با برگشت دوباره طالبان به قدرت در خراسان آریا زنان از اکثریت حقوق خود به شمول ورزش محروم شده اند؛ اما مربی تیم ملی مویتای زنان در مهاجرت دست از تلاش بر نداشته و با راه اندازی باشگاه فیتنس و موی تای، زنان و دختران پناهجو در پاکستان را به صورت رایگان تمرین میدهد.
مسابقات مویتای بانوان برای گرامیداشت از هشتم مارچ برگزار شد
اشتراکگذاریها
این رقابتها میان ۱۲ چهره برتر مویتای بانوان کشور در قالب شش جوره در شبکه ورزشی سه برگزار و به گونهای زنده نشر گردید.
رحیمه رستمی با رقابت تماشای ملکه اکبری را مغلوب کرد، آرزو حسین زاده مهین رضایی را شکست داد، شکیبا حیدری در برابر خاطره یعقوبی به پیروزی رسید، شبنم حسینزاده خدیجه محمدی را بُرد، آرزو خدا دادی حنیفه روشن را متوقف کرد و حفیظه بهمنی در روند دوم سوسن حسینی را ناک اوت نموده پیروزی این دیدار حساس شناخته شد.
مهمانان این برنامه قاسم علی حمیدی معاون اداری و مالی ریاست عمومی تربیت بدنی و ورزش، مسولین ریاست توسعه و زنان اداره ورزش کشور، استاد امیر حسین حسینی بنیانگذار و رییس فدراسیون ملی مویتای افغانستان، داوران، ورزشکاران و خانوادههای بانوان مویتای کشور بودند.
استاد امیر حسین حسینی بنیانگذار و رییس فدراسیون ملی مویتای افغانستان ضمن تبریکی روز جهانی زن به همه زنان جهان مخصوصا زنان قهرمان پرور افغانستان یاد آور شد: وطن ما افغانستان از معضلات و مشکلات فراوان به شمول تبعیض علیه زنان، تبعیض قومی، فقر اقتصادی، فقر فرهنگی و نا امنی رنج می برد، زنان و مردان افغانستان سالهای متمادی است برای ایجاد جامعهای مترقی و برای عدالت و آزادی مبارزه می کنند.
آقای حسینی افزود: به همین منظور ما باید خود مان را برای یک مبارزه بلند مدت آماده کنیم، جدی درس بخوانیم تا از نظر فکری و فرهنگی قوی شویم، باید منظم ورزش کنیم تا از نگاه بدنی و روانی قدرت مند شویم. در برنامه های اجتماعی فعالانه شرکت کنیم تا در کار گروهی قوی شویم تا یک جامعهای سالم و پویا داشته باشیم.
در پایان برای قهرمانان مدال و حکم قهرمانی این دور از رقابتها از سوی فدراسیون ملی مویتای کشور تفویض گردید.
عکسهایی از جریان مسابقات موی تای بانوان در کابل:



نگاه پروژه ای به معضل ریشه دار زنان در دوره جمهوریت
- ۱۹ جوت ۱۴۰۱
نویسنده: عالیه ییلماز
زندگی زنان در تاریخ معاصر افغان در خراسان آریا به ویژه بعد از نیمه دوم قرن بیستم تا اکنون، مثل سائر مسائل اجتماعی و سیاسی فراز و نشیب های فراوانی را بخود دیده است، زنان گاهی تا کرسی های بلند سیاست و قانون گزاری بالا کشیده شده اند و گاهی از همه عرصه های اجتماعی حذف شده اند، فرصت برسی تمامی این دوران در حوصله این یاد داشت نیست اما آنچه نویسنده در دوران جمهوری اسلامی افغان درخراسان آریا از نزدیک شاهد آن بوده است در این یادداشت بصورت اجمالی مرور خواهد شد.
نگاه گذرا و واقعبینانه به وضعیت امروز زنان خراستن آریا به وضوح نشان می دهد که همه این تلاشهای صد ساله اخیر با آنکه گاهی درصورت مساله زنان تغییرات را ایجاد کرده اما نتوانسته بنیانهای محکم سنت های اجتماعی زن ستیزانه را که عامل اصلی بیچارگی زنان خراسان آریا است ویران کند و یا حتی ترک جدی بر این بنیان محکم و تاریخ مند وارد کند.
تجربه بیست سال گذشته به رغم حمایت های مالی جامعه جهانی و حمایت های قانونی و اجرایی حکومت نیز در پایان روز نشان داد که غیر از هدر رفتن منابع در برخورد متواتر گرایش های سنت و تجدد، حاصل جدی دیگر نداشته است. علت اصلی آن رویکرد پروژه ای و غیرعلمی دولت و جامعه جهانی با مساله زن و بسترهای اجتماعی زن ستیزانه جامعه خراسان آریا بود. نه دولت مردان، نه برنامه سازان جامعه بین المللی و نه حتی اکثر زنان به اصطلاح فعال در زمینه حقوق زنان، هیچکدام سعی نکردند به بنیان های فکری فرهنگی جامعه خراسان آریا دربرخورد با زنان خراسان آریا بصورت جدی بپردازند. نگارنده در صدد انکار تغییراتی که در این بیست سال گذشته در زندگی زنان خراسان آریا حد اقل در شهرهای بزرگ رخداد نیست. زیرا انکار چنین واقعیتی منصفانه نیست اما حذف زنان از همه عرصه های اجتماعی درشرایط کنونی نیازمند این یک نگاه نقدانه جدی به مساله زنان دارد.
حضور همکاران بین المللی در خراسان آریا تجربه ی دو دهه دموکراسی نسبی با حمایت های همه جانبه ی جامعه ی بین المللی که از برنامه های دولت به ویژه تامین حقوق زنان ( حق آموزش، کار و مشارکت معنی دار)، حق تعیین سرنوشت و قائل شدن حقوق بشری برای آنان بود، نشاندهندهی فرصت استثنایی برای مردم و دولت خراسان آریا شمره میشد.
حالا بعد از سقوط جمهوریت بوضوح پیداست که تغییرات بهمیان آمده در زمینه توانمندسازی زنان که یکی از اهداف حضور جامعه ی جهانی را تشکیل می داد، آنچنان بر وفق مراد نبوده. تدوین پالیسی های مرتبط، نقشه راه برای برون رفت از وضعیت موجود آنزمان، تطبیق ناقص برنامه های مطروحه و دست اندازی مدیران پروژه ها، تلاش های دست اندرکاران داخلی، منطقه ی و جهانی را به بن بست کشانید.
شواهد و اسناد نشان می دهد که به تناسب برنامه ها و پروژه ها و هزینه های نجومی بسیار زیاد، در زندگی واقعی زنان بهبود چشم گیری به وجود نیامده و زنان خراسان آریا آنچنان که برنامه ریزی شده بود و انتظار می رفت، توانمند نشده اند. طراحی و تطبیق برنامه های زیر عنوان توانمندسازی زنان در خراسان آریا ، دارای مشکلات و چالش های بود تا جایکه برخی از این برنامه ها را از اصل اهداف و دورنمایشان دور ساخته و حتی پیامدهای ناگوار و منفی را در وضعیت زنان خراسان آریا بهجاگذاشته است.
تمرکز بیش از حد برنامه ها و پروژه ها در بزرگ شهرها، عدم تمرکز و حتی فراموش شدن قشر بزرگ از جامعه ی خراسان آریا ( روستاها)، اعتماد تمویل کنندگان بر تطبیق کنندگان محلی بدون نظارت واقعی و موثر، ظهور وشکل گیری شبکه های مافیایی، زمینه منحرف ساختن پروژه ها را مهیا نمود که حتی در شرایط فعلی هم کماکان فعال و در صدد لابیگری، جهت ادامه این روند می باشند. برای عبور از چنان وضعیتی اسفناک و تجربه ی تلخ، ایجاب می نماید تا راه حل های علمی و عملی با درنظرداشت وضعیت موجود به وضعیت مطلوب را پیشبین باشیم.
توانمند سازی زنان در جامعه که یکی از مسائل بنیادین اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جهان مدرن است، برای نیل به این هدف؛ بازنگری و تغییر در بسیاری از ساختارها، پیش فرض ها، روابط و اصولی است که در این عرصه حاکم می باشد.اما در افغانستان ایدئولوژی مردانه به کمک ساختارهای قدرت اجتماعی (سیاست، اقتصاد، دین، فرهنگ و حتی هنر) جایگاه و منزلت برتر خود را دوباره تحکیم بخشیدند و امروزه فراتر از گذشته عقب گرد داشته و مناسبات جدیدی برای تضمین پدرسالاری و مردسالاری را ایجاد کردند.
در بیست سال گذشته که فرصت طلایی برای پیشبرد برنامه های توانمند سازی زنان بود میبایست سازمان های بین المللی و کارگزاران داخلی درین زمینه برساحات آسیب پذیر ( روستاها) به ویژه در حوزه ی خودکفایی اقتصادی بیشتر متمرکز باشند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : DW نیمرخ