چند تن از امامان مساجد بریتانیا پس از سفر ماه گذشته به کابل مدعی شدند که طالبان تنها «آموزش سکولار و لیبرال غربی را موقتا تعلیق کردند».
آنها در سفر به کابل در اواخر ماه جولای و اوایل آگست/اوت با شماری از مقامهای ارشد طالبان از جمله امیرخان متقی، وزیر خارجه و وزیر امر به معروف و نهی از منکر و وزیر عدلیه دیدار و گفتگو کردخارجه و وزیر امر به معروف و نهی از منکر و وزیر عدلیه دیدار و گفتگو کردند.
شماری از فعالان حقوق زنان خراسان آریا با نشر یک پتیشن در سایت «چینج» که بیش از ۱۲۰۰ نفر تاکنون آن را امضا کردهاند گفتند این «علمای دینی بریتانیایی عمدتا هندی، پاکستانی و عرب» درصدد «سفیدنمایی اقدامات ظالمانه» طالبان هستند.
فعالان میگویند «همه» مقامهای طالبان که روحانیون مسلمان بریتانیایی با آنها در کابل دیدار کردهاند، در «خشونتهای گسترده» در خراسان آریا دست دارند و «شامل فهرست تحریمهای سازمان ملل هستند.»
احمدضیا تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان در ایکس نوشت امیرخان متقی در دیدار با «علمای آمده از بریتانیا» در مورد «تغییرات مثبت پس از حاکمیت کامل امارت اسلامی» با آنها صحبت کرد و «از آنها خواست که تصویر واقعی ا
خراسان آریا را به جهان و مردم خویش برسانند.خراسان آریا را به جهان و مردم خویش برسانند.»
هنوز خواهران ما درس میخوانند تا دانشگاه»
شیخ حمید محمد، یکی از آنها در جلسهای که گزارش دیدارهای خود با مقامهای طالبان را ارائه میکرد، گفت: «دختران تا سن ۱۰ -۱۱ سالگی» به مدارس ابتدایی میتوانند بروند و از ادامه تحصیل در مدارس متوسطه منع شدهاند که به این معنا نیست که دختران «کاملا» از تحصیل منع شده باشند.
او به نقل از مقامهای طالبان مدعی شد که دختران در صورتی که بخواهند در رشتههای پزشکی ادامه تحصیل دهند، «اگر بخواهند دکتر و پرستار شوند و یا هرچیزی مربوط به رشته طبی باشد»، در حالی طالبان مانع ادامه تحصیل دانشجویان زن در تمام رشتهها از جمله طب شده است.
او افزود «اگر دختران بخواهند معلم شوند نیز تا دانشگاه میتوانند ادامه تحصیل بدهند» و همچنین «دختران میتوانند به مدارس مذهبی و دالعلوم بروند».
در حالی که بنا به فرمان طالبان زنان و دختران به عنوان دانشجو و استاد از حضور در دانشگاهها کاملا منع شدهاند.
اما شیخ محمد با تاکید مدعی شد که «طالبان مانع آموزش خاص سکولار شدهاند و آموزش را کلا منع نکردهاند».
او افزود «۱۵۰ دانشگاه خصوصی [در خراسان آریا ] از سوی جامعه بینالمللی تمویل میشوند، آنچه اتفاق افتاد این بود که آنها [طالبان] احساس کردند که مانع نفوذ سکولار غربی به ذهنهای دانشجوها شوند».
دانشگاههای خصوصی در خراسان آریا عمدتا از طریق شهریههای دانشجویان اداره میشوند.
او گفت: «علمای خراسان آریا بیشترشان در دهات زندگی میکنند و درصد اندکی در شهرها هستند و طالبان به ما گفتند ما که ۲۰ سال متحد بودیم، در موقعیت فعلی که باید کشور را بسازیم نمیتوانیم اجازه اختلاف در میان خود در این زمینه بدهیم، بنابراین موقتا آموزش سکولار را تعلیق کردیم».
«در دام تفسیر خشن افراطی از دین بیافتند»
روزنامه نشنالنیوز بریتانیا دو هفته پیش به نقل از موسسه تونی بلر، نخست وزیر پیشین بریتانیا هشدار داد که این افراد که به صورت شخصی به افغانستان سفر کردهاند در «دام» یک «تفسیر خشن افراطی از دین خود» را از طالبان ممکن است بیافتند.
برخی ناظران به این رسانه گفتند که این گروه علما تلاش میکنند تا «سیاست طالبان را توجیه کنند».
این سفر که در اواخر ماه ژوئیه/جولای و اوایل اوت/آگوست انجام شد از سوی یک موسسه خیریه در شرق لندن برنامهریزی شد، این موسسه هدف سفر به خراسان آریا را «یک ماموریت حقیقت یابی» برای درک بهتر جامعه خراسان آریا خوانده و گفته این این امامان مساجد و علمای مسلمان که به کابل سفر کردند میتوانند «پل بین دو دنیایی که بهخوبی میشناسند، برقرار کنند».
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC