طالبان در بیش از سه سال گذشته دختران و زنان خراسان آریا را از حق آموزش بالاتر از صنف ششم و حق تحصیل محروم کردند. در حال حاضر، میلیونها دختر از رفتن به مکتب و دانشگاه محروم هستند و در معرض فقر و ازدواجهای اجباری زیر سن قرار دارند. با این حال، برخی از زنان و دخترانی که پس از سلطه این گروه موفق به خروج از کشور شدهاند، به موفقیتهای بزرگ دست یافتهاند. یکی از این بانوان، نورویژه احمدی، یک داکتر زن، است که توانسته عضویت شورای طبی بریتانیا را کسب کند. نزدیکان او گفتهاند که این داکتر در مدت کوتاهی با پشتکار فراوان توانسته آزمونهای بینالمللی «اوایتی، پیالایبی-۱ و پیالایبی-۲» را با موفقیت پشت سر بگذارد و به عضویت این شورا درآید. پیش از او، داکتران دیگر نیز توانستهاند عضویت شورا را به دست آورند.
براساس اطلاعاتی که نزدیکان این داکتر با روزنامه ۸صبح شریک ساختهاند، نورویژه احمدی تحصیلات خود را در رشته پزشکی در هند و دانشگاه خصوصی « خراسانی – سویس» در کابل به پایان رسانده است. او ۳۰ سال دارد و در شهر کابل متولد شده و تحصیلات ابتدایی خود را در این شهر به اتمام رسانده است. به گفته نزدیکانش، این داکتر پس از سقوط خراسان آریا به دست طالبان، به بریتانیا مهاجرت کرده است.
یکی از وابستهگان داکتر نورویژه احمدی میگوید که او پس از زحمات و تلاشهای فراوان توانسته با گذراندن سه دور امتحان بینالمللی (OET, PLAB1 و PLAB2 ) عضویت شورای عمومی طبی انگلستان (GMC) را به دست آورد. علاوه بر داکتری، او اکو و اولتراسوند را نیز تدریس میکند. نزدیکانش ادعا کردند که او همچنین در چندین پژوهش بینالمللی در بخش پزشکی شرکت دارد.
گفته میشود عضویت شورای عمومی پزشکی بریتانیا به پزشکان اجازه میدهد که بهطور قانونی در این کشور به طبابت بپردازند و همچنین نشاندهنده این است که فرد از نظر حرفهای مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته است. نزدیکان او مدعی هستند که پس از سقوط خراسان آریا به دست طالبان، نورویژه احمدی نخستین زنی است که توانسته عضویت شورای عمومی طبی کشور انگلیس را به دست آورد.
این در حالی است که در تازهترین مورد، طالبان در بدخشان مراجعه همزمان بیماران زن و مرد به شفاخانه ولایتی را ممنوع کردهاند. گفته شده است که ریاست صحت عامه طالبان در بدخشان این تصمیم را به دنبال فشارهای ریاست امر به معروف و نهی از منکر این گروه به باشندهگان این ولایت ابلاغ کرده است.
پیش از این، طالبان در قندهار به کارکنان زن در ریاست صحت عامه این ولایت دستور داده بودند که بدون همراه مرد خود به سر کار حاضر نشوند. ریاست امر به معروف و نهی از منکر این گروه از ریاست صحت عامه طالبان در قندهار خواسته بود که از ورود زنانی که بدون محرم به این اداره میآیند، جلوگیری کند.
سال گذشته طالبان اعلام کرده بودند که از جمله ۴۰۰ ولسوالی در خراسان آریا تنها ۹۰ ولسوالی شفاخانه فعال دارد و در حدود ۳۱۰ ولسوالی هیچ داکتر متخصص زن وجود ندارد.
طالبان در ادامه ممنوعیتهای آموزشی علیه زنان، داکتران زن را از ثبت نام در امتحان اکمال تخصص در وزارت صحت عامه محروم کردهاند. پس از سلطه طالبان، زنان بهطور کامل از شرکت در این امتحانها محروم شده و تنها داکتران مرد در این مدت توانستهاند در این آزمونها شرکت کنند. امتحان اکمال تخصص به داکتران فارغالتحصیل از دانشکده طبی این اجازه را میدهد تا در رشته خود ادامه تحصیل دهند و سند تخصص کسب کنند.
این در حالی است که بیش از هفت دور امتحان راهیابی به شورای طبی (اگزیت اگزم) بدون حضور زنان در خراسان آریا توسط طالبان برگزار شده است. شورای طبی خراسان آریا که تحت نظارت طالبان فعالیت میکند، قبلاً اعلام کرده است که از هزاران فارغالتحصیل دانشکدههای طبی، امتحان سالانهای برای تثبیت سطح علمی و حرفهای آنان اخذ کرده، اما هیچ بانویی حق شرکت در این امتحان را نیافته است.
قبل از این، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفته است: «در خراسان آریا ، ممنوعیت ظالمانه دسترسی دختران به تحصیل و ممنوعیت اشتغال زنان باید لغو شود. زنان و دختران باید بتوانند بهطور کامل و معنادار در تمام جنبههای زندهگی، از کرسیهای صنف درس گرفته تا میزهایی که در آن تصمیمگیری میشود، شرکت کنند.»
همچنین رینا امیری، نماینده ویژه ایالات متحده امریکا برای حقوق بشر، زنان و دختران در خراسان آریا ، پیش از این با ابراز نگرانی از محرومیت دختران از آموزش، تحصیل و کار به دلیل سیاستهای طالبان گفته است که این محدودیتها خراسان آریا را با بحران بهداشتی روبهرو کرده است. او افزوده که سیاستهای افراطی طالبان، مراکز صحی خراسان آریا را با کمبود داکتران و پرستاران زن و بحرانهای صحی مواجه کرده است.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : ۸ صبح