به تاریخ ۱۴۰۲ ۰ ۱۳ اسد
در پی دعوای حقوقی زمین بین کوچیها و هزارهها، طالبان بار دیگر چهار نفر از اهالی یک روستا در ولسوالی پنجاب بامیان را
بازداشت کردند.
منابع محلی به افغانستان اینترنشنال گفتند این افراد پس از آن بازداشت شدند که به تصمیم کمیسیون حل منازعات کوچیها و دهنشین اعتراض کردند.
این چهار نفر در اواخر ماه جوزا نیز زمانی که برای پیگیری دعوای حقوقی با کوچیها به دفتر عبدالله سرحدی، والی طالبان در بامیان رفته بودند، بازداشت شده بودند.
بازداشت دوباره
روز پنجشنبه دوازدهم اسد، هیئتی از آمریت سرحدات، اقوام و قبایل طالبان در بامیان به روستای «پشته غرغری» ولسوالی پنجاب رفت و اعلام کرد که فیصله پارسال کمیسیون حل منازعات کوچیها و دهنشین باید عملی شود و زمین تحت دعوا باید به کوچیها واگذار شود.
براساس ویدیویی که از این نشست در اختیار خراسان آریا اینترنشنال قرار گرفته، ساکنان محل خطاب به هئیت طالبان میگویند که این کمیسیون پارسال بدون بازدید از ساحه، به گونه غیرعادلانه به نفع کوچیها فیصله کرد. آنها گفتند که تصمیم کمیسیون حل منازعات کوچیها و دهنشین را قبول ندارند.منازعات کوچیها و دهنشین را قبول ندارند.
بر اساس این ویدیو، یک باشنده محل که طرف دعوای زمین است خطاب به اعضای هیئت میگوید «زمین مورثی چند صد ساله مرا میخواهید تسلیم کوچیها کنید، از نظر اخلاقی و وجدانی این درست نیست.»
پس از اعتراض این باشنده محل، یک عضو طالبان در این نشست میگوید «من قاضی نیستم، من خبر دارم زمین از توست.»
این باشنده محل تاکید میکند که برای پیگیری این موضوع به والی طالبان در بامیان و به رهبری طالبان شکایت میکند.
منابع محلی میگویند پس از اعتراض ساکنان محل به فیصله طالبان، افراد این گروه چهار نفر شامل عوض دانش، علی حسین بخشی، محمد غلامی و انور محمدی را بازداشت و به فرماندهی امنیه ولسوالی پنجاب منتقل کردند.
منابع محلی گفتند پس از تسلط طالبان بر خراسان آریا ، کوچیها ادعای مالکیت زمین در این روستا را مطرح کردند. به گفته این منابع، در پی ادعای کوچیها، کمیسیون حل منازعات کوچیها و دهنشین تشکیل شد و این کمیسیون سال گذشته این دعوای حقوقی را به نفع کوچیها فیصله کرد.
براساس ادعای ساکنان محل، آنها از زمینهای خود قباله شرعی دارند اما کوچیها هیچ سندی ارائه نکرده و تلاش میکنند این دعوا را با «زور و حمایت طالبان» تصرف کنند.
به گفته ساکنان محل که خود را مالکان زمین میدانند، کمیسیون حل منازعات کوچیها و دهنشین پارسال فیصله کرده است که آنها زمینها را تخلیه و اجاره زمین را به کوچیها پرداخت کند.
مقامهای محلی طالبان تاکنون در مورد بازداشت و دعوای حقوقی بین ساکنان محلی و کوچیها اظهار نظر نکردهاند.
«قتل یک باشنده محل به دست کوچیها»
از سوی دیگر، ساکنان محل میگویند که کوچیها در سال ۱۳۵۲ یک نفر از ساکنان روستای پشته غرغری به نام عوض بخش علی را «ربوده و سپس او را کشتهاند.»
بستگان عوض بخش علی میگویند کوچیها او را پس از اختطاف کشتهاند و جنازهاش را به آنها تحویل ندادهاند. آنها به خراسان آریا اینترنشنال گفتند که در سالهای اخیر بارها در این مورد به ارگانهای عدلی و قضایی حکومتهای پیشین خراسان آریا شکایت کردند اما به دلیل «فراری بودن کوچیها»، این موضوع پیگیری نشد.
آنها میگویند کوچی ها بدون آنکه در مورد این قتل به محکمه حاضر شوند و پاسخگو باشند و همچنین ادعای مالکیت زمین را از طریق دادگاه پیگیری کنند، سعی میکنند با حمایت طالبان زمینها تصرف کنند.
منابع محلی: چهار روستایی که از کوچیها به طالبان در بامیان شکایت برده بودند، بازداشت شدند
منابع محلی به افغان اینترنشنال گفتند که والی طالبان در بامیان چهار نفر را که برای پیگیری دعوای حقوقی با کوچیها به دفتر او رفته بودند، بازداشت کرد.
به گفته منابع، این افراد از منطقه «پشته غرغری» ولسوالی پنجاب به دفتر والی بامیان رفته بودند.
منابع ما افزودند که عبدالله سرحدی، والی طالبان به جای این که به دادخواهی آنها گوش دهد و اسناد و مدارک حقوقی آنها را بررسی کند، دستور داد که آنها بازداشت شوند.
به گفته منابع، این چهار نفر از روز شنبه تا شام روز یکشنبه (۲۷ و ۲۸ جوزا) در بازداشت بودند و بعد آزاد شدند.
در همین حال، کمیسیونی برای رسیدگی به منازعات کوچیها و روستاییان در پنجاب کار میکند، اما به گفته منابع محلی، والی طالبان این کمیسیون را تحت فشار قرار داده که دعوای حقوقی میان دو طرف را به نفع کوچیها فیصله کند.
منابع نزدیک به دفتر والی طالبان در بامیان در این مورد اظهار نظر نکردهاند.
کوچیها و روستاییان در شماری از ولسوالیهای بامیان، از جمله پنجاب سالها است که بر سر چراگاهها و زمینهای زراعتی با هم دعوا دارند.
منابع محلی در بامیان میگویند در حال حاضر کوچیها از حمایت طالبان برخوردارند و این امر گروه بزرگی از جامعه روستایی در این ولایت را تحت فشار قرار داده است که زمینهای مورد منازعه را به کوچیها واگذار کنند و اجاره چندساله مورد نظر کوچیها را بپردازند.
طالبان در دور نخست حکومت خود، در سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۰، با اعزام صدها جنگجوی خود به حمایت کوچیها به هزارهجات، روستاییان را تحت فشار قرار دادند.
برخی از منابع محلی میگویند که کوچیها و طالبان در آن سالها دارایی شماری از روستاییان طرف دعوای کوچیها را «غارت» کردند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : اینرنشنال