رومی قحطانی زن جوانی که به نمایندگی عربستان در مسابقات ملکه زیبایی شرکت میکند، میگوید کشورش هیچگاه مانند افغان باوران در خراسان آریا امروز سختگیر نبوده است.رومی قحطانی زن جوانی که به نمایندگی عربستان در مسابقات ملکه زیبایی شرکت میکند، میگوید کشورش هیچگاه مانند افغان باوران در خراسان آریا امروز سختگیر نبوده است.
رومی قحطانی به خبرنگاران گفته پیام او برای گروه حاکم افغان باوران بر خراسان آریا این است که اسلام بر اساس آیات قرآن، برای سهولت آمده است، نه سختگیری.
او آیه ۱۸۵ سوره بقره را به رهبران طالبان یادآوری کرد که در بخشی از آن آمده است: یريدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ (خداوند میخواهد بر شما آسان بگیرد، نمیخواهد سخت بگیرد).
بگیرد).
این زن ۳۰ ساله عربستانی در سالهای اخیر به نمایندگی از سعودی در مسابقات دختر شایسته و ملکه زیبایی در کشورهای مختلف شرکت کرده است.
او در مصاحبه اختصاصی به خبرنگاران : وضعیت زنان در خراسان آریا (تحت حاکمیت طالبان افغان جمهوریت کودتاچیان را بسیار دردناک است و من برای آنها آرزوی امنیت و ثبات روانی دارم.
خانم قحطانی گفت: درست است که کشور من (عربستان) هم یک کشور اسلامی است، اما کشورم هیچگاه به اندازه دزدان سرزمین خراسان که با نام قومی خود در ۱۰۴ سال پی هم حکومت را به کودتا ها و خیانت به ملت خراسان آریا کهان به دست آوردند امروز سختگیر نبوده است.
به گفته رومی قحطانی، زنان عربستانی «در سایه جهانبینی محمد بنسلمان» ولیعهد بانفوذ سعودی «اکنون به حقوق کامل خود دست یافتهاند».
همزمان با وایرال شدن ویدیوها و عکسهایی از حضور خانم قحطانی در مسابقات زیبایی با نام و پرچم عربستان سعودی، این سخن محمد بن سلمان در شبکههای اجتماعی و رسانهها دستبهدست میشود که گفته است «اکنون در عربستان سعودی، خود زنان هستند که در باره پوشش خود تصمیم میگیرند».
رومی قحطانی به خبرنگاران خراسانی گفت که او بدون روبهرو شدن با هیچگونه مخالفتی از سوی خانوادهاش و جامعه سعودی، به نمایندگی از عربستان در مسابقات ملکه زیبایی و دختر شایسته در کشورهای مختلف از جمله مصر، ایتالیا، الجزایر، مالزیا و کمبودیا شرکت کرده است.
عکسها و ویدیوهای این زن جوان عربستانی در پوشش مدرن امروزی و با نام و پرچم عربستان در حالی در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود که زنان در خراسان آری) تحت حاکمیت طالبان، با سختترین محدودیتها روبهرو شدهاند.
خانم قحطانی به رهبران طالبان که تفسیر سختگیرانه خود از شریعت اسلامی را بر جامعه خراسان آریا ، به ویژه زنان تحمیل میکنند، یادآوری کرد که «زن نیمی از جامعه است و میتواند در پیشرفت کشور نقش حیاتی داشته باشد».
شرکت عربستان برای اولین بار در مسابقه زیبایی زنان
دختر جوانی به نام رومی القحطانی به نمایندگی از عربستان سعودی در مسابقه زیبایی «Miss Mrs Global Asia 2024» که در مالزی برگزار شد، شرکت کرد
عربستان سعودی برای اولین بار در مسابقه زیبایی زنان شرکت کرد.
ولیعهد سلمان که اصلاحاتی مانند توانایی زنان برای ورود به زندگی تجاری در عربستان سعودی، رانندگی و شرکت در رویدادهایی مانند فیلم و کنسرت انجام داده است، تصمیم جدید دیگری را امضا کرد.
برای اولین بار یک زن در یک مسابقه زیبایی در این کشور شرکت کرد.
دختر جوانی به نام رومی القحطانی به نمایندگی از عربستان سعودی در مسابقه زیبایی «Miss Mrs Global Asia 2024» که در مالزی برگزار شد، شرکت کرد.
