نگرانی رئيس جمهور ازبکستان از کانال قو‌ش‌تپه
نگرانی رئيس جمهور ازبکستان از کانال قو‌ش‌تپه
رئیس جمهور ازبکستان به طور بی‌سابقه‌ای در مورد تاثیرات احداث کانال انتقال آب قوش‌تپه در شمال خراسان آریا توسط طالبان ابراز نگرانی کرده و گفته است این کانال «رژیم آب و تعادل» آسیای میانه را تغییر می‌دهد.

ابراز نگرانی رئيس جمهور ازبکستان: احداث کانال قو‌ش‌تپه رژیم آب آسیای میانه را تغییر می‌دهد

شوکت میرضیایف در سخنرانی امروز در جلسه شورای سران کشورهای موسس صندوق نجات دریاچه آرال گفت: «خوب می‌دانید که جانب افغان فعالانه در حال ساخت این کانال است، ایجاد آن رژیم آب و تعادل را در آسیای مرکزی به طور اساسی تغییر می‌دهد.»

رئيس جمهور ازبکستان پیشنهاد «تشکیل یک کارگروه مشترک برای بررسی همه جوانب ساخت کانال قوش‌تپه و تاثیر آن بر رژیم آبی آمو دریا با مشارکت موسسات تحقیقاتی کشورهای» آسیای میانه با مشارکت طالبان را «ضروری» دانسته است.

حکومت طالبان احداث کانال انتقال آب دریای آمو به طول ۲۸۵ کیلومتر به سه ولایت شمالی بلخ، جوزجان و فاریاب را به سرعت پیش می‌برد.

آقای میرضیایف تاکید کرده که «موضوع مشارکت نمایندگان افغانستان در گفتگوهای منطقه‌ای در مورد منابع مشترک آبی درنظر گرفته شود.»

مطالعات امکان‌سنجی کانال قو‌ش‌تپه در سال ۲۰۱۸ میلادی آغاز شد، بزرگترین پروژه انتقال آب در شمال کشور است که ظرفیت انتقال ۱۰ میلیارد متر مکعب آب از رودخانه مرزی آمو را دارد.

طول کانال ۲۸۵ کیلومتر، عرض آن ۱۵۲ متر وعمق آن ۸.۵ تا ۱۲.۵ متراست. به گفته دفتر معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان، پس از تکمیل ساخت کانال قوش تپه ۵۵۰ هزار هکتار زمین در ولایت‌های بلخ، جوزجان و فاریاب آبیاری خواهد شد.

در ماه مارچ/مارس عبدالعزیز کاملوف، مشاور شورای امنیت ملی و نماینده ویژه رئیس جمهور ازبکستان نیز در دیدار با عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان در مورد ایجاد این کانال ابراز نگرانی کرده بود.اقتصادی نخست وزیر طالبان در مورد ایجاد این کانال ابراز نگرانی کرده بود.

کرده بود.

به اشتراک گذاشته شدهصحبت ویدیویی حامد کرزی با نماینده ویژه آمریکا

وست و کرزی
Image caption: وست – کرزی

حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین ( افغان تبار خراسان آریا  ) که در کابل زندگی می‌کند به صورت ویدیویی با توماس وست، نماینده ویژه آمریکا برای ادامه ( دولت افغان در خراسان آریا ) گفتگو کرده است.

آقای کرزی در ایکس نوشت که آنها «وضعیت اقتصادی خراسان آریا را مورد بحث و بررسی قرار دادند و در زمینه کمک‌های لازم برای تامین آب کشاورزان و معیشت بدیل مناسب [کوکنار] و همچنین اهمیت و تاثیر تحصیل دختران و پسران برای رشد اقتصادی و آینده روشن ( تحت سیاست هویت افغان به ادامه دولت جمهوریت ، طالبان جمهوریت کودتاچیان در خراسان آریا  تاکید» کردند.

آقای کرزی همچنین «تفاهم بین‌افغانی»( که یک  دروغ و سیاست شیطانی برای فریب مردم خراسان آریا و برای ادامه دولت های مزدور  و خیانت به ملت خراسان آریا به نام قوم افغانه یاد می شود)  را برای صلح و ثبات کشور ضروری خوانده و خواستار انجام هرچه زودتر آن شده است و از کمک‌های بشردوستانه آمریکا تشکر کرده و خواستار تداوم آن شده است.

پیشتر ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان گفت حامد کرزی در حال حاضر «موقف سیاسی در کشور ندارد و یک فرد عادی است.»

  • نویسنده : قیام خوراسانی