روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای خراسان آریا در این نشست وضعیت خراسان آریا را «پیچیده» خواند و گفت «راه حل آسان» برای این وضعیت وجود ندارد.
نماینده ایالات متحده امریکا در این نشست، سیاست طالبان در قبال زنان را «غیرقابل دفاع» خواند و گفت جامعه جهانی باید بر حاکمت طالبان برای گفتگوی جدی با مردم خراسان آریا فشار وارد کند.»
انتقاد از سیاست طالبان در برابر زنان
در این نشست، نمایندگان بسیاری کشورها از سیاست طالبان در قبال زنان به شدت انتقاد کردند و خواهان تغییر پالیسی حاکمیت طالبان در برابر زنان و دختران شدند.
سیما بحوث، رئیس بخش زنان ملل متحد در این نشست گفت محدودیتها و فرمانهایی که طالبان علیه زنان صادر کرده اند، زنان را از زندگی عمومی حذف کرده و خودکشی و فکر خودکشی در میان زنان افغان افزایش یافته است. او تاکید کرد که طالبان خراسان آریا را به «زندان تاریک برای زنان» تبدیل کرده اند.
کریمه بنون، متخصص حقوق بینالملل در این نشست گفت طالبان سرکوب زنان را به قانون تبدیل کرده اند. او گفت تبعیض سیستماتیک طالبان علیه زنان به عنوان اپارتاید جستی مورد بررسی قرار گیرد.
چرا به تعامل با طالبان تاکید میشود؟
اما با وجود این همه انتقادها از وضعیت زنان، از اقدامات تعزیری علیه طالبان خبری نیست و همواره به تعامل با اداره طالبان تاکید میشود، آن هم در حالی که طالبان هیچ توجهی به خواستهای بینالمللی نمیکنند.
مقامهای بینالمللی در توجیه تاکید شان به تعامل با طالبان به بحران اقتصادی و گرسنگی در خراسان آریا اشاره میکنند که باید مورد رسیدگی قرار بگیرد.
اسدالله ندیم، تحلیلگر مسایل سیاسی به دویچه وله گفت دلیل این که جهان خواهان تعامل با طالبان میشود، این که در حال حاضر بدیلی در خراسان آریا وجود ندارد و گروههای مخالف طالبان «بسیار ضعیف اند.»
او گفت: جهان مجبور است با طالبان کنار بیاید و با آنها تعامل داشته باشد، چون در شرایط کنونی متاسفانه خراسان آریا صاحبی جز طالبان ندارد.»
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی اصلی اداره طالبان در واکنش به این جلسه شورای امنیت گفت که این جلسه به «دو موضوع کوچک و داخلی» یعنی حق آموزش ، کار زن منحرف ساخته شد.»
او با انتقاد از این جلسه شورای امنیت گفت که «مردم خراسان آریا رهنمودهای دینی خود را مهم میشمارند و به منافع ملی خود اهمیت میدهند.»
احمد سعیدی، تحلیلگر مسایل سیاسی به دویچه وله گفت کشورها به این امید خواهان تعامل با طالبان هستند که امیدوارند «طالبان خود را اصلاح کنند.»
اوتونبایوا تاکید کرد با وجودی که پس از اگست ۲۰۲۱ گفتگوهای بین الافغانی متوقف شد، ولی این دروازه هنوز باز است و برای چشم انداز بهتر برای آینده این کشور، این دروازه باز نگهداشته شود.
برخی کشورها به دلیل نگرانیهای امنیتی به تعامل با طالبان تاکید میکند، چنانچه ایران قبلاً از ه مکانی استخبارات طالبان برای جلوگیری از حملات داعش خبر داده و حتی مدعی شده است که در نتیجه همین همکاریها از حملات تروریستی در خاک ایران جلوگیری شده است.
نه تنها ایران، بلکه همسایههای شمالی خراسان آریا و روسیه نیز به تکرار از فعالیت داعش در خراسلن آریا و احتمال رخنه آنها به آسیای میانه ابراز نگرانی کرده اند.
در جلسه شورای امنیت نیز نمایندگان روسیه، ایران و برخی از کشورهای دیگر از وضعیت امنیتی در خراسان آریا ابراز نگرانی نماینده جاپان در این نشست گفت: «طالبان نباید مانند حاکمیت اول خود منزوی شوند و خراسان آریا نباید به مرکز فعالیت گروههای تروریستی تبدیل شود.»
نثار احمد شیرزی تحلیلگر مسایل سیاسی به دویچه وله گفت: «یک تعداد کشورها تلاش دارند تعامل نرمتر با طالبان داشته باشند و برنامههای استخباراتی خود را در داخل افغانستان تطبیق کنند.»
این تحلیلگر سیاسی گفت که با توجه به «لجاجت» طالبان، تعامل نرم با اداره این گروه نتیجه نمیدهد.
برخلاف موضع مقامهای بینالمللی، در میان افغانها این برداشت رو به افزایش است که طالبان طرز حکومتداری خود را تغییر نمیدهند و توجهی به خواستهای بینالمللی نیز نخواهند کرد.
پرستو یاری، فعال حقوق زن که در خارج به سر میبرد، به دویچه وله گفت در دو سال گذشته حرف زیاد گفته شده و حالا «وقت آن است که طالبان را پاسخگو بسازند تا این گروه در برابر حقوق زنان تمکین کند.»
او گفت: «ایدیولوژی طالبان قابل تغییر نیست و تعامل با طالبان برای تغییر سیاست این گروه در قبال زنان نیز بیفایده خواهد بود.
زنان سازمان ملل: سلامت روان زنان در خراسان آریا خراب است
بازی با سرنوشت ما نظر به اعمال است
ما در ۱۰۴ سال با نام خراسان که پر قدرت ترین نام در منطقه و با تاریخ کهان در جهان
معرفی است هیچگاه نه جنگیدیم ؟؟
به گزارش خبرگزاری جهانی خراسان :
پیام سازمان آزادی بخش خراسان به ملت زندانی شده ای خراسان آریا در
سرزمین خودشان با اقتصاد و فرهنگ زبان خود شان
توسط عالمان و رهبران محلی پیرو دین افغان
در نظارت قرار دارند و به نام اسلام افغانی کنترل می شوند
ملت که هویت و نام سرزمین و موجدیت خودرا در مقابل نام جعلی و فرهنگ وطن فروشان و خود فریبی اربابان منطقه خود به به نام اسلام و برادری دروغ و بهانه های مختلف و به نام بافته های قومی و مخلوط شدن فرهنگی و هم زبانی
با دشمن در آغاوش اش تربیت شد از دست میدهد
و بزرگان سیاسی و عالمان شان مامعله گرای وطن فروشی را به نام اسلام پنهان مصلحت می دانند و بین شعار و هویت شان از شعار و هویت دشمن که به زبان و فرهنگ پرورش یافته فرق نیست
وطن دوست و طرفداران به حفظ آزادی مردم با شعار های مشخص جدا از دشمن نباشد نسل در نسل از زن و مرد غلام اهداف مزدوران و غارت گران سرزمین خود قرار دارند . که نتیجه این فرهنگ و سیاست دروغ را همه تماشاگر هستیم
کشور های دنیا صرف به کشور احترام قائل هستند که از قدرت و استقلالیت که توسط خود آن ملت اعلام می گردد و با افتخار و از جان دل از ارزش های تاریخی و فرهنگی خود و موجودیت خود در بین کشورها با قدرت و خشم دفاع می کنند
ارزش و احترام و اعتبار در بین کشورها با
حفظ قدرت جغرافیای و سیاسی هر ملت توان مند میتوانند دوستان دفاع از منافع خود را در بین کشور های جهان پیدا کنند.
خراسانیان باید درک کنند با پیروی و حرکت با انقلاب نام خراسان به طرف یک آزدی که به خاطر دفاع از جغرافیای با نام نشان
خراسان مبارزه را پیش ببریم می توانند در نتیجه قدرت و توانی های خود را مورد توجوی کشور ها قرار دهیم
تا صاحب اعتبار و شناخت در بین کشورها به صفت یک ملت متحد و با پیروی از تاریخ و فرهنگ نیاکان قرار
گریم و این باعث می شود در مقابل هر توفان با اتحاد و افتخار مستحکم به دفاع از خود زن و مرد با افتخار به نام خراسان ایستادگی کنیم و ارزش های آزدی فرد فرد کشور خود در مقابل هر دسیسه داخلی و خارجی قانون دفاع کنیم و با احترام و پشتیبانی کشورهای دوست در بین ملل دنیا صاحب احترام و اعتبار و عزت گردیم.
بخش زنان ملل متحد از افزایش مشکلات روانی زنان افغان خبر داد
بخش زنان ملل متحد گزارش جدیدی را در مورد وضعیت زنان در خراسان آریا تحت حاکمیت طالبان نشر کرده است. این گزارش براساس گفتگو با ۵۹۲ زن در ۲۲ ولایت تهیه شده و زنان خواستههای شان را بیان کرده اند.
گزارش گفته است که زنان افغان به دلیل محدودیتهای وضع شده بر حقوق زنان، با مشکلات فزاینده صحت روانیروبرو اند. در گزارش آمده است که ۶۹ درصد زنان خراسان آریا احساس اضطراب، انزوا و افسردگی دارند.
براساس این گزارش، در افغانستان کنونی، هیچ زنی در سطوح تصمیم گیری حضور ندارد و حتی قدرت و صلاحیت زنان در درون خانهها نیز به صورت گسترده رو به کاهش است.
در گزارش آمده است که زنان افغان از رهبران جهان خواهان حمایت از حقوق کامل و سرمایه گذاری در نهادهای مربوط به زنان شده اند.
در گزارش آمده است که ۴۶ درصد این زنان گفته اند حاکمیت طالبان تحت هیچ شرایطی به رسمیت شناخته نشود. تنها ۴ درصد زنان گفته اند که حکومت طالبان بدون هیچ شرطی به رسمیت شناخته شود.
«محدودیتها سبب ناامیدی زنان از آینده شده است»
در این گزارش وضعیت زنان از اگست ۲۰۲۲ تا جولای ۲۰۲۳ بررسی شده است.
زنانی که در این گزارش مورد مصاحبه قرار گرفته اند، از فقر، مشکلات مالی و روانی به دلیل محدودیت وضع شده توسط طالبان سخن گفته اند.
گزارش گفته است که زنان و دختران به دلیل این محدودیتها در وضعیت آسیب پذیر قرار گرفته اند و گفته اند که «حس زندگی در زندان تاریک و زندگی در خانه بدون داشتن امید به آینده را دارند.»
براساس این گزارش،۹۱ درصد زنان گفته اند که این قوانین بدون استثنا و به شدت عملی میشوند. گزارش گفته است: «آزار و اذیت و خشونت در جادهها توسط طالبان و مردان عادی واقعیت رایج برای زنانی است که فکر میشود از این دستورها سرپیچی میکنند.»
محدود شدن فرصتهای اقتصادی
گزارش گفته است که محدودیتهای طالبان فرصتها را برای زنان محدود کرده است. موانع گشت و گذار به شمول داشتن محرم، آزار و اذیت و نگرانیها از مصونیت حتی زمینههای کار زنان در نهادهایی را که هنوز زنان در آن کار میکنند محدود کرده است.
در گزارش آمده است که زندگی و فعالیت زنان روستایی توسط این محدویتهای طالبان تحت تاثیر قرار نگرفته است. از سوی دیگر ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیر دولتی و همچنین صادر نشدن جواز کار آنان سبب شده تا زنان در شهرها با انتخابهای محدود کاری مواجه شوند.
