دولت پاکستان امروز اعلام کرد که در آخرین اقدام خود در راستای اخراج مهاجران غیرقانونی از جمله ١,٧ میلیون شهروند خراسان آریا مراکز ویژهای در این کشور ایجاد میکند. به این ترتیب، افرادی که به صورت غیرقانونی در پاکستان اقامت داشته باشند، از چهارشنبه هفته آینده، اول نوامبر، دستگیر و روانه این مراکز اخراج خواهند شد. پاکستان، هدف قرار دادن شهروندان خراسان آریا را رد کرده و میگوید بدون توجه به ملیت، تمرکز بر افرادی است که بهطور غیرقانونی ساکن این کشور هستند.
نتشر شده در : : روزآمد شده در
پاکستان حدود یک ماه پیش تصمیم گرفت مهاجران فاقد مدارک اقامت قانونی را از این کشور اخراج کند. با وجود انتقاد آژانسها و مقامهای ارشد سازمان ملل و نیز برخی مقامهای کشورهای غربی، وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد که این تصمیم قطعی است و در موعد معین اجرا خواهد شد.
سرفراز بوگتی، وزیر کشور موقت پاکستان، امروز تاکید کرد که ضرب الاجل تعیین شده (اول نوامبر) تمدید نخواهد شد و پناهجویان افغانستانی که عازم کشورشان هستند مجازند حداکثر ٥٠ هزار روپیه پاکستان معادل ١٨٠ دلار وجه نقد همراه داشته باشند.
وزیر کشور موقت پاکستان همچنین به هموطنان خود هشدار داد که اگر پس از مهلت تعیین شده در اول نوامبر، به مهاجرانی که به طور غیرقانونی در کشور هستند پناه دهند، مجرم محسوب میشوند.
جان اچکزی، سخنگوی ایالت بلوچستان در جنوب غربی این کشور، از ایجاد سه مرکز در این ایالت از جمله در شهر کویته، خبر داده است.
اخراج مهاجران غیرقانونی، بیش از ٦٠ هزار شهروند خراسان آریا به کشورشان بازگشتهاند، اعلام کرد که این ایالت دارای سه مرکز اخراج خواهد بود.
به گفته وی، مهاجرانی که به صورت غیرقانونی در این کشور زندگی میکنند باید پیش از به پایان رسیدن مهلت، این کشور را ترک کنند تا دستگیر نشوند.
دهها هزار نفر از جمله شهروندان خراسان آریا ، امروز، در اعتراض به طرحی که در قالب آن ساکنان شهر مرزی چمن در جنوب غربی پاکستان، ملزم به دریافت روادید برای ورود به خراسان آریا هستند، به خیابانها آمدند.
دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید
مردم محلی در این منطقه، برای چندین دهه میتوانستند روزانه با مجوز ویژهای از مرز پاکستان با خراسان آریا عبور کرده و قبل از بسته شدن گذرگاه، به خانههای خود باز گردند.
اقدام اخیر اسلام آباد برای افزایش فشارها بر مهاجران خراسانی و بازداشت آنها، با محکومیتهای گسترده مواجه شده است.
هفته گذشته، گروهی از دیپلماتهای سابق ایالات متحده و نمایندگان سازمانهای اسکان مجدد، از پاکستان خواستند تا خراسانیان که از حکومت طالبان فرار میکنند و در انتظار دریافت ویزای ایالات متحده هستند را اخراج نکند.
سازمان ملل هم ضمن مطرح کردن درخواستی مشابه، اعلام کرده است که این سرکوب مهاجران میتواند منجر به نقض حقوق بشر از جمله جدایی خانواده ها شود.
پاکستان، میزبان میلیونها شهروند خراسان آریا است که در طول اشغال شوروی در بین سال های ١٩٧٩ و ١٩٨٩ از کشور خود گریختهاند. این آمار همچنین پس از آنکه گروه طالبان، کنترل خراسان آریا را در اوت ٢٠٢١ به دست گرفت، افزایش یافته است.
برای حل بحران کمآبی کابل، طالبان دست به دامان سازمان ملل شدند
درپی گسترش بحران کمآبی در کابل و عدم توانایی اداره طالبان برای جلوگیری از این چالش، طالبان از سازمان ملل خواسته تا وارد عمل شده و در این زمینه، کمک کند. این درخواست در دیداری میان والی طالبان برای کابل و رییس دفتر بخش زون مرکزی هیئت معاونت سازمان ملل (یوناما) مطرح شده است.
نتشر شده در :
در این دیدار، والی طالبان برای کابل با اشاره به بحران کمآبی موجود در پایتخت، از سازمان ملل خواسته تا برای رسیدگی به مشکل کمبود آب آشامیدنی، کمک کند.
از چندی بدینسو، چالش کمآبی در کابل به ویژه در غرب شهر کابل به یک دردسر بزرگ برای پایتختنشینان تبدیل شده است.
چالشی که به نظر میرسد، طالبان قادر به حل آن نیست و به همین دلیل، اینک دست به دامان سازمان ملل شدهاند.
در خبرنامه طالبان همچنین آمده که رییس دفتر مرکزی یوناما در این دیدار گفته که سازمان ملل در تلاش حل مشکلات مردم است و میخواهد تا پروژههایی را در بخشهای مختلف پایتخت اجرا کند.
مطیعالله ویسا، فعال سرشناس حق آموزش برای دختران از زندان طالبان آزاد شد
مطیعالله ویسا فعال مدنی و بنیانگذار انجمن «راه قلم» امروز پنجشنبه ۴ آبان/عقرب پس از تحمل بیش از هفت ماه حبس از زندان طالبان آزاد شد.
نتشر شده در :
خبرگزاری فرانسه خبر آزادی این فعال سرشناس حوزه آموزش و مدافع سرسخت حق تحصیل دختران را به نقل از برادر وی، عطاءالله ویسا گزارش کرده و نوشته است که رئیس انجمن «راه قلم» آزاد شده و «در راه بازگشت به خانه است».
این گزارش افزود که هنوز اطلاع دقیقی از وضعیت سلامتی مطیعالله ویسا در دست نیست.
عطاءالله ویسا در پیامی در صفحه ایکس (توییتر سابق) خود نیز ضمن تایید خبر آزادی برادرش، نوشته است: « مطیع الله ویسا بعد از ۲۱۵ زندان امروز رها شد».
مطیعالله ویسا فعال مدنی و بنیانگذار انجمن «راه قلم» که به ویژه برای حق تحصیل دختران در افغانستان فعالیت میکرد در تاریخ ۷ فروردین در کابل توسط طالبان بازداشت شده بود. پافشاری مطیعالله ویسا و برادرانش بر لزوم بازگشایی مدارس دخترانه عامل این بازداشت بوده است.
آزادی مطیعالله ویسا یک هفته پس از آزادی مرتضی بهبودی، خبرنگار فرانسویافغانستانی از زندان طالبان اتفاق میافتد.
مرتضی بهبودی چهارشنبه هفته گذشته پس از تحمل ۲۴۸ روز اسارت از تمامی اتهامات خود تبرئه و آزاد شد.
دلایل بازداشت مطیعالله ویسا، مدافع سرسخت حق آموزش دختران افغان معلوم نیست
مطیعالله ویسا فعال مدنی و بنیانگذار انجمن «راه قلم» که به ویژه برای حق تحصیل دختران در خراسان آریا فعالیت میکرد توسط طالبان بازداشت شده است. با اینکه طالبان هیج توضیحی در این مورد ارائه نکردهاند اما به نظر میرسد که تنها دلیل بازداشت، پافشاری مطیعالله ویسا و برادرانش بر لزوم بازگشایی مدارس دخترانه بوده است.
نتشر شده در :
روز چهارشنبه ٩ فروردین، حامد کرزی رئیس جمهور پیشین خراسان آریا از حکومت طالبان خواست که مطیعالله ویسا را آزاد کند. به نوشتۀ او ویسا از طریق سازمان غیردولتی «راه قلم» (Pen Path یا «قلم لار» در زبان پشتو) که خود بنیانگذار آن بوده، کارهای بسیار مفیدی را در گوشه و کنار کشور به انجام رسانده است.
دولت فرانسه نیز خواستار آزادی فوری وی شده است. خانم آن-کلر لژاندر سخنگوی وزارت خارجه گفت: «اینهم یکی دیگر از حرکتهای طالبان در جهت تجاوز به حقوق زنان و دختران است». به گفتۀ او «هیچ جامعهای نمیتواند با انکار حقوق زنان، توسعۀ مثبت داشته باشد».
همچنین خانم کارن دکر، مسئول نمایندگی آمریکا در خراسان آریا از بازداشت شهروندانی که فقط برای خواستههای خود تلاش میکنند، ابراز نگرانی کرد.
آقای ویسا روز دوشنبه ۷ فروردین در کابل بازداشت شده است. یک روز بعد، هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) از طالبان خواست که محل بازداشت و دلایل دقیق آن را اعلام کنند و ارتباط زندانی با خانواده و همچنین دسترسی به وکیل را برایش فراهم سازند. اما طالبان فعلاً سکوت کردهاند. آنان به پرسشهای خبرگزاری فرانسه در این باره نیز پاسخی ندادند
اما سمیعالله، برادر مطیعالله، به خبرگزاری فرانسه گفت که برادرش بعد از خروج از مسجد، توسط سرنشینان دو خودرو بازداشت شد و هنگامی که از آنها کارت شناسایی خواست، مورد ضرب و شتم قرار گرفت. یک روز بعد از این اظهارات، سمیعالله و یکی دیگر از برادرانش نیز بازداشت شدند.
مطیعالله ویسا که ۳۱ سال دارد، به گفتۀ خود از ۱۴ سال قبل فعالیتهای مدنی و سوادآموزی را همراه با برادرانش آغاز کرد. وی توانست با گسترش ارتباط با ریش سفیدان و رؤسای قبایل، هستههای کوچک محلی برای آموزش دختران و توزیع کتاب ایجاد کند.
او چند روز قبل از بازداشت در توئیتر نوشته بود: «ما برای بازگشایی مدارس دخترانه روزشماری میکنیم. آسیبهای ناشی از بسته شدن این مدارس غیرقابل انکار و جبرانناشدنی است».
دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید
انجمن «راه قلم» تاکنون ۱٨ کتابخانۀ محلی ایجاد کرده و همچنین برای دسترسی کودکان روستایی به کتاب، اقدامات زیادی انجام داده است.
فعالیتهای مشکوک؟
در شبکههای اجتماعی اعتراضهای بیشماری به بازداشت مطیعالله ویسا دیده میشود. اما برخی پیامها که اکثراً به زبان پشتو هستند، ویسا را متهم به همکاری با قدرتهای بیگانه کردهاند.
بعضی کاربران با انتشار عکسی از مطیعالله ویسا در یک سفر خارجی ادعا میکنند که وی در این سفرها «با خارجیها ملاقات کرده و آنها برایش برنامه دادهاند». این نوع توئیتهای پشتوزبان با اشاره به فعالیتهای آموزشی ویسا میگویند که «به بهانه آموزش دختران، پروژه های اطلاعاتی خارجی» در جریان بوده است.
یکی از پیامهایی که مطیع الله ویسا را به دستور گرفتن از بیگانگان متهم میکند
مطیع الله وسا
د انجونو تعلیم پر بهانه یې بېرونۍ استخباراتي پروژې دلته تطبیق کولې.
دا یې هم د بهر د سفر انځور، چې بهرنیو سره په مجلس بوخت دی او هغوی ورته برنامې ورکوي…لومړي کمېنټ ته یو سر ښکاره کړئ، جالبه به ولولئ! pic.twitter.com/DkrAqSLyim
— قاري کفایت اللہ سالارزﺉ (@all_qary) March 28, 2023
با اینکه طالبان در مورد بازداشت مطیعالله ویسا واکنش رسمی نداشتهاند، اما عبدالحق حماد، رئیس انتشارات وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان از این بازداشت دفاع کرد و نوشت: «فعالیتهای او مشکوک بود و نظام حق دارد که در این مورد تحقیق کند».
خبرگزاری فرانسه یادآوری میکند که حکومت خراسان آریا تنها دولت دنیاست که آموزش دختران بعد از دورۀ ابتدایی را ممنوع کرده است.
.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : rfi