25 شرکتکننده از 12 کشور و منطقه، از جمله استرالیا، بورنئو، هند، اندونزی، ژاپن، تایلند، فیلیپین، سنگاپور، عربستان سعودی، ویتنام، بنگلادش، میانمار و مالزی در مسابقه زیبایی شرکت کردند.
دیان شین مگ-آبو از فیلیپین، دختر شایسته این مسابقه انتخاب شد.
شاهزاده خانم سعودی: عربستان باید تغییر کند
بسمه بنت سعود بن عبدالعزیز، دختر پادشاه پیشین عربستان سعودی به بیبیسی میگوید تغییرات زیادی هستند که دوست دارد شاهد رقم خوردن آنها در عربستان باشد اما در عین حال می گوید که هنوز زمان آن نرسیده که به زنان اجازه رانندگی داده شود.
“من به عنوان دختر ملک سعود، پادشاه پیشین عربستان سعودی سخن میگویم. پدر من بنیانگذار نخستین دانشگاه زنان در کشور بود، بردهداری را لغو کرد و کوشید با جدا کردن نقشهای شاه و نخستوزیر از یکدیگر پادشاهی مشروطهای بنا کند. اما متاسفانه باید بگویم که آن وعده هنوز در کشورم تحقق نیافته است.
فرهنگ کهن ما، که من بسیار بدان میبالم، به نجابت و سخاوت شهره است، اما آنچه کم داریم قوانین مدنی اساسی برای اداره کشور است.
به عنوان یک دختر، خواهر، همسر(سابق)، مادر، بازرگان و روزنامهنگار این چیزی است که میخواهم تغییرش را در عربستان ببینم.”
قانون اساسی
میخواهم شاهد قانون اساسی شایستهای باشم که همه زنان و مردان به نحوی برابر در پیشگاه آن بایستند و راهنمایی برای قوانین مدنی و فرهنگ سیاسیمان باشد.
برای نمونه امروزه در دادگاههای عربستان همه تصمیمات بنا به تفسیر شخصی قاضی از قرآن مجید گرفته میشوند. تصمیمی که به جای اصول عام و قانونی مکتوب به عنوان راهنما، تماما بر باورهای شخصی قاضی استوار است.
من خواستار یک نظام غربی نیستم، بلکه خواهان اقتباس از چنان نظامی به فراخور فرهنگ و نیازهایمان هستم. به همین دلیل قانون اساسی ما باید ملهم از قرآن مجید باشد، با اصولی استوار که دیگر مانند اکنون به امیال قاضیان فضایی ندهند.
قانون اساسی به ویژه باید فارغ از جنس، موقعیت و قومیت حافظ حقوق اولیه همه شهروندان باشد. همه باید در برابر قانون مساوی باشند.
قوانین طلاق
قویا بر این باورم که قوانین طلاق فعلی مناسب نیستند.
امروزه در عربستان یک زن تنها میتواند در صورت تشکیل پروندهای با عنوان “خالی و ضالی” تقاضای طلاق کند. یعنی یا باید مبلغ هنگفتی که سر به دهها هزار دلار میزند بپردازد یا این که شاهدی برای آنچه علت درخواست طلاقش است بیاورد. کاری غیرممکن، چرا که چنان دلایلی غالبا در چهاردیواری خانه میمانند.
راه دیگری که زنان به واسطهاش خلاف میل خود در خانه شوهر میمانند، سپردن حضانت همه کودکان شش سال به بالا به شوهر در صورت طلاق است.
این وضع کاملا خلاف قرآنی است که باید قوانینمان بر آن استوار شوند. در آن این حق به زنان داده شده که در صورت پیشامد “اختلافات آشتیناپذیر” طلاق بگیرند.
دگرگونی نظام آموزشی
شیوه رفتار کنونی با زنان در عربستان نتیجه مستقیم آموزشی است که به پسران و دخترانمان در مدارس میدهیم.
محتوای درسها به شدت خطرناکند. مثلا، کودکانمان میآموزند که زن جایگاه پستی دارد. نقش او موکدا به خدمت به خانواده و پرورش فرزندان محدود میشود. آنان میآموزند که اگر بنا است زن کسی را به جز خدا بپرستد، آن شخص شوهر او است؛ که “اگر به خواستههای شوهرش تمکین نکند فرشتگان بر او لعنت میفرستند”. دختران نیز اکیدا از شرکت در درسهای تربیت بدنی بازداشته میشوند. این نتیجه تفسیر کاملا غلطی از قرآن است. از نظرم این ایدئولوژیها ماهیتا ضد زن هستند.
