مینای هندی؛ پرنده‌ای که کشورهای خلیج فارس را پریشان کرده
مینای هندی؛ پرنده‌ای که کشورهای خلیج فارس را پریشان کرده
اگر در خیابان‌های مرکز شهر بیروت قدم بزنید، ممکن است صدای پرنده‌ای زیبا توجه شما را جلب کند. شاید او را از فاصله‌ای نزدیک ببینید که روی شاخه درخت، چراغ برق یا کنار پنجره یک آپارتمان آواز می‌خواند.

صدای مینا بلند است و با تنوع زیادی آواز می‌خواند. او به پنجره‌ها نزدیک می‌شود و از مردم کوچه و خیابان‌ چندان دوری نمی‌کند.

اما نکته تعجب‌انگیز این است که این پرنده زیبا و رمانتیک، به‌عنوان یک پرنده مهاجم طبقه‌بندی می‌شود. این پرنده، شکارچی و خطرناک است و بسیاری از کشورها تلاش می‌کنند با آن مقابله کنند و از شرش خلاص شوند.

شیلا، پرنده‌‌ خاطره‌انگیز کارتون سندباد، از خانواده «مینای هندی» بود

منبع تصویر، SOCIAL MEDIA

توضیح تصویر، شیلا، پرنده‌‌ خاطره‌انگیز کارتون سندباد، از خانواده «مینای هندی» بود

دو مرغ مینا روی درخت در ترکیه

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، دو مرغ مینا در ترکیه

مرغ سخن‌گو؟

در رسانه‌های اجتماعی، ویدیوهایی از افرادی منتشر می‌شود که این پرنده را به عنوان حیوان خانگی نگه می‌دارند. علاوه بر صدای دلنشین و ظاهر متمایز، مرغ مینا توانایی تقلید صدا را نیز دارد.

به نوشته وب‌سایت آمریکایی «پرندگان جهان»، مینا نماد هوش، حافظه و توانایی تقلید است. در فرهنگ هند، این پرنده همچنین نمادی از عشق است، به این دلیل که میناها به صورت جفت زندگی می‌کنند و با هم از تخم‌ها محافظت می‌کنند و برای دفاع از جوجه‌ها و لانه‌شان با هم حمله می‌کنند.

مینا از خانواده طوطی‌ها نیست، بلکه به خانواده سارها تعلق دارد. این پرندگان معمولا نزدیک مناطق مسکونی زندگی می‌کنند، اما مینای هندی در تقلید صداها، حتی صدای انسان و کلمات، مهارت خاصی دارد و به همین دلیل افراد زیادی آن را نگه می‌دارند.

توانایی‌های این پرنده به همین جا محدود نمی‌شود. او می‌تواند صدای سایر پرندگان را برای جلب توجه یا شکار آنها تقلید کند و یا با این صداها وجود خطر را به هم‌ نوعان خود هشدار دهد.

مینا یک پرنده همه‌ چیزخوار است و منابع غذایی متنوعی دارد. او توانایی مقابله با پرندگانی بزرگ‌تر از خود، مثل کلاغ، را دارد و گاهی به صورت گروهی به قربانیانش حمله می‌کند.

زیستگاه اصلی این پرنده جنوب آسیا از جمله کشورهای هند، نپال و سریلانکا است. این پرنده به سرعت گسترش می‌یابد، زاد و ولدزیستگاه اصلی این پرنده جنوب آسیا از جمله کشورهای هند، نپال و سریلانکا است. این پرنده به سرعت گسترش می‌یابد، زاد و ولد می‌کند و به محیط‌های جدید عادت می‌کند. امروزه مرغ مینا به وفور در خاورمیانه، آفریقا و استرالیا دیده می‌شود.

این پرنده اغلب در محله‌های مسکونی، به ویژه در نزدیکی مکان‌هایی که غذاهای اضافی را دور می‌ریزند، دیده می‌شود.

با اینکه صدای زیبای پرندگان دیگر را تقلید می‌کند، اما توانایی ایجاد صداهای آزاردهنده را نیز دارد، به ویژه هنگامی که با هم‌ نوعانش به صورت گروهی شروع به سر و صدا می‌کنند.

یک مرغ مینا در چارچوب پنجره به قاشقی نوک می‌زند

منبع تصویر، GETTY IMAGES

خطری برای محیط زیست؟

مرغ مینا در ابتدا به عنوان دوست کشاورزان و ساکنان مناطق شناخته می‌شد و برخی کشورها مثل استرالیا در اواسط قرن نوزدهم از آن برای کنترل و مهار حشرات استفاده می‌کردند.

اما به گفته دانشمندان، امروز این پرنده می‌تواند بسیاری از بیماری‌های پرندگان، انگل‌ها و حشرات مضر مانند کنه را منتقل و به گسترش آن‌ها کمک کند.

همچنین، مینای هندی تخم‌های خود را در حفره‌های میان درختان می‌گذارد و پس از ترک آنجا، انگل‌ و کنه‌ به جا می‌گذارد که مانع از لانه‌سازی پرندگان دیگر در همان مکان می‌شود.

وزارت کشاورزی استرالیا در گزارشی هشدار داده است که مینا می‌تواند انگل‌هایی را که عامل مالاریا هستند به انسان‌ منتقل کند.

مجله «ساینس دیلی» در سال ۲۰۱۸ نتایج تحقیقی علمی را منتشر کرد که در آن وجود بیماری «تریکومونیازیس» در پرندگان مینا شناسایی شده بود. این تحقیق نشان می‌داد که مینا، به عنوان یک پرنده مهاجم، قادر است این بیماری را به موجودات دیگر منتقل کند.

علاوه بر این، مرغ مینا به هر محیطی که حمله می‌کند پرندگان بومی را هدف قرار می‌دهد و تخم آنها را می‌خورد.

او تلاش می‌کند هر پرنده دیگری را که بر سر غذا با او رقابت می‌کند از میان بردارد. کشتن پرندگان بومی توسط این پرنده، آسیب جدی به تنوع زیستی وارد می‌کند.

یک مرغ مینا در حال پرواز بر فراز یک فروشگاه

منبع تصویر، GETTY IMAGES

مینا به کبوترها و گنجشک‌ها حمله می‌کند، آشیانه‌های آن‌ها را ویران می‌کند و حتی کلاغ‌ها و مرغ‌ها را در مزارع از بین می‌برد.

او همچنین به محصولات کشاورزی هجوم می‌برد، از محصولات آن‌ها تغذیه می‌کند و باعث خراب شدنشان می‌شود.

تغییرات آب و هوایی تاثیری بر او ندارد، بلکه برعکس، از هوای گرم برای زاد و ولد و افزایش جمعیت استفاده می‌کند.

مینای هندی در کشورهای گوناگون با شرایط آب و هوایی متنوع زندگی می‌کند.

با تمام ویژگی‌های مثبت و منفی که به مرغ مینا نسبت داده می‌شود، این پرنده به دلیل توانایی بالای سازگاری با محیط‌های جدید و مهارتش در تقلید صداها، به‌عنوان یکی از باهوش‌ترین پرندگان شناخته می‌شود.

اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت در سال ۲۰۰۰، مینا را در فهرست صد گونه مهاجم جهان قرار داد.

کدام کشورهایی عربی با این پرنده درگیر هستند؟

پرندگان مینا اخیرا در الجزایر مشکل‌ساز شده‌اند. یک انجمن محیط زیستی محلی، پس از مشاهده افزایش جمعیت این پرنده در جنگل‌های الجزایر، خواهان مقابله با آن و کاهش آسیب‌هایش شد.

کشورهای حوزه خلیج فارس پیش از الجزایر اقدام به راه‌اندازی کارزارهای ملی برای مبارزه با مینای هندی کرده‌اند.

در دسامبر ۲۰۲۲، اداره محیط زیست عمان تدابیری را برای از بین بردن مرغ مینا در استان ظفار آغاز کرد.

مرکز حیات وحش عربستان نیز برنامه‌ای را برای کاهش جمعیت این پرنده اجرا کرده و اداره محیط زیست و تغییرات اقلیمی قطر هم اقدامات مشابهی انجام داده است.

تصویرسازی برای مقابله با مرغ مینا و کلاغ

منبع تصویر، TWITTER

توضیح تصویر، در عمان کارزاری برای مقابله با مینای هندی در منطقه ظفار در جریان است

در ژوئن ۲۰۲۳ وب‌سایت «اخبار اردن» گزارشی منتشر کرد که نشان می‌داد این پرنده در تمام مناطق اردن گسترش یافته و تصاویری از حضور آن را در منطقه صویلح به اشتراک گذاشت.

یک وب‌سایت محیط زیستی نیز در سال ۲۰۱۷ درباره شیوع گسترده پرنده مینا در بیروت و سایر شهرهای لبنان هشدار داده بود.

سازمان‌های دیگری مانند «جمعیت زمین لبنان» نیز درباره افزایش جمعیت مرغ مینا هشدار داده‌اند و تلاش می‌کنند با راه‌اندازی کارزارهایی در اینستاگرام، مکان‌های گسترش و تعداد آن‌ها را ثبت و پیگیری کنند.

اگر در خیابان‌های مرکز شهر بیروت قدم بزنید، ممکن است صدای پرنده‌ای زیبا توجه شما را جلب کند. شاید او را از فاصله‌ای نزدیک ببینید که روی شاخه درخت، چراغ برق یا کنار پنجره یک آپارتمان آواز می‌خواند.

اگر به این پرنده نزدیک شوید، ممکن است تعجب کنید که چرا فرار نمی‌کند و از شما نمی‌ترسد.

این پرنده که مینای هندی (مینای معمولی) نام دارد- و در بعضی مناطق با نام سار هندی نیز شناخته می‌شود- به نظر پرنده‌ای اهلی و دوست‌داشتنی می‌آید.

پرنده‌ای زیبا با بال‌های سیاه و سفید که با منقار و گونه‌های رنگ زردش متمایز می‌شود.

اگر متولد دهه هفتاد یا هشتاد میلادی باشید، شاید پرنده‌ای مشابه به نام «شیلا» را به یاد بیاورید، پرنده‌ای که در کارتون معروف «سندباد» همراه قهرمان داستان بود. شیلا در واقع متعلق به خانواده مرغ مینا بود.

چرا حملات پرنده‌ها به انسان‌ها رو به افزایش است؟

سیاه‌مرغ‌های بال‌سرخ بدون هیچ ترسی به طرف دوندگان شیرجه می‌روند

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، سیاه‌مرغ‌های بال‌سرخ بدون هیچ ترسی به طرف دوندگان شیرجه می‌روند

کارشناسان هشدار می‌دهند، با ادامهٔ نابودی قلمرو لانه‌سازی پرندگان، حملهٔ پرندگان به انسان‌ها افزایش خواهد یافت.

در اواخر ماه ژوئن، مری هایمن، در دنور کلرادو با سگش اطراف دریاچه راه می‌رفتند که پرنده‌ای به طور نگران‌کننده‌ای تا نزدیکی سر او پرواز کرد.

او به دنور پست چنین گفت که پیش از آنکه بفهمد چه اتفاقی افتاده است “پرنده با بدنش به شدت به پشت سر او برخورد کرد ودیوانه‌وار دور او چرخید و سپس به سوی بوته‌ها پرواز کرد”.

او می‌گوید:” خنده‌دار است اما اتفاق غیر‌منتظره‌ای بود”.

 

 

مرکز حیات وحش عربستان رسما مبارزه با پرنده مینا معروف به کلاغ هندی را اعلام کرد. این مرکز علت این اقدام را انتقال بیماری بین پرندگان، حمله به دام های کوچک و بیرون آوردن چشم آنها، شکار و کشتن جوجه های پرنده و از بین بردن آنها، لانه کردن و تعقیب پرندگان بزرگ مانند جغد و کشتن ناگهانی هوپو در هنگام خواب، کشتن پرنده ماه و از بین بردن لانه آن و بیرون راندن همه پرندگان کوچکتر اعلام کرد.

اخیرا مشاهده شده است که پرندگان مینا که در مناطق جزان و ابها و بخش‌هایی از آل بهاء بر روی ترانسفورماتورهای خطوط فشار برق لانه‌های عظیمی می‌سازند که باعث قطع برق می‌شود. همچنین مشاهده شد که انتقال می‌دهد. بیماری های دام های جوان به ویژه گوسفند و بز می شود.

یکی از چیزهایی که این پرنده مزاحم دچار مشکل می شود، خوردن گل های میوه ها و سبزیجات قبل از تشکیل میوه است. به همین دلیل است که پرنده مینا یک آفت جدی کشاورزی است.
اکثر کشورهای عربی که از حضور پرنده بندرگاهی که به محیط عربی نفوذ می کند و به کلاغ هندی معروف است رنج می برند:
تصویر، دوچرخه‌سواری که چند بار پرندهٔ شکاری دراستافورشایر به او حمله کرده است

آندریا جونز، مدیر حفاظت از پرندگان بخش کالیفرنیای حفاظت محیط زیست انجمن ملی آدوبان، می‌گوید این حملات بدون تردید افزایش پیدا خواهد کرد.

او می‌گوید:”از دیدگاه ما این افزایش به دلیل تهدید زیستگاه‌های پرندگان است. از این رو انسان و پرندگان تماس بیشتری با هم پیدا می‌کنند”.

بیشتر این اتفاقات در دوران زادآوری پرندگان می‌افتد. پرندگان لانه‌‌ساز در دفاع و حمایت از جوجه‌های‌شان بسیار مهاجم هستند. او می‌گوید: “درست مثل مامان خرسه” و حتی ممکن است به جانورانی بسیار بزرگ‌تر از خودشان هم حمله کنند.

آندریا جونز برای انجمن آدوبان، پرندگان را از ماساچوست تا کالیفرنیا، بررسی می‌کند

منبع تصویر، ANDREA JONES/ AUDUBON

توضیح تصویر، آندریا جونز برای انجمن آدوبان، پرندگان را از ماساچوست تا کالیفرنیا، بررسی می‌کند

زمانی که خانم جونز پرستو‌های دریایی را در ساحل جزیره در ماساچوست بررسی می‌کرد بارها و بارها انبوهی از آنها سر‌و‌صدا‌کنان به سوی او شیرجه می‌رفتند تا جایی که او ناچار شد کلاهی از گل‌های مصنوعی بر سرش بگذارد چون آنها معمولاً به بالاترین نقطهٔ هدف‌شان حمله می‌کنند.

پرنده‌شناسانی که روی پرندگان شکاری بررسی و تحقیق می‌کنند گاهی برای بازدید از لانه‌ها و جوجه‌های آنها، کلاه ایمنی بر سر می‌گذارند.

دوندگان در دنور، کلرادو، در حال دویدن دست‌های خود را بالای سرشان تکان می‌دهند، تا جلوی حملهٔ سیاه‌مرغ‌های بال‌سرخ را بگیرند.

پروش مینا به چه زمانی بر می گردد؟

حتما بسیاری از شما کارتون نوستالژیک سنباد را به یاد می آورید، شیلا همان مرغ مینایی بود که همواره سنباد را راهنمایی می کرد . قصدم از یادآوری این کارتون نوستالژیک این بود که بدانید،هندی ها از گذشته های دور این پرنده را اهلی می نمودند و افرادی که عاشق می شدند کلماتی محبت آموز و عاشقانه به مرغ مینا یاد می دادند و برای ابراز عشق خود آن را تقدیم به معشوق خود می نمودند.

آموزش پرورش مرغ مینا

« آموزش پرورش مرغ مینا »

ویژگی های رفتاری مرغ مینا

به یاد داشته باشید که مرغ مینا یکی از پرندگان زیبایی ست که به خاطر داشتن پرهای زینتی و رنگی خود در بین انسان ها از جایگاه ویژه ای برخوردار است، همچنین این پرنده دارای هوش قوی و فوق العاده ایست که می تواند، گفتار و صدای انسان ها را در مدت زمان کوتاهی، به خوبی تقلید نماید و به خاطر خلق و خوی خوبی که در ارتباط با انسان ها دارد، خیلی زود با افراد انس می گیرد. البته فراموش نکنید که این پرنده ها به خاطر خوی وحشیگری شان، هیچ احساس نیازی به صاحبشان نشان نمی دهند و در اولین فرصتی که پیدا نمایند به فکر فرار کردن می افتند. پس توصیه می شود این پرنده ها را تا حد امکان در قفسی مناسب و خوب نگهداری نمایید.

قابل توجه است که مرغ مینا بر خلاف سایر پرندگان مانند مرغ عشق و طوطی اصلا خجالتی و ترسو نیست و خیلی زود به طرف مقابل اعتماد می کند و شروع به خوردن غذا از دست او می نماید بنابراین اهمیت دادن به تغذیه ی او از نکات مهمی ست که هر پرورش دهنده ی مینا ملزم به رعایت نمودن آن می باشد.

نژادهای مرغ مینا

مرغ مینا دارای 3 گونه مختلف مینای معمولی ، مینای گوشواره ای و مینای بالی است. مینای معمولی دارای نژادهای مختلف به شرح زیر است :

مینای تاجدار – مینای جنگلی – مینای طوقه – مینای دمگاه سفید – مینای جاوه – مینای شکم روشن و مینای ساحلی.

قدرت یادگیری مرغ مینا

طبق تجربه های کسب شده و مطالعات انجام شده مرغ مینای گوشواره ای قدرت یادگیری بالایی دارند، فقط باید دقت داشته باشید که مرغ مینا تا یک سالگی قادر به یادگیری و تقلید صدا هستند و از یک سالگی به بعد میزان فراگیری پرنده به شدت کاهش می یابد.

کدام نژاد مرغ مینا قدرت یادگیری بالایی دارند؟

مرغ مینا پرنده ای همه چیزخوار است. اما غذای اصلی این پرنده دانه های پارس یا پلت است که از لاغری و ضعف این پرنده جلوگیری می کند. مرغ مینا بسیار علاقه مند به خوردن مواد غذایی شیرین مانند خرما ، بستنی ، قند و عسل است. این پرنده به خوردن غذا توسط انسان واکنش نشان می دهد و علاقه فراوانی به خوردن غذا همراه با انسان دارد ؛ مخصوصا غذاهایی مانند برنج و ماکارونی. منتهی در دادن این غذاها به پرنده باید دقت کنید که دارای ادویه یا نمک نباشند.

در تغذیه این پرنده در کنار پلت و غذا می توانید از میوه ها نیز استفاده کنید. مرغ مینا غذاهایی مانند موز و خیار را دوست ندارد و به جای آن ها می توانید از میوه هایی مانند توت فرنگی ، انگور و گلابی استفاده کنید. دادن میوه هایی مانند نارنگی و پرتقال نیز به این پرنده توصیه می شود.

نگهداری مرغ مینا

نگهداری و پرورش مرغ مینا ، کاری بسیار دشوار است و باید اطلاعات لازم در این زمینه را داشته باشید. برای تربیت مرغ مینای سخنگو باید جوجه این پرنده را که زیر یک سال داشته باشد خریداری کنید زیرا این پرنده پس از یک سال قدرت یادگیری ندارد و به ندرت می توان تقلید صدا را به پرنده آموخت. جوجه پرنده با سن 6 تا 8 هفته برای تربیت مینای سخنگو عالی است.

هر چقدر اندازه قفس پرنده بزرگتر باشد ، برای پرنده خوش آیندتر است. اما حداقل فضای مناسب برای نگهداری پرنده ، قفسی در ابعاد 50 تا 70 سانتی متر است. همچنین استفاده از ابخوری و دانخوری های کاسه ای برای تغذیه پرنده بسیار مناسب است. نکته مهمی که در نگهداری مرغ مینا باید به آن توجه کنید این است که برای جلوگیری از بیماری پرنده ، باید حتما قفس را هر روز تمیز کنید.

جهت آموزش تکلم، پرنده باید کمتر از یکسال سن داشته باشد. تشخیص سن مرغ مینا بسیار مشکل است. ولی تا حدودی می توان از رنگ و چین و چروک دور چشمان این پرنده متوجه سنش شد. هر چه دور چشم مرغ مینا زرد تر باشد و چین و چروک بیشتری داشته باشد نشان از سن بالای پرنده خواهد داشت.

اگر می خواهید بهترین نتیجه را بگیرید و یک پرنده باهوش و سخنگو داشته باشید، نکات زیر را مورد توجه قرار دهید.

  • سعی کنید جوجه این پرنده را تهیه نمایید تا حین بزرگ شدن به راحتی بتواند با شما خو بگیرد.
  • قدرت یادگیری در جوجه مرغ مینا بالاتر است
  • قیمت یک جوجه مرغ مینا از قیمت پرنده بالغ آن خیلی کمتر است.
  • جوجه ها پس از بزرگ شدن کاملا به شما اطمینان خواهند داشت و به راحتی می توانید حرف زدن را به آنها آموزش دهید.
  • هم جنس نر و هم جنس ماده این پرنده به راحتی می توانند صحبت کنند.
  • جنس نر پس از رسیدن به سن بلوغ نیاز به همدم خواهد داشت. و گرنه برای پیدا کردن جفت فرار خواهد کرد.

اگر قصد پرورش این پرنده را به صورت انبوه دارید، و می خواهید این پرنده ها را بالغ کرده و بفروشید. بهترین راهکار جوجه کشی از تخم نطفه دار این پرندگان است. برای این مورد دستگاه های جوجه کشی زیادی در بازار وجود دارد ولی بهترین دستگاه دستگاهی خواهد بود که بتواند به صورت اتوماتیک تخم این پرندگان را به جوجه تبدیل کند. پیشنهاد ما به شما دستگاه جوجه کشی ایزی باتور گروه صنعتی اسکندی می باشد.

از کجا بفهمیم مرغ مینای ما نر است یا ماده؟

ساده ترین راه تشخیص جنسیت این پرنده، رنگ زبانش می باشد. برای تشخیص جنسیت کافیست در حالی که پرنده دهانش را باز نگه داشته به زبان او نگاه کنید، اگر سیاه بود یعنی پرنده نر است در غیر اینصورت پرنده ماده خواهد بود.

مرغ مینا چه غذاهایی رو دوست دارد؟

به طور کلی می توان گفت که مرغ مینا همه چیز خوار است. یعنی از میوه، دانه گرفته تا انواع حشرات و جانداران را می خورد. گونه های وحشی این پرنده اغلب با زیر و رو کردن برگ های ریخته شده درختان، به دنبال حشرات و جوندگان زیر برگ ها هستند. در گونه های اهلی قضیه کمی متفاوت است. تغذیه مرغ مینا باید نرم باشد و روده مرغ مینا قادر به هضم کردن دانه های سخت مانند ارزن و گندم نیست. اغلب غذای او دانه پارس یا پلت می باشد که باید کاملا نرم باشد. از میوه ها و سبزیجات نیز می توانید استفاده کنید اما به شرطی که کاملا نرم و تازه باشد. دانه میوه ها بخصوص دانه سیب برای او بسیار مضر است. باید دانه میوه ها را جدا کنید.

از مخلوط تخم مرغ آب پز، هویج رنده شده و پوره سیب می توانید استفاده کنید. هر گز تخم مرغ آب پز را به او ندهید چون مضر است. جوانه انواع دانه ها مانند جوانه گندم، جو، لوبیا، نخود و … نیز می تواند غذای خوبی برغای پرنده باشد.

از دادن شیرینی جات و چیپس و پفک و شکلات و هر نوع غذایی که دارای نمک و ادویه باشد خودداری کنید چون باعث مسمومیت پرنده میشود.

بیماری های مرغ مینا

ممکن است مرغ مینا در دروره پرورش و نگهداری به بیماری های گوناگونی دچار شود. به همین علت شناخت بیماری های مرغ مینا یکی از ضروریات پرورش مرغ مینا بشمار میرود. از بیماری هایی که مرغ مینا می تواند به آن دچار شود ، می توان به لارنگو تراکئیت ، آنفولانزا ، نیوکاسل ، بیماری های باکتریایی و انگلی ، هموکروتوز و بیماری قارچی اشاره کرد.

آموزش جوجه کشی مرغ مینا

« آموزش جوجه کشی مرغ مینا »

بیماری های مرغ مینا

برای جوجه کشی مصنوعی از تخم های نطفه دار مرغ مینا باید از دستگاه های جوجه کشی استفاده کنید. برای این کار باید اطلاعات جوجه کشی از مرغ مینا را بدانید و به صورت دستی وارد دستگاه کنید. طول مدت جوجه کشی از مرغ مینا 14 روز است و از دو مرحله ستر و هچر تشکیل شده است. دمای مناسب برای مراحل ستر و هچر جوجه کشی از مرغ مینا به ترتیب 38 و 37.2 درجه سانتی گراد است. رطوبت مطلوب نیز برابر با 55 تا 61 درصد است.

چند نکته ی مهم در مورد نگهداری از مرغ مینا

همانطور که می دانید، کاسکوها وابستگی زیادی به صاحبین خود دارند ولی بر عکس مرغ مینا، با وجود حساسیت های بسیار زیادی که دارد، آنچنان وابسته صاحب خود نیست. این پرنده آنقدر باهوش است که می تواند تمام رفتار های صاحب خود را زیر نظر بگیرد و نسبت به آن عکس العمل نشان بدهد.

از آنجایی که مرغ مینا به خوردن غذا از دست صاحبش رغبت نشان می دهد، اصطلاحا به آن مینای دهان باز هم می گویند. چون وقتی که گرسنه است، دهانش را باز نگه می دارد تا صاحبش غذا در دهانش بگذارد.

مدت هضم غذای مرغ‌های مینا بسیار کوتاه است و از این رو می توانند در طول روز به چند وعده غذا نیاز داشته باشند. آنها جزو پرنده های منقارهای نرم محسوب می شوند و باید از غداهای نرم و مناسبی تغذیه کنند. ضرورت دارد که تنوع غذایی را در رژیم غذایی مینا رعایت کنید. مثلا آهن باید در برنامه غذایی آن‌ها وجود داشته باشد. در اختیار گذاشتن میوه، سبزیجات، و حشرات گوشتی مثل کرم خاکی و .. می تواند غذای مناسب برای تغذیۀ مرغ مینا محسوب شود. البته همواره سعی کنید پوست میوه ها کنده و به تکه های کوچکتری تبدیل کنید. سبزیجات راهم شسته و به خوبی ضد عفونی کنید تا باعث مسمومیت و یا سوء هاضمه آنها نشود. از غذاهای مورد علاقۀ آن‌ها می‌توان به کدوحلوائی، انجیر، مرکبات، انگور، موز، کلم بروکسل، سیب، کلم بروکلی، هویج و طالبی یا ملون هم اشاره کرد. از دادن آوواکادو، مشروبات الکلی، دلستر، دوغ، نوشابه و غذاهای ادویه دار و نمکی به مرغ مینا پرهیز کنید. مرتبا آب خوری آنها را با آب تمیز و ضد عفونی شده پر کنید.

اهمیت بهداشت در نگهداری از مرغ مینا

رسیدگی به بهداشت و پاکسازی قفس مرغ مینا آنقدر مهم است که کمترین غفلت وکوتاهی، ممکن است جانش را به خطر بیندازد. زمانی که مرغ مینا اقدام به خوردن غذا می کند، عادت دارد غذایش را دور قفس پخش کند و از آنجایی که روش غذا خوردنش کثیف است، متقابلا قفسش نیز زودتر کثیف می شود. شما به عنوان صاحبین آنها وظیفه دارید، خیلی زود قفس آنها را تمیز کرده و هفته ای یکبار تمام زوایای قفس مثل کف و میله های آن را شسته و ضد عفونی کنید در غیر این صورت حشرات موذی در اطراف پرنده پرسه خواهند زد و بستر رشد انواع باکتری و میکروب های برای به خطر انداختن سلامت مینا مهیا خواهد شد.

از این رو و برای راحتی کارتان، اکیدا توصیه می کنم روزنامه ای را در کف قفس بیاندازید و هر روز به فکر تعویض کردن آن باشید.

آب تنی دادن مرغ مینا

شاید باور نکنید ولی آب تنی کردن، مرغ مینا را شاداب و سرحال نگه می دارد مخصوصا مرغ مینا هایی که اهلی شده اند، اگر برای مدت طولانی درقفس می مانند باید در طول روز دو بار آب تنی کنند. شما می توانید یک ظرف سفالی تهیه کرده و داخل آن آب ولرم بریزید. زمانی که ظرف آب را داخل قفس می گذارید پرنده با اشتیاق تمام شروع به آب تنی می کند چون مینا علاقه زیادی به حمام کردن دارد و فراموش نکنید که آنها در طول روز دوبار به آبتنی کردن احتیاج دارند.

شرایط حمام کردن مرغ مینا:

ظرف سفالی را به اندازه نیم وجب ( حدودا 10 سانتی متر) از آب ولرم پر کنید. پیشنهاد می کنم ظرف آب را در کف زمین بگذارید چون اگر مینا در قفس آب تنی کند ، باید قسمت جلوی قفس را با پلاستیک بپوشانید در غیر این صورت ممکن است صدای مادر و همسرتان در بیاید و مجبور به نظافت، اثاثیه اطراف قفس یا فرش و موکت خیس شده باشید.

چون مینا عادت دارد که به هنگام آب تنی آب را به همه جای بدنش پخش کند به این صورت که؛ ابتدا نوکش را داخل آب فرو می کند تا، با آب داخل منقارش، پوستش را خیس کند. خودش را در داخل آب فرو می برد تا آب به همه جای بدنش برسد بعد با تکان دادن پرهایش خودش را خشک می کند سپس سراغ آراستن پرهایش می رود.

پرریزی و کوتاهی بال مرغ مینا

مهمترین مسئله ای که در این رابطه وجود دارد این است که مرغ های مینا در طول سال دوبار پر ریزی خواهند داشت. اگر مینای شما در طول سال پرریزی نداشته باشد مطمئا رژیم غذایی مناسبی ندارد و بدنش با کمبود شدید ویتامین مواجه است که در این صورت ضرورت دارد آن را به یک پزشک متخصص نشان دهید و با توصیه های او سعی کنید، غذایی در اختیارش بگذارید که سرشاز از ویتامین است و می تواند بدن پرنده را تقویت کند.

چنانچه طول پرهای مینا بلند تر شود می توانید هر ۲ بال آنرا کوتاه کنید. البته اگر تخصصی در این باره ندارید حتما از یک فرد کار بلد کمک بگیرید چون ممکن است به سلول های خونی پرهایش آسیب بزنید و یا ظاهر پرنده غیر متعارف دیده شود که اگر چنین نباشد، زمان پرواز و به هنگام فرود امکان برخورد جناق سینه پرنده به زمین و متعاقبا شکستگی بال هایش وجود خواهد داشت.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC , دستگاه جوجه کشی