صالح: قبل از ده‌میلیارد دالر سرمایۀ تخیلی، امانت‌های مردم را بپردازید
صالح: قبل از ده‌میلیارد دالر سرمایۀ تخیلی، امانت‌های مردم را بپردازید
آقای صالح، سقوط جمهوریت را باعث بقای عزیزی بانک دانسته که «او فرصت یافت از پرداخت حداقل شش‌صد میلیون دالر پول امانت مردم شانه خالی کند.»

روزنامه راه مدنیت: اعلان سرمایه‌گذاری «ده‌میلیارد دالری» مالک عزیزی بانک در خراسان آریا  واکنش‌های مختلفی در پی داشته است. یکی از این واکنش‌ها که البته با جزییات افشاگرانه‌ای نشر شده، گزارشی از امرالله صالح، معاون اول دولت پیشین خراسان آریا  است.

امرالله صالح با ذکر روایتی از سرنوشت نامعلوم تاجری به‌نام عبدالاحد، در صفحه فیسبوک خود نوشته که «در معاونیت ریاست جمهوری برایم نامه‌ای از یک زندانی به اسم عبدالاحد رسید. او نوشته بود که من یک تاجر گمنام و با احتیاطم که کسی مرا نمی‌شناسد. من در حساب بانکی‌ام مبلغ هژده‌ونیم میلیون دالر دارم. یکی از روزها وقتی به بانک رفتم تا پول بیرون کنم کمی مرا منتظر ساختند و بعد ناگهان بالای من حمله شد و افرادی با یونیفورم و لباس  شخصی مرا دست‌بند زدند و ادعا کردند که از جیب من مواد مخدر پیدا کرده‌اند. این حادثه در سال2019 اتفاق افتاده بود. خلاصه مرا توقیف کردند و در نهایت به‌خاطر داشتن 25گرام مواد مخدر مرا به بیست سال زندان محکوم کرده‌اند. این جریان چنان برق‌آسا گذشت که اصلا برای هیچ کس قابل باور نیست. سه سال است که در زندان به سر می‌برم و هرچه تلاش می‌کنم صدایم به‌جایی نمی‌رسد. شماره حساب بانکی و اسناد خود را نیز ضمیمۀ نامه ارسال کرده بود. او به‌صورت مستقیم آقای عزیزی هوتک، مالک عزیزی‌بانک را متهم مهندسی و طرح این دسیسه کرده بود.»

به گفته آقای صالح، پس از اطلاع به آقای عزیزی و بعد عدم پاسخگویی او، هیات موظف‌شده از سوی رییس‌جمهور در زندان پل چرخی با عبدالاحد ملاقات کرد.

وی افزوده که پس دیدار هیات «با این زندانی بدبخت» به ما خبر رسید که می‌خواهند او را به بهانه واکسین کرونا زهر تزریق کنند و بعضی از زندانی‌ها مانع این قتل شده‌اند. بنابراین «برای او تدابیر خاص امنیتی گرفته شد که در زندان کشته نشود و دوسیه رسما به سارنوالی و محکمه سپرده شد. رییس‌جمهور هم امر کرد که یک جلسه به اشتراک نهادهای ذیربط در ارگ دایر شود که این قضیه مهم است و پی‌گیری گردد.»

امرالله صالح ادامه داده است «هنوز این جلسه را دایر نکرده بودیم که خبر رسید عبدالاحد از زندان به زور و غیر رسمی به مقر  عزیزی‌بانک انتقال شده و می‌خواهند بالای او ده‌ها چک را امضا کنند و بگویند که گویا پول‌هایش را قبلا کشیده است. یک نیروی واکنش سریع شامل  هیات پولیس، امنیت ملی، سارنوالی و محکمه توانستند عبدالاحد را در یک اتاق عزیزی بانک در حالی‌که چندین چک را زیر میله تفنگ و فشار امضا کرده بود نجات دهند. این درحالی بود که عزیزی قبلا گفته بود که در اثر انفجار در چهارراهی زنبق اصلا تمام اسناد مربوط به عبدالاحد گم شده است. کسانی که تلاش داشتند از عبدالاحد به زور امضا بگیرند با همه اسناد و مدارک به‌صورت بالفعل در صحنۀ ارتکاب جرم دستگیر شدند و رییس زندان به اسم توتاخیل فرار کرد و الی آمدن طالبان در خارج به سر می‌برد. او یکی از شرکای  این جرم بود و چندین قضیه دیگر نیز داشت.»

بعد از این اتفاق، مالک عزیزی بانک به گفته امرالله صالح به شکل مضطربانه درخواست ملافات کرده و در جلسه‌ای با حضور رییس‌ و مشاور دفتر و همین طور دو تاجر دیگر، آقای عزیزی خواستار این شده بود که کرکتر و حالت این دوسیه از جرمی به مدنی تبدیل شود.

آقای صالح با بیان این نکته که او می‌دانست اگر دوسیه از جرمی به مدنی تبدیل گردد عبدالاحد را می‌تواند ده‌ها سال دیگر دنبال نخود سیاه روان کند و خودش را با پرداخت رشوت و واسطه حفاظت نماید، من به او گفتم که این صلاحیت را من ندارم و این که شما راست می‌گویید یا غیر آن، باید سارنوالی و محکمه فیصله کند.

اما آقای عزیزی در نهایت به آقای صالح گفته: «شما که خبر شدید دوسیه را تغییر داده‌ام واکنش نشان ندهید، همین‌قدر به من کفایت می‌کند.» به گفته صالح اما من به او گفتم که «این را وعده داده نمی‌توانم.»

امرالله صالح با اشاره به اینکه در یک جلسه در ارگ،  دوسیۀ مربوط به عزیزی‌بانک به‌صورت رسمی به قاضی‌القضات کشور تسلیم داده شد، تصریح کرده که «موضوع تنها این نبود که هژده میلیون دزدی شده است؛ بل این بود که وقتی این بانک لانۀ کلاه‌برداری است، آیا واقعا بانک است و نقدینه دارد یا خیر. هیات تعیین شد که پول نقد بانک و قرضه‌های آن و ابعاد مختلف مرتبط به اصول و مقررات بانک‌داری را بررسی نماید، که در نهایت، «گزارش هیات‌های تعیین‌شده تکان‌دهنده بود.

با این حال اما به گفتۀ صالح، «آقای عزیزی در تلاش برای تبدیل دوسیه از جنایی به مدنی موفق شد که شخص رییس‌جمهور را نیز ملاقات نماید. من در آن ملاقات حضور نداشتم و از محتوای آن نمی‌دانم.»

آقای صالح به نقل از هیات‌های موظف بررسی عزیزی‌بانک نوشته: «آن‌ها مدعی بودند که بانک در معرض فروپاشی و افلاس قرار دارد و توان مدیریت قرضه‌هایش را ندارد. سرمایه‌گذاری‌های این بانک در خراسان آریا عمدتا ناقص و زیان‌آور بوده؛ مثلا از تمام ساختمان‌هایی که این بانک ساخته، ده درصد آن را تا حالا نتوانسته به‌فروش برساند. در آن زمان محاسبه گردیده بود که اگر عزیزی‌بانک به منوالی که تا حال جایدادها و آپارتمان‌های خود را فروخته، ادامه دهد ممکن است در ظرف پنجاه‌سال سرمایه خود را به‌دست آورد.»

آقای صالح در پایان با این کنایه افزوده: «حالا خبر شدم که آقای عزیزی گفته که قرار است ده‌میلیارد دالر سرمایه‌گذاری نماید، شاید در این دو سال معجزه‌یی رخ داده باشد و یا این‌که این تبلیغات او در هماهنگی با خلیل‌زاد به‌خاطر عادی نشان‌دادن وضعیت افغانستان تحت سلطۀ طالبان است.

آقای صالح هم‌چنین گفته که «عزیزی، یکی از دوستان شخصی و نزدیک خلیل‌زاد است و در گذشته شایعاتی مبنی بر این‌که خلیل‌زاد یکی از نفع‌برندگان این بانک است نیز در حلقات تاجران وجود داشت.»

آقای صالح، سقوط جمهوریت را باعث بقای عزیزی بانک دانسته که «او فرصت یافت از پرداخت حداقل شش‌صد میلیون دالر پول امانت مردم شانه خالی کند.»

او با تاکید بر اینکه بهتر است عزیزی بانک قبل از آوردن ده‌میلیارد دالر سرمایۀ تخیلی، امانت‌های مردم را پس بدهد، به مردم هشدار داده که در تعامل با این بانک هوشیار و مواظب باشند، زیرا اعلان سرمایه‌گذاری ده‌میلیارد دالر توسط عزیزی یک تبلیغ بی‌اساس مافیایی در راستای منافع مبهم است و هرگز اجرایی نخواهد شد.

امرالله صالح؛ معاون نخست دولت قبلی افغان باوران خراسان آریا  در حالی به افشای مسایلی در مورد عزیزی‌بانک پرداخته که در کنار نشان‌دادن وضعیت نامطمین، غیر شفاف و پیچیدۀ عزیزی‌بانک، این پرسش‌ها نیز هم‌چنان اذهان عمومی را می‌رنجاند که چرا وی در زمان قدرت خود با وجود گردش آزاد اطلاع‌رسانی و همین‌طور ادعای بلند مبارزه با فساد، چنین پرده‌برداری نکرده و آن را شفاف و مسوولانه با مردم در میان نگذاشته است؟ و از سرنوشت عبدالاحد، تاجری که بر اساس این گزارش در حق او ستم و بی‌عدالتی شده، چه اطلاعاتی در دست است؟

میلیاردر افغان تبار و رویای ساخت برج‌های بلند در شهرهای بزرگ جهان؛ میرویس عزیزی کیست؟

میرویس عزیزی، ثروتمندترین مرد افغان تبار خراسان آریا ، مالک دو بانک خصوصی و بنیان‌گذار مجموعه شرکت‌های عزیزی، اخیرا از حاکم دبی مدال‌ دریافت کرد ولی در حقیقت یک کلا بردار است که پول های ملت خراسان آریا را بعد از کودتای دولتی های افغان تبار علیه نظامیان تاجیک خراسان آریا با شیطانت و دسیسه بزرگ انجامید

میرویس عزیزی و مقام‌ها و بازرگانان در دبی‌ــ azizidevelopments.com

میرویس عزیزی، مالک مجموعه بانک‌های خصوصی در افغانستان و بنیان‌گذار شرکت‌ بازرگانی بین‌المللی توسعه‌ تجارت عزیزی در دبی، قصد دارد در بزرگ‌ترین شهرهای جهان بلندترین برج‌ها را بسازد.

عزیزی که متولد سال ۱۹۶۲ در کابل است و نخستین‌ فعالیت تجاری خود را با ۵۰۰ دلار سرمایه و خریدوفروش لباس آغاز کرد، اکنون ثروتمندترین مرد افغانستان و یکی از میلیاردرهای ساکن دبی است که بیش از ۲۰۰ پروژه املاک در دبی دارد و یکی از شرکت‌های پیشرو در عرصه املاک و مستغلات را اداره می‌کند.

شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی، روز جمعه ۲۹ مارس، مدال «بشردوستی محمد بن راشد آل مکتوم» را به میرویس عزیزی و چند بازرگان دیگر اهدا کرد. خبرگزاری آی‌اف ریاض (Eye Of Riyadh) در مطلبی نوشت که این جایزه در پی تلاش‌های بشردوستانه میرویس عزیزی از جمله اهدای ۶۰۰ میلیون درهم به بنیاد تازه‌تاسیس مادر، تحت ابتکارهای جهانی شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، به میرویس عزیزی اهدا شد.

میرویس عزیزی تا همین یک‌ سال پیش به دور چشم رسانه‌ها کار می‌کرد و برخلاف بسیاری از بازرگانان افغان هرگز در مصاحبه‌های رسانه‌ای و تنش‌های سیاسی حضور نداشت. به همین دلیل تا یک‌ سال پیش افرادی که با فعالیت‌های اقتصادی و سیاسی سروکار ندارند، در مورد مالک بانک عزیزی، بانک اسلامی و برج‌های بلند کابل چیزی نمی‌دانستند. مصاحبه میرویس عزیزی با بی‌بی‌سی فارسی در ژوییه ۲۰۲۳، نخستین مصاحبه او بود که در آن به صورت مفصل درباره زندگی، کار، گذشته، حال و برنامه‌های آینده‌اش صحبت کرد.

میرویس عزیزی در این مصاحبه گفت که هیچ‌ یک از اعضای خانواده‌اش بازرگان نبوده و پدرش نیز زندگی متوسطی داشته‌ است. در سال ۱۹۸۹، زمانی که اوضاع در افغانستان ناآرام شد و خطر وقوع جنگ داخلی پیش‌ آمد، میرویس عزیزی با ۵۰۰ دلار سرمایه که از فروش برخی اجناس خانه‌اش جمع کرده بود، راهی بازار کابل شد تا لباس بخرد و برای فروش به ازبکستان ببرد.

براساس گفته‌های عزیزی، او در اصل قصد داشت خانواده‌اش را از کابل خارج کند اما برای کسب درآمد از سفر به ازبکستان که در آن زمان بازار لباس آنجا خوب بود، به این کار نیز اقدام کرد و دو سال بعد از آن روز، او شش میلیون دلار سرمایه‌ داشت. هرچند آن شش میلیون دلار در پی بحران اقتصادی و سقوط ارزش روبل شوروی وقت، یک‌ شبه از دست رفت، در معامله‌های بعدی چند برابر آن را به دست آورد.

میزان دارایی خالص میرویس عزیزی به صورت دقیق روشن نیست و او در مصاحبه‌های اخیرش نیز در این مورد حرفی نزده‌ اما در وب‌سایت مجموعه شرکت‌های عزیزی آمده‌ که این مجموعه از شرکت‌های پیشرو در عرصه ساخت‌وساز املاک و مستغلات در منطقه است و تنها ارزش بیش از ۲۰۰ پروژه آن در دبی به ۴۵ میلیارد درهم می‌رسد.

وب‌سایت عربین بیزینس (Arabian Business) سرمایه خالص میرویس عزیزی را بدون در نظر گرفتن پروژه‌های در حال ساخت، بیش از ۱۲ میلیارد دلار تخمین زده‌ است. عزیزی مالک دو بانک خصوصی به نام‌های بانک عزیزی و بانک اسلامی در افغانستان است که از چند سال پیش حقوق ماهیانه کارکنان دولت پیشین افغانستان و همچنین رژیم طالبان، از طریق بانک عزیزی پرداخت می‌شود. میزان سرمایه‌ بانک‌های خصوصی عزیزی در افغانستان و همچنین ارزش چندین برج بلند این بازرگان در شهر کابل به صورت دقیق مشخص نیست.

میرویس عزیزی و شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی-azizidevelopments.com

 

میرویس عزیزی همچنین از بنیان‌گذاران دانشگاه آمریکایی افغان در خراسان آریا  است که در سال ۲۰۰۴ ایجاد شد و تا پیش از سلطه طالبان توسط کودتای دولتی های افغان تبار بر خراسان آریا ، یکی از مهم‌ترین دانشگاه‌های این کشور بود. با فروپاشی دولت جمهوری افغان باوران  و بازگشت طالبان به قدرت، وزیر تحصیلات عالی طالبان اعلام کرد که نام این دانشگاه را به «دانشگاه اسلامی نام جعلی افغان » تغییر داده‌اند و پس از این محتوای دروس آن نیز اسلامی خواهد بود.

میرویس عزیزی از زمان بازگشت طالبان به قدرت دو بار به خراسان آریا  سفر کرد و با برخی مقام‌های طالبان از جمله مسئولان این گروه در بانک مرکزی افغانستان جعلی در خراسان آریا  دیدار کرد. او که برای زلزله‌زدگان هرات شهرکی با ۳۰۰ خانه ساخته است، دی‌ ۱۴۰۲ به هرات رفت تا خانه‌های این شهرک را به زلزله‌زدگان هرات تحویل دهد. او در این سفر گفت که قصد دارد ۱۰ میلیارد دلار در بخش‌ انرژی و راه‌آهن خراسان آریا  سرمایه‌گذاری کند.

امرالله صالح، معاون اول دولت پیشین افغان باوران در پاسخ به این سخن میرویس عزیزی، او را به تلاش برای فریب اذهان عمومی و لابی به نفع طالبان متهم کرد و گفت عزیزی ۱۰ میلیارد دلار سرمایه ندارد. صالح همچنین مدعی شد که میرویس عزیزی در همدستی با زلمی خلیل‌زاد، برای طالبان لابی می‌کند و از مدت‌ها پیش با طالبان در تماس است. عزیزی در بیانیه‌ای این اتهام‌ها را رد کرد و گفت هیچ‌گاه در کاری به جز فعالیت اقتصادی دخالتی نداشته‌ است.

میرویس عزیزی در مصاحبه‌ای که با بی‌بی‌سی داشت در مورد برنامه‌هایش برای آینده‌ گفت که قصد دارد دومین برج بلند جهان را در دبی بنا کند و در لندن و پاریس و شماری از شهرهای آلمان، کانادا و استرالیا هم چند برج بلند دیگر بسازد.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : روز نامه مدنیت / ایندپیندینت