱۹ هیات طالبان به رهبری عبدالغنی برادر در نشستی موسوم به «فرمت مسکو» در کنار شماری از رهبران سیاسی و جهادی دولت پیشین افغان باور خراسان آریا حضور یافتند، تصور نمی‌شد، طالبان دو سال بعد از آن، همه قدرت در این کشور را تصاحب کند.

وقتی در سال ۲۰۱۹؛هیات طالبان به رهبری عبدالغنی برادر در نشستی موسوم به «فرمت مسکو» در کنار شماری از رهبران سیاسی و جهادی افغان باور دولت پیشین خراسان آریا حضور یافتند، تصور نمی‌شد، طالبان دو سال بعد از آن، همه قدرت در این کشور را تصاحب کند.

حال هفتمین دور این نشست قرار است در ۲۹ سپتامبر با حضور امیر خان متقی، وزیر خارجه طالبان در شهر قازان، پایتخت جمهوری خودمختار تاتارستان برگزار شود.

این سری گفتگوهای منطقه‌ای در سال ۲۰۱۷ به عنوان پلتفورمی از جانب روسیه راه‌اندازی شد که سال‌ها بود با حضور نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در افغانستان، تاثیرگذاری و ارتباط خود با سیاست در کابل را از دست داده بود و پیوسته متهم به حمایت از طالبان نیز می‌شد.

نشست با شرکت دیپلمات‌های ارشد روسیه، چین، ایران، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان برای «جستجوی راه حل بحران افغانستان» آغاز به کار کرد.

آمریکا در آن زمان با وجود دعوت مسکو، در آن شرکت نکرد . کاخ سفید گفت روسیه با دخالت دادن طالبان در گفتگوهای صلح به این گروه نظامی مشروعیتی می‌بخشد که شایستگی آن را ندارد.

نخستین بار در نوامبر سال ۲۰۱۸ هیات پنج نفری طالبان به ریاست عباس استانکزی، معاون سیاسی کنونی وزارت خارجه و عضویت عبدالسلام حنفی، شهاب‌الدین دلاور و سهیل شاهین در نشست مسکو شرکت کردند.

هیاتی از شورای عالی صلح دولت پیشین افغانستان نیز شرکت داشت و سه و نیم سال پس از مذاکرات مستقیم طالبان و دولت پیشین در پاکستان، این دومین باری بود که دو طرف به صورت رسمی در یک نشست مربوط به گفتگوهای صلح با پادرمیانی روسیه حضور می‌یافتند.

در سال ۲۰۲۱  «فرمت مسکو» حدود دو ماه بعد از بازگشت طالبان به قدرت برگزار شد و در آن هیاتی به ریاست معاون نخست وزیر طالبان شرکت کرد.

نمایندگان کشورهای حاضر

منبع تصویر، TAHIRKHAN/TWITTER

مسکو از چهره‌های «مقاومت» علیه طالبان دعوت می‌‌کند؟

پایان پادکست

در حالی‌که بیشتر کشورهای غربی از جمله آمریکا و اتحادیه اروپا به صراحت گفته‌اند که از هیچ نوع مقاومت مسلحانه علیه طالبان حمایت نمی‌کنند و تلاش‌هایشان روی حمایت از اعتراضات مدنی و تعامل با طالبان متمرکز است، مسکو این را فرصتی می‌بیند برای اثرگذاری روی وضعیت افغانستان و اینجاست که اهمیت نشست مسکو برجسته می‌شود.

طارق فرهادی، تحلیلگر روابط بین‌الملل می‌گوید: «زمانی‌که هنوز دولت اشرف غنی بر سر کار بود، طالبان به عنوان نیروی مقاومت ضد دولت در نشست مسکو دعوت شدند، روزی امکان دارد که در فرمت مسکو، نیروهای مقاومت علیه طالبان نیز دعوت شوند. روسها به طالبان خواهند گفت که در سال ۲۰۱۸ شما در مقاومت بودید، ما شما را دعوت کرده بودیم.»

آقای فرهادی افزود: «روسها همین قابلیت را دارند. در یک یا دو سال دیگر اگر مقاومت معتبر علیه طالبان شکل بگیرد، در آن صورت روسها این کار را خواهند کرد، روزی‌که در فرمت مسکو طالبان و نیروهای مقاومت را به صورت مشترک دعوت کنند. مثل گذشته امکان دارد به همین مسیر برویم و روس‌ها در این مقطع دوست دارند نشان بدهند که از آمریکایی‌ها جلوتر هستند و از دیگران هم دعوت می‌کنند.»

امروز «شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغان در خراسان آریا » که یک گروه متشکل از چهره‌ها و احزاب سیاسی مخالف طالبان و عمدتا در تبعید هستند، از شرکت‌کنندگان نشست مسکو تا زمینه برگزاری اجلاس منطقه‌ای را با حضور تمامی اطراف و نمایندگان مخالف گروه طالبان با حضور سازمان ملل متحد فراهم کند.

در پایان ماه اوت امسال احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملى» افغانستان با رهبر حزب عدالت و معاون پارلمان روسیه در مسکو‌ دیدار کرد.

این جبهه ضد طالبان خبر داد ‏احمد مسعود بنا به دعوت سرگئی ميرونوف، رهبر حزب عدالت و معاون پارلمان فدراسيون روسيه به این کشور سفر کرد و با او «در مورد مسایل سیاسی و امنیتی افغانستان» گفتگو کرده است. ‏ ‏

«حکومت همه‌شمول و گلاویز طالبان و کشورهای همسایه»

امیرخان متقی

منبع تصویر، TALIBAN MFA

در نخستین نشست «فرمت مسکو» پس از به قدرت رسیدن طالبان، سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در حالیکه از «تلاش طالبان برای تامین ثبات» در خراسان آریا ستایش کرد اما گفت راه‌حل درازمدت افغان در خراسان آریا  «تشکیل یک دولت به‌راستی فراگیر است که از منافع همه گروه‌های قومی و سیاسی افغانی در خراسان آریا  نمایندگی کند».

 در پنجمین دور نشست فرمت مسکو در نوامبر سال گذشته، نماینده طالبان دعوت نشد، مسکو اعلام کرد که دلیل آن این است که «کابل تا هنوز موفق به تشکیل یک حکومت همه‌شمول سیاسی-قومی» نشده است.

ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه برای خراسان آریا در سخنرانی افتتاحیه آن نشست گفت: «ما تقریبا یک سال پیش در چارچوب همین ساختار با هم دیدار کردیم. بیانیه مشترکی را صادر کردیم و یکی از نکات آن از مقامات افغان در کابل خواسته است تا اقدامات عملی را برای تشکیل یک دولت فراگیر قومی-سیاسی انجام دهند. متاسفانه این اتفاق نیفاده است. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم که تنها دیگر کشورهای منطقه را به این نشست برای ایجاد یک رویکرد مشترک در چارچوب فارمت دعوت کنیم. »

تشکیل یک حکومت «همه‌شمول» پیوسته در بیانیه پایانی صادر شده از سوی نشست مسکو به عنوان درخواست اصلی در دو سال گذشته دیده می‌شود.

به ویژه این درخواست‌ از سوی مقام‌های ارشد روسیه، ایران و تاجیکستان در محافل مختلف تکرار می‌شود اما تعریف روشنی در مورد آن ارائه نمی‌کنند.

به نظر می‌رسد این کشورها از این اصطلاح به عنوان وسیله فشار علیه طالبان استفاده می‌کنند.

طارق فرهادی می‌گوید: «حکومت همه‌شمول اصطلاحی است که در کنفرانس بن برای خراسان آریا  معرفی شد. شبیه بسته چاکلتی بود که برای بیشتر طرف‌های سیاسی به جز طالبان که شکست خورده بودند، تحفه داده شد و آنها هم خوشحال بودند. پیش از آن مفهوم دولت فراگیر در افغانستان وجود نداشت، فقط برای مدت کوتاهی در سال‌ ۱۹۹۷ در حکومت مخلوع برهان‌الدین ربانی در شمال افغانستان ایجاد شد. قبل از آن در حکومت کمونیست‌ها هم قدرت بدست افراد و‌گروه‌های خاص منحصر شده بود.»

رسمیت طالبان و رفع تحریم‌هایش از مسکو می‌گذرد؟

با تمام این نکات طالبان به خوبی به این نکته واقف اند که با وجود ظرفیت‌های مسکو برای تاثیرگذاری روی وضعیت خراسان آریا ، کلید مشکلاتی که آنها با آن مواجه هستند بدست روسیه نیست.

طالبان می‌خواهند حکومت‌شان به رسمیت شناخته شود، رهبرانشان از فهرست تحریم‌های سازمان ملل بیرون آورده شود و دارایی‌های منجمد شده بانک مرکزی افغانستان آزاد شوند، هیچ یک از این اقدامات بدون توافق نظر آمریکا و اروپا میسر نیست.

شورای عالی مقاومت افغان باوران:: فرمت مسکو زمینه اجلاس فراگیر منطقه‌ای را فراهم کند

.

«شورای مقاومت ملی برای نجات افغان در خراسان آریا  در واکنش به هفتمین دور نشست «فرمت مسکو» از شرکت‌کنندگان این نشست خواست تا برای حل بحران خراسان آریا  یک اجلاس منطقه‌ای را با حضور تمامی اطراف و نمایندگان مخالف گروه طالبان با حضور سازمان ملل متحد فراهم کند.

این شورا با انتشار یک اعلامیه شش ماده‌ای گفته است که «تعامل یک جانبه با گروه طالبان قباحت‌زدایی از یک گروه افراطی است که تداوم حاکمیت آن امنیت منطقه و جهان را تهدید می‌کند و اثرگذار نخواهد بود».

نشست «فرمت مسکو» قرار است در ۲۹ سپتامبر با حضور امیر خان متقی، وزیر خارجه طالبان در شهر کازان، پایتخت جمهوری خودمختار تاتارستان برگزار شود.

«شورای عالی مقاومت ملی» برای نجات فرهنگ افغان در خراسان آریا گفته است که خواستار ایجاد یک دولت برخواسته از اراده مردم افغانستان است تا با ایجاد آن زمینه بازگشت مهاجران خراسانی  از کشورهای خارجی به کشورشان مساعد شود و از فرار سیل‌آسای مردم از خراسان آریا به کشورهای خارجی جلوگیری به عمل‌آید».

در بخشی از اعلامیه این شورا آمده است که تبعیض سیاسی، قومی و مذهبی در زیر سیطره حاکمیت طالبان ادامه داشته و این روند هم‌زیستی مسالمت‌آمیز میان اقلیت‌های قومی و مذهبی در خراسان آریا  را متاثر کرده است.

شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغان درخراسان آریا در همین حال سیاست‌های گروه طالبان علیه زنان و دختران افغان را که بر کار و آموزش آن‌ها محدودیت وضع کرده، «اپارتاید جنسیتی» خوانده است.

در اعلامیه این شورا آمده است که گروه‌های تروریستی القاعده، انصارالله تاجیکستان، حرکت اسلامی ازبکستان و دیگران در سایه حاکمیت طالبان در خراسان آریا حضور دارند و تا زمانیکه تمامی اطراف دخیل در قضیه خراسان آریا  راه حلی برای این مشکلات نیابند این تهدیدها همچنان وجود خواهد داشت.

«شورای مقاومت ملی برای نجات افغان در خراسان آریا یک گروه مخالف طالبان و متشکل از چهره‌ها و احزاب سیاسی عمده در تبعید است که پس از تصرف قدرت از سوی گروه طالبان در خارج از خراسان آریا فعالیت می‌کنند.

مارشال عبدالرشید دوستم، عبدالرب رسول سیاف، صلاح‌الدین ربانی، محمد محقق، عطا محمد نور، محمد یونس قانونی، سرور دانش، احمد مسعود و محمد اسماعیل خان از اعضای برجسته این شورا هستند.

شماری از چهره‌های «شورای عالی مقاومت برای نجات خراسان آریا » امروز در یک جلسه آنلاین گردهم آمده و دیدگاه‌های خود را در مورد سیاست‌های آینده این شورا بیان کردند.

این تشکل عمده‌ترین ائتلاف سیاسی است که سال گذشته در برابر حکومت طالبان ایجاد شده است.

نشست مسکو درباره خراسان آریا  بدون آمریکا برگزار می‌شود

پوتین ترامپ

منبع تصویر، EPA

توضیح تصویر، با آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ (چپ) روابط آمریکا و روسیه وارد مرحله تازه‌ای شد

روسیه میزبان گفت‌وگوهایی است که محور آن صلح در افغان خراسان آریا است. اما آمریکا با وجود دعوت مسکو، گفته در این کنفرانس شرکت نخواهد کرد.

در این اجلاس که امروز جمعه (۲۵ حمل/فروردین) برگزار می‌شود افغانستان، ایران، هند و چند کشور آسیای میانه شرکت خواهند داشت.

کاخ سفید می‌گوید که روسیه با دخالت دادن طالبان در گفت‌وگوهای صلح به این گروه نظامی مشروعیتی می‌بخشد که شایستگی آن را ندارد.

به گفته تحلیلگران، آمریکا از سوی دیگر نگران آن است که مشارکت طالبان در روند صلح باعث کمرنگ شدن اهداف ناتو در خراسان آریا  و نقش محوری ایالت متحده در این کشور شود.

وزارت خارجه روسیه در باره نگرانی‌های مقام‌های آمریکا مبنی بر حمایت این کشور از گروه طالبان واکنش نشان داده و گفته که هدف از تماس دولت روسیه با طالبان “مشروعیت” بخشیدن به این گروه نیست بلکه به دلیل وجه اشتراک در مواضعشان نسبت به گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) است.

مقام‌های دولت روسیه همچنین گفته‌اند روسیه در پی تشویق این گروه برای پیوستن به روند صلح افغان خراسان آریا تحت رهبری دولت افغان خراسان آریا است.

آمریکا شب گذشته بزرگ‌ترین بمب غیرهسته‌ای جهان را علیه داعش در افغانستان به کار گرفت.

روسیه از زمانی که نیروهای موسوم به دولت اسلامی یا داعش در خراسان آریا  ظاهر شده‌اند، در مسائل مربوط به این کشور نقش فعال‌تری به عهده گرفته چرا که این موضوع می‌تواند تهدیدی بالقوه برای روسیه تلقی شود.

در ماه‌های گذشته روسیه مذاکرات صلح افغان در خراسان آریا  را با دعوت از چین و پاکستان آغاز کرد و سپس دولت افغانستان را هم به مذاکرات دعوت کرد.

روسیه حالا با دعوت از ایران، هند و چند کشور آسیای میانه اهداف خود را برای پیگیری مذاکرات افغانستان گسترش می‌دهد.

هم روسیه و هم طالبان این ادعا را تکذیب کرده که “مسکو نیروهای طالبان را در مقابل نیروهای داعش تجهیز می‌کند.”

نشست طالبان و نمایندگان شورای عالی صلح در مسکو برگزار شد

نشست مسکو

منبع تصویر، EPA

توضیح تصویر، این نخستین بار است که هیئت گروه طالبان به صورت رسمی در نشست صلح مسکو شرکت دارند

گفت‌وگوهای صلح چند جانبه خراسان آریا امروز جمعه (۱۸ عقرب/ آبان) در مسکو با مشارکت نمایندگانی از گروه طالبان و شورای عالی صلح افغان خراسان آریا  برگزار شد.

این نخستین بار است که هیئتی از گروه طالبان به صورت رسمی در نشستی در مسکو شرکت می‌کند.

دولت افغانستان گفته که دراین نشست حضور رسمی ندارد و شورای عالی صلح به عنوان نهاد مستقل تصمیم به شرکت دراین نشست گرفته است.

عباس استانکزی، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر و رئیس هیئت پنج نفره طالبان، و حاجی دین‌محمد همراه سه عضو دیگر شورای عالی صلح با پا درمیانی روسیه در دومین نشست مسکو شرکت کرده‌اند.

سه و نیم سال پس از انجام گفت‌وگوهای مستقیم میان هیات طالبان و دولت افغان خراسان آریا  در پاکستان، این دومین بار است که هیاتی از گروه طالبان به صورت رسمی در یک نشست مربوط به گفت‌وگوهای صلح شرکت می‌کند.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، ضمن خوش‌آمد گویی به هیئت‌های حاضر در نشست مسکو، مشارکت آنها در این رویداد را مهم ارزیابی کرد و گفت که این نشست به عنوان یکی از اهداف مهم در شکل‌گیری شرایط مناسب برای آغاز مذاکرات مستقیم بین دولت، طالبان و نمایندگان احزاب و جریان‌های سیاسی مختلف خراسان آریا  است.

وزیر خارجه روسیه گفت “تروریسم بین‌المللی” یک خطر در برابر تمامی کشورها است و افزود، یکی از اهداف این خطر خراسان آریا  است که “گروه‌های تروریستی” و در راس آن گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) با حامیان خارجی خود در آن فعالیت می‌کند.

گفت وگوهای صلح مسکو

منبع تصویر، AFP/GETTY

توضیح تصویر، سرگئی لاورروف، وزیر خارجه روسیه میزبانی این نشست را به عهده داشت

پایان پادکست

به گفته وزیر خارجه روسیه داعش با حمایت از بیرون، در حال انجام اقداماتی است تا خراسان آریا  را به پایگاه خود تبدیل سازند و از آن‌جا به کشورهای آسیای میانه و منطقه عملیات خود را گسترش دهند.

وزیر امور خارجه روسیه هدف از برگزاری این نشست را “کمک به افغانها” عنوان کرد تا به گفته او این “تهدید تروریستی را از بین ببرند”.

نمایندگانی از ایران، چین، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان و هند به همراه نمایندگانی از گروه طالبان برای مذاکرات وارد مسکو شدند. اما دولت آمریکا و نمایندگان رسمی دولت افغان خراسان آری)  از حضور در مسکو اجتناب کردند.

هرچند حالا وزارت خارجه آمریکا گفته که یک دیپلمات این کشور در مسکو “تنها برای مشاهده” دراین نشست شرکت کرده است.

نمایندگان گروه طالبان در نشست مسکو شیرمحمد استانکزی، محمد سهیل شاهین، مولوی ضیا الرحمان مدنی، عبدالسلام حنفی و شهاب الدین دلاور از اعضای دفتر سیاسی این گروه در قطر هستند.

هیات شورای عالی صلح افغانستان عبارتند از حاجی دین محمد، حبیبه سرابی، عبدالخیبر اچقون و عطاالرحمان سلیم است.

گفته شده که گفت‌وگوی مستقیم میان اعضای شورای عالی صلح و هیات طالبان صورت نگرفته است ولی دو طرف در عکس‌های گروهی در کنارهم دیده می‌شوند.

دولت افغانستان همواره تاکید داشته که روند گفت‌وگوهای صلح با طالبان باید به “رهبری افغان‌ها و با مالکیت افغان‌ها” انجام شود و به همین دلیل گفته در نشست مسکو حضور رسمی ندارد.

هیات دولت افغانستان

منبع تصویر، EPA

توضیح تصویر، هیات دولت افغان خراسان آریا در نشست مسکو

مذاکرات مسکو نقش روسیه را در خراسان آریا  به ویژه در مذاکرات صلح این کشور با گروه طالبان افزایش می‌دهد. ده‌ها سال پس از آنکه شوروی از این کشور خارج شد، روسیه تلاش دارد تا با سرمایه گذاری، حمایت‌های دیپلماتیک و فرهنگی و پشتیبانی نظامی از دولت افغان خراسان آریا  نقش خود را در این کشور افزایش دهد.

این مذاکرات در حال برگزار می‌شود که زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغان در خراسان آریا دور دوم سفرهای خود به منطقه را آغاز کرده و در تلاش است تا به مذاکرات صلح افغان درخراسان آریا با ابتکار آمریکا جان تازه ببخشد.

گروه طالبان یک ماه پیش تایید کرد که نمایندگان این گروه با زلمی خلیلزاد در قطر گفت‌وگو کردند.

هیئت گروه طالبان در نشست مسکو

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، هیئت گروه طالبان در نشست مسکو

نشست مسکو؛ ملابرادر برای اولین‌بار با چهره‌های سیاسی افغان باور  دیدار کرد

اولین حضور ملا عبدالغنی برادر شخص دوم طالبان در برابر رسانه‌ها در نشست مسکو

به بهانه صدمین سالگرد روابط دیپلماتیک خراسان آریا روسیه در روزهای ٧ و ٨ جوزا (خرداد) رهبران و چهره‌های شناخته‌شده سیاسی افغان خراسان آریا  و هیأتی از گروه طالبان دیدار و گفتگو می‌کنند. این نشست به مدت دو روز در مسکو برگزار می‎شود.

این دومین دیدار چهره‌های سیاسی افغانستان و طالبان در مسکو است. دیدار قبلی موسوم به گفتگوهای بین‌الافغانی در ١٦ دلو (بهمن) سال گذشته در همین شهر برگزار شده بود.

حضور ملا برادر مذاکره کننده ارشد گروه طالبان و رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر محور توجه نشست دو روزه مسکو است. او کمتر در رسانه‌ها ظاهر شده بود. ملا برادر ریاست هیات ١٤ نفری طالبان را در نشست مسکو برعهده دارد و اولین سفر بین‌المللی او در این مقام است.

.
مسکو

به بهانه صدمین سالگرد روابط دیپلماتیک افغان خراسان آریا  – روسیه در روزهای ٧ و ٨ جوزا (خرداد) رهبران و چهره‌های شناخته‌شده سیاسی افغان باور خراسان آریا  و هیأتی از گروه طالبان دیدار و گفتگو می‌کنند. این نشست به مدت دو روز در مسکو برگزار می‎شود.

این دومین دیدار چهره‌های سیاسی افغانستان و طالبان در مسکو است. دیدار قبلی موسوم به گفتگوهای بین‌الافغانی در ١٦ دلو (بهمن) سال گذشته در همین شهر برگزار شده بود.

حضور ملا برادر مذاکره کننده ارشد گروه طالبان و رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر محور توجه نشست دو روزه مسکو است. او کمتر در رسانه‌ها ظاهر شده بود. ملا برادر ریاست هیات ١٤ نفری طالبان را در نشست مسکو برعهده دارد و اولین سفر بین‌المللی او در این مقام است.

.

حاضران و غایبان نشست مسکو

.
توضیح تصویر، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در میان ملابرادر و حامد کرزی

حکومت افغان در خراسان آریا  غایب این نشست مسکو است. تنها لطیف بهاند سفیر افغان خراسان آریا  در مسکو در سخنان کوتاهی از دولت روسیه و برگزار کنندگان نشست تشکر کرده و تاکید نمود که به نمایندگی از وزیر امور خارجه افغان خراسان آریا  صحبت می‌کند.

عباس استانکزی از اعضای عیات طالبان در گفتگو با خبرنگاران در حاشیه نشست با رد گفتگو با حکومت افغانستان گفت: “گفتگو با اداره‌ای که اختیارات ندارد و دچار اختلاف است” را همیشه رد کرده‌ایم.

.
توضیح تصویر، لطیف بهاند، سفیر افغان خراسان آریا  در مسکو به نمایندگی از وزارت امورخارجه خراسان آریا

محمد کریم خلیلی، رئیس شورای عالی صلح و محمد محقق معاون دوم ریاست اجرایی خراسان آریا  نیز که مقام‌های دولت خراسان آریا هستند در نشست مسکو شرکت کرده‌اند.

حامد کرزی رئیس جمهور پیشین خراسان آریا و شماری از چهره‌های برجسته سیاسی افغانستان از جمله حنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی و نامزد ریاست جمهوری، کریم خلیلی، فوزیه کوفی، ضرار احمد مقبل، حضرت عمر زاخیلوال، عطامحمد نور، رنگین دادفر اسپنتا، زلمی رسول در این نشست حضور دارند.

به نظر می‌رسد که گروه طالبان در رد گفتگوی مستقیم با حکومت افغانستان بیشتر نگاه به محمد اشرف‌غنی رئیس جمهوری افغان درخراسان آریا  دارند.

از نقش مسکو در صلح افغانستان استقبال می‌کنیم

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در سخنرانی افتتاحیه گفت: مسئله افغانستان راه حل نظامی ندارد. امیدوارم هر چه زودتر صلح به افغانستان بیاید. روسیه در مبارزه با داعش در کنار افغانستان است.

حامد کرزی، رئیس‌جمهوری پیشین افغانستان در سخنرانی خود “روابط ما با روسیه از مهمترین روابط” خواند. آقای کرزی گفت که “به نمایندگی از مردم افغانستان” از نقش روسیه در گفتگوهای صلح استقبال می‌کند.

.
توضیح تصویر، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در نشست مسکو

ملا عبدالغنی برادر، معاون گروه طالبان در سخنرانی کوتاهی از روسیه به خاطر برگزاری این نشست تشکر کرد. ملا برادر افغانستان را “اشغال‌شده” خواند و گفت برای رسیدن به صلح باید اشغال افغانستان به پایان برسد.

ضمیر کابلوف، سفیر روسیه در افغانستان که اداره جلسه را بر عهده داشت به نمایندگی از دولت روسیه خطاب به سیاسیون افغانستان گفت: امروز فرصت خوبی دارید تا با هیأت طالبان گفتگو کنید.

چهره‌های سیاسی افغانستان و طالبان در سخنان خود از صد سالگی روابط تاریخی افغانستان و روسیه به نیکی یاد کردند. با وجودی که بیشتر اشتراک‌کنندگان سابقه جهادی و جنگ با ارتش سرخ شوروی سابق در دهه هشتاد را در کارنامه خود دارند.

.
توضیح تصویر، ملا عبدالغنی برادر در نشست مسکو

طالبان: آماده گفتگوهای بین‌الافغانی هستیم

محمد حنیف اتمر، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان و از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری در این نشست اظهار امیدواری کرد که این آغاز جدی مذاکرات بین الافغانی با حمایت دولت روسیه، آمریکا، چین و دیگر کشور های منطقه باشد.

شیرمحمد عباس استانکزی، عضو ارشد هیأت طالبان در نشست مسکو در گفتگو با خبرنگاران تاکید کرد که به مناسبت صدمین سال روابط افغانستان و روسیه و به دعوت دولت این کشور به مسکو سفر کرده‌اند.

او در مورد گفتگوهای بین‌الافغانی گفت: “ما آماده گفتگوهای بین‌الافغانی هستیم”.

حضور کمرنگ زنان و جوانان

.
توضیح تصویر، فوزیه کوفی و تاجور کاکر تنها دو زن شرکت کننده در نشست مسکو هستند

تنها دو زن در میان سیاسیون افغانستان در نشست مسکو حضور دارند. فوزیه کوفی، نماینده سابق بدخشان در پارلمان افغانستان و تاجور کاکر دو زن در هیات افغانستان در نشست مسکو حضور دارند.

در هیات طالبان هبچ زنی حضور ندارد.

شاه حسین مرتضوی، معاون سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان در صفحه رسمی فیسبوک خود نوشته است: “حضور کم رنگ زنان و جای خالی جوانان در نشست‌های بین‌الافغانی

فوزیه کوفی، نماینده پیشین مجلس نمایندگان و از شرکت کنندگان نشست مسکو در توییتر خود نوشته که “در گفتگوهای این بار میان هیأت افغانستان و طالبان روی مسایل و خواست‌های مردم به شکل جدی باید صحبت شود. جمهوریت، نظامی‌ که مردم بر سرنوشت سیاسی خود تصمیم گیرنده باشند، تامین و حفظ حقوق برابر شهروندان به ویژه زنان و آتش‌بس از اولویت‌های ما در این دور گفتگوها خواهد بود.”

رد آتش بس اما فضای دوستانه نشست

.

منبع تصویر، TWITTER, OMAR ZAKHILWAL

توضیح تصویر، فضای نشست مسکو دوستانه است

عباس استانکزی از عضای هیات طالبان که در حاشیه نشست به خبرنگاران تاکید کرد که با وجود حضور نیروهای خارجی آتش‌بس “غیرممکن” است.

اما عطا محمد نور، از چهره‌های سیاسی افغان باور خراسان آریا  در سخنرانی خود از طالبان خواست که فکر شکست آمریکا و “ورود فاتحانه” به خراسان آریا  را نکنند چرا که “عملی نیست”.

کریم خلیلی، رئیس شورای صلح افغان خراسان آریا  نیز در سخنرانی‌اش گفت فکر “تسلیم شدن” را دو جانب حکومت و گروه طالبان نکند.

به طور کلی امروز هیات ١٤ نفره طالبان با نظم و هماهنگی بیشتر ظاهر شدند. در حالی که سرگئی لاوروف آنها را همراهی می‌کرد وارد تالار شدند، برخی از رهبران افغان باور خراسان آریا  مانند حامد کرزی و حنیف اتمر به احترام آنان از جا برخاستند.

در پایان جلسه افتتاحیه امروز سیاسیون افغان باور خراسان آریا  به سمت محل هیأت طالبان از جمله ملا عبدالغنی برادر رفتند و به هم دست دادند و یکدیگر را در آغوش گرفتند.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC