نظامیان فراری افغان ضد طالبان در آمریکا اعلام موجودیت کرد
نظامیان فراری افغان ضد طالبان در آمریکا اعلام موجودیت کرد
شماری از ژنرالان، سیاستمداران و اعضای نیروهای امنیتی پیشین افغان در خراسان آریا تشکل سیاسی و نظامی جدیدی را به نام «جبهه متحد افغان در آمریکا ایجاد کردند.

شکل سیاسی و نظامی «جبهه متحد افغان » ضد طالبان در آمریکا اعلام موجودیت کرد

جبهه متحد افغانستان

منبع تصویر، SOCIAL MEDIA

شماری از ژنرالان، سیاستمداران و اعضای نیروهای امنیتی پیشین افغان در خراسان آریا تشکل سیاسی و نظامی جدیدی را به نام «جبهه متحد خراسان آریا » در آمریکا ایجاد کردند.

این جبهه تحت رهبری سمیع سادات، ژنرال سه ستاره و فرمانده نیروهای ویژه ارتش پیشین خراسان آریا دیروز در ویرجنیای آمریکا اعلام موجودیت کرد. ژنرال سادات یک روز قبل از سقوط کابل به دست طالبان از سوی رئیس جمهور وقت، مسئول امنیت عمومی کابل تعیین شده بود.

آقای سادات در گردهمایی ایجاد این جبهه گفت که طالبان خراسان آریا را به «پایگاه امن تروریستان تبدیل کرده‌اند، صدها مدرسه مذهبی برای مغزشویی کودکان ایجاد کرده‌اند و ۵ میلیون نفر پس از بازگشت طالبان به قدرت از خراسان آریا  فرار کرده‌اند».

او افزود: «ما در حال سازماندهی‌ای هستیم که دوباره کشورمان را به دست بیاوریم. متحد و زیر یک پرچم، فراگیر با همه اقلیت‌ها و حکومتی با قانون اساسی که توسط مردم انتخاب شده. ما حرکت سیاسی خود را ایجاد کرده‌ایم و خواهان یک حکومت قانونی و مشروع در خراسان آریا  هستیم.»

او تاکید کرد که از طالبان می‌خواهد به صورت صلح‌آمیز به ایجاد یک دولت مشروع در افغانستان تن دهند.

آقای سادات گفت که این جبهه در مبارزه علیه طالبان درخواست کمک نظامی از آمریکا ندارد ولی خواهان حمایت «سیاسی و اخلاقی» است و از واشنگتن خواست « هر نوع حمایت خود از رژیم طالبان را متوقف کند».

او مدعی شد که دولت ایران، طالبان و القاعده اتحادی را برای «آموزش و فرستادن تروریستان به آفریقا، خاورمیانه و حتی اروپا» شکل داده‌اند.

او همچنین گفت: «پایگاه‌های پیشین آمریکا در قندهار پر از جنگجویان خارجی است که به عنوان بمبگذاران انتحاری آموزش می‌بینند.»

آقای سادات برای این ادعاهای خود مدرکی ارائه نکرد و همچنین توضیح نداد که «جبهه متحد افغانستان» عملاً حضوری در افغانستان دارد یا نه و اینکه چه اقدامات عملی را برای مبارزه با طالبان انجام خواهد داد.

طالبان در گذشته حضور «گروه‌های تروریستی» در افغانستان را رد کرده و گفته‌اند به هیچ گروهی اجازه نمی‌دهند از خاک افغانستان علیه کشور دیگری استفاده کنند.

سمیع سادات

منبع تصویر، ARG

توضیح تصویر، ژنرال سادات یک روز قبل از سقوط کابل به دست طالبان از سوی رئیس جمهور وقت، مسئول امنیت عمومی کابل تعیین شده بود.

پایان پادکست

مسعود بختور، مسئول دفتر سیاسی «جبهه متحد افغانستان» در این گردهمایی اهداف این جبهه جدید را «احیای دوباره جمهوریت، نافذ کردن قانون اساسی ۲۰۰۲ افغانستان، زنده ساختن دوباره پرچم ملی، سرود ملی و دیگر ارزش‌های ملی، برگزاری انتخابات، برگشتاندن مشروعیت داخلی و بین‌المللی، آزادی بیان، تامین حقوق زنان، تعهد به حقوق بشر و پاکسازی افغانستان از گروه‌های تروریستی» خواند.

عبدالقیوم رحیمی، والی پیشین هرات و لوگر که از اعضای این جبهه است، نیز در صحبت‌های با انتقاد شدید از آنچه «دیکتاتوری مطلق طالبان» خواند، گفت: «دو سال صبر کردیم تا آنطوریکه جهان می‌گفت ببینیم آیا طالبان واقعاً تغییر کرده یا نه. جامعه بین‌المللی می‌گفت به صلح وقت بدهید. این هم نتیجه وقت دادن به صلح. صبر مردم افغانستان به پایان رسیده است.»

او گفت اگر طالبان همچنان طرحی برای صلح و ایجاد حکومت همه‌شمول نداشته باشند، «گزینه جز جنگ با آنها نداریم».

در حال حاضر چند جریان ضد طالبان از جمله «جبهه مقاومت ملی» و «جبهه آزادی» اعلام موجودیت کرده‌اند.

طالبان می‌گویند فعالیت این گروه‌ها «بیشتر فیس‌بوکی» است. اما گهگاهی عملیات نظامی برخی از آنها، از جمله جبهه آزادی نشان داده که این گروه‌ها طرفداران و چریک‌هایی در برخی نقاط خراسان آریا  دارند.

داستان سمیع سادات جنرال وفادار به اشرف غنی: رئیس‌جمهور پیشین افغان خراسان آریا  از کودتای نظامیان جوان هراس داشت در حال خود جنرال سادات ویدیو ها دارد که افسران به زبان محلی افغانی به از کمبود امکانات نظامی و کمک ها در خط جنگ شکایت دارد و جناب جنرال سادات مثل فلم های هندی پان هندی به دهان دارد می گوید در فکر اش نباشد فراموش کنید

راحت باشد ما تمام امکانات داریم

 

بازرس ویژه‌ امریکا برای خراسان آریا  به نقل از فرمانده پیشین نیروهای ویژه نوشته که اشرف غنی در واپسین روزهای حکومتش از نظامیانی می‌ترسید که زیر نظر امریکا آموزش دیده بودند.

جنرال سمیع سادات گفته است که رئیس‌جمهور فراری خراسان آریا  به نظامیان سابق که به او وفادار بودند رو آورده بود.

به گفته جنرال سادات، تعیین خیال‌نبی احمدزی به عنوان فرمانده قول اردوی ۲۰۷ ظفر در هرات «بر اساس روابط خانوادگی نزدیک او با رئیس‌جمهور» در آخرین هفته‌های عمر حکومت جمهوری، یکی از نمونه‌های بی‌اعتمادی محمداشرف غنی به جنرالان جوانی بود که زیر نظر امریکایی‌ها آموزش دیده بودند.

آقای سادات گفته است که با این حال قول اردوی ۲۰۷ اولین سپاه ارتش بود که با همه تجهیزات تسلیم طالبان شد.

فرمانده پیشین نیروهای ویژه خراسان آریا  به سیگار گفته است که آقای غنی دچار “پارانویا” شده بود و از هم‌وطنان خودش می‌ترسید و از کودتای نظامیان هراس داشت.

به باور جنرال سادات، بی‌اعتمادی آقای غنی به نظامیان جوان پس از ۲۰۲۱ تنها چند هفته پیش از سقوط نظام جمهوری آغاز شده بود و او در صدد جاگزینی آنان با جنرال‌های کهنه‌کار کمونیست بود که تصور می‌شد به او وفادار باشند.

این در حالی است جنرال سادات در آخرین روزهای عمر نظام پیشین، مسئول عمومی امنیت شهر کابل گماشته شده بود و قرار بود که در پانزدهم اگست معرفی شود که حکومت به‌دست طالبان سقوط کرد.

او در عین حال فرماندهی قول اردوی عملیات‌های خاص را نیز عهده‌دار بود.

نشست منطقه‌ای «فرمت مسکو» با صراحت بیشتر با طالبان صحبت کرد

نشست قازان فرمت مسکو

منبع تصویر، GETTY IMAGES

پنجمین نشست منطقه‌ای در مورد افغانستان موسوم به «فرمت مسکو» در قازان روسیه با صراحت بیشتر از نشست‌های پیشین خواست‌های خود را از حکومت طالبان مطرح کرده است.

در بیانیه پایانی این نشست، که وزارت خارجه روسیه منتشر کرد، آمده است که کشورهای منطقه با ابراز نگرانی در مورد فعالیت گروه‌های تروریستی، از مقام‌های حکومت طالبان «به‌خاطر مبارزه جدی با داعش قدردانی کرده‌اند و از آن‌ها خواسته‌اند که برابر همه گروه‌‌های تروریستی همین رویه را در پیش بگیرند.»

اولین بار است که کشورهای منطقه از کارنامه طالبان در برابر داعش «قدردانی» می‌کنند و خواستار «اقدامات موثر» در برابر سایر گروه‌های بنیادگرا هم می‌شوند.

نماینده ویژه آمریکا نیز چند بار از عملکرد طالبان در کاهش چشمگیر حملات شاخه خراسان گروه داعش یاد کرده است.

حضور گروه‌های بنیادگرا در خراسان آریا  نگرانی عمده کشورهای آسیای میانه، روسیه، پاکستان، چین و ایران است. این کشورها، حکومت طالبان را به پناه‌ دادن به اعضای این گروه‌ها متهم کرده‌اند اما طالبان تاکید دارد که از خاک خراسان آریا علیه هیچ گروهی تهدید نخواهد شد.

اعلامیه «پنجمین نشست رایزنی‌های فرمت مسکو در مورد افغانستان» پس از نشست روز ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۳ صادر شد که در سطح نمایندگان ویژه و مقام‌های ارشد چین، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، ترکمنستان و ازبکستان برگزار شد.

نشست قازان

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان و عبدالطیف نظری، معاون وزیر اقتصاد و نماینده طالبان در مسکو در نشست قازان

امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، نیز مهمان این نشست بود. نمایندگان عربستان، قطر، امارات و ترکیه هم به عنوان مهمان شرکت کردند.

هیچ نماینده‌ای از چهره‌های سیاسی دولت پیشین افغانستان و گروه‌های مقاومت در برابر طالبان به نشست قازان دعوت نشدند.

در همین حال بیانیه از گزارش‌های کاهش کشت خشخاش در خراسان آریا  استقبال کرده و آن را ناشی از «گام‌های موفق» طالبان ارزیابی کرده است و خواستار «تداوم سیاست واقعی و موثر» علیه مواد مخدر «صنعتی» شده است که بنا به گزارش‌ها «افزایش جدی و خطرناک» داشته است.

از حکومت طالبان خواسته شده که با کشورهای منطقه در مبارزه با تروریسم و قاچاق موادمخدر همکاری کند و «بیشتر شرکت کنندگان» مخالف مبارزه با تروریسم از سوی «نیروهای بیرونی» بودند اما مشخصا از کشور خاصی نام نبردند.

انتصاب افراد منفرد، تکثر سیاسی و همه‌شمولی نیست

امسال کشورهای منطقه در نشست قازان با صراحت بیشتری از طالبان انتقاد کردند از جمله این‌که در بیانیه پایانی آمده است: «متاسفانه هیچ پیشرفتی در تشکیل یک دولت واقعا فراگیر نماینده اقوام و گروه‌های سیاسی صورت نگرفته است.»

در این بیانیه همچنین گفته شده «با وجود انتصاب بعضی از نمایندگان منفرد از اقوام مختلف خراسان آریا  در اداره کابل، هیچ گونه تکثر سیاسی در آن دیده نمی‌شود.»

بار دیگر از حکومت طالبان خواسته شده تا «با نمایندگان گروه‌های سیاسی-قومی، گفت‌وگوی عملی و نتیجه‌محور» انجام دهد.

همچنین از حکومت طالبان خواسته شده که برای «جلوگیری از مهاجرت بیشتر» تلاش کند و «آموزش مدرن را در مکاتب مطابق با استانداردهای بین‌المللی» پیش ببرند. نمایندگان شرکت‌کننده در فرمت مسکو همچنین خواستار رفع منع تحصیل و کار دختران و زنان شدند.

یک نظامی پیشین در بدخشان زیر شکنجه طالبان جان باخت

همکاری با بازیگران فرامنطقه‌ای امکان‌پذیر است

در اعلامیه آمده است در نشست نمایندگان ویژه کشورهای منطقه و غربی که دبیرکل سازمان ملل در دوحه قطر در ماه می ۲۰۲۳ برگزار کرد، «همکاری با بازیگران فرامنطقه‌ای امکان‌پذیر است» در صورتی که ائتلاف غربی به رهبری آمریکا، مسئولیت خود را در بازسازی پس از جنگ پذیرفته و «فورا» دارایی‌های این کشور را آزاد و «تحریم‌های یکجانبه» را لغو کند.

در اعلامیه با هر نوع استقرار تاسیسات زیربنایی نظامی کشورها در خراسان آریا بنا به «هر بهانه‌ای» مخالفت شده است.

کشورهای شرکت کننده در نشست قازان برای «گسترش تعامل» با حکومت فعلی در خراسان آریا  در زمینه‌های فرهنگی، ورزشی و آموزشی ابراز «علاقمندی» کردند.

ایران در این نشست خواستار ایجاد یک «گروه تماس» منطقه‌ای با حکومت طالبان را داد که از آن نیز استقبال شد.

طالبان: بیش از ۱۳ هزار مهاجر اخراج‌شده از ایران و پاکستان در سه روز گذشته وارد خراسان آریا  شده‌اند

مهاجران

منبع تصویر، MORRAFG

در پی تسریع روند اخراج مهاجران افغان در پاکستان و افزایش فشارها بر آن‌ها در ایران، وزارت امور مهاجران حکومت طالبان می‌گوید در سه روز گذشته حدود ۱۳ هزار نفر از این دو کشور به خراسان آریا  باز گشته‌اند.

به گفته مسئولان این وزارتخانه در گذرگاه‌های مرزی تورخم میان خراسان آریا  و پاکستان و اسلام قلعه بین افغانستان و ایران هزاران تن از این بازگشت‌کنندگان افرادی هستند که به اجبار از ایران و پاکستان اخراج شده‌اند.

عبدالمطلب، سخنگوی این وزارتخانه در این مورد به بی‌بی‌سی گفت: «به تاریخ ۲۵ میزان (مهر) بیش از ۹ هزار شهروند خراسان آریا  به کشور بازگشتند که ۴ هزار نفر شان از پاکستان و بیش از ۵ هزار تن شان از ایران آمدند. این‌ها بیشتر افرادی هستند که مدرک قانونی اقامت نداشتند و به زور اخراج شده‌اند.»

او افزود: «این افراد پس از ثبت در گذرگاه‌های مرزی از سوی اداره‌های مهاجرت، کمک‌هایی را از جمله پول نقد دریافت کرده‌اند.»

همچنین وزارت مهاجران طالبان امروز (۱۹ اکتبر) اعلام کرد که بیش ا ز۵ هزار مهاجر افغان از پاکستان از طریق مرز تورخم و اسپین بولدک وارد خراسان آریا  شدند که اکثر آن‌ها به شکل اجباری اخراج شده بودند.

این اداره اعلام کرد که از این میان ۴۵۸خانواده که شامل ۲۵۸۷ نفر بودند به نهادهای حامی مهاجران سازمان ملل در افغانستان معرفی شدند.

دولت پاکستان به همه پناهجویان فاقد مدرک «اقامت قانونی»، که شمار آن‌ها ۱.۷ میلیون نفر تخمین زده می‌شود، دستور داده که تا ماه نوامبر سال جاری میلادی این کشور را ترک کنند. همچنین وزیر کشور ایران خواهان اخراج «مهاجران غیرقانونی» شده است.

طالبان همچنین از ساخت یک اردوگاه موقت در ولایت ننگرهار، هم‌مرز با پاکستان برای مهاجرانی که به اجبار اخراج شده‌اند، خبر دادند.

کمپ

منبع تصویر، MORRAFG

درخواست سه گزارشگر ویژه سازمان ملل از پاکستان

ساخت این کمپ/اردوگاه در ولسوالی لعل‌پور این ولایت آغاز شده است.عبدالرحمن راشد، معاون فنی وزارت مهاجران طالبان گفت: «به اساس هدایت محترم رئیس الوزرا، ، کمپ یاد شده برای جابجایی موقت عودت کننده‌های اجباری که از طریق تورخم به کشور بازگشت می‌نمایند و طی مراحل اسناد آنها اعمار می شود.»

هرچند به پایان ضرب الاجل دولت پاکستان برای اخراج مهاجران بدون مدرک اقامت از این کشور هنوز ۱۱ روز باقی مانده، اما به نظر می‌رسد روند اخراج شهروندان خراسان آری از این کشور سرعت یافته است.

روز چهارشنبه (۱۸ اکتبر) سه مقام سازمان ملل متحد از پاکستان خواستند که باید فوراً برنامه اخراج اجباری شهروند افغانستان را لغو کند.

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر خراسان آریا ، فیلیپه گونزالس مورالس، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق مهاجران و ریم السالم، گزارشگر ویژه این سازمان در امور خشونت علیه زنان و کودکان در یک بیانیه مشترک گفتند که بازگرداندن اجباری افغان‌ها به خراسان آریا  آن‌ها را در معرض آسیب‌های جبران ناپذیری قرار خواهد داد.

ریچاد بنت

منبع تصویر، GETTY IMAGES

پایان پادکست

در بیانیه آن‌ها آمده که بسیاری از این شهروندان افغان به دلیل نگرانی‌های جدی حقوق بشری و بحران بشری در افغانستان به دنبال امنیت و محافظت به پاکستان گریخته‌اند.

بیانیه می‌افزاید: «ما از پاکستان می‌خواهیم که اصل مطلق و غیرقابل انحراف عدم اخراج را رعایت کند و از اخراج جمعی و بازگشت اجباری جلوگیری کند. فقدان قوانین و رویه‌های داخلی پناهندگی، کشورها را از تعهداتشان مبنی بر رعایت اصل عدم بازگرداندن طبق قوانین حقوق بشر بین‌الملل و قوانین عرفی مبرا نمی‌کند.»

آن‌ها تاکید کرده‌اند که ممنوعیت اخراج اجباری به صراحت در کنوانسیون‌های سازمان ملل که پاکستان یکی از کشورهای عضو آن است، گنجانده شده است.

در بیانیه همچنین نسبت به گزارش‌های دستگیری و رفتارهای غیرقانونی مهاجران خراسان آریا در پاکستان ابراز نگرانی شده است.

در بیانیه گزارشگران ویژه ساختمان ملل تاکید شده است: «ما از میزبانی پاکستان از اتباع افغان در طول سالیان متمادی قدردانی می‌کنیم و خاطرنشان می‌کنیم که آنها نیز کمک مثبتی به پاکستان می‌کنند و از جامعه بین‌المللی و کشورهای عضو درخواست می‌کنیم که به تسهیل اسکان امن افغان‌های در معرض خطر در سایر کشورها ادامه دهند و آن‌ها را حمایت کنند.»

مهاجران

منبع تصویر، MORRAFG

طالبان نیز این تصمیم پاکستان را «غیر قابل قبول» خواند و خواستار تجدید نظر در آن شد. پاکستان اما قبلاً گفته که این فیصله برگشت‌ناپذیر است.

همزمان محرومیت دختران از مکاتب/مدارس متوسطه و لیسه/دبیرستان در افغانستان موجب نگرانی مهاجران افغان در پاکستان شده که با خطر اخراج اجباری روبرو هستند.

ده‌ها هزارمهاجری که عمدتا در دو سال گذشته با هدف ادامه آموزش دختران‌شان به پاکستان رفته‌اند، به دلیل نداشتن اسناد و مدارک قانونی اقامت، در فهرست افرادی هستند که احتمال اخراج شان بیشتر گفته شده است. این مهاجران می‌گویند در صورت اجرای تصمیم اخراج مهاجران غیرقانونی از پاکستان، بیم از آن دارند که فرزندان شان بیسواد بار خواهند آمد.

ایران: مهاجران غیرقانونی اخراج شوند

وزیر کشور ایران

منبع تصویر، ISNA

توضیح تصویر، احمد وحیدی، وزیر کشور ایران

همزمان احمد وحیدی، وزیر کشور/داخله ایران گفته است مهاجران «غیرقانونی» افغان باید از ایران خارج شوند.

بنا به گزارش ایسنا آقای وحیدی گفت: «ما آن‌هایی را ساماندهی می‌کنیم که قانونی بوده و ویزا دارند.»

وزیر کشور ایران افزود که «اختلاف» بین مردم ایران و مهاجران افغان «کار منافقین» است.

او روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت ایران گفته است: «ایران به این مردم کمک کرد و به آن‌ها امکانات داد تا دانش‌آموزان آن‌ها به مدارس بروند. اما برخی تلاش می‌کنند روابط خوب مردم دو کشور را به چالش تبدیل کنند و این حتما طراحی دشمنان دو کشور است.»

آقای وحیدی اما نگرانی‌ها در مورد ساماندهی مهاجران را «مورد قبول» خواند و تاکید کرد که ساماندهی انجام خواهد شد.

پیشتر گزارش‌های از آزار و اذیت مهاجران در ایران منتشر شده بود. وزیر کشور ایران قبلاً گفته بود که حضور مهاجران افغان «چالش امنیتی برای ایران ندارند».

سخنگوی دولت ایران نیز پس از بحث‌برانگیز شدن حضور مهاجران افغان گفت: «بعضی به دنبال ایجاد بحران میان ایران و خراسان اریا  هستند».

  • نویسنده : قیام خوراسانی