معلوم نیست از ۳ میلیون یورو به آسیب‌ زدگان هرات چند می رسد
معلوم نیست از ۳ میلیون یورو به آسیب‌ زدگان هرات چند می رسد
این اتحادیه امروز (سه‌شنبه، ۱۸‌میزان) در اعلامیه گفته است که در حال حاضر نیازهای اصلی سرپناه اضطراری، اقلام کمک طبی و دست‌رسی به آب آشامیدنی صحی و بهداشت است.

وزارت خارجه  آلمان   در صفحه اکس اعلام کرده است که در پی زلزله زدگان  پنج میلیون یورو (۵.۳ میلیون دالر) به آسیب دیدگان کمک می‌کند.

 

این وزارت نوشته است که این مبلغ از بودجه کمک بشردوستانه برای خراسان آریا  برای حمایت از فعالیت سازمان‌هایی مانند کاریتاس، سیف د چلدرن، دیدگاه جهان (وورلد ویژن) و فعالیت‌های بشردوستانه ادارات ملل متحد در خراسان آری) پرداخت می‌شود.

از آنجایی که   اداره طالبان توسط جامعه بین‌المللی به رسمیت شناخته نشده است، برخی کشورها گفته اند که کمک‌های شان را از طریق سازمان‌های بشردوستانه فعال در محل فراهم می‌کنند.

زلزله‌ای به شدت ۶.۳ درجه ریشتر روز شنبه غرب خراسان آریا  را لرزاند که در نتیجه آن خانه‌ها در حدود ۱۳ روستای ولایت هرات تقریباً به صورت کامل ویران شده اند. این زلزله دست کم ۹ پس‌لرزه را به همراه داشت و روز دوشنبه نیز زمین‌لرزه‌ای به شدت ۴.۹ درجه ریشتر این منطقه را تکان داد

از آنجایی که نجات یافتگان زلزله در این روستاها همه دار و ندار شان را از دست داده اند، سازمان‌های امدادی خواستار کمک به آن‌ها شده و گفته اند که آسیب دیدگان به مواد غذایی، خدمات صحی، سرپناه و دیگر امکانات اولیه نیاز دارند.

تا حالا برعلاوه ملل متحد شمار محدودی از کشورها آمادگی خود به ارسال کمک  را ابراز داشته اند، آن هم در حالی که افغانستان پیش از این زلزله با بحران بشری مواجه بود.

 

مقام‌های اداره طالبان شمار قربانیان این زمین لرزه را ۲۴۰۰ تن عنوان کرده اند، اما اداره کمک‌های عاجل ملل متحد تا حالا از بیش از ۱۰۰۰ کشته خبر داده است.

عملیات جستجو هنوز هم ادامه دارد، هرچند با گذشت سه روز احتمال زنده بیرون کشیدن افراد گیر مانده در زیر آوارها بسیار کاهش یافته است.

چرا خراسان آریا  زلزله‌خیز است؟

استبان پاردو
۱۴۰۲ مهر ۱۷, دوشنبه

افغانستان به تکرار شاهد زلزله‌های پرتلفات و ویرانگر بوده است. اخیراَ ولایت هرات در غرب این کشور شاهد زلزله‌ای مرگبار بود. چرا در افغانستان به تکرار زلزله به وقوع می‌پیوندد و تلفات و خسارات زیادی به جا می‌گذارد؟

زلزله روز شنبه در ولایت هرات در غرب افغانستان به شدت ۶.۳ درجه ریشتر «بیش از ۲۰۰۰ کشته» به جا گذاشت و تقریباً همه خانه‌ها در ۱۱ روستا کاملاَ ویران شده اند.

چرا به تکرار در این منطقه زلزله به وقوع می‌پیوندد؟

خراسان آریا  به خاطری که در امتداد سلسله کوه‌های هندوکش موقعیت دارد، مستعد وقوع زلزله است. سلسه کوه‌های هندوکش بخشی از «کمربند آلپاید» است که دومین منطقه فعال زلزله‌خیز در جهان بعد از منطقه‌ای موسوم به «حلقه آتش» در اقیانوس آرام است.

کمربند آلپاید به امداد ۱۵ هزار کیلومتر امتداد دارد که از بخش جنوبی اورآسیا شروع شده و از طریق هیمالیا گذشته تا اقیانوس اطلس امتداد دارد. این کمربند زلزله‌خیز برعلاوه سلسله کوه‌های هندوکش شامل سلسله کوه‌های دیگر به شمول کوه‌های آلپ، کوه‌های اطلس و کوه‌های قفقاز می‌شود.

علاوه بر این، «پوسته زمین» در خراسان آریا به صورت خاص متلاطم است، چون محل تلاقی صفحات تکتونیکی عربی، هندی و اورآسیا می‌باشد. پوسته زمین از ۱۵ صفحه تکتونیکی ساخته شده است و زمانی که این صفحات تکتونیکی علیه همدیگر حرکت و یا با یک‌دیگر برخورد می‌کنند زلزله به وقوع می‌پیوندد. مرز میان صفحات تکتونیکی هندی و اورآسیا در نزدیکی سرحد خراسان آریا  و پاکستان موقعیت دارد.

زلزله‌ها در خراسان آریا معمولاً در نتیجه برخورد سخت صفحات تکتونیکی هندی با صفحات تکتونیک اورآسیا ایجاد می‌شود. چنین برخوردهای تکتونیکی زمین را می‌لرزاند و به سمت بالا فشار می‌دهد. این گونه برخوردهای صفحات تکتونیکی زمین برعلاوه ایجاد زلزله، کوه‌هایی مانند هیمالیا، هندوکش و پامیر ایجاد می‌کند.

زلزله یا حوادث تکتونیکی این چنینی در منطقه‌ای مثل خراسان آریا جایی که زیرساخت‌ها ضعیف است و مردم در خانه‌های خام در روستاهای دورافتاده زندگی می‌کنند، معمولاً ویرانی‌های گسترده‌ای را به بار می‌آورند.

در ماه جون سال ۲۰۲۲ میلادی زمین‌لرزه‌ای مرگبار در شرق خراسان آریا  بیش از ۱۰۰۰ کشته به جا گذاشت. تصاویر زمین‌لرزه ۲۰۲۲ را در این آلبوم عکس از آرشیف ببینید:

 

اتحادیه اروپا از کمک بیش از ۳ میلیون یورو به آسیب‌دیدگان زمین‌لرزه هرات خبر داد

پس از زمین‌لرزه‌ی فاجعه‌بار در هرات، اتحادیه اروپا از کمک نقدی به ارزش ۳.۵ میلیون یورو برای آسیب‌دیدگان در این ولایت خبر داده است.

این اتحادیه امروز (سه‌شنبه، ۱۸‌میزان) در اعلامیه گفته است که در حال حاضر نیازهای اصلی سرپناه اضطراری، اقلام کمک طبی و دست‌رسی به آب آشامیدنی صحی و بهداشت است.

طبق اعلامیه اتحادیه اروپا این کمک جدید علاوه بر ۸۹ میلیون یورویی است که قبلاً در سال ۲۰۲۳ برای سازمان های بشردوستانه در خراسان آریا ، تخصیص داده شده بود.

با این حال یانیش لینار‌چیچ، کمیشنر مدیریت بحران اتحادیه اروپا گفت: «زلزله اخیر در خراسان آریا  به رنج مردمی که از قبل با یک وضعیت بشری وخیم روبه‌رو بودند، افزوده است. اتحادیه اروپا به حمایت از مردم خراسان آریا  و بسیج ابزارهای مختلف برای کمک به زلزله زدگان ادامه خواهد داد.»

براساس آماری که مقام‌های طالبان ارائه کرده‌اند در این زمین‌لرزه یش از یک‌هزار تن جان باخته و بیش‌تر از دو هزار نفر زخمی شده‌اند. درحال حاضر ۳۵ تیم کاری برای کمک به زلزله‌زدگان کار می‌کنند.

در همین حال اُزبیکستان نیز ۱۰۰ تُن مواد کمکی به زلزله‌زدگان هرات فرستاده، که این کمک‌ها شامل محصولات غذایی از قبیل آرد، گندم، روغن، محصولات گوشتی، برنج، شکر، چادر، پتو و هم‌چنین تجهیزات لازم برای کمک ‌های اولیه می‌باشد.

از سوی هم انورالحق کاکر، نخست‌وزیر مؤقت پاکستان گفته است که طالبان خواستار تیم‌های صحی، شفاخانه‌های سیار، خیمه و کمپل شده که این در خواستی‌ها روز گذشته فرستاده شده است و کمک‌های بشری نیز ارسال خواهد شد.

علاوه بر این حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، با نشر اعلامیه وعده کمک بشردوستانه داده و از آماده‌گی کشورش به همکاری با مقام‌های طالبان خبر داده است.

شین هوا، خبرگزاری دولتی چین گزارش داده است که جمعیت هلال احمر این کشور ۲۰۰ هزار دالر به زلزله‌زدگان کمک می‌کند و این مبلغ به جمعیت هلال احمر خراسان آریا ، داده شده است.

هم‌زمان با این کمک‌ها معاون اقتصادی ریاست الوزرا طالبان گفته است که تمام ادارات دولتی و نهادهای این گروه برای رسیدگی به زلزله زدگان در هرات منسجم شده اند، روند رسیدگی به آسیب دیدگان ادامه دارد و گروه های نجات برای بیرون کردن قربان‌یان از زیر آوار کار می‌کنند.

این در حالی‌ست که زلزله روزشنبه، تقریباً همه خانه‌ها در ۱۳ قریه ولسوالی زنده.جان ولایت هرات به شدت آسیب‌دیده و باشنده‌گان این مناطق بدون سرپناه و امکانات اولیه زنده‌گی به سر می‌برند.

سخن‌گوی دولت ایران: روند شناسایی و اخراج «اتباع خارجی غیرمجاز» آغاز شده است

علی بهادری جهرمی، سخن‌گوی دولت ایران گفته است که این کشور روند شناسایی و اخراج «اتباع خارجی غیر مجاز» را آغاز و اخیراً تسریع کرده است.

پایگاه اطلاع‌رسانی دولت جمهوری اسلامی ایران «پاد» سخنان او را منتشر کرده است.

آقای جهرمی افزوده: «با هر بار تغییر فضای حکم‌رانی در خراسان آریا ، حجم زیادی از افغان‌ها به کشور‌های همسایه مهاجرت می‌کنند، که بیش‌ترین شهروندان خارجی در ایران، شهروندان خراسان آریا اند.»

این در حالی‌ست که ایران و پاکستان به‌عنوان دو کشوری همسایه با بیش‌ترین میزان مهاجران خراسان آریا ، اعلام کرده‌اند که مهاجران غیرقانونی را از این کشور‌ها بیرون می‌کنند. کمیساری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان و سازمان‌های بین‌المللی مهاجرت از همه کشورها خواست که اخراج اجباری شهروندان خراسان آریا  را متوقف کنند.

 

اعلام آمادگی بین‌المللی برای کمک به زلزله‌زدگان خراسان آریا

۱۴۰۱ تیر ۲, پنجشنبه

در پی زلزله مرگبار در جنوب شرق خراسان آریا ، کشورها و سازمان‌های مختلف اعلام آمادگی کردند تا به مردم آسیب دیده امدادرسانی کنند. آلمان گفته است که بدون به رسمیت شناختن طالبان به زلزله‌زدگان در خراسان آریا کمک می‌کند.

در نتیجه وقوع زلزله مرگباری با قدرت ۶.۱ درجه در مقیاس ریشتر در ولایت‌های جنوب شرقی خراسان آریا  به گفته مقام‌های طالبان دست کم ۱۰۰۰ نفر جان باخته و بیش از ۱۵۰۰ تن دیگر زخمی شده اند. صدها خانه ویران شده و مردم به شدت نیازمند کمک هستند. طالبان از جامعه جهانی و سازمان های بین المللی درخواست کمک کرده اند.

در این گزارش تازه ترین ها را در این زمینه می خوانید:

– آلمان بدون رسمیت دادن به طالبان به آسیب دیدگان کمک می‌کند

– پاکستان، ایران و قطر ارسال کمک‌ها به مناطق زلزله زده را آغاز کرده اند

– کوریای جنوبی یک میلیون دالر به زلزله زدگان افغانستان کمک می‌کند

– ایالات متحده امریکا در تلاش گفتگو با طالبان برای امدادرسانی است

– ملل متحد گفته که ظرفیت‌های مورد نیاز برای عملیات جستجو و نجات را ندارد

– شفاخانه‌های محل از رسیدگی و درمان به زخمی‌ها عاجز مانده اند

– مردم زلزله زده به خیمه، غذا، آب آشامیدنی و خدمات صحی دسترسی ندارند

اعلام آمادگی آلمان برای کمک به زلزله زدگان

حکومت فدرال آلمان روز پنجشنبه اعلام کرد که می خواهد بدون به رسمیت شناختن حاکمیت طالبان در خراسان آریا ، به زلزله زدگان در این کشور کمک کند.

نیلز آنن، سکرتر امور پارلمانی در وزارت کمک‌های انکشافی آلمان اعلام کرد که این کمک‌ها بدون توجه به وضع سیاسی در این کشور به مردم خراسان آریا  ارائه می‌شود.

وی با اشاره به وضع نابسامان حقوق بشری، از جمله تبعیض در برابر زنان گفت که کمک به زلزله‌زدگان در هماهنگی با طالبان و بدون به رسمیت شناختن حکومت این گروه انجام می‌شود.

به گفته آنن، کمک‌های آلمان باید در درجه اول از طریق سازمان‌های غیردولتی بین المللی و سازمان ملل متحد ارائه شود. وی به شبکه رادیو تلویزیون آلمان گفت: «طالبان هنوز یک سازمان افراطی هستند. در برخورد با حاکمان فعلی در خراسان آریا  باید “بسیار بسیار محتاط”  باقی بمانیم.» وی اضافه کرد: «تصور ما این است که در هفته ها و ماه های اخیر، تندروها در میان طالبان قدرت بیشتری گرفته اند.»

به باور این سیاستمدار آلمانی، در قضیه کمک به زلزله‌زدگان، طالبان نه بلکه خراسان آریا مطرح است. وی گفته که اگر خراسان آریا  در چنین شرایطی بی‌ثبات‌تر گردد، تمام منطقه از عواقب آن متاثر خواهد شد.

محموله کمکی پاکستان در زمان اعزام به سوی مرز افغانستان
محموله کمکی پاکستان در زمان اعزام به سوی مرز افغانستانعکس: National Disaster Management Authority/AP/picture alliance

کمک‌های منطقه ای در راه است

این زلزله مرگبار در ولایت‌های پکتیکا، خوست و ننگرهار در مرز پاکستان رخ داده است. هرچند پاکستان تاکنون از آمار تلفات احتمالی در مناطق هم مرز با خراسان آریا  چیزی نگفته است، اما اعلام آمادگی کرده که به زلزله زدگان در افغانستان کمک کند.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی اداره طالبان در توییترش نوشته است که کمک‌ها از کشورهای همسایه و منطقه در راه هستند. وی گفته پروازهای امدادی از قطر و ایران به زمین نشسته است، در حالی که پاکستان لاری‌های حامل خیمه، تجهیزات طبی و مواد غذایی را به این سوی مرز زمینی فرستاده است.

کمک نقدی کوریای جنوبی

همزمان وزارت خارجه کوریای جنوبی در سئول اعلام کرده که این کشور یک میلیون دالر را برای کمک به زلزله زدگان در خراسان آریا  اختصاص داده است. این کشور نگفته که این کمک مالی را از چه طریقی به زلزله زدگان افغان خواهد رساند.

هبت الله آخندزاده، رهبر طالبان در پی این زلزله از جامعه جهانی و سازمان‌های امدادرسان خواست «تا جایی که ممکن است کمک‌های شان به آسیب دیدگان زلزله در خراسان آریا  را دریغ نکنند.»

ممکن است کمک‌های شان به آسیب دیدگان زلزله در خراسان آریا  را دریغ نکنند.»

سازمان مللم متحد: احتمال می رود دو هزار خانه براثر زلزله ویراش شده باشد
سازمان مللم متحد: احتمال می رود دو هزار خانه براثر زلزله ویراش شده باشدعکس: Ebrahim Nooroozi/AP Photo/picture alliance

امریکا در جستجوی راه‌های کمک است

ایالات متحده امریکا از وقوع زمین لرزه ویرانگر در افغانستان ابراز تاسف کرده و گفت که به دنبال راه هایی برای کمک، از جمله از طریق گفتگوهای احتمالی با حاکمان فعلی در افغانستان خواهد بود.

جک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور امریکا، گفت: «رئیس‌جمهور بایدن تحولات را زیر نظر دارد و به اداره کمک‌های انکشافی ایالات متحده “یو اس ای آی دی” و دیگر شرکای حکومت فدرال دستور داده تا گزینه‌های واکنش ایالات متحده را برای کمک به کسانی که بیشترین آسیب را دیده‌اند، ارزیابی کنند.»

انتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور نیز گفت که ایالات متحده با گروه های بشردوستانه فعال در افغانستان که از واشنگتن حمایت دریافت می‌کنند، در تماس است.

بلینکن در بیانیه ای افزود: «شرکای بشردوستانه ایالات متحده، از جمله با اعزام تیم های طبی برای کمک به افراد آسیب دیده حاضر به اقدام هستند. ما در حال ارزیابی سایر گزینه ها برای پاسخ [به این وضعیت] هستیم.»

