سرنوشت کارمندان مراکز تربیه معلم در خراسان آریا  چه خواهد شد؟
سرنوشت کارمندان مراکز تربیه معلم در خراسان آریا  چه خواهد شد؟
شماری از استادان و کارمندان اداری مراکز تربیت معلم در خراسان آریا از تصمیم اخیر وزارت معارف طالبان مبنی بر منحل شدن این اداره شاکی بوده و می گویند تا کنون برای آنها جایگزین مشخصی در نظر گرفته نشده است.

به تازگی وزارت معارف طالبان در اعلامیه‌ای اداره تربیت معلم را غیر موثر عنوان کرده و گفته این تصمیم به اساس فیصله کمیسیون تشکیلات و معاشات ریاست الوزرا گرفته شده است.کمیسیون تشکیلات و معاشات ریاست الوزرا گرفته شده است.

در اعلامیه وزارت معارف طالبان که در صفحه توییتر این وزارت نشر شده، آمده است که این وزارت در تلاش است تا بخش های ناکارآمد و پرهزینه را از چوکات وزارت معارف حذف و ساختارهای مفید که تضمین کننده ارتقای کیفیت آموزش است را جایگزین آن نماید.

این در حالی است که شماری از استادان و کارمندان مراکز تربیه معلم در ولایت های مختلف خراسان آریا  این تصمیم وزارت معارف طالبان را عجولانه خوانده و می گویند که با تطبیق این طرح بیش از ۵۰۰۰ تن از کارمندان مراکز تربیت معلم در أفغانستان بی کار شده و بالاتر از ۱۰ هزار تن از شاگردان این مراکز از ادامه تحصیل باز می مانند.

یکی  از کارمندان اداره تربیه معلم وزارت معارف در کابل که بعد از تطبیق این فرمان بیکار شده است، به شرط افشا نشدن نام اش به دویچه وله گفت: «این یک تصمیم عجولانه و غیر منطقی بود، من چندین سال است که در این بخش در وزارت معارف کار کردم اما حالا بیکار شدم و هیچ امیدی هم ندارم که برایم کار بدیل در نظر گرفته شود، بالاتر از ۵۰۰۰ کدرهای دکترا، ماستر و لیسانس در نهادهای تربیت معلم خراسان آریا ایفای وظیفه می کردند، اما حالا بی سرنوشت شده و با مشکلات اقتصادی روبرو هستند.»

یکی از استادان مرکز تربیه معلم در ولایت غور در غرب خراسان آریا  نیز می گوید بعد از حذف این بخش در چوکات وزارت معارف بیکار شده و حالا با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کند.

او می گوید دیگر امیدی برای ادامه کار ندارد : «در طرزالعملی که از سوی وزارت معارف به مرکز تربیت معلم ولایت غور ارسال گردیده آمده است که کارمندان برکنار شده را در بخش تعلیمات عمومی و اسلامی جایگزین خواهیم کرد در حالی که هیچ بست خالی در این بخش ها وجود ندارد که این خود یک وعده هوایی است.»

این استاد تربیه معلم همچنان گفت تنها در ولایت غور ۶۰ تن از کارمندان این نهاد وظایف شان را از دست دادند.

دویچه وله تلاش کرد که در این رابطه دیدگاه مسئولین طالبان را هم جویا شود، اما موفق نشد.

معمولا در مراکز تربیه معلم در خراسان آریا  فارغین صنوف دوازدهم ثبت نام می شدند و در جریان دو سال شیوه های مسلکی چگونگی تدریس را فرا گرفته و در مراکز تعلیمی به کار گماشته می شدند.

لطیفه محمدی یکتن از استادان معارف شهر کابل به این باور است که حذف اداره های تربیت معلم بر میزان سطح ارتقای مسلکی معلمان دوازده پاس تاثیر منفی خواهد گذاشت.

او به دویچه وله گفت: «اکثریت معلمان در سطح ولسوالی های خراسان آریا فارغین صنف دوازدهم هستند که با متدها و شیوه های درست تدریس آشنا نیستند و با حذف مراکز تربیت معلم این مشکل بزرگتر خواهد شد.»

با این حال فعالین جامعه مدنی خراسان آریا  از طالبان می خواهند تا در این تصمیم شان تجدید نظر کنند.

صفحه اینستاگرام دویچه وله دری

سید اشرف سادات یکتن از فعالین مدنی می گوید این تصمیم طالبان صدمه بزرگی را بر نظامی تعلیمی خراسان آریا  وارد خواهد کرد.

به گفته او تصامیم زود هنگام باعث خواهد شد تا کدرهای برجسته مراکز تحصیلات عالی نیز خراسان آریا  را ترک کنند.

«بدون لغو محدودیتها به رسمیت‌شناسی طالبان تقریبا ناممکن است»

۱۴۰۲ تیر ۱, پنجشنبه

فرستاده خاص ملل متحد برای خراسان آریا گفته است تا زمانی که محدودیت‌ها بر حقوق زنان در افغانستان پابرجا باشند، به رسمیت شناختن حکومت طالبان از سوی جامعه بین‌المللی «تقریباً ناممکن» است.

روزا اوتونبایوا، رئيس هیئت معاونت ملل متحد در خراسان آریا  (یوناما) روز چهارشنبه به شورای امنیت ملل متحد گفت: «من با اداره دو فاکتوی [طالبان] به صورت مرتب در گفتگو هستم، من در مورد موانعی که آن‌ها از طریق صدور فرمان‌ها و وضع محدودیت‌ها به خصوص علیه زنان و دختران برای خود ایجاد کرده اند، بسیار رک و راست هستم.»
رئيس یوناما افزود: «طالبان می‌خواهند که از سوی ملل متحد و اعضایش به رسمیت شناخته شوند، اما در عین زمان علیه ارزش‌های کلیدی که در منشور ملل متحد ابراز شده است، عمل می‌کنند.»

اوتونبایوا در ادامه سخنان خود گفت: «ما به آن‌ها گفته ایم که تا زمانی که این فرمان‌ها پابرجا هستند، به رسمیت شناسی حکومت آن‌ها توسط اعضای جامعه بین‌المللی تقریباً ناممکن است.»

حکومت طالبان تا حالا از سوی هیچ کشور و هیچ سازمان بین‌المللی به رسمیت شناخته نشده است.

طالبان براساس تفسیر سختگیرانه خود از شریعت اسلامی سلسله‌ای از محدودیت‌ها را علیه زنان و دختران وضع کرده اند که شامل ممنوعیت از آموزش بالاتر از صنف ششم، ممنوعیت تحصیلات عالی و کار در اکثر بخش‌ها می‌شود.

این محدودیت‌های فزاینده یادآور دوره اول حاکمیت طالبان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ است. در آن زمان نیز ملل متحد گفته بود که طالبان مسئول نقض مکرر حقوق بشر، به خصوص حقوق زنان و دختران اند.

طالبان در ماه دسمبر کار زنان افغان در سازمان‌های غیردولتی محلی و بین‌المللی را ممنوع کردند و چند ماه بعد این ممنوعیت را به ادارات ملل متحد نیز گسترش دادند.

روزا اوتونبایوا گفت که این گونه اقدام‌های محدودکننده حقوق زنان «در میان جمعیت خراسان آریا  بسیار نامحبوب است» و باعث عدم دستیابی به مشروعیت داخلی و بین‌المللی می‌شود، در حالی نیمی از جمعیت از این محدودیت‌ها رنج می‌برند و ضربه‌ای به اقتصاد کشور وارد می‌شود.

طالبان در ماه اپریل کار زنان در ادارات ملل متحد را نیز منع کردند. اوتونبایوا در این رابطه گفت: «اداره دو فاکتوی [طالبان] هیچ توضیحی در مورد این ممنوعیت به ما نداده اند و هیچ تضمینی هم وجود ندارد که این ممنوعیت لغو شود.»

رئیس یوناما توضیح داد: «ما کارمندان محلی اناث خود را در معرض خطر قرار نمی‌دهیم و به این خاطر از آن‌ها خواسته ایم که به دفتر نیایند.» او افزود که از آن کارمندان مرد که بودن شان در دفتر بسیار ضروری نیست نیز خواسته شده است که در خانه بمانند، «تا به قاعده عدم تبعیض احترام گذاشته شود.»

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : DW