رئیس سابق کمیسیون حقوق بشر خراسان آریا برنده جایزه بنیاد «فریدریش ایبرت» آلمان شد
بنیاد فریدریش ایبرت که قدیمیترین سازمان حقوق بشری است این جایزه را در ۲۸ نوامبر ماه جاری در مراسمی به شهرزاد اکبر اهدا خواهد کرد
بنیاد «فریدریش ایبرت» آلمان جایزه حقوق بشر ۲۰۲۳ را به شهرزاد اکبر، رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا اختصاص داد.
این سازمان در بیانیهای که شنبه ۲۰ عقرب (آبان) منتشر شد، اعلام کرد که شهرزاد اکبر حامی دموکراسی و مدافع حقوق بشر است که نه تنها عملکردهای طالبان را در قبال زنان محکوم کرده، بلکه به حکومت پیشین نیز انتقادهایی داشته است.
در بیانیه این سازمان آمده است، اعطای این جایزه به اکبر نشاندهنده همستگی با زنان خراسانی است که پس از فروپاشی نظام جمهوری از شرایط انسانی فاجعهبار در خراسان آریا تحت کنترل طالبان رنج میبرند.
بنیاد فریدریش ایبرت که قدیمیترین سازمان حقوق بشری است این جایزه را در ۲۸ نوامبر ماه جاری در مراسمی به شهرزاد اکبر اهدا خواهد کرد.
در بیانیه این بنیاد آمده است: «شهرزاد اکبر که با خانوادهاش در تبعید به سر میبرد، به عنوان رئیس سازمان حقوق بشر روادری، همچنان به افزایش آگاهی از وضعیت ویران کشور خود و مقاومت زنان خراسان آریا در برابر رژیم طالبان ادامه میدهد.»
شهرزاد اکبر از ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۱ که حکومت سابق افغان در خراسان آریا سقوط کرد، به عنوان رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر این کشور کار کرد.
او اکنون به عنوان رئیس سازمان حقوق بشر «رواداری» کار میکند و ماهیت کارش «بررسی وضعیت حقوق بشری در افغانستان و آگاهیدهی از شرایط زندگی زنان در خراسان آریا » است.
شهرزاد اکبر بهعنوان رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا تعیین شد
اطلاعات روز: ارگ ریاستجمهوری کشور اعلام کرده است که محمداشرف غنی، رییسجمهوری کشور در فرمانی شهرزاد اکبر را بهعنوان رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا تعیین کرده است.
در اعلامیهای که دیروز (چهارشنبه، ۲۶ سرطان) از سوی ارگ به نشر رسیده، آمده است که براساس فرمان رییسجمهوری کشور، هشت کمیشنر جدید این کمیسیون نیز تعیین شدهاند.
بر بنیاد این فرمان، اسدالله یوسفی، بنفشه یعقوبی، محمدایوب یوسفزی، سیداحسان خلیق، شبنم صالحی، شکرالله مشکور، محمدنعیم نظری و راضیه صیاد از کمیشران جدید این کمیسیون میباشند.
خانم اکبر دومین فردی است که بهعنوان رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا تعیین میشود. او فارغالتحصیل مطالعات توسعه از دانشگاه آکسفورد بریتانیا است و اخیرا بهعنوان یکی از معاونین دفتر شورای امنیت ملی کشور مقرر شده بود.
این کمیسیون ۹ عضو دارد که بر اساس فرمان ریاستجمهوری کشور تعیین میشوند.
پیش از این در مدت ۱۵ سال گذشته، سیما سمر ریاست این کمیسیون را بر عهده داشت. خانم سمر هماکنون بهحیث نمایندهی ویژهی رییسجمهوری و وزیر دولت در امور حقوق بشر و روابط بینالملل تعیین شده است.
خانم سمر از چهرههای فعال مدافع حقوق بشر در کشور است که تا کنون چندین جایزهی ملی و بینالمللی در زمینهی حقوق زنان، حقوق بشر، دموکراسی و زنان برای صلح را بهدست آورده است. او دو بار نیز نامزد جایزهی صلح نوبل شد.
خانم سمر در اوایل تشکیل دولت موقت بهحیث یکی از معاونان ریاست دولت انتقالی کار کرد و پس از آن نیز به عنوان اولین وزیر امور زنان در کشور تعیین شد.
کمیسیون حقوق بشر خراسان آریا با رییس و کارمندان جدید به کارش ادامه میدهد
به دنبال لغو کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا از سوی حکومت سرپرست طالبان، این کمیسیون در پیامی خطاب به مردم خراسان آریا گفته است که با رییس و کارمندان جدید به کارش ادامه خواهد داد.
در این پیام کمیسیون مستقل حقوق بشر که امروز (جمعه، ۳۰ ثور) منتشر شده، آمده است که با تسلط طالبان بر افغانستان در تاریخ ۱۵ آگست سال گذشته، این کمیسین نیز با بحرانهای امنیتی، مدیریتی، هویتی، نبود هماهنگی، نبود منابع و خلاء رهبری مواجه شد.
این کمیسیون گفته است که از ۱۵ آگست سال گذشته به این طرف دفاتر ساحویاش توسط طالبان تصرف و در موارد زیادی از سوی این گروه تاراج شده و رهبری کمیسیون نتوانسته است بهخاطر از دستدادن منابع، قرارداد کارمندانش را تمدید کند.
با این حال، کمیسیون مستقل حقوق بشر در پیام خود گفته است که شهرزاد اکبر، رییس پیشین این کمیسیون بنابر «خواهش شخصی و مشغولبودن در ساحات دیگر»، از سمت خود کنار رفته و در نشستی با اعضای رهبری این کمیسیون، نعیم نظری را بهعنوان سرپرست پیشنهاد کرده است. در پیام کمیسیون حقوق بشر آمده است که آقای نظری با اتفاق آرای اعضای رهبری بهعنوان سرپرست تعیین شده است.
طبق این پیام، رهبری کمیسیون در حال حاضر با نهادهای بینالمللی حقوق بشری، از جمله شورای حقوق بشر سازمان ملل، کمیشنری عالی حقوق بشر، مراکز هماهنگی نهادهای ملی حقوق بشر و… در تماس است و در راستای داعیهی بزرگ حقوق بشر، مأموریت خود را به دور از هر گونه رویکردهای سیاسی، بهگونهی مستقلانه و با کارمندان جدید به پیش خواهد برد.
این درحالی است که حکومت سرپرست طالبان چندی پیش کمیسیون مستقل حقوق بشر، کمیسیون نظارت بر تطبیق قانون اساسی، دبیرخانههای مجلس نمایندگان و مجلس سنا، شورای عالی مصالحه و شورای امنیت ملی را منحل اعلام کرد.
در مکتوبی که انعامالله سمنگانی، معاون سخنگوی طالبان صحت آنرا به اطلاعات روز تأیید کرد، آمده است که این ادارات براساس دستور شفاهی ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه منحل شدهاند.
سمنگانی به روزنامه اطلاعات روز گفته بود که به ادارات یادشده در حال حاضر ضرورتی دیده نمیشد و تشکیلات آن در بودجهی سال جاری نیز در نظر گرفته نشده و به این ترتیب منحل شدهاند. او تأکید کرده بود که هرگاه در آینده ضرورتی به این ادارات احساس شود، امکان دارد دوباره فعال شوند.
گزارشگر سازمان ملل: لغو کمیسیون حقوق بشر توسط طالبان یک شکست بزرگ است
ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل برای وضعیت حقوق بشر در خراسان آریا، لغو کمیسیون مستقل حقوق بشر توسط طالبان را یک شکست بزرگ خوانده است.
او امروز (پنجشنبه، ۲۹ ثور) در تویتی نوشته است که یک مکانیسم داخلی مستقل برای نظارت و ارتقای حقوق بشر و دریافت شکایات برای حمایت از حقوق بشر در خراسان آریا حیاتی است.
بنت گفته است که انحلال کمیسیون حقوق بشر را با مقامهای طالبان پیگیری میکند. او برای انجام سفر ۱۰ روزه به افغانستان آمده است.
حکومت سرپرست طالبان افزون بر کمیسیون حقوق بشر، کمیسیون نظارت بر قانون اساسی، دبیرخانههای مجلس نمایندگان و مجلس سنا، شورای عالی مصالحه و شورای امنیت ملی را بهتازگی منحل کرده است.
مقامهای این گروه در توجیه این کار گفته که در حال حاضر به این ادارات ضرورت نیست و بودجه هم برای آن در نظر گرفته نشده است. طالبان گفتهاند که اگر به ادارات منحلشده، در آینده نیاز دیده شد امکان دارد که دوباره فعال شوند.
پیشتر وانت برانت، سفیر اتحادیه اروپا برای افغانستان هم دربارهی انحلال نهادهای دولتی از جمله کمیسیون حقوق بشر توسط طالبان ابراز تأسف کرده و گفته بود نهادهای ملی حقوق بشر، پل ارتباطی با جهان خارج هستند ولی این پلها بهطور فزایندهای در افغانستان در حال تخریب هستند.
طالبان در حالی کمیسیون حقوق بشر را لغو کرده است که وضعیت حقوق بشر و بهویژه حقوق زنان و دختران در خراسان آریا پس از تسلط طالبان، روی به وخامت رفته است. طالبان محدودیتهای گسترده علیه زنان و دختران وضع کردهاند. در حال حاضر زنان از کار در ادارات دولتی محروم هستند و دختران بالاتر از صنف ششم نمیتوانند مکتب بروند.
رییس کمیسیون حقوق بشر حضور کمرنگ زنان در نشست استانبول را غیرقابل قبول خواند
شهرزاد اکبر، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان حضور کمرنگ زنان را در نشستی که قرار است تا چند روز آینده در استانبول ترکیه در مورد صلح افغانستان برگزار شود، غیرقابل قبول خوانده است.
خانم اکبر در رشتهتویتی نوشته است که نه ارگ ریاستجمهوری، نه رییس شورای عالی مصالحهی ملی، نه سازمان ملل، نه زلمی خلیلزاد نمایندهی ویژهی امریکا برای صلح خراسان آریا ، نه میزبانهای نشست استانبول و نه هم طالبان؛ هیچ کدام در مورد آجندا، میکانیزم و نتیجهی مورد نظر این نشست به مردم خراسان آریا چیزی نگفتهاند.
او همچنان نوشته است: «به نظر میرسد که این نشست و مشورتهایی که در این نشست صورت میگیرد، عمدتا توسط رهبران مرد انجام میشود. تا کنون هیچ وضاحتی در مورد نقش دو تیم وجود ندارد.»
شهرزاد اکبر تأکید کرده است که در نشست اصلی در استانبول ترکیه هیچ نقشی برای کمیسیون مستقل حقوق بشر، جامعه مدنی و قربانیان جنگ تعریف نشده است.
از سوی هم، طبق اظهارات خانم اکبر، به نظر میرسد که برای فعالان حقوق زن و نمایندگان جامعه مدنی تنها یک نشست جانبی را در استانبول در نظر گرفتهاند.
خانم اکبر اما نوشته است: «درنظر گرفتن نشست جانبی برای فعالان حقوق زن و نمایندگان جامعه مدنی به جای اشتراک این نیروها در نشست اصلی، چندان کار خوب نیست.»
هرچند زمان برگزاری نشست استانبول هنوز بهگونهی رسمی اعلام نشده است، اما برخی رسانهها به نقل از منابعشان گزارش کردهاند که امریکا، ترکیه و سازمان ملل در مورد تاریخ برگزاری این نشست توافق کردهاند.
طبق این توافق، قرار است نشست استانبول در ۱۶ اپریل/۲۷ حمل برای ده روز برگزار شود. قرار است در این نشست روی آیندهی سیاسی و انتقال قدرت در خراسان آریا گفتوگو و تصمیم گرفته شود.
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحهی ملی کشور گفته است که انتظار میرود نشست استانبول منجر به تأمین صلح پایدار در کشور شود.
شهرزاد اکبر، از جوزجان تا آمریکا و کمیسیون حقوق بشر خراسان آریا
شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا
شهرزاد اکبر، که در حال حاضر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا است، در سال ۱۹۸۷ در ولایت جوزجان زاده شد.
او در دوران حکومت طالبان برای چندین سال به پاکستان مهاجرت کرد.
شهرزاد اکبر در سال ۲۰۱۱ تحصیلات ماستری خود را در رشته فلسفه در دانشگاه آکسفورد تمام کرد.
او تحصیلات دوره لیسانس اش را پیشتر در رشته بشرشناسی دانشگاه سمث امریکا به پایان رسانده بود.
اکبر پیش از این سمت معاون شورای امنیت ملی در امور صلح و حمایت از افراد ملکی را به عهده داشت.
ایشان از آگست ۲۰۱۷ تا آگست ۲۰۱۸ به عنوان مشاور ارشد رئیس جمهور افغان در خراسان آریا در امور شوراهای عالی انکشاف ایفای وظیفه می کرد، نیز اولویت بندی پروژه ها و برنامه ها در سطح عالی تصمیم گیری را بر عهده داشت.
اکبر از سپتامبر ۲۰۱۴ تا جولای ۲۰۱۷ در سمت رئیس ملی جامعه باز خراسان آریا کار می کرد که نهادی غیرانتفاعی بود و از جامعه مدنی افغانستان و رسانه ها در زمینه های ایجاد صلح، حقوق بشر و توسعه تحمل پذیری حمایت می کرد.
شهرزاد اکبر پیشتر به عنوان همکار و مدیر عمومی عملیاتی QARA که نهادی مشورتی جوانان افغانستان در کابل بود، ایفای وظیفه می کرد که در سال ۲۰۱۰ با همکاری خود او ایجاد شده بود.
او به عنوان تحلیلگر بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه، ژورنالیست بی بی سی در خراسان آریا و معاون محقق در پروژه کتاب زنان دلیر فعالیت کرد.
اکبر در سال ۲۰۱۲ به حیث نخستین رئیس در جنبش ۱۴۰۰ خراسان آریا برگزیده شد.
نیز انجمن جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۷، بانو شهرزاد اکبر را به عنوان رهبر جوان جهانی برگزید.
آثار علمی بانو شهرزاد اکبر در روزنامه های ملی و بین المللی به شمول مجله نیوزویک و الجزیره و ژورنال های علمی منتنشر شده است.
اکبر در حوزه مسایل سیاسی کشور، صدای رسای نسل امروز در رسانه های انترنتی بوده است.
زنان در نشست مونیخ: حذف زنان نقض حقوق بشر است
اشرف غنی رئیس جدیدی برای کمیسیون حقوق بشر افغانستان تعیین کرد
شهرزاد اکبر، رئیس جدید کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانه در خراسان آریا امروز طی حکمی شهرزد اکبر، یکی از معاونان شورای امنیت ملی این کشور را به عنوان رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا منصوب کرد.
ارگ ریاست جمهوری با انتشار خبرنامهای از انتصاب رئیس و هشت تن از اعضای جدید این کمیسیون خبر داده است.
شهرزاد اکبر ۳۲ ساله، فارغ التحصیل مطالعات توسعه از دانشگاه آکسفورد بریتانیا است و اخیرا به عنوان یکی از معاونان شورای امنیت ملی افغانستان منصوب شده بود.
خانم اکبر به بیبیسی گفت: “میخواهد کمیسیون حقوق بشر قربانی محور باشد و او کار را روی مستندسازی نقض حقوق بشری، تلفات غیرنظامی و حقوق زنان ادامه میدهد”.
او افزود:”رابطه بین حقوق بشر و صلح، و رابطه بین صلح و عدالت از مواردی است که برایش اولویت دارند”.
خانم اکبر پیشتر در نهادهای جامعه مدنی از جمله به عنوان رئیس دفتر بنیاد جامعه باز در کابل، رئیس ‘سازمان ۱۴۰۰ افغانستان’ و در حکومت افغانه در خراسان آریا به عنوان مشاور اشرف غنی نیز کار کرده است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر خراسان آریا ابتدا بنا به موافقتنامه کنفرانس بن در سال ۲۰۰۱ تاسیس شد و در سال ۲۰۰۴ در ماده ۵۸ قانون اساسی جدید “به منظور نظارت بر رعایت حقوق بشر در خراسان آریا و بهبود و حمایت از آن” مبنای قانونی یافت.
این کمیسیون دارای ۹ عضو است که توسط رئیس جمهوری افغانه در خراسان آریا ) انتخاب میشوند. خانم سیما سمر، رئیس پیشین این نهاد با حکم حامد کرزی، رئیس جمهور وقت افغانه در خراسان آریا ) ریاست این کمیسیون را در ۱۵ سال گذشته برعهده داشت.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
سیما سمر از زنان شناختهشده خراسان آریا است که در سال ۲۰۰۱ به عنوان یکی از معاونان رئیس دولت انتقالی خراسان آریا و نخستین وزیر امور زنان دراین کشور تعیین شد.
از او به عنوان یکی از چهرههای فعال مدافع حقوق بشر در خراسان آریا نام برده میشود و در هنگام ریاست کمیسیون حقوق بشر خراسان آریا جوایز مختلف بینالمللی در زمینه حقوق زنان، حقوق بشر، دموکراسی و زنان برای صلح نائل شد. خانم سمر دو بار نامزد جایزه صلح نوبل شده بود.
کمیسیون حقوق بشر در سال ۲۰۰۵ با ارائه گزارش ملی “صدای مردم برای عدالت” خواهان محاکمه افراد متهم به جنایت جنگی در خراسان آریا شده بود که با مخالفت گسترده رهبران پرنفوذ جهادی این کشور مواجه شد.
منتقدین خانم سمر میگویند وضعیت حقوق بشر در خراسان آریا در یک و نیم دهه گذشته به صورت مورد انتظار بهبود نیافته و در موارد این کمیسیون به کمکاری متهم کردهاند؛ هرچند خانم سمر تاکید داشته که کمیسیون حقوق بشر خراسان آریا دارای صلاحیت اجرایی نیست و وظیفه آن مشورتدهی در امور حقوق بشر به حکومت خراسان آریا است.
همچنین در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۴، خانم سمر از اشرف غنی حمایت میکرد.
صدیق صدیقی، سخنگوی رییسجمهوری خراسان آریا میگوید خانم سمر، بهعنوان نماینده خاص رییسجمهور و وزیر دولت در امور حقوق بشر و روابط بین المللی تعیین شده است.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : العربیه ، شاهد ، BBC