در تازهترین مورد اما خبری نشر شده مبنی بر اینکه طالبان روند جذب دختران فارغ صنف ۱۲ مدرسه/مکتب را در موسسات تحصیلی نیمه عالی طبی آغاز کردهاند.
با روی کار آمدن رژیم طالبان، به صورت تدریجی فرصتهای آموزشی و کاری از دختران گرفته شد. با آنکه برای مدتی درب دانشگاهها به روی دختران باز بود، اما بعد از چند ماهی، طالبان تصمیم گرفتند که مانع تحصیل دختران در دانشگاهها شوند.
در یک فرمان رهبر طالبان، دختران از رفتن به دانشگاهها محروم شدند، در حالیکه از قبل ادامه آموزش آنها در مکاتب از صنف ششم به بالا متوقف شده بود. در آن فرمان، رهبر طالبان با اعمال یک سلسله شروط ادامه کار و تحصیل زنان در موسسات مرتبط به وزارت صحت را استثنا قرار داد. در دو سال گذشته، موسسات تحصیلی نیمه عالی طبی در بخش خصوصی و دولتی عملا فعال بودند و در رشتههای قابلگی و پرستاری دانشجویان را جذب میکردند.
اما به نظر میرسد دیدگاههای متفاوت و گاهی متضاد اعضای رهبری و تصمیم گیرنده طالبان در باره تحصیل دختران، حتی ادامه درس دختران در این موسسات را به چالش مواجه ساخته است.
خبرگزاری باختر که در کنترل حکومت طالبان است، دو روز پیش خبری را در مورد آغاز ثبت نام و جذب دوباره دختران فارغ صنف دوازدهم در یازده ولایت افغانستان نشر کرد اما چند ساعت بعد این خبر از وبسایت این خبرگزاری حذف شد.
این خبر درعین زمان در حسابهای برخی از منابع نزدیک به طالبان منتشر و سپس حذف شد و آشکارا میتواند بیانگر تفاوت در دیدگاههای مقامات رهبری طالبان باشد.
گزارشهایی هم وجود دارد که ماموران امر بالمعرف طالبان به مراکز آموزشی در موسسات طبی نیمه عالی هجوم برده و سبب اخلال و حتا توقف صنفها شده اند.
در حالیکه تعدادی از رهبران رده بالا و متوسط طالبان از آغاز تحصیلات برای زنان و دختران در افغانستان حمایت میکنند، اما رهبر طالبان و شماری از چهرههای دیگر این گروه، حتا طرفدار حضور زنان و دختران در روی جادهها نیستند.
اعلام این خبر و حذف آن به این معنا است که هنوز تفاهم کلی روی ادامه آموزش دختران در میان رهبری طالبان وجود ندارد.
در همین مورد آخر، وزارت صحتعامه، انستیتیوت صحی غضنفر و ریاستهای صحتعامه ولایات افغانستان، از نشر و همگانی ساختن اطلاعیه مرتبط به آغاز جذب دختران فارغ صنف دوازدهم به موسسات طبی نیمه عالی خودداری کردند.
با این وجود اعلام این خبر خوشبینیهایی را برای شماری از دختران و فعالان حقوق زنان خلق کرده است، اما واقعیت این است که این موضوع به خودی خود چالشآفرین و بحرانزاست.
در شرایطیکه فرصت آموزشهای عالی در سایر رشتهها از زنان سلب شده، فراهمآوری آموزش در زمینههای پرستاری و قابلگی سبب میشود تعداد زیادی دختران برای دستیابی به این فرصت رجوع کنند. شاید بیشتر آنها علاقهیی به ادامه تحصیل در این رشتهها نداشته باشند، اما بنابر شرایط موجود تن به یک انتخاب اجباری بدهند.
این دختران شاید علاقه و استعداد در رشتههای دیگری داشته باشند و در حالیکه زمینه تحصیل برایشان مساعد شود در آن رشتهها خیلی خوب بدرخشند اما این مسأله مشکلات زیادی را بار آورده است.
اول اینکه دختران با یک انتخاب محدود مواجه میشوند و احتمال اینکه این دختران در آینده ترک تحصیل یا تغییر مسلک بدهند وجود دارد. از طرف دیگر دخترانی که استعداد وعلاقه درونی به رشتههای طبی ندارند، جای دخترانی را میگیرند که به این رشته عشق میورزند. افزون بر این، چون فرصت تحصیلی به تناسب رجوع دختران به مراتب کمتر است، تعداد زیادی از این فرصت نیز محروم میمانند و بیشتر سرخورده میشوند
.
از آنجایی که در سایر کشورهای جهان آموزشهای پرستاری برای دختران و پسران به گونه برابر فراهم میشود، این دید که به دختران به صورت استثنایی زمینه آموزش در این رشته را فراهم کنیم، نوعی تبعیض است.
پس در نتیجه این تصمیم میتواند از زاویههای مختلف تبعیض علیه دختران و پسران حساب شود که در طولانی مدت آسیبهای آن بیشتر از منفعتهایی است که میتواند در قبال داشته باشد.
دخترانی که در سه سال گذشته از رشتههای پزشکی عمومی، دندان پزشکی، پرستاری و مامایی/قابلگی فارغ تحصیل شدهاند، فرصت اشتراک در آزمون اگزیت (امتحان دولتی) و گرفتن عضویت در شورای طبی افغانستان را نداشتهاند.
برای واجد شرایط شدن به فرصتهای شغلی در موسسات دولتی و بیشتر موسسات غیر دولتی، سپری کردن امتحان اگزیت و بعضا عضویت در شورای طبی امری حتمی است. از جانب دیگر، بانوانی که از رشتههای پزشکی عمومی و دندان پزشکی فارغ شدهاند، حتا فرصت اشتراک در آزمون شمولیت در برنامه تخصص را نداشتهاند.
علاوه بر این، در بیشتر موارد دختران حتا نتوانستهاند اسناد تحصیلیشان را از موسساتی که در آن درس خوانده اند به دست آورند. با این حال، فراهم کردن زمینه تحصیلی در موسسات نیمه عالی طبی برای دختران یک امید داد.
بیشتر دختران که در این موسسات راه مییابند از آینده نامعلوم که انتظارشان را دارد، رنج میبرند و نمیتوانند آنطوری چنانچه شاید و باید به درسهای شان ادامه بدهند.
به اساس تصمیم طالبان و آنچه در رسانهها بازتاب یافت، دو گروه از دختران فرصت رقابت برای اشتراک در این موسسات را دارند: اول دخترانی که سه سال پیش و در زمان جمهوریت مدرسه/مکتب را تکمیل کرده و فارغ شده اند و دوم دخترانی که در این سه سال بدون حضور در کلاسهای درسی ارتقا یافته و فارغ شدهاند.
ادامه تحصیل در رشتههای طبی برای هر دو گروه با آنکه ناممکن نیست، اما مشکلاتی دارد. دخترانی که سه سال قبل درسهای مرتبط به ساحه طبی مثل بیولوژی، شیمی، فیزیک و ریاضی را در مکتب خواندهاند طبعا تمام موارد را به خاطر ندارند. از جانبی دخترانی که بدون حضور در کلاس درسی در طی این سه سال اخیر ارتقاء یافته و فارغ شدهاند اصلا این مضامین را نخواندهاند. پس نشستن در کلاسهای درسی طبی که بیشتر روی این چهار مضمون استوار است به این دختران دشواریهای بیشماری را به همراه دارد. دانشجویی که از اساسات معادلات شیمایی آگاهی نداشته باشد و یا در باره اعضای بدن انسان و سلولهای آن آگاهی نداشته باشد، چطور میتوانند تاثیرات دارویی را روی انسان درک کنند و در آینده پرستار یا قابلهای موفق باشند؟
نظام صحی در خراسان آریا مانند هر نظام دیگری، یک ساختار یک پارچه و پیوسته است. این نظام برای فعالیت منظم خدمات رسانی، در کنار پرستار و قابله، به پزشک عمومی، متخصص امراض داخلی، متخصص چشم، متخصص نسایی و ولادی، متخصص جراحی، دندان پزشک و …. نیاز دارد.
در حقیقت فعالیت نرس و قابله در حضور و موجودیت این پزشکان و متخصصان معنا پیدا میکند. تربیه قابله و پرستار زن در حالیکه تربیه پزشکان متوقف است، نمیتواند سبب حل مشکل کمبود کادر صحی و بهبود عرضه خدمات در سطح کشور شود. اگر میخواهیم نظام صحی افغانستان را توسعه بدهیم، اقدامات همه جانبه و پیوسته نیاز است. مخصوصا در قسمت تولید کادر طبی، باید اقدامات هماهنگ و متوازن روی دست گرفته شود.
تولید بیرویه پرستار و قابله بدون تولید سایر کادر طبی سبب مشکلات متعددی شده میتواند. مخصوصا اگر دیدگاه بر این باشد که به جای پزشک متخصص، از پرستار و قابله برای عرضه خدمات استفاده شود یک عقبگرد است. عملا با اعلان شدن یک بست قابله یا پرستار در افغانستان، بیش از ۵۰۰ درخواستی به آن بست صورت میگیرد که این خود نشان دهنده انفلاسیون در تعداد نرسها و قابلهها در تعدادی از شهرها و مخصوصا در شهرهای بزرگ است.
