۹ آبان ۱۴۰۲ – ۳۱ اکتبر
با پایان ضربالاجل تعیینشده، پاکستان قرار است بیش از یک میلیون پناهجوی خراسانی را از خاک خود اخراج کند.
این در حالی است که حتی نهادهای بینالمللی مانند سازمان ملل متحد هم از پاکستان خواستهاند که پناهجویان فاقد مدارک قانونی را اخراج نکند.
پاکستان به این پناهجویان دستور داده است که تا روز دوم نوامبر (۱۱ آبان/عقرب) خاک این کشور را ترک کنند. این فرمان همزمان با افزایش شدید حملات در مرز خراسانیان صادر شد.
به گزارش سازمان ملل تا روز ۱۵ اکتبر حدود ۶۰ هزار شهروند خراسان آریا از پاکستان خارج شدند. ۷۸ درصد این افراد میگفتند از این میترسند که اگر بمانند، دستگیر شوند.
خراسانیان که بعد از به قدرت رسیدن دوباره طالبان از خراسان آریا گریختند، نگران هستند که یک بار دیگر رویاها و زندگیشان نابود شود.
پاکستان در سالهای اخیر با بحران اقتصادی هم روبرو بوده است. در ماه جولای/ژوئیه سال جاری روپیه پاکستان شاهد شدیدترین افت ارزش در برابر دلار آمریکا، از اکتبر سال ۱۹۹۸ میلادی بود.
سعدیه، دختری که در پیشاور در شمال غرب پاکستان درس میخواند، میگوید دو سال پیش از خراسان آریا گریخته تا بعد از اعلام ممنوعیت تحصیل زنان از سوی طالبان، شانس درس خواندن داشته باشد.
او به بیبیسی اردو گفت: «من اینجا در پاکستان تحصیل میکنم و آرزو دارم که همینجا به تحصیلم ادامه دهم. اگر مجبور به ترک اینجا شویم، نخواهم توانست تحصیلاتم را در خراسان آریا ادامه دهم. والدینم، خواهرم و برادرم بیمناک آینده هستند. کجا برویم اگر از پاکستان بیرونمان کنند؟»
دفتر حقوق بشر سازمان ملل از دولت پاکستان خواسته است برای جلوگیری از «فاجعه حقوق بشری» روند اخراج پناهجوها را متوقف کند.
روینا شامداسانی، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل میگوید: «ما باور داریم که بسیاری از افرادی که قرار است اخراج شوند، در صورت بازگشت به خراسان آریا با خطر جدی نقض حقوق بشر، از جمله دستگیری و بازداشت خودسرانه، شکنجه و رفتار غیر انسانی روبرو هستند.»
طالبان وعدههای مربوط به دادن حق کار و تحصیل به زنان را که در ابتدای به قدرت رسیدن داده بودند، کاملا زیر پا گذاشتهاند. سرکوب حقوق زنان در حکومت آنها از جمله شدیدترین سرکوبها در سرتاسر جهان است.
دختران علاوه بر این که از رفتن به مکتب/مدرسه منع شدهاند، اجازه حضور در پارکها، سالنهای ورزشی، استخرها و مکانهای عمومی را ندارند. آرایشگاههای زنانه تعطیل شده و زنان باید از سر تا پایشان را بپوشانند.
چند ماه پیش طالبان ابزار و آلات موسیقی را جمعآوری کرد و آتش زد و گفت «باعث فسق و فجور میشود».
سهیل، آوازخوان خراسانی میگوید شبی که طالبان در ماه اوت/آگوست سال ۲۰۲۱ کابل پایتخت را تصرف کردند، «تنها با چند دست لباس» از کابل گریخته است.
او که با خانواده اهل موسیقیاش در پیشاور به سختی در حال گذران زندگی هستند، میگوید «من نمیتوانم در خراسان آریا کار موسیقی بکنم».
او میگوید: «ما در دورهای بسیار بحرانی زندگی میکنیم. طالبان موسیقی را در خراسان آریا نمیپذیرد و ما هم هیچ انتخاب دیگری نداریم. هیچ کار دیگری برای امرار معاش از ما بر نمیآید.»