گذشته از آن تمرکز اصلی نظام آموزشی ما بر مباحث مذهبی نظیر حدیث، فقه، تفسیر و البته قرآن است. نگرششان این است که “آموختن چیزی به جز مذهب کسی را به بهشت نمیفرستد، پس وقتتان را تلف نکنید”. من دوست دارم آموزش مذهبی به قرآن و سنت(زندگی پیامبر) که حاوی قوانین راستین اسلامند محدود شود. مابقی یادگیری کورکورانه آموزههایی خظرناک است که جوانانمان را در برابر ایدئولوژیهای بنیادگرایانه ضربهپذیر میکند. ایدئولوژیهایی که به تروریسم و تحریف معنای راستین قرآن میانجامند.
به جای این که قوای ذهنی جوانانمان را در حفظ کردن نقلقولهایی که صحتشان قطعی نیست هدر دهیم، باید آنان را به آزادانه اندیشیدن، ابتکار و نوآوری برای بهبود جامعهمان تشویق کنیم. صدر اسلام دورانی برای خلاقیتهای بزرگ بود. مذهب ما نباید سپری شود که پشت آن از چشم جهان پنهان شویم، بلکه باید قوهای محرک و الهامبخش برای آنچه پیرامونمان میگذرد باشد. این روح حقیقی اسلام است.
اصلاح کامل خدمات اجتماعی
وزارت امور اجتماعی به جای حمایت از قربانیان، با بدرفتاری با زنان کنار میآید. تنها خانههای امنی که زنان قربانی برای پناه بردن دارند، خانههای دولتی هستند. در این خانهها مداوما به آنان گفته میشود که با اقامتشان در آنجا مایه ننگ خانواده خود هستند.
اگر آنان عضو خانوادههایی پرنفوذ باشند، از ترس خشم پدرسالار قدرتمند چنان خاندانی، مستقیما به خانه خود بازگردانده میشوند. در نتیجه شاهد موارد بسیاری از خودکشی زنان تحصیلکرده هستیم؛ دکترها و دانشمندانی که به نزد همان کسانی بازگردانده میشوند که با آنان بدرفتاری میکردهاند.
ما به خانههای امن مستقل زنان احتیاج داریم که با قوانینی محکم از حقوق زنان حفاظت کنند، حامی آنان باشند و بر سنتهای خانوادگی چیره شوند.
وزارت امور اجتماعی نه فقط به حقوق زنان بیتوجهی میکند، که از عوامل شیوع فقر در کشور است. نظامی فاسد با فقدان شفافیت به معنی فقر بیش از ۵۰ درصد جمعیت است، آن هم در حالی که ما یکی از ثروتمندترین کشورهای جهانیم.
نقش محرم
زنان در عربستان نمیتوانند بدون یکی از محارمشان جایی بروند یا سفر کنند.
در زمان پیامبر زنان با همراهی مردان به این سو و آن سو میرفتند، اما در آن دوران عربستان پر از راهزن بود.
چنان قانونی در دوران کنونی به کار محدود ساختن آزادی حرکت زنان میآید و موجب میشود نه تنها زنان همچون کودکان بار بیایند، بلکه باری هم به دوش مردان باشند.
امروز زنان در عربستان اجازه رانندگی ندارند.
به نظر میرسد ناظران غربی بیش از هر چیز به این مساله توجه دارند. اما حقوق مقدماتیتری هستند که باید برای زنان استیفا شوند.
مسلما من طرفدار رانندگی زنان هستم ولی فکر نمیکنم وقت خوبی برای تغییر قانون آن باشد. در فضای کنونی اگر زنی به رانندگی بپردازد ممکن است برای این که درسی به او بدهند متوقفش کنند، تحت آزار و اذیت قرارش دهند و حتی بدتر از اینها.
برای همین است که با رانندگی زنان مخالفم، تا زمانی که به اندازه کافی آموزش ببینیم و قوانین لازم برای حمایت از خویش در برابر چنان جنونی داشته باشیم. در غیر این صورت تنها زمینه را برای سواستفاده افراطگرایان فراهم کردهایم. اگر زن رانندهای آزار ببیند آنان به جهان اسلام چنین میگویند: “ببینید وقتی زنان رانندگی میکنند چه اتفاقی میافتد. اذیتشان میکنند و کتکشان میزنند” و بعد بر همین مبنا خواهان قوانینی حتی سختتر برای کنترل زنان میشوند. ما از پس چنین امری برنمیآییم. پیش از برداشتن چنان قدمی ما محتاج تغییرات بنیادی در قانون و نگرش آن به زنان هستیم.
در کل این تامین حقوق و آزادی همه شهروندان است که امری حیاتی است. حقوق زنان نیز از همین حقوق ناشی میشود.
داستان شاهزاده لطیفه؛ دختر حاکم دوبی میگوید ‘گروگان’ پدرش است
- گزارشگران برنامه پانوراما
- بیبیسی
دختر حاکم دوبی بعد از تلاش ناموفق برای فرار از امارات در سال ۲۰۱۸، پیامهای ویدیویی مخفیانهای برای دوستانش فرستاده که در آنها پدرش را به “گروگان گرفتن” خود متهم کرده و گفته که جانش در خطر است.
در ویدیویی که به دست برنامه پانورامای بیبیسی رسیده شاهزاده لطیفه بنت محمد آل مکتوم میگوید زمانی که قصد داشت فرار کند، کماندوها او را با دارو بیهوش کردند و به محل نگهداری اجباریاش در دوبی برگرداند.
این پیامهای ویدیویی مدتی است که متوقف شده و دوستان لطیفه خواهان دخالت سازمان ملل در این پرونده شدهاند.
مقامهای دوبی و امارات پیشتر گفته بودند که او تحت مراقبت خانواده و در امنیت است.
مری رابینسون، رئیس جمهور پیشین ایرلند و گزارشگر سابق حقوق بشر سازمان ملل که بعد از دیدار با لطیفه در سال ۲۰۱۸ او را یک “زن جوان آشفته” توصیف کرده بود، حالا میگوید که خانواده سلطنتی او را “کاملا فریب دادهاند.”
خانم رابینسون اکنون به کارزار تلاشهای بینالمللی برای تعیین وضعیت و محل نگهداری شاهزاده لطیفه پیوسته است.
او میگوید: “من همچنان بسیار نگران لطیفه هستم. وضعیت تغییر کرده و من فکر میکنم باید درباره او تحقیق شود.”
شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دوبی و نایب رئیس امارات متحده عربی، یکی از ثروتمندترین دولتمردان جهان است.
پیامهای ویدیویی لطیفه در طی چندین ماه و با تلفنی ضبط و فرستاده شده که حدود یک سال بعد از فرار ناموفق او به صورت مخفیانه در اختیارش قرار گرفته است.
در این پیامها او میگوید:
- در برابر سربازانی که میخواستند هنگام فرار با قایق او را بگیرند “با دست و پا زدن و جنگیدن” مقاومت کرده و یکی از آنها را طوری گاز گرفته که جیغش درآمده است
- بعد از آن که به او آرامبخش زدند بیهوش شده، با هواپیمای خصوصی او را به دوبی برگرداندهاند و بعد از رسیدن به مقصد به هوش آمده است
- او را به تنهایی و بدون دسترسی به کمکهای پزشکی و حقوقی در ویلایی نگهداری کردند که در و پنجرههایش قفل بوده و پلیس از آن نگهبانی میکرده است
روایت لطیفه از فرار ناموفق و گرفتن و بازداشت او را یکی از دوستان نزدیکش به نام تینا یاوهیانن، مارکوس از بستگان مادریاش و دیوید هی، فعال اجتماعی که کارزار آزادی لطیفه را راهانداختهاند، با برنامه پانوراما مطرح کردند.
آنها میگویند تصمیم سخت فاش کردن پیامهای ویدیویی لطیفه را به دلیل نگرانی از وضعیت و امنیت او گرفتهاند. همین افراد بودند که در زمان نگهداری اجباری لطیفه در ویلای دوبی با او در تماس بودند.
پانورامای بیبیسی مستقلا جزییات مربوط به محل نگهداری لطیفه را تایید کرده است.