در نهایت، توسعه در نظام صحی، نیازمند توسعه متوازن در تمام سکتور هاست. تولید پرستار و قابله و توسعه نظام صحی به تنهایی در حالیکه در سایر عرصهها به کمبود کادر تحصیلیافته مواجه باشیم کاری را از پیش برده نمیتواند. یک پرستار یا قابله زن در صورتی میتواند در نظام صحی کار موثر انجام دهد که معلم خوب فرزندان او را تدریس کند، حقوق دان خوب به مشکلات مرتبط به حقوق او رسیدگی کند، مهندس خوب برای تسهیلات زندگی او برنامهریزی کند، سیاست مدار با دانش سیاستگذاری خوب برای جامعه او داشته باشد و متخصص اقتصاد برای مشکلات اقتصادی کشور برنامهریزی کند. کار کشیدن از زنان در یک عرصه در حالیکه تمام ابعاد دیگر زندگی بر آنها محدود است، تنها سبب برجسته شدن بیشتر مشکلات میشود.
پس با آنکه بازگشایی یا تداوم فعالیت موسسات تحصیلی نیمه عالی طبی برای تعدادی خوشبینی و امیدواریهایی را ایجاد کرده باشد اما در عمل این اقدام خود میتواند تلاشها در راستای بهبود زندگی مردم و به ویژه زنان و توسعه کشور را به بیراهه ببرد.
حالا که فصل آغاز سال تعلیمی از راه میرسد، فرصت آن است تا تمام طرفهای دخیل در قضایای افغانستان به شمول بازیگران جهانی روی حل بنادین مشکل محرومیت زنان از کار و تحصیل فکر کنند و راهحلهای عملی را در زمینه روی دست گیرند. راهحل اجازه یافتن دختران و زنان به فرصتهای آموزشی و کاری و از میان برداشت تبعیض سیستماتیک و دولتی.
مردم ولسوالی باغران در ۲۱۰ کیلومتری مرکز ولایت هلمند، میگویند هنوز هم برای درمان بیماریهای بسیار عادی آنها مجبورند برای رسیدن به شفاخانه شهر بست در هلمند، ساعتها سفر کنند.
یک باشنده باغران گفت در این ولسوالی حتی قابله/ماما نیست که به مشکلات ابتدایی بیماران ولادی نسایی رسیدگی کند. او افزود که «برخی مناطق باغران به حدی وسیع است که بامداد موتر/ماشین حرکت کند، شام به شهر لشکرگاه میرسد.»
او از حکومت طالبان میخواهد که برای رفع مشکلات بیماران زن یک دکتر زن به این ولسوالی بفرستد.
همچنان مردم در ولسوالیهای دوردست ولایت ارزگان نیز میگویند از کمبود خدمات صحی و و نبود دکتر زن به ستوه آمدهاند.
جمعیت ارزگان حدود ۱/۵ میلیون نفر تخمین زده شده است. در سراسر این ولایت تنها ۷۰ مرکز صحی فعالیت دارد، یعنی برای هر ۲۱ هزار نفر یک مرکز صحی با امکانات و کارکنان کم.
محمد الله روحانی، رئیس صحت عامه حکومت طالبان در ارزگان، ایرادها در مورد کمبود مراکز صحی را میپذیرد اما میگوید دو متخصص نسایی ولادی زن در این ولایت مشغول کار هستند.
با روی کار آمدن طالبان در آگست ۲۰۲۱ بار دیگر قوانین سختگیرانه و شدیدی بر زنان وضع شده است. از جمله اینکه هم زن شاغل و هم زن بیمار مجبورند با محرم باشند. اگر دکتر متخصص زن در ولسوالی کار کند قوانین وضع شده از سوی طالبان ایجاب میکند که با محرم (شوهر برادر و یا پدر) همواره همراه باشد.
کمبود دکتر متخصص زن و عدم علاقمندی پزشکان برای کار در مناطق دور دست و روستایی شکایتی است که از گذشته وجود داشته است. پیشتر گل محمد عثمان، رئیس شورای طبی حکومت طالبان نیز گفته بود که کمبود و نبود دکتر زن در مناطق روستایی یک مشکل عمده برای ساکنان محل است.
به گفته آقای عثمان: «در شهرهای بزرگ مانند کابل، قندهار، هرات، مزار شریف و برخی شهرهای دیگر به تعداد کافی دکتران متخصص زن وجود دارد. اما متاسفانه در مناطقی که از آموزش محروم نگه داشته شدهاند، آنجا پزشکان زن وجود ندارد. پزشکان زن تنها در بخش ولادی نسایی تخصص دارند. در بخشهای دیگر که اشد نیازمندی دیده میشود مانند گوش و گلو، عقلی عصبی، داخله و جراحی دکتر متخصص زن وجود ندارد.»
طالبان ادامه تحصیل دختران در دانشگاههای دولتی و خصوصی را تعلیق کرد
وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در مکتوبی اعلام کرده است که زنان و دختران «تا اطلاع ثانوی» نمیتوانند در دانشگاههای دولتی و خصوصی ادامه تحصیل دهند.
در مکتوبی که از سوی وزارت تحصیلات عالی طالبان به تمام دانشگاههای دولتی و خصوصی صادر شده آمده است که براساس تصمیم کابینه حکومت طالبان در تاریخ ۲۸ قوس/آذر ادامه تحصیل دختران «تا امر ثانی تعطیل است».
در این نامه که ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان آن را امضا کرده تاکید شده است که دانشگاهها این حکم را باید «فوراً» عملی کنند.
ضیاالله هاشمی، سخنگوی این وزارتخانه اصالت این مکتوب را به بیبیسی تایید کرد.
با توجه به این دستور جدید طالبان، اکنون تنها دختران در مقطع ابتدایی یعنی از صنف/کلاس یک تا شش میتوانند در مکاتب/مدارس درس بخوانند.
گفته میشود، میان برخی از رهبران تندرو و «تندورتر» در این زمینه اختلافنظر وجود دارد.
پیشتر منابع متعددی در تماس با بیبیسی تایید کرده بودند که شمار انگشتشماری از افراد تندرو اما بسیار تأثیرگذار در گروه طالبان با رفتن دختران به مکاتب و تحصیلات عالی آنها مخالف هستند، در حالی که برخی از افراد مهم دیگر موافق هستند.
موضوع آموزش دختران و فرامین مربوط به زنان در سطح رهبری طالبان از زمان روی کار آمدن طالبان در ۱۵ آگوست/اوت سال گذشته میلادی به یکی از جنجال برانگیزترین موضوعات تبدیل شده است که بارها مورد انتقاد سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری قرار گرفته است.
این تصمیم درحالی اعلام میشود که سه ماه پیش هزاران دختر و زن در سراسر افغانستان در امتحان ورودی دانشگاهها شرکت کردند اما داوطلبان زن با محدودیت انتخاب برخی رشتهها و دانشکدهها مواجه شدهاند.
بر اساس تصمیم وزارت تحصیلات عالی طالبان داوطلبان زن در برخی از رشتهها از جمله کشاورزی، دامپزشکی، مهندسی ساختمان (عمران) و معدن را نمیتوانستند انتخاب کنند.
هرچند پس از بازگشت طالبان به قدرت، دختران و زنان اجازه ادامه تحصیل در دانشگاهها را داشتند اما کلاسهای مختلط ممنوع شد و روزهای معینی در هفته برای دختران دانشجو مشخص شد. در ماه نوامبر سال جاری، مسئولان طالبان زنان را از حضور در پارکهای تفریحی در پایتخت منع
واکنشهای اولیه به ممنوع کردن تحصیل دختران در دانشگاهها
تنها ساعتی بعد از انتشار حکم طالبان در مورد ممنوع کردن تحصیل دختران، سازمان دیدبان حقوق بشر طی بیانیهای آن را «شرمآور» و ناقض حق تحصیل دختران افغانستان خواند.
«طالبان هر روز بیش از پیش ثابت میکند که برای حقوق بنیادین افغانها، به ویژه زنان، حرمتی قایل نیست».
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم در توییتر این تصمیم طالبان را محکوم کرده و گفته: «آمریکا تصمیم غیرقابل دفاع طالبان در ممنوع کردن دانشگاهها برای زنان و بسته نگهداشتن مدارس به روی دختران در کنار وضع کردن محدودیتهای دیگر برای زنان و دختران افغانستان را محکوم میکند؛ زنانی که به دنبال برخورداری از حقوق بنیادین خود هستند».
در واکنشی دیگر، هوگو شورتر، کاردار سفارت بریتانیا برای افغانستان گفته کشورش قویا این تصمیم طالبان را محکوم میکند و باور دارد که چنین اقدامتی چشمانداز اقتصادی و ثبات افغانستان را با مخاطره جدی روبرو میکند.
لرد طارق احمد، مدیرکل خاورمیانه و سازمان ملل وزارت خارجه بریتانیا هم در اظهاراتی مشابه ضمن محکوم کردن این تصمیم طالبان گفته از نظر او هیچ «مبانی مذهبی و اخلاقی» برای چنین تصمیمی وجود ندارد.
همزمان ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور افغانستان هم در توییتر ضمن محکوم کردن این حکم از طالبان خواسته که فورا از تصمیم خود عقبنشینی کند
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC