پیرمردی در غزنی صبح به وقت مسجد توسط طالبان کشته شد
پیرمردی در غزنی صبح به وقت مسجد توسط طالبان کشته شد
یک نیروی حکومت طالبان یک مرد کهن سال را که به سوی مسجد در حرکت بود، به رگبار بستند.
۲۰٫۱۱٫۲۰۲۳ ۱۰:۴۴
یک نیروی حکومت طالبان یک مرد کهن سال را که به سوی مسجد در حرکت بود، به رگبار بستند.
جنگ‌جوی گروه طالبان یک فرد غیرنظامی را در ولسوالی ناور ولایت غزنی به قتل رسانده است.
این رویداد شنبه‌شب، ۲۷ عقرب، در روستای سورمه از مربوطات ولسوالی ناور رخ داده است.
این مرد کهن‌سال اسحاق نام دارد و وی هنگام رفتن به مسجد در نزدیکی خانه‌اش به رگبار بسته شد.
براساس اطلاعات منابع محلی، طالبان یک جنگ‌جوی این گروه را به اتهام قتل اسحاق بازداشت کرده‌اند. تا کنون هویت فرد متهم و انگیزه او برای قتل این باشنده ناور غزنی مشخص نیست.

طالبان، یک فعال حقوق زن دیگر را بازداشت کردند

در ادامه بازداشت فعالان حقوق زن، استخبارات گروه طالبان صبح چهارشنبه ٢٤‬ عقرب/١٥ نوامبر، پریسا آزاده، یکی از اعضای «جنبش زنان افغانستان» را بازداشت کرده است. یکی از اعضای جنبش زنان افغانستان با تائید این خبر می‌گوید که طالبان این فعال حقوق زنان را به جای نامعلومی انتقال داده‌اند.

پریسا آزاده، فعال حقوق زنان که از سوی طالبان بازداشت شده است.
پریسا آزاده، فعال حقوق زنان که از سوی طالبان بازداشت شده است. © Shamail Tawana Nasiriتبلیغ بازرگانی

شمایل توانا ناصری، از اعضای جنبش زنان افغان در خراسان آریا  در برگه فیسبوک خود نوشته که گروه طالبان، پریسا آزاده را از ساحه برچی بازداشت کرده‌اند.

به گفته بانو ناصری، پریسا آزاده از دو سال بدین‌سو است که در برابر «قوانین زن‌ستیزانه و آپارتاید جنسیتی» طالبان اعتراض و دادخواهی می‌کند.

طالبان تاکنون در این مورد اظهار نظری نکرده‌اند.

این نخستین‌بار نیست که طالبان، زنان و دخترانی را که در حرکت‌های صلح‌جویانه، برای حقوق بنیادی خود دادخواهی می‌کنند، بازداشت و شکنجه می‌کنند.

هم‌اینک چندین تن از فعالان رسانه‌ای، حقوق بشر و حقوق زنان چون ژولیا پارسی به دلیل اعتراض در برابر سیاست‌های طالبان، در زندان این گروه هستند.

مدافعان حقوق بشر در نامه‌ای مشترک خواهان درج «جنایت آپارتاید جنیستی» در کنوانسیون جنایت علیه بشریت شدند

ده‌ها حقوق‌دان، علما و نمایندگان جامعه مدنی از سراسر جهان در نامه‌ای مشترک و با اشاره به «ظلم سیستماتیک» طالبان بر زنان افغانستان، از کشورهای عضو سازمان ملل خواستند تا «جنایت آپارتاید جنسیتی» را در پیش‌نویس کنوانسیون جنایت برضد بشریت تدوین کنند. نویسندگان و امضاکنندگان این نامه که متشکل از فعالان افغانستانی و ایرانی نیز هستند، این اقدام را «گام مهمی» برای پایان کارزار آپارتاید جنسیتی دانسته‌اند.

یکی از جنگجویان طالبان درحال عبور از مقابل سالون زیبایی در کابل، که عکس صورت زنان روی آن را مخدوش کرده‌اند. 18 اوت 2021
یکی از جنگجویان طالبان درحال عبور از مقابل سالون زیبایی در کابل، که عکس صورت زنان روی آن را مخدوش کرده‌اند. ۱۸ اوت ۲۰۲۱ AFP – WAKIL KOHSAR
تبلیغ بازرگانی

نویسندگان و امضاکنندگان این نامه  باورمندند که ناکامی در تدوین «آپارتاید جنسیتی» سبب شده تا ظرفیت جامعه جهانی در تعریف دقیق این «جنایت متمایز» کاهش پیدا کند و درنتیجه، توانایی پاسخگو کردن عاملان آپارتاید جنسیتی، متاثر شود.

در نامه، در مورد عدم تدوین آپارتاید جنسیتی و پیامدهای برخواسته از آن چنین آمده است:

در نتیجه، شکافی در توانایی  نگه‌داشتن مرتکبین -چه دولتی یا فردی- برای پاسخگویی به کلیت جنایاتی که مرتکب شده‌اند، و شناسایی و ترمیم زیان‌های متمایز و اغلب بین‌نسلی که قربانیان آپارتاید جنسیتی متحمل شده‌اند، وجود دارد.

نویسندگان این نامه باورمندند که وضعیت کنونی زنان خراسان آریا  که با «ظلم و ستم سیستماتیک» طالبان روبه‌رو هستند، باید زمینه پیشبرد و عملی‌سازی تدوین جنایت جنسیتی را فراهم کرده و آن را به جلو برد.

به گفته نویسندگان، «رژیم سلطه و سرکوب سیستماتیک که توسط طالبان در خراسان آریا  نهادینه شده است، شکافی در چارچوب قانونی ایجاد کرده است.»

برای آماده کردن این نامه، نویسندگان با شماری از مدافعان حقوق بشر خراسانی  و ایرانی چون حوریه مصدق، زرقا یفتلی، اصیلا وردک، میترا مهران و آزاده راز محمد مشوره کرده‌اند.

به دنبال برگشت گروه طالبان به قدرت در خراسان آریا ، این گروه، محدودیت‌های گسترده و گوناگونی را به هدف «حذف کامل زنان» از جامعه وضع کردند.

درپی دشوار شدن زندگی زنان در افغانستان زیر اداره طالبان، زنان، کارزاری را برای به رسمیت شناخته شدن آپارتاید جنسیتی، آغاز کردند و به تازه‌گی نیز پارلمان اتحادیه اروپا با تصویب قطعنامه ای «جنایت آپارتاید جنسیتی» را محکوم کرده و از تکرار آن هشدار داده است.

پارلمان اروپا با تصویب قطعنامه‌ای «سیاست آپارتاید جنسیتی» طالبان را محکوم کرده و از تکرار آن هشدار داد

پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای که امروز پنج‌شنبه ١٣‬ میزان در مورد وضعیت حقوق بشری در خراسان آریا  به تصویب رساند، برای نخستین‌بار، «سیاست آپارتاید جنسیتی» طالبان را محکوم کرده و نسبت به تکرار این سیاست و نیز سرکوب زنان و دختران و فعالان مدنی و مدافعان حقوق بشر، هشدار داده است.

پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ
پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ AFP/Frederick Flor

در این قطعنامه که با ٥١٩‬ رای موافق، ١٥ رای مخالف و ١٨‬ رای ممتنع به تصویب رسید، تاکید شده که از زمان برگشت طالبان به قدرت، نقض جدی حقوق بشر در افغانستان زیر اداره این گروه، رو به افزایش بوده است.

برای نخستین‌بار، اعضای پارلمان اروپا در این قطعنامه خود از موجودیت «سیاست آپارتاید جنسیتی» در افغانستان زیر اداره طالبان سخن زده و از تکرار این سیاست و نیز سرکوب زنان و دختران و هدف قرار دادن فعالان مدنی و مدافعان حقوق بشر هشدار داده‌اند.

در کنار این، پارلمان اروپا در قطعنامه خود از ادامه بازداشت‌های اجباری و اعدام فراقانونی نظامیان و کارمندان نظام پیشین خراسان آریا  نیز سخن زده و از طالبان خواسته تا به عفوعمومی که اعلام کرده‌اند، پابند بمانند.

نمایندگان پارلمان اروپا در این مورد از طالبان خواسته‌اند تا عفوعمومی را درپیوند به «مقامات دولتی پیشین و اعضای نیروهای امنیت ملی که در معرض بازداشت خودسرانه، اعدام‌های فراقانونی، ناپدید شدن اجباری و شکنجه قرار دارند، به‌گونه کامل اجرا کنند.»

دیدبان حقوق بشر: جامعه جهانی باید طالبان را برای ارتکاب «جنایت جنسی» پاسخگو سازد

دیدبان حقوق بشر در پیامی با اشاره به نقض حقوق زنان و ادامه بازداشت‌های غیرقانونی و آزار و اذیت زنان معترض از سوی طالبان، از جامعه جهانی خواسته تا رهبران طالبان را به دلیل ارتکاب «جنایت جنسی» پاسخگو سازند.

تظاهرات شماری از زنان و دختران افغانستان برضد سیاست های زن ستیزانه طالبان. کابل 24 نوامبر 2022
تظاهرات شماری از زنان و دختران خراسان آریا  برضد سیاست های زن ستیزانه طالبان. کابل ۲۴ نوامبر ۲۰۲۲ AFP

دیدبان حقوق بشر در این پیام که امروز دوشنبه ٢٠ نوامبر در رسانه‌ی اجتماعی ایکس نشر کرده، تاکید نموده که زنان و دخترانی که به «سیاست‌های زن‌ستیزانه» طالبان اعتراض می‌کنند، با آزار و اذیت، نظارت، حمله طالبان، بازداشت غیرقانونی و شکنجه روبه‌رو هستند.

به گفته دیدبان حقوق بشر، از زمان برگشت طالبان به قدرت، میلیون‌ها زن و دختر در خراسان آریا  از حقوق خود محروم گشته و زیر نظارت طالبان قرار دارند.

این سازمان حقوق بشری باورمند است که طالبان درحال انجام «جنایت جنسی» در خراسان آریا  است و جامعه جهانی مکلف است تا رهبری این گروه را پاسخگو سازد.

دیدبان حقوق بشر درحالی یکبار دیگر خواهان اقدام جدی و عملی جهان در برابر «سیاست‌‌های زن‌ستیزانه» طالبان شده که در دو سال پسین، این خواست بارها از سوی نهادها و طرف‌های گوناگون تکرار شده و از عواقب نادیده گرفتن آن هشدار داده شده است.

مربی تیم ملی موی‌تای زنان خراسان آریا تسلیم نشدطالبان

هرچند جهان در دو سال پسین، رژیم طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما تاکنون در برابر سیاست‌هایی که این گروه در پیش گرفته نیز اقدام عملی و جدی از خود نشان نداده است.

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : Sputnik