واکنش‌های روسیه و ترکیه به درگیری‌های حلب و ادلب در شمال سوریه
واکنش‌های روسیه و ترکیه به درگیری‌های حلب و ادلب در شمال سوریه
جنگ حومه حلب؛ چه کسانی به نیروهای سپاه حمله کردند 4 غیرنظامی در حمله افراد مسلح به دانشگاه حلب سوریه کشته شدند

در واکنش به درگیری‌های شمال سوریه و یورش برق‌آسای گروه‌های سوری مسلح مخالف رژیم بشار اسد به مواضع ارتش سوریه و گروه‌های شبه‌نظامی همسو با دمشق از جمله شبه‌نظامیان عراق، حزب‌الله و ایران در استان‌های حلب و ادلب، روسیه حملات به حلب را «نقض حاکمیت سوریه» دانسته و ترکیه حملات به ادلب و حومه آن را «تشدید تنش نامطلوب در منطقه مرزی» توصیف کرد.

به گزارش دیدبان حقوق بشر سوریه حملات پی در پی گروه‌های سوری مسلح مخالف رژیم اسد به پیشروی‌های سریع و گسترده در حومه‌های ادلب و غرب و جنوب شهر حلب منجر شده و در ادامه به تصرف دهها شهرک و روستا و بخش‌هایی از شهر حلب انجامیده است.

در این راستا گروه‌های مسلح سوری از پیشروی و کنترل خود از روز چهارشنبه گذشته تاکنون بر 64 روستا و شهرک در حومه‌های غربی و جنوبی حلب خبر می‌دهند.

به گفته رامی عبدالرحمان، مدیر دیدبان حقوق بشر سوریه این درگیری‌ها در حومه‌های حلب و ادلب تاکنون به کشته شدن 273 نفر منجر شده است.

حملات هوایی روسیه

دیدبان همچنین گزارش داد که در پاسخ به این پیشروی‌ها جنگنده‌های روسی و سوری 23 حمله هوایی به شهر ادلب و حومه آن انجام داده‌اند.

کاخ کرملین جمعه نهم آذر در این‌باره تاکید کرد که حکومت سوریه باید نظم را در حلب در پی حملات مخالفان به این شهر برقرار کند.

مسکو در بیانیه خود یورش گروه‌های سوری مسلح مخالف را «نقض حاکمیت سوریه» دانسته و خواستار تحرک فوری دولت سوریه برای بازپس‌گیری این مناطق و اعمال کنترل بر آن شد.

در بیانیه کاخ کرملین از دولت سوریه خواسته شده است تا در سریع‌ترین زمان ممکن پس از حمله مخالفان که پس از سال‌ها برای اولین بار صورت می‌گیرد حاکمیت قانون اساسی را در منطقه حلب برقرار کند.

واکنش وزارت خارجه ترکیه

از سویی وزارت خارجه ترکیه جمعه در واکنش به آخرین تحولات سوریه در بیانیه‌ای بر شبکه «ایکس» ضمن تاکید بر اهمیت اجتناب از وضعیت بی‌ثباتی در سوریه، خواستار آن شد تا حملات هوایی روسیه و سوریه به شهر ادلب که محل استقرار گروه‌های سوری همسو با آنکارا است، متوقف شود.

سخنگوی وزارت خارجه ترکیه در اشاره به «تحولات در ادلب و مناطق پیرامون آن» در این‌باره بر شبکه «ایکس» نوشت: خواستار توقف حملات شدیم. درگیری‌های اخیر به «تشدید تنش‌هایی نامطلوب در منطقه مرزی» منجر شده است.

کنترل بر 5 محله شهر حلب

بنا بر گزارش‌های رسیده از سوریه، النصره و سایر گروه‌های مسلح سوری مخالف رژیم بشار اسد جمعه نهم آذر از تسلط خود بر دانشکده نظامی و دانشکده توپخانه ارتش سوریه در محله الزهراء در شهر حلب خبر دادند.

دیدبان حقوق بشر سوریه از پیشروی تا عمق 8 کیلومتری و تسلط النصره و سایر گروه‌های مسلح سوری مخالف رژیم بشار اسد بر 5 محله در شهر حلب خبر داد.

صحنه‌های ویدیویی در رسانه‌های اجتماعی جمعه نهم آذر ورود و استقرار نیروهای گروه‌های مسلح سوری مخالف رژیم بشار اسد در مرکز محله «حلب جدید» در مرکز شهر حلب در شمال سوریه را نشان می‌دهد.

تخلیه مقرهای دولتی، نظامی و زندان‌ها

از سویی بنا بر گزارش‌ها در پی این پیشروی‌های مخالفان، فرماندهی ارتش سوریه دستور انتقال فوری افسران نظامی و خانواده‌های آنها و تخلیه اسناد از مقرهای دولتی در حلب به مکانی امن و تخلیه زندان‌ها در استان حلب و انتقال زندانیان به مکانی امن‌تر را صادر کرده است.

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:

جنگ حومه حلب؛ چه کسانی به نیروهای سپاه حمله کردند

روز شنبه خبر رسید که ۱۳ تن از اعضای سپاه پاسداران استان مازندران در نبردهای دهکده خان طومان در اطراف شهر حلب در سوریه کشته شدند.
این در حالی‌ست که آتش‌بس موجود در سوریه شهر حلب را نیز شامل می‌شود.

به گفته حسین آرین کار‌شناس نظامی رادیو فردا، گروه‌های پیکارجو دهکده استراتژیک خان طومان را از کنترل نیروهای دولتی خارج کرده و به دنبال آن اعضای سپاه پاسدران حاضر در این دهکده در درگیری با گروه‌های پیکارجو کشته شدند.

میرعلی حسینی در گفت‌و‌گو با حسین آرین از او می‌پرسد، نیروهای سپاه پاسداران دقیقاً با چه کسی و در چه منطقه‌ای از سوریه می‌جنگیدند؟

این گفت‌وگو را بشنوید:

شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۴
تصویری که رسانه‌های داخل ایران می‌گویند مربوط به اسیر شدن نیروهای سپاه پاسداران در اطراف حلب است
تصویری که رسانه‌های داخل ایران می‌گویند مربوط به اسیر شدن نیروهای سپاه پاسداران در اطراف حلب است

   جنگ در حلب جنگ با موشک ها بود

جنگ در حلب، جنگ با موشک‌ها بود

«هیچ جنگی سخت‌تر از جنگ در حلب نبود، آن‌جا جنگ با موشک‌ها بود. محرم سال 1394 درگیری سختی بین رزمندگان اسلام و نیروهای تکفیری در سوریه صورت گرفت. این عملیات با هدف بازپس‌گیری مناطق اشغال شده اطراف حلب و ضربه به نیروهای تکفیری انجام شد که طی آن، نیروهای مقاومت، شهدای زیادی را تقدیم اسلام کردند.»

به گزارش خبرنگار ایمنا، بارها به گریه می‌افتد؛ زمانی که درباره دوستان و هم‌رزمان شهیدش صحبت می‌کند. عشق به رزمنده بودن از کودکی در درونش شکل گرفته بود، درست از همان زمانی که دو برادر از روستایشان شهید شدند.

با اینکه دوران دفاع مقدس را درک نکرده بود، به تمنای دفاع از آب و خاک سرزمین مادری، لباس سبز پاسداری بر تن کرد و در لشکر ۸ نجف اشرف مشغول به خدمت شد. تکفیری‌ها که در سوریه قد علم کردند، به عشق دفاع از حرم حضرت زینب (س) مسافر شامِ بَلا شد. او که طی ۲۸ سال خدمت خود در سپاه که آن را یک وظیفه می‌داند نه شغل، در تمام مأموریت‌ها حضور داشته است، سه سال حضور در سوریه را از بهترین سال‌های عمرش می‌داند و معتقد است که حتی اگر یک بار دیگر زنده شود و بخواهد شغلی را انتخاب کند، باز هم همین لباس نظامی را خواهد پوشید.

در طول این سه سال با پنج، شش لشکر در سوریه همکاری کرد و بعد از بازگشت تمام جزئیات روزهای حضور در آن‌جا را در هفت، هشت دفتر به ثبت رساند، به طوری که می‌تواند با قطع یقین بگوید در عملیات‌های مختلف با چه کسانی بوده و در این عملیات‌ها چقدر گلوله و توپ زده شده است.

همه چیز دربارهٔ حملهٔ گروه‌های شورشی در سوریه؛ بازیگران برنده و بازنده

نیروهای شورشی به رهبری تحریرالشام در خیابانی در الرشیدین در استان حلب سوریه
نیروهای شورشی به رهبری تحریرالشام در خیابانی در الرشیدین در استان حلب سوریه

اما این گروه‌ها که شورش جدید را رقم زده‌اند، چه سابقه‌ای دارند؟ ایدئولوژی آن‌ها چیست و مورد حمایت کدام بازیگر خارجی قرار دارند؟

هیئت تحریر الشام

این گروه ابتدا به عنوان جبهه النصره که شاخه‌ای از گروه القاعده در سوریه بود شناخته می‌شد. جبهه النصره در سال ۲۰۱۲ به عنوان شاخه‌ای از گروه القاعده در سوریه ایجاد شده بود و در جریان جنگ داخلی این کشور نقش مهم و پررنگی داشت. با این حال پس از بروز اختلافات، این گروه دچار انشعاب شد و در سال ۲۰۱۶ گروه تازه‌ای به نام هیئت تحریر الشام ظهور کرد.

این گروه جدید ارتباط خود را با القاعده قطع و تاکید کرد که دیگر نسبتی با آن مجموعه ندارد.

با این حال رویکردهای تحریر الشام همچنان سلفی است و باورهای ایدئولوژیک نزد رهبران آن از جمله رهبر اصلی‌اش، ابومحمد الجولانی، که پیشتر فرمانده جبهه النصره شناخته می‌شد دیده می‌شود.

تحریر الشام با گروه داعش که در شرق سوریه حضور دارد نیز متفاوت است و این دو در گذشته حتی با یکدیگر وارد درگیری شده‌اند. از آنجا که تحریر الشام مدتی کنترل ادلب را هم در اختیار داشته، نوع حکومت‌داری آن‌ را می‌توان بیشتر شبیه طالبان دانست تا این‌که به داعش شباهت داشته باشد.

تحریر الشام رهبر اصلی حملات روزهای اخیر در سوریه است و دیگر گروه‌های مخالف حکومت بشار اسد را گردهم آورده تا با همراهی یکدیگر بتوانند مناطق بیشتری از خاک سوریه را تحت تسلط خود در آورند. از جمله آن‌ها می‌توان به گروه‌های نورالدین زنکی، جیش‌الإسلام، احرار الشام و فیلق الشام اشاره کرد.

رسماً ارتباطی میان ترکیه و این گروه شورشی وجود ندارد اما ناظران منطقه‌ای بر این باورند که تحریر الشام در جهت اهداف دولت اردوغان گام بر می‌دارد و پیشتر هم آنکارا از آن‌ها برای ضربه زدن به نیروهای کرد، از جمله گروه کوچکی که در نزدیکی حلب حضور دارند، استفاده کرده بود.

ارتش آزاد سوریه

برخلاف گروه‌های ایدئولوژیک اسلامگرا، ارتش آزاد سوریه متشکل از فرماندهان نظامی پیشین ارتش سوریه است و رویکردی ملی‌گرا دارند. این گروه از ابتدای جنگ داخلی در سوریه مورد حمایت کشورهای غربی قرار داشتند و از سربازان فراری ارتش بشار اسد تشکیل شده‌اند. این گروه که در ابتدا در مناطق مختلفی از سوریه فعال بودند حالا تنها در مناطق تحت کنترل ترکیه در شمال این کشور محدود هستند.

با این حال ارتش آزاد سوریه هم در این هجوم مشارکت داشته و در پیشروی شورشیان حضور دارد.

چرا حالا؟

پیشروی حملات این گروه‌های ستیزه‌جو بلافاصه پس از آن صورت می‌گیرد که آتش‌بس میان حزب‌الله لبنان و اسرائيل نهایی شد. در طول سال‌های اخیر، نیروهای حزب‌الله و همچنین گروه‌های تحت نظر جمهوری اسلامی مانند «لشکر فاطمیون» نقش مهمی در جلوگیری از پیشروی این گروه‌ها ایفا می‌کردند، اما در طول ماه‌های اخیر بخش قابل توجهی از تمرکز نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی متوجه جبهه لبنان شد.

از سوی دیگر از کار افتادن اتاق عملیات جریان موسوم به «محور مقاومت» باعث شد تا هماهنگی این گروه‌ها برای جلوگیری از پیشروی گروه‌های مخالف این جریان با دشواری بیشتری رو به رپیشروی گروه‌های مخالف این جریان با دشواری بیشتری رو به رو شود.

ضمن این‌که در طول هفته‌های اخیر ارتش اسرائيل بارها مرز لبنان و سوریه را با هدف قطع ارتباط میان حزب‌الله و گروه‌های وابسته به جمهوری اسلامی در سوریه بمباران کرده بود تا بتواند راه ارتباطی میان بخش‌های مختلف جریان موسوم به «محور مقاومت» در منطقه را قطع کند.

حزب‌الله یک گروه شبه‌نظامی و در عین حال یک حزب سیاسی است. ایالات متحده حزب‌الله را یک سازمان تروریستی می‌داند، اما اتحادیه اروپا شاخهٔ نظامی آن را در فهرست سیاه قرار داده و حزب سیاسی آن را تروریستی نمی‌داند. حزب سیاسی حزب‌الله در پارلمان لبنان هم نمایندگانی دارد.

البته در طول چند ماه اخیر تحرکاتی از سوی این گروه‌ها برای انجام عملیات و پیشروی مشاهده شده بود اما حرکت اصلی بعد از برقراری آتش‌بس میان حزب‌الله و اسرائيل صورت گرفته است.

حلب که یکی از مراکز اصلی حضور نیروهای ایرانی است حالا یکی از نقاطی است که گروه‌های شورشی مدعی هستند که توانسته‌اند وارد آن‌جا شوند.

3506547d 6093 4325 B484 Bde766b77abc

خبرگزاری رسمی سوریه امروز، جمعه، گزارش داد در پی حمله عناصر مسلح به مجتمع دانشگاهی شهر حلب، چهار غیرنظامی کشته شدند.

بر اساس اعلام «دیدبان حقوق بشر سوریه»، گروه «هیئت تحریر شام» و دیگر گروه‌های هم‌پیمان آن که در حال انجام یک حمله گسترده در شمال غربی سوریه علیه نیروهای دولتی هستند، صبح روز جمعه به شهر حلب حمله کردند. این گروه‌ها در حمله خود تعدادی موشک به خوابگاه‌های دانشگاهی در مناطق تحت کنترل نیروهای دولتی در حلب شلیک کردند. در این حمله یکی از دانشجویان زخمی شد و خساراتی به ساختمان خوابگاه وارد آمد.

این حمله، بخشی از درگیری‌های شدیدی است که میان نیروهای مسلح و نیروهای دولتی سوریه در شمال غربی کشور در جریان است. «دیدبان» همچنین گزارش داده است که شمار کشته‌های این درگیری‌ها تا روز پنج‌شنبه به 242 نفر رسیده است. در این درگیری‌ها، 129 نفر از افراد مسلح و 82 نفر از نیروهای دولتی سوریه و هم‌پیمانانشان کشته شده‌اند. اطلاعات دقیق‌تری درباره وضعیت درگیری‌ها در دسترس نیست و تأیید این اخبار از منابع مستقل امکان‌پذیر نیست.

گروه‌های مسلح همچنین جاده‌ای مهم را که دمشق را به حلب متصل می‌کند، مسدود کرده‌اند. دیدبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد افراد مسلح در حال پیشروی به سوی شهر حلب، مرکز استان حلب هستند.

در این میان، خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) نیز گزارش داد که «گروه‌های تروریستی» به طور گسترده به چند نقطه نظامی در روستاها و شهرک‌های مختلف حمله کرده‌اند. این حملات که به گفته مقام‌های دولتی «نقض آشکار توافقات کاهش تنش است»، با مقابله نیروهای ارتش سوریه مواجه شده است. ارتش سوریه اعلام کرده که در جریان این درگیری‌ها، با همکاری متحدانش، خسارات قابل توجهی به گروه‌های مهاجم وارد شده است.

سوریه از سال 2011 شاهد درگیری‌های خونین داخلی است که تاکنون بیش از نیم میلیون کشته به همراه داشته و علاوه بر خرابی‌های گسترده، میلیون‌ها نفر را نیز آواره کرده است.

۱۰ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۳۴

رونق بازار لیلامی در کابل؛ مردم به دمبال لباس‌های گرم و ارزان هستند

بازار‌های فروش لباس دست دوم افغانستان.
بازار‌های فروش لباس دست دوم در خراسان آریا .

عبدالمصور یکی از دکانداران در شهرکابل می‌گوید کار و بار اش نسبت به سال های گذشته کمرنگ شده و تصمیم دارد برای خود و فرزندان اش لباس دست دوم را ازلیلامی فروشی ها خریداری کند.

او درمورد به رادیوآزادی گفت :
“کارو بار نیست من هم توان خرید لباس نو از مغازه را ندارم ، برای خود و فرزندان خود از کراچی های که لباس های لیلامی میفروشند لباس برای زمستان خریداری میکنیم ،هوا سرد شده مقصد گذاره خود را میکنیم ، خریدن لباس نو بسیار مشکل است

اما برخی از خانواده های بی بضاعت درشهرکابل می‌گویند، امسال به دلیل مشکلات اقتصادی حتی توان خرید لباس لیلامی را هم از دست داده اند.

یک بانو که نخواست نام اش در گزارش گرفته شود به رادیوآزادی گفت درخانه های مردم لباس شویی میکند ولباس های زمستانی را مردم برایش کمک می کنند.

“قبلا از مغازه ولیلامی ازهردولباس میخریدیم، شوهرم وظیفه داشت مگرحالا هیچ چیزی گرفته نمی توانم دریک بلاک کارمیکنم لباس های کهنه خود را میدهند با همو لباس ها تن خود را پت میکنیم ،خدا سرما روشنی کند.”

دراین حال شماری از فروشنده گان لباس های لیلامی درشهرکابل می‌گویند، که امسال بازارها پررونق اند، اما قدرت خرید مردم پائین است.

بازار‌های لیلامی بامیان افغانستان.
بازار‌های لیلامی بامیان خراسان آریا .

احمدالله یکی ازلیلامی فروشان درناحیه هشتم شهرکابل به رادیوآزادی گفت اکثرا این لباس ها به قیمت های مختلف بین حدود ۵۰ تا ۵۰۰ دیار  به فروش می رسد.

“جنب و جوش مردم خیلی زیاد است، اما مردم توان خریدن ندارند ، میایند سیل میکنند و میروند ، لباس های لیلامی ما تا ۴۰ افغانی قیمت دارد ، اما مردم توان خرید همو را هم ندارند ، همرای ما چنه میزنند، اقتصاد مردم خراب است. ”

او می گوید در دوره جمهوریت فروشات شان بسیارخوب بود و بیشتر زنان که کارمندان دولت بودند ، برای خرید لباس های لیلامی برای خود و فرزندان شان نزد آنها مراجعه می کردند.

لباس های دست دوم یا لیلامی اکثرا از کشورهای دیگر به شکل بسته های بزرگ وارد خراسان آریا  می شود که بعدا بالای کراچی ها و در دکان ها درمناطق مختلف شهرکابل برای فروش گذاشته می‌شوند.

داکتران می گویند لباس های لیلامی که از کشورهای دیگر وارد، خراسان آریا  می‌شوند ، پاک نبوده واگر فورا استفاده شود سبب بروز امراض مختلف ساری و جلدی نزد افراد می‌شود.

داکتر عدالحق کریمی متخصص بخش امراض جلدی درصحبت با رادیوآزادی گفت نیاز است تا این لباس ها قبل از استفاده شسته شوند.

این لباس ها ممکن درکشورهای خارجی درست شتشو نشوند و درقسمت بسته بندی این ها مشکل باشد که ممکن خیلی مکروب ها همرایشان انتقال شود وقتی به خراسان آریا  میایند درمحیط های پاک باز ونگهداری نمی شوند، که بسیاری امراض ساری از آنها انتقال میکند، این لباس ها باید خوب شسته شوند ومدت یک روز در زیرآفتاب خشک شوند و بعدا استفاده شوند.”

درشهرکابل در منطقه سینمای پامیر، ده افغانان ، بازار لیسه مریم و برخی مناطق دیگر ازمحلات عمده و مشهور فروش لباس و بوت های لیلامی خوانده می شوند، که با فرا رسیدن فصل سرما جمع و جوش بیشتر پیدا میکنند.

دراین بازارها ، بیشتر پیراهن های زنانه ، کرتی و پتلون مردانه ، بالاپوش ، جاکت ، لباس های طفلانه و بوت های لیلامی را می توان پیدا کرد.

 

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : رادیو آزادی ، العربیهٔ