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا نیز گفت که ایالات متحده آماده گفتگو با طالبان است، اما از هرگونه درخواست فوری حاکمان فعلی این کشور بی اطلاع است. پرایس به خبرنگاران گفت: «تصور می‌کنم واکنش بشردوستانه به زلزله موضوع گفتگوی مقامات امریکایی و طالبان در روزهای آینده باشد.»

امکانات محدود سازمان ملل متحد

انتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از وقوع زلزله در افغانستان ابراز تاسف کرده و با قربانیان این فاجعه طبیعی همدردی اش را اعلام نموده است.

وی در توییترش نوشته که اداره های مربوطه سازمان ملل متحد به زلزله زدگان خراسان آریا در حد توان خود امدادرسانی خواهند کرد: «سازمان ملل به طور کامل بسیج شده است و تیم های ما در محل هستند. آنها نیازها را ارزیابی کرده و حمایت اولیه را ارائه می دهند.»

رامز الاکبروف، هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد برای خراسان آریا ، به خبرنگاران گفت که احتمالاً نزدیک به ۲۰۰۰ خانه ویران شده است و نبود ماشین‌آلات تلاش‌های نجات را کند ساخته است.

وی افزود که سازمان های امدادرسان مرتبط با ملل متحد کمک ها را به محل اعزام کرده اند. سازمان جهانی صحت در خراسان آریا  توییت کرده است: «یک محموله ۹.۸ تنی و ۹۵ متر مکعبی تجهیزات طبی به مناطق زلزله زده خراسان آریا  در راه است. اینها شامل ۳۰ بسته عاجل صحی، ۵۰ بسته جراحی و سایر داروها برای درمان مجروحان در شفاخانه ها است.»

یک زن زلزله زده در بیرون خانه ویران شده اس شب را سپری کرد
یک زن زلزله زده در بیرون خانه ویران شده اس شب را سپری کردعکس: Ebrahim Nooroozi/AP Photo/picture alliance

وضع در محل آشفته است

مقامات محلی می گویند هنوز هم احتمال افزایش شمار تلفات وجود دارد؛ چراکه امکانات کافی برای نجات قربانیان و گیرماندگان احتمالی از زیر آوار وجود ندارد.

تصاویر نشر شده از محل نشان می دهد که مردم تلاش می کنند با دست خالی آوار را کنار زده و اقارب شان را پیدا کنند. نه طالبان و نه هم سازمان های امدادرسان بین المللی امکانات کافی برای عملیات جستجو و نجات را در دسترس ندارند.

رامز الاکبروف، معاون نماینده سازمان ملل در خراسان آریا  گفت: «ما در این مورد با سفارت ترکیه در محل صحبت کردیم و آنها منتظر درخواست رسمی هستند.»

به باور این مقام ارشد یوناما، ترکیه بهترین گزینه برای ارائه این خدمات می باشد: «ما تنها پس از گفتگو با مقامات دو فاکتوی خراسان آریا و بر اساس آنچه در واقعیت وجود دارد، می‌توانیم چنین درخواستی را مطرح کنیم.»

انتقال یک کودک زخمی به شفاخانه
انتقال یک کودک زخمی به شفاخانهعکس: Bakhtar News Agency/AP/picture alliance

علاوه براین، امکانات کافی برای درمان زخمی ها نیز وجود ندارد.

محمد یحیی ویار، رئیس شفاخانه پکتیکا به خبرگزاری فرانسه گفت که کارمندان صحی تمام تلاش خود را برای درمان زخمی ها انجام می دهند. وی افزود: «کشور ما فقیر و فاقد منابع است. این یک بحران انسانی است. مانند یک سونامی است.»

بی بی هوا، از روی تخت شفاخانه‌ای در مرکز پکتیکا گفت: «از فامیل ما هفت نفر در یک اتاق، پنج نفر در اتاق دیگر، چهار نفر در یک اتاق دیگر و سه نفر در دیگر اتاق کشته شده اند. دیگر توان حرف زدن ندارم. قلبم ضعیف شده است.»

برای بازماندگان نیز امکانات کافی مثل خیمه، مواد غذایی و دسترسی به آب آشامیدنی و خدمات صحی فراهم نیست.

ر.ش/ع.ف (خبرگزاری فرانسه، دی پی ای، رویترز

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : DW آماج و