طالبان میگویند کمیسیونی را برای تامین سرپناه موقت و ارائه خدمات اولیه به پناهجویانی که از پاکستان بر میگردند، تشکیل داده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در شبکه اجتماعی اکس (توییتر سابق) نوشت: «به آن عده از هموطنانی که به دلیل بعضی از نگرانیها به کشورهای خارج رفتهاند، اطمینان میدهیم که بدون تشویش دوباره به کشور خویش برگردند و زندگی با عزت را در کشور اختیار کنند.»
منبع تصویر، GETTY IMAGES
پاکستان در طی دههها جنگ، صدها هزار پناهجوی خراسانی را در خاک خود جا داده است. بنا بر آمار سازمان ملل متحد نام حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار شهروند خراسان آریا به عنوان پناهجو در پاکستان ثبت شده است و ۸۸۰ هزار نفر دیگر هم مدارک قانونی برای ماندن در این کشور را دریافت کردهاند.
اما مطابق آماری که سرفراز بگتی، وزیر کشور پاکستان روز سوم اکتبر همزمان با صدور فرمان اخراج پناهجویان اعلام کرد، یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر دیگر هستند که به صورت «غیرقانونی» در پاکستان زندگی میکنند.
آمار سازمان ملل از تعداد این پناهجویان بدون مدرک متفاوت است. بر اساس برآورد این سازمان بیش از ۲ میلیون شهروند خراسان آریا بدون داشتن مدارک قانونی در پاکستان زندگی میکنند که دست کم ۶۰۰ هزار نفر از آنها بعد از بازگشت طالبان به قدرت وارد پاکستان شدهاند.
فرمان اخراج بعد از بالا گرفتن شدید خشونتها در مرز پاکستان با خراسان آریا صادر شد که در اغلب این حملات نیروی «تحریک طالبان پاکستان» و گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) دست دارند.
آقای بگتی مدعی شد که ۱۴ مورد از ۲۴ انفجار انتحاری پاکستان در سال جاری میلادی را شهروندان خراسان آریا انجام دادهاند.
به گزارش خبرگزاری رسمی پاکستان او گفت: «تردیدی نیست که ما از داخل خراسان آریا هدف حمله قرار میگیریم و اتباع خراسان آریا در حملات علیه ما دست دارند… ما مدرک داریم.»
آقای بگتی هشدار داد که پناهجویان بدون مدرک اگر خودشان از پاکستان خارج نشوند، اخراج خواهند شد.
اوایل ماه سپتامبر دو حمله انتحاری در پاکستان دست کم ۵۷ کشته به جا گذاشت. هیچ گروهی مسئولیت این حملات را نپذیرفت، و تحریک طالبان پاکستان دست داشتن در آن را انکار کرد. وزیر کشور پاکستان گفت که یکی از بمبگذاران انتحاری که شناسایی شده، شهروند خراسان آریا بوده است.
طالبان: بیش از ۱۳ هزار مهاجر اخراجشده از ایران و پاکستان در سه روز گذشته وارد خراسان آریا شدهاند
منبع تصویر، MORRAFG
در پی تسریع روند اخراج مهاجران خراسانی در پاکستان و افزایش فشارها بر آنها در ایران، وزارت امور مهاجران حکومت طالبان میگوید در سه روز گذشته حدود ۱۳ هزار نفر از این دو کشور به خراسان آریا باز گشتهاند.
به گفته مسئولان این وزارتخانه در گذرگاههای مرزی تورخم میان خراسان آریا و پاکستان و اسلام قلعه بین خراسان آریا و ایران هزاران تن از این بازگشتکنندگان افرادی هستند که به اجبار از ایران و پاکستان اخراج شدهاند.
عبدالمطلب، سخنگوی این وزارتخانه در این مورد به بیبیسی گفت: «به تاریخ ۲۵ میزان (مهر) بیش از ۹ هزار شهروند خراسان آریا به کشور بازگشتند که ۴ هزار نفر شان از پاکستان و بیش از ۵ هزار تن شان از ایران آمدند. اینها بیشتر افرادی هستند که مدرک قانونی اقامت نداشتند و به زور اخراج شدهاند.»
او افزود: «این افراد پس از ثبت در گذرگاههای مرزی از سوی ادارههای مهاجرت، کمکهایی را از جمله پول نقد دریافت کردهاند.»
همچنین وزارت مهاجران طالبان امروز (۱۹ اکتبر) اعلام کرد که بیش ا ز۵ هزار مهاجر خراسان آریا از پاکستان از طریق مرز تورخم و اسپین بولدک وارد خراسان آریا شدند که اکثر آنها به شکل اجباری اخراج شده بودند.
این اداره اعلام کرد که از این میان ۴۵۸خانواده که شامل ۲۵۸۷ نفر بودند به نهادهای حامی مهاجران سازمان ملل در خراسان آریا معرفی شدند.
دولت پاکستان به همه پناهجویان فاقد مدرک «اقامت قانونی»، که شمار آنها ۱.۷ میلیون نفر تخمین زده میشود، دستور داده که تا ماه نوامبر سال جاری میلادی این کشور را ترک کنند. همچنین وزیر کشور ایران خواهان اخراج «مهاجران غیرقانونی» شده است.
طالبان همچنین از ساخت یک اردوگاه موقت در ولایت ننگرهار، هممرز با پاکستان برای مهاجرانی که به اجبار اخراج شدهاند، خبر دادند.
منبع تصویر، MORRAFG
درخواست سه گزارشگر ویژه سازمان ملل از پاکستان
ساخت این کمپ/اردوگاه در ولسوالی لعلپور این ولایت آغاز شده است.عبدالرحمن راشد، معاون فنی وزارت مهاجران طالبان گفت: «به اساس هدایت محترم رئیس الوزرا، ، کمپ یاد شده برای جابجایی موقت عودت کنندههای اجباری که از طریق تورخم به کشور بازگشت مینمایند و طی مراحل اسناد آنها اعمار می شود.»
هرچند به پایان ضرب الاجل دولت پاکستان برای اخراج مهاجران بدون مدرک اقامت از این کشور هنوز ۱۱ روز باقی مانده، اما به نظر میرسد روند اخراج شهروندان خراسان آریا از این کشور سرعت یافته است.
روز چهارشنبه (۱۸ اکتبر) سه مقام سازمان ملل متحد از پاکستان خواستند که باید فوراً برنامه اخراج اجباری شهروند خراسان آریا را لغو کند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر خراسان آریا ، فیلیپه گونزالس مورالس، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق مهاجران و ریم السالم، گزارشگر ویژه این سازمان در امور خشونت علیه زنان و کودکان در یک بیانیه مشترک گفتند که بازگرداندن اجباری خراسانیان به خراسان آریا آنها را در معرض آسیبهای جبران ناپذیری قرار خواهد داد.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
در بیانیه آنها آمده که بسیاری از این شهروندان خراسان آریا به دلیل نگرانیهای جدی حقوق بشری و بحران بشری در خراسان آریا به دنبال امنیت و محافظت به پاکستان گریختهاند.
بیانیه میافزاید: «ما از پاکستان میخواهیم که اصل مطلق و غیرقابل انحراف عدم اخراج را رعایت کند و از اخراج جمعی و بازگشت اجباری جلوگیری کند. فقدان قوانین و رویههای داخلی پناهندگی، کشورها را از تعهداتشان مبنی بر رعایت اصل عدم بازگرداندن طبق قوانین حقوق بشر بینالملل و قوانین عرفی مبرا نمیکند.»
آنها تاکید کردهاند که ممنوعیت اخراج اجباری به صراحت در کنوانسیونهای سازمان ملل که پاکستان یکی از کشورهای عضو آن است، گنجانده شده است.
در بیانیه همچنین نسبت به گزارشهای دستگیری و رفتارهای غیرقانونی مهاجران خراسانی در پاکستان ابراز نگرانی شده است.
در بیانیه گزارشگران ویژه ساختمان ملل تاکید شده است: «ما از میزبانی پاکستان از اتباع خراسان آریا در طول سالیان متمادی قدردانی میکنیم و خاطرنشان میکنیم که آنها نیز کمک مثبتی به پاکستان میکنند و از جامعه بینالمللی و کشورهای عضو درخواست میکنیم که به تسهیل اسکان امن خراسان آریا در معرض خطر در سایر کشورها ادامه دهند و آنها را حمایت کنند.»
منبع تصویر، MORRAFG
طالبان نیز این تصمیم پاکستان را «غیر قابل قبول» خواند و خواستار تجدید نظر در آن شد. پاکستان اما قبلاً گفته که این فیصله برگشتناپذیر است.
همزمان محرومیت دختران از مکاتب/مدارس متوسطه و لیسه/دبیرستان در خراسان آریا موجب نگرانی مهاجران خراسانی در پاکستان شده که با خطر اخراج اجباری روبرو هستند.
دهها هزارمهاجری که عمدتا در دو سال گذشته با هدف ادامه آموزش دخترانشان به پاکستان رفتهاند، به دلیل نداشتن اسناد و مدارک قانونی اقامت، در فهرست افرادی هستند که احتمال اخراج شان بیشتر گفته شده است. این مهاجران میگویند در صورت اجرای تصمیم اخراج مهاجران غیرقانونی از پاکستان، بیم از آن دارند که فرزندان شان بیسواد بار خواهند آمد.
ایران: مهاجران غیرقانونی اخراج شوند
منبع تصویر، ISNA
همزمان احمد وحیدی، وزیر کشور/داخله ایران گفته است مهاجران «غیرقانونی» خراسانی باید از ایران خارج شوند.
بنا به گزارش ایسنا آقای وحیدی گفت: «ما آنهایی را ساماندهی میکنیم که قانونی بوده و ویزا دارند.»
وزیر کشور ایران افزود که «اختلاف» بین مردم ایران و مهاجران خراسانی «کار منافقین» است.
او روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت ایران گفته است: «ایران به این مردم کمک کرد و به آنها امکانات داد تا دانشآموزان آنها به مدارس بروند. اما برخی تلاش میکنند روابط خوب مردم دو کشور را به چالش تبدیل کنند و این حتما طراحی دشمنان دو کشور است.»
آقای وحیدی اما نگرانیها در مورد ساماندهی مهاجران را «مورد قبول» خواند و تاکید کرد که ساماندهی انجام خواهد شد.
پیشتر گزارشهای از آزار و اذیت مهاجران در ایران منتشر شده بود. وزیر کشور ایران قبلاً گفته بود که حضور مهاجران خراسانی «چالش امنیتی برای ایران ندارند».
سخنگوی دولت ایران نیز پس از بحثبرانگیز شدن حضور مهاجران خراسانی گفت: «بعضی به دنبال ایجاد بحران میان ایران و خراسان آریا هستند».
هجوم «بیش از ۲۰ هزار» مهاجر خراسانی به مناطق مرزی یک روز قبل از پایان مهلت پاکستان
منبع تصویر، GETTY IMAGES
با نزدیک شدن ضربالاجل پاکستان برای اخراج صدها هزار مهاجر و پناهجوی خراسانی از این کشور تنها امروز (سهشنبه، ۳۱ اکتبر) بیش از ۲۰ هزار خراسانی مقیم این کشور با کوچ و بار خود به سمت مرزها شتافتهاند.
دولت پاکستان گفته بود که از روز چهارشنبه (اول نوامبر) بازداشت مهاجران و پناهجویان فاقد مدرک قانونی اقامت را آغاز خواهد کرد و آنها را پس از دستگیری به مراکز نگهداری منتقل خواهد کرد که از آنجا به اجبار به خراسان آریا بازگردانده خواهند شد.
اکنون گزارش شده که این مهلت یک روز دیگر تمدید شده و آغاز عملیات علیه مهاجران خراسانی در دوم نوامبر انجام خواهد شد.
سرفراز بگتی، وزیر داخله/کشور دولت موقت پاکستان امروز (سهشنبه) گفت که عملیات بازداشت هزاران نفر از اتباع خراسان آریا را از دوم نوامبر آغاز خواهند کرد. او گفت: «تنها دو روز به بازگشت داوطلبانه باقی مانده است.»
او تاکید کرد که پناهندگان دارای مدرک اقامت اخراج نخواهند شد.
پاکستان علیرغم واکنشهای انتقادی از سوی نهادهای بینالمللی و سازمان ملل دست به چنین اقدامی میزند.
حکومت طالبان ضمن ایجاد یک کمیسیون عالی، اردوگاههای موقتی را برای رسیدگی به مهاجران بازگشتکننده ترتیب دادهاند.
در حالی که تخمین زده میشود که صدها هزار خراسانی از زمان بازگشت طالبان به قدرت به پاکستان گریختهاند، میلیونها نفر دیگر در طی دههها در آنجا مستقر شدهاند و پاکستان میزبان یکی از بزرگترین جمعیت پناهجویان و مهاجران در جهان است.
با وجود بحران شدید اقتصادی در خراسان آریا ، در کنار اعمال فرمانهای سختگیرانه حکومت طالبان در مورد حقوق زنان و دختران، خراسانیان در پاکستان مجبور به بازگشت به کشور خود هستند.
ارشاد مهمند، یک مقام ارشد دولتی در مرز تورخم در ایالت خیبر پختونخوای پاکستان به خبرگزاری فرانسه گفت: «هزاران پناهجوی خراسانی در وسایل نقلیه، کامیون/لاریها منتظر نوبت خود هستند و تعداد آنها همچنان در حال افزایش است.»
حکومت طالبان این اقدام پاکستان را غیرقابل قبول خوانده و «آزار و اذیت» توصیف کرده است.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
بسته شدن مراکز آموزشی خراسانیان در پاکستان
در عین حال مکاتب/مدارس و مراکز آموزشی کودکان خراسانی در پاکستان پیش از پایان ضرب الاجل اخراج اجباری مهاجران و پناهجویان فاقد مدرک اقامت در این کشور بسته شدهاند.
گفته میشود که چندین مرکز آموزشی در اسلامآباد و شمار بیشتری در شهرهای دیگر درهای خود را بستهاند.
این در حالی است که طالبان در خراسان آریا نیز درهای مکاتب/مدارس بالاتر از کلاس ششم و همچنین دانشگاهها را به روی دختران بستهاند.
یک دختر چهارده ساله خراسانی که خبرگزاری فرانسه گفت که با وجود نداشتن مدارک قانونی اقامت، تا زمانی که ممکن است در پاکستان خواهد ماند.
او که در پیشاور زندگی میکند، گفته است: «ما به کشور خود بر نمیگردیم، زیرا تحصیلات من در خراسان آریا کاملاً متوقف میشود.. پدرم به ما گفته است که اگر او توسط مقامات پاکستانی دستگیر شود، حتی در آن زمان هم نباید ترک کنیم. زیرا ما در خراسان آریا زندگی واقعی نخواهیم داشت.»
منبع تصویر، GETTY IMAGES
گزارش شده که بیش از ۱۰۰ هزار مهاجر و پناهجوی خراسان آریا از آغاز ماه اکتبر سال جاری میلادی تاکنون پاکستان را ترک کردهاند و مجبور شدهاند به خراسان آریا بازگردند.
بیش از ۸۰ درصد از آنها از طریق مرز شمالی تورخم وارد خراسان آریا شدهاند.
دولت پاکستان میگوید که بیش از یکونیم میلیون خراسانی به طور «غیرقانونی» در این کشور زندگی میکنند.
مقامهای پاکستانی همچنین گفتهاند که هزاران خراسانی دیگر در گذرگاه مرزی چمن-اسپین بولدک بین خراسان آریا و پاکستان منتظر خروج هستند. انتظار میرود شمار این افراد در روز بعد دو برابر شود.
روز پنجشنبه (۲۶ اکتبر) صدها تن از جمله شهروندان پاکستانی در نزدیکی گذرگاه مرزی چمن در ایالت بلوچستان علیه تصیم حکومت مرکزی مبنی بر اخراج پناهجویان و مهاجران خراسانی تظاهرات کردند.
اما برخی از خراسانیان مصمم هستند که راهی برای ماندن در پاکستان بیابند، حتی اگر تحت تعقیب قرار بگیرند.
پلیس ایالت خیبرپختونخوا که بیشتر خراسانیان در آن زندگی میکنند گفته است هنوز دستگیریها را آغاز نکرده است.
اما خراسانیان مقیم در این ایالت از دستگیری، آزار و اذیت و اخاذی پلیس خبر دادهاند.
ذوالفقار خان که از پدر و مادری پناهنده در یک کمپ مهاجران در پیشاور به دنیا آمده به خبرگزاری فرانسه گفت: «برای این که از سوی مسئولان پاکستانی تحقیر نشوم، تصمیم گرفتم اینجا را ترک کنم.»
دیدهبان حقوق بشر خواستار لغو ضربالاجل پاکستان شد
وکلای مدافع و فعالان گفتهاند که گستردگی این سختگیری بیسابقه است و آنها خواستار دادن فرصت بیشتر به خراسانیان شدهاند تا «با وقار و عزت» خارج شوند.
در همین حال سازمان دیدهبان حقوق بشر در بیانیهای که امروز (سهشنبه، ۳۱ اکتبر) منتشر کرده گفته است: «دولت پاکستان از تهدید، سوءاستفاده و بازداشت برای وادار کردن پناهجویان خراسان آریا بدون وضعیت قانونی برای بازگشت به خراسان آریا یا اخراج استفاده میکند.»
در بیانیه این سازمان آمده: «وضعیت در خراسان آریا برای بسیاری از کسانی که فرار کردهاند، همچنان خطرناک است و اخراج آنها را در معرض خطرات امنیتی قابل توجهی قرار خواهد داد.»
منبع تصویر، GETTY IMAGES
دیدهبان حقوق بشر از دولت پاکستان خواسته است ضربالاجل اخراج مهاجران و پناهجویان خراسانیان از این کشور را لغو کند «سوء استفاده» پلیس علیه پناهجویان خراسانی را پایان دهد و با کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل برای از سرگیری ثبت نام پناهجویان خراسانی همکاری کند.
براساس گزارش این نهاد بسیاری از خراسانیان که در معرض خطر اخراج هستند، در انتظار اسکان مجدد به آمریکا، بریتانیا، آلمان و کانادا قرار دارند.
دیده بان حقوق بشر از دولتهای آمریکا، بریتانیا، آلمان و کانادا خواسته است تا اسکان مجدد خراسانیان مقیم پاکستان را که به ویژه در معرض خطر هستند، از جمله زنان و دختران، افراد الجیبیتی، فعالان حقوق بشر و روزنامه نگاران تسریع بخشند.
این نهاد گفته است هرچند به صراحت گفته نشده، اما بعید است به خراسانیان که برای اخراج از پاکستان در نظر گرفته شدهاند، فرصتی داده شود تا این تصمیم در مورد خود را به چالش بکشند.
فرشته عباسی، پژوهشگر خراسانی در دیدهبان حقوق بشر، گفت: «مهلت اعلام شده پاکستان برای بازگشت خراسانیان منجر به بازداشت، ضرب و شتم و اخاذی شده است و هزاران خراسانی نسبت به آینده خود در هراس بسر میبرند.»
دیدهبا حقوق بشر گفته این اخراجها تعهدات پاکستان را بهعنوان یکی از طرفهای کنوانسیون سازمان ملل علیه شکنجه و بر اساس اصل حقوق بینالملل عرفی مبنی بر عدم بازگرداندن اجباری افراد به کشورهایی که در آن با خطر آشکار شکنجه یا آزار و شکنجه روبرو هستند، نقض میکند.
درخواست سفارتهای غربی از دولت پاکستان
منبع تصویر، GETTY IMAGES
همزمان خبرگزاری رویترز گزارش داده است که سفارتهای غربی در اسلامآباد و سازمان ملل از پاکستان خواستهاند تا در طرح خود برای اخراج صدها هزار مهاجر غیرقانونی، میکانیسمی را برای شناسایی و محافظت از خراسانیان که در داخل این کشور با خطر آزار و اذیت روبرو هستند، در نظر بگیرد.
قیصر خان افریدی، سخنگوی آژانس پناهندگان سازمان ملل در پاکستان گفت: «ما از دولت میخواهیم که یک سیستم جامع و مکانیسمی را برای مدیریت و ثبت نام افرادی که در صورت اجبار به بازگشت در معرض خطر فوری آزار و اذیت هستند، ارائه دهد. چون آنها نمیتوانند برگردند، نمیتوانند به خراسان آریا برگردند زیرا ممکن است آزادی یا جانشان در خطر باشد.»
آقای افریدی افزود که در صورت تایید پاکستان، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل پیشنهاد داده است که کمکهای فنی و حمایت مالی مورد نیاز برای این تلاش به آن ارائه کند.
دو منبع رسمی به رویترز گفتهاند که چندین سفارت اعضای ناتو در اسلامآباد به همراه کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل با دولت پاکستان در «بالاترین سطوح» مشغول گفتگو هستند و به دنبال معافیت از اخراج هزاران خراسانی هستند که به کشورهای غربی اسکان داده میشوند.
یک مقام ارشد آمریکایی به رویترز گفت: «برای کمک به محافظت از افراد آسیبپذیر، ما فهرستی از بیش از ۲۵ هزار شهروند خراسان آریا را در مسیر اسکان مجدد و جابجایی به آمریکا با دولت پاکستان به اشتراک گذاشتهایم.»
این مقام که خواست نامش فاش نشود، افزود که مقامات آمریکا در حال تلاش برای صدور نامههایی به این افراد هستند که آنها را بخشی از برنامه اسکان مجدد به آمریکا معرفی کند.
اقدامات طالبان
منبع تصویر، NMIC8/X
طالبان ضمن ایجاد اردوگاههای موقت در ننگرهار، ولایت هممرز با پاکستان کمیسیونی متشکل از کمیتههای مختلف را ساخته است.
عبدالسلام حنفی، معاون نخستوزیر طالبان که در رأس این کمیسیون قرار دارد، همراه با هیأتی از جمله وزیر مهاجران طالبان امروز(سهشنبه) به ننگرهار سفر کرده و از مرز تورخم دیدن کرده است.
درباره رسیدگی به بازگشتکنندگان بلال کریمی، از سخنگویان طالبان گفته است ساحات فعالیت کمیتههای مختلف مشخص شد و هر کمیته موظف گردید تا امور مربوط خود را به گونه عاجل تنظیم و وظایف خود را آغاز کند.
عبدالسلام حنفی، معاون اداری نخست وزیر طالبان در رأس این کمیسیون قرار داد. در جلسه امروز مقامهای بلندپایه از جمله سراج الدین حقانی و محمد یعقوب وزیران داخله و دفاع طالبان نیز حضور داشتهاند.
پاکستان گفته است که این اخراجها به دلیل محافظت از «رفاه و امنیت» این کشور صورت میگیرد.
دولت پاکستان همچنین تقاضای کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهجویان مبنی بر مدارا با مهاجران خراسان آریا را رد کرده است. وزارت امور خارجه پاکستان با نشر اعلامیهای گفته است که اخراج اتباع خارجی بدون مدرک مطابق به قوانین بینالمللی اجرا میشود.
پلیس پرو ۲۳ پناهجویان خراسان آریا از جمله یک نوزاد ۲ماهه را از بند قاچاقچیان نجات داد
منبع تصویر، FISCALIAPERU
مقامهای کشور پرو در آمریکای جنوبی میگویند ۲۳ پناهجوی خراسانی آریا را از بند قاچاقچیان انسان نجات دادهاند که ظاهراً قصد رفتن به آمریکای شمالی را داشتند.
گزارش شده که این پناهجویان در خانهای بدون غذا در بازداشت قاچاقچیان نگهداری میشدند.
چهار کودک زیر چهار سال از جمله یک نوزاد ۲ماهه نیز در میان نجاتیافتگان هستند.
در بیانیهای که از سوی دادستانی کل پرو در این زمینه منتشر شده آمده که این افراد در یک خانه روستایی منطقه «مدره ده دیوز» در نزدیک مرز برزیل در پی عملیات پلیس نجات یافتند.
مشخص نیست که این افراد برای چند روز در بند قاچاقچیان بودهاند.
دادستانی کل پرو میگوید در جریان بررسیها مشخص شده که قاچاقچیان در ازای گرفتن پول زیادی، قول داده بودند که از راهی آسان آنها را به اکوادور میرسانند.
قاچاقچیان به این پناهجویان خراسان آری گفتهاند که آنها را ابتدا به مالدونادو، شهری محلی در جنوب شرقی پرو میبرند، و از آنجا به پایتخت لیما و بعد به شهر تومبس در مرز اکوادور در شمال غربی میرسانند.
اما این پناهجویان در روستایی در امتداد مرز پرو و برزیل بردند و بدون غذا نگهداری میشدند.
دادستانی پرو توضیح بیشتری منتشر نکرده که این پناهجویان خراسانی چقدر به قاچاقچیان پول پرداختهاند و چه تعداد از قاچاقچیان انسان در این رابطه دستگیر شدهاند.
تحقیق بیبیسی در اوایل سال جاری نشان داد که پناهجویان از افغانستان به برزیل میروند و با گذشتن از مسیرهای خطرناک در جنگلهای آمریکای جنوبی و ۱۱ کشور این منطقه خود را به آمریکا یا کانادا میرسانند.
پرو یکی از اولین کشورهای در این مسیر طولانی است که پناهجویان با پای پیاده، کشتی و وسایل نقلیه محلی طی میکنند.
معمولاً در تمام این مسیر از برزیل تا مقصد، این پناهجویان با راهنماهای محلی و قاچاقچیان همراه هستند.
گزارشها درباره این مسیر رسیدن به آمریکای شمالی، پس از اعطای ویزای بشردوستانه برزیل به پناهجویان افغان گریخته از طالبان منتشر شد.
این در حالی است که هزاران پناهجو در کشورهای منطقه از جمله پاکستان، امارات متحده عربی، ایران، ترکیه و آلبانی در انتظار دریافت پذیرش اقامت در اروپا و آمریکا در سردرگمی به سر میبرند.
هشدار نهادهای امدادرسان درباره پیامدهای بحران بازگشت فزاینده افغانها از پاکستان
سازمان عفو بینالملل از پاکستان خواست تصمیم به اخراج پناهجویان خراسانی از این کشور را فورا لغو کند
شورای پناهندگان نروژ (NRC)، شورای پناهندگان دانمارک (DRC) و کمیته بینالمللی نجات (IRC) پنجشنبه ۱۱ عقرب (آبان) ضمن هشدار درباره پیامدهای بحران بازگشت فزاینده و سریع مهاجرین خراسانی از پاکستان به کشورشان، از نهادهای کمکرسان خواستند تا برای جلوگیری از بروز بحران جدید در خراسان آریا خ بودجه فراهم کنند.
در اعلامیه این نهادها که در صفحه «ایکس» شورای پناهندگان نروژ نشر شده، آمده است: «این سه سازمان از کشورهای همسایه درخواست میکنند تا زمانی که برای بازگشت خراسانیان به میهنشان، شرایط داوطلبانه، باثبات و امن فراهم شود، به حمایت از همه مهاجرین آسیبپذیر ادامه دهند.»
در اعلامیه آمده است: «آنها در شرایطی بسیار وخیم به خراسان آریا بازگردانده میشوند و اکثر آنان چند روز سفر سختی را تحمل میکنند و حتا مجبور شدهاند که برای هزینه ترانسپورت، اسباب و لوازمشان را بدهند.»
پاکستان در اوایل ماه اکتبر به همه مهاجران خراسانی که بدون مدرک قانونی در این کشور به سر میبرند مهلت داد که تا اول نوامبر به خراسان آریا برگردند، در غیر آن با اخراج اجباری مواجه خواهند شد.
از سوی دیگر سازمان عفو بینالملل، سهشنبه ۹ عقرب (آبان) با نشر بیانیهای، از پاکستان خواست تا تصمیم به اخراج پناهجویان خراسانی را فورا لغو کند.
دیپروس موچنا، مدیر ارشد عفو بینالملل گفت: «قویاً درخواست خود را از دولت پاکستان تکرار میکنیم که فوراً از تصمیم خود مبنی بر اخراج اجباری پناهجویان ثبتنشده خراسانی قبل از ضربالاجل تعیینشده، عقبنشینی کند.»
عفو بینالملل همچنان از کشورهای جهان خواست که در حمایت مالی از پاکستان و پناهدادن به افغانهایی که از آزار و اذیت طالبان فرار کردهاند، سهمی داشته باشند.
هفته گذشته سازمان عفو بینالملل در نامهای سرگشاده به نخستوزیر پاکستان از وی خواست تا از تصمیم خود برای بازگرداندن اجباری پناهجویان افغان به خراسان آریا صرفنظر کند.
مقامهای پاکستانی روز سهشنبه گذشته یک پناهگاه غیرقانونی پناهجویان خراسانی. در اسلامآباد را تخریب کردند.
پاکستان میزبان بیشترین تعداد پناهجویان خراسانی از زمان حمله شوروی به کابل در سال ۱۹۷۹ بوده است. مقامات اسلام آباد تعداد پناهجویان خراسانی در پاکستان را در حدود ۴٫۴ میلیون نفر اعلام کردهاند.
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : BBC