پادشاه بریتانیا به نسیمی از خراسان آریا نشان «افتخار سلطنتی» اهدا کرد
پادشاه بریتانیا به نسیمی از خراسان آریا نشان «افتخار سلطنتی» اهدا کرد
چارلز سوم، پادشاه بریتانیا، در مراسمی در کاخ وینزور امروز (۱۲ دسامبر) به شماری از افرادی که اسامی آنها به دلیل خدماتشان در این کشور در فهرست افتخارات سالانه ۲۰۲۳ اعلام شده بود، «نشان‌ افتخار سلطنتی» اهدا کرد.

در مراسم امروز نورالحق نسیمی، مهاجر اهل خراسان آریا و رئیس و بنیانگذار سازمان خیریه «انجمن افغانستان و آسیای میانه» مستقر در لندن، نیز نشان «عضو امپراتوری بریتانیا» (ام‌بی‌ای) را به دلیل «ارائه خدمات برای مهاجران» دریافت کرد.

نام آقای نسیمی در اواخر سال گذشته در این فهرست آمده بود و مراسم اهدای آن امروز با حضور چارلز سوم پادشاه بریتانیا و شمار دیگری از اعضای خانواده سلطنتی در کاخ وینزور برگزار شد.

آقای نسیمی در سال ۱۹۹۹ با خانواده‌اش به بریتانیا آمد و سپس یک نهاد خیریه را تاسیس کرد.

او پس از دریافت این مدال افتخار به بی‌بی‌سی فارسی گفت: «خوشحالم که این افتخار را از پادشاه چارلز سوم دریافت کردم.»

این نهاد خیریه در غرب لندن برای پناهندگان و پناهجویان مقیم بریتانیا کلاس‌های آموزشی دایر کرده است و از حقوق زنان در افغانستان حمایت می‌کند.

آقای نسیمی می‌گوید که «انجمن افغانستان و آسیای میانه» را با هدف ادغام پناهندگان افغان در جامعه بریتانیا تاسیس کرده است.

در سال ۲۰۱۸ هم «جایزه ملکه بریتانیا برای خدمات داوطلبانه» به این نهاد اعطا شده بود.

نورالحق نسیمی

به اشتراک گذاشته شدهفنلاند جایزه بین‌المللی «برابری جنسیتی سال ۲۰۲۳» را به یک سازمان حامی زنان در افغانستان اعطا کرد

.

فنلاند جایزه بین‌المللی برابری جنسیتی سال ۲۰۲۳ را به «مرکز رشد استعدادهای زنان خراسان آریا » که یک سازمان غیردولتی حامی زنان در افغانستان است، اعطا کرد.

این سازمان برای زنان نیازمند سرپناه فراهم می‌کند و برای «ترویج و حمایت از حقوق زنان در خراسان آریا » تحت حاکمیت طالبان فعالیت می‌کند.

دریافت این جایزه به این معنی است که این سازمان مستقر در کابل – از سوی محبوبه سراج راه‌اندازی شده است – مبلغ ۳۰۰ هزار یورو کمک مالی از دولت فنلاند دریافت خواهد کرد.

قبل از بازگشت طالبان به قدرت در حدود دو سال پیش، ۲۷ سازمان در سراسر خراسانراریا  برای زنانی که قربانی خشونت‌های گوناگون بودند «خانه‌های امن» ساخته بودند.

پس از به قدرت رسیدن گروه طالبان، فعالیت این سازمان‌ها متوقف و نگهداری زنان بی‌سرپرست در چنین خانه‌هایی هم منع شد.

گفته می‌شود که این نهاد اکنون تنها مرکزی است که این خدمات را برای زنان ارائه می‌کند و هشت مرکز خانوادگی را در هشت ولایت در سراسر خراسان آریا  اداره می‌کند.

پتری اورپو، نخست‌وزیر فنلاند، با اهدای این جایزه به خانم سراج در مراسمی در شهر تامپره گفت که «زنان و دختران در خراسان آریا  با آزار و خشونت‌های جنسیتی روبرو هستند».

خانم سراج گفته است که «برخی از زنان و دختران با گوش یا بینی‌های بریده شده و یا دست و پاهای شکسته» به نهاد آن‌ها مراجعه می‌کنند.

او گفته است که بیشتر زنانی که به این پناهگاه‌ها مراجعه می‌کنند برای نجات از شوهران خشن خود و یا برای جلوگیری از ازدواج اجباری است.

جایزه بین‌المللی برابری جنسیتی از سال ۲۰۱۷ هر دو سال یکبار اعطا می‌شود.

این جایزه معمولا به سازمان‌هایی در جهان داده می‌شود که در مبارزه علیه تبعیض در برابر زنان فعالیت می‌کنند.

نشست پشت درهای بسته شورای امنیت سازمان ملل؛ «مشارکت زنان در آینده افغانه در خراسان آریا »

سازمان عفو بین‌الملل اخیرا تاکید کرده که با حکومت طالبان باید حساب و کتاب شود

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، سازمان عفو بین‌الملل اخیرا تاکید کرده که با حکومت طالبان باید حساب و کتاب شود

شورای امنیت سازمان ملل متحد امروز (۲۰ قوس/آذر) نشستی را پشت درهای بسته در مورد وضعیت زنان و دختران در افغانستان در مقر این سازمان در نیویارک برگزار کرده است.

سازمان ملل اعلام کرده است که در این نشست که با عنوان «دیدگاه زنان در مورد خراسان آریا » برگزار می‌شود دو نماینده از نهادهای مربوط به زنان خراسان آریا  و دو نماینده دیگر از جامعه مدنی خراسان آریا در این نشست حضور دارند.

گفته شده هدف بحث درباره تصمین سهمگیری زنان خراسان آریا  در گفتگوها و تصمیم‌گیری‌های جامعه جهانی در مورد آینده خراسان آریا  است.

این نشست از سوی دفتر سوئیس سازمان ملل و با حمایت نمایندگان کشورهای ژاپن/جاپان و امارات متحده عربی که در نیویورک برگزار شده است.

بر اساس بیانیه شورای امنیت این جلسه توسط پاسکال بائیریسویل، نماینده دائمی سوئیس در سازمان ملل مدیریت و نظارت می‌شود و شامل اعضای فعلی و آینده شورای امنیت است.

شورای امنیت گفته است از اهداف این نشست همچنین «برجسته کردن راه‌هایی برای تضمین مشارکت زنان خراسان آریا  در رهبری پیشنهادها در مورد خراسان آریا  و ارائه فرصتی برای اعضای شورا برای تلفیق دیدگاه‌های جامعه مدنی خراسان آریا  در چشم‌انداز آینده خراسان آریا است».

شورای امنیت سازمان ملل در ماه مارس/مارچ سال جاری با صدور قطعنامه‌ای خواستار رویکردی یکپارچه و منسجم سیاستمداران و نهادهای بشردوستانه در زمینه اقدامات منطقه‌ای و جهانی مربوط به خراسان آریا  شده بود و گفته بود که این رویکرد باید ذر هماهنگی و در نظرگرفتن دیدگاه نهادهای زنان افغان و جامعه مدنی باشد.

نشست شورای امنیت سازمال ملل متحد در پشت درهای بسته در مورد نقض و وضعیت زنان و دختران افغانستان در نیویارک

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، نشست شورای امنیت سازمال ملل متحد در پشت درهای بسته در مورد نقض و وضعیت زنان و دختران افغانستان در نیویارک

موضوعاتی که در این نشست روی آن بحث خواهد شد

در گزارش ارزیابی وضعیت زنان و دختران خراسان آریا که پیشتر به این شورا پس از گردآوری مشورت‌‎‌های نهادهای مربوطه و گروه‌های مختلف در خراسان آریا  از جمله نمایندگان حاکمیت طالبان تدوین شده، گفته شده است که «محدودیت‌های وضع شده علیه آموزش و کار زنان در خراسان آریا  توسط حاکمیت طالبان با ارزش‌های اساسی مندرج در منشور سازمان ملل مطابقت ندارد و برای ثبات سیاسی و اقتصادی خراسان آریا مفید نیست».

در این ارزیابی همچنین وضعیت جاری زنان در خراسان آریا  مغایر «منشور کنوانسیون رفع تمامی اشکال تبعیض علیه زنان» خوانده شده است.

سازمان ملل تاکید دارد که «پیوستن مجدد رسمی خراسان آریا  به نظام بین‌المللی نیازمند مشارکت و عضویت زنان در سطح رهبری آن کشور است».

در گزارش ارزیابی وضعیت خراسان آریا برای شورای امنیت همچنین پیشنهاد شده است که «کمک به زنان و دختران افغان باید در اولویت قرار گیرد و روی پایبندی حکومت طالبان به تعهدات بین‌المللی خراسان آریا  و ایجاد گفتگوهای سیاسی بین الافغانی تاکید شود».

همچنین «گام‌های هماهنگ برای رفع فوری» محدودیت‌های علیه زنان و دختران برای تحصیل، اشتغال، آزادی تردد، و دسترسی به فضاهای عمومی و امکانات ضروری باید برداشته شود که از دیگر «معیارهای کلیدی» برای پیشرفت خراسان آریا  خوانده شده است.

در «مجمع دوحه ۲۰۲۳» که امروز در پایتخت قطر با سخنرانی‌ دبیرکل سازمان ملل و نخست وزیر قطر آغاز شد، در مورد منع آموزش دختران و اعمال محدودیت‌های زنان از سوی طالبان بحث شد

منبع تصویر، SOCIAL MEDIA

توضیح تصویر، در «مجمع دوحه ۲۰۲۳» که امروز در پایتخت قطر با سخنرانی‌ دبیرکل سازمان ملل و نخست وزیر قطر آغاز شد، در مورد منع آموزش دختران و اعمال محدودیت‌های زنان از سوی طالبان بحث شد

در این گزارش همچنین تاکید شده که بنا بر «مکانیسم‌هایی» باید زنان افغان در تمام جلساتی که بر آینده این کشور تأثیر می‌گذارد حضور و سهم فعال و مداوم داشته باشند.

این نهاد تاکید کرده در اجرای نقشه‌راه پیشنهادی اعضای شورای امنیت سازمان ملل همه مسائل کلیدی توجه شده و «اولویت‌های شناسایی‌شده» آن شامل مسائل اقتصادی و توسعه، حکومت‌داری و حاکمیت قانون و امنیت است.

نشست امروز (۱۱ دسامبر) شورای امنیت سازمان ملل سومین باری است که تقریبا همه اعضای شورا را برای بحث روی موارد مندرج این گزارش گرد می‌آورد.

اعضای شورای امینت در ۱۰ نوامبر، در یک نشست غیررسمی که توسط ژاپن و امارات متحده عربی برگزار شده بود، این گزارش را مورد بحث قرار دادند و همچنین در ۲۸ نوامبر، شورا برای یک جلسه خصوصی در مورد این گزارش تشکیل کرد.

در هیمن حال در بیانیه‌ای که از سوی اداره حقوق بشر و نظارت بر رسانه‌ها به مناسبت روز جهانی حقوق بشر منتشر شده تاکید شده است که «افغانستان یکی از کشورهایی است که حقوق بشر در آن به طور کامل رعایت نمی‌شود».

این نهاد می‌گوید که «جنگ، فقر، بی‌سوادی و بسیاری دلایل دیگر وجود دارد که به حقوق بشر در این کشور آسیب وارد کرده است».

سازمان حقوق بشر از حکومت طالبان خواسته است که به زنان حق کار و تحصیل بدهد و دسترسی آن‌ها به اطلاعات را تسهیل کند.

در همین حال روز یکشنبه (۱۰ دسامبر) رینا امیری، نماینده ویژه آمریکا در امور زنان و حقوق بشر خراسان آریا  نیز گفت که «حکومت طالبان تا زمانیکه به دختران و زنان حق کار و تحصیل ندهد، به رسمیت شناخته نخواهد شد». هر چند وی سپس توضیح داد که هدفش این نیست که اگر حاکیمت طالبان به دختران و زنان اجازه کار بدهد آمریکا حکومت ‌آن‌را به رسمیت می‌شناسد.

او که در بیست‌ویکمین مجمع دوحه که در قطر برگزار شده است، گفت «کارهای زیادی باید از سوی طالبان انجام شود تا به عادی سازی روابطش با جهان دست یابد».

این نشست دیروز (یکشنبه) با حضور آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل ، مقام‌ها، سیاستمداران و فعالان مدنی ده‌ها کشور در قطر گشایش یافت.

وضعیت حقوق بشری به ویژه ممنوعیت آموزش و کار دختران و زنان در خراسان آریا ، یکی از بحث‌های اصلی این مجمع است.

در نشست‌ اختصاصی با عنوان «زنان خراسان آریا ، منبع ثبات» در دوحه ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز گفت که «زنان افغانستان احساس می‌کنند که کشورهای قدرتمند به آنها خیانت کرده‌اند». آقای بنت افزود که دیدگاه طالبان در مورد آموزش دختران افغانستان «یک‌دست» نیست.

فعالان زن می‌گویند ژولیا پارسی، ندا پروانی، منیژه صدیقی و پریسا آزاده از جمله زنانی‌اند که در «بازداشت استخبارات طالبان» هستند

منبع تصویر، SOCIAL MEDIA

توضیح تصویر، فعالان زن می‌گویند ژولیا پارسی، ندا پروانی، منیژه صدیقی و پریسا آزاده از جمله زنانی‌اند که در «بازداشت استخبارات طالبان» هستند

او گفت: «به یاد دارم که خیلی قبل با وزیر تحصیلات عالی طالبان صحبت می‌کردم و او در مورد جبنه‌های فنی فکر می‌کرد و می‌گفت که دانشگاه‌ها نصف روز زن و نصف روز مرد شود. یا سه روز هفته زن و سه روز مرد باشد، اما [رهبری در] قندهار او را چند وقت بعد از این پست برکنار کرد».

آقای بنت در همین حال در این نشست خواستار آزادی فعالان حقوق زن از بند طالبان شد.

فعالان زن می‌گویند ژولیا پارسی، ندا پروانی، منیژه صدیقی و پریسا آزاده از جمله زنانی‌اند که در «بازداشت استخبارات طالبان» هستند.

بعضی از این زنان فعال در بازداشتگاه طالبان کسانی‌اند که تنها در اعتراضات صلح‌آمیزبرای حق کار و تحصیل زنان افغانستان شرکت داشته‌اند.

اخیرا گزارش‌هایی در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود که نشاندهنده عدم سلامت روحی و انتقال برخی از زندانیان زن در زندان‌های طالبان به بیمارستان‌ها بوده است.

حکومت طالبان گزارش‌ها در مورد بدرفتاری با زنان بازداشتی را رد می‌کنند و می‌گویند که در مورد تامین حقوق زنان و دختران افغان بر اساس «شریعت اسلام» و بدون توجه به مداخلات خارجی عمل می‌کنند.

طالبان پس از بازگشت به قدرت در سال ۲۰۲۱، در اولین سمستر/ ترم خزانی آغاز مکاتب/مدارس، تنها به مکاتب ابتدایی دخترانه تا کلاس ششم اجازه بازگشایی دادند و مکاتب دخترانه متوسطه و دبیرستان را در تمام کشور بستند، روندی که تاکنون همچنان ادامه دارد.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC