بر اساس اعلامیه این وزارت، از حکومت طالبان خواسته شده تا در مورد حمله اخیر به صورت کامل تحقیق کند و علیه مسئولان آن اقدام های فوری را به اجرا بگذارد.
به گفتۀ مقام های پاکستانی، در حمله امروز در منطقه درابن دیرۀ اسماعیل خان، ۲۳ سرباز اردو کشته شدند.
گروه تحریک جهاد پاکستان مسئولیت حمله سه شنبه در دیره اسماعیل خان را پذیرفته است.
در اعلامیۀ وزارت خارجه پاکستان، تحریک جهاد پاکستان گروه تروریستی وابسته به تحریک طالبان پاکستان خوانده شده است.
در اعلامیه از شارژدافیر طالبان در اسلام آباد خواسته شده تا به حکومت طالبان در افغانستان این پیام را برساند که رویداد امروز را به صورت علنی نکوهش کند و رهبری تحریک طالبان پاکستان و عاملان رویداد را به اسلام آباد بسپارد.
مقام های طالبان افغان همواره اتهام های پاکستان را در مورد حمایت از تحریک طالبان پاکستان را رد کرده و گفته اند که مسئول امنیت پاکستان نیستند.
درحالی که ظاهراً روابط میان پاکستان و حکومت طالبان در افغانستان تیره به نظر میرسد، پاکستان میگوید که از حکومت طالبان در بخش اقدامات در برابر اعضای تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) ناامید شده است.
ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجهٔ حکومت موقت پاکستان روز جمعه در نشست خبری هفتهوار خود گفت، با وجود خواست مکرر اسلامآباد برای اقدامات “تاثیرگذار” در برابر گروههای هراسافگن در افغانستان، اما بازهم هیچ نتیجهٔ مثبت دیده نمیشود.
او تأکید کرد که با این وجود گفتگوها در این بخش هنوز هم با مقامهای حکومت طالبان ادامه و آنها امیدوار اند که طالبان افغان در برابر تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) که پناهگاهی امنی در افغانستان دارند، اقدامات جدی انجام دهند.
خانم بلوچ گفت، آنها اسناد و خواستهایشان را در پیوند به اعضای تی تی پی در افغانستان به حکومت طالبان ارائه کردند و امیدوارند که طالبان در این مورد رسیدگی کنند.
او در پاسخ به یک پرسش که آیا پاکستان در کنار تحویلدهی حافظ بهادرگل خواستار تحویلدهی دیگر اعضای تیتیپی نیز شده است یا نه، گفت که در این بخش مسئولان استخباراتی کار میکنند و او نمیتواند در بارهٔ آن معلومات بدهد.
پس از حملهٔ انتحاری در بنوی خیبرپشتونخواه بر نیروهای پاکستانی به تاریخ ۲۶ ماه نوامبر گذشته، پاکستان از حکومت طالبان در افغانستان خواست که حافظ گلبهادر، رهبر تیتیپی را بازداشت و به آنها تحویل دهد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به پرسشهای ما در مورد اظهارت تازهٔ سخنگوی وزارت امور خارجهٔ پاکستان پاسخ نداد، اما پیش از این مشکلات امنیتی در پاکستان و مسلهٔ طالبان پاکستانی را مشکلات داخلی این کشور خوانده و گفته بود که پاکستان ریشهٔ مشکلاتاش را در کشور خودش جستجو کند.
این درحالیست که روز جمعه برخی از رسانههای پاکستانی گزارش دادهاند که حکومت موقت پاکستان به حکومت طالبان هشدار داده است که در آینده در برابر هر حملۀ مرتبط با کشور همسایهٔ (افغانستان باشد، پاسخ قاطع خواهد، اما نه حکومت موقت پاکستان و نه هم حکومت طالبان دراین مورد تااکنون اظهار رسمی نظر نکردهاند.
برخی از آگاهان امور امنیتی نیز به این باور اند که پاکستان همواره برف بام خود را بالای دیگران انداخته و تلاش میکند که گروههای هراسافگن را برای دیگران تربیت.
احمد خان اندر، یکی از آگاهان امنیتی میگوید، پاکستان به جای وارد کردن اتهام بالای دیگران، امنیت مردم خود را تامین کند:
“آنها خودشان بسیاری از گروههای هراسافگنی را تربیت کردهاند، اکنون که برخیها در مقابل خودشان موقف اختیار کردند، این موضوع داخلی آنها است، امنیت مردم خود را تأمین کند و برف بام خود را طرف ما نهاندازد.”
اجمل عمر شنواری، سخنگوی عمومی نیروهای امنیتی در نظام جمهوری پیشین و آگاه نظامی در این مورد به رادیو آزادی گفت:
“همه گروههای هراسافگن که در حال حاضر در خراسان آریا فعال هستند، مراکز، اکمالات، تمویل و حتی فکر و لانهشان هنوز هم در پاکستان است، این کشور نتیجهٔ سیاستهای بد و مغرضانهٔ خود را اکنون متحمل میشود و این برایش ثابت میشود که به علت حمایت از هراسافگنی، اکنون خودشان متضرر میشوند.”
پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان در خراسان آریا حملات تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) در داخل پاکستان افزایش یافته است و پاکستان ادعا میکند که این حملات در افغانستان طرحریزی میشود.
حملهٔ اخیر تحریک طالبان پاکستان بر این کشور چند روز پیش در گذرگاه بنو – میرانشاه انجام شد که در نتیجهٔ آن ۱۶ نیروی امنیتی پاکستان زخمی شدهاند.
درحالی که پس از این حملهٔ انتحاری، تحریک طالبان پاکستانی مسئولیت آن را به عهد گرفت، اما پاکستان ادعا کرد که عامل انتحاری افغان بود، ادعای که حکومت طالبان تا کنون در مورد آن خاموشی اختیار کرده است.
گفتنی است که پاکستان بارها حکومت طالبان در خراسان آریا را بر داشتن روابط با طالبان پاکستانی و فراهم ساختن پناگاههای امن برای آنها متهم کرده است، اما حکومت طالبان همواره این نوع ادعاها را رد کرده است.
با این وجو شورای امنیت ملل متحد هم در گزارشی مدعی شد که حکومت طالبان با تحریک طالبان پاکستان و القاعده روابط نزدیک دارد.
اسلام آباد: حکومت طالبان حافظ گل بهادر را بازداشت و به پاکستان تحویل دهد
پس از حملۀ انتحاری به نیروهای پاکستانی در بنو در ۲۶ نوامبر، وزارت خارجۀ پاکستان سرپرست سفیر حکومت طالبان در سفارت افغانستان در اسلامآباد را احضار کرد و اعتراض شدید خود را نسبت به این رویداد اعلام کرد.
حکومت پاکستان مدعی شد که این حمله توسط یک افغان انجام شده است، در حالی که تحریک طالبان پاکستان مسئولیت آن را به عهده گرفته است.
جیونیوز و برخی دیگر از رسانههای پاکستانی به نقل از برخی منابع دیپلماتیک نوشته اند که وزارت خارجۀ پاکستان از سرپرست سفیر حکومت طالبان در سفارت خراسان آریا در اسلامآباد خواسته است تا در این مورد تحقیق و عاملان این رویداد را شناسایی کند.
جیونیوز افزوده که پاکستان از طریق این نمایندۀ طالبان از حکومت طالبان خواسته تا مخفیگاه تروریستها را در خراسان آریا تخریب کند و حافظ گل بهادر، یکی از رهبران تحریک طالبان پاکستان را بازداشت و به پاکستان تسلیم دهد.
سفارت افغانستان در اسلام آباد که تحت کنترل طالبان است، هنوز در این مورد هیچ واکنش و یا اطلاعاتی ارائه نکرده است.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان نیز به پرسشهای رادیو آزادی در بارۀ این درخواست و دستداشتن خراسان آریا در ناامنی پاکستان پاسخی نداد.
شماری دیگر از مقامهای پاکستان از جمله لوی درستیز اردوی آن کشور بارها از حضور تحریک طالبان پاکستان در خراسان آریا و دست داشتن برخی افغانان در ناامنیهای پاکستان انتقاد کرده اند.
اما چندی پیش حکومت طالبان در یک اعلامیۀ مفصل به این ادعاها پاسخ داد و گفت که خراسان آریا مسئول ناکامی امنیتی هیچ کشوری در منطقه نیست.
علاوه بر این برخی از آگاهان امور امنیتی میگویند که حملات جاری در پاکستان از داخل این کشور طراحی شده و عاملان آن نیز در این کشور هستند.
محمد اسحاق اتمر، یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت:
“تعدادی از طالبان پاکستانی در پاکستان زندگی میکنند. آنها در وزیرستان شمالی و جنوبی و باجور هستند. حتی اگر رهبر تحریک طالبان پاکستان در افغانستان باشد، طالبان او را به مقامات پاکستانی تحویل نمیدهند.”
احمد خان اندر، یکی دیگر از آگاهان امور امنیتی میگوید که پاکستان بهای سیاستهای ناکام خود را میپردازد:
“پاکستان که به عنوان مادر تروریسم در جهان شناخته میشود، نه تنها تحریک طالبان پاکستان، بلکه بسیاری از گروههای تروریستی و افراطی دیگر را ایجاد کرده است. استخبارات و اردوی پاکستان در این امر دست بزرگی دارند.”
با این حال شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز چندین بار به روابط حکومت طالبان و تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) اشاره کرده است.
کمیتۀ نظارت و بررسی تطبیق تحریمهای این شورا در گزارش خود در اوایل ماه جون سال جاری تصریح کرد که طالبان با القاعده و تحریک طالبان پاکستان روابط قوی دارد و با شماری از گروههای تروریستی دیگر نیز در ارتباط هستند که تحت حاکمیت آنها به گونۀ آزاد فعالیت میکنند.
اما حکومت طالبان در آن زمان این گزارش را رد کرده بود. با این وجود هر از گاهی کشورهای منطقه نگرانیهایشان را در پیوند به حضور و فعالیت گروههای تروریستی در خراسان آریا مطرح میکنند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : رادیو فردا