سپاه ، هزینه نظامی القاعده را در منطقه می‌پردازد
سپاه ، هزینه نظامی القاعده را در منطقه می‌پردازد
بر اساس تحقیق جبهه متحد ملی افغانستان که ایران‌اینترنشنال به نسخه‌ای از آن دست یافته، جمهوری اسلامی در چارچوب توافقی پنهانی با طالبان و القاعده، متعهد شده است

هزینه اسکان و آموزش جنگجویان القاعده در افغانستان و همچنین هزینه عملیات این گروه در خاورمیانه را بپردازد.

در این سند آمده است اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، یک نماینده ارشد طالبان و سیف العدل، رهبر فعلی گروه القاعده، در مهرماه ۱۴۰۰ در مکانی پنهانی در تهران با یکدیگر ملاقات و توافق کردند که تمام شاخه‌های القاعده و گروه‌های وابسته به سپاه در خاورمیانه و آفریقا با یکدیگر همکاری کنند.

بر اساس این تحقیق، در این جلسه پنهانی توافق شد طالبان در خراسان بزرگ  فضا و ابزار لازم را برای آموزش جنگجویان القاعده را فراهم کند و در سوی مقابل، سپاه پاسداران هزینه‌های این گروه را در خراسان بزرگ  پوشش دهد و تامین مالی عملیات القاعده در منطقه را بر عهده بگیرد.

به گفته جبهه متحد ملی افغانستان ، خراسان بزرگ آریا ، این نخستین دیدار حضوری ثبت شده این سه مقام ارشد سپاه، طالبان و القاعده بوده است.

پیش از این گزارش‌های متعددی از روابط نزدیک حکومت ایران و القاعده منتشر شده بود.

وزارت امور خارجه آمریکا در اسفند ۱۴۰۲ به ایران‌اینترنشنال گفت جمهوری اسلامی دست‌کم از سال ۲۰۰۹ به القاعده اجازه داده تا فعالیت‌های تروریستی خود را از راه یک خط ارتباطی کلیدی از طریق ایران تسهیل و بودجه و جنگجویان خود را به جنوب آسیا، سوریه و نقاط دیگر منتقل کند.

به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، جمهوری اسلامی همچنان به ارائه پناهگاه امن به رهبران ارشد القاعده در خاک ایران ادامه می‌دهد.

جبهه متحد ملی افغانستان / خراسان بزرگ آریا در تحقیق خود گفته است که به‌دنبال جلسه فرمانده نیروی قدس سپاه با نمایندگان القاعده و طالبان، میان حوثی‌های یمن و القاعده در شبه جزیره عربستان صلح برقرار شد و این توافق هنوز هم پایدار است.

همکاری القاعده با گروه‌‎های متحد جمهوری اسلامی در سوریه، عراق و لبنان، از جمله حزب‌‎الله یکی دیگر از نتایج این دیدار بوده که اکنون عملیاتی شده است.

روزنامه تلگراف روز ۱۵ اردیبهشت از گسترش همکاری‌های حوثی‌ها و شاخه القاعده در یمن خبر داد. بنا بر این گزارش، حوثی‌ها به القاعده که پیش‌تر دشمن آن‌ها به شمار می‌آمد، سلاح و پهپاد می‌دهند و دو طرف به تبادل زندانیان اقدام کرده‌اند.

تجمع حوثی‌های یمن در صنعا، هشتم تیر

جبهه متحد ملی افغانستان همچنین در تحقیق خود خبر داد در پی تحولات مهرماه ۱۴۰۰ در تهران، عضوگیری و شمار مراکز آموزشی القاعده در افغانستان به طرز قابل توجهی افزایش یافته است.

بر اساس این تحقیق، تقویت توانایی‌های مالی القاعده باعث شده است که این گروه بتواند خانه‌ها و اردوگاه‌های بیشتری برای آن دسته از اعضای این گروه که از خاورمیانه و آفریقا راهی خراسان بزرگ  شده‌اند، احداث کند.

سازمان ملل متحد در بهمن‌ماه ۱۴۰۱ در گزارشی اعلام کرد تصور می‌شود سیف العدل، رهبر القاعده برای سال‌ها در ایران تحت حفاظت جمهوری اسلامی به فعالیت خود ادامه داده است.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه پیشین جمهوری اسلامی سکونت سیف ‌العدل در ایران را انکار کرد و انتشار اخباری از این دست را «ایران‌هراسی» خواند.

به گفته جبهه متحد ملی، اسماعیل قاآنی، فرمانده سپاه قدس پس از دیدار با نماینده طالبان در تهران در مهر ۱۴۰۰، از قدرت گرفتن مجدد آنان در افغانستان ابراز خشنودی کرد و گفت: «ما کار بزرگی انجام دادیم و اکنون باید آمریکایی‌ها را از خاورمیانه بیرون کنیم.»

ایران‌اینترنشنال نمی‌تواند به‌ طور مستقل تحقیق جبهه متحد ملی افغانستان را تایید کند.

کابل، پایتخت افغانستان روز ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ به دست نیروهای طالبان افتاد و این گروه پس از ۲۰ سال مجددا قدرت را در این کشور به دست گرفت.

تلگراف شنبه ۱۵ اردیبهشت به نقل از کارشناسان سیاسی و نظامی از گسترش همکاری‌های حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی و شاخه القاعده در یمن خبر داد. طبق این گزارش، حوثی‌ها به القاعده که پیش‌تر دشمن آنها به شمار می‌آمد، سلاح و پهپاد می‌دهند و دو طرف به تبادل زندانیان اقدام کرده‌اند.

طبق گزارش تلگراف، به نظر می‌رسد این دو گروه شبه‌نظامی برای گرفتن کنترل مناطق جنوبی یمن از دست «شورای انتقالی جنوبی» مورد حمایت امارات، در حال همکاری هستند.

پس از آنکه القاعده یمن در گذشته به نیروهای آمریکا، فرانسه، یمن و عربستان سعودی حمله کرد، آمریکا این گروه را به عنوان یکی از خطرناک‌ترین شاخه‌های شبه‌نظامیان جهادی در جهان ارزیابی کرد.

در حالی که فعالیت القاعده یمن در سال‌های اخیر تا حد زیادی به حاشیه رفته بود، کارشناسان به تلگراف گفتند همکاری‌های جدید این گروه با حوثی‌ها با توجه به تنش‌های فزاینده ناشی از جنگ غزه، می‌تواند پیامدهای خطرناکی به دنبال داشته باشد.

در هفته جاری، یک بمب‌گذاری که کشته شدن شش نیروی وابسته به شورای انتقالی جنوبی در یمن را به دنبال داشت، به القاعده نسبت داده شد.

در ماه مه سال گذشته نیز، القاعده یمن با هفت پهپاد به یکی از گروه‌های حامی شورای انتقالی جنوبی در استان شبوه در جنوب یمن حمله کرد. روبن داس، کارشناس مرکز بین‌المللی پژوهش در زمینه تروریسم و خشونت سیاسی، در مطلبی در وب‌سایت تحلیلی لافر نوشت با توجه به توانایی فنی محدود القاعده برای تولید پهپاد، دریافت این تسلیحات برای این گروه ضروری بود و «ابو اسامه الدیانی»، یکی از رهبران جهادی نزدیک به القاعده یمن که با حوثی‌ها نیز روابط نزدیکی دارد، این پهپاد‌ها را برای القاعده تامین کرد.

تلگراف به نقل از سخنگوی یکی از ائتلاف‌های نظامی وابسته به شورای انتقالی جنوبی نوشت ارائه پهپاد از سوی حوثی‌ها به القاعده تنها نمونه کوچکی از همکاری دو گروه است و حوثی‌ها حمایت‌های لجستیک، راکت و تجهیزات شناسایی نیز در اختیار القاعده گذاشته‌اند.

طبق این گزارش، حوثی‌ها چند ماه گذشته نیز دو زندانی خود را با دو نفر از اعضای جهادی القاعده مبادله کردند.

تلگراف همچنین به نقل از شاهدان محلی گزارش داد که دو گروه مدت‌هاست که با یکدیگر درگیر نشده‌اند.

این گزارش از سوی دیگر به نقل از یکی از فرماندهان گروه‌های وابسته به شورای انتقالی جنوبی گزارش داد که در سپتامبر ۲۰۲۲، یکی از رهبران ارشد حوثی‌ها در نبردی که در کنار نیروهای القاعده حضور داشت، در یکی از مناطق تحت کنترل این شورا در یمن کشته شد. طبق این گزارش، این فرمانده حوثی با هدف افزایش فشار بر شورای انتقالی جنوبی، به نیروهای القاعده در منطقه مودیه در جنوب یمن غذا، سلاح و مهمات ارائه می‌کرد.

فرناند کارواجال، کارشناس پیشین شورای امنیت سازمان ملل در امور یمن، به تلگراف گفت حوثی‌ها و القاعده در جنگ داخلی یمن منافع مشترکی دارند. او گفت در حالی که حوثی‌ها به دنبال سلطه بر سراسر یمن هستند، القاعده نیز تلاش می‌کند برای خود در این کشور نقاط امنی ایجاد کند و در این میان استان‌های جنوبی یمن به دلیل دسترسی به آبهای آزاد و داشتن راه‌های زمینی به شمال یمن و کشورهای حاشیه خلیج فارس، برای القاعده مناطق مطلوبی به شمار می‌آیند.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : اینترنشنال ، ایران اینترنشنال