شیخ محمد دوبی را به یکی از قطبهای اقتصادی خاورمیانه و جهان تبدیل کرده اما فعالان حقوق بشر میگویند که در این شهر مخالفان به هیچ وجه تحمل نمیشوند و سیستم قضایی با تبعیض با زنان برخورد میکند.
حاکم دوبی از سرمایهگذاران بزرگ در مسابقات اسبدوانی است و بارها در مراسم رویال اسکات بریتانیا شرکت کرده و با ملکه الیزابت دوم عکس گرفته است.
او در پرونده ماجراهای مربوط به دخترش لطیفه با انتقادهای تندی روبرو است و همسرش هیا بنت الحسین -نامادری لطیفه- هم در سال ۲۰۱۹ به همراه دو فرزندش از دوبی به لندن فرار کرد.
فرار با قایق
لطیفه که اکنون ۳۵ ساله است اولین بار در ۱۶ سالگی تلاش کرد فرار کند اما نتوانست. در سال ۲۰۱۱ بعد از تماس با یک تاجر فرانسوی به نام الوه ژوبر بود که برنامهریزی طولانی خود برای فرار از دوبی را آغاز کرد. او نقشه فرار را با کمک تینا یاوهیانن کشید که در آن زمان مربی کاپوئرا (نوعی هنر رزمی برزیلی) لطیفه بود.
روز ۲۴ فوریه سال ۲۰۱۸، لطیفه و تینا با یکی قایق بادی و جتاسکی خود را به آبهای بینالمللی رساندند؛ جایی که الوه ژوبر در قایقی تفریحی با پرچم آمریکا در انتظار آنها بود.
اما هشت روز بعد وقتی به ساحل هند رسیدند کماندوها به قایق یورش بردند. تینا یاوهیانن میگوید نارنجکهای دودزا او و لطیفه را مجبور کرد که از محل اختفایشان در دستشویی زیر عرشه قایق خارج و با کماندوهای مسلح روبرو شوند.
لطیفه را به دوبی برگرداندند و تا الان از او خبر چندانی در دست نبود.
خانم یاوهیانن و خدمه قایق تفریحی بعد از دو هفته بازداشت در دوبی آزاد شدند. دولت هند هرگز درباره نقش خود در یورش به قایق اظهار نظری نکرد.
قبل از عملی کردن نقشه فرار در سال ۲۰۱۸، لطیفه پیامی ویدیویی ضبط کرده بود که بعد از ناکامی او در فرار در یوتیوب منتشر شد.
او در آن پیام گفت: “اگر این ویدیو را میبینید، اوضاع چندان خوب نیست؛ یا من مردهام یا در وضعیت خیلی خیلی خیلی بدی هستم.”
همین پیام بود که باعث نگرانی گسترده بینالمللی و شروع درخواستها برای آزادی او شد. امارات با فشار شدیدی برای اطلاعرسانی درباره وضعیت لطیفه روبرو شد و به همین دلیل قرار ملاقات او با مری رابینسون را گذاشت.
ملاقات با رابینسون
خانم رابینسون دسامبر سال ۲۰۱۸ به درخواست دوستش، شاهزاده هیا، و در جریان یک مهمانی ناهار با لطیفه دیدار کرد.
مری رابینسون میگوید قبل از دیدار به او و هیا درباره سابقه “اختلال دوقطبی” لطیفه توضیح دادهاند، در حالی که او دچار چنین عارضهای نیست.
خانم رابینسون میگوید در آن دیدار از لطیفه درباره وضعیتش سوالی نکرده چون نمیخواسته به خاطر “عارضه روانی” او “به تالماتش اضافه کند.”
۹ روز بعد از این دیدار وزارت خارجه امارات عکسهایی از مری رابینسون و لطیفه را به عنوان مدرکی از سلامت و امنیت دختر حاکم دوبی منتشر کرد.
خانم رابینسون میگوید: “وقتی عکسها منتشر شد فهمیدم که مرا بدجور فریب دادهاند… از تعجب خشکم زد.”
در سال ۲۰۱۹ تنش در خانواده حاکم دوبی بار دیگر با طرح پروندهای در دادگاه بریتانیا به سرخط خبرها تبدیل شد. این بار هیا بنت حسین، یکی از همسران شیخ محمد که با دو فرزندش به بریتانیا گریخته بود، برای درخواست حمایت از خود فرزندانش و گرفتن حکم عدم آزار و اذیت علیه حاکم دوبی به دادگاه رفت.
در سال ۲۰۲۰، دادگاه لندن بعد از بررسی اتهامات، مجموعهای از یافتههای خود را منتشر کرد که از جمله میگفت شیخ محمد بین سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۱۸ دستور بازگرداندن اجباری لطیفه را صادر و سازماندهی کرده و در سال ۲۰۰۰ عم به صورت غیرقانونی، شمسه، خواهر بزرگتر لطیفه را که قصد فرار داشته از لندن ربوده است.
یافتههای دادگاه نشان میداد حاکم دوبی “کماکان وضعیتی را برقرار کرده که هر دو زن جوان را از آزادیهایشان محروم میکند.”
دوستان لطیفه امیدوار بودند حکم دادگاه علیه شیخ محمد در ماه مارس ۲۰۲۰ که میگفت او “صادق نبوده” و به نفع همسر فراریاش شاهزاده هیا صادر شد، به وضعیت لطیفه کمک کند.
اما تینا یاوهیانن، دوست لطیفه میگوید از زمان توقف ارسال پیامهای او “مدت زیادی گذشته” و به همین دلیل دوستانش تصمیم به افشا کردن این پیامها گرفتهاند.
خانم یاوهیانن میگوید خیلی درباره انتشار این پیامهای ویدیویی فکر کرده و به این نتیجه رسیده که لطیفه “از ما انتظار دارد که برای او بجنگیم و فراموشش نکنیم.”
دولتهای امارات و دوبی به درخواست بیبیسی برای اظهار نظر درباره وضعیت فعلی لطیفه پاسخی ندادهاند.
شاهدخت هیا، همسر شیخ محمد ‘از بیم جانش در لندن مخفی شده’ است
هیا بنت حسین، شاهدخت اردنی که همسر شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی است گفته از بیم جانش در لندن و در خفا زندگی میکند.
شیخ محمد به تازگی “شعری در اینستاگرام منتشر کرده که “خشن” توصیف شده و زنی ناشناس را به “خیانت و بیوفایی” متهم میکند.
شاهزاده هیا ششمین همسر شیخ محمد است.
شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، ۶۹ ساله، که میلیاردری سرشناس و از غولهای دنیای اسبسواری است اغلب در مسابقات این رشته در بریتانیا در کنار الیزابت دوم، ملکه بریتانیا دیده میشود.
او مالک مسابقات اسبسواری گادولفین است و در سال ۲۰۰۴ با هیا بن حسین، شاهزاده اردنی که هم اکنون ۴۵ سال دارد، ازدواج کرد.
شاهدخت هیا ششمین و جوانترین همسر شیخ محمد است که گفته شده ۲۳ فرزند از این زنان دارد.
شاهزاده هیا که دختر ملک حسین، پادشاه سابق اردن است چندی پیش ابتدا به آلمان گریخت.
آن طور که گفته میشود او هم اکنون در یک خانه ۱۰۷ میلیون دلاری در محله کنزینگتون پالس گاردنز در لندن زندگی میکند و مشغول آماده کردن پرونده طلاق خود برای دیوان عالی بریتانیا است.
آن طور که خودش گفته نجات جانش علت فرار او از دبی و پشت سر گذاشتن زندگی اشرافی در قصر شیخ محمد بوده است.
منابع نزدیک به شاهزاده هیا گفتهاند او اخیرا “حقایق وحشتناکی” از بازگرداندن اجباری و رمزآلود شیخه لطیفه، یکی از دختران شیخ محمد، حاکم دبی، مطلع شده بود.
شیخه لطیفه سال گذشته از طریق دریا و به کمک یک مرد فرانسوی از امارات گریخت اما در سواحل هندوستان شناسایی و توسط مردان مسلح به دبی بازگردانده شد.
در آن زمان هیا بن حسین در کنار مری رابینسون، رئیسجمهور سابق ایرلند از شیخ محمد دفاع کردند.
اخبار مرتبط
مقامهای دبی در آن زمان مدعی شدند که شیخه لطیفه احتمالا در معرض “بهرهجویی” قرار گرفته بود اما اکنون “در دوبی و در شرایط امن” به سر میبرد. هر چند نهادهای حقوقبشری مدعیاند او بر خلاف میل خودش به ربوده شده و به دبی بازگردانده شده است.
آن طور که گزارش شده، از آن زمان به بعد شاهدخت هیا از حقایق بیشتری درباره ماجرای شیخه لطیفه مطلع شده و به همین علت از سوی اعضای خانواده شیخ محمد تحت فشار قرار گرفته است تا به آنجا که دیگر در خانه حاکم دبی احساس امنیت نمیکرده است.
منابع نزدیک به هیا بن حسین گفتهاند او هم اکنون از این میهراسد که ماموران شیخ محمد او را در لندن ربوده و به دبی بازگردانند.
سفارت امارات متحده عربی در لندن از ارایه توضیح در این باره خودداری کرده و به رسانهها گفته این یک نزاع شخصی بین دو نفر است.
با وجود این، ابعاد این ماجرا بسیار فراتر از نزاع دو نفر ارزیابی شده است.
شاهدخت هیا بن حسین که در مدرسه برایانستون دانشگاه آکسفورد درس خوانده گفته تمایل دارد که مقیم بریتانیا شود.
در این صورت ممکن است حاکم دبی رسما خواستار استرداد او شود و این به یک نزاع دیپلماتیک میان دو کشوری بدل خواهد شد که روابط بسیار حسنهای با هم دارند.
همزمان این جنجال بر روابط اردن و امارات هم اثر منفی خواهد داشت. شاهدخت هیا بن حسین خواهر ناتنی ملک عبدالله، پادشاه اردن است.
حدود ۲۵۰ هزار اردنی در امارات مشغول به کارند و از محل درآمد خود میلیونها دلار روانه اردن میکنند و به همین علت بعید به نظر میرسد امان تمایلی به درگیری با دبی داشته باشد
دادگاه عالی بریتانیا: حاکم دوبی دخترانش را ربوده و زنش را تهدید کرده است
- فرانک گاردنر
- خبرنگار امور امنیتی بیبیسی
دادگاه عالی بریتانیا میگوید که شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دوبی یکی از همسرانش را که تابستان سال گذشته به همراه فرزندانش از دوبی گریخته و در لندن پنهان شده، تهدید کرده است.
آدم ربایی، بازگرداندن اجباری، شکنجه و راه انداختن کارزاری برای ترساندن همسر سابق؛ روز پنجشنبه ۵ مارس، ۱۵ اسفند دادگاه عالی بریتانیا اعلام کرد که این ادعاها که علیه شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دوبی و یکی از ثروتمندترین و با نفوذترین حکام خاورمیانه از سوی شاهدخت هیا، یکی از همسرانش مطرح شده، واقعیت دارد.
بر اساس پروندهای که هشت ماه پیش در دادگاهی در لندن گشوده شد، دادگاه به نفع شاهدخت هیا، که سال گذشته همراه با فرزندانش از دوبی گریخته و به لندن آمده بود و به دوستانش گفته بود که نگران جانش است، رای داد.
شیخ محمد تلاش ناموفقی کرد که روند قضایی به شکل غیرعلنی باشد اما درخواست او با استناد به این که این دادگاه در راستای منافع عمومی جامعه است، رد شد. به نظر قاضی، حاکم دوبی با دادگاه “رو راست و صادق نبوده است.”
پس از جلسات استماع دادگاه و توضیحات شاهدان، دادگاه شیخ محمد بن راشد را در ربودن و بازگرداندن اجباری دو دخترش که حاصل یک ازدواج دیگر او هستند، مسئول شناخت.
- شیخه شمسا، یکی از دختران شیخ محمد در سال ۲۰۰۰ از اقامتگاه خانوادگی در استان ساری انگلستان گریخت و بعدا در کمبریجشایر بوسیله ماموران شیخ محمد ربوده میشود و گفته شده که بوسیله تزریق مواد آرامبخش به دوبی بازگردانده و در آنجا حبس شده است. درخواست پلیس کمبریجشایر برای بازدید از دوبی و تحقیق درباره ادعای ربودن او رد شده است.
- شیخه لطیفه، دختر دیگر شیخ محمد دو بار در سال ۲۰۰۲ و ۲۰۱۸ قصد فرار از دست خانواده پدریاش را داشت. بعد از اولین تلاشش او بوسیله پدرش به دوبی بازگردانده شد و بیش از سه سال زندانی شد. در دومین بار او سعی کرد که با یک کشتی تفریحی از امارات فرار کند که در نزدیکی سواحل هند از فرارش جلوگیری و به دوبی بازگردانده شد. او در دوبی در حبس خانگی قرار گرفت. بعدا لطیفه ویدئویی را به طور عمومی منتشر کرد و در آن از آزار جسمی و شکنجه خود صحبت کرد؛ قاضی این ادعاها را معتبر دانست.
قاضی دادگاه دریافته که شیخ محمد “شیوهای را به کار گرفته که هر دو این زنان جوان همچنان از آزادی محروم هستند.”
شاهزاه هیا، ۴۵ ساله، دختر ملک حسین و خواهر ناتنی ملک عبدالله پادشاه کنونی اردن است. او که سوارکار سابق المپیک بوده است در سال ۲۰۰۴ با شیخ محمد ۷۰ ساله در دوبی ازدواج کرد و ششمین و جوانترین همسر حاکم دوبی شد. حاصل ازدواج آنها دو فرزند ۷ و ۱۱ ساله است.
او ابتدا توضیحات شیخ محمد درباره اینکه چه اتفاقی برای دو شاهزاده (دو دخترش) افتاده و این که آنها نجات پیدا کردهاند و اکنون با خانواده در امان هستند را باور کرده بود.
اما شاهزاه هیا از اوایل سال ۲۰۱۹ به این مساله شک میکند و نگرانیاش را ابراز میکند. او در این میان همچنین با محافظ شخصی بریتانیاییاش رابطه جنسی برقرار میکند.
شاهزاده هیا سال گذشته ابتدا به آلمان گریخت و بعد از مدتی به لندن آمد.
پس از آن کارزاری از سوی شیخ محمد برای تهدید و ارعاب شاهزاده هیا به راه افتاد. بر اساس آنچه که در دادگاه مطرح شد، دو بار در زیر بالشش اسلحه با ضامن کشیده قرار داده شد. همچنین یک هلیکوپتر خارج خانهاش فرود آمد با این پیام تهدید که او را به زندانی در صحرا منتقل خواهد کرد.
قاضی حکم داد: “این پدر از اواخر سال ۲۰۱۸ به گونهای عمل کرده است که به ارعاب و ترساندن یک مادر انجامیده است، و او دیگران را هم تشویق کرده که از طرف او همین کار را بکنند.”
‘یک شرمساری بزرگ’
در آوریل سال ۲۰۱۹، شاهزاده هیا به همراه دو کودکش به بریتانیا گریخت. در دادگاه مطرح شد که چطور تهدیدهای پنهانی شیخ محمد باعث شده که او نگران جان خود باشد و همچنین نگران اینکه فرزندانش ربوده و به اجبار به دوبی بازگردانده شوند.
شاهزاده هیا میگوید که در ماه مه سال ۲۰۱۹ شیخ محمد بن راشد به او گفت: “تو و بچهها هرگز در انگلستان در امان نخواهید بود.” و بعد هم شیخ محمد شعری سروده که عنوانش این بوده: “تو زیستی، تو مردی”.
همچنین در دادگاه گفته شد که چه طور شیخ محمد از نفوذ خود در رسانهها استفاده کرد تا یک مجموعه از مقالات حاوی مطالب منفی درباره شاهزاده هیا منتشر شود که اغلب آنها هم “کاملا نادرست بوده است.”
واضح است که این قضاوتها و ادعاهایی که تایید شده است، یک شرمساری شخصی بزرگ برای شیخ محمد بن راشد آل مکتوم است. تعجبی ندارد که به همین دلیل تیم حقوقی او همه تلاش خود را کردند که این پرونده را از حالت علنی خارج کنند.
هر چند شاهزاده هیا، همسر سابق او چندان سرشناس نیست اما شیخ محمد در دنیای سوارکاری یک چهره شناخته شده جهانی است. او مالک و بنیانگزار مسابقات اسبسواری مشهور گادولفین است.
او عکسهای زیادی با الیزابت دوم، ملکه بریتانیا دارد. او همچنین چهره شناخته شدهای در خاورمیانه است و عنوان کسی را دارد که دوبی را به یکی از مقصدهای برزگ گردشگری و تفریح و تجارت تبدیل کرده است.
احکام دادگاه عالی بریتانیا با استقبال گروههای حامی حقوق بشر رو به رو شد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : / TRT BBC / X