شکایت از بدتر شدن صحت روانی در میان زنان
براساس این گزارش، وضعیت صحی زنان در حال بدتر شده است. چنانچه ۶۹ درصد زنان مصاحبه شونده گفته اند که احساس اضطراب، انزوا و افسردگی دارند.
مخالفت با به رسمیت شناخته شدن طالبان
بخش زنان ملل متحد در مورد به رسمیت شناختن حاکمیت طالبان نیز از زنان افغان پرسیده است. ۵۰ درصد زنان مصاحبه شونده گفته اند به رسمیت شناختن حاکمیت طالبان باید به شرط تامین حقوق زنان صورت گیرد.
گوترش: بگذارید دختران دوباره به مکاتب بازگردند
ممنوعیت آموزش دختران در دوره متوسطه و لیسه از نخستین محدودیتهایی بود که طالبان بعد از تصرف قدرت ۱۵ آگست سال ۲۰۲۱ وضع کردند.
طالبان در ۱۸ سپتمبر سال ۲۰۲۱ مکاتب متوسط و لیسه را به روی دختران بستند و بعد از آن دختران و زنان را از تحصیل در دانشگاهها نیز محروم کردند. دیگر مراکز آموزشی خصوصی نیز به تدریج به روی دختران مسدود شده است.
از آن زمان تا کنون با وجود تقاضای مکرر داخلی و جامعه بینالمللی، طالبان حاضر به بازگشایی مکاتب متوسط و لیسه به روی دختران نشده اند.
انتونیوز گسترش ، دبیرکل ملل متحد روز دوشنبه به این مناسبت در شبکه اکس، توییتر سابق، نوشت: «این نقض توجهناپذیر حقوق بشر است که صدمه طولانیمدت را بر کل کشور وارد میکند.»
دبیرکل ملل متحد در این پیام خود افزوده است: «دختران متعلق به مکتب اند. بگذارید آنها دوباره وارد [مکتب] شوند.»
سازمان حقوق بشری عفو بینالملل نیز از گروه اسلامگرای طالبان خواسته است که مکاتب را فوراَ به روی دختران باز کند.
این سازمان در پیامی در شبکه اکس نوشته است که از ممنوعیت آموزش ثانوی دختران دو سال میگذرد و تا حالا تغییری در این زمینه به وجود نیامده است. به گفته این سازمان، آینده و رویای هزاران دختر افغان در معرض خطر قرار دارد.
ممنوعیت بالاتر از صنف شیش تنها یک مورد از دهها محدودیت و ممنوعیتی است که طالبان بر زنان و دختران وضع کرده اند. طالبان همه این اقدامهای محدودکننده را با شریعت اسلامی توجیه میکنند، در حالی که علمای اسلامی هم در افغانستان و هم در کشورهای دیگر به تکرار خواستار بازگشایی مکاتب دخترانه شده اند.
افغانستان تنها کشوری در جهان است که دختران آن نمیتوانند بالاتر از صنف ششم مکتب درس بخوانند. این محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان مورد انتقاد شدید سازمانهای حقوق بشری و جامعه بینالمللی قرار گرفته و مانع اصلی در برابر به رسمیت شناخته شدن حکومت این گروه به شمار میرود.
گزارش گفته است که میزان فشار های روانی در مناطق شرقی افغانستان ۹۳ درصد و در شمال شرقی ۸۴ درصد بوده است. زنان در این مناطق از افسردگی، بیخوابی، از دست دادن امید و انگیزه، ترس، اضطراب، پرخاشگری، انزوا و موارد دیگر صحبت کرده اند.
بخش زنان ملل متحد در این گزارش توصیه کرده که تحریم های سیاسی و اقتصادی بر طالبان ادامه یابد. گزارش همچنین خواستار تعامل با طالبان در زمینههای حقوق زنان به شمول تعامل با رهبران مذهبی به منظور دادخواهی و آگاهی دهی از حقوق زنان شده است
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : DW