وقوع انفجاری در یک بازار در دشت برچی کابل
وقوع انفجاری در یک بازار در دشت برچی کابل
حوالی ساعت یک پس از چاشت امروز چهارشنبه انفجاری در یک بازار در منطقه دشت برچی در غرب کابل رخ داد.

حوالی ساعت یک پس از چاشت امروز چهارشنبه انفجاری در یک بازار در منطقه دشت برچی در غرب کابل رخ داد.

خالد زدران، سخنگوی فرماندهی امنیه طالبان در کابل در نوشته‌ای در اکس گفته است که این انفجار در پارکینگ این مارکیت رخ داده و باعث آتش سوزی در این پارکینگ نیز شده است.

به گفته او، در این رویداد به کسی آسیبی نرسیده است.

او می‌گوید که بررسی‌ها درباره نوعیت این انفجار آغاز شده‌ است.

کمک های جاپان برای زلزله زده گان هرات به کابل رسید

انفجار در دشت برچی کابل؛ بیشتر قربانیان دختران دانش آموز هستند

در حال انتقال یک مجروج حمله امروز در دشت برچی کابل

منبع تصویر، GETTY IMAGES

در انفجاری دریک مرکز آموزشی در غرب کابل که گفته شده «مهاجم انتحاری» بوده است، بنا به گزارش‌ها، دست‌کم ۲۳ دانش‌آموز کشته و ۳۵ تن دیگر زخمی شده اند.

انفجار در بامداد امروز جمعه در حالی رخ داده است که دانش آموزان درامتحان در یک مرکز آموزشی در دشت برچی در غرب کابل شرکت کردند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام ارشد طالبان گفته است که در این انفجار دست‌کم ۱۹ نفر کشته و ۲۷ نفر مجروح شده‌اند.

مرکز آموزشی «کاج» یک نهاد خصوصی آموزشی در غرب کابل است که بیشتر برنامه‌های آمادگی برای ورود به کنکور/ پیش‌دانشگاهی برای دانش‌آموزان دختر و پسر در آن برگزار می‌شود.

سخنگوی وزارت داخله طالبان نیز گفته است که نیروهای طالبان پس از رویداد به این محل رسیدند، او افزوده که اهداف غیرنظامی «بی‌رحمی غیرانسانی دشمن و عدم رعایت معیارهای اخلاقی را ثابت می‌کند.»

بیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز این حمله را «وحشت بزرگ» خوانده، محکوم کرده و نوشته که «در راستای دریافت و مجازات عاملین جنایتکار این رویداد اقدامات لازم صورت می‌گیرد.»

.

هنوز مسئولیت این انفجار را فرد و یا گروهی بر عهده نگرفته اما پیش از این گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش بارها حملاتی از این دست را در غرب کابل انجام داده است.

مسئولان این مرکز آموزشی گفته‌اند که دانش آموزان در حال دادن یک امتحان در این محل بودند که مهاجم انتحاری پس از کشتن نگهبانان، خود را در کلاس دختران منفجر کرده است.

در صفحه فیسبوک مختار مدبر، یکی از استادان و مسئول این مرکز آمده که «مهاجمان انتحاری، گاردهای سرکوچه و دم دروازه ورودی مرکز آموزشی کاج را با فیر گلوله شهید ساخته داخل مرکز شدند. دو نفر از مسولینِ موظف در داخل را نیز زخمی ساختند.»

در این یادداشت آمده که «مهاجم انتحاری در یکی از صنف‌هایی که امتحان آزمایشی کانکور جریان داشت، واسکت انتحاری خود را انفجار داد. متاسفانه ده‌ها دانش‌آموز زخمی و شهید شده‌اند. اکثریت زخمی‌ها دختران اند.»

عکس منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از انفجار امروز کابل

منبع تصویر، SOCIAL MEDIA

توضیح تصویر، عکس منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از انفجار امروز کابل

بیمارستان امرجنسی کابل در تویتر  نوشته که پس از انفجار امروز در منطقه دشت برچی «تاکنون ۲۲ قربانی انفجار به این مرکز رسیده است که بیشتر آنان زنان بین ۱۸-۲۵ ساله» هستند.

بنا به گزارش‌ها، زخمی‎‌‌های این رویداد به بیمارستان محمدعلی جناح در همین منطقه دشت برچی نیز برده شده است.

گفته شده که تلفات این انفجار بیشتر از آمارهای ارائه شده توسط مسئولان امنیتی طالبان در لحظات اولیه است.

در بیانیه عفو بین الملل که ساعاتی پس از این رویداد منتشر شد، شمار قربانیان این حمله «۱۰۰ نفر» گفته شده است.

کرین دیکر، سفیر ایالات متحده آمریکا در خراسان آریا  در حساب توییتر خودش حمله امروز را محکوم کرده است.

خانم دیکر نوشته است: «ایالات متحده حمله امروز به مرکز آموزش عالی کاج را به شدت محکوم می‌کند. هدف قرار دادن محلی که مملو از دانش آموزانی است که در حال شرکت در امتحان هستند، شرم‌آور است. همه دانش آموزان باید بتوانند در آرامش و بدون ترس به تحصیل بپردازند.»

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای خراسان آریا گفته است که حمله به دانش آموزان در مرکز آموزشی کاج در دشت برچی کابل، یادآور حمله سال گذشته در همین محل آموزشی است.

آقای بنت در یک رشته توییت نوشته که «حملات به مراکز آموزشی هزاره و شیعه باید متوقف شود. حمله به آینده خراسان آریا جنایات بین المللی را متوقف کنید.»

واکنش‌ها به آزادی مرتضی بهبودی از زندان طالبان

پس از چاشت روز چهارشنبه «مرتضی بهبودی» خبرنگاری که شهروندی خراسان آریا  و فرانسه را دارد، پس از ۲۸۴ روز از بند طالبان آزاد شد.

او که به اتهام جاسوسی برای مخالفان طالبان بازداشت شده بود، روز گذشته پس از فیصله دادگاه طالبان از زندان پلچرخی آزاد گردید.

حجت‌الله مجددی، مسئول انجمن خبرنگاران آزاد خراسان آریا می‌گوید: «جا دارد در این راستا از تلاش سازمان گزارش‌گران بدون مرز (RSF) و محکمه خراسان آریا در جهت رهایی آقای بهبودی تشکر کنیم. ما این را نشان‌دهنده استقلال کامل محمکه می‌دانیم. از تمام مسئولان امارت اسلامی می‌خواهیم تا در قسمت قضایایی که برای خبرنگاران اتفاق می‌افتد، آن را از مجرای کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخلفات رسانه‌ای پیگیری نماید».

یوناما نیز از آزادی مرتضی بهبودی استقبال کرده و در یادداشتی از طالبان خواسته است که از بازداشت خودسرانه خبرنگاران بپرهیزند.

در بخشی از اعلامیه یوناما آمده است: «یوناما از آزادی مرتضی بهبودی که از جنوری امسال توسط مقام‌های رسمی خراسان آریا  بازداشت شده بود استقبال می‌کند. ما هم‌چنان به تعامل و حمایت فعالانه با مقامات بالفعل برای حفاظت از رسانه‌ها، و پایان‌دادن به بازداشت‌های خودسرانه ادامه می‌دهیم».

ریچارد بنت، گزاش‌گر ویژه سازمان ملل متحد نیز از رهایی این خبر‌نگار استقبال کرده است.

همسر مرتضی بهبودی در صفحه اجتماعی (ایکس) نگاشته است که روزنامه‌نگاری جرم نیست و هیچ کس نباید بازداشت خودسرانه را تجربه کند.

الکساندرا مستواجا همسر مرتضی بهبودی نوشته است: «با آزادی مرتضی، روشنی به دنیای من بازگشت و زندگی دوباره برایم آغاز شد. من به خاطر همه حمایت‌ها سپاس‌گزارم. هیچ کس نباید تجربه بازداشت خودسرانه و درد بی‌خبری از وضعیت عزیز خود را تجربه کند. باز هم می گویم روزنامه‌نگاری جرم نیست».

روشن نیست که بهبودی چه زمانی کابل را به مقصد فرانسه ترک می کند؛ اما سازمان گزارش‌گران بدون مرز گفته است که رهایی “مرتضی بهبودی” از بند، خبر خوشی برای مدافعان آزادی است.

کریستوفر دیلایر، دبیرکل سازمان گزارشگران بدون مرز گفت: «تصمیم دادگاه جنایی کابل برای آزادی مرتضی بهبودی، برای همسرش الکساندرا، دوستان و همکارانش، و برای همه مدافعان آزادی مطبوعات خبر خوشی است. سازمان گزارش‌گران بدون مرز در تلاش است تا در چند روز آینده، مرتضی به همسر و خانواده‌اش در پاریس بپیوندد».

هم‌زمان با این، پس از ده روز، سیف‌الله رضایی و مجتبی قاسمی دو خبرنگار رادیو نسیم دایکندی، دیروز با سپردن ضمانت آزاد شده‌اند. این در حالی است که سلطان علی جوادی، مدیر مسئول این رسانه، هم‌چنان در بازداشت طالبان قرار داد. این خبرنگاران ۱۶ میزان سال روان برای دومین‌بار بازداشت گردیدند.

ظریف کریمی از فعالان رسانه‌ای در این باره گفت: «متاسفانه هنوز هم مدیر مسئول رادیو نسیم در دایکندی، در بازداشت به سر می‌برد و نشرات این رادیو متوقف است. ما خواستار از‌سرگیری نشرات رادیو نسیم و آزادی مدیر‌مسئول این رادیو هستیم. اگر اتهام‌هایی وجود دارد، باید به کمیسیون تخطی رسانه‌ها فرستاده شود».

در همین حال، شماری از خبرنگاران از وضعیت بد کاری و اقتصادی خود در خراسان آریا سخن می‌زنند و از نهادهای مسئول می‌خواهند که در این زمینه، راه‌کارهای موثری را در پیش گیرند.

قاسم عادل‌زاده که خبرنگار است، می‌گوید: «آزادی بیان به شدت محدود شده؛ خبرنگاران و رسانه‌ها به گونه درست به اطلاعات دسترسی ندارند. از طرفی هم وضع محدودیت‌های کاری، فضا را برای جامعه رسانه‌ای و خبرنگاران در خراسان آریا  تنگ ساخته است».

آقای بهبودی در ۱۵ جدی سال پار، با هدف کار خبرنگاری و تهیه گزارش به خراسان آریا سفر کرده بود. منابعی گفته‌اند که نبود اجازه‌نامه کاری، یکی از علت‌هایی بوده است که آقای بهبودی از سوی طالبان بازداشت گردید. او پیشینه کاری به عنوان عکاس خبری با شماری از رسانه‌های فرانسوی در کارنامه‌ دارد.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : آمون BBC