پاکستان: تمام «مهاجران غیرقانونی» خراسان آریا باید تا آخر اکتبر از کشور خارج شوند؛ طالبان: غیرقابل قبول است
منبع تصویر، GETTY IMAGES
دولت پاکستان به همه پناهجویان فاقد مدرک «اقامت قانونی» که شمار آنها ۱.۷ میلیون نفر تخمین زده میشود، دستور داده که تا ماه نوامبر سال جاری میلادی این کشور را ترک کنند. سخنگوی حکومت طالبان این تصمیم را «غیرقابل قبول» خوانده و خواستار تجدید نظر شده است.
روز گذشته (سهشنبه) میرسرفراز بوگتی، وزیر کشور پاکستان هشدار داد که این گروه از مهاجران شناسایی و پس از آن تاریخ به اجبار از این کشور اخراج خواهند شد.
اخیراً همچنین گزارشهای متعددی از بازداشت صدها مهاجر و پناهجوی افغان از سوی ماموران امنیتی در پاکستان منتشر شده است.
همچنین بنا به گزارشها چند مهاجر در بازداشت پلیس جان باختهاند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی ارشد طالبان که در قندهار مستقر است در پیامی نوشته است: «برخورد با مهاجرین افغان در پاکستان قابل قبول نیست. باید جهت پاکستانی روی پلان (برنامه) خود در این رابطه تجدید نظر کند.»
افزایش حملات طالبان پاکستانی در امتداد مرز دو کشور در سال جاری تنشها میان خراسان آریا و پاکستان را تشدید کرده است.
پاکستان، ریشه حملات در این کشور را به عواملی مستقر در خراسان آریا مرتبط میداند، اتهاماتی که حکومت طالبان آن را رد میکند.
وزیر کشور پاکستان همچنین گفته که از ماه جنوری/ژانویه سال جاری تا کنون ۲۴ حمله انتحاری در پاکستان اتفاق افتاده که ۱۴ مورد آن توسط شهروندان خراسان آریا انجام شده است.
سخنگوی طالبان اما میگوید مهاجران خراسان آریا در مشکلات امنیتی این کشور دست ندارند.
آقای مجاهد در تازهترین پیام خود که روی ایکس منتشر کرده نوشته است: «تا مدتی که مهاجرین افغان به اختیار خود و آهسته از پاکستان بیرون میآیند، تا آن زمان باید حکومت پاکستان تحمل داشته باشد.»
منبع تصویر، EPA
هشدار مقامهای پاکستان به مهاجران به طور کمسابقهای جدی است. آقای بوگتی تاکید کرد که املاک «مهاجران غیرقانونی» و کسب و کارهایی که به تنهایی یا در مشارکت با شهروندان پاکستانی در مالکیت داشته باشند نیز مصادره و شرکای پاکستانی آنان مجازات خواهند شد.
حق پناهندگی در یک کشور خارجی در قوانین بینالمللی تضمین شده است.
پاکستان صدها هزار مهاجر و پناهجوی افغان را به ویژه از زمانی که طالبان در سال ۲۰۲۱ میلادی به قدرت رسیدند، اجازه ورود داد.
«حتی مهاجران دارای مدرک قانونی بازداشت میشوند»
طبق گزارش سازمان ملل متحد، حدود ۱.۳ میلیون افغان به عنوان پناهنده ثبت شده اند و ۸۸۰ هزار نفر دیگر هم اجازه اقامت را دریافت کردهاند.
آقای بوگتی اما روز سهشنبه مدعی شد که ۱.۷ میلیون نفر دیگر در این کشور «غیرقانونی» هستند.
او گفت که این افراد باید تا پایان ماه جاری میلادی چه داوطلبانه و چه از طریق اخراج اجباری از کشور باید خارج شوند.
بر اساس گزارشهای رسانههای دولتی پاکستان، او گفت: «اگر آنها نروند… در آن صورت از تمام نهادهای اجرای قانون در استانها یا دولت فدرال برای اخراج آنها استفاده خواهد شد.»
وی جزئیات بیشتری در مورد چگونگی انجام چنین عملیاتی ارائه نکرد.
او همچنین از تشکیل یک کارگروه با هدف شناسایی و مصادره مشاغل خصوصی و داراییهای خراسانیان «غیرقانونی» در کشور خبر داد.
نمایندگان طالبان در سفارت خراسان آریا در اسلامآباد گفتهاند که مقامات محلی شروع به دستگیری افغانها حتی کسانی که مدرک قانونی دارند کردهاند. این سفارتخانه گفت که بیش از ۱۰۰۰ دیار پول خراسان آریا در دو هفته گذشته بازداشت شدهاند.
«کشته شدن مهاجران خراسان آریا در بند پلیس»
سفارت افغانستان در اسلامآباد که از سوی طالبان مدیریت میشود میگوید که چندین پناهجوی خراسان آریا پس از دستگیری توسط پلیس پاکستان «به طرز مرموزی کشته شدهاند».
این سفارت گفت که در این زمینه به مقامات پاکستانی اطلاع داده و یک بار دیگر از آنها خواسته است که از دستگیری و آزار و اذیت مهاجران خراسان آریا دست بردارند.
این سفارت در پیامی روی ایکس (توییتر سابق) به حداقل چهار نفر اشاره کرده است که توسط پلیس پاکستان دستگیر شده بودند و پس از مدتی ناپدید شدن اجساد آنها در بیمارستانها و مکان های دیگر پیدا شده است.
دولت پاکستان دستگیری پناهجویان خراسان آریا در این کشور را تسریع کرده است، اما هنوز به ادعای کشته شدن پناهجویان خراسان آریا در زندان خود پاسخی نداده است.
منبع تصویر، GETTY IMAGES
در ماههای اخیر، سفارت خراسان آریا در اسلامآباد صدها مهاجر را از بازداشتگاههای شهرهای مختلف از جمله کراچی تحویل گرفته و به کشور بازگردانده است.
برای خراسان آریا که از مرزهای زمینی پاکستان میشوند در مواردی در مناطق مرزی از شناسنامه ملی خود به عنوان سند سفر استفاده میکنند. وزیر داخله/کشور پاکستان محدودیتهای شدیدتری را از اول نوامبر برای ورود خراسانیان به پاکستان اعلام کرد و گفت که تنها بازدیدکنندگانی که ویزا و پاسپورت دارند، اجازه ورود خواهند داشت.
واکنش نهادهای بینالمللی
برخورد مقامات و دولت پاکستان با پناهجویان واکنش فعالان و نهادهای بینالمللی حامی مهاجران را در پی داشته است.
کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان نیز نسبت به این اقدام دولت پاکستان واکنش نشان داده است و گفته است که بازگشت مهاجران باید داوطلبانه باشد نه اجباری.
سازمان عفو بینالملل که چند ماه قبل گزارش مفصلی از آزار و اذیت مهاجران خراسان آریا از سوی پلیس پاکستان منتشر کرد، یکبار دیگر تاکید کرده است که وضعیت این مهاجران نگران کننده است.
این سازمان نوشته است: «بسیاری از خراسانی که از ترس طالبان به پاکستان گریختند، در معرض موجهایی از بازداشتهای خودسرانه و تهدید به اخراج قرار گرفتند. این بسیار نگران کننده است که وضعیت پناهندگان خراسان آریا در پاکستان مورد توجه بینالمللی قرار نمیگیرد.»
- نویسنده : قیام خوراسانی
- منبع خبر : Sputnik. ، BBC