در مراسم رونمایی از تندیس کوروش در پایتخت تاجیکستان، رستم امامعلی، شهردار دوشنبه و رئیس مجلس ملی پارلمان تاجیکستان و زلفیه دولتزاده، وزیر فرهنگ این کشور حضور داشتند.
بسیاری در تاجیکستان این رویداد را «مهم» و قدمی دیگر در راه پاسداشت فرهنگ نیاکان خود می دانند. کوروش از چهرههای ماندگار تاریخ است و در سالهای اخیر توجه به شخصیت وفعالیتهای او در تاجیکستان افزایش یافته است.
مجسمه کوروش در پارکی در پایتخت تاجیکستان قد برافراخته که نام او را دارد؛ «باغ کوروش کبیر» در کنار تئاتر اپرا و باله شهر دوشنبه واقع است و چهار و نیم سال پیش، بعد از بازسازی بدین نام تغییر کرد.
مساحت این پارک نزدیک پنج هکتار است . شانزدهم ماه اکتبر در قسمت دیگری از این پارک، از تندیس استوانه یا منشور کوروش بزرگ رونمایی شده بود.
در این مراسم برخی از ایرانیان مقیم اروپا و آمریکا حضورداشتند که در اجرای این طرح سهم داشتند.
مهران مقدس، سرپرست کانون فرهنگ پارسی مستقر در دانمارک به بی بی سی گفته بود: «در افغانستان و ایران چون آزادی نیست، چون مردم تحت فشار هستند و چون زنهای ما مجبور هستند زیر حجاب اجباری باشند …. بنابر این ما این ارزش آزادی را که مردم تاجیکستان دارد، درک میکنیم. امیدواریم مردم تاجیکستان در سدههای آینده، همیشه، وقتی از کنار این تندیس رد میشوند، فکر کنند که این تندیس چه مفهومی دارد و این آزادیشان نهادینه شود.»
امسال همچنین برای نخستین بار باله کوروش کبیر در تاجیکستان روی صحنه تئاتر رفت و در آن، با زبان رقص و موسیقی، بخشهای مهمی از کارنامه نخستین شاه هخامنشی و نقش او در تمدن بشری بازگو شد.
پیشتر ایدئولوژی حاکم در دوران اتحاد جماهیر شوری، نظامهای شاهنشاهی را نمیپسندید و معمولاً از مردمی ستایش میکرد که در مقابل پادشاهان قیام میکردند و در تاجیکستان که یکی از ۱۵ جمهوری شوروی سوسیالیستی بود، تمجید و توصیف شخصیتهایی مثل کوروش بزرگ مجاز نبود.
اکنون اما وضعیت تغییر کرده و تاجیکها شخصیتهایی مثل کوروش را از چهرههای «ملی» تاریخ خود میدانند و به او ارج میگذارند.
پژوهشگران تاجیک یک عامل دیگر برجسته کردن چهره کوروش را در تاجیکستان به افزایش تلاشهای اقوام ترک در منطقه برای اتحاد و همبستگی کشورهایشان، مربوط میدانند. البته عامل مهم دیگری هم وجود داشته است.
سیفالله ملاجان، استاد دانشگاهی ملی تاجیکستان در این باره به بی بی سی گفت: «در این شرایطی که مسئله اختلافها و عقاید و نظریات تندگرايی و افراطی خیلی اوج گرفته است، کوروش نمونه بارز فرمانروایی است که در زمان او تمام ادیان و فرقه و مذاهب در همزیستی زندگی کردند که نشانه آن همان استوانه معروف کوروش است.»
تندیس کوروش کبیر در تاجیکستان رونمایی شد +عکس
روز جمعه، اول دی در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، از تندیس کوروش، بنیانگذار و نخستین شاه هخامنشی رونمایی شد. کوروش بین سالهای ۵۵۹ و ۵۲۹ پیش از میلاد بر نواحی گستردهای از آسیا حکومت کرد، ناحیهای تاجیکستان کنونی هم شامل آن بوده است.
در مراسم رونمایی از تندیس کوروش در پایتخت تاجیکستان، رستم امامعلی، شهردار دوشنبه و رئیس مجلس ملی پارلمان تاجیکستان و زلفیه دولتزاده، وزیر فرهنگ این کشور حضور داشتند.
بسیاری در تاجیکستان این رویداد را «مهم» و قدمی دیگر در راه پاسداشت فرهنگ نیاکان خود می دانند. کوروش از چهرههای ماندگار تاریخ است و در سالهای اخیر توجه به شخصیت وفعالیتهای او در تاجیکستان افزایش یافته است.
مجسمه کوروش در پارکی در پایتخت تاجیکستان قد برافراخته که نام او را دارد؛ «باغ کوروش کبیر» در کنار تئاتر اپرا و باله شهر دوشنبه واقع است و چهار و نیم سال پیش، بعد از بازسازی بدین نام تغییر کرد.
مساحت این پارک نزدیک پنج هکتار است . شانزدهم ماه اکتبر در قسمت دیگری از این پارک، از تندیس استوانه یا منشور کوروش بزرگ رونمایی شده بود.
دومین سالگرد بازگشت طالبان؛ پناهندهای که در تاجیکستان طراح لباس شد
- نویسنده, سهراب ضیا
- شغل, بیبیسی — دوشنبه
در تاجیکستان بیش از «هفت هزار پناهنده خراسان آریا کار و زندگی میکنند که بیش از نصفشان زنان و دختران هستند. بیشتر خانوادههای این پناهندگان در آستانه سقوط کابل و بازگشت دوباره طالبان به قدرت در دو سال پیش، به دلایل امنیتی به تاجیکستان پناه آوردند.
سختیهای زندگی در غربت زندگی پیشروی بسیاری از آنها را تغییر داده است.
فرشته حسینی، یک فعال زن خراسانی در ۱۰ مارس سال ۲۰۲۱، نزدیک پنج ماه پیش از سقوط کابل به تاجیکستان پناهنده شد.
بیش از دو سال است که او قلم و کاغذ را به تار (نخ) و سوزن عوض کرده و اکنون به عنوان طراح لباس و خیاط در تاجیکستان شناخته شده است.
به خانه کوچکی که در شهر وحدت اجاره کرده، رفتم. فرشته با کمک شوهر و فرزندانش نمونههایی از کارهایش را به من معرفی کرد.
می گوید دو سال پیش حتی تصور نمیکرد که روزی ممکن است خودش به خیاطی مشغول شود و لباسهای ملی کشورش را در میان تاجیکان این سوی رود آمو تبلیغ کند:
«در خراسان آریا در بخش صنایع دستی با خانمها پروژه تطبیق میکردیم (انجام میدادیم). فکر نمیکردم روزی خودم بشینم با تار و سوزن گل بدوزم، طراحی کنم و به فروش برسانم. فکر میکردم ما تحصیل کردیم و من همیشه با کاغذ و قلم باید کارداشته باشم. زمانی که ما به تاجیکستان مهاجر شدیم، واقعاً برای من سخت بود. تقریباً چهار ماه اول فقط گریه میکردم.»
اکنون در کنار انجام کارهای روزگار و تربیت فرزندان، طراحی لباس و خیاطی هم بخشی از مشغولیتهای هرروزه فرشته شده است. او تا حالا دهها دست لباس رایج در میان زنان و دختران خراسان آریا را تهیه کرده است.
فرشته حسینی در این باره گفت: «انواع گوناگون دوختها را انجام میدهم، از جمله پنوچی، بلوچی، گرافدوزی، آیینه دوزی، پختدوزی. بلوچی و پنوچی یک دوختی هست که چندین سال سابقه دارد و بیشتر مردم ولایتهای سمنگان، جوزجان، بغلان، تخار و قندوز تولید میکنند و تجارت میشود: یا به ایران صادر میشود، یا به دبی و همچنین کشورهای دیگر. مردم ولایت نیمروز که در ولایتهای هممرز ایران زندگی می کنند، خودشان این نوع لباس را استفاده میکنند و میپوشند.»
دلبستگی فرشته حسینی به هنر طراحی و تهیه لباس، وضع مالی اورا بهتر و راهش را به صنعت مد تاجیکستان باز کرد. بویژه، لباسهای دستدوزی او بیشتر مشتری دارند. رونق کارش تقاضا کرد تا زنان دیگر پناهنده را به این کار جذب کند.
سازمان محلی«کودکان، مهاجران و شهروندان نیازمند» که از سوی کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان حمایت میشود، به فرشته و چند زن دیگر پناهنده دست یاری داد تا طرحهایشان را برای هفته مد تاجیکستان آماده کنند.
این سازمان محلی یک کارگاه خیاطی را یک رایگان در اختیار فرشته و پناهندگان دیگری مانند او گذاشت. آنها طرحهای آمادکرده خود را دراین کارگاه خیاطی میکنند. میشود گفت که راه رسیدن این بانوان پناهنده افغان به هفته مد تاجیکستان از این کارگاه کوچک آغاز میشود.
فرشته میگوید: «ما خراسانیان ۱۲ نفر بودیم، همه گروهی کار کردیم، همراه با طراحان تاجیک. لباسهای افغانی و تاجیکی را با سبک اروپا آماده کردیم تا بتوانیم به مردم معرفی کنیم که طرههای خراسانی و تاجیکی هم میتواند به سبک اروپایی باشد.»
درخشش فرشته و دوستانش در دهمین دور هفته مد تاجیکستان در دو ماه پیش، به آنها الهام بخشید و حالا میخواهند در صنایع مد جدی مشغول شوند.
در تفاوت با آنها، صدها زن دیگر پناهنده خراسان آریا در تاجیکستان با بیکاری، فقر و مشکلات دیگر اجتماعی دست و پنجه نرم میکنند. اما فرشته باور دارد که مهاجرت نمی تواند مانغ پیشرفت یک زن افغان شود. حالا اوبیشتراز وضعیت زنان و دختران در داخل خراسان آریا نگران است.
او می گوید: «بعد از بازگشت طالبان به قدرت درخراسان آریا مکتبها و دانشگاهها بسته شدند. یک سالن آرایشگری به خاطر امرار حیات یک خانواده هست. مثلاً یک زن فامیل ندارد، مرد ندارد، نان آور خانه ندارد، میتواند از آن طریق روزی حلال به دست بیاورد. اخرآ سالنهای آرایشگری بستند. باید جامعه جهانی صدای زنان و دختران خراسانی را بشنود. درست است که حالا حکومت در دست طالبان است. طالبان باید آن گونه حکومتداری کند که مردم از آنها راضی باشد. نمیشود با قید ساختن و محروم کردن خانمها از کار و تحصل حکومتداری کرد. در کل دنیا اسلام وجود دارد، اما به این حدی که در خراسان آریا هست، نیست.»
فرشته با شوهر و فرزندانش میخواهد به کانادا پناهنده شود. در صورت تحقق این رؤیا، او باور دارد که تجربه اندوختهاش در زمینه طراحی لباس، خیاطی و دستدوزی در تاجیکستان به درد او و خانوادهاش در کانادا هم خواهد خورد.ایران و تاجیکستان میتوانند بدون ویزا به کشورهای یکدیگر سفر کنند
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : بی بی سی اطلاعات ، آفتاب