پیکر کریم آقاخان، چهل و نهمین امام معنوی شیعیان اسماعیلی که در لیسبون پرتگال درگذشت، روز یکشنبه در مصر به خاک سپرده شد. صفحه جامعه اسماعیلیان تصاویری از تابوت و مراسم خاکسپاری کریم آقاخان در مصر را در اکس منتشر کرده است.
در مراسم خاکسپاری، اعضای خانواده کریم آقاخان و شاهزاده رحیم الحسینی، پنجاهمین امام موروثی و رهبر معنوی مسلمانان شیعه اسماعیلی شرکت داشتند.
در بیانیه جامعه اسماعیلیان آمده است که کریم آقاخان در مقبره مولانا سلطان محمد شاه، در شهر اَسوان مصر دفن شده است.
شاهزاده کریم آقاخان که تلاشهای توسعهای گستردهاش از طریق شبکه توسعه آقاخان شهرت داشت، پس از نزدیک به هفت دهه رهبری معنوی جامعه اسماعیلیه جهان، در سن ۸۸ سالگی در لیسبون، مقر امامت اسماعیلیه درگذشت.
شاهزاده رحیم آقاخان پسر کریم آقاخان طبق وصیت پدرش به عنوان پنجاهمین امام شیعیان اسماعیلی منصوب شده است.
فرقه اسماعیلیه، شاخهای از اسلام شیعی است و حدود ۱۵ میلیون پیرو در سراسر آسیای مرکزی، خاورمیانه، آسیای جنوبی، جنوب صحرای آفریقا، اروپا و امریکای شمالی دارد.
شبکه توسعه آقاخان و زیرمجموعههای آن در افغانستان نیز فعالیتهای گستردهای دارند. این شبکه عمدتا در بخشهای صحت، آموزش و پرورش، توسعه روستایی، فراهمسازی قرضههای کوچک، توسعه بخش خصوصی، بازسازی و احیای اماکن تاریخی کار کرده است
کریم آقاخان؛ میلیاردر و رهبر روحانی مسلمانان اسماعیلی که بود؟
منبع تصویر، PA MEDIA
«شبکه توسعه آقاخان»، مؤسسه خیریه متعلق به کریم آقاخان، خیرخواه میلیاردر و رهبر روحانی اسماعیلیان، اعلام کرد او در ۸۸ سالگی درگذشته است. مؤسسه خیریه او در بیانیهای در رسانههای اجتماعی اعلام کرد که او «در آرامش در لیسبون، پرتغال، در کنار اعضای خانوادهاش درگذشت».
پرنس کریم آقاخان چهل و نهمین امام موروثی مسلمانان اسماعیلی بود که گفته میشود «نسل او به طور مستقیم به پیامبر اسلام میرسد.»
پرنس کریم آقا خان، ورزشکاری برجسته بود که سابقه پوشیدن پیراهن تیم ملی ایران را نیز داشت. او یکی از چهار ورزشکار ایران در دومین حضور این کشور در المپیک زمستانی (۱۹۶۴ اینسبروک اتریش) بود. پرنس آقا خان در اسکی آلپاین و در سهکشور در المپیک زمستانی (۱۹۶۴ اینسبروک اتریش) بود. پرنس آقا خان در اسکی آلپاین و در سه ماده مارپیچ کوچک، مارپیچ بزرگ و سرعت برای ایران رقابت کرد. او در مارپیچ کوچک رتبه ۵۵، در مارپیچ بزرگ رتبه ۵۳ و در ماده سرعت رتبه ۵۹ را بهدست آورد.
آقا خان در سوئیس متولد شد و تابعیت بریتانیایی داشت و در یک قصر قدیمی در فرانسه زندگی میکرد.
گفته میشود که چارلز، پادشاه بریتانیا، از مرگ این فرد نیکوکار غمگین شده است. او و مادرش ملکه الیزابت دوم، دوستی نزدیکی با آقاخان داشتند. پادشاه بریتانیا در حال حاضر با خانواده او به صورت خصوصی در تماس است.
خیریههای آقاخان صدها بیمارستان و پروژههای آموزشی و فرهنگی را عمدتا در کشورهای در حال توسعه اداره میکردند.
او از سبک زندگی تجملاتی برخوردار بود که شامل یک جزیره خصوصی در باهاما، یک کشتی تفریحی و یک جت خصوصی میشد.
شبکه توسعه آقا خان در بیانیهاش اعلام کرد: «ما تسلیت خود را به خانواده عالیجناب (آقاخان) و جامعه اسماعیلی در سراسر جهان ابراز میکنیم.»
«ما به همکاری با شرکای خود ادامه میدهیم تا کیفیت زندگی افراد و جوامع در سراسر جهان را بهبود بخشیم، همانطور که او میخواست، بدون توجه به وابستگیهای دینی یا ملیت آنها.»
اسماعیلیه که یک فرقه مسلمان است، حدود ۱۵ میلیون نفر پیرو دارد که ۵۰۰ هزار نفر از آنها در پاکستان زندگی میکنند. جمعیتهای بزرگ دیگری نیز در هند، افغانستان، تاجیکستان و برخی از بخشهای آفریقا حضور دارند. این گروه معتقدند که پس از امام ششم شیعیان، امامت به اسماعیل رسیده است. ولی شیعیان دوازدهامامی، موسی کاظم برادر کوچکتر اسماعیل را به عنوان امام قبول دارند.
منبع تصویر، PHOTO BY ULLSTEIN BILD/ULLSTEIN BILD VIA GETTY IMAGES
پرنس کریم آقاخان در سال ۱۹۵۷ در سن ۲۰ سالگی به عنوان امام مسلمانان اسماعیلی جانشین پدربزرگ خود شد.
دارایی او طبق گزارش مجله فوربس در سال ۲۰۰۸ حدود یک میلیارد دلار برآورد شد. ثروت او از طریق علائق تجاری متعدد، از جمله پرورش اسب، افزایش یافته بود.
او یکی از مالکان و پرورشدهندگان برجسته اسبهای مسابقه در بریتانیا، فرانسه و ایرلند بود و اسب معروف «شِرگار» را پرورش داد، که زمانی معروفترین و ارزشمندترین اسب مسابقه در جهان بود.
شرگار در سال ۱۹۸۱ در مسابقه دربی اپسوم اول شد. این اسب دو سال بعد در ایرلند ربوده شد و هیچگاه پیدا نشد.
با وجود از دست دادن اسب محبوب خود، او در سال ۲۰۱۱ در سیامین سالگرد پیروزی بزرگ شرگار به بیبیسی گفت که هرگز به توقف پرورش اسبهای خود در ایرلند فکر نکرده است.
منبع تصویر، PA MEDIA
او با اشاره به پیروزی شرگار گفت: «این خاطرهای است که هرگز، هرگز فراموش نخواهد شد.»
«من آن فیلم (آن پیروزی) را، نمیدانم شاید دهها یا صدها بار دیدهام. همیشه سعی میکنم تحلیل کنم که این عملکرد شگفتانگیز از کجا آمده است. هر بار که فیلم را میبینم، احساس میکنم چیزی یاد گرفتهام.»
«اگر در دنیای مسابقات هستید، دربی اپسوم یکی از مسابقات بزرگ است. همیشه چنین بوده است، بنابراین برنده شدن در چنین مسابقهای خود یک امتیاز فوقالعاده است. اما برنده شدن به روشی که او این کار را انجام داد چیزی فراتر بود.»
«من مسابقات زیادی تماشا کرده بودم که بتوانم احساسات سوارکار را درک کنم، چطور اسب در آن زمان حرکت میکرد و وقتی که به گوشه تاتنهام رسید، راستش نمیتوانستم چیزی را که میدیدم باور کنم.»
«پیروزی او تا آن زمان منحصر به فرد بود. دو چیز من را شگفتزده کرد – یکی راحتی حرکت آن اسب و دیگری این بود که در طول مسیر پایانی فقط به رفتن ادامه میداد و ادامه میداد. واقعاً شگفتانگیز بود.»
منبع تصویر، PA MEDIA
آقاخان پس از آن موفقیتهای دیگری در دربی کسب کرد، از جمله با اسبهای شاهرستانی (۱۹۸۶)، کاهیاسی (۱۹۸۸)، سینندار (۲۰۰۰) و هارزاند (۲۰۱۶).
موفقیتهای قابل توجه دیگر شامل پیروزی در جایزه پری دو لارک دو تریومف در سال ۲۰۰۸ با مادهاسب نابغه و شکستناپذیر «زارکاوا» بود.
آقا خان همچنین بنیانگذار مؤسسه خیریه بنیاد آقاخان بود و نام خود را بر نهادهایی از جمله دانشگاهی در کراچی، برنامه آقا خان برای معماری اسلامی در دانشگاه هاروارد و مؤسسه فناوری ماساچوست گذاشت.
«بنیاد خیریه آقا خان برای فرهنگ» نقش اساسی در بازسازی مقبره همايون در دهلی داشت. همچنین یک جایزه به نام «آقاخان» برای معماری به طور سالانه اعطا میشود.
او گروه رسانهای «نیشن» را تأسیس کرد که اکنون بزرگترین سازمان رسانهای مستقل در شرق و مرکز آفریقا است.
نخستوزیر پاکستان، شهباز شریف، به آقاخان ادای احترام کرد و او را «مردی با دیدگاه، ایمان و سخاوت» و یک «رهبر شگفتانگیز» توصیف کرد.
او گفت: «از طریق تلاشهای بیوقفهاش در زمینه کاهش فقر، فرام آوردن امکانات بهداشت و درمان و برابری جنسیتی، او مدافع حقوق افراد حاشیهنشین بود و تأثیری غیرقابل محو بر زندگیهای بیشماری گذاشت.»
فعال و برنده جایزه نوبل، ملاله یوسفزای گفت: «میراث او از طریق کارهای شگفتانگیزی که در زمینه آموزش، سلامت و توسعه در سراسر جهان انجام داد، همچنان زنده خواهد ماند.»
دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش، هم او را «نماد صلح، مدارا و دلسوزی در دنیای پرتنش ما» توصیف کرد.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : انترنشنال ، BBC