چرا خبر آموزش دختران در موسسات پزشکی خراسان آریا حذف شد؟
چرا خبر آموزش دختران در موسسات پزشکی خراسان آریا حذف شد؟
با نزدیک‌شدن فصل بهار و آغاز سال آموزشی در خراسان آریا ، موسسات تحصیلی برای جذب دانش‌جویان آماده می‌شوند. این سومین سال است که دختران از اشتراک در آزمون کانکور دولتی و جذب در دانشگاه‌های خصوصی محروم هستند.

در تازه‌‎ترین مورد اما خبری نشر شده مبنی بر این‌که طالبان روند جذب دختران فارغ صنف ۱۲ مدرسه/مکتب را در موسسات تحصیلی نیمه عالی طبی آغاز کرده‌اند.

با روی کار آمدن رژیم طالبان، به صورت تدریجی فرصت‌های آموزشی و کاری از دختران گرفته شد. با آنکه برای مدتی درب دانشگاه‌ها به روی دختران باز بود، اما بعد از چند ماهی، طالبان تصمیم گرفتند که مانع تحصیل دختران در دانشگاه‌ها شوند.

در یک فرمان رهبر طالبان، دختران از رفتن به دانشگاه‌ها محروم شدند، در حالیکه از قبل ادامه آموزش آنها در مکاتب از صنف ششم به بالا متوقف شده بود. در آن فرمان، رهبر طالبان با اعمال یک سلسله شروط ادامه کار و تحصیل زنان در موسسات مرتبط به وزارت صحت را استثنا قرار داد. در دو سال گذشته، موسسات تحصیلی نیمه عالی طبی در بخش خصوصی و دولتی عملا فعال بودند و در رشته‌های قابلگی و پرستاری دانش‌جویان را جذب می‌کردند.

اما به نظر می‌رسد دیدگاه‌های متفاوت و گاهی متضاد اعضای رهبری و تصمیم گیرنده طالبان در باره تحصیل دختران، حتی ادامه درس دختران در این موسسات را به چالش مواجه ساخته است.

خبرگزاری باختر که در کنترل حکومت طالبان است، دو روز پیش خبری را در مورد آغاز ثبت نام و جذب دوباره دختران فارغ صنف دوازدهم در یازده ولایت افغانستان نشر کرد اما چند ساعت بعد این خبر از وبسایت این خبرگزاری حذف شد.

این خبر درعین زمان در حساب‌های برخی از منابع نزدیک به طالبان منتشر و سپس حذف شد و آشکارا می‌تواند بیانگر تفاوت در دیدگاه‌های مقامات رهبری طالبان باشد.

گزارش‌هایی هم وجود دارد که ماموران امر بالمعرف طالبان به مراکز آموزشی در موسسات طبی نیمه عالی هجوم برده و سبب اخلال و حتا توقف صنف‌ها شده اند.

در حالیکه تعدادی از رهبران رده بالا و متوسط طالبان از آغاز تحصیلات برای زنان و دختران در افغانستان حمایت می‌کنند، اما رهبر طالبان و شماری از چهره‌های دیگر این گروه، حتا طرف‌دار حضور زنان و دختران در روی جاده‌ها نیستند.

اعلام این خبر و حذف آن به این معنا است که هنوز تفاهم کلی روی ادامه آموزش دختران در میان رهبری طالبان وجود ندارد.

در همین مورد آخر، وزارت صحت‌عامه، انستیتیوت صحی غضنفر و ریاست‌های صحت‌عامه ولایات افغانستان، از نشر و همگانی ساختن اطلاعیه مرتبط به آغاز جذب دختران فارغ صنف دوازدهم به موسسات طبی نیمه عالی خودداری کردند.

با این وجود اعلام این خبر خوش‌بینی‌هایی را برای شماری از دختران و فعالان حقوق زنان خلق کرده است، اما واقعیت این است که این موضوع به خودی خود چالش‌آفرین و بحران‌زاست.

در شرایطی‌که فرصت آموزش‌های عالی در سایر رشته‌ها از زنان سلب شده، فراهم‌آوری آموزش در زمینه‌های پرستاری و قابلگی سبب می‌شود تعداد زیادی دختران برای دست‌یابی به این فرصت رجوع کنند. شاید بیشتر آنها علاقه‌یی به ادامه تحصیل در این رشته‌ها نداشته باشند، اما بنابر شرایط موجود تن به یک انتخاب اجباری بدهند.

این دختران شاید علاقه و استعداد در رشته‌های دیگری داشته باشند و در حالیکه زمینه تحصیل برای‌شان مساعد شود در آن رشته‌ها خیلی خوب بدرخشند اما این مسأله مشکلات زیادی را بار آورده است.

اول اینکه دختران با یک انتخاب محدود مواجه می‌شوند و احتمال اینکه این دختران در آینده ترک تحصیل یا تغییر مسلک بدهند وجود دارد. از طرف دیگر دخترانی که استعداد وعلاقه درونی به رشته‌های طبی ندارند، جای دخترانی را می‌گیرند که به این رشته عشق می‌ورزند. افزون بر این، چون فرصت تحصیلی به تناسب رجوع دختران به مراتب کمتر است، تعداد زیادی از این فرصت نیز محروم می‌مانند و بیشتر سرخورده می‌شوند

.

طالبان با تظاهرات ده‌ها زن در کابل که خواستار حق کار آموزش  و مشارکت سیاسی هستند برخورد میکند

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، تظاهرات ده‌ها زن در کابل که خواستار حق کار آموزش و مشارکت سیاسی هستند

از آنجایی که در سایر کشورهای جهان آموزش‌های پرستاری برای دختران و پسران به گونه برابر فراهم می‌شود، این دید که به دختران به صورت استثنایی زمینه آموزش در این رشته را فراهم کنیم، نوعی تبعیض است.

پس در نتیجه این تصمیم می‌تواند از زاویه‌های مختلف تبعیض علیه دختران و پسران حساب شود که در طولانی مدت آسیب‌های آن بیشتر از منفعت‌هایی است که می‌تواند در قبال داشته باشد.

دخترانی که در سه سال گذشته از رشته‌های پزشکی عمومی، دندان پزشکی، پرستاری و مامایی/قابلگی فارغ تحصیل شده‌اند، فرصت اشتراک در آزمون اگزیت (امتحان دولتی) و گرفتن عضویت در شورای طبی افغانستان را نداشته‌اند.

برای واجد شرایط‌ شدن به فرصت‌های شغلی در موسسات دولتی و بیشتر موسسات غیر دولتی،‌ سپری کردن امتحان اگزیت و بعضا عضویت در شورای طبی امری حتمی است. از جانب دیگر، بانوانی که از رشته‌های پزشکی عمومی و دندان پزشکی فارغ شده‌اند، حتا فرصت اشتراک در آزمون شمولیت در برنامه تخصص را نداشته‌اند.

علاوه بر این، در بیشتر موارد دختران حتا نتوانسته‌اند اسناد تحصیلی‌شان را از موسساتی که در آن درس خوانده اند به دست آورند. با این حال، فراهم کردن زمینه تحصیلی در موسسات نیمه عالی طبی برای دختران یک امید داد.

بیشتر دختران که در این موسسات راه می‌یابند از آینده نامعلوم که انتظارشان را دارد، رنج می‌برند و نمی‌توانند آنطوری چنانچه شاید و باید به درس‌های شان ادامه بدهند.

به اساس تصمیم طالبان و آنچه در رسانه‌ها بازتاب یافت، دو گروه از دختران فرصت رقابت برای اشتراک در این موسسات را دارند: اول دخترانی که سه سال پیش و در زمان جمهوریت مدرسه/مکتب را تکمیل کرده و فارغ شده اند و دوم دخترانی که در این سه سال بدون حضور در کلاس‌های درسی ارتقا یافته و فارغ شده‌اند.

ادامه تحصیل در رشته‌های طبی برای هر دو گروه با آنکه ناممکن نیست، اما مشکلاتی دارد. دخترانی که سه سال قبل درس‌های مرتبط به ساحه طبی مثل بیولوژی، شیمی، فیزیک و ریاضی را در مکتب خوانده‌اند طبعا تمام موارد را به خاطر ندارند. از جانبی دخترانی که بدون حضور در کلاس درسی در طی این سه سال اخیر ارتقاء یافته و فارغ شده‌اند اصلا این مضامین را نخوانده‌اند. پس نشستن در کلاس‌های درسی طبی که بیشتر روی این چهار مضمون استوار است به این دختران دشواری‌های بی‌شماری را به همراه دارد. دانشجویی که از اساسات معادلات شیمایی آگاهی نداشته باشد و یا در باره اعضای بدن انسان و سلول‌های آن آگاهی نداشته باشد، چطور می‌توانند تاثیرات دارویی را روی انسان درک کنند و در آینده پرستار یا قابله‌ای موفق باشند؟

نبود دکتران متخصص زن
افزایش شکایت مردم؛ بیش از ۳۰۰ ولسوالی افغانستان پزشک زن ندارد

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، افزایش شکایت مردم؛ بیش از ۳۰۰ ولسوالی خراسان آریا  پزشک زن ندارد

نظام صحی در خراسان آریا مانند هر نظام دیگری، یک ساختار یک پارچه و پیوسته است. این نظام برای فعالیت منظم خدمات رسانی، در کنار پرستار و قابله، به پزشک عمومی، متخصص امراض داخلی، متخصص چشم، متخصص نسایی و ولادی، متخصص جراحی، دندان پزشک و …. نیاز دارد.

در حقیقت فعالیت نرس و قابله در حضور و موجودیت این پزشکان و متخصصان معنا پیدا می‌کند. تربیه قابله و پرستار زن در حالیکه تربیه پزشکان متوقف است، نمی‌تواند سبب حل مشکل کمبود کادر صحی و بهبود عرضه خدمات در سطح کشور شود. اگر می‌خواهیم نظام صحی افغانستان را توسعه بدهیم، اقدامات همه جانبه و پیوسته نیاز است. مخصوصا در قسمت تولید کادر طبی، باید اقدامات هماهنگ و متوازن روی دست گرفته شود.

تولید بی‌رویه پرستار و قابله بدون تولید سایر کادر طبی سبب مشکلات متعددی شده می‌تواند. مخصوصا اگر دیدگاه بر این باشد که به جای پزشک متخصص، از پرستار و قابله برای عرضه خدمات استفاده شود یک عقب‌گرد است. عملا با اعلان شدن یک بست قابله یا پرستار در افغانستان، بیش از ۵۰۰ درخواستی به آن بست صورت می‌گیرد که این خود نشان دهنده انفلاسیون در تعداد نرس‌ها و قابله‌ها در تعدادی از شهرها و مخصوصا در شهرهای بزرگ است.

در نهایت، توسعه در نظام صحی، نیازمند توسعه متوازن در تمام سکتور هاست. تولید پرستار و قابله و توسعه نظام صحی به تنهایی در حالیکه در سایر عرصه‌ها به کمبود کادر تحصیل‌یافته مواجه باشیم کاری را از پیش برده نمی‌تواند. یک پرستار یا قابله زن در صورتی می‌تواند در نظام صحی کار موثر انجام دهد که معلم خوب فرزندان او را تدریس کند، حقوق دان خوب به مشکلات مرتبط به حقوق او رسیدگی کند، مهندس خوب برای تسهیلات زندگی او برنامه‌ریزی کند، سیاست مدار با دانش سیاست‌گذاری خوب برای جامعه او داشته باشد و متخصص اقتصاد برای مشکلات اقتصادی کشور برنامه‌ریزی کند. کار کشیدن از زنان در یک عرصه در حالیکه تمام ابعاد دیگر زندگی بر آنها محدود است، تنها سبب برجسته شدن بیشتر مشکلات می‌شود.

پس با آنکه بازگشایی یا تداوم فعالیت موسسات تحصیلی نیمه عالی طبی برای تعدادی خوش‌بینی و امیدواری‌هایی را ایجاد کرده‌ باشد اما در عمل این اقدام خود می‌تواند تلاش‌ها در راستای بهبود زندگی مردم و به ویژه زنان و توسعه کشور را به بی‌راهه ببرد.

حالا که فصل آغاز سال تعلیمی از راه می‌رسد، فرصت آن است تا تمام طرف‌های دخیل در قضایای افغانستان به شمول بازی‌گران جهانی روی حل بنادین مشکل محرومیت زنان از کار و تحصیل فکر کنند و راه‌حل‌های عملی را در زمینه روی دست گیرند. راه‌حل اجازه یافتن دختران و زنان به فرصت‌های آموزشی و کاری و از میان برداشت تبعیض سیستماتیک و دولتی.

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، ولسوالی‌های دور دست مانند باغران ولایت هلمند به نزدیکترین شفاخانه/بیمارستان حدود ۲۱۰ کیلومتر فاصله دارد

مردم ولسوالی باغران در ۲۱۰ کیلومتری مرکز ولایت هلمند، می‌گویند هنوز هم برای درمان بیماری‌های بسیار عادی آنها مجبورند برای رسیدن به شفاخانه شهر بست در هلمند، ساعت‌ها سفر کنند.

یک باشنده باغران گفت در این ولسوالی حتی قابله/ماما نیست که به مشکلات ابتدایی بیماران ولادی نسایی رسیدگی کند. او افزود که «برخی مناطق باغران به حدی وسیع است که بامداد موتر/ماشین حرکت کند، شام به شهر لشکرگاه می‌رسد.»

او از حکومت طالبان می‌خواهد که برای رفع مشکلات بیماران زن یک دکتر زن به این ولسوالی بفرستد.

همچنان مردم در ولسوالی‌های دوردست ولایت ارزگان نیز می‌گویند از کمبود خدمات صحی و و نبود دکتر زن به ستوه آمده‌اند.

جمعیت ارزگان حدود ۱/۵ میلیون نفر تخمین زده شده است. در سراسر این ولایت تنها ۷۰ مرکز صحی فعالیت دارد، یعنی برای هر ۲۱ هزار نفر یک مرکز صحی با امکانات و کارکنان کم.

محمد الله روحانی، رئیس صحت عامه حکومت طالبان در ارزگان، ایرادها در مورد کمبود مراکز صحی را می‌پذیرد اما می‌گوید دو متخصص نسایی ولادی زن در این ولایت مشغول کار هستند.

نبود دکتران متخصص زن

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، مردم در ولسوالی‌های دوردست ولایت ارزگان نیز می‌گویند از کمبود خدمات صحی و و نبود دکتر زن به ستوه آمده‌اند

با روی کار آمدن طالبان در آگست ۲۰۲۱ بار دیگر قوانین سخت‌گیرانه و شدیدی بر زنان وضع شده است. از جمله اینکه هم زن شاغل و هم زن بیمار مجبورند با محرم باشند. اگر دکتر متخصص زن در ولسوالی کار کند قوانین وضع شده از سوی طالبان ایجاب می‌کند که با محرم (شوهر برادر و یا پدر) همواره همراه باشد.

کمبود دکتر متخصص زن و عدم علاقمندی پزشکان برای کار در مناطق دور دست و روستایی شکایتی است که از گذشته وجود داشته است. پیشتر گل محمد عثمان، رئیس شورای طبی حکومت طالبان نیز گفته بود که کمبود و نبود دکتر زن در مناطق روستایی یک مشکل عمده برای ساکنان محل است.

به گفته آقای عثمان: «در شهرهای بزرگ مانند کابل، قندهار، هرات، مزار شریف و برخی شهرهای دیگر به تعداد کافی دکتران متخصص زن وجود دارد. اما متاسفانه در مناطقی که از آموزش محروم نگه داشته شده‌اند، آنجا پزشکان زن وجود ندارد. پزشکان زن تنها در بخش ولادی نسایی تخصص دارند. در بخش‌های دیگر که اشد نیازمندی دیده می‌شود مانند گوش و گلو، عقلی عصبی، داخله و جراحی دکتر متخصص زن وجود ندارد.»

طالبان ادامه تحصیل دختران در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی را تعلیق کرد

دختران

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، دانشجویان دختر در محوطه دانشگاه کابل

وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در مکتوبی اعلام کرده است که زنان و دختران «تا اطلاع ثانوی» نمی‌توانند در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی ادامه تحصیل دهند.

در مکتوبی که از سوی وزارت تحصیلات عالی طالبان به تمام دانشگاه‌های دولتی و خصوصی صادر شده آمده است که براساس تصمیم کابینه حکومت طالبان در تاریخ ۲۸ قوس/آذر ادامه تحصیل دختران «تا امر ثانی تعطیل است».

در این نامه که ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان آن را امضا کرده تاکید شده است که دانشگاه‌ها این حکم را باید «فوراً» عملی کنند.

ضیاالله هاشمی، سخنگوی این وزارتخانه اصالت این مکتوب را به بی‌بی‌سی تایید کرد.

با توجه به این دستور جدید طالبان، اکنون تنها دختران در مقطع ابتدایی یعنی از صنف/کلاس یک تا شش می‌توانند در مکاتب/مدارس درس بخوانند.

گفته می‌شود، میان برخی از رهبران تندرو و «تندورتر» در این زمینه اختلاف‌نظر وجود دارد.

پیشتر منابع متعددی در تماس با بی‌بی‌سی تایید کرده‌ بودند که شمار انگشت‌شماری از افراد تندرو اما بسیار تأثیرگذار در گروه طالبان با رفتن دختران به مکاتب و تحصیلات عالی آن‌ها مخالف هستند، در حالی که برخی از افراد مهم دیگر موافق هستند.

موضوع آموزش دختران و فرامین مربوط به زنان در سطح رهبری طالبان از زمان روی کار آمدن طالبان در ۱۵ آگوست/اوت سال گذشته میلادی به یکی از جنجال برانگیزترین موضوعات تبدیل شده است که بارها مورد انتقاد سازمانهای بین‌المللی و حقوق بشری قرار گرفته است.

مکتوب
توضیح تصویر، در این نامه که به زبان پشتو نوشته شده و ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان آن را امضا کرده تاکید شده است که دانشگاه‌ها این حکم را باید «فوراً» عملی کنند

این تصمیم درحالی اعلام می‌شود که سه ماه پیش هزاران دختر و زن در سراسر افغانستان در امتحان ورودی دانشگاه‌ها شرکت کردند اما داوطلبان زن با محدودیت انتخاب برخی رشته‌ها و دانشکده‌ها مواجه شده‌اند.

بر اساس تصمیم وزارت تحصیلات عالی طالبان داوطلبان زن در برخی از رشته‌ها از جمله کشاورزی، دامپزشکی، مهندسی ساختمان (عمران) و معدن را نمی‌توانستند انتخاب کنند.

هرچند پس از بازگشت طالبان به قدرت، دختران و زنان اجازه ادامه تحصیل در دانشگاه‌ها را داشتند اما کلاس‌های مختلط ممنوع شد و روزهای معینی در هفته برای دختران دانشجو مشخص شد. در ماه نوامبر سال جاری، مسئولان طالبان زنان را از حضور در پارک‌های تفریحی در پایتخت منع

اجازه

واکنش‌های اولیه به ممنوع کردن تحصیل دختران در دانشگاه‌ها

تنها ساعتی بعد از انتشار حکم طالبان در مورد ممنوع کردن تحصیل دختران، سازمان دیدبان حقوق بشر طی بیانیه‌ای آن را «شرم‌آور» و ناقض حق تحصیل دختران افغانستان خواند.

«طالبان هر روز بیش از پیش ثابت می‌کند که برای حقوق بنیادین افغان‌ها، به ویژه زنان، حرمتی قایل نیست».

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم در توییتر این تصمیم طالبان را محکوم کرده و گفته: «آمریکا تصمیم غیرقابل دفاع طالبان در ممنوع کردن دانشگاه‌ها برای زنان و بسته نگه‌داشتن مدارس به روی دختران در کنار وضع کردن محدودیت‌های دیگر برای زنان و دختران افغانستان را محکوم می‌کند؛ زنانی که به دنبال برخورداری از حقوق بنیادین خود هستند».

در واکنشی دیگر، هوگو شورتر، کاردار سفارت بریتانیا برای افغانستان گفته کشورش قویا این تصمیم طالبان را محکوم می‌کند و باور دارد که چنین اقدامتی چشم‌انداز اقتصادی و ثبات افغانستان را با مخاطره جدی روبرو می‌کند.

لرد طارق احمد، مدیرکل خاورمیانه و سازمان ملل وزارت خارجه بریتانیا هم در اظهاراتی مشابه ضمن محکوم کردن این تصمیم طالبان گفته از نظر او هیچ «مبانی مذهبی و اخلاقی» برای چنین تصمیمی وجود ندارد.

همزمان ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور افغانستان هم در توییتر ضمن محکوم کردن این حکم از طالبان خواسته که فورا از تصمیم خود عقب‌نشینی کند

طالبان چگونه مرحله‌به‌مرحله حقوق زنان را سلب کرد

پوشاندن صورت برای مجریان زن تلویزیون اجباری شد

Image copyright by GETTY

نه ماه بعد از به قدرت رسیدن طالبان، به مجریان زن تلویوزین ابلاغ می‌شود که باید جلوی دوربین صورت‌های خود را بپوشانند. روز بعد از این ابلاغیه، یلدا علی یکی از مجریان تلویزیون طلوع عکسی در صفحه شبکه اجتماعی خود منتشر می‌کند که نشان می‌دهد مجریان مرد آن شبکه در حکایت از زنان صورتهای خود را جلوی دوربین پوشانده‌اند.

طالبان پوشانده شدن صورت زنان در فضای عمومی را اجباری کرد

Image copyright by GETTY

بر اساس فرمان جدید طالبان، زنان افغان برای اولین بار پس از دو دهه مجبور به استفاده از روبنده اسلامی، برقع یا نوع دیگری از حجاب که صورت را هم بپوشاند، خواهند شد. هر زنی که از رعایت این قانون امتناع کند، ممکن است یک عضو مرد خانواده او سه روز زندانی شود. در این دستور همچنین آمده است که زنان تنها “در مواقع ضروری” خانه‌ را ترک کنند و در صورت نادیده گرفتن این دستور، عواقب آن متوجه مردان وابسته به این زنان خواهد بود.

محدودیت رانندگی برای زنان

Image copyright by GETTY

مقام‌های طالبان در هرات به مربیان رانندگی گفته‌اند که از آموزش دادن به زنان و صدور گواهینامه به آن‌ها خودداری کنند. رئیس اداره ترافیک شهر که نظارت بر آموزشگاه‌های رانندگی را بر عهده دارد، به خبرگزاری فرانسه گفت که این دستور به صورت شفاهی به آن‌ها ابلاغ شده است. مقام‌های طالبان صدور حکمی در این زمینه را رد کرده است، اما محدودیت‌های زیادی در حدود یک سال گذشته به تدریج اعمال شده است.

محرومیت دختران دانش‌آموز از دبیرستان‌ها

Image copyright by GETTY

درست یک روز قبل از شروع سال تعلیمی/تحصیلی جدید، وزارت معارف طالبان در یک چرخش ناگهانی از تصمیم قبلی خود برای بازگشایی تمام مدارس/مکاتب دخترانه عقب‌نشینی کرد و دختران دانش‌آموز از تحصیل در دوره‌های متوسطه و عالی/دبیرستان همچنان محروم ماندند. رهبری مرکزی طالبان تصمیم اعلام‌شده قبلی این وزارتخانه را لغو کرد و گفت که برای بازگشایی تمام مکاتب دخترانه به یک طرح “جامع” و “اسلامی” نیاز است. این تصمیم منجر به اعتراضات در کابل و محکومیت گسترده بین‌المللی شد.

جداسازی جنسیتی در دانشگاه‌ها؛ حضور دانشجویان دختر در برخی از کلاس‌ها با تفکیک جنسیتی

Image copyright by GETTY

چند دانشگاه خصوصی و دولتی برای دانشجویان دختر و پسر بازگشایی شدند، اما بنا به دستور طالبان دانشجویان پسر و دختر باید در کلاس‌های جداگانه درس بخوانند. در هرات به دختران و پسران گفته شد که در ساعات مختلف روز به دانشگاه بیایند. در دانشگاه‌های کوچکتر، در مواردی دانشجویان در کلاس مشترک، حضور پیدا کردند اما باید با پرده یا موانع فیزیکی از هم جدا می‌شدند. مقامات وزارت تحصیلات عالی طالبان گفتند که آنها خواهان جداسازی کلاس‌ها بر اساس جنسیت و ترتیب برنامه درسی مطابق بر اصول اسلامی هستند و پوشش حجاب برای دانشجویان دختر اجباری است. در اواخر آوریل/اپریل نیز وزارت تحصیلات عالی طالبان دستور داد که دختران و پسران در روزهای جداگانه به دانشگاه بروند.

آغاز رسمی روند اجباری شدن حجاب از سوی طالبان

Image copyright by GETTY

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، پوسترهایی را در اطراف کابل و برخی شهرهای دیگر نصب کردند که پوشیدن چادر بزرگ سیاه و پوشش صورت را تبلیغ می‌کرد. در این تصاویر به زبان‌های فارسی دری، پشتو و عربی آمده است: بر اساس شریعت، زن مسلمان باید حجاب داشته باشد. این پوسترها دو نوع از حجاب را قابل‌قبول توصیف می‌کنند، یکی چادر بزرگ سیاه و روبنده، دیگری هم برقع (چادری آبی) که تمام بدن و صورت را می‌پوشاند.

 

انتقاد استانکزی از سیاست طالبان نسبت به زنان؛ آیا اختلاف درونی رهبران طالبان عمیق‌تر می‌شود؟

استانکزی

منبع تصویر، EPA

توضیح تصویر، استانکزی در مراسم یادبود رهبر پیشین طالبان در کابل سخنرانی کرد

شیرمحمد عباس استانکزی، معاون وزیر خارجه طالبان، می‌گوید ممانعت از تحصیل دختران نقض حقوق نیمی از جمعیت خراسان آریا است. آقای استانکزی در انتقادی تند و بی‌پیشینه از حکومت طالبان گفته است راه ندادن دختران به مکتب/مدرسه “راه حل نیست”.

آقای استانکزی این اظهارات را در سخنرانی خود در مراسم ششمین سالگرد درگذشت ملا اختر محمد منصور، رهبر پیشین طالبان روز یکشنبه (اول جوزا/خرداد) در کابل بیان کرد.

او گفت: “در افغانستان تا به حال هیچ‌کس حقوق شرعی زنان را در مناطق روستایی نداده است. تا به حال بیوه، حق ازدواج ندارد. اگر زنی حق ارث بخواهد، تمام دنیا بر خلاف شرع به او می‌خندند. حق تعلیم برایش داده نمی‌شود. این زنان اسلام و شریعت را کجا خواهند آموخت؟ در مکتب و مدرسه باید بیاموزند، مگر نه؟ این وظیفه دولت است که جلوی فساد را بگیرد. زنان باید از حقوقی که خدا، پیامبر و فرهنگ افغانستان حکم می‌کند برخوردار شوند.”

وی از طالبان خواست تا خود را با خواسته‌ها و مشکلات مردم تطبیق بدهند و اگر این کار را نکنند، زمان زیادی در قدرت نخواهند ماند.

طالبان

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، طالبان اخیراً به زنان دستور دادند که صورت خود را بپوشانند

از زمانی که طالبان در ماه اوت/آگوست پارسال به قدرت رسیدند، مکاتب/مدارس دخترانه بالای کلاس ششم را تعطیل کردند و صدها هزار دختر ماه‌ها از تحصیل بازماندند.

استانکزی کیست؟

اظهارات شیرمحمد عباس استانکزی، به عنوان یکی از اعضای ارشد طالبان، نشان‌دهنده اختلاف نظر در سطح رهبری در زمینه آموزش و حقوق زنان در حکومت طالبان است.

شیرمحمد عباس استانکزی در مذاکرات طالبان و آمریکایی‌ها و همچنین با دولت قبلی افغانستان از چهر‌ه‌های اصلی بود و چند سال در روند مذاکرات دوحه فعالانه حضور داشت.

بعد از روی کار آمدن گروه طالبان و اعلام کابینه سرپرست از طرف این گروه، او معاون وزارت خارجه شد. سپس گزارش‌هایی از ناراضی بودن آقای استانکزی در بعضی رسانه‌ها منتشر شد.

طالبان، دختران، مکتب

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، شیرمحمد عباس استانکزی (دوم از راست) یکی از اعضای اصلی مذاکرات طالبان با آمریکا در دوحه بود

او مدت‌ها در مجالس اصلی طالبان حضور نداشت و بیشتر در امارات به سر می‌برد ولی چند روز پیش با عبدالغنی برادر، معاون نخست‌وزیر طالبان به کابل بازگشت.

اختلاف درونی میان طالبان عمیق‌تر شده؟

گمانه‌زنی‌ها در مورد اختلاف نظر او با بعضی دیگر از چهره‌ها با سیاست‌های اعلام‌شده حکومت طالبان به خصوص زمانی بالا گرفت که بعضی از رهبران ارشد طالبان از شاخه “حقانی” در مراسم شاخه دیگر دیده نشدند.

همچنین زمانی که طالبان در سوم حمل/فروردین سال جاری، تصمیم قبلی خود در مورد اجازه بازگشت دختران به دبیرستان‌ها (دوره متوسطه و لیسه) را پس گرفت و گفت تا اطلاع ثانوی این مدارس همچنان تعطیل خواهند بود، گفته شد در این زمینه میان رهبران طالبان اختلافاتی به‌وجودآمده است.

موضوع آموزش دختران و فرامین مربوط به زنان در سطح رهبری طالبان به موضوعی حساس مبدل شده است.

گفته می‌شود، میان برخی از رهبران تندرو و “تندورتر” در این زمینه اختلاف‌نظر وجود دارد.

اخیراً منابع متعددی در تماس با بی‌بی‌سی تایید کرده‌اند که شمار انگشت‌شماری از افراد تندرو اما بسیار تأثیرگذار در گروه طالبان با رفتن دختران به مکاتب مخالف هستند، در حالی که برخی از افراد مهم دیگر موافق هستند.

این نخستین بار است که فردی در سطح آقای استانکزی به‌صراحت خواستار اصلاحات در رویکرد حکومت طالبان شده است که نشانگر عمیق‌تر شدن اختلاف‌نظر در سطرح رهبری طالبان است.

عده‌ای از اعضای طالبان قبلا در صحبت با رسانه‌ها دستور طالبان در مورد ضرروت پوشانده شدن صورت زنان را “در حد توصیه” توصیف کرده بودند اما وزارت امربه‌معروف و نهی از منکر طالبان گفته است در صورت رعایت نکردن آن از طرف زنان، بستگان مرد آن‌ها مجازات خواهند شد.

اعمال محدودیت‌های فزاینده بر زنان از سوی طالبان واکنش‌های بین‌المللی در پی داشته است.

اخیراً نمایندگان ویژه آمریکا برای افغانستان گفتند که “مخالفت یکپارچه بین‌المللی” با محدودیت‌های فعلی و در حال گسترش بر حقوق و نقش زنان و دختران در جامعه را به وزیر خارجه طالبان، منتقل کرده‌‌اند.

طالبان خواستار عادی شدن روابط دیپلماتیک با آمریکا هستند. اما نمایندگان آمریکا برای افغانستان تاکید کرده‌اند که “دختران باید به مدرسه/مکتب بازگردند، زنان باید آزادانه رفت‌و‌آمد و بدون محدودیت کار کنند تا پیشرفتی برای عادی سازی روابط باشد.”

درگذشت ناصر رهیاب؛ روایتی از «آموزش استاد به ما چهار دختر هراتی»

ناصر رهیاب

منبع تصویر، SOCIAL MEDIA

توضیح تصویر، استاد ناصر رهیاب با خلق دوباره امید به زندگی برای ما چهار دختر، خودش را در خطر بزرگی قرار داده بوداستاد ناصر رهیاب با خلق دوباره امید به زندگی برای ما چهار دختر، خودش را در خطر بزرگی قرار داده بود

  • نویسنده, حمیرا قادری
  • شغل, نویسنده
ناظران
توضیح تصویر، مجموعه «ناظران می‌گویند» بیانگر نظر نویسندگان آن است. بی‌بی‌سی فارسی می‌کوشد در این مجموعه، با انعکاس دیدگاه‌ها و افکار طیف‌های گوناگون، چشم‌اندازی متنوع و متوازن از موضوعات مختلف ارائه کند. انتشار این آرا و نقطه‌نظرها، به معنای تایید آن‌ها از طرف بی‌بی‌سی نیست.

محمدناصر رهیاب، استاد زبان فارسی در دانشگاه هرات و از چهره‌های ادبی افغانستان، بر اثر «ایست قلبی» صبح امروز یکشنبه ۸ دلو/بهمن (۲۸ ژانویه) درگذشت. او در سال ۱۳۳۳ در غوریان هرات زاده شد و فارغ‌التحصیل دانشکده زبان و ادبیات دانشگاه کابل بود. آقای رهیاب در سال‌های گذشته رئیس دانشگاه خصوصی غالب در هرات بود.

«سپیده‌دم داستان‌نویسی افغانستان»، «گره به باد مزن»، «شعر، هنر زبانی زیبا»، «سامان‌گرایی در نوشتار دانشگاهی»، «نقد ادبی» و «سبک‌شناسی» بخشی از آثار منتشرشده محمدناصر رهیاب هستند.

استاد محمدناصر رهیاب را سال‌ ۱۹۹۷ بار اول در صنف/کلاس پنهان داستان‌نویسی با نام «کورس/دوره سوزن طلایی» دیدم. آن روزها مانند همین روزها، طالبان به قدرت رسیده بودند.

در این میان بود که بسیاری از پسران هجرت پیشه کرده بودند و گزارش‌هایی هم از «خودسوزی» برخی از دختران منتشر می‌شد. در آن زمان نیز طالبان به مانند امروز سخت‌گیریهای شدید، به‌ویژه بر زنان و دختران، اعمال کرده بود.

خفقان، کوچه کوچه هرات و لحظه به لحظه زندگی‌ام را می‌جورید. دیوار خانه‌مان خشت خشت بلندتر می‌شد و شهر طالبانی‌تر. یک کف دست، امید نبود تا روز را به شب برسانم،‌ شب را به روز. طالب با شلاقش همیشه و همه‌جا خبردار ایستاده بود، مبادا که سبزه‌ای سر بزند. این تنها حال من نبود، حال لیلا، شیما، کلثوم هم همین بود؛ طالب که قفل بزرگی بر لیسه (دبیرستان) مهری هروی زد، پراکنده شدیم، ناامید، تنها… شهر زود فراموش‌مان کرد.

حمیرا قادری
توضیح تصویر، حمیرا قادری، نویسنده می‌گوید: آن روزها نه استاد تلفنی داشت و نه هم کلاس ما شماره‌ای

«روایتگر روزگار خودتان باشید»

در آن روزها، این ناصر رهیاب بود که خضر زندگی ما شد. جمع‌مان کرد و گفت: «روایتگر روزگار خودتان باشید. این روزها همیشگی نیست.»

استاد پیچیده در پتو، چهار سال تمام تابستان و زمستان، بهار و خزان هر دوشنبه، فاصله دکان دوا فروشی‌اش (داروخانه) را از جاده عیدگاه تا جاده بانک خون هرات رکاب می‌زد. پشت دروازه «خانه سوزن طلایی» که تک تک می‌کرد (در می‌زد)، برای ما چهار دختر زندگی آغاز می‌شد… با ورود او قیام می‌کردیم و این‌طوری قیامت سیاه طالبانی را از این دوشنبه تا دوشنبه بعدی تاب می‌آوردیم. استاد در آغاز کلاس می‌پرسید که در هفته پشت‌سر چه کتاب‌هایی خوانده‌ایم.

می‌دانست کتاب داستان پیدا کردن در هرات تحت کنترل طالبان آسان نیست. نه اینترنتی بود، نه پی‌دی‌افی. کتاب فروشی‌های شهرنو هم بیشتر کتاب‌های مذهبی می‌فروختند. البته در دکان‌های ترکاری (سبزی‌فروشی)، می‌شد کتاب داستان‌کرایی پیدا کرد منتها آثار فهمیه رحیمی بود، امیرعشیری …

استاد اگر دستش به کتابی می‌رسید، لای پتویش یا در ترک بایسکلش (دوچرخه‌اش) داخل یک پلاستیک تیره برای ما می‌آورد. تاکید داشت کتاب‌های خوبی را که می‌یابیم با همدیگر شریک کنیم.

در کلاس بعد از اینکه اسم کتاب‌هایی را که خوانده بودیم، می‌شنید؛ در مورد درون مایه آن آثار می‌پرسید. از شخصیت‌پردازی‌ها می‌پرسید و اینکه چقدر آن کتاب را دوست داشتیم و چرا. و بعد خودش درباره یکی از اصول داستان‌نویسی بحث می‌کرد و در آخر هم در مورد داستان‌هایمان که جلسه قبل برای نقد داده بودیم، مفصل نظریاتش را بیان می‌کرد.

وظیفه می‌داد تا داستان‌های همدیگر را بخوانیم و در موردش حرف بزنیم. به دقت به گفته‌های ما گوش می‌داد. گاهی کلاس چهار ساعت طول می‌کشید. استاد عجله نداشت، به ساعتش نگاه نمی‌کرد و یادش می‌رفت نان‌آور خانه‌اش است و دکانش قفل مانده است.

آن روزها نه استاد تلفنی داشت و نه هم کلاس ما شماره‌ای. برای همین گاهی که استاد همراه فامیل برای دید و بازدید به برناباد، دهی در حومه هرات می‌رفتند، و به کلاس نمی‌آمد، دنیا دوباره بر ما سیاه می‌شد.

سخنرانی ناصر رهیاب در انجمن ادبی هرات

منبع تصویر، SOCIAL MEDIA

توضیح تصویر، استاد پیچیده در پتو، چهار سال تمام تابستان و زمستان، بهار و خزان هر دوشنبه، فاصله دکان دوا فروشی‌اش (داروخانه) را از جاده عیدگاه تا جاده بانک خون هرات رکاب می‌زد.

«سوزن طلایی» در گوشه پوشیده خودش نه تنها محلی پیوند ما چهار دختر با همدیگر شده بود، بلکه محل پیوند دوباره ما با انجمن ادبی هرات شد. بعد از حضور طالبان، تنها مردان بودند که اجازه داشتند در جلسات انجمن ادبی شرکت کنند.

آقای رهیاب در آن دوره که استاد دانشکده ادبیات هرات بود و از اعضای اصلی برد رهبری انجمن ادبی، پیشنهاد داد تا داستان‌هایمان را برای نقد و نظر به انجمن بفرستیم.

در انجمن هم با اعضا صحبت کرده بود تا در روزهای دیدارهای ادبی مردانه، زمانی را هم برای خوانش داستان‌های ما دختران کنار بگذارند. اعضا پذیرفته بودند. نباید طالب مخالفتی می‌داشت ما که حضور نداشتیم، فقط داستان‌هایمان بودند.

هر جلسه یکی از اعضا، داستان یکی از ما دختران را می‌خواند و بعد هم نقد و نظر صورت می‌گرفت. استاد در دوشنبه دیدار همه یادداشت‌های جلسات مردانه را برای‌ ما می‌آورد. یادم هست که داستان «با دستان خالی» مرا زنده‌یاد نظام‌الدین شکوهی خوانده بود. داستان‌های ما با کمک استاد در تنها روزنامه آن روزهای شهر، «اتفاق اسلام» زیر نام خود ما چاپ شد. شهر پنهانی دروازه‌هایش را به روی ما گشوده بود، قفل‌ها را شکسته بود.

یقینا استاد ناصر رهیاب با خلق دوباره امید به زندگی برای ما خودش را در خطر بزرگی قرار داده بود. با همت استاد ناصر رهیاب و دیگر یاوران سوزن طلایی، روایت گران دیگری نیز در کوچه‌های هرات سبزه شدند، و سر زدند. ناصر رهیاب مشعل‌دار روشنایی شد در دوره‌ای که سیاهی بختک بخت دختران شهر بود.

بعد از بدست گرفتن قدرت دوباره طالبان در آگست ۲۰۲۱، استاد در کوچه‌های هرات ماند تا با حضورش و فعالیت‌هایش این پیام را برساند که این روزهای سیاه رفتنی‌ست و سیاهی تقدیر تا ابد هیچ جوان آن سرزمین نیست. استاد ناصر رهیاب، افغانستان را با فراز و نشیب‌های اجتماعی – فرهنگی، سیاسی-اقتصادی تجربه کرده بود، و می‌دانست که امید تنها راه مقاومت و مبارزه است.

حالا استاد نه تنها نور کوچه‌های هرات است بلکه ستاره آسمان افغانستان شده است تا بگوید روشنایی بر سیاهی پیروز است. ما دختران هرات می‌دانیم که استاد جاودانه‌ترین روشنایی شهر است و یادش بر تارک تقدیر و تاریخ ما جاودانه است.

طالبان، «حکم قصاص» را بر ۲ تن در غزنی اجرا کردند

دادگاه عالی طالبان در اعلامیه‌ای، رسما تائید کرد که پنج‌شنبه ۳ حوت/۲۲ فبروری، «حکم قصاص» دو تن را پس از تائید ملاهبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه، در ولایت غزنی اجرا کرده است. برخی از رسانه‌های محلی افغانستان نیز گزارش داده‌اند که این افراد از سوی طالبان در حضور مردم در ورزشگاه غزنی، تیرباران شدند.

آرشیف: جریان اعدام متهمان از سوی طالبان.
آرشیف: جریان اعدام متهمان از سوی طالبان. REUTERS/Stringer
تبلیغ بازرگانی

دادگاه عالی طالبان از افراد متهم به نام‌های «سیدجمال، ولد سید محمود» از دهکده «لوره» و «گل خان، ولد شاه ولی» از ولسوالی اندر ولایت غزنی، یاد کرده است.

به بنیاد اعلامیه دادگاه عالی طالبان، این افراد متهم به قتل بودند.

این چندمین‌بار است که طالبان پس از برگشت به قدرت در اواسط ۲۰۲۱، متهمان را آشکارا در مقابل چشم مردم، اعدام می‌کنند

  • نویسنده : قیام خوراسانی
  • منبع خبر : BBC