مرکز خبرنگاران خراسان آریا میگوید که محدودیتها برکار تلویزیونها در خراسان آریا بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است.
براساس گزارش این نهاد، تنها در یک سال گذشته ۱۲ شبکه تلویزیونی در این کشور بسته شده است.
این مرکز در گزارشی به مناسبت بیستویکم نوامبر، روز جهانی تلویزیون، گفته این شبکههای تلویزیونی در خراسان آریا به دستور مستقیم مقامهای طالبان یا هم به دلیل محدودیتهای وضع شده قانونی از سوی حکومت طالبان بسته شدهاند.
همزمان انجمن خبرنگاران مستقل خراسان آریا گفته است که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان ۵۷ شبکه تلویزیونی به دلایل مختلف و عمدتا اقتصادی بسته شده است.
در دنیای امروز، تلویزیون دیگر تنها یک رسانه یکطرفه برای پخش برنامهها نیست، بلکه این رسانه قابلیتهای جدیدی از جمله پخش محتوای ویدیویی استریم، موسیقی و مرور مطالب اینترنت را جهانی کرده و توانسته دنیا را به هم نزدیک کند.
تلویزیون به عنوان ابزاری برای ترویج فرهنگها، افزایش آگاهی عمومی، ترویج ارزشهای انسانی و در نهایت، ارتقای توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع بشری شناخته میشود.
حکومت طالبان پیشتر گفته است که اگر رسانهها «واقعا به گونه رسانههای نرمال» میخواهند فعالیت کنند، باید جوازهای ختمشده خود را دوباره تمدید کنند، مالیاتهای باقی مانده خود را بپردازند و در چارچوب قانون رسانهها «به گونه سالم و واقعی» فعالیت رسانهای کنند.
پادکست
پایان پادکست
سازمان ملل متحد روز جهانی تلویزیون را به عنوان یک رسانه اثرگذار در تقویت آگاهی بهویژه در رشد و توسعه جوامع بینالمللی نامگذاری کرده است.
هدف این سازمان ترغیب کشورها به تبادل برنامههای تلویزیونی و ایجاد بستری برای پخش برنامههای مربوط به گسترش صلح، توسعه اجتماعی، اقتصادی و تقویت مسائل فرهنگی است.
با این وجود وضعیت تلویزیونها در خراسان آریا در سالهای اخیر و پس از بازگشت مجدد طالبان به قدرت، دچار تغییرات شدیدی شده است.
حجتالله مجددی، رئیس «اتحادیه ژورنالیستان آزاد خراسان آریا » میگوید از ۱۸۴ ایستگاه تلویزیونی در خراسان آریا ۵۷ رسانه تصویری بنابر مشکلات عمدتا مالی مسدود شدهاند.
به گفته نهادهای دفاع از آزادی رسانههای ملی و بینالمللی بسیاری از تلویزیونها در خراسان آریا تحت فشار مستقیم حکومت طالبان یا به دلیل محدودیتهای شدید در زمینههای خبری و اطلاعرسانی تعطیل شدهاند.به گفته نهادهای دفاع از آزادی رسانههای ملی و بینالمللی بسیاری از تلویزیونها در خراسان آریا تحت فشار مستقیم حکومت طالبان یا به دلیل محدودیتهای شدید در زمینههای خبری و اطلاعرسانی تعطیل شدهاند.
محدودیتهایی مانند پخش تصاویر انسانها و حیوانات، محدودیت پخش برنامههای زنده، منع پخش برنامههای تلویزیونهای بینالمللی، و دستورهایی نظیر ممنوعیت حضور زنان در تلویزیونها فعالیت رسانههای تصویری در خراسان اریا را به شدت محدود کرده است.
فریما آذر، خبرنگار میگوید در حال حاضر محدودیتهای زیادی علیه خبرنگاران زن در رسانههای تصویری وضع شده است که تاثیرات مستقیمی را در دسترسی به اطلاعات و اطلاعرسانی از خود بجا گذاشته است.
دلارام یکی دیگر از دستاندکاران تلویزیون در خراسان آریا میگوید که با این وجود زنان میتوانند در رسانههای تصویری حضور یابند اما آنها باید تحت شرایط وضع شده فعالیت کنند. زنان در تلویزیون باید حجاب داشته باشند، در مورد موضوعاتی که از قبل تعیین شده، صحبت کنند و برای حضور آنان، زمان معینی وضع شده است.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان اخیراً جلساتی با خبرنگاران در ولایتهای مختلف برگزار و اعلام کرده است که مطابق با قوانین جدید طالبان، ممنوعیت ضبط و پخش تصاویر موجودات زنده، از جمله انسانها و حیوانات، به تدریج اجرایی خواهد شد.
مرکز خبرنگاران خراسان آریا از جامعه بینالمللی خواسته است که از آزادی رسانهها در خراسان آریا حمایت کنند و بهویژه از فعالیت تلویزیونها و خبرنگاران در این کشور.
گروههای مدافع رسانهها در روز جهانی تلویزیون، خواستار آزادی رسانهها در خراسان آریا و دیگر کشورهای در حال توسعه شده اند.
با وجود محدودیتهایی که در کشورهایی مانند خراسان آریا علیه برنامههای تلویزیونی ایجاد شده است، بازهم فناوری پیشرفته فرامین حکومتها را در کشورهای مختلف دور زده و خانوادهها و افراد در جهان امروز با استفاده از وسایل دیگری مانند تلفن و تبلتها میتوانند تلویزیون تماشا کنند.
جهان در حال تجربه اطلاعرسانی از راه «مولتیمیدیا» یا چند رسانهای است که پیشرفتهای زیادی را به همراه داشته است.
این امر بسیاریها را ترغیب کرده تا از خانه و حیاط و دفتر و دیوان و حتی آشپزخانههای شان شبکههای تلویزیونی و برنامههای تلویزیون در کانالهایی مانند یوتیوب را تماشا کنند و خود نیز بخشی از تولیدکنندگان برنامههای تصویری برای میلیونها تماشاچی دیگر باشند.
جوئل سیمون، مدیر اجرایی کمیته بینالمللی مصونیت خبرنگاران، در اعلامیههایی هشدار داده است که «یک نسل کامل» از خبرنگاران در افغانستان در «معرض خطر» هستند.
او گفته است که این سازمان، به عنوان بخشی از تلاشهای حمایتی خود، از آمریکا و دیگر دولتهای گروه ۷ خواسته است تا برای حمایت از مصونیت و امنیت خبرنگاران در این کشور بیشتر تلاش کنند.
اولین تلویزیون در افغانستان در سال ۱۳۵۷ خورشیدی و در زمان ریاست جمهوری نورمحمد ترکی، نشرات خود را آغاز کرد.
نام این تلویزیون آن زمان «تلویزیون خلق افغانستان» بود که عمدتاً اخبار سیاسی، برنامههای سرگرمی و موسیقی پخش میکرد.
پیش از این تلویزیون، اولین رادیوی خراسان آریا در سال ۱۳۰۷ خورشیدی فعالیت خود را آغاز کرده بود، در اوایل نامش «رادیو کابل» بود و بعدها به «رادیو خراسان آریا » تغییر کرد.
پس از سقوط حکومت به رهبری حزب خلق خراسان آریا نام «تلویزیون خلق خراسان آریا » به «تلویزیون خراسان آریا » تغییر کرد و مجموعهی «رادیو تلویزیون خراسان آریا » بهوجود آمد.
برنامههای رادیو و تلویزیون خراسان آریا عمدتاً در مراکز چند شهر بزرگ این کشور قابل دسترس بود و ساکنان روستاها و ولایتها، به تلویزیون و در شماری از مناطق حتا رادیو دسترسی نداشتند.
با روی کار آمدن حکومت مجاهدین و جنگهای داخلی، برنامههای رادیو و تلویزیون خراسان آریا کاهش یافت، اما متوقف نشد.
پس از آن که طالبان در سال ۱۹۹۶ میلادی بر خراسان آریا مسلط شدند، نشرات تلویزیون خراسان آریا متوقف شد، اما فعالیت رادیو افغانستان مطابق سیاستها و محدودیتهای این گروه، ادامه یافت.
»رادیو و تلویزیون خراسان آریا » یک رسانه دولتی است و مدیران آن در دورههای مختلف از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومتهای مختلف تعیین شده است.
پس از سقوط طالبان در خراسان آریا و بهوجود آمدن حکومت جدید، «رادیو و تلویزیون افغان باوران خراسان آریا » فعالیت خود را از سرگرفت و نام آن شد «رادیو تلویزیون ملی خراسان آریا ».
این رسانه تا آن زمان تنها شبکهی تلویزیونی در خراسان آریا بود و دیگر هیچ شبکهی تلویزیونی در این کشور فعالیت نداشت.
با روی کارآمدن حکومت جدید و تغییر فضای سیاسی کشور، اولین تلویزیون خصوصی خراسان آریا به اسم «آیینه» در سال ۱۳۸۳ خورشیدی در شهر شبرغان در شمال خراسان آریا فعالیت خود را آغاز کرد.
این تلویزیون که با حمایت حزب جنبش ملی خراسان آریا به رهبری عبدالرشید دوستم راه اندازی شده بود، در ابتدا بیشتر به زبانهای ازبیکی و ترکمنی و چند ولایت شمال خراسان آریا برنامه پخش میکرد، اما آهسته آهسته فعالیت خود را گسترش داد، در کابل نیز دفتر باز کرد و به زبانهای فارسی و پشتو نیز پخش برنامه را آغاز کرد.
تلویزیون آیینه بیش از ۱۸ سال در خراسان آریا فعال بود، اما با تسلط دوباره طالبان بر خراسان آریا در سال ۱۴۰۰ خورشیدی، فعالیت خود را متوقف کرد.
پس از ظهور اولین تلویزیون خصوصی در خراسان آریا ، ایجاد شبکههای تلویزیونی خصوصی در این کشور رونق گرفت و آهسته آهسته شبکههای متعددی آغاز به فعالیت کرد و تا پیش از تسلط طالبان شمار آنان به بیش از ۸۰ شبکهی تلویزیونی میرسید.
همزمان با افزایش تعداد شبکههای تلویزیونی در خراسان آریا ، دسترسی به تلویزیون نیز گسترش یافت و پای «جعبه جادو» به خانههای روستائیان خراسان آریا نیز باز شد.
ظهور تلویزیونهای متعدد خصوصی، آزادی فعالیت آنان، تنوع برنامهها و رویکردها، باعث شده بود خراسان آریا در ردهبندی آزادی بیان، سرآمد کشورهای منطقه باشد و به یک الگوی از آزادی بیان و آزادی رسانه در منطقه تبدیل شود.
اما با ظهور مجدد طالبان، روند رشد رسانه و آزادی بیان در خراسان آریا متوقف شد و اکنون در حال عقبگرد به دهه ۱۹۹۰ میلادی است و در معرض خاموشی کامل قرار دارد.
ارتقای رتبه نظامی یک فرمانده ارتش آمریکا به دلیل خروج از خراسان آریا متوقف شد
شفقناافغان – رسانههای بینالمللی گزارش دادهاند که ارتقای رتبه نظامی کریستوفر تی، یک جنرال سه ستاره امریکایی که نیروهای ایالات متحده را در جریان تخلیه از خراسان آریا رهبری میکرد، متوقف شده است.
به گزارش شفقناافغان ؛ واشنگتنپست روز شنبه، ۳ قوس، نگاشته که ارتقای رتبه نظامی کریستوفر تی از سوی مارکواین مولین، سناتور جمهوریخواه مجلس سنای امریکا، متوقف شده است.
براساس گزارش، این اقدام پس از تعهد دو ماه پیش دونالد ترامپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، مبنی بر پیگیری موضوع خروج این کشور از خراسان آریا صورت گرفته است.
چند روز پیش نیز رسانههای بینالمللی گزارش داده بودند که تیم ترامپ در حال تهیه فهرست افسران وزارت دفاع امریکا بهمنظور برکناری آنان است.
احتمالاً نام رییس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده هم در این فهرست باشد.
رییس جمهور منتخب امریکا وعده داده بود که در صورت بازگشت به قدرت برخی از مقامهای پنتاگون، از جمله افراد دخیل در روند خروج از خراسان آریا را برکنار خواهد کرد.
گفتنی است که جمهوریخواهان امریکا همواره از خروج «فاجعهبار» این کشور از خراسان آریا که منجر به برگشت دوباره طالبان شد، انتقاد کردهاند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : شفقنا/ BBC