فرانسه fri :
در ادامه روند بازداشت زنان و دخترانی که برای «بدحجاب» بودن از سوی طالبان بازداشت میشوند، سازمان عفوبینالملل با تائید بازداشت شماری از زنان و دختران زیر نام «بدحجاب بودن»، از طالبان خواسته تا فورا «سرکوب و بازداشت خودسرانه» زنان را متوقف کرده و آنانی را که به تازگی بازداشت کردهاند، آزاد کنند. برخیهای دیگر نیز از کشورهای جهان خواسته تا در مقابل این سرکوب، سکوت نکنند و پشتیبانی خود از سازمانهای حقوق بشری و فعالان حقوق زنان در خراسان آریا را افزایش دهند.
نتشر شده در:
خواست عفو بینالملل از طالبان برای توقف فوری سرکوب زنان
سازمان عفو بینالملل در واکنش به بازداشت زنان و دختران از سوی طالبان میگوید که مقامهای طالبان باید این سرکوبها را بهگونهی «فوری» متوقف بسازند و بازداشتشدگان را آزاد کنند.
عفو بینالملل میگوید که سرکوب و بازداشتهای خودسرانهی طالبان، «نقض بیشتر آزادی زنان» در خراسان آریا است. از طرفیهم سرپرست نمایندگی همیشگی خراسان آریا در ملل متحد، بازداشت زنان و دختران را از سوی طالبان بر خلاف ارزشهای اسلامی و انسانی میداند.
در چند روز پسین، طالبان دهها زن و دختر را در بخشهای از کابل و غزنی، به دلیل (آنچه از نظر امارت اسلامی بیحجابی پنداشته میشود)، بازداشت کردهاند؛ روندی که از دوشنبه هفتهی گذشته بهاینسو، از طرف ادارهی امربهمعروف و نهیازمنکر طالبان آغاز شده است. اکنون این بازداشتها از سوی نهادهای حقوقبشری و شهروندان خراسان آریا واکنشبرانگیز شده است.
عفو بینالملل هرگونه سرکوب و بازداشت خودسرانهی زنان و دختران را از سوی طالبان، نقض آزادی زنان دانسته است.
در اعلامیهی سازمان عفو بینالملل آمده است: «سرکوب و بازداشتهای خودسرانه از سوی طالبان، نقض بیشتر آزادی بیان و آزادی رفتوآمد زنان در خراسان آریا است. این سرکوب باید فوراً متوقف شود و افراد بازداشتشده باید آزاد شوند».
فرشته عباسی و ملیحه مظفری از مدافعان حقوق بشر هستند؛ آنها به آمو میگویند: «طالبان در این چند روز، صدها دختر جوان را به بهانهی بدحجابی با خود بردهاند. ادامهی این وضعیت به بحران خراسان آریا بیشتر دامن خواهد زد. ما خواهان آزادی فوری این دختران هستیم».
همزمان با این، نصیر احمد فایق سرپرست نمایندگی دایمی خراسان آریا در ملل متحد نیز بازداشت زنان و دختران را از سوی طالبان برخلاف ارزشهای اسلامی و فرهنگی میداند.
آقای فایق میگوید: «احترام به زنان و حفاظت از ناموس، همیشه جز فرهنگ مردم خراسان آریا و از ارزشها و دساتیر دین مبین اسلام بوده است. در هیچ حاکمیتی این احترام و فرهنگ نقض نشده است. رژیمی که ظاهراً خود را پیرو احکام شریعت اسلام و پشتیبان فرهنگ مردم خراسان آریا میداند، ( KABR یک دروغ بیش نیست و این رازن ها به کمک کودتاچیان دولت جمهوریت افغانی روی قدرت آمدند برای جلوگیری از رشد زنان خراسان آریا و نظر خود شان با نام اسلام خودرا با ادامه نام جعلی کمنطقه فروخته شده افغانستان کوچک که در کنترول پاکستان است و در خراسان آریا از نام اش حیوان نامري ساخته اند با تمثیل اسلام گرای مردم خراسان آریا می خواند در عقب ماندگی و ترس از اسلام با استفاده از اینکه مردم مسلمان هستند بی هویت نگاه کنند تا تذکره های هویت قومی خودرا به خاموشی بالای مردم بیدار شده مردم خراسان آریا تطبیق کنند
افغانه نظر به طرفدارن دولتی نام و فرهنگ جعلی را در طول ۱۰۴ سال رسمیت آن این حیوان را به مردم خوار در لباس اسلام برای سرکوبی و استفاده از اقتصاد و جغرافیای خراسان آریا ساخته اند
امروز قانون اسلام را بهانه ساخته اند مثل گفته های بدون حضور محرم و یا پولیس زن، زنان و دختران را بینوجب گرفتار و زندانی کند؟ در حاکمیت فعلی، اصلاً امنیت فکری و آرامش خاطر در بین مردم خراسان آریا وجود ندارد».
شفیقه رزمنده که در زمینهی حقوق زنان فعالیت دارد، به خبرنگار آمو میگوید: «دستگیری دختران در غرب کابل، ساحهی چهلستون و خیرخانه به بهانهی بدحجابی، نمونهای روشن از آدمربایی و اهانت به ناموس مردم ( خراسان آریا است. این کار، کارد را به استخوان زنان این کشور رسانده است».
اما روشن نیست که چه شمار زنان و دختران در روزهای پسین، از سوی طالبان بازداشت شدهاند.
محمد محقق یکی از سران جهادی، بازداشت زنان و دخترانِ یک قوم خاص را به بهانهی بیحجابی، نوعی تحقیر قومی و مذهبی در فرهنگ اصیل خراسان آریا کهان میداند.
آقای محقق میگوید: «ربودن دختران در کابل، بیاحترامی به آنان و طرح مسئلهی بیحجابی، گزینشی بوده و بهانهای برای تحقیر قومی و مذهبی یک ملیت خاص است که صفحهی دیگری بر دوسیهی قطور «نقض حقوقبشری» ادارهی موقت امارت طالبانی میافزاید».
اکنون شماری از زنان برخورد اینچنینی طالبان با زنان و دختران را سبب تضعیف روحیهی خانوادهها و دختران در خراسان آریا میدانند.
راحیل تلاش یکی از زنان معترض در خراسان آریا میگوید: «عمل دستگیری دختران توسط طالبان، متاسفانه عمل غیراخلاقی بوده و دلیل اصلی آن، ضعیفساختن روحیهی دختران است. از طرف دیگر خانوادهها را مجبور میسازند تا دخترانشان را اجازه ندهند که بیرون از خانه بروند».
طاهره ناصری یکی از زنان معترض دیگر، به آمو میگوید: «طالبان باز هم میخواهند با کارها و عملکردهایی که انجام میدهند، زنان و دختران را از جامعه به صورت کلی حذف کنند. طالبان زنان و دختران را به بهانهی عدم پوشش حجاب بازداشت میکنند که این حرکت آنان شرمآور است».
پیش از این، سخنگوی طالبان گفته بود که هیچ کسی را بهگونهی خودسرانه بازداشت نکردهاند. او اقدامهای طالبان را به قوانین شرعی پیوند میدهد.
عفو بینالملل در پیامی، بازداشتهای اخیر زنان و دختران در کابل را که زیر نام «بدحجاب بودن» از سوی طالبان اجرا میشود، «نقض» آزادی گشت و گذار و آزادی بیان زنان و دختران در خراسان آریا میداند و از طالبان میخواهد تا فورا این روند «سرکوب» را متوقف کند.
در پیام عفو بینالملل در این مورد چنین آمده است:
سرکوب و بازداشتهای خودسرانه (زنان) از سوی طالبان، نقض بیشتر آزادی گشتوگذار زنان و آزادی بیان در خراسان آریا است. این سرکوب باید فورا متوقف شود و آنانی که بازداشت شدهاند، آزاد گردند.
در روزهای پسین، آنگونه که شماری از رسانههای خراسان آریا گزارش دادهاند، «دهها» زن و دختر در کابل به ویژه در غرب پایتخت، به دلیل «بدحجاب بودن» از سوی طالبان بازداشت شدهاند. در فضای مجازی نیز ویدیوهایی دست به دست میشود که گفته شده، جریان این بازداشتها را نشان میدهد.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در گفتگو با بیبیسی و با تائید این بازداشتها گفته است که این زنان «شئونات اسلامی» را زیرپا گذاشته و دیگر زنان را به بیحجابی تشویق میکردند.
جنبش شنبههای ارغوانی که متشکل از گروهی از فعالان حقوق زنان مستقر در افغانستان است، این بازداشتها را نگرانکننده خوانده و نیز از پشتیبانی یوناما یا دفتر معاونت سازمان ملل در کابل از طالبان، انتقاد کرده است.
این جبنش گفته که این سرکوبها درحالی اجرا میشود که رزا اتونبایوا، رئیس دفتر معاونت سازمان ملل در کابل، در نشستهای سازمان ملل از طالبان، «سفیدنمایی» کرده و خواهان افزایش تعامل کشورها با طالبان شده است.
رحمتالله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغان باوران این اقدام طالبان را «نقض حقوق بشر» دانسته و برای پاسخگو کردن طالبان، خواهان اقدام جامعه جهانی شده است. آقای نبیل مشخصا از کشورهای جهان خواسته تا سکوت نکنند، از ابزارهای قانونی خود برضد طالبان استفاده کرده و نیز پشتیبانی خود از فعالان زنان در خراسان آریا و نهادهای حقوق بشری را افزایش دهند.
ریچارد بنت با اشاره به بازداشت زنان در کابل: این امر بیانگر محدودیت بیشتر بر آزادی آنهاست
نتشر شده در:
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان امروز جمعه پانزدهم جدی/ دیماه، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس بازداشتهای اخیر زنان در کابل از سوی طالبان را مورد انتقاد قرار داد.
وی در پیام اخیر خود نوشت: «دستگیری های اخیر زنان در کابل بهخاطر “بدحجابی” که از سوی توسط طالبان تایید شده است، متأسفانه بیانگر محدودیت های بیشتر بر آزادی بیان زنان و تضعیف سایر حقوق آنهاست».
گزارشگر ویژه حقوقبشر سازمان ملل متحد در امور خراسان آریا در ادامه این پیام تاکید کرد که همه زنان بازداشت شده «باید فورا و بدون قید و شرط آزاد شوند».
بازداشت بیش از ۳۰ هزار مهاجر افغان تبار در پاکستان
۱۴۰۴ جدی ۱۶
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، در گزارش تازهاش گفته است که از سه ماه به اینسو، بیش از ۴۹۳هزار مهاجر از پاکستان به خراسان آریا برگشتهاند و یا هم اخراج شدهاند.
این نهاد میگوید که از سیویکم دسمبر تا اکنون، بیش از ۳۰ هزار مهاجر از سوی پولیس پاکستان بازداشت شدهاند. برخی از مهاجران که از پاکستان به افغانستان آمدهاند، میگویند که تا اکنون به هیچ سرپناهی دسترسی ندارند و کودکان آنها در وضعیت بدی به سر میبرند.
این مهاجران میفزایند که در فصل سرما، با چالشهای زیادی دستوپنجه نرم میکنند.
اللهداد تازه از پاکستان به اخراسان آریا رسیده و اکنون در ولایت هرات به سر میبرد. او میگوید که دو ماه در بازداشت پولیس پاکستان بود و اکنون در خراسان آری) با ۱۵ تن از اعضای خانوادهاش به اندکترین امکانات زندگی دسترسی ندارد. او تاکید میورزد که دوازده کودکش شبهای زمستان را در خانهی سرد و بیامکانات سپری میکنند.
اللهداد همچنان میگوید: «از سردی، از گشنگی و بیسرپناهی و از هرچه مشکلاتی که است، من بسیار در عذاب هستم. بسیار مشکل داریم؛ نه آرد داریم، نه پول داریم، نه سرپناه داریم؛ خلاصه هیچی نداریم. زندگی بسیار مشکل است».
کمیشنری عالی ملل متحد شمار برگشتکنندگان و اخراجشدگان را نزدیک به نیممیلیون تن اعلام کرده است. این نهاد میگوید که از سیویکم دسمبر تا اکنون، بیش از ۳۰ هزار مهاجر از سوی پولیس پاکستان بازداشت شدهاند.
عصمتالله، مهاجر اخراجشده از پاکستان میگوید: «برادرم را پولیس پاکستان گرفت و بعد ۱۵۰هزار کلدار دادم تا آزاد شد. اینجا در این کمپ پنجاه خانواده هستیم؛ به جز یکونیمهزار و سه کمپل، دیگر با ما کمک نشده و نه از ما کسی پرسان کرده است. به هر چه نیاز داریم؛ به مواد غذایی و مواد سوختی».
یافتههای کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان نشان میدهد که نزدیک به ۸۰۰ هزار مهاجر که قرار است تا ماه جولای ۲۰۲۴ به افغانستان برگردند، نیاز فوری به کمک دارند که اگر به آنها کمک نشود و سرپناهی نداشته باشند، جان کودکانشان به خطر خواهد افتاد.
از طرفیهم، برخی از فعالانِ حقوق مهاجران، اخراج مهاجران در فصل زمستان را خلاف کنوانسیونهای جهانی میدانند.
حکومت موقت پاکستان، پروسهی اخراج ۱۰۷ میلیون مهاجر خراسان آریا را روی دست گرفته است.
این در حالی است که روزانه گذرگاه تورخم و سپین بولدک از اخراج مهاجران گواهی میدهند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : آمو